Дозировка на адреналин
Лечение с адреналин и епифедрин. Ползи и вреди

Адреналин. Ползи. Кога и как се взема на ампули, капки, под езика

Адреналин: какво е, как действа. Полезен ли е високият адреналин? Адреналин в медицината – кога и как се прилага. Адреналин в аптеката – форми и цени. Има ли риск при използването на адреналин

Адреналин – това е хормон, отговорен за възникването на чувството на страх, на тревожност и стрес, на предстояща опасност. Хормонът е назован така поради факта, че е продукт от надбъбречната жлеза – adrenal gland. В определени количества адреналин (наричан също епинефрин) е наличен постоянно в организма. Неговото присъствие е жизнено важно за организма, тъй като именно той заставя мозъка мигновено да взема мълниеносни решения: да се защитавам или да бягам.

Какво е адреналин (епинефрин)?

Адреналин или епинефрин е хормонът, продуциран от надбъбречните жлези и присъстващ в тъкани и органи постоянно; в състояния на шок или стрес този хормон изведнъж нахлува в тях в огромни дози. Това дава възможност за бърза реакция спрямо външни въздействия; увеличават се активността и работоспособността на човека.

Много често в медицината се използва с лечебна цел адреналин, получен по синтетичен път. Така се задействат интензивно важни органи и системи, коригира се физическото и психично състояние в критични ситуации. Прилагането на хормона адреналин с лечебна цел е доста разнообразно; изпълнява се само под лекарски контрол.

Действие на хормона адреналин

Ща е адреналин? Според химическата си природа той е катехоламин. Т.е. представлява физически активно вещество, което участва в обмяната на веществата и поддържа устойчивостта на организма в период на физическо и нервно напрежение.

Формула

Формулата на адреналина би могла да се онагледи по този начин:

адреналин, формула
Единствено специалистите ще разберат значението на всеки символ

Хормонът се изработва в надбъбречните жлези в стресови ситуации. Двойката жлези изработва още един хормон – норадреналин, който също участва в реализацията на описваните реакции, но в много по-слаба степен. Тревожният сигнал на външното въздействие се приема от център в главния мозък – хипоталамус; именно оттам идва командата към надбъбречните жлези за залп от адреналин към кръвта.

Адреналин и норадреналин

Действието на адреналина се свързва с повишаване на артериалното налягане, учестяване на сърцебиенето, зениците се разширяват. Активизира се физическата, психическата, умствената дейност. За снабдяване на организма с допълнителна енергия, започва активно усвояване на глюкоза; изчезва усещането за глад. Храносмилателната и пикочно-половата система като че ли се изключват – така се осигурява максимален приток на кръв към мозъка. В резултат на всичко това човекът става по-бърз, по-силен, изострят се всичките му сетива. Всичко това позволява да си спасиш живота в екстремна ситуация.

  • По подобен начин въздейства и норадреналинът, който се продуцира едновременно с адреналина. За него се казва, че той е хормон на яростта, на агресията. Това обаче отвежда към възможността, готовността за защита. Хормонът е част от фона на общата реакция на организма.

Много важен е адреналинът в кръвта при сериозни травми и обширни изгаряния: болките се притъпяват, нараненият човек получава повече време, за да получи адекватна помощ.

адреналин в спорта
Екстремните преживявания добавят висок адреналин в кръвта

Когато опасността отмине и адреналинът се нормализира, човекът изведнъж усеща зверски глад; появяват се усещания за умора и забавяне на всички реакции. Трябва да е ясно, че след превъзбуденото състояние незабавно настъпва задържане и потискане. Тогава човекът започва да се чувства вял, опустошен. Колкото по-силно е било влиянието на хормона, толкова по-дълго ще е усещането за умора.

Симптоми на висок адреналин

На първо място високият адреналин повишава артериалното налягане – от това следват симптоми като тахикардия, аритмия, а при хора със сърдечно-съдови заболявания стенокардия, исхемия, инфаркт на миокарда.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При висок адреналин зениците се разширяват; започва обилно изпотяване, тремор, усеща се прилив на сили. Ако стресовите ситуации въздействат често на един организъм, отделянето на адреналин би го изтощило.  Тогава може да се проявят нежелани последствия като пребледняване, изстиване на кожата, главоболие, световъртеж, мозъчни кръвоизливи, белодробен оток. Продължителната продукция на адреналин изтощава надбъбречните жлези и може да доведе до тяхната недостатъчност. Това е пагубно състояние, способно да причини спиране на сърцето и смърт.

Ползи и вреди от високия адреналин

Ползата от високия адреналин е тогава, когато той се повява в стресови ситуации – а не е постоянен. За да не нанесе на организма твърде силен удар, хормонът действа за кратко и обикновено в обичайните случаи пет минути след “взрива” количеството му се нормализира.

Ползите от високия адреналин: притежава противовъзпалително и противоалергично действие; неутрализира спазми на бронхите и намалява отока на лигавиците; предизвиква спазъм на малките кръвоносни съдове, в резултат на което крайниците получават по-малко от обичайното количество кръв. Паралелно с това  стимулира съсирването, което дава възможност за бързо спиране на кървенето при различни травми. И още: удължава състоянието на будност/ бодрост, усилва изгарянето на мазнини и блокира синтеза им; млияе положително на скелетната мускулатура – важно при умора. Така става възможно един човек да бяга по-бързо и да скача по-високо, да вдига големи тежести; повишава се прагът му на болка.

  • Не бива да се забравя обаче, че е опасно да се живее с постоянно повишен адреналин. Този хормон е и приятел, и враг на организма ни. При критични негови показатели могат да се увредят зрението и слухът; възможни са и други негативни последици.

Вредите от високия адреналин: опасно е пребиваването в състояние с повишено кръвно; има риск от увеличаване на миокарда и сърдечни заболявания от всякакъв род; повишен риск от инфаркт; има реална опасност от образуване на тромби в стеснените кръвоносни съдове. Високите стойности на хормона означават изтощение за надбъбречните жлези, язва на стомаха; състоянията на постоянен стрес водят до депресия; стопява се мускулната маса. Още последици: безсъние, хроничен световъртеж, учестено дишане, нервност и тревожност.

адреналин вреди
Поддържането на висок адреналин задълго изтощава организма и може да има тежки последици

Най-неприятният момент, свързан с високия адреналин, е отпускането на гладката мускулатура на пикочния мехур и дебелото черво. При хора с неустойчива психика това води до неудържими позиви за уриниране и дефекация. В състояние на стрес е възможно да започне самопроизволно освобождаване на урина и екскременти.

Лечение с адреналин

Ясно е, че когато в кръвта се отдели по-голямо количество адреналин – това позволява на определени органи да функционират при критични условия. Именно това се използва при лечението с адреналин. Например при блокиране на някои от вътрешните системи се инжектира адреналин; действието му продължава около пет минути и през това време медицинският персонал изпълнява реанимация за съхраняване живота на пациента.

  • Хормонът се прилага като хипергликемично средство при предозиране на инсулин; противоалергично при анафилактичен шок – оток на гърлото; бронхолитично, съдосвиващо и хипертензивно за разширение на бронхите при астма; средство за купиране на повърхностно кървене от кожата и лигавиците; допълнение към упойки – за свиване на кръвоносните съдове. В такава ситуация адреналинът забавя кръвообращението; така се забавя усвояването на анестетика, което удължава срока на обезболяването.

Адреналинът се инжектира подкожно, венозно или мускулно; в редки случаи се прилага чрез система. Използва се под формата на капки за нос; препоръчва се за инхалации.

  • Не бива да се влива директно в артерия заради силното свиване на периферните съдове и голяма вероятност от развитие на гангрена. Дозата и начинът на въвеждане се определят от лекар в зависимост от здравословния проблем и индивидуалната характеристика на пациента.
Адреналин при синузит

Адреналинът или ефедрин е една от съставките на капки за нос, които най-често се приготвят по рецепта за лечението на синузит. Останалите компоненти са най-разнообразни в зависимост от възрастта на пациента и характеристиките на здравословния проблем. Възможни са съставки с противалергично действие, антибиотик – обикновено гентамицин; преднизолон и пр. Режимът на поставяне трябва да бъде определен от лекуващия, както и продължителността на употребата. За избягването на пункции при задържани в синусите секрети може да се поставят в носа памучни тампони, навлажнени с ефедринови капки (framar.bg).

Как се слага на деца?

Специално внимание заслужава терапията с адреналин/ ефедрин при деца: обикновено се коментират случаи с анафилактичен шок и бронхоспазъм.

При анафилактичен шок медикаментът се инжектира подкожно или мускулно – по 10 микрограма на килограм телесно тегло, но не повече от 0.3 мг. Ако ситуацията го налага, това действие може да се повтори до три пъти през 15 минути.

При бронхоспазъм се инжектира подкожно 0.01 мг/кг, максимално до 0.3 мг. И в този случай е допустимо манипулацията да се повтаря до 3-4 пъти през 15 минути, или на всеки 4 часа. при специален режим в болнични условия може да се проведе и венозно вливане.

адреналин за лечение
Лечението с адреналин изисква медицинска компетентност

Практикуват се и инхалации с адреналин при детски ларингит; има данни за бързо премахване на отока от носоглътката, проявява се муколитичен и антибактериален ефект; отслабват спазмите и болезнените усещания.  Инхалациите се провеждат 1-2 пъти дневно с помощта на небулайзер; дозата адреналин в разтвора трябва да се определи от лекар.

При кръвотечение от носа

Памучни тампони с адреналин от ампула, или комбинация адреналин + лидокаин, спират бързо кървенето от носа. Тук се проявява съдосвиващият ефект на ефедрина, както и увеличената способност за кръвосъсирване.

При анафилактичен шок

Един от вариантите за използване на адреналин/ ефедрин при анафилактичен шок е бавното венозно вливане на разтвор от натриев хлорид с концентрация 0.9%. Добавят се 0.1 до 0.25 мг ефедрин на 10 мл разтвор. Ако състоянието на пациента позволява, предпочита се подкожно или мускулно инжектиране на 0.3 до 0.5 мг в разреден или неразреден вид. Ако се налага повторно инжектиране, това трябва да стане след 10-20 минути. Манипулацията може да се повтаря до три пъти.

При алергичен шок

Анафилактичният шок е най-сериозната алергична реакция с животозастрашаващ ефект; възможни са и алергични прояви в по-слаба степен – с понижаване на кръвното налягане, треперене и конвулсии на крайниците, дихателни затруднения, сърбеж и обриви и пр. В тези случаи  моментното състояние може да не изглежда много сериозно, но е възможно да се развие и отново да достигне до шоково развитие. Затова при ясно изразена алергична реакция с тенденция към прогресия инжекциите с адреналин са вариант за бърза реакция с положителен ефект. Преценката – че тази инжекция е необходима, както и поставянето й изискват медицинска квалификация.

При осветени очи

“Осветени очи” е състояние на зрението след работа с електрожен/ оксижен без предпазни средства. Народната медицина има немалко препоръки за облекчаване на очите, които след подобен епизод са с кръвоизливи, сухи и с усещането за пясък под клепача, болезнени и раздразнени и при слаба светлина. Освен безотказния народен цяр – кръгчета суров картоф върху очите, препоръката е да се вземе ампула адреналин от аптеката и във всяко око да се капнат по 2 до 4 капки. Това се прави веднъж на ден; доказано е, че очите се избистрят веднага, зачервяването и дразненето видимо намаляват.

При операция

Добавянето на адреналин към упойки забавя усвояването на анестетиците; това удължава времето им на вздействие, т.е. хирурзите разполагат с повече време за извършване на интервенцията.

Дайте мнение и Вие тук!

Контрол на отделянето на адреналин

Мнозина са имали понякога усещането, че трябва навсяка цена да оставят емоциите си да “избухнат”. Подобно състояние означава, че адреналинът в тялото им е над нормата и трябва час по-скоро да нормализират стойностите му, при това без драстични мерки високото съдържание на хормона в кръвта се разпознава по безсънието, световъртеж, слабост и загуба на мускулна маса, учестено дишане, сърцебиене, невъзможност да се седи спокойно на едно място, повишена емоционалност.

В такъв случай разходката на чист въздух може да помогне, както и няколко трика за бърза нормализация на адреналина:

  • Седнете или легнете удобно; затворете очи; поемете въздух възможно най-дълбоко през носа – и бавно издишайте през устата. Помислете си за нещо приятно, спомнете си забавна ситуация.

Най-добрият вариант е спортът. Половин час интензивна гимнастика ще върне нещата по местата им. Практикуват се също йога, медитация, релаксиране. Лекарите препоръчват и творчески занимания: рисуване, бродерия, музика, пеене; всичко това балансира нервната система и смъква нивото на адреналина.

Освен справянето с моментното състояние на висок адреналин, трябва да се погрижим и за редуциране на продукцията му. Ето как:

  • Отвличане съзнателно от споровете на ежедневието – обикновено мислите за тях възпроизвеждат негативни емоции; прием на билкови продукти – валериана, маточина, мента; добри са дългите разходки на чист въздух; топли вани с лавандулови соли; корекция на менюто – забравете за известно време за сладките храни. Много е важно да не се търси успокояване в алкохол, цигари, храна. Това само залъгва организма, без да влияе върху хормона на стреса. Същевременно развива алкохолна и никотинова зависимост, причинява затлъстяване.
Адреналинова зависимост

Какво е адреналинова зависимост и може ли адреналинът да бде наркотик? Всъщност въздействието на този хормон върху организма е един вид наркотично. При нахлуването му в кръвта той предизвиква еуфория, затова се и харесва на мнозина.

Приема се, че в млада възраст може да се формира адреналинова зависимост – затова и подрастващите така си падат по приключенията. Обикновено към 18-годишна възраст тягата към екстремното отслабва.

адреналин, адреналинова зависимост
Бързото и компетентно прилагане на адреналин спасява животи

Но – има и изключения! Ако един възрастен човек е склонен към безразсъдни постъпки, за това трябва да си има причини. Например: такъв човек вече е изпитвал неведнъж действието на хормона и повече не може без него. Друго: комплекси и ниска самооценка; работата му е свързана с постоянна продукция на адреналин; има си генетична предразположеност.

  • Истинският адреналинов наркоман във всекидневието е нещастен и съсипан, ако няма възможност да прави екстремни неща. Такъв човек ще е склонен да опитва нови и нови неща, за да стимулира адреналиновата “доза”; но рано или късно той може да премине границата на позволеното. Тогава не биха го спрели молби и уговорки от близки и приятели, закони или морални принципи. За жалост краят на подобни адреналинови серии е смъртоносен.

Има ли спасение за такива хора? Трудно – но да. Като начало трябва да се изясни какво не му достига на този човек в собствения му живот. Причината понякога е толкова банална, че е лесно да се направи елементарна промяна. Обикновено нещата са свързани с детството и работата с психолог ще даде резултат.

Друго: не бива да се зацикля на скучни и еднообразни занимания; трябва да се търси промяна, нови увлечения, нови знания и формиране на нови навици, пътуване и опознаване на невиждани места.

Видове адреналин в аптеката

Вариантите за снабдяване с адреналин са въпрос на избор – според лекарските предписания за конкретни болестни състояния.

Адреналин на ампула, инжекция

Ампулите адреналин на Софарма са с еднопроцентов разтвор епинефрин; предназначени са за подкожно инжектиране или венозно вливане, само от квалифицирани медици. Дозите и продължителността на прилагане се определят от лекар в зависимост от здравословния проблем на пациента.

Този продукт се препоръчва от лекари за хора с алергии към пчелно ужилване или други инвазии на насекоми. За предотвратяването на анафилактичен шок съдържанието на една ампула трябва да се сипе на капки под езика.

Цената на ампула адреналин е около левче.

Писалка адреналин

Адреналиновата спринцовка – Анапен, представлява фабрично заредено устройство за инжектиране с адреналинова доза от 300 микрограма. Инжектира се в мускула при извънредни ситуации и веднага след това трябва да се потърси лекарска помощ. Човекът, който носи такава спринцовка, трябва да е готов да я използва правилно – да е инструктиран от лекар за начина на действие в точно определени ситуации. При неумело боравене са възможни опасни последици, ако иглата попадне в кръвоносен съд или засегне нерв.

Продуктът има и детски вариант – Анапен джуниър, зареден със 150 мкг адреналин.

Цената на една ампула-спринцовка е около 70 лв.

Коларгол с адреналин

Комбинацията от два вида капки – колоидно сребро/ коларгол и адреналин, се използва при упорити хреми. Определя се като продукт за краткотрайна терапия, не по-дълго от 3-4 дни. Под лекарски контрол може да се използва и за лечението на деца. Ролята на коларгола е антисептична и противовъзпалителна, а на адреналина – противооточна.

адреналин и епифедрин
Изборът на една или друга форма адреналин/ епифедрин зависи от проблема

Двата компонента не бива да се смесват, а да се използват последователно, с неголям интервал от време. Ако са в общ флакон, адреналинът се окислява, а протеиновият елемент в коларгола коагулира и продуктът е за боклука.

Гентамицин и адреналин

Гентамицин и адреналин – това са две съставки в капки за нос, приготвяни по рецепта в някои от големите аптеки с Галенова работилница. Ролята на антибиотичната съставка гентамицин е да овладее възможната бактериална инфекция. Популярна е стара рецепта, по която аптекарите приготвят капки за нос от по една ампула гентамицин, адреналин, дексаметазон и алергозан с дестилирана вода. Препоръката е да се поставят по 1-2 капки в ноздра 2-3 пъти дневно, за не повече от 5-7 дни.

Капки за нос с адреналин

Сред готовите капки за нос с адреналин (ефедрин хидрохлорид) можем да споменем старите Мукосептонекс. Ролята на ефедрина в случая е да активира надбъбречните рецептори, т.е. да имитира функциите на адреналина, да предизвика свиване на кръвоносните съдове и по този начин да намали отока в носовите кухини. Това облекчава дишането, но не лекува – касае се за симптоматично въздействие.

Такава е ролята и на други компоненти от типа вазоконстриктори, най-популярните сред които са подобно действащите ксилометазолинови продукти. Специалистите препоръчват този тип продукти за краткосрочно лечение, за не повече от 5-7 дни.

Има ли го на хапчета?

Липсва информация за адреналин на хапчета в българските аптеки. Същевременно по информация в мрежата такава форма съществува; т.н. сублингвални или подезични таблетки адреналин се препоръчват при исхемични състояния, стенокардия, при болка и тежест в сърдечната област, при алергични реакции.

Как се слага под езика?

По-горе стана дума за използването на стандартните ампули адреналин като първа помощ при сериозни алергични реакции. Да си припомним: хората, които са наясно с такъв тип здравословни проблеми и ги имат, при пребиваването си в рискова среда трябва да носят винаги ампула адреналин. Първото, което се прави след повикването на спешен екип, е да се счупи ампулата и да се изсипе под езика съдържанието й. Касае се за обем от един милилитър, който не може да попадне изцяло там поради обстоятелствата.

При всички случаи пациентът трябва да е инструктиран за подобни действия от медицинско лице. Задължително е да се знае предварително дали няма някакви противопоказания срещу прилагането на адреналин.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

ксизал

Ксизал – лекарството и неговите употреби

Ксизал при алергии: как действа и кога е правилно да се приема. Форми на медикамента. …

Едно мнение

  1. Сузана

    Статията е полезна. Радвам се да прочета повече за действието на различните стимулатори,За ползите и вредите от тях.
    Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *