Паник атаки и цигари. Кафе и паническо разстройство
Паник атаки и цигари Пушене на мурсалски чай Кафе и паническо разстройство

Паник атаки и цигари. Кафе и паническо разстройство. Алкохол

Има ли връзка между пушенето на цигари и паник атаки? А между кафе и паническо разстройство? Как се отразява пиенето на алкохол?

Стимулантите като алкохол, кафе, никотин не пораждат автоматично панически атаки. Но те възбуждат нервната система, водят до излишно отделяне на адреналин и провокират истинските провокатори на атаките – сърдечни, ендокринни и психически проблеми. Впрочем същото се случва и с някои лекарства, които въздействат на нервите. Психолози-изследователи на темата смятат, че самите атаки се оформят като защитна реакция на тялото.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ХРАНИ И НАПИТКИ ВЪРХУ ТРЕВОЖНОСТТА
ЗАСИЛВАТ ТРЕВОГАТАОТСЛАБВАТ ТРЕВОГАТА
Кофеин (кафе, чай, кока кола, горещ шоколад)Аминокиселината триптофан (пуешко, пилешко, банани, мляко, сирене, соя, ядки, овес и др.)
Захар (инсулинът причинява потиснатост)Витамини от групата В, особено тиамин, фолиева к-на и В12 (месо, листни зеленчуци, цитруси, ориз, орехи, яйца)
Бързи въглехидрати от вафли, бисквитиВъглехидрати от пълнозърн. хляб и каф. ориз увеличават серотонина
Полуфабрикати, колбаси, готова храна (предизвикват негативни емоции)Омега-3 в мазните сортове риба действа като антидепресант
Алкохол (депресант и диуретик)Протеини от кисело мляко, риба, месо, сирене, яйца, орехи, бобови, соя и леща стимулират допамин и норепинефрин

Паник атаки и цигари

Има един огромен мит за цигарите – че успокояват. Напротив, те пораждат нервозност. Впрочем, ако не бяха цигарите, много по-малко хора биха страдали от неврози и панически разстройства. Това е порочен кръг, който се прекъсва само с изхвърляне на никотина.

Пушене на мурсалски чай

PA-01
Мурсалският чай е лековит, но само на отварка

В търсене на нови усещания младежите пробват аналози на тютюна. Да се пуши чай не е нова мода. Правили са го аристократите още през 17 век, усещайки слабия наркотичен ефект. Но чаят е стимулант, независимо от това дали се пие или пуши и е крайно неподходящ при тревожни състояния, стрес и психически разстройства. Той изостря нервната система и задълбочава пристъпите.

Кафе и паническо разстройство

Днес пием кафе, за да ободрим и разсъним. Не, този път няма грешка. Кафето наистина го прави. Но задържането на бодрост насила води до стрес и тревожни състояния. При определени случаи отключва паник атаки. За да сме в добро настроение, трябва да спим, а не да се държим будни.

Кофеинът снижава нивото на серотонин в мозъка. Когато серотонинът е малко, чувстваме депресия и раздразнение. Освен това кофеинът има диуретични свойства и води до обезводняване. Което пък също причинява депресия.

Паник атаки и алкохол

В спиртните напитки присъстват опасни компоненти, наречени фузелови масла. Те са най-опасни за нервната с-ма, повече от самия алкохол. Паническите атаки най-често настъпват заедно с махмурлука – на следващия ден след запоя. Ако запиванията са редки, пристъпите могат да се развият и след няколко дни. Но при алкохолиците паник атаките са доста чести, дори хронични.

Връзката между паническите атаки и махмурлука се проявява в две направления: преди и след. В първия случай пристъпът настъпва още преди да започне пиенето. Алкохолът се приема с цел да притъпи страха и ужаса. Във втория случай атаката се провокира от пиенето и заема целия период на възстановяване. Единственото, което помага,  е пълно изчистване на организма от спирта и отказ от него.

Инсулинова резистентност и панически атаки

При визираното заболяване в тялото се произвежда повече от нормалното инсулин. Както споменахме по-горе, инсулинът причинява умора, потиснато настроение и емоционалност в тъмната гама. При предразположеност към неврози или развито паническо разстройство състоянието на болния се утежнява.

Менопауза и страхова невроза

Паническите атаки през менопауза/ климакс са  често явление, сред водещите дискомфортни прояви. Те се пораждат от резките промени в хормоналните нива и се поддържат от лабилната психиката на жената (също свързана със състоянието й).

PA-02
Играта на хормоните разбива и психиката
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

ПА са пряко свързани със стреса. А през менопаузата тялото преживява силен стрес. Паническите атаки имат биохимична природа. Те се подпомагат от появата на учестено дишане, в резултат на което се увеличава нивото на тревога.

Също така са свързани с прекален синтез на кортизол и адреналин. Тези хормони също учестяват дишането, както и сърцебиенето. Стесняват кръвоносните съдове. В резултат се вдига кръвното. На  фона на съдовия спазъм мускулните и мастните тъкани започват да продуцират млечна к-на, която също влошава паническото разстройство и причинява криза – атака.

Ускорен пулс

Въздействието на ускореното сърцебиене (пулс) обяснихме в горните редове.

Ще добавим, че днес сърдечните пристъпи са толкова разпространени, колкото и паническите атаки. Те имат сходни симптоми и е трудно да бъдат разграничени. Ще дадем основният принцип за разпознаване: при сърдечен пристъп първо настъпва физическо влошаване и то причинява пристъп на страх. При паническата атака е обратното – първо се усеща страх и след това настъпват физическите симптоми.

В обобщение: Страдате от паническо разстройство? Забравете за цигарите и другите стимуланти! Доказана е връзката им с паническо разстройство те са сред факторите за задълбочаване на състоянието.

Най-вредни са цигарите. Те удрят не  само по белите ви дробове, но и по психиката. Скорошно проучване доказва връзката между паническите атаки – фундаментът на паническото разстройство, и тютюнопушенето. Пушачите по-често страдат от този психически проблем, а учени успяват да открият и връзката между двете.

Какво представлява паническото разстройство

Паническо разстройство наричаме съвкупност от спонтанна и безпричинна паника, ирационален страх и шок, които се появяват внезапно и изчезват бързо. Това са т.нар. панически атаки. Те са изразяват с различни физически прояви – реакции, типични за кризисни ситуации и моменти на неописуем страх. Разликата обаче е, че когато човек страда от паническо разстройство, няма никаква причина да изпада в паника. Всичко е в съзнанието.

Нарича се още страхова невроза.

Какви са симптомите?

Както писахме по-горе, най-честите симптоми не са психически, а

физически:

Дайте мнение и Вие тук!
  • изтръпване на крайниците, напомнящо на мравучкане;
  • учестен пулс, усещане, че сърцето ви ще изскочи;
  • втрисане;
 • топли и студени вълни;
 • гадене;
 • задух и болка в гърдите;
 • усещане за парализа на челюстта и трудно произнасяне на буквата „р“.
  PA-03
  Антистресово меню

Сред емоционалните са:

 • чувство, че умираш;
 • неистова нужда да бягаш;
 • свръхтревожност, че ще се случи нещо ужасно;
 • усещаш, че полудяваш.

Всички тези т.нар. панически атаки не са продиктувани от реална стресова ситуация. Те траят само няколко минути, тъй като организмът и психиката на човека не са устроени да изтърпят повече.

Какви са последиците?

По правило паническото разстройство не може да доведе до сериозни последици, но трябва да се лекува, защото може да се задълбочи. Пациентът може да развие фобии или депресивни разстройства. В много случаи проблемът се задълбочава и хората започват да страдат от аграфобия – страх от излизане на открити пространства. Те предпочитат да си стоят у дома, където нищо не би отключило паническите им атаки.

Някои фактори могат не само да засилят паническите атаки, но и да ги причиняват. Такива са именно цигарите.

Връзката между цигари и паническо разстройство

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на паническо разстройство, особено ако сте посегнали за пръв път към цигарите от ранна тийнейджърска възраст. Как става това?

То може да доведе до пристъпи на паника чрез предизвикване на промени в дихателната функция. Както знаем, именно респираторните промени са сред симптомите на паническо разстройство. Доказано е, че хората с проблеми с дишането са податливи на пристъпи на паника и съответно – на паническо разстройство.

От друга страна, никотинът също сам по себе си може да допринесе за пристъпи на паника.

мнения, отзиви, коментари, форум

Като цяло страничните ефекти на цигарите са достатъчно основание тютюнопушенето да бъде свързано с формите на паническо разстройство.

Доказана е връзката между безсънието и цигарите, например. Липсата на сън от своя страна може да доведе до паническо разстройство. Пушачите са по-нервни, което също е предпоставка за панически атаки. Същото се отнася и за кофеина.

Неслучайно, специалисти препоръчват хората, които страдат от паническо разстройство, да избягват и без друго вредните цигари и кофеина.

Споделете тази статия с ваши близки и приятели пушачи, за да знаят какви да рисковете и да са наясно с връзката между цигари и паническо разстройство.

Вижте и ТОВА:

Моите билкови хапчета за паник атаки и народно лечение

А също и ТОВА:

Лекарства при паник атаки, хапчета за страхова невроза. Лечение на паническо разстройство без антидепресанти

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

розово хапче. Последици от Деанксит. Мнения.

Последици от Деанксит. Мнения. Листовка, преразказана достъпно

Мнения: Какви последици от Деанксит се наблюдават? Как действа половинка Деанксит? Може ли с кафе? …

5 Мнения

 1. Tova e panizeski strax.ctrax da izle3esh da ne ti se slu4i nesto.no tova e vnushenie.povqrvaite.

 2. Преди 8години се излекувах от депресия.Но миналата година получих силен стрес и изпаднах в пр.Ликувах се с Ксетонор,Тритико и нищо.Симптомите се появяват и изчезват.Най мачителното при мен е световъртежа и главоболието.Сега пия Ессобел по едно от 10мг на обяд.Това Пр.лекували се напълно

 3. Десислава

  Забелязала съм, че когато препуша получавам сърцебиене и пристъпи на ужас. Ако изпуша една кутия, със сигурност ме започва.

 4. Принципно при сърцебиене и сърдечна атака или само при ускорен пулс веднага започва и паник атака, даже да не си болен, то си става паник атака. Всеки при криза се страхува, да не умре!

 5. Имам психически симптоми на менопауза, има ли риск да развия паническо разстройство, моля специалист да каже, благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.