рибено масло

Мнения за видовете българско рибено масло. Цена. Кое е най-доброто течно масло?

Цена на видовете българско рибено масло. Мнения: Кое е най-доброто рибено масло, течно, от сьомга и от треска. На перли и капсули, на Актавис, Омега 3 и др. Ползи и прием. Противопоказания и вреди.

Рибеното масло доказано действа благотворно върху човешкото здраве. Разбира се – трябва да знаем кога и как да се възползваме от плюсовете му. То си има и минуси – те се проявяват при неумело боравене и самолечение; възможно е дори да причини сериозни проблеми. Фармацевтичният пазар е пренаситен с огромно количество продукти, представяни като суперздравословни и суперполезни. Може и да е така, въпросът е как да се ориентираме и какво трябва да знаем, ако сме решили да
опитаме ефектите на такъв продукт.

Най-добри марки рибено масло на пазара
НационалностБранд
БългарскоРибчо
БългарскоПерли на Фитофарма
БългарскоОмега 3 на Абофарма
КанадаSea Licious, част от Natural Factors
ВносноНа Актавис, от Джеймисън
ВносноНа Фортекс
ВносноНа Barlean’s Fish Oil (Барлийнс)

Свойства на рибеното масло

Главно свойство на продукта е лесното окисляване; благодарение на това полезните му съставки бързо проникват в клетките и се усвояват. Така става възможно благотворното въздействие на рибеното масло върху органи и системи, върху основни жизнени процеси в човешкия организъм. Маслото подобрява паметта и зрението; укрепва имунната система; смъква високото артериално налягане; подобрява подвижността на ставите; нормализира функциите на храносмилателната система и оптимизира метаболизма; подкрепя клетъчната регенерация; намалява риска от сърдечни заболявания; стимулира доброто настроение и балансира психиката; забавя стареенето; подхранва кожата, ноктите и косата; насърчава изгарянето на мазнините.

Въздействие на организма

В обобщен вид въздействията на полезното рибено масло върху организма изглеждат така: общоукрепващо, обезболяващо, антиоксидантно, противоинфекциозно, противовъзпалително. Всяко от тези определения може да се разгръща и анализира чрез конкретни примери, проследяващи ролята на всеки от компонентите в продукта.

Състав и показания

Ето и важните съставки на продукта, които определят сферите на неговото приложение:

Полиненаситени мастни киселини; ретинол; витамини D и Е; аминокиселини; минерали. Особено важни съставки са широко обсъжданите омега-3 и омега-6. Те регулират хормоналния баланс, ускоряват зарастването на рани, овладяват възпаленията, укрепват косата и ноктите. Те са основен източник на енергия. Недостигът им води до патологии в нервната система и проблеми с репродуктивните органи.

Маслото е богато на антиоксиданти; тези вещества са способни да неутрализират агресивните молекули, които лишават клетките от защитата им, разрушават тяхната цялост, провокират безплодие и други сериозни заболявания. Така например витамин А може да поглъща огромно количество свободни радикали. Дефицитът на витамина, на ретинол трудно се наваксва с обичайните храни, докато рибеното масло е богат негов източник.

Същото е и с аминокиселините, които са главен строителен материал за мозъчните клетки, ретината и тъканите на нервната система. С рибено масло успешно се блокират огнищата на възпаление в организма, подкрепя се здравето на сърдечно-съдовата система.

Как се приема?

Преди прием на рибено масло потребителят трябва да е наясно с някои правила, чието следване ще му спести неприятни преживявания и погрешни решения. Ето кои са най-важните:

  • Не трябва да се използва продуктът на гладно, тъй като това може да причини разстройство на храносмилането.
  • Ако в състава на продукта липсва добавен витамин Е, добре е той да се добавя в препоръчани от лекар дози: по този начин се предотвратява окисляването на мастните киселини.
  • В никакъв случай продуктът да не се използва, ако е изтекъл срокът му на годност – той е обикновено две години.
  • Капсулите рибено масло трябва да се съхраняват в сухо място, далеч от директно слънчево греене и при температура не по-висока от 25 градуса.
  • Ако вкусът и миризмата на рибено масло са ви непоносими, просто включете в менюто си два-три пъти седмично риба: скумрия, сардини, сьомга.
Как да изберем хубавото?

Влошената екология се отразява на качеството на маслата, добивани от морските риби. В суровината нерядко заедно с полезните компоненти се съдържат и твърде много токсини. Ето защо специалистите съветват да се купуват продукти от утвърдена и надеждна марка, макар че това означава да се дават повече пари. Колкото по-скъпа е рибата, от която се произвежда маслото, толкова по-качествен ще е препаратът.

рибено масло
Как да изберем най-доброто рибено масло?
Демир бозан за безсъние

 

Когато избираме продукта, трябва да обърнем внимание на следните подробности:

  • Дата на производство и срок на годност;
  • Достъп до сертификат с посочен вид риба и произход на улова;
  • Качественото и безопасно рибено масло съдържа в етикета на разфасовката думата “медицинско”. От опаковката трябва да може да се научи кой е производителят, какво е количеството полезни киселини – те трябва да са не по-малко от 15%. Практичен съвет: купувайте рибено масло, чиято дата на производство е най-близо до актуалния момент, т.е. най-прясното. Колкото по-прясно, толкова по-полезно.

На капсули и перли. Прием, цена

Рибеното масло се приема в две форми: натурално, течно – или в капсули. Всяка от формите има своите предимства. Обикновено натуралното масло не е желан вариант заради специфичната миризма и вкус; проблем е да го преглътнеш, особено ако потребителят е дете. Днес аптечният пазар предлага и течно рибено масло с допълнителни обработки – така че неприятният вкус е неутрализиран, то е допълнително овкусено и ароматизирано. Разбира се – вариантът е избираем, ако не се смущавате от наличието на добавени компоненти.

Капсулите са по-удобен вариант – съдържанието им може да е класическото масло с рибена миризма, но това не се усеща през желатиновата опаковка. Лесни са за употреба извън дома, дозите са точни, спестени са неприятните вкусови усещания. Проблем е ако трябва да се дават на малко дете, което още няма навици да гълта подобни неща. Нещата опират до индивидуалния избор според обстоятелства, лични предпочитания, възможности – включително финансови, и пр.

Рибено масло “Ескимо 3” и “Ескимо Кидс”

Двата продукта са произведени от шведската фирма “Cardinova”. Суровината е дълбоководна риба от северната зона на Атлантика.

“Ескимо-3” е рибено масло под формата на капсули, с добавен витамин Е. Препоръчван продукт за деца над 12 години и възрастни. Има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата и имунната система; подобрява ставната подвижност, балансира нервната система и психиката, оптимизира мисленето и паметта. Приемът е един до три пъти дневно, до три капсули наведнъж – след лекарска консултация. Опаковка от 105 капсули се продава по около 17 лв.

 

“Ескимо кидс” е продукт за деца под формата на овкусен и ароматизиран сироп. Важен е за растежа и развитието на младия организъм; подпомага зрението, имунната система, овладява възпалителни огнища в организма; подобрява концентрацията на внимание и паметта. Продуктът е подходящ за деца над едногодишна възраст. Прием – една чаена лъжичка дневно, приета по време на хранене. Опаковка от 105 мл сироп струва около 16 лв.

На капсули

Рибеното масло на капсули не е медикамент, а се определя като витаминизирана биологично активна добавка. Полезен продукт за профилактика на много сърдечно-съдови заболявания. предотвратява риска от внезапно спиране на сърцето, развитие на аритмия или ревматоиден артрит. Препоръчва се на пациенти с Алцхаймер, чийто мозък страда от недостига на ненаситени мастни киселини омега-3. към всички полезни ефекти на рибеното масло, споменати дотук, можем да прибавим също и ефекта на отслабване: приемът на масло “включва” механизма на изгаряне на мазнините и отслабване.

Препоръчва се прием на капсулите по време на хранене, с неголямо количество чиста вода. Капсулата не бива да се държи дълго в устата, защото става лепкава и това може да затрудни движението й из храносмилателния тракт. За да има полза от рибеното масло, то трябва да се приема редовно: обикновено един курс продължава месец, след което се осигурява пауза от два-три месеца. Ето и дозите за прием:

  • За възрастни с профилактична цел – 2 г дневно, или по 1-2 капсули три пъти дневно;
  • За възрастни при отслабване – два пъти дневно по 1-2 капсули;
  • При болестни състояния, както и за профилактика и лечение на деца, индивидуалната доза се определя от лекар.
На сироп за деца

Рибено масло в течна форма може да се дава на деца, най-добре ако е специално приготвено като продукт за такава възрастова група. Обикновено това са т.н. сиропи с обогатен вкус и аромат – плодове, цитруси. Препоръчват се дози и продължителност на приема, съобразени с възрастта на децата.

Омега 3 рибено масло

Продуктите от този тип са тип концентрат, най-често масло от сьомга с 30-процентно съдържание на група полиненаситени мастни киселини омега-3. популярен продукт от този тип са капсулите от 500 мг на Sanct Bernhard. Прилагат се при профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, хипертония, заболявания на ставите, артрит, депресивни състояния, хронични възпаления от различен тип и пр.

1000 мг

Капсулите рибено масло от 1000 мг са предназначени за възрастни; съдържат висок процент ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина. Важни са за кондицията на кръвоносните съдове – предотвратяват образуването на холестеринови плаки и втвърдяването на стените им. Балансират кръвното налягане, подкрепя имунната система. Упражняват антиканцерогенен ефект.  Препоръчва се прием на една капсула дневно с вода.

Капсули с Омега 3 и Витамин Е

Тази комбинация балансира способността на рибеното масло да се окислява бързо с добавения витамин Е – могъщ антиоксидант. Обикновено този тип капсули са със съдържание от 1000 мг; суровината е масло от сьомга. Препоръчваните продукти от този вид се прилагат при лечението на сърдечно-съдови заболявания, включително тежки състояния с преживян инфаркт; подходящи са за възстановяване след силно физическо и психично изтощение, с принос към добро мозъчно кръвообращение и противовъзпалителен ефект. Препоръчвани за възрастни, но също и за деца деца над 12 години. По лекарска препоръка могат да се приемат до три капсули дневно, по време на хранене.

рибено масло
Рибено масло на капсули – удобен и по-приятен вариант
Течно рибено масло

Течното рибено масло е класика: оригиналният продукт, познат от миналото. Ако не е преработено във вид на сироп с подобрен вкус и добавени аромати, приемът му ще е изпитание за мнозина. Има продукти, които могат да се приемат и от малки деца, и от възрастни – например течното масло “Атлантик” от черен дроб на атлантическа треска. Подходящо е за деца над една година и за възрастни; съдържа омега-3 и витамините А и D3. Приемът му може да продължи до три месеца, като дозата за деца до 15 години е половин чаена лъжичка дневно, а за подрастващи и възрастни – една чаена лъжичка. Дава се обикновено по време на хранене и помага като антиоксидант, антистресов фактор и продукт с антиедж ефект.

На Актавис. На Фитофарма. На Абофарма

Маслото на Актавис е омега-3 комплекс с токоферол – витамин Е; произведено от дълбоководни риби от Атлантика. Подходящо за деца над 14 години и за възрастни. Опаковка от 90 капсули по 1000 мг струва 18 лв. Приемът е 1-2 капсули дневно.

Фитофарма препоръчва два варианта рибено масло: перли и капсули от 1000 мг. Перлите са със стандартно съдържание от 37.5 мг и могат да се приемат по три наведнъж, от един до три пъти дневно с храната. Цената на опаковка от 200 перли е към 5 лв. Капсулите са продукт за възрастни с високо съдържание на омега-3 и витамини Е и D. Приемат се по 1-2 капсули на ден; цената на опаковка от 30 капсули е около 8 лв.

От Абофарма предлагат рибено масло от сьомга в няколко варианта. Капсулите омега-3 с витамин Е от 500 мг са подходящи за продължителен профилактичен прием срещу висок холестерол и склеротични промени на кръвоносните съдове. Опаковката от 120 капсули е по 12 лв. Друг продукт са капсулите от 1000 мг като грижа за сърдечно-съдовата и имунната система, оптимизиране на мозъчните функции, със забавяне процесите на стареене и антиоксидантен ефект. Цената за 60 капсули е 14 лева.

На Фортекс. Рибчо. На Барлийнс (Barlean’s Fish Oil)

Ако залагате на продукцията от производител като Фортекс, трябва да се консултирате какъв точно продукт ви е необходим. Марката предлага стандартните капсули от 1000 мг като системна грижа за здраво сърце – суровината е дроб от моруна; опаковката от 90 бройки може да се купи за около 17 лв, а при акция за тези пари може да се вземе дуо – две опаковки. Става за деца над 12 години и за възрастни, приемът е 1-3 капсули дневно. Същият производител привлича вниманието и с капсули от маслен концентрат по 270 мг, които се вземат 2-3 пъти дневно по една.

Дайте мнение и Вие тук!

Рибчо е детският вариант на Абофарма: капсули с масло от сьомга и витамин D3. Приемът по лекарска препоръка оптимизира растежа и развитието, подпомага формирането на опорно-двигателния апарат, укрепва имунната система и противодейства на отклонения от типа хиперактивност и лоша концентрация. За деца над три години; прием – до 5 капсули дневно, без дъвчене, с вода по време на хранене.

Рибеното масло Барлийнс е световна марка; съдържа омега-3 от перуанска аншоа, тихоокеанска скумрия и сардини. Пречистено и с подобрени вкусови качества, с портокалов аромат и екстракт от розмарин, с добавен витамин Е. приемът е две капсули дневно; опаковка от 100 капсули струва около 43 лв.

На Допелхерц. На Джеймисън. От Now Foods

Допелхерц: Актив омега-3 с витамин Е, с масло от сьомга; прием – две капсули дневно, цената за 60 бройки е 12 лв. От същата марка е комбинацията масло от сьомга омега-3 с фолиева киселина и витамини В6 и В12, за подкрепа на сърдечно-съдовата система, мозъка и зрението. Цената за 60 капсули е 10 лв.

Джеймисън: препоръчваният продукт е рибено масло от дива сьомга – улов в района на Аляска; цената за 90 капсули е 36 лв.

Now Foods: 90 дражета концентрат от рибено масло за около 60 лв; продуктът е препоръчан като свободен от токсини и тежки метали, тъй като уловът е в чисти дълбоководни зони. Приема се до три пъти дневно по една капсула.

Кое е по-добро?

Като потребители разчитаме на коректна информация за качествата на коментираното рибено масло. Има житейски ситуации, при които сме готови да платим повече, но да получим рекламирания чист и полезен продукт. Дали се случва това? Много са споделените критични мнения във форумите за това, че  продаваните днес продукти тип рибено масло са твърде преработени, пречистени и дезодорирани, за да имат наистина всички описвани ползи. Така че при избора си винаги трябва да търсим оптималното решение, като сме наясно с някои разлики в продуктите според основната суровина за получаването им.

От сьомга

То е най-популярният продукт, препоръчван за поддържане здравето на сърдечно-съдовата и имунната система; има противораково действие и подобрява състоянието на опорно-двигателния апарат, нервната система, мозъчните функции. Богато на омега-3 мастни киселини, аминокиселини, микроелементи и витамините А, Е, В6 и D. Големите производители работят с атлантическа – дива – сьомга; суровината се пречиства за отстраняване на възможни токсини и тежки метали. Рекламирани в последно време са продуктите, получени чрез молакулярна дестилация.

От треска (черен дроб)

Този продукт е с максимално високи стойности на омега-3, витамин А и витамин D. Суровината за маслото е див улов от Северния Атлантик, с максимално съхранени натурални качества до момента на пресоването и извличането на маслата, неферментирала. Някои специалисти предупреждават за режима на прием, който трябва да е за определени срокове с дълги паузи заради твърде високото съдържание на мастноразтворими витамини.

От акула

Маслото от черен дроб на акула е по-малко популярно, но силно препоръчвано заради доброто съдържание на полезните алкоксиглицероли и витамин Е. Помага при отслабена имунна система, за поддържане и възстановяване след химио- и лъчева терапия, срещу чести инфекции на дихателните пътища и др. препоръчва се като профилактичен продукт в продължение на 1-2 месеца, с дневен прием от две капсули. Не е подходящо за малки деца заради високата концентрация на активни компоненти.

От крил. От аншоа

Маслата от крил и аншоа набират популярност в последно време заради идеята, че като по-ниско стъпало в хранителната верига не са силно натоварени с токсините на Световния океан. Голяма част от продуктите, получени от такава суровина, са на по-достъпни цени, което също се отразява на търсенето. Не е без значение фактът, че този продукт е с подчертан антиоксидантен ефект.

Противопоказания и вреди

Категорично е забранено рибено масло да приемат следните рискови пациентски групи:

  • При алергия към компонентите на продукта; нарушения в съсирването на кръвта; хиперкалциемия; активна белодробна туберкулоза; хемофилия; болести на бъбреците и черния дроб; тиреотоксикоза; панкреатит; холецистит; саркоидоза; нефролитиаза или камъни в бъбреците.

Някои от страничните реакции при прием на рибено масло са сигнал, че той трябва да се прекрати заради възможните вреди върху организма. Такива сигнали са стомашните разстройства, диария, обостряне на хроничен панкреатит и хроничен холецистит, халитоза; обриви и сърбеж като прояви на алергична реакция, нарушения на съсирването и промени в тромбоцитните стойности; понижаване на артериалното налягане, кръвоизливи от носа.

Специални указания

Специална потребителска група по отношение приема на рибено масло са бременните жени, децата до 7 години и хората в напреднала възраст. Те винаги трябва да се консултират с лекар той да е безопасен и полезен.

При бременност

Рибеното масло е полезно за бъдещата майка и за бебето й, тъй като добавя ценни витамини и минерали, както и важната омега-3 мастна киселина. То подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове и поддържа косата, кожата и ноктите. Определено е полезно за нормалното протичане на бременността, но все пак не бива да се приема без консултация с лекар. Противопоказано е, ако бременната има проблеми с  бъбреците, черния дроб и жлъчката, а също и с щитовидната жлеза. Маслата от черен дроб не са най-подходящият продукт поради риска от хипервитаминози, както и от наличие на токсини и соли на тежки метали.

В същото време маслото е добър вариант при забавено вътреутробно развитие на бебето; то подпомага трупането на мускулна маса и растежа, предотвратява риска от преждевременно раждане, проява на алергии или захарен диабет у детето.

За деца

При избора на марка рибено масло и вид на продукта – течно или на капсули, родителят задължително се консултира с педиатър. Важно е откога може да се дава, какви дози и с каква продължителност. Знае се, че в различните страни има разлики в този режим. Така например в повечето европейски страни рибеното масло се дава от тригодишна възраст, но в скандинавските може още от първата година на мъника.

Рибено масло за деца и възрастни, дозировка, прием

Дозите и продължителността на приема зависят от възрастта, от причината да се дава масло – профилактика или част от лечение, и т.н. Съобразно възрастта например се избира и формата: при най-малките няма как да се дават капсули или перли, но има добри рибени масла под формата на сиропи с подобрен вкус.

  • Доказано маслото предпазва от рахит, оптимизира растежа на костната тъкан, развитието на интелектуалните възприятия и фината моторика на ръцете, подобрява паметта, помага за правилното полово съзряване. Подобряват се и защитните функции на детския организъм.

Основни ползи от рибеното масло

За ползата от рибеното масло може да се говори много и разнопосочно, тук ще се спрем само на някои от най-важните благотворни въздействия на продукта.

За имунитет

Препоръчва се рибено масло при чести простуди – особено в преходните месеци и през зимата, когато организмът страда от авитаминози, а епидемиите от вирусни заболявания не са изключение. За укрепване на имунната система рибеното масло може да се приема както профилактично, така и в комплексното лечение при самото заболяване.

Още информация и източници на английски: Ползи за организма от рибено масло; * Как да изберем добро рибено масло на капсули? * Противопоказания и вреди от приема на рибено масло.

За нервна система

Рибеното масло е  благотворно за функциите на главния мозък; то спасява от депресии и стрес. Препоръчват го в комплексното лечение на психоемоционални разстройства, за преодоляване на хронична умора, хиперактивност и проблеми със съня. Продуктът подобрява настроението и укрепва паметта. Заслуга за това имат мастните киселини и витамините.

Рибено масло – ползи: как се пие, за мазане

За сърце

Благодарение на омега-3 рибеното масло понижава високото кръвно налягане и предотвратява риска от боласти на сърдечно-съдовата система. Всекидневният прием на капсули предпазва от преждевременно стареене, атеросклероза и тахикардия, не допуска образуването на тромби в артериите. По този начин намалява и опасността от събития като инфаркт и инсулт.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рибено масло какви са ползите и вредите от него?

Рибено масло и ползата му за здравето

Топ ползи и начини на употреба. За изгаряне на мазнини и отслабване. При депресия и …

3 Мнения

  1. Огнян А.

    Аз харесвам рибеното масло на Допелхерц. То не е българско и не е на добра цена, обаче поне знаеш, че няма да ти сложат масло от радиоактивни риби. Германците са адски стриктни в това отношение.

  2. Като стана дума за радиоактивни риби, масово се купува рибено масло от района на Фукушима, защото го дават най-евтино. Самите китайци го произвеждат, японците не смеят, защото ги е страх от харакирито. Аз затова вземам само Джеймисън, защото са американци и мразят китайците.

  3. Мина Павлова

    За мен Now Foods са най-изгодни. По-евтини са и са сравнително сериозна марка, така че им имам доверие. Харесва ми тяхната Омега-3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *