Забременяване по време на менопауза НЕ е невъзможно

Широкоразпространеното схащане, че след настъпване на менопаузата жената не може да постигне забременяване, ще се окаже не на 100% вярно.

В началото на климактеричния период зачеването е все пак възможно, като именно поради това лекарите често наричат това време предклиматитеричен стадий. В това време жената все още има менструации, макар и по-редки, но пък това я кара да е по-непредпазлива по време на секс.

Яйчниците обаче продължават да изработват яйцеклетки, което си е безапелационна предпоставка за забременяване. Доскоро се смяташе, че сексът след 50-ата годишнина е нетрадиционно занимание, поради което зачеването на късен етап от живота на жената беше рядко срещано явление дори в случаите, в които климактериумът настъпва по-късно.

Към днешна дата обаче все по-често срещано е схващането, че сексът е задължителен и препоръчителен до края на живота, когато здравето на двамата партньори го позволява.

Друга традиция, за която в последно време се говори все по-упорито, разкрива, че с напредването на възрастта необвързаните дами прехвърлят интереса си към по-млади мъже, когато става дума за интимни ласки.

Това обаче се случва далеч не при всички дами в менопауза и по-късно.

При някои движението е в противоположна посока – жените, при които климаксът настъпва рано, загубват интереса си към секса като резултат от хормоналния дисбаланс. Обнадеждаващо поне по отношение на секса е обаче, че в последните години жените все по-късно навлизат в менопауза.

Зачеване по време на менопауза е наглед нелогично явление, но се оказва напълно възможно и нерядко срещано
Примерите за това са много, но веднага трябва да кажем, че при още повече жени това не се случва.

Какво трябва да знаем във връзка със зачеването при менопауза?

Количеството яйцеклетки, които може да произведе женският организъм е от порядъка на 300-400 хиляди намалява пропорционално на възрастта. На около 51-52 години жената има не повече от 1000 яйцеклетки. Въпреки това, макар и достатъчно ниска, възможността за зачеване при менопауза съществува.

В периода на климактериума намалява функцията на яйчниците, което довежда не само да намаляването производството на естрогени и прекратяване на менструацията, но и до появяването на такива симптоми, като прилив на топли вълни, емоционална нестабилност, атрофични изменения на тъканите на пикочния мехур, уретера и мускулите на тазовото дъно.

Въпреки това, ако бременността в този период е нежелана, по една или друга причина, в продължение поне на една година, а според някои източници дори до 5 години, е необходимо да се вземат предпазни мерки.

Добре известно е, че по време на бременност се извършва хормонално преустройване на организма.

Подобно преустройване става и по време на менопауза.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

По време на климактериума обикновено се изострят хроничните заболявания, като хипертонична болест, захарен диабет и други, което влияе отрицателно на болестта.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен това, самата бременност може да окаже отрицателно въздействие на организма на жената, намираща се в менопауза. Възможно е нарушение на бъбречната функция, намаляване на калция в костите и зъбите, нарушаване на минералния обмен. Всичко това може да доведе до раждане на дете с хромозомни и генетически аномалии.

С възрастта, под влияние на неблагоприятни външни фактори, се влошава качеството на произвежданите от организма яйцеклетки, поради което нараства вероятността от раждане на дете със синдрома на Даун и други патологии. В много от случаите раждането в период на менопауза протича с усложнения, в резултат на които се появяват следродилни кръвотечения и разриви на родовите пътища.

От своя страна при прекратяване на бременността при менопауза, т.н. медицински аборт, също има опасност от редица усложнения.

Нежелана бременност по време на менопауза може да се избегне с подходяща употреба на хормонални препарати. Оптимално решение е приемането на контрацептивни средства, съдържащи предимно гестагени.Не са загубили своята популярност и бариерните контрацептиви (презервативи, диафрагми, спермициди).

Не са редки обаче случаите, когато раждането на дете периода на менопаузата по една или друга причина не само не е нежелано, а е съзнателно търсено и особено важно събитие. Вероятността това да стане от само себе си, без помощта на съвременната медицина, не е особено висока, макар че, както се казва, чудеса стават всеки ден.

Затова пък достиженията на медицинската наука правят все по-често възможно предизвикването на яйчникова дейност по изкуствен път, след което отделената яйцеклетка се опложда инвитро и се имплантира.

Когато става дума за зачеване по време на менопауза, отделен интерес представлява така нареченият ранен климакс.

В тези случаи въпросът какви са възможностите за забременяване е особено актуален. От една страна нормалната възраст на настъпване на климактериума в наши дни се е повишила до 50-52 години, но наред с това все повече стават случаите на начало на това явление на около 37-40 години, че и по-рано.

Както стана ясно, климаксът се характеризира с изчерпване функциите на яйчниците и невъзможността за настъпване на бременност със собствена яйцеклетка. Има обаче редица случаи, при които менструацията липсва поради нарушена реакция на яйчниците на хормонални въздействия.

Дори и да е ниско нивото на фоликулостимулиращия хормон, понякога може да се извършва спонтанна овулация и, следователно, да съществува възможност за зачеване. Практиката показва, че подобни случаи са около 7-8%. Докато в случаите на пълно отсъствие на собствени яйцеклетки изходът е единствено в оплождане с донорски яйцеклетки, то хормоналният дисбаланс напълно се поддава на корекция.

Заключение: Забременяване е възможно и по време на менопауза, ето защо е добре опитите да продължават.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Леко кървене при менопауза?

Леко кървене при менопауза и след 70 години. Как да действаме?

На какво може да се дължи едно леко кървене при менопауза? Как да се справим …

5 Мнения

 1. От тук прочетеното не ми стана ясно дали след примерно половин годишно отсъствие на менструация е възможно забременяване .Моля да ми отговорите, за което благодаря предварително .

 2. ГалинА

  На 44-сам в мено пауза от 3-4г.имам ли шанс дс забременея

 3. Лилия Банчова

  На 47г.съм,от близо 2г.нямам цикъл.Възможно ли е да забременея.Много ми е важно,Моля отговорете.

 4. Yordanka Hareeva

  Imam partnjor na 41 godini i nikoga ne e ima ldeca az samata sam na 59 godini i sam v kriticheska no mnogo iskam da mu sbadna mechtata za sobstvenno dete.
  Vazmojno li e lechenie i zabremenqvane na moqta vazrast?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *