може ли да се забременее при менопауза?
Риск от нежелана бременност на 52 години.

Може ли да се забременее в менопауза? Симптоми, начини и рискове. Инвитро

И все пак може ли да се забременее при менопауза? Естествено забременяване на 47 и след 44 с донорска яйцеклетка. Риск от нежелана бременност на 52 години. Инвитро и предпазване, когато нямаш цикъл

Неочаквана и немислима бременност – има такива случаи. Като изключим непорочното зачатие, на първо място излиза зачеването през менопауза. В тази статия ще разкажем как се съвместяват климакс и бременност, как да различим бебе от миома и как би могло да завърши всичко това за жената.

rodilka-51
Майчинство в напреднала възраст – вижте плюсовете и негативите

Менопаузата настъпва по различно време. Някои биват изненадани на 35 години, други я чакат до 55. И в двата случая не се отпускайте. И при ранна менопауза, и при класически климакс забременяването е възможно. Дори при липсата на менструация.

Идеалното време за раждане е между 18 и 30 години. Какво се променя след това (таблица).

Късна бременност
ПлюсовеМинуси
добро психическо здравенамален имунен статус на майката
добри езикови навициналичие на заболявания, често – хронични
стабилни финансинужда от хормонална терапия или инвитро
високи когнитивни способностириск от гестационен диабет
минимум социални проблемивисок риск от хипертония
минимум личностни проблемивисок риск от аборт
по-малък риск от случайни битови травмивисок риск от хромозомни аномалии
жилищна обезпеченоствероятност детето да се роди недоносено
липса на кариерни амбициивероятност да забременеете с близнаци
свободно време и желаниеголяма вероятност от цезарово сечение

Жените са уверени, че през менопаузата бременност е невъзможна. Но това съвсем не е вярно. Бременност може да настъпи и такава неочаквана ситуация сериозно удря по здравето.

Как да разпознаем бременност и да не я сбъркаме с типичните прояви на климакса?

Може ли да се забременее в менопауза?

Жените са уверени, че през менопауза е невъзможно да се зачене. Бременността е възможна и дори вероятна, предвид липсата на мерки. Има достатъчно случаи, които го доказват. Освен това късните бременности се откриват късно – много дами бъркам симптомите на зачеване с типични прояви на климакса. И изпадат в неочаквана ситуация, която сериозно удря по здравето им.

Климаксът е постепенно угасване на репродуктивната възможност. Обичайно започва след 45 г., но също така обичайно е да има големи отклонения. При всяка трета жена процесът започва преди тази възраст, а при всяка пета – след 55 г.

Прекратяването на способността за зачеване не е моментен акт, а дълъг процес, който се разтяга с години. Менструациите се разреждат, после се появяват спорадично, докато напълно спрат.

До колко години една жена може да забременее?

Дори и при пълна липса на менструация остава вероятност за забременяване. По данни на СЗО в течение на 1 година след последната менструация се случва спонтанна овулация без менструация, което значи, че забременяването е напълно реално. Някои специалисти препоръчват използването на контрацепция дори 2 години след последния цикъл. Срещат се уж куриозни случаи, в които жена забременява няколко години след менопаузата.

“Фигурин

В половината от случаите късната бременност се прекратява самостоятелно. След 40 г. балансът на хормоните при жената вече е нарушен. През менопаузата се появяват някои заболявания, а по-ранни хронични патологии се обострят. Всичко това се отразява върху развитието на ембриона и нерядко той не оживява.

Все пак сме длъжни да отбележим, че средностатистическата възраст на родилките постепенно се повишава, а качеството на медицината расте, така че в резултат се раждат здрави бебета. От една страна това позволява да се износи здраво дете, заченато след менопаузата. От друга страна това отваря възможност пред жени, които съзнателно желаят да заченат в напреднала възраст.

Бременност след 44 с донорска яйцеклетка

Говорим за възможността за инвитро оплождане. Съвременните жени изглеждат с 10-15 години по-млади от връстниците си от предния век. Те по-дълго остават активни и дейни. Все по-често срещат любовта в зряла възраст.  Възможно ли е да се възползват от напредъка на медицината?

Да, медицината днес позволява да се зачене и износи дете от майка в перименопауза. Перименопауза е предходния пред менопаузата период, в който репродуктивната функция е поела към угасване, но все още периодично овулират яйцеклетки.

По-сигурният вариант е да се извърши зачеване с донорска яйцеклетка. При някои дами след 44 г. яйчниковият запас е изчерпан. Поради това лекарите не успяват да получат нейни собствени клетки за оплождане. Успешното износване във възрастта 46+ е напълно реално, стига да се осигури здрава яйцеклетка. Процедурата се нарича екстракорпорално опрождане – използване на яйцеклетка от здрава жена – донор. Ооцитите се оплождат със сперматозоиди на съпружа на пациентката, а ембрионът се въвежда в нейната матка.

rodilka-21
Някои двойки осъзнато се решават на асистирано оплождане в късна възраст, когато стресовите моменти от живота са зад гърба им

Има и друг вариант, при който се опложда собствена яйцеклетка на пациентката. Някои двойки замразяват предварително или яйцеклетки, или готови ембриони – още по времето, когато е съхранен овариалния резерв.

За да се имплантира ембрион, ендоментриумът трябва да има определена дебелина и структура. За това на жената се назначават хормонални препарати.

Принципно при менопауза на първи етап се използва естроген (неговата изработка при настъпването на климакса рязко намалява), а нататък се включват и гестагени. Приемът на хормоните не спира, след като се потвърди бременност. С помощта на ултразвуково изследване дозировката се коригира.

Когато се образува плацентата и започне самостоятелното изработване на хормони, препаратите напълно се спират, но с постепенно снижаване на дозата.

Хубав вариант за забременяване при менопауза е асистираната репродукция в болница „Токуда“. Виж подробности ТУК: Инвитро в Токуда, в специалния им център.

Инвиртро през менопаузата принципно се провежда с използване на донорска яйцеклетка. Преди да се пристъпи към такава процедура, лекарят трябва да се увери, че пациентката е здрава и състоянието й позволява бременност. Следва назначаване на хормонални препарати.

Бъдещите родители трябва да приемат факта, че ще се използва донорска яйцеклетка.

Вижте още и ТОВА: Колко струва инвитро в България и Турция? Кои са най-добрите инвитро клиники? Селена Пловдив и др. Успеваемост.

Естествено забременяване на 43, 45, 47 и 50 г.

Днес се забременява на 50 и дори на 60 г. и то без да се намесва инвитро. Това е красива фраза за тези, които го желаят. Но доколко е реално?

Ето и малко точни данни. След навършване на 40 г. възможността на жената да зачене се оценява на 10%. Този процент означава, че 1 от 10 интимни актове по време на овулация завършват със зачеване (без контрацепция, естествено).

В развитите страни жените правят кариера и немалък дял от тях пристъпват към майчинство именно на такава възраст. Някои опитват на 45 г. и на 47 г. Във Великобритания бюро ONS съобщава, че на 1000 раждания 15.2 са при майки на възраст над 40 г. Въобще бременността през менопауза днес не е рязкост.

мнения, отзиви, коментари, форум

След навършване на 50 г. шансовете намаляват, но не изчезват напълно. 20 от 100 жени все още не са встъпили в менопауза. Те имат намалена, но не и прекратена репродуктивна способност. При нежелание за родителство жените не трябва да прекратяват контрацепцията след 45 г. и дори след 50 г., ако не са изминали 2 години от последния цикъл.

Как да забременея след 50?

Може ли да забременея на 50 г.? Има жени, за които този въпрос е съвсем актуален. За жалост, няма еднозначен отговор. В женските яйчници има между 300 и 400 хиляди пълноценни клетки, способни за оплождане и развитие. Възможността за оплождането им зависи от стабилността на хормоналния фон, тъй като медикаментозния контрол не винаги е ефикасен

Забременяването на 50 г. е възможно, ако жената е психологически и физически готова на трудности и медицински вмешателства. Въпреки статистиката, за повечето дами на такава възраст единственият шанс за зачеване е възползването от донорски яйцеклетки или ембриони. Възрастовият предел за изкуствено оплождане е 60 г. Известни актриси изпробват възможността за късна бременност и показват, че и това има своите достойнства.

Плюсове на бременност след 50 г.: осъзнато желание за дете и наличието на време за него.

Жената на по-млада възраст мисли за професионална реализация и за материално подсигуряване, има по-емоционални и нестабилни връзки. След 50 г. професионалният и материалният проблем не стои – той е разрешен по един или друг начин. Съпружеските отношения отдавна са нормализирани и улегнали. Семейството си намира нова цел, намира и сили за реализацията й.

Късните деца получават всичко необходимо, отделя им се много внимание и после израстват като успешни възрастни.

rodilka-91
Неумолимата статистика

А какво се случва в тялото на жената? Късното раждане отлага процеса на угасване на репродуктивната способност, следователно и старостта. Менопаузата се придвижва напред във времето, подобрява се състоянието на кожата, възможна е продължителна ремисия на хроничните патологии. Бременната след 50 г. се чувства привлекателна, стабилизира се емоционално и получава душевен баланс.

Възможни рискове и недостатъци на късната бременност: главното са многочислените медицински процедури. Жената минава през множество изследвания в етапа на подготовката, приема хормони. Жалко е, когато някои заболявания са несъвместими с бременността и тя се прекъсва по медицински показания.

Главната опасност е при раждането.

 • Първо раждане в напреднала възраст носи висок риск от усложнения и може да продължи наистина дълго. Еластичността на тъканите намалява, възможни са разрив на шийката на матката или на самата матка, травми по родовия път. Пълното възстановяване отнема 4-6 седмици и повече.
 • Повторното раждане в напреднала възраст не е дълго, а обратното – протича стремително. Това също носи риск от травматизъм за майката и бебето.

А сега за бебето: рискът да се роди със синдром на даун е 2 до 2.5 пъти по-висок, отколкото при младите бременни. При късните деца се отбелязват повече сериозни генетични заболявания и патологии на вътрешни органи. При липсата на медицински контрол във възрастта над 50 г. прогресират болести, които пречат на адекватната грижа за детето.

Следователно: дори способността за естествено зачеване и раждане да е съхранена, има много фактори на риска против благополучния край.

База за успешно късно раждане е щателната подготовка и детайлно планиране. Ако вие сте сред желаещите късна бременност, първо проверете своята способност за естествено зачеване при лекар. По-долу ще разгледаме нужните изследвания.

Симптоми на бременност в менопауза

Разпознаването на бременност в младостта е просто, просто редовната менструация се прекратява. Появяват се нови усещания, които са липсвали по-рано – прочутото гадене, главоболие, безсъние.

След 45 г. нещата се усложняват. Вече е нужно да се отличи бременност от менопауза. Жената получава необичайни симптоми, но ги приписва на хормоналните възрастови изменения. Не бърза да направи тест, защото вярва в невъзможността на подобна причина. Нередовният цикъл не я смущава, дори напротив – очаква да е нередовен с напредване на годините.

Още един съществен детайл са горещите вълни. Ако жената забременее в менопауза, това не спира приливите на жар. Погрешно е да се смята, че бременността спира симптомите на климакса. Това са симптоми на хормонално разстройство, а бременността не допринася за балансирането му. Напротив, някои я сравняват с двоен хормонален удар.

Дайте мнение и Вие тук!

Да обобщим: след 45-50 г. не търсете белези на бременността, а се предпазвайте и редовно посещавайте гинеколог. Дори да сте уверени, че няма бременност. Причина за менструални нарушения са не само климаксът, но и определени заболявания.

Още информация ТУК: Леко кървене при менопауза или кафеникаво зацапване. Причини. След 70 години. Билки.

Тест за бременност и менопауза

Най-важното! Късната бременност по-често НЕ се „хваща“ със стандартните тестове.

Причината е тривиална – при жена след 45 – 50 г. намалява продукцията на хормони. Това важи и за човешкия хорионгонадотропин, по който се проследява зачеване.

rodilka-31
HCG намалява наравно с останалите хормони

При зачеване HCG ще се увеличи, но няма да бъде на нивата, на които са разчетени стандартните тестове. Те ще дадат отрицателен резултат.

След 45 г. бременност се потвърждава или отхвърля с трансвагинален ултразвук и изследване за бета HCG. И при гинекологичен преглед.

При желание за асистирана репродукция се правят други изследвания – за състоянието и способностите на жената. Стандартният пакет включва общ клиничен анализ на кръв и урина, биохимични тестове за скрит диабет, ниво на креатинин и урея за изключване на бъбречни патологии, хормонално състояние. С ултразвук се установява състоянието на малкия таз и млечните жлези. Изключват се хронични патологии на ч. дроб с помощта на маркери за вирусни хепатити и възбудители на TORCH.

По-нататък зрялата бременна се наблюдава от ред специалисти, вкл. кардиолог, хепатолог, невропатолог.

За изключване на болести и увреждания при бебето се правят тестове за болестта на Даун и няколко други тежки заболявания. Анализират се околоплодни води и кръв от плода.

Предпазване от бременност след 40 години

Нужна ли е контрацепция след 40 г., а след 50 г.? Някои предполагат, че е дошло време да пуснат интимния си живот на самотек.

Да, контрацепция е необходима, задължителна. Фоликулите на яйчниците продължават да функционират след менопаузата – слабо, но реално. Дори след година без менструация яйчниците работят, макар и редуцирано. Затова гинеколозите не препоръчват, а настояват за предпазване от бременност след 40 г. и дори след 50 г.

Въпросът е как да се предпазваме в напреднала възраст.

Рискове и опасности

При младите жени мярка №1 са хормоналните препарати. Обаче към 50 г. нараства рискът от инциденти със съдовете, сърцето и мозъка. Хормоналните препарати, колкото и добри да бъдат, само увеличават риска от инсулт, тромбоза или инфаркт.

Сравнително по-нисък риск има при жени, които не пушат, имат ниско до нормално кръвно и ниски до нормални липиди в кръвта. Но тези показатели не спасяват от тромбоза. Все пак приемането на комбинирани хормонални таблетки се допуска, щом липсват фактори на риска. Единствено се изисква редовно проверяване на параметрите.

За останалите пациентки хормоналните противозачатъчни са неразумно решение. Те се отразяват добре – премахват климактеричните симптоми, но застрашават живота на жената.

Важно! Хормоналните препарати маскират настъпването на менопаузата, защото причиняват кръвотечение. Няма да различите истински цикъл от „лекарствен“. Някои могат да пропуснат началото на менопаузата.

Вижте непременно и нашия подробен материал по темата ТУК:

Менопауза: Как да се справим с лекарства, билки и упражнения

Вариант 2 за зрялата възраст: спиралата.

Много жени след 40-45 г. минават от хапчета към спирала. Но след 50 г. спиралите нерядко причиняват болка и кръвоизтичане. Освен това те не са стандартно средство за всяка жена – някои не ги понасят.

В периода на менопаузата спиралата причинява болезнено усещане при полов акт. Затова гинеколозите все по-рядко предлагат спирала на жените след 50 г.

Важно! Жените на средна възраст по-често имат миома (доброкачествен мускулен възел в матката). Те пречат чисто механично да се въведе спирала.

Пречка за спиралата са ендометриоза и сраствания, ерозии и всякакви възпалявания

Тогава какво да се използва след 50 г.?

Локалните средства – влагалищни свещички, таблетки, гелове и кремове са за предпочитани в зрялата възраст. Те се въвеждат 10 мин. преди акта и дават ефект до 2 часа след въвеждането. Тези средства не са с най-високо ниво на сигурност, но като се отчете възрастта и намалената вероятност от зачеване, ефективността им се повишава.

Съвместяването на спермицидни лекарства презерватив или диафрагма прави защитата почти пълна.

Изпробвайте този щадящ метод за предпазване, защото той има допълнителна екстра – действа като лубрикант и овлажнява дехидратираната от климакса влагалищна лигавица.

Бабини рецепти за нежелана бременност на 52 години

Показания за прекъсване на късна бременност са: опасност за живота на майката, отклонения в плода, тежки заболявания на сърцето, диабет, хипертония и др., наследствени генетични патологии, прогресиращо слабоумие, заболявания на б. дробове, неврит и др.

Всъщност самата възраст на майката е достатъчно показание за провеждане на аборт. Не е нужно да се прибягва към бабини рецепти и домашни методи за помятане. Освен това подобни инициативи крият много повече рискове, отколкото при млади жени.

Бабините рецепти не помагат и по друга причина – те работят „предварително“, за предпазване. А жените в климакса не очакват забременяване и не взимат мерки. Иначе прочутите бабини рецепти показват да се яде кисело, то работи като противозачатъчно – кисело зеле, много оцет. Измиването с разреден оцет след интимността също е разпространен метод за предпазване от времето на бабите ни.

Още информация и източници на английски: Симптоми на забременяване при менопауза; * Забременяване след 40 с донорска яйцеклетка; * Как да се предпазим от нежелана бременност при менопауза?

Хапчета при нежелана бременност

Като игнорираме домашните вредни, рискови и незаконни (за лекари) методи, бременността се прекъсва по два начина – медикаментозно и хирургично.

За жените над 35 г. няма алтернатива, освен хирургичния аборт. По-щадящия и предпочитан медикаментозен аборт е противопоказан над 35 г.

Причината е, че той се провежда с лекарствата мифепристон и мизопростол, които увеличават риска от сърдечна катастрофа.

Медицинският аборт има още множество противопоказания – проблеми с бъбреците и ч. дроб, лекарствена терапия с кортикостероиди, миома, анемия, остри възпаления, глаукома, астма, високо кръвно, ендокринни заболявания, бременност при наличие на спирала, бременност след хормонална контрацепция и др.

Особено рисков е медикаментозният аборт за пушещи жени над 35 г. При нежелана бременност над тази възраст остава единствена възможност за хирургично прекъсване.

И едно видео на руски по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Проблемът „топли вълни“: що е то, защо се случва.

Топли вълни – какво да направим, когато ни се случат. Менопауза, климактериум

Проблемът „топли вълни“: що е то, защо се случва. Фактори, които усилват неприятните симптоми в …

9 Мнения

 1. От тук прочетеното не ми стана ясно дали след примерно половин годишно отсъствие на менструация е възможно забременяване .Моля да ми отговорите, за което благодаря предварително .

  • Илияна Попова

   Ако питате може ли да се забременее при менопауза, ами да, може! Не само след половин година, ами и след 2 години менопауза.

 2. ГалинА

  На 44-сам в мено пауза от 3-4г.имам ли шанс дс забременея

 3. Лилия Банчова

  На 47г.съм,от близо 2г.нямам цикъл.Възможно ли е да забременея.Много ми е важно,Моля отговорете.

 4. Yordanka Hareeva

  Imam partnjor na 41 godini i nikoga ne e ima ldeca az samata sam na 59 godini i sam v kriticheska no mnogo iskam da mu sbadna mechtata za sobstvenno dete.
  Vazmojno li e lechenie i zabremenqvane na moqta vazrast?

  • Иванка Глуховскова

   Имате ли възможност за инвитро? Според мен не може естествено забременяване след 44 – 47 години, а само с донорска яйцеклетка. Отскоро имам партньор и аз се замислям…

 5. Ивелина Димова Янкова

  Здравей те от първия брак имам едно момиче разведени сме вече 15години и в момента живея с втори брак вече сме осем години заедно и неможем да имаме деца вече сме на годината аз съм на 50 а моя е на 56 искаме много да имаме поне едно може ли някой да ми каже какво трябва да направя благодаря ви

 6. Значи проучвам възможностите за асистирана репродукция, на 52 г. съм. Засега се насочвам за инвитро в Токуда, но приемам и други препоръки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.