газове, оригване

Задържаш газове? Човъркаш си в носа? Виж последствията!

Всеки е наясно какви са последиците, ако те пипне вирус или настинеш и продължиш да ходиш на работа. Опасно е и за теб, и за колегите ти!

Но малко хора мислят за вредата от това да задържаш газове или да си човъркаш в носа. Още повече, че за тези неща е някак си неудобно да се говори.Ето какво се случва с организма, ако тези навици са постоянни!

1. Газове.

Ако ги имаме и постоянно се стараем да ги задържаме в тялото, върху червата се упражнява силно налягане и се развиват т.н. дивертикули. Това са своеобразни джобчета, разширения по стените, които стават причина за болки в корема, запек или диария, изобщо – за различни болестни отклонения в работата на чревния тракт. Дивертикулите могат да бъдат от 1 до 12 по продължение на червата и да са причина за сериозни последици, обясняват от medikforum.ru.

2. Изстискване на пъпки.

По същество това са миниатюрни резервоари на бактерии и мръсотия, които кожата ви не може да изтласка през запушените пори. Когато спукате такъв резервоар, част от съдържанието му остава в “кратера” и може да навлезе в дълбочина, причинявайки инфекция.

3. Задържане на урина.

По една или друга причина “се стискаме” и отлагаме опразването на пълния мехур. Така задържаме в него маса токсини и рискуваме да си “уредим” инфекция на отделителната система, включително да бъдат засегнати и бъбреците.

4. Заседяване на тоалетната чиния.

Човешкият организъм не е приспособен към тази поза. При нея аналният канал изпитва силно натоварване, което може да стимулира появата на хемороиди. Между другото – в Китай масово се “работи” със стария тип клекала, при които обичайна е “позата на орела” и заседяването във WC-то с вестник или дори с книга е немислимо.

5. Скубене на косми от ноздрите.

Грешка! Те растат там с точно определена цел – защитават носа от проникването на вредни микроорганизми, които могат да попаднат в дихателната система или дори в мозъка.

6. Човъркане в носа.

Освен че ще травмираме и разкървавим някой от множеството капиляри в носа, опираме пак до нарушаването на споменатите по-горе защитни бариери.

Дайте мнение и Вие тук!

7. Търкане на очите.

gazove, оригванеТака очните ни ябълки изпитват силен натиск, който може да засегне нерв или дори да провокира отлепяне на ретината.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2009/11/09/%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да приемаме Дуспаталин 135 и 200? Мнения.

Мнения: Дуспаталин или Стомахон? Или Спазмомен? Странични ефекти. Преди или след хранене?

Как да приемаме Дуспаталин 135 и 200? Мнения. Преди или след хранене? Странични ефекти. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *