Токсикоза при бременност. Какво е, как да действаме?

Токсикоза при бременност: Някои жени смятат, че повръщането при бременност е нещо съвсем нормално. Това състояние обаче се нарича ранна токсикоза при бременните.

Повръщането до 9 -10 пъти на ден се отнася към леката форма на това състояние и не се налага да постъпвате в болница. Обикновено ранната токсикоза изчезва от само себе си след четвъртия месец на бременността.За да помогнете поне малко на състоянието си, трябва да следите с какво и по какъв начин се храните.

Добре е да се храните често – на всеки 2-3 часа, като приемате малки количества храна, и то в легнало положение. Освен това добре е храната да не е гореща. Постарайте се да избягвате тлъстите храни и кафето.

Тъй като и без друго в това състояние нямате голям апетит, използвайте лесноусвояема храна, която съдържа голямо количество витамини. Пийте повече течности! При повръщането се губят много течности и организмът ви може да се обезводни. Най-добре е да пиете алкална минерална вода. Но не се опитвайте да изпивате големи количества наведнъж, а пийте по малко 5-6 пъти на ден. От медикаментите може да използвате тавегил – 1-2 пъти на ден по една таблетка.

Но не бива да злоупотребявате с медикаментите, тъй като тези препарати се отразяват зле на кръвното налягане. А и без това през първите три месеца от бременността всички жени са склонни към хипотония. Ако обаче повръщането се засили, едва ли сама ще можете да се справите със състоянието си. Затова потърсете лекар и ако той ви посъветва, постъпете в болница.

КЪСНАТА ТОКСИКОЗА Е НАСЛЕДСТВЕНО ЯВЛЕНИЕ

Ако вашата майка, баба или родна сестра са прекарали късна токсикоза по време на бременност, съществува риск тя да се прояви и при вас. А ако вие самата сте имали такава токсикоза при предишни бременности, този риск е още по-голям.

Веднага запознайте лекаря с хроничните си заболявания, ако имате такива. Строго се придържайте към препоръките за постоянно медицинско наблюдение, които ще ви предложи вашият лекар. Не е тайна, а за съжаление не е и рядко явление пренебрежителното отношение на някои бъдещи майки към женските консултации. Много често те не ги посещават. А медицинската статистика сочи, че сред бременните, които са игнорирали дори частично медицинската диспансеризация, се срещат много по-често усложнения по време на бременността и на раждането. При отказ да се консултирате с лекар рискът от такива усложнения се увеличава 1000 пъти.

При бременност трябва да се избягва стресът както в дома, така и на работата ви. Най-често това е много трудно, тъй като емоционалното състояние на бременната жена предразполага към стрес, а често хората, с които живее, и тези, с които работи, не проявяват необходимото разбиране.

Затова е добре да се консултирате с психолог, да посещавате заедно с мъжа си консултации за бъдещото майчинство. Ако нещата са много сложни, редно е да потърсите помощта на психотерапевт. Режимът на труд и почивка, по скоро на сън или почивка в леглото, в което не се препоръчва да лягате на лявата страна, не само намаляват стресовото натоварване, но и подобряват работата на вътрешните органи и системи.

Дайте мнение и Вие тук!

КАКВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ ПРАВЯТ В ЖЕНСКАТА КОНСУЛТАЦИЯ ЗА КЪСНА ТОКСИКОЗА

Изследванията за късна токсикоза включват следните процедури.

•Редовно следене на теглото.
• Изменения в артериалното налягане. То трябва да бъде не по-високо от 125/90.
•Определяне на денонощната диуреза – съотношение между изпитата и отделената течност.
• Редовно се изследва урината за съдържание на белтък.
• Прави се биохимичен анализ на кръвта.
•Чрез ултразвукови изследвания и доплерометрия се оценява вътрешноутробното състояние на плода и кръвотокът в пъпната връв и плацентата.
• Прави се кардиотахография на плода.

“Фигурин

По този начин се определя честотата на сърцебиенето, както и двигателната активност на плода, получава се информация за състоянието на бебето,

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *