омега 3-6-9 храни цени продукти странични ефекти
Представяме ви подробния си материал за омега 3-6-9 храни цени продукти странични ефекти

Омега 3 и рибено масло: Ползи, вреди, странични ефекти, противопоказания. Кои са хубави?

♠ Плюсове и минуси на омега-3 ♠ Ползи и вреди от рибено масло ♠ За бременни и кърмачки ♠ За деца ♠ За отслабване ♠ За подобрение на паметта ♠ За фитнес ♠ При хашимото и щитовидна жлеза ♠ За черен дроб ♠ Цени

Съдържание:

Още в текста:  При шизофрения, депресия и биполярно разстройство За кожа, против акне и псориазис При сърдечни и съдови патологии За котки и кучета Съвместимост с лекарства Източници на Ω-3 Кое рибено масло е най-добро? Масло от крил От водорасли От скариди От черен дроб на треска Ленено масло От орехи Готови форми На капсули С гинко билоба С фолиева киселина Омега 3 Форте С Е-витамин На Валмарк Комплекс Тройна сила За деца на Допелхерц Рибено масло на Абофарма Ленено ЕПАМАР стронг Голд омега 3 Олисалвин С глюкозамин и хондроитин Вреда и противопоказания Класификация на мазнините

Сред най-коментираните въпроси днес в медицината е значимостта на омега-3 мастните киселини за жизнеността на човека. Това е чист парадокс, след като рибеното масло – техният най-известен източник, се използва от 160 години насам. Аптекарят Питър Мюлер от Норвегия първи осъзнал ползите му и започнал да го продава като лек за куп болести. Марката Moller станала световноизвестна, каквато е и досега.

Ползи от омега-3 (Ω-3)

Омега 3 мастни киселини

За ненаситените мастни киселини, с други думи омега-3, 6 и 9, се пише доста на езика на химията и биологията. На нас като потребители ни трябва просто обяснение: за какво служат и как да се възползваме от тях. Кое ни е важно:

1. те не се създават в тялото и се доставят отвън – чрез храната;

2. между трите вида има отчетлива разлика по отношение на химичен състав и действие върху организма. Главното е, че те са от полза, ако са в природен баланс. Липсата на един вид и излишъкът на друг, което се получава при преимуществено приемане на дадена омега, е вредно;Омега 3 мастни киселини

3. съвременното хранене е устроено така, че в тялото постоянно недостига омега-3, а другите две – 6 и 9, постъпват в излишък. Тази липса на равновесие е в основата на ред патологии като атеросклероза, съдови, мозъчни, сърдечни разстройства;

4. омега-3 действа противоположно на вредящите мастни киселини и обезврежда продуктите на окисление – свободните радикали. В резултат тя хармонизира сърдечния ритъм, вкарва в норма вискозитета на кръвта и артериалното налягане, балансира ендокринната система и главния мозък, възстановява правилното кръвоснабдяване на всички органи;

Извод: тялото изисква преимуществено омега-3, за да влезе в баланс с другите два вида.

Други плюсове:
  • бори се с депресията, вдигайки количеството на серотонина;
  • снижава агресията в стресови ситуации, потиска хормона на стреса, който понякога води до спазъм на сърдечните артерии;
  • спасява от дегенерация на мозъка, водеща до загуба на паметта и слабоумие.

Минус: единственият безспорен недостатък е вкусът. Той е неприятен, затова често Ω-3 се затваря в желатинови капсули.

Ω-3 за бременни и при кърмене

Проучвания върху животни показали, че дефицитът на незаменимата Ω-3 по време на бременност води до необратими нарушения на интелекта и възможностите за логическо мислене. Плюс това веществото е крайно важно за управлението на ретините и за устойчивостта на мозъка съм стрес. Така е установено, че през бременността и времето на кърмене потребността на жените възлиза на 4-5 г за денонощие.

“Фигурин

Учени от Медицинския университет в Калифорния са стигнали по-далече: те установили, че за да се роди детенце с висок интелект, е необходимо майката да има определен вид фигура. Интелектът на бебето бил право пропорционален на съотношението между обиколките на бедрата и талията.

Но целият секрет бил в молекулярния строеж на подкожните мастни клетки в областта на бедрата. Именно на това място се акумулира основният запас на омега-3 и така те се оказват с ключова роля в развитието на бебешкия мозък. Това аргументира и факта, че преимуществена част от бременните натрупват килограми именно в зоната на бедрата.

Жените с широка талия е необходимо да се избавят от тлъстините в повече, където преобладава омега-6. Ако концентрацията им е прекалена, те действат абсолютно противоположно на омега-3 и потискат развитието на мозъка.

Впрочем родовата памет е запечатала това знание на генетично ниво, в резултат на което мъжете биват привличани от жени с фигура „пясъчен часовник“. Това не е поради естетика, а стремеж да се създаде здраво и умно потомство.

Ω-3 при деца

Омега 3 мастни киселиниВлиянието на омега-3 в детските години е уникално. Те се включват в обменните процеси, балансират кръвоснабдяването на главния мозък, подкрепят метаболитните процеси в него, вдигат мозъчната активност, способността за умствено развитие на детето и интелектуалните му възможности.

Конкретни ползи за детето:
  1. повишава разбирането и усвояването на информация;
  2. повишава умението за концентрация;
  3. развива фината моторика на ръцете;
  4. противопоставя се на хиперактивостта, която често се среща при малчуганите;
  5. по-скоростно усвоява четене и писане;
  6. уморява се по-бавно при умствени дейности;
  7. по-слабо се поддава на стрес;
  8. детето често е в добро настроение, мисли оптимистично, не хленчи;

Клинични наблюдения показали, че дечица, изоставащи от връстниците си в развитието с половин година, ги догонват само след тримесечно вземане на рибено масло.

Съвременните деца се увличат по фаст фууд, обаче готин обяд като хамбургер с газирано разстройва обмена на веществата и малко по малко причинява затлъстяване. Ω-3 гори наситените мазнини и нормализира теглото. Още ползи: стабилизират имунитета, пазят от алергии, снижават възпалителните реакции, вдигат устойчивостта към инфекции.

Рибеното масло е разрешено за приемане от деца на всяка възраст.

Показания за използване:
Омега 3 мастни киселини
Световноизвестната марка на Питър Мюлер, която се продава от 160 години
  1. за профилактика на рахит;
  2. при нарушения във физическото развитие, нарушения в ръста;
  3. при нарушения в нервно-психическото развитие;
  4. при хиперактивност;
  5. при чести гърчове;
  6. при влошена памет, дефицит на внимание;
  7. при често и нескончаемо боледуващи деца;
  8. при алергични проявления, анемия;
  9. при зрителни нарушения, очни болести;
  10. при депресивни състояния, раздразнителност, агресивност;
  11. при хиповитаминоза, разклатен имунитет;
  12. при затлъстяване;
  13. при вроден порок на сърцето;
  14. за лечение на изгаряния и рани, в следоперативен период;
  15. за профилактика на ОРЗ.

При кърмачетата в първата година от живота рибеното масло се назначава от лекар. Той ще отчете доколко се е затворила фонтанелата и особеностите на фосфорно-калциевия обмен. Ако се дават добавки на бебетата безконтролно, е възможно фонтанелата да се затвори по-рано и да се наруши развитието на мозъка.

Бебетата, които не се кърмят, със сигурност трябва да получават Ω-3, тъй като са лишени от тях чрез кърмата. Педиатърът ще каже каква конкретна доза е подходяща и в какъв период от време.

Как се употребява при деца? В зависимост от възрастта се избира течна или капсулирана форма. Препоръчва се непосредствено преди кърмене, ако е в течен вид, или по време на храна, ако е на капсули. Ако детето не харесва вкуса, ясно, че ще се предпочетат желатинови капсули. За постигане на резултат добавката се дава постоянно, а не инцидентно. Обичайно лечебният курс е 1–1,5 месеца.

По-големите деца вече ще приемат МК от рибни блюда. Подходящо количество – 350 г на ден, два-три пъти на седмица.

Ω-3 за отслабване

Омега 3 мастни киселиниПрофесорът от Австралийския университет в Сидни Леонардо Сторлиен открива, че обогатената на омега-3 храна нормализира обмена на вещества и предотвратява захарен диабет и затлъстяване. Датските учени Дуерберг и Банг проучили ескимоси в Гренландия, които се изхранват основно с риба, тюленово месо и китова мас. Те разбрали, че въпреки богатството на мазнини в тези продукти, нито един човек от тях не е заболял от диабет.

Американско проучване проверило въздействието на омега-3 върху теглото. Групи №1 и №2 вземали слънчогледово олио, а групи №3 и №4 – рибено масло за 12 седмици. Групи № 1 и № 3 подели пасивен начин на живот, а групи № 2 и № 4 спортували. Накрая най-добри резултати получили представителите на група № 4. Така учените доказали на практика, че приемът на омега-3 способства отслабването.

Примерна схема за използване

Ако изберете за отслабване рибено масло, препоръката е да се подготвите за курс от два-три месеца, след който ще е нужна почивка. Нормата на употреба зависи от дозата на добавката – капсулите са по 300, 500, 1000 мг. Обичайно се приемат по 1-2 капсули трикратно на ден, но всичко зависи от възрастта и здравословното състояние.

Ако изберете за отслабване ленено масло, то се приема сутрин, след събуждане, преди закуска. В началото пробвайте да пиете 1 ч.л. от продукта, а след привикване – увеличете до 1 суп.лъж. Ако се приеме още 1 ч.л. преди сън, ще се подобри перисталтиката на червата.

Безусловно полинаситените мастни киселини сами по себе си не могат да са достатъчни за отслабване. Те се съчетават с разумна диета и спорт, минимум три пъти седмично. Омега-3 при отслабване е поддържаща мярка, а като бонус се подкрепя здравето и общото състояние.

Ω-3 за подобрение на паметта

Омега 3 мастни киселиниМолекулярният състав на главния мозък в повече от половината си част е представен от липиди и техни съединения. Това е много повече, отколкото в структурата на който и да е друг орган. Съвременните тенденции в медицината и възгледите на обществото са насочени към намаляване на съдържанието на мазнини в храните, но това не е съвсем логично. Нарушаването на липидния обмен провокира отклонения в работата на главния мозък. Затова е важно не да се снижава количеството на употребяваните мазнини, а да се направи грамотно балансиране на количество и вид.

Продуктите с високо съдържание на омега-3 подобряват работата на паметта и помагат да се повиши качеството на извършваната работа. По тази тема също има изследвания. В Университета в Питсбърг провели експеримент с доброволци между 18–25-годишна възраст. Половин година те ежедневно приемали допълнителна доза Ω-3, след което била направена томография, която категорично доказала подобряване на паметта при 100% от участниците.

Ω-3 за фитнес

Омега 3 мастни киселиниОрганизмът на спортистите има нужда от постоянно постъпление на достатъчни количество Ω-3, за да постига изискваните от него резултати. Те са от изключителна ценност за трупане на мускулна маса и в тренировките за релеф са мазнините.

С какво Ω-3 е ценна за спортуващите:
  • източник на енергия, който не трупа мастна тъкан;
  • увеличава синтеза на хормони, в това число на тестостерон;
  • вдига в пъти издръжливостта и общия тонус;
  • ускорява обмена на веществата;
  • снижава артериалното налягане, оформянето на тромби, риска от кардио заболявания, инсулти;
  • умее да овладява болката, да потушава възпаления, което е приложимо за скоростно възстановяване след тренировка;
  • оздравява ставните връзки.
За спортисти денонощната норма Ω-3 е следната:
за мускулна маса:2-3 г.
за релеф:3-4 г.
за отслабване:3-5 г според нужната цел.
снижаване на холестерина, укрепване на здравето:1–1,5 г.
Ω-3 при остеопороза и ревматоиден артрит

Омега 3 мастни киселиниБлокират на клетъчно ниво Ω-3 рецепторите, отговарящи за загубата на костна маса. Затова те се препоръчват за профилактиране на остеопороза, а ако заболяването е налице – за забавяне на неговия прогрес. Рибеното масло съдържа в плюс витамин D, подобряващ усвояването на калция.

Внимание! Някои хора пият добавки с калций, но калцият, уви, не се усвоява заради хипофункцията на щитовидната жлеза наред с активация на паращитовидните жлези, създаващи хормона за износ на калций от костна тъкан. А щитовидната жлеза произвежда друг, който отговаря за обратното – за усвояване. В случай на хипофункция въпросният хормон е недостатъчен, то калцият не се усвоява. В този частен случай се лекува щитовидната жлеза, а не се приемат безразборно добавки с калций, Ω-3 и витамини.

Според изследване, оповестено в медицинското списание Rheumatology, ако пациент почне да употребява повече омега-3, се намалява вероятността от развиване на ревматоиден артрит. Учените анкетирали 30 души с антитела и 47 здрави. Едва 6,7% от пациентите с антитела срещу ревматоиден артрит съобщили, че приемат добавки с Ω-3, докато при здравите делът бил 34,4%. Анализът на кръвта показал, че пациентите с ревматоиден артрит имат ниско ниво на незаменимите Ω-3, две от които – DHA и EPA, безжалостно потискат определени протеини, участващи в регулацията на продължителността и интензитета на имунния отговор.

Ω-3 при хашимото и отклонения на щитовидна жлеза

Тиреоид на Хашимото е автоимунно страдание, постоянно възпаление на щитовидната жлеза. Имунната система приема жлезата за нещо чуждо на тялото и я атакува. Лечение не е разработено, а мерките са насочени към поддържане. В този процес от огромна важност е диетата. Към нея се включват и Ω-3, които обладават противовъзпалително действие и регулират имунитета.

Прилагане при намалена и увеличена работа на щитовидна жлеза:
  • Когато функцията е снижена, се предписват капсули Ω-3 – по един брой двукратно на ден, три курса в година.
  • Когато функцията е увеличена, се предписват капсули Ω-3 – по един брой трикратно на ден, по време на ядене. Пие се 8-10 седмици, съчетано с масло от вечерна иглика.
Ω-3 за черен дроб

Недостигът на незаменими мастни киселини в тялото са способни да предизвикат дегенеративни изменения практически във всички органи и тъкани, включително черен дроб. И обратно: добавянето на Ω-3 се противопоставя на ред патологии.

Ω-3 против омазняване на черния дроб

 

Омега 3 мастни киселини

На последния европейски конгрес на хепатолозите е оповестена новооткрита функция на омега-3: ежедневният прием на 3 грама от тази киселина в течение на година снижава мазнините в черен дроб. Тези данни съответстват и на предишно изследване, което бе доказало, че дори и само един грам е в силата си да подобри уникално работата на този орган. Парадоксално, но факт: рибеното масло „изкарва“ от черния дроб другите, вреди мазнини. При подобни патологии е препоръчително да се приема Ω-3 поне два пъти на седмица.

Ω-3 при шизофрения, депресия и биполярно разстройство

Омега 3 мастни киселиниПри продължителен недостиг на омега-3 в поеманите храни се нарушава комуникацията между нервните клетки на мозъка, което провокира развиването на такива патологични състояния като хронична умора, депресия, шизофрения, биполярно разстройство и други

Изучавайки потреблението на риба в различни страни, доктор Джоузеф Хибъл от САЩ намерил интересна закономерност: рискът от депресия в държавите, в които се яде малко риба, е 50 пъти по-голям, отколкото в страните с висока употреба. Например в Германия един човек яде 10 кг риба на година, а 5% от немците страдат от депресия. В Япония един човек изяжда 65 кг риба на година, а страдащите от депресия са под 1%.

В добавка Университетът в Бристол провел изследването „Децата на 90-те“, в което били диагностицирани 14 хиляди майки и техните малчугани. Засечено било, че майките, пили омега-3 през бременността, имат деца с по-добро зрение и с по-бързо развитие. А децата, които са пили омега-3, са по-внимателни и съсредоточени ученици, с повишен коефициент на интелигентност и с по-красив почерк. И двете групи са били положително настроени, в добро настроение и разположение на духа.

Към днешна дата Ω-3 е доказана противоотрова спрямо депресии и биполярно разстройство, което на практика е маниакално-депресивна психоза. Втората диагноза е способна да разруши личните отношения, да провали усилията в службата, успеваемостта в училище, дори да доведе до самоубийство.

Лекарите смятат, че разстройството е обусловено от по-висока активност на невроните в главния мозък. А средството, което забавя тази активност, е омега-3.В добавка киселините активизират кръвообращението в мозъка и способстват за хармонизиране на начина на живот.

Лечение и дози: повечето изследователи препоръчват 300-3000 мг омега-3 за лечение на биполярно разстройство и психични страдания. Дозировката е във връзка с личностните фактори и се определя от лекар.

Ω-3 за кожа, при акне и против псориазис

Най-явният признак на дефицита на мастни киселини Ω-3 в организма е влошаването на състоянието на кожа, коси и нокти. Тези тъкани се превръщат в сухи и чупливи, цъфтящи и лющещи се, ноктите се разслояват, обезцветяват и придобиват уродлив вид. В същото време точно при тях резултатите от добавянето на омега-3 е най-видимо. Само за няколко седмици пиене на добавки косите заблестяват и се изглаждат, ноктите заздравяват, кожата престава да се лющи и получава здрав вид.

Ω-3 при сърдечни и съдови патологии

Омега 3 мастни киселиниДостатъчното количество омега-3 обезпечава нормално ниво на холестерин в кръвта, понижава нивото на лошата разновидност, която се наслоява върху стените на кръвоносните пътища. Използването на омега-3 в кардиологичните изменения намалява рисковете от редица усложнения, прави съдовете по еластични и пропускливи.

Ω-3 за кучета и котки

Добре гледаните домашни любимци получават добавки с мастни киселини, за да придобият гладка и блестяща козина. Сравнително наскоро ветеринарите установиха, че ползите не са само козметични, но и се разпростират и върху алергии върху кожата, възпаленията и хармонизирането на действието на вътрешните органи.

Какво е нужно на любимците?

Организмът на животните синтезира някои типове мастни киселини, но не всички. Интересното е, че някои видове се нуждаят от едни киселини, а други видове – от други. Например арахидоновата киселина не е нужна на кучетата, но е доста необходима на котките.Омега 3 мастни киселини

Напоследък се уточни оптималното съотношение между Ω-6 и Ω-3 и то е в границите от 10:1 до 5:1. Преди това се смяташе, че идеалното е 15:1. Повечето храни за животни съдържат много повече Ω-6, отколкото Ω-3. Отделни компании добавят от втория вид, за да намалят съотношението. Най-важното в храната обаче е действителната концентрация на ейкозапентаеновата киселина в Ω-3.

Кое е от значителна полза за животните? Котките и кучетата биха си набавяли Ω-3, ако се хранят с риба. За други видове са подходящи растителни източници. Например семената от чия са утвърден източник на Ω-3 в храната за коне.

Предизвикателството към производителите на храни за животни е оптимизиране на съдържанието на мастни киселини и на съотношението между отделните им видове.Омега 3 мастни киселини

Ползи от омега-3 за нашите любимци:
  1. профилактично действа и цери възпаления;
  2. противопоставя се и цери алергии и автоимунни заболявания;
  3. чудесни при стомашни, чревни и ревматоидни заболявания;
  4. прекрасно средство срещу рядка и суха козина;
  5. премахва гъбични инфекции;
  6. цери кожни заболявания при котките;
  7. подобрява зрението;
  8. ефективно средство при аритмия при кучетата и високо кръвно. Изписва се на животни, склонни към тромбоемболии, разредител на кръвта;
  9. при рак забавят метастазите, в отличие от омега-6, които катализират уголемяване на туморите;
  10. снижава триглицеридите и холестерола.

Дозировка и предозиране

Средна денонощна норма на Ω-3, посочена от учени от American Heart Association:
минимална доза250 мг.
оптимална дозаоколо 1 г.
безопасна дозаоколо 8 г.

максимална доза – не се определя, тъй като предозирането на Ω-3 е крайно трудно. Зависи от конкретния източник и дали включва различни компоненти. Отделни първоизточници на мастни киселини покрай полезните вещества включват и ред токсични примеси. Ярък пример са хищните риби, които в големи количества дори са опасни.

Готови форми

Омега 3 мастни киселиниОмега-3 се продава в разни лекарствени форми. Различаваме два типични случая:
Капсули по 1000 мг. Те се приемат 30-40 минути след храна по следния начин:

  • за профилактика: 1 капсула на ден;
  • за лечение: 3Х1 капсула на ден.

Капсули по 500 мг: приемат се в двойна на указаната по-горе бройка.

Съвместимост с лекарства

По отношение на съвместимостта с други препарати няма особени указания. Струва си да се прояви предпазливост при пиенето на кръворазреждащи средства, тъй като омега-3 усилва действието им. Капсулите омега-3 се продават без рецепта, но приемането се консултира, ако паралелно се вземат други лекарства.

Не се подкрепя паралелната употреба на Ω-3 и на Д и Е-витамини.

Продължителност на приема

Омега-3 се назначава за периодични леч. курсове с дължина от три месеца. За бременни, кърмещи и бебенца мастните киселини се вземат като допълнителни и се консултират с лекар. Вероятността да се откаже изписването на омега-3 е минимална, тъй като статист. данни сочат, че дефицит е налице при 80% от населението на Европа.Омега 3 мастни киселини

Условия на съхранение

Капсулите се съхраняват до три месеца на стайна температура, задължително на тъмно и сухо.

Специални указания: колкото по-натурално, толкова по-полезно!!!

Прекрасният вариант е Ω-3 да се получава от хранителни продукти. А пък за маслата се гледа да са нерафинирани. Предпочитат се тези, произведени чрез студено пресоване. При преработката голям дял от съществените в-ва се загубват.

Източници на Ω-3

Хранителни продуктиСъдържание на Ω-3 в 100 г продукт
Семена чия19 г
Ленено семе18,1 г
Черен дроб от треска15 г
Рапично масло10,3 г
Орехи9,1 г
Зехтин9 г
Конопено семе8,1 г
Скумрия5,3 г
Риба тон3,2 г
Херинга, сардина1,5-3,1 г
Пъстърва2,6 г
Сьомга2,3 г
Камбала (халибут)1,8 г
Соя1,6 г
Овесени кълнове1,4 г
Рибено масло: противно, но полезно

Съдържа се преимуществено в морски видове – змийорка, тон, скумрия, сьомга и др. Източник е и черен дроб на акулите, които са в ледени води. Използването му е спорно, тъй като съществува съмнение, че продуктът включва и токсични за човека съставки. Засега това не е научно доказано.

Общи данни за рибеното масло
Общо съдържание на мазнини82%
Наситени мазнини20 г
Мононенаситени47 г
Полиненаситени33 г, от които 4г Ω-6 и 29г Ω-3.
Холестерол746 мг
Калоричност900 ккал
Кое рибено масло е най-добро?

Знаете ли, че съществуват две абсолютно различни диетични добавки, за които на български няма различие в думите и поради това се бъркат? Докато наименованията на английски и руски например разграничават продуктите, у нас и двата бихте намерили като рибено масло. Суровината на единия от видовете рибено масло също се дели на два вида и така получаваме три напълно различни продукта.

1.(Рибено) масло от черен дроб

На руски е „рыбий жир“, на английски TRAN, liver oil. Получава се от черен дроб на трескови риби. Съдържа голямо количество мастноразтворими А и D-витамини, но мастните киселини омега-3 са малко. Това масло се употребява в кратки курсове, преимуществено през зимния период, без да се съчетава с витаминни комплекси. Целта за пиенето му е хиповитаминоза и профилактика на рахит.

Освен недостига на омега-3, произведеното от черен дроб масло създава риск да се приеме и известна доза тежки метали и токсини, тъй като службата на черния дроб е да филтрира вредните вещества, проходящи през храносмилателния тракт на рибите. Затова в някои страни продуктът не се препоръчва за деца и направо е противопоказан за бременни жени.

Дайте мнение и Вие тук!
2.Рибено масло

Омега 3 мастни киселини

На руски е „рыбный жир“, на английски fish body oil. То се добива от мускулите и подкожните мазнини на сьомговите риби, най-вече на атлантическата сьомга. Черният дроб не се използва, поради което количеството на А и D-витамините е неголямо, но концентрацията на мастните Ω-3 е максимална – почти до 30%. Този продукт е по-слабо ефективен за профилактика и противодействие на авитаминоза, но е прекрасен източник на Ω-3 с пълния набор полезни с-ва, които вече изброихме. Вижте и ТОВА: За цената и видовете рибено масло, които се предлагат в България.

3.Рибено масло от дребни видове риба

Суровината идва от страните в Южна Америка. Използват се дребни риби като сардина, аншуа (копърка). За добиването на рибеното масло рибките се преработват целите, без почистване на вътрешностите. Маслото от такава суровина притежава умерена концентрация на витамини и ниско съдържание на Ω-3. Съответно на ниското качество, и цената на този продукт е ниска, но и ползите от него са силно ограничени.

Още по-подробно ТУК:

Рибено масло – ползи: как се пие, за мазане

Масло от крил

Крил е зоопланктон, храна за китовете, сбор от ракообразни. В последните две-три години се увеличиха производителите, които извличат рибено масло от такава суровина и се твърди, че не е без основание. Разпространено е мнението, че и това е рибено масло, но въпреки че съдържа омега-3, маслото от крил все пак се отличава.

С какво масло от крил е различно от рибеното?
  1. Крилът е най-крупната биомаса в света и маслото, получено от нея, е чисто и концентрирано. Рибеното масло от големи видове риба е поставено под риск от замърсяване с токсини, докато при крила това е невъзможно поради самата му същност – той живее в чисти води, храни се с планктон и се вади от големи дълбочини.
  2. Маслото от крил се усвоява много по-скоростно и пълноценно в сравнение с рибеното масло.
  3. Не притежава неприятния специфичен вкус на рибеното масло.
  4. И накрая, маслото от крил съдържа природен антиоксидант, който има множество ползи за човека. А рибеното масло се нуждае от добавка на Е-витамин, за да се защити от гранясване.

Производители твърдят, че маслото от крил е 50 пъти по-силен антиоксидант от рибеното масло. Съчетано с по-доброто му усвояване, този показател представлява силно преимущество за продукта, добит от дребните ракообразни.

Масло от водорасли

Омега 3 мастни киселиниЕдна група хора предпочита да получава омега-3 от водорасли, а не от риба, изтъквайки следната логика: рибата добива омега-3 главно от водораслите, с които се храни, и предава съставката по хранителната верига към хищните видове, които се хранят с риба. Ако мастните киселини се получават направо от първоизточника, те са защитени от по-нататъшно замърсяване при тяхното преработване в храносмилателните системи.

Омега-3 се извличат от водораслите чрез ферментация, в резултат концентрацията е по-висока, отколкото е обичайната за морските растения. Някои изследователи дават предимство на този продукт, твърдейки, че то има всички плюсове на рибеното масло, но без неговите рискове и нежелани ефекти.

Масло от скариди

Скаридите съдържат мизерно количество въглехидрати – едва 0.9 г на 100 г суровина. Мазнините са едва 1.7 г. Тези показатели ги правят предпочитан продукт за диетично хранене. В същото време те притежават 3 540 мг омега-3 и едва 28 г омега-6. Тези показатели правят скаридите чудесен източник на незаменими мастни киселини, без да се поемат огромно количество калории от мазните риби.Омега 3 мастни киселини

Скаридите са прекрасен източник и на протеини – 20,3 г на 100 г суровина. Едва 250 г от тях покриват дневната потребност на възрастен човек. За пример: в говеждото има 30% по-малко протеини, отколкото в скаридите.
За съжаление скаридите съдържат много холестерин – 152 мг в 100 г суровина. В тези 100 г е половината от допустимата дневна норма за възрастен човек, два пъти повече, отколкото в товеждото. И въпреки че ред специалисти казват, че това е „добър“ холестерин и не се отразява на здравето, все пак цифрите са малко плашещи.

Масло от черен дроб на треска

Треската е крайно немазна риба. В нея има едва 2 г мазнини на 100 г продукт. Но в нея има и мазна част и това е дробът. Въпреки високата калоричност и наличието на мазнини, дробът от треска е важно да се консумира от всички, включително от бременни жени. Треската като немазна риба не съдържа Ω-3, но черният й дроб – да.

Другата чудна негова съставка е хромът. 100 г черен дроб от треска носи в себе си по-голяма от дневната норма за прием на важния микроелемент, чийто дефицит подпомага появата на диабет, атеросклероза, затлъстяване. Хромът регулира обмена на веществата и транзита на глюкоза към клетките. При дефицит на хром клетките не се дохранват и се повишава захарта в кръвта. Този процес няма да се случи, ако се консумира дроб от треска, който внася в тялото повече от нужното количество хром.

Ленено масло (семе)

Омега 3 мастни киселиниСъвършен източник на Ω-3. Използва се като хранителна добавка по 1 суп.лъжичка на ден. Общото съдържание на мазнини е 98%, наситените са 10 г, мононенаситените – 21 г, полиненаситените – 69 г, като делът на Ω-3 в тях е цели 53 г срещу 16 г Ω-6. Холестерин отсъства! Енергийност – 882 ккал.

Орехи

Орехите са уникален първоизточник на омега-3. Те имат 10 г мастни киселини на 100 г суровина, докато например подобният орех пекан има едва 1 г, а в бадемите примерно изобщо няма. Съдържанието от 10 г при орехите е сериозно количество, което заслужено ги нарежда сред източниците на омега-3.

Видове продукти с Ω-3 на пазара (мнения и цени)

През 2008 година престижният анализатор на пазарите „Фрост и Съливан“ изследва пазара на омега-3 продукти в световен мащаб и прогнозира 10% средногодишен темп на растеж в петгодишен период до 2013 година. При обем на продадените продукти през 2008-ма от 323 млн. $, те предполагат сумата от 526 млн. $ през 2013 година.Омега 3 мастни киселини

Анализаторите намират основната причина за ръста повишаването на осведомеността на потребителите. Като втори фактор те посочват ескалацията на сърдечно-съдови страдания в развитите зони на света, което изиграва важна роля за увеличеното потребление на омега-3 продукти.

Плюс това Световната организация EPA & DHA Omega-3 и промишлеността финансират създаването на консорциум по омега-3 и въпросите на охраната на здравето, за да се разпространява достоверна информация за потребителите, специалистите и медиите. Посочените фактори буквално изстрелват сектора в ускорен режим и днес в аптеките се намират стотици видове продукти, марки, форми с компонент омега-3, сред които наистина е сложно да се отбере.

Ω-3 на капсули

Омега 3 мастни киселиниРибеното масло се произвежда в две форми – течно и на капсули. Всъщност капсулите са просто мека желатинова обвивка, в която е затворено течното съдържание. Тяхната цел е да се изолира същинското вещество, за да не се усеща неприятния му за много хора вкус. Чисто рибено масло на капсули се произвежда от различни компании. Важното, за което се следи, е източникът на суровината – каква риба е или дали е от черен дроб, малки рибки и т.н. (видовете описахме по-горе).

Най-изгодни като цена, претеглено и спрямо качество, са капсулите на BULK POWDERS – 900 броя по 1000 мг в опаковка, които се намират за 88 лв (август 2016). Има и разфасовки по 270 броя на цена 32 лв. Продуктът се разпространява в мрежата от сайтове и магазини за спортни добавки, тъй като специално се рекламират за спортуващи, което предполага огромния брой капсули в една опаковка.

Ω-3 с гинко билоба

През 2011 немската компания Допелхерц комбинира Ω-3 с гинко билоба в опаковки от по 60 капсули, като насочи продукта си към хората, които имат проблеми с паметта и концентрацията. Освен екстрактът на растението, което и самостоятелно подкрепя мозъчната дейност, продуктът е обогатен с В и Е-витамини.
Според производителя само 2 капс.дневно простигат желания ефект плюс подкрепата, която оказват на сърцето.Омега 3 мастни киселини

Продуктът е насочен към:
  • хора, които упражняват интензивен интелектуален труд;
  • за студенти, при подготовка за изпити, конкурси, събеседвания;
  • при живот, изпълнен с перманентен стрес и напрежение;
  • за потребители с перманентно студени крайници.

Противопоказания – склонност към кръвоизливи и прием на коагуланти.

Цена: в момента може да се купи по интернет за 11.40 и за 15.30 лв взависимост от търговеца.

Още ТУК: Гинко билоба и гинко прим макс. Противопоказания, таблетки, мнения.

Ω-3 с фолиева киселина

Комбинацията Ω-3 с фолиева киселина се обогатява още с B6 и B12-витамини, като така оформеният продукт се насочва приоритетно към сърцето и кравоносната система. Производителите твърдят, че с това съчетание се предлага максимален баланс за триглицеридите, холестерина и хомоцистеина, който пък предполага здрав сърдечен мускул.

При повишено ниво на холестерола, се препоръчва съчетаване на риба в менюто и добавка от разглеждания вид. Припоръчителната доза е 2 капсули всеки ден, които се вземат заедно с яденето. Обикновено се продават в капсули от по 1000 мг, обичайна доза ЕРА – 18%, DHA – 12%. Цената варира от 10 до 14 лв за опаковка.Омега 3 мастни киселини

Оповестено бе едно изследване, което помрачи малко славата на омега-3 с добавен B-витамин. При него се установява, че те не постигат намаление на раковите болести и смъртността от тях специално при болни с болести на сърцето. Нещо повече – при жени, вземали омега-3, е засечен повишен риск от злокачествени тумори ( Archives of Internal Medicine, Франция).

Учените призовават хората да не вземат безразборно добавки, а да се допитват до компетентни лица. Самото проучване е показало, че добавките с фолиева киселина, В6 и В12-витамин с омега-3 не са показали ефект и върху значими съдови заболявания. Това насочва средството към сферата на профилактиката, отколкото към лечението.

Второ изследване върху начините за намаляване на холестерола и хомоцистеина потвърждава, че съчетанието няма ефект върху пациенти, прекарали инфаркт на миокарда. При изследване в САЩ са проучени над 12 хиляди души. Данните показват, че нито едно средство не е панацея и е нужно да се подхожда с известен скептицизъм.

Още ТУК: Фолиева киселина – прием и странични ефекти. Напълняване. На таблетки. Цена. Видове.

Омега 3 ФортеОмега 3 мастни киселини

Капсули от 1000 мг, 30 бр в шишенце, производство на Адифарм, които се търгуват от 5.72 до 7.20 лв. Класическото съотношение 18% ЕPA срещу 12 % DHA, добавка от Е-витамин. Под същото име продава свой продукт и ActaVit – отново 30 бр по 1000 мг, 15% ЕРА, 11% DHA.

Приоритетно се препоръчват за създаване на по-еластични съдове и по-подвижни стави. Препоръчваната доза е 1 капсула дневно, заедно с храната. Продуктът е за над 14-годишна възраст. Той е по-скъп – около 17-18 лв за опаковка.

Омега-3 с Е-витамин

Омега 3 мастни киселиниОмега 3 Фортекс се рекламира за снижаване на артериално налягане, профилактика на аритмии, срещу внезапна сърдечна смърт, за снижаване на опасността от образуване на тромби, следователно превенция на инфаркти и инсулти. Капсулите са по 1000 мг, източник – сьомга, обогатени с 5% E-витамин.

Подобен продукт продават и Допелхерц, под наименованието Актив Омега-3 + ВИТАМИН Е в опаковки по 60 капсули. Производителят специално подчертава, че продуктът подпомага здравословния начин за редуциране на теглото. Препоръчва 2 капсули, приети заедно с храна и много течности. Цената е около 12.50 лв.

Омега-3 на Валмарк

Продуктът е под името ОмегаПрим, рекламиран като добавка за здраво сърце. Съчетава мастните киселини с Q10-коензим и със селен, което увеличава антиоксидантното въздействие. Коензимът се слага като компонент, нужен на клетките за отделяне на енергия. Той предполага и процеси на стареене. Селенът също е силен антиоксидант и защитава от свободните радикали.Омега 3 мастни киселини

ОмегаПрим не се дава на малчугани под 3 години. Специално се отбелязва, че не е за потребители, които имат чувствителност към пчелни продукти.

Дозата на ден е 2 капсулки, възможно е да се взема половин година и това е времето за постигане на оптималния ефект. Опаковките от 30 бр са около 16 лв, 60 бр – 26 лв, на същата цена има и промоционални кутийки от 80 бр.

Омега 3, 6 и 9

Комплексът от трите вида мастни киселини, наречен „Тройна сила“ е производство на лидера в хранителните добавки GNC. Предлага се по 90 броя, като цената варира от 41 до 53 лв заради моменти на промоции. GNC афишира използването на чисти естествени материали. В капсулите се съчетават различни видове масла като слънчогледово, рибено, ленено, от канола (рапица) и пореч, с добавка от соев лецитин.

Овкусен продукт с аромат на лимон. Капсулите са меки (софт-гел), без съдържание на захар, изкуствени аромати и оцветители, консерванти, глутен, нишесте и мая. Дневната доза е 3 бройки. Предупреждението е, че потребители с астма и чувствителност към сулфити са в риск от алергичен отговор към продукта.

Ω-3 за деца на Допелхерц

30 капсули с лимонен вкус, обогатени с витамини, и произведени специално за деца. Препоръчват се за ученици, подложени на стрес и интелектуални предизвикателства, срещу разсеяност и затруднено запаметяване. Подкрепя и зрението. Дозата е по капсула на ден, която за разлика от продуктите за възрастни е приятна за дъвчене. Цена на опаковка – 11.70 лв.

Рибено масло на Абофарма

60 таблетки по 1000 мг. Този производител залага на свойствата на Ω-3 да профилактира ОВИ и грип. Препоръчва се да се взима за превенция и за подсилване на имунитета. Друг ефект, който се подчертава, е снижаване на опасността от аритмия и нормализиране на ритъма на сърцето. Източникът е сьомга, обогатен с E-витамин. Препоръчителни 1 до 3 бройки дневно. Цената варира от 11 до 14 лв за опаковка.

Ленено масло

Омега 3 мастни киселиниБългарският производител Балчо продава течно ленено масло в бутилка, 250 мл, добито по метода на студеното пресоване на тъмно и студено. Налива се незабавно в тъмно стъкло, за да се запазят качествата му в максимална степен. 58% от състава му е Ω-3, 14% – Ω-6. Показанието е ежедневно приемане по две-три суп.лъжици срещу рак и стареене.

Подчертава се уникалният му ефект върху коса, нокти и кожно покрити, за намаляване на симптомите на климакса и срещу менструални болки. Продуктът е приятен за смесване с плодове и мед. Пази се в хладилник и има кратка трайност от три месеца. Цена 6.70 лв.

По-често лененото масло се предлага на капсули, които са по-лесни за приемане. Известен е продуктът на американския BARLEAN по името “FLAX OIL”. В капсулите има 100% студено пресовано ленено масло – нерафинирано, нефилтрирано. 55 % Ω-3, 16.7% – Ω-6. Производителят подчертава, че съставките минават през плацентата, подкрепяйки пълноценния растеж на ембриона.

За възрастни се насочва към хора с чернодробни патологии, психични отклонения и депресия, при отклонения в щитовидна жлеза и хипофиза. Често се прилага при язва, за заздравяване и на повърхностни рани и нарушения в костните тъкани. И още – за профилактика на диабет, подагра, рак на млечн.жлеза и бъбречни проблеми.

Освен това прибавя енергия и вдига издръжливостта. С тази формулировка продуктът се насочва и към спортуващите. Добавката се продава и като средство за редуциране на теглото, което освен че гори мазнините, но и дава усещане на засищане.

Предимството на капсулите е, че маслото така се запазва по-дълго и няма толкова сериозни изисквания към съхранението му. То не се държи в хладилник и е максимално защитено от гранясване. Отворена кутия обаче е годна само 2 месеца.

Дозата, указана от производителя, е 3 бройки дневно. Цената е 41.10 лв.

EPAMAR strong (ЕПАМАР стронг)

Това е масло от сьомга за активиране на имунитета, оксидантна защита, поддържащ фактор за сърце и кръвоносна система. Дневната доза е разчетена върху 4 броя капсули (2Х2) с 2000 мг масло и добавка от E-витамин. Опаковките са от по 120 бройки на цена 23,50 лв.

Омега 3 мастни киселиниГолд омега 3

Продуктът представлява рибено масло с 65% EPA и DHA. Представител на добавките, добити от крил – зоопланктона, за който се казва, че е много по-действен от маслата, получени от риба. Основната съставка на Голд обаче е масло от риба, а това от крил съставлява едва 4%. Цената му е около 33 лв. Производителят има продукти без масло от крил, които според качеството си са на цена от 13 и 18 лв за кутийска с 60 бр.

Олисалвин (Olisalvin)

Капсулите на този продукт предлагат 500 мг масло, произведено от черния дроб на акула. То съдържа алкоксиглицерол, използван като катализатор на функциите на имунитета, подходящ за хора, които често страдат от инфекции, имат забавено заздравяване на рани, при подложени на стрес и умора потребители. Подходящо за радиационна терапия, тъй като снижава нейните нежелани ефекти.

Олисалвин се взема двукратно по 1 брой и тази доза не се превишава. При продължително прилагане над един месец има риск от образуването на тромби. Ако се забележи такъв ефект, добавката се спира и се заменя с аспирин. Продава се по 60 бройки на цена между 9 и 13 лв.

Ω-3 с глюкозамин и хондроитин

Комбинацията се произвежда от ирландска компания. Нейната формула съчетава посочените три активни вещества с Е-витамин. Насочва добавката към:Омега 3 мастни киселини

  • повишаване на гъвкавостта на ставите, за регенериране на хрущяли, срещу скованост, при ревматоиден артрит;
  • за намаляване на болките, чувството за умора.

Ефектът се постига с глюкозамин, необходим за подновяването на хрущялните тъкани. Хондроитинът пък изгражда ставните хрущяли и блокира факторите, които го разрушават. Двете вещества са по-полезни, когато са комбинирани. Те снижават възпаленията и профилактират ставните заболявания.

Капсулите от 1000 мг имат 30% EPA и DHA, влагозадържаща съставка и 2 мг Е-витамин. Препоръчва се по 1 бройка на ден. В опаковката са 30 бр., цената – около 50 лв.

Вреда и противопоказания в използването на Ω-3

В природата нищо не е абсолютно и еднозначно. Това значи, че дори и най-полезните вещества крият някакви вреди, както отровите притежават лечебни свойства. Въпросът е единствено в дозата. Тази закономерност важи и за продуктите и препаратите, богати на Ω-3. Предозирането им има риска да се окаже опасно, макар че да се стигне до излишък на мастни киселини в дадено тяло е доста трудно. Причината е, че те се натрупват много бавно. Затова опасен е систематичният дълговременен прием на високи дози Ω-3.

Все пак са регистрирани случаи на предозиране и са описани неприятните проявления. До тях се стига най-често при наличието на някакви утежняващи обстоятелства като:

  • патологии на черния дроб;Омега 3 мастни киселини
  • възпалителни и други поражения на червата;
  • проблеми със стомаха и дванадесетопръстника;
  • в бременността и периода на кърмене;Омега 3 мастни киселини
  • в старческа възраст.
Симптоми на интоксикация:
  • гадене;
  • главоболие;Омега 3 мастни киселини
  • повръщане;
  • диспептични чревни разстройства;
  • болка в гръдния кош;
  • обилно кръвотечение през месечния цикъл;
  • силно разреждане на кръвта – това е главната опасност!!! Тя води до угрозата от възникване на кръвоизливи.

Затова дори към омега-3 съществуват определени

противопоказания:
  • хиперкалцемия (повишено ниво на калций или D-витамин);
  • персонална непоносимост, алергичен отговор;
  • активна форма на туберкулоза – в белите дробове или с друга локация;
  • ендокринни разстройства на щитовидната жлеза;
  • чернодробна и бъбречна недостатъчност;
  • наличие на камъни – както в пикочния мехур, така и в бъбреците;
  • застой на жлъчка и камъни в жлъчката или жлъчните канали;
  • деца на по-малко от 7 години.
Вреда от лененото маслоОмега 3 мастни киселини

Лененото масло съдържа малко под 8 г Ω-3 (алфа-линоленова к-на) на една суп.лъжица плюс 3 г Ω-9 и 2 г Ω-6 (линолова к-на). Откъде идва рискът? Продуктите на окисление на линоловата к-на, които се образуват при излишък, оказват пряко токсично действие и отравят тялото. Затова е забранено – категорично! да се приемат гранясали продукти, било то масло или семе.

Лененото семе се окислява дори и при минимални нарушения в условията на неговото съхранение. То се бои от високи температури и от светлината. Интересното е, че е забранено за продажба в някои държави.
Класификация на най-разпространените мазнини

НАСИТЕНИ МАЗНИНИНЕНАСИТЕНИ МАЗНИНИ 
МОНОНЕНАСИТЕНИПОЛИНЕНАСИТЕНИ 
Ω-9Ω-3Ω-6
Краве масло и млечни мазниниЗехтинРиба,рибено маслоСлънчогледово олио
Месо, сланина, животинска масФъстъчено маслоЛенено маслоЦаревично масло
Палмово маслоАвокадоРапично маслоЯдки и семена
Кокосово маслоМаслиниОрехово маслоПамуково масло
Какаово маслоПтиче месоМасло от пшеничен зародишСоево масло

На основата на тази класификация планирайте дневния си прием на мазнини максимално ефективно и без ненужни забрани и ограничения. По този въпрос много се спекулира и се разпространява неточна информация, така че всеки е в риск да стане жертва на реклама и на недобросъвестни производители.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Vit

Витамини за бременни: да ги вземаме ли?

Как да изберем най-добрите витамини за бременни от предлаганото на пазара? Кое се взима в …

2 Мнения

  1. zdraveite! Moje li da se priema Omeg PRIM, ako se pie zofen, blokbis, i brilik . brilika se priema sutrin i ve4er.Ako moje , po kolko d a se priema? Blagodarq

  2. Forlife Омега 3

    Мастните киселини, които се съдържат в омега 3 са важни да бъдат предоставени на организма, но ако се приемат чрез таблетки е наистина важно да изберете правилната марка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *