Паразити, прочистване, детоксикация
Средства за премахване на паразити

Прочистване от паразити с чесън, народни рецепти и лекарства

Паразити: защо темата е така актуална? Симптоми при паразити в тялото ни; кога се налага лечение. Изследвания и прочистване; лекарства и народни терапии. Противопоказания

Паразити: намирайки се в тялото ни, те усвояват маса полезни вещества и така влошават здравето, причиняват най-малко необяснима загуба на енергия. По тази човекът търси спасение от невидимите си врагове; от живи “единици”, които неканени са се настанили в организма му и, грубо казано, го употребяват.

Спасението е в очистването, в премахването на неканените гости. Методите за това очистване могат да бъдат медикаментозни – или от практиките на народната медицина, чрез билки и лечебно хранене. Вижте избрани рецепти и терапии за  премахване на паразити.

Защо всички са полудели по темата паразити?

Тази тема винаги е била важна и коментирана, но в последно време заразата с паразити е буквално във всяка медия. Сочат се какви ли не примери за зарази с множество паразити, за последиците, за пътищата на спасението от тях. Едва ли имаме основание да се съмняваме в статистическите данни за бум на паразитозите – това си има обяснение. Но чувствителността ни към темата, заострянето на вниманието ни към нея до болезненост си има и пазарно обяснение: фармацевтичната индустрия не спира да ни уверява, че с помощта на изобретения пореден нов продукт заразата ще бъде победена.

Рискът от паразитози е реален, но все пак не бива да преувеличаваме опасността

Какво е важно да знаем по темата? Първо – опасността е реална. Второ – при симптоми, за които ще стане дума малко по-късно, трябва да се търси специалист. Не бива да си поставяме сами диагнози и да търсим средства за самолечение. Трето – да се консултираме и с фитотерапевт; понякога билките могат да се окажат достатъчни.

Паразити в тялото на човека

Обективното диагностициране на една паразитоза е трудно заради несъвършенството на прилаганите лабораторни методи. Анализът на екскременти за яйца от глисти често показва отрицателен резултат, но това не гарантира, че липсва зараза. Затова е важно да се разпознаят признаците, които свидетелстват за наличието на паразити в организма.

Как да ги познаем? Симптоми

Общите симптоми на паразитозата са вялост и загуба на енергия, отслабване на апетита, бърза умора. Причина за подобно общо състояние са токсините, които паразитите отделят при жизнените си процеси.

Ето за какви симптоми трябва да се тревожим и да търсим медицинска помощ с предположението, че страдаме от зараза с някакви паразити:

 • Липса на апетит, отслабване; понякога е обратното – човекът с паразити е постоянно гладен;
 • Стомашно-чревни разстройства; гадене, метеоризъм, редуване на диария и запек, болка в корема. Това не са постоянни симптоми; нерядко засегнатият ги свързва с грешки в храненето и не търси лекар;
 • Отслабване на имунната система, което се изразява в чести простуди и обостряне на хронични инфекции. Характерни са чести епизоди като лабиален херпес, което е признак за отслабена устойчивост на организма.
 • Алергични прояви – копривна треска, суха кашлица нощем, хрема. За организма паразитите са чужди агенти, затова имунната система реагаира с отхвърлянето им. Изработваните в този случай антитела бъркат протеиновите молекули на паразитите с тези на приеманата храна, при което се провокира алергична реакция.
 • Разстройство на нервната система. Общата интоксикация не преминава безследно за нервните клетки. Заразеният чомек става раздразнителен, нервен, качеството на съня му се влошава.
 • Хиповитаминоза: разслояване и нацепване на ноктите, чупене на косата и косопад, сухота на кожата. Това е последица от едно истинско ограмване – защото паразитите буквално “подяждат” жертвата си, лишават я от полезни за организма компоненти.

Изброените симптоми не са специфични за паразитозите; те са присъщи на много болести, затова заразата с паразити често се пренебрегва въпреки сигналите на тялото.

В последно време се популяризира превантивен подход към проблема. Профилактично очистване се препоръчва на всички хора, които принадлежат към рискови групи: деца, хора с домашни животни, ловци, контактуващи с животни по една или друга причина.

С какво да започнем?

Заселването на паразити в организма не става за един ден. Понякога заразеният “отглежда” наведнъж по няколко вида! Трайното им присъствие в тялото нарушава работата на всички органи, особено на бъбреците и черния дроб. Масовата гибел на чужди организми в човешкото тяло може да причини силна интоксикация и да задейства механизма на автоимунна реакция. Това е реакция с тежки последици и вреди; понякога засегнатият трябва да бъде настанен в реанимация. Затова е важно как се прави очистването – така, че да се освободим от паразитите, без да навредим сами на себе си.

“Фигурин

Преди да пристъпим към унищожение на паразитите, трябва да създадем неблагоприатни условия за живота и размножаването им. Ето как:

 • Да консумираме храни, които доказано са вредни за паразитите – нар, ананас, чесън, зеле, тиквено семе, зелени подправки, млечно-кисели продукти;
 • Да спрем консумацията на храните, които биха хранили неканените гости: месо, риба, прясно мляко, сладки и тестени храни, хляб;
 • Да пием повече вода;
 • Да ядем добре измити, сурови плодове и зеленчуци;
 • Да приемаме малки порции, но често.

Как се прави тест за паразити?

Обикновено при подозрения за паразитоза се правят изследвания на кръв и екскременти. Т.н. фецес или тест за паразити в проба от изпражнения има за цел да установи наличието на паразити или техни яйца. Положителният резултат означава, че изследваният човек е паразитоносител. За това изследване се смята, че не е с висока достоверност, затова обикновено се търси и потвърждение на едно или друго заключение чрез кръвно изследване.

Пелин и други горчиви треви са препоръчвани за случая от народната медицина

Изследва се венозна кръв; става дума за имуноензимен анализ, при който се наблюдават антитела и антигени към определени паразити.

Изследване за чревни паразити

Изследването на фецес е стандартната процедура при съмнения за чревни паразити. Прилага се при подозрения за кръгли червеи, метили, трематоди, тении. Изследването се счита не особено надеждно, затова проба за изследване се дава три пъти с интервал от по няколко дни.

Изследване за острици се прави и чрез т.н. ентеробиоза, при която се взема намазка от зоната около аналното отверстие.

При какви симптоми трябва лечение?

Колкото по-рано се разпознае симптоматиката на паразитоза и започне лечение – толкова по-бързо то ще приключи с излекуване. Ето кои симптоми алармират за необходимостта от очистване и лечение на организма:

 • Необяснимо главоболие и световъртеж;
 • Усещане за физическа слабост и мускулна вялост;
 • Бърза умора;
 • Увеличен апетит;
 • Бързо отслабване или обратно – видимо трупане на килограми;
 • Чести състояния с гадене;
 • Поява на странни обриви по кожата, напомнящи алергичен дерматит;
 • Скърцане със зъби насън;
 • Анемия;
 • Смущения в храносмилането и дефекацията;
 • Чести оплаквания от спазми и болки в корема;
 • Чести пристъпи на суха кашлица.

Прочистване от паразити, основни начини

Има няколко популярни метода за очистване на организма от паразити. Кой от тях да изберем, зависи както от ред външни обстоятелства – така и от състоянието на засегнатия организъм, от възможността да бъде изпълнена определена технология, поносимост към продукти и режим и пр. една от най-ефективните лечебни програми е свързана с използването на чесън.

Прочистване на паразити с чесън

Очистването на организма при доказани хелминтии обикновено е напълно успешно с чеснова терапия. Вижте няколко рецепти, които са доказали своята ефективност и не са трудни за изпълнение:

 • Настъргваме чеснови скилидки на ситно ренде; една чаена лъжичка от получената кашица се смесва с половин чаша прясно мляко с ниска масленост. Сместа се вари на ти огън няколко минути, след което се оставя да изстине. Изпива се сутрин на гладно. След това в рамките на деня може да се яде само картофено пюре, приготвено само с вода.
 • Настъргваме няколко скилидки чесън и ги изстискваме през марля. 15 капки от получения чеснов сок разреждаме в 120 мл топло прясно мляко. Това е еднократна доза; необходимо е да се приготвя и изпива три пъти дневно преди хранене. Сместа буквално убива паразитите.
 • 250 г изчистени скилидки чесън се нарязват на тънки филийки и се оставят да засъхнат. Междувременно изцеждаме зрели круши – необходим ни е половин литър плодов сок. Целият чесън се изяжда без бързане наведнъж; за по-лесното му преглъщане се отпива от крушовия сок. На следващата сутрин се прави клизма – обикновено тази процедура изкарва от организма паразитите, които чесънът е погубил.

Методът наистина е с висока ефективност, но не всеки може да го прилага безопасно. Той не е подходящ например за хората с язва или колит. Противопоказан е още и за хора с проблеми на сърдечно-съдовата система или гастрит.

Със сода бикарбонат

Содата е ефективно и достъпно средство, което създава алкална среда в организма – това е пагубно за паразитите. Много е важно терапията да е последователна, редовно да се правят препоръчаните процедури – обикновено това са клизми.

Дали проблемът се решава само със сода?

Ето как последователно да се използват сол и сода бикарбонат в борбата с паразитите:

 1. Солена клизма. За приготвянето й трябва да вземем две супени лъжици готварска сол и да ги разтворим в два литра топла преварена вода. Течността се използва, когато температурата се изравни с телесната. След въвеждането на водата в тракта трябва да се полежи на гръб и по възможност да се задържи освобождаването десетина минути.
 2. Клизма със сода – това е втората стъпка в очистването от паразити. Приготвя се разтвор от 800 мл топла вода и една супена лъжица сода. Тази клизма се задържа около половин час.
 3. Трета стъпка – отново солена клизма. Това е завършващата фаза на терапията. Течността се приготвя както при първата стъпка, но се прибавя и малко лимонов сок.

Лечебният модул се изпълнява през ден; необходими са девет комплекса, за да се разчита на положителен ефект. Терапията помага при паразити в дебелото черво; ако е налице и проблем с тънките черва, трябва да се приема соден разтвор вътрешно. Започва се с половин чаша вода, в която се разтваря щипка сода. Количеството на содата се увеличава всеки ден, така че на четвъртия ден то да е половин чаена лъжичка. Вътрешният прием продължава само седмица.

Немалко лекари препоръчват при вътрешен прием на соден разтвор да се добавя и по капка йод. Той, както знаем, има антибактериално и обеззаразяващо действие. Това допълнително помага за очистването на организма.

Прочистване с ленено семе

Ленено семе, смляно на брашно, помага за очистването на чревния тракт от паразити, шлаки и токсини. Същевременно този продукт оптимизира метаболизма, зарежда организма с полезни мазнини, микроелементи и витамини, подпомага отслабването.

Как да действаме?

мнения, отзиви, коментари, форум

Лененото семе се консумира под формата на брашно – може да се купи в големите супермаркети или от щандове за здравословни храни. Приема се, смесено с кисело мляко, в продължение на три седмици. Взема се вместо закуска: през първата седмица дозата е една супена лъжица на 100 мг мляко; през втората – две лъжици; през третата – три. Тази процедура се изпълнява веднъж годишно.

Ленено брашно. С кисело мляко и др. за отслабване, прочистване и подмладяване. Цена

Тиква против паразити

Тиквата е едно от най-често препоръчваните средства за очистване на детския организъм от паразити. Необходимо е просто да се дъвчат и гълтат сурови тиквени семки – основна роля тук играе зелената ципа, с която те са обвити.

По-лесен е приемът, ако семките се смесят с малко мед и се разбъркат с водичка. Така се получава лесна за гълтане кашичка. Продуктът се приема сутрин на гладно. След това в продължение на три часа не трябва да се яде нищо и в края на паузата се взема слабително на растителна основа. След още три часа се прави очистителна клизма и едва тогава може да се възстанови нормалното хранене.

За пълното освобождаване от паразити терапията се провежда в продължение на десет последователни дни.

Чай против паразити

За прочистване от паразити може да се опита и вариант с билков чай; помагат горчивите лековити треви от рода на пелин и бял равнец, както и лайка, коприва, дъбова кора. В продължение на 10 дни всяка сутрин на гладно се пие по 100 мл горчив чай – запарка от тези билки. Ето как се приготвя:

 • В термос насипваме 5 супени лъжици от избраната билка или билкова смес, в която ингредиентите са по равно. Заливаме с половин литър вряла вода и оставяме затворения термос за цяла нощ. На сутринта прецеждаме – получаваме цяр за 4 дни.

Вместо това можем да си приготвим лечебна напитка от корен на коприва. Една супена лъжица сух корен заливаме с 300 мл топла вода и оставяме да поври на тих огън 4-5 минути. След половин час прецеждаме; пие се по 100 мл сутрин на гладно.

След десетия ден се прави тридневна почивка и отново започва десетдневният лечебен модул. Това прочистване в две стъпки може да се прави само веднъж годишно.

Прочистване по Хулда Кларк

Програмата на Хулда Кларк обещава очистване не само от паразити, но също и от други патогени, бактерии и вируси. Лечението се базира на смес от зелена орехова кора, сух пелин и прах от карамфил.

Съветите на Хулда Кларк са приемани от немалко страдащи

Първа задача в подготовката на лечението е приготвянето на орехова тинктура. За целта обелваме кората на 15 ореха и я заливаме с половин литър водка или медицински спирт. Оставяме бутилката на тъмно за месец. След това започваме да приемаме продукта на гладно по следната схема: в първия ден – една капка в 100 мл вода, като изпиваме сместа бавно. На втория ден разтваряме две капки и така увеличаваме тинктурата с по капка до шестия ден. От шестия ден дозата става две чаени лъжички в 100 мл вода; трябва да приемаме такава доза всяка сутрин в продължение на една година.

Пелинът трябва да е изсушен; стриваме го на прах и приемаме преди вечеря. Първите два дни дозата е половин чаена лъжичка; след това два дни – по лъжичка,  продължаваме още два дни с по лъжичка и половина и т.н. Към края на втората седмица вече е достигната доза от 3.5 чаени лъжички. Следва редуцирана доза от половин лъжичка – всяка вечер, в продължение на една година.

Прахът от карамфил се приема сутрин преди закуска, като единичната доза е не по-голяма от грахово зърно. Втория ден се вземат три дози, третия – три и така до десетия ден. След това в продължение на година се пие три пъти седмично по три дози.

Дайте мнение и Вие тук!
По Генадий Малахов

Генадий Малахов е описал множество методи за спасяване от паразити. Той счита, че в 80% от всички заболявания причина е паразитарна инфекция и затова е толкова важно да знаем как да се справим с нея.

Известно е, че за паразитите са пагубни горчивите треви и храни и това е в основата на повечето лечебни методи на Малахов. Като най-добри за целта се сочат растения като пелин, джинджифил, карамфил, орехова обвивка, вратига.

От тези треви се вари чай или се приготвя прах, който се замесва в хлебни топчета и те се гълтат. Чаят се приготвя много лесно: половин лъжичка от избраната билка се залива с 200 мл гореща вода, след 10 минути се прецежда и се изпива на гладно.

Има и един по-радикален метод, който според Малахов е и по-ефективен. Това е петдневно гладуване или уринотерапия; разчита се на собствената урина, която се пие и с нея се правят клизми. Такова лечение може да се прави на всеки три месеца.

Коняк и рициново масло

Тази комбинация е популярна в народната медицина. Говори се, че паразитите под влияние на алкохола губят способността си да се закрепват за чревната лигавица. Рициновото масло съответно действа очистващо на тракта и буквално отнася “пияните” паразити.

За очистването се използва хубав коняк и рициново масло от аптеката. Изпиват се на гладно 50 г коняк и лъжица рициново, след което се приема чаша топъл, подсладен чай. Много скоро рецептата постига ефекта си.

Отзиви на пациенти показват, че от първия път целта не може да се постигне – трябва да се повтори 3-4 пъти, за да има ефект. Ако това не се случи до петия ден, трябва да се направи тридневна почивка и – отначало.

Билки срещу паразити

Споменахме, че има билки и храни, които с горчивите си компоненти помагат да се освободи организмът от настанилите се в него паразити. За някои от тях сега ще стане дума.

Пелин

Това е старо и доказано средство; приготвя се лесно и бързо постига резултати.

Отвара. Лъжичка суха билка се залива с 200 мл вряла вода; държи се половин час на водна баня. Прецежда се и се изпива на глътки.

Прах. Изсушеното растение – включително стебло, листа, цвят и корен, се смила с кафемелачка. Може да се добавя в чай и сок по половин лъжичка, или да се замесва в хлебно топче. Приема се два пъти дневно преди хранене в продължение на месец.

Настойка. Пет лъжички прах се заливат с половин литър водка. Държи се 10 дни на тъмно и се прецежда. Взема се два пъти дневно по една супена  лъжица. Тази рецепта не е подходяща за хора с болно сърце или при проблеми със стомаха.

Женско биле

Женско биле или сладък корен е лековито растение с множество положителни въздействия. Една от линиите на употреба се отнася до функционирането на стомашно-чревния тракт. Растението има очистващ ефект по отношение на патогени – антибактериално, антивирусно и противопаразитно. Същевременно се насърчава възстановяването на възпалената лигавица в органите от храносмилателната система. Използва се под формата на суха билка, тинктура, екстракт в дози и при режим, зависещ от състоянието на пациента, възраст, телесно тегло и пр. Самолечението не се препоръчва поради наличието в билката на специфични компоненти.

Глина, хума

Хумата може да се използва като очистващо средство само при хора, които имат повишена киселинност на стомашните сокове. С лечебната хума можем да се снабдим от аптеката; сухата глина се смесва с вода, разбърква се хубаво и се изчаква да се утаи неразтворимата част. Изпива се течността над утайката – това се прави сутрин и вечер преди хранене. Терапията трябва да се провежда един месец; в рамките на този срок паразитите загиват. Поддържащата терапия след това е два пъти седмично.

Лекарствата против паразити действат значително по-бързо от билките
Канела

Канелата е чудесна подправка – но същевременно и добро лекарство. Полезна е за функциите на вътрешните органи и е силно средство против паразити. За денонощие може да се приеме до половин чаена лъжичка. Трудно се поглъща в натурален вид, дори когато я “притикваме” с вода, затова е най-добре да се добавя в различни подходящи блюда.

Кедрови ядки

Те са мощно противопаразитно средство, което същевременно зарежда организма с полезни мастни киселини и минерали. По този начин от една страна се отстраняват патогените, от друга се насърчава регенерацията на увредени от паразитите тъкани. Достатъчно е да се изяждат дневно по 90-100 г кедрови ядки. Това трябва да се прави в продължение на два месеца. Същевременно се препоръчва преход към вегетарианска диета. Ако това е трудно, може просто да се намали чувствително консумацията на месо, особено червено, и да се наблегне на риба.

След като лечението приключи успешно, ще е добре два пъти в годината режимът да се повтаря с профилактична цел.

Копър

Много ефикасен вариант за очистване от паразити е използването на копър. Има множество рецепти за освобождаване от самите паразити и потомството им; тук предлагаме две избрани:

 • 120 г сурово семе от копър се разделя на две равни части. Едната се смила с кафемелачка на прах; от този прах се гълта една супена лъжица – това става вечер, след хранене. Непосредствено преди лягане се поглъща една лъжица от целите семена. Това се прави в три поредни дни – чудесно прочиства тънките и дебелото черво.
 • Настойка от копър семе, лайка и вратига. Вземаме по две чаени лъжички от трите компонента, смесваме ги и заливаме с две чаши вряла вода в термос. Оставяме да се запарват десет часа или цяла нощ. Прецеждаме; настойката се разделя на три равни части, които се изпиват през равни интервали от време в рамките на един ден. Лечението трае една седмица; ако пациентът е дете – четири дни.

Лекарства против паразити

Трябва все пак да се знае, че народната медицина не винаги е в състояние да реши изцяло и окончателно проблема с една паразитоза. Специалистът най-добре ще прецени дали терапията с чесън или сода е достатъчна, особено ако заразата се е развивала дълго и са необходими по-радикални мерки. Тогава идват на помощ специализираните медикаменти.

Декарис

Медикаментът е под формата на таблетки с активна съставка левамизол хидрохлорид. Терапията се състои в еднократно поглъщане на таблетка, като това се прави след прием на лека храна. В зависимост от състоянието на пациента и повлияването е възможно да се наложи втори прием след една седмица. При възрастни дозата е 150 мг, при деца – 50. Възможни са алергични реакции към активния компонент. Продуктът не се препоръчва при бременност и кърмене. Цената на една таблетка от 150 мг е около два лева.

Вермокс

Лекарството е с активна съставка мебендазол; помага при заразяване с  острици, власоглав червей, тении, голям кръгъл червей, анкилостома. Режимът на прием зависи от вида на паразита; в някои случаи като при острици е достатъчна една таблетка от 100 мг, и още една след 2 до 4 седмици. При други паразити е необходимо интензивно лечение с дву- или трикратен прием на една или две таблетки в три последователни дни.

С този медикамент трябва да се внимава! Той не е предназначен за продължителни терапии; ако го вземате дълго време, това се отразява на състоянието на храносмилателната система, кръвните показатели, функциите на черния дроб. Цената на опаковка от 6 таблетки е 8 лв.

Тройчатка

Тройчатка е продукт, при който противопаразитното и очистващо действие се базира на зелен орех, пелин и карамфил. Тази комбинация разгледахме във връзка с метода за очистване на Хулда Кларк. Сложното му реализиране е пречка за не един пациент, затова пък готовата комбинация от трите компонента без затруднение може да се набави от аптеките. Тинктурата съдържа съответните количества от трите съставки. Приема се по схема: първи ден – една капка в 100 мл вода; втори – две, трети – три, и така с по една капка повече до седмия ден. На осмия се изпиват 60 капки в 200 мл вода. След това се пият 60 капки в 200 мл вода веднъж в седмицата,  докато шишенцето се опразни. Тази очистваща процедура се прави два пъти годишно.

Продуктът Тройчатка не е подходящ за бременни, кърмачки и деца/подрастващи под 18 години. Цената на едно флаконче от 100 мл е 16 лв.

Триактал

Това е билков продукт, базиран на същите компоненти: пелин, зелен орех и карамфил. Препоръчван като хранителна добавка в помощ на онкоболни; отлично средство за детокс и балансиране на имунната система. Стандартната доза е една капсула дневно, след хранене. Опаковката от 30 капсули по 408 мг струва 69 лв. Продуктът е подходящ за дългосрочен прием; за лечение и профилактика. При паразитози се препоръчва едномесечен прием.

Противопоказания на методите за пречистване

Важно е да не се забравя, че при очистване на организма от паразити черният дроб и бъбреците функционират при повишено натоварване. Сериозно е изпитанието и за имунната система, тъй като в кръвообращението се включват токсини. В някои случаи описаните технологии не бива да се прилагат – ето кога:

 • При бременност и кърмене;
 • При тежки общи заболявания – след инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност, други хронични патологии с декомпенсация;
 • Ако пациентът е със злокачествено заболяване;
 • При остри вирусни инфекции, грип, пневмония, бронхит и др;
 • Ако са налице отклонения във функционирането на бъбреците и черния дроб;
 • При язва на стомаха, ерозии и язви по чревната лигавица;
 • При кървене, включително и свързано с месечния цикъл.

Ако след започването на такава терапия някой се почувства зле, трябва веднага да потърси лекарска помощ. Тежките форми на паразитна зараза изискват терапията да се провежда в стационар, като детоксикацията се следи чрез наблюдения на определени жизнени показатели.

Начин за цялостно пречистване на организма. Детоксикация на тялото в домашни условия

Мнения на потребители и лекари

Независимо от вярването, че народните средства и методи на лечение са по-безопасни, при всяка терапия трябва първо да се запознаем с точното й провеждане и възможните странични ефекти. Трябва на първо място да сме готови за прояви от рода на гадене, стомашно разстройство, колебания на кръвното налягане, спазми и болки в корема, главоболие, световъртеж – за такива симптоми съобщават пациенти, които са провеждали подобни процедури самодейно. Ето защо е най-добре проблемът да се обсъди с лекар и лечението да е под негов контрол.

Самите лекари не са единни в коментарите си за паразитозите и за необходимостта от масово очистване. Някои специалисти все пак смятат, че дори при липса на признаци за зараза очистването трябва да се прави профилактично.

 • Паразитолозите например са убедени, че твърдението за тотално заразяване с паразити е преувеличено и че в различните климатични пояси рискът от подобни зарази е също различен. В районите с умерен климат се смята, че проблемът не засяга повече от 40% от населението. Но това също не е малко!
 • Най-разпространените зарази с глисти/острици са резултат от лоша хигиена – мръсни ръце или неизмити плодове и зеленчуци. Ако хигиената е добра, а храната се приготвя по правилата и особено ако е минала през термична обработка, рискът е минимален.
 • Лекарите смятат освен това, че при липса на симптоми за паразитоза не трябва да се натоварва организмът с очистващи процедури. Има или няма паразити в организма ни, може да се провери чрез кръвни изследвания. Специализираните тестове могат да разпознаят 95% от всички подобни зарази.

Макар да признават ролята на народните средства, лекарите все пак препоръчват да се действа при необходимост чрез медикаменти: те са по-ефективни, а съвременните са и с минимална токсичност.

Глисти – тази опасна напаст

 

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

teeth whitening

Кокосов въглен за избелване на зъби и др. начини. Мнения

Как се ползва прах от кокосов въглен за избелване на зъби. Мнения за водещи лекари …

6 коментара

 1. Румяна Желязкова

  Благодаря за информацията !

 2. Здравка Димитрова

  Благодаря за статията Ви за паразити Очаквам с интерес Вашите публикации в тази връзка Имам въпроси които ще Ви изпратя скоро с надежда за добри здравни съвети

 3. Катя Сотирова

  Много полезни публикации.Очаквам с нетърпение следващите.

 4. Гинка Добрева

  Следя всички статии с нарастващ интерес.Добре обяснено и разбираемо.Благодаря

 5. С. Маринов

  Благодаря Ви за полезната статия „Прочистване от паразити с чесън, народни рецепти и лекарства”. Независимо че аз нямам изявени симптоми за чревни паразити, (Не съм си правил и медицински тестове за наличието им), но ПРОФИЛАКТИЧНО ще се възползвам обаче от съветите Ви за храните, които действат прочистващо. Още веднъж благодаря! Здраве! И успех в работата Ви!

 6. К. Златева

  Отскоро съм Ваш абонат и съм Ви много благодарна за цялата тази изключително полезна
  за всички ни информация! В никакъв случай Вашия труд не е положен напразно – не!
  Да, работата Ви е полезна за нас, читателите, и има смисъл да продължавате да пишете и
  всеки си подбира това, което му е необходимо като информация за здравословния проблем,
  който има!
  Имам обаче една препоръка към Вас, ако позволите…
  Цялата тази информация, която включвате в една публикация, е много полезна, но, според мен,
  е изключително обемна и човек си разконцентрира внманието в един момент, налагайки му се
  „да превключи“ на друга тема, например от… „Борбата с паразитите“ към „Ползата от лененото брашно“…
  Бих искала да попитам не би ли могло да бъде поднесена в две публикации тази ценна информация?
  Прощавайте, ако моето предложение би Ви огорчило!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *