Паническо разстройство и цигари?

Страдате от паническо разстройство? Забравете за цигари!

Доказана е връзката между паническо разстройство и цигари – тютюнопушенето може да е сред факторите за задълбочаване на състоянието

Страдате ли от паническо разстройство? Добре е тогава да знаете, че вредните цигари не удрят само по белите ви дробове, но и по психиката.

Скорошно проучване доказва връзката между паническите атаки – фундаментът на паническото разстройство, и тютюнопушенето. Пушачите по-често страдат от този психически проблем, а учени успяват да открият и връзката между двете.

Но преди това…

Какво представлява паническото разстройство?

Паническо разстройство наричаме съвкупност от спонтанна и безпричинна паника, ирационален страх и шок, които се появяват внезапно и изчезват бързо. Това са т.нар. панически атаки. Те са изразяват с различни физически прояви – реакции, типични за кризисни ситуации и моменти на неописуем страх. Разликата обаче е, че когато човек страда от паническо разстройство, няма никаква причина да изпада в паника. Всичко е в съзнанието.

Нарича се още страхова невроза.

Какви са симптомите?

Както писахме по-горе, най-честите симптоми не са психически, а

физически:

  • изтръпване на крайниците, напомнящо на мравучкане;
  • учестен пулс, усещане, че сърцето ви ще изскочи;
  • втрисане;
 • топли и студени вълни;
 • гадене;
 • задух и болка в гърдите;
 • усещане за парализа на челюстта и трудно произнасяне на буквата „р“

Сред емоционалните са:

Демир бозан билки за бъбреци
 • чувство, че умираш;
 • неистова нужда да бягаш;
 • свръхтревожност, че ще се случи нещо ужасно;
 • усещаш, че полудяваш.

Всички тези т.нар. панически атаки не са продиктувани от реална стресова ситуация. Те траят само няколко минути, тъй като организмът и психиката на човека не са устроени да изтърпят повече.

Какви са последиците?

По правило паническото разстройство не може да доведе до сериозни последици, но трябва да се лекува, защото може да се задълбочи. Пациентът може да развие фобии или депресивни разстройства. В много случаи проблемът се задълбочава и хората започват да страдат от аграфобия – страх от излизане на открити пространства. Те предпочитат да си стоят у дома, където нищо не би отключило паническите им атаки.

Някои фактори могат не само да засилят паническите атаки, но и да ги причиняват. Такива са именно цигарите.

Връзката между цигари и паническо разстройство?

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на паническо разстройство, особено ако сте посегнали за пръв път към цигарите от ранна тийнейджърска възраст. Как става това?

То може да доведе до пристъпи на паника чрез предизвикване на промени в дихателната функция. Както знаем, именно респираторните промени са сред симптомите на паническо разстройство. Доказано е, че хората с проблеми с дишането са податливи на пристъпи на паника и съответно – на паническо разстройство.

От друга страна, никотинът също сам по себе си може да допринесе за пристъпи на паника.

Като цяло страничните ефекти на цигарите са достатъчно основание тютюнопушенето да бъде свързано с формите на паническо разстройство.

Доказана е връзката между безсънието и цигарите, например. Липсата на сън от своя страна може да доведе до паническо разстройство. Пушачите са по-нервни, което също е предпоставка за панически атаки. Същото се отнася и за кофеина.

Неслучайно, специалисти препоръчват хората, които страдат от паническо разстройство, да избягват и без друго вредните цигари и кофеина.

Споделете тази статия с ваши близки и приятели пушачи, за да знаят какви да рисковете и да са наясно с връзката между цигари и паническо разстройство.

Вижте и ТОВА:

Билки и терапия при страхова невроза, паническо разстройство (паник атаки)

А също и ТОВА:

Лекарства и лечение при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Паническо разстройство и цигари?

 1. Преди 8години се излекувах от депресия.Но миналата година получих силен стрес и изпаднах в пр.Ликувах се с Ксетонор,Тритико и нищо.Симптомите се появяват и изчезват.Най мачителното при мен е световъртежа и главоболието.Сега пия Ессобел по едно от 10мг на обяд.Това Пр.лекували се напълно

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *