зъбен кариес профунда или шиечен
зъбен кариес профунда или шиечен се лекува само при стоматолог

Каpиес профунда, шиечен кариес и тяхната профилактика

Зъбният кариес е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, което започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в дълбочина и ширина.

Основните причини за възникването му са микроорганизмите, намиращи се в зъбната плака, въглехидратната храна и генетичните фактори.

Кариесът не възниква изведнъж, а преминава през четири стадия.

Започва се със стадия на

МАЛКОТО ПЕТНО,

когато кариесът е едва забележим и неосезаем. След време на мястото на петното възниква малка дупчица.

Това е

ПОВЪРХНОСТЕН КАРИЕС,

характерен признак за който е възникващата болка от химически (сладко, солено, кисело) или температурни (студено, топло) дразнители. Той не остава дълго повърхностен, а бързо преминава в

СРЕДЕН КАРИЕС,

а след това и в

ДЪЛБОК КАРИЕС

При кариеса болната тъкан на зъба трябва да бъде премахната, а възникналата на нейното място дупка – плътно запечатана със зъбна пломба.

За да не докарате вашите зъби до тази крайност, не трябва да забравяте за профилактиката на кариеса.

Хранителна профилактика

“Фигурин

Храната е един от основните фактори за създаване на оптимални зъбни структури. При храненето на бременната жена от най-голямо значение е задоволяването на организма с минерали – калций, фосфор и флуор през последните 3-4 месеца от бременността. Калцият се набавя чрез достатъчна консумация на мляко и млечни продукти. Необходимите дневно 1,5-2 грама калций се съдържат 6 1,5 л. мляко или 200 грама сирене.

Флуорна профилактика

зъбен шиечен кариес и профунда
Снимка на зъбен шиечен кариес и профунда. Лечението му е само при зъболекар.

Фосфорът се набавя лесно чрез консумация на разнообразна месна и растителна храна (риба, мляко, яйца, боб, ориз, грах). Дневните нужди от него са 1,5-2 г. Правилното минерално хранене на бременната осигурява оптимална минерализация на костите и изграждащите се през този период зъбни корони и запазва съзъбието на майката.

Дайте мнение и Вие тук!

Една от най-лесно приложимите форми на флуорна профилактика е чрез таблетки. При правилна и системна профилактика с флуорни таблетки се наблюдава от 30 до 80 % редукция на кариеси, ако таблетки се дават редовно от раждането до 8-годишна възраст. Таблетките се приемат преди хранене, като се сдъвкват, а на кърмачетата се дават под форма на капки.

Устна хигиена

Още от ранна възраст детето трябва да бъде приучвано да си мие зъбите. До 2 годишна възраст се препоръчва изтриване на зъбите с памучен тампон или марля, напоена с 1-2 % кислородна вода.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА:

За ВЪЗПАЛЕНИ ВЕНЦИ

• По 1 с. л. лайка и смрадлика и 1 ч. л. сода бикарбонат врат в 500 мл вода. Прецежда се и с течността се жабурят венците.

Много добър материал ще прочетете ТУК: за лечение на възпалени венци с клеева тинктура!

• Прави се жабурене с отвара от листа бял равнец, горска ягода или малина и стръкове пачи очеболец в съотношение 1:10.

Против ПАРОДОНТИТ

• При пародонтоза и пародонтит се смесват се по 1 част стръкове бутрак, листа от орех и горска ягода и 2 части стръкове трицветна теменуга. 2 с. л. смес се залива с 1 чаша гореща бода и кисне 30 мин. след изстиване се прецежда. Изпива се на 3 приема с жабурене.

Вижте и ТОВА:

Трябва ли да ни е страх от вадене на мъдрец?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Детският кариес се лекува в начален стадий

Кариес на млечни зъби, това е проблем, за който всички знаем и постоянно слушаме. И …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *