тритико

С тритико срещу пролетната депресия: ползи и опасности

Антидепресантът ТРИТИКО: какво представлява, как се използва. Показания и противопоказания; да внимаваме за страничните ефекти. Медикаментът на лекарствения пазар – форми и достъпност. Аналози и съчетания с други лекарства и билки. Развива ли се зависимост – препоръки

Тритико. При лечението на алкохолна зависимост, при нервни разстройства с резки промени на настроението – лекарят може да препоръча тритико.

По замисъл това лекарство трябва да овладее и понижи нивото на тревожност и озлобление. Пациентите, които се лекуват с тритико, могат да разчитат на отслабена тяга към спиртните напитки. Освен това лекарството наистина овладява психосоматичните и неврологични симптоми на депресията.

Вид антидепресант. Действие на тритико

Тритико е една от възможностите за лечение на депресии: на онова психично разстройство, за което са характерни смущения в мисленето, срив на настроението и двигателни затруднения. За мнозина депресията не е болест и не представлява някаква сериозна опасност, но това е заблуда. Това всъщност е сериозна и опасна патология на психиката, която причинява потиснатост и пасивност на човека.

  • Специалистите имат професионален подход към подобни състояния; прилагат се и медикаменти, сред които антидепресантът тритико. Лечението не бива да се пренебрегва, защото без компетентна помощ патологичното състояние може да се задълбочи и да доведе до сериозни усложнения. Тритико е търговско название на медикамента тразодон – антидепресант, производен на триазолопиридина. Препаратът действа срещу депресията, има също анксиолитичен (успокояващ) и седативен-сънотворен ефект.

Освен психичните симптоми на тревожните състояния – увеличена раздразнителност, страхове, нарушения на съня, тритико блокира прогресията на депресивните състояния и неутрализира пряви като тахикардия, увеличено потене, учестено дишане, чести позиви за уриниране. При пациенти с депресии лечението с тритико постига нормализация на съня, подобряване на неговата дълбочина и продължителност. Освен това лекарството оптимизира либидото и повишава качеството на потентността.

Страдащите от алкохолна зависимост при терапия с този препарат стават по-индиферентни към спиртните напитки. Медикаментът е в състояние да неутрализира абстиненцията при спиране на алкохола, както и съпровождащите я депресивни разстройства. По наблюдения на лекари, които прилагат това лекарство върху пациентите си, тритико може да е алтернатива на бензодиазепините през възстановителния период и дори тази група може да се изключи от поддържащата терапия.

Съдържание: Trazodone hydrochloride (тразодон)

Активната съставка тразодонов хидрохлорид или само тразодон, въздейства избирателно върху определен вид серотонинови рецептори. Някои от тях блокира, с други си взаимодейства активно; освен това може да блокира обратното захващане на серотонина – механизъм, присъщ на голям брой антидепресанти.

Освен 150 мг тразодон, всяка таблетка тритико съдържа помощните компоненти захароза, ловидон, карнаубски восък и магнезиев стеарат.

Употреба, дозировка, листовка, показания

Препаратът се усвоява добре в стомашно-чревния тракт. Не бива да се приема по време на хранене или непосредствено след това, тъй като това ще забави усвояването. Активният компонент се метаболизира в черния дроб; 75% от метаболитите на разграждане се извеждат от организма през бъбреците. Пълното освобождаване от тях става за около 98 часа след приема.

тритико
Тритико помага при депресии и тревожност
  • Листовката с указание за начина на приложение трябва да бъде проучена внимателно преди началото на лечението, но най-добре е все пак да се следват препоръките на доктора. При неправилно приложение медикаментът не само няма да свърши работа, но може да бъде и опасен. Лечението започва с еднократен прием на доза от 100 мг – това се прави вечер преди лягане. Така трябва да се действа в продължение на три дни; на четвъртия дозата може да се увеличи до 150 мг. Под лекарски контрол такава корекция може да се прави през 3-4 дни докато се достигне до конкретната ефективна доза за даден пациент. Ако тази доза е над 150 мг, дневното количество се разделя за два приема: малка част по обяд, и основната – вечер, преди лягане.
При депресия

Обичайната практика при лечение на депресия е на пациента да се дават първоначално дози от 75 до 150 мг – веднъж дневно, само вечер. По описания по-горе ред и при необходимост тези дози могат да нарастват. Възможно е дори при болнично лечение да достигнат до 600 мг дневно, усвоявани на няколко приема в рамките на деня. Терапевтичният цикъл трябва да продължи поне един месец.

При тревожни състояния

При тревожни състояния или депресии с тревожност не са изключени мисли или опити за суицид. Това трябва да е ясно още при диагностицирането на пациента и след като му препоръчат прием на тритико – да бъде внимателно наблюдаван. Проблемът е в това, че в първите 2-3 седмици от лечението е възможно да се увеличат суицидните пориви, особено при по-младите пациенти. Такава опасност съществува и при въвеждането на по-високи дози.

При безсъние, за сън
“Демир

Тритико може да се прилага в подходяща дозировка и при проблеми с качеството на съня. Тъй като медикаментът има седативен, отпускащ ефект и обикновено се акцентира върху вечерния прием на основната част от дневната доза, можем да очакваме положителен ефект като бързо заспиване, дълбок и без прекъсвания сън, “наспиване” и събуждане сутрин с усещането за отпочиналост.

Таблетките дават добър резултат при безсъние, предизвикано от депресии. В този случай сънят става по-продължителен и спокоен. Може да се приема по-продължително, като това не причинява привикване или увеличаване на килограмите.

При алкохолизъм

Доказано е, че приемът на тритико неутрализира импулсите, пристрастяващи към алкохола. Медикаментът се препоръчва като част от комплексната терапия срещу алкохолизъм, която цели отслабване на влечението към спиртните напитки. При хроничните алкохолици се развиват симптоми на абстиненция в етапа на отказ – именно тогава тритико може да нормализира емоционалния фон и да подобри настроението и готовността за преодоляване на зависимостта.

Лечението с тритико увеличава натоварването на черния дроб и бъбреците, на сърдечно-съдовата система, затова алкохолът е буквално противопоказан в същото време. Ако това правило се наруши, нараства рискът от аритмия и други реакции от страна на сърдечно-съдовата система. Особено опасно е подобно съчетание за пациенти, които са преживели инфаркт на миокарда.

При нарушения в либидото

Тритико помага и при нарушения в потентността и либидото. Нещо много важно: с такава цел медикаментът може да се прилага само ако съответният пациент не страда същевременно от някакво депресивно разстройство. За възстановяване на либидото се препоръчва прием на дневна доза от 50 мг, а при импотентност дозата моде да е 200 мг и повече.

Булимия, анорексия

Булимия и анорексия са разстройства на хранителното поведение с психо-емоционална основа. Овладяването на психичния проблем – включително медикаментозно, също и с прием на продукти като тритико, е условие за преодоляването и на назованите разстройства.

Хронична умора

Хроничната умора е състояние, което се поддържа в продължение на месеци: засегнатият човек страда от невъзможността да възстанови силите си чрез здрав сън; ако спи – събужда се уморен, извършването на каквито и да било дейности го натоварва, раздразнителен е, много неща в живота му изглеждат ненужни и негативни. Немалко специалисти разглеждат това състояние като тип неврастенично отклонение, което изисква терапия – и нашият медикамент тритико е едно от решенията. Състоянието на хронична умора наистина е отклонение, което изисква помощ – а не осъждане и квалификация като проява на мързел. Проблемът може да засяга и млади, и възрастни, и е породен от честия стрес, състоянията на тревожност, напрежения и вътрешни борби, неумение да се отпускаш емоционално и психически, хизическите и емоционалните претоварвания.

тритико
И хроничната умора може да се преодолява с помощта на тритико
Фобии и натрапливи състояния

Този тип проблеми са свързани с депресивните състояния, различни типове тревожност и неврастении. Логично и оправдано е прилагането на тритико за установяване на контрол и овладяване на тревожностите, като за лечението страдащият човек трябва да се обърне към специалист и да следва неговите препоръки.

Зависимост от бензодиазепинови препарати

Препаратът е ефективен и при терапия на депресивни разстройства у пациенти, които изпитват зависимост от производните на бензодиазепина. В периодите на ремисия тритико може изцяло да замени бензодиазепините.

Бензодиазепиновата зависимост се лекува по специална схема. Отначало тези лекарства се редуцират с по ¼ или ½ таблетка и се компенсира с тритико. Изменението на дозите се прави веднъж на три седмици – докато бензодиазепините се отменят напълно. Когато пациентът остане само на тритико, започва намаляването и на това лекарство, отново веднъж на три седмици. Таблетките се гълтат цели, половин час преди хранене или два до четири часа след това.

Начин на приемане. Дозировка

Тритико се произвежда под формата на таблетки от 75 и от 150 мг. Приема се перорално, половин час преди или два часа след хранене. Таблетките трябва да се гълтат цели, с повече вода.

Да повторим: на възрастен пациент първоначално се препоръчва прием на 100 мг веднъж дневно, и то вечер преди сън. През четвъртия ден от началото на лечението дозата може да се увеличи на 150 мг. Обикновено се приема, че максимален ефект от терапията с тритико се постига при дневна доза от 300 мг. Тя се постига, като плавно, през определени периоди от време и под лекарски контрол дневната доза се увеличава с по 50 мл. При дневна доза от 150 мг количеството се разделя на два приема: един с по-малко количество около обяд, а останалата част – вечер. Максималната дневна доза при домашно и амбулаторно лечение е допустима до 450 мг, а в болнични условия може да се достигне и до 600.

При деца над 6 години и подрастващи принципно не се препоръчва терапия с този медикамент. Ако специалистът все пак го препоръча, дневната доза се изчислява в зависимост от теглото, по-точно около 2 мг на килограм телесно тегло; лечението е под стриктен лекарски контрол. Цялата дневна доза се разпределя на два или три приема.

Спиране на тритико

Въпреки, че тритико не създава зависимост, рязкото спиране на приема не е препоръчително. Пациентът следва да започне под лекарски контрол постепенно намаляване на дневните дози; плавната редукция предполага намаляване на приеманите количества на всеки три седмици. Точната схема се определя от специалист и се контролира от медицинско лице.

Предозиране

Приемът на по-високи от определените дози причинява симптоми като гадене и повръщане,  понижаване на кръвното налягане, замайване и световъртеж, припадъци. Не са изключени състояния с тахикардия, схващане на крайници, дихателни затруднения. При подобни реакции приемът се прекратява; необходимо е да се потърси медицинска помощ. Специфичен антидот за тритико няма – провежда се лечение съгласно симптоматиката, например при рязко падане на кръвното се предприемат мерки за нормализирането му.

Продукти на пазара, цена, употреба

Аптечният пазар у нас предлага таблетки от 75 и от 150 мг, вариант тритико XR – таблетки с удължено освобождаване от 300 мг. Таблетките са делими и позволяват точно дозиране според лекарските препоръки.

мнения, отзиви, коментари, форум
Тритико на таблетки от 75 мг

Тази форма е подходяща за лечение на депресивни състояния с или без признаци на тревожност. Не бива да се взема при алергия към някоя от съставките, при интоксикации с алкохол или хипнотични медикаменти, при инфаркт на миокарда. Не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години заради прояви на враждебност и агресивност, повишен риск от мислене или планиране на самоубийство. Въпреки това някои специалисти биха препоръчали краткосрочен прием под контрол в съответстващи дози, изчислени според възрастта и телесното тегло.

Продуктът изисква внимание при паралелен прием с други лекарства; например при съвместяване със сънотворни трябва да се изчисляват по-ниски дози.

Цената на тритико/75 мг е 12 лв за опаковка от 30 таблетки.

Тритико на таблетки от 150 мг

Този вариант е предпочитан при дневен прием на по-високи дози. Специално условие е да се избягва при бременност или кърмене, тези групи могат да вземат лекарството само при изключителни случаи и под контрол. Не се дава през първия триместър на бременността. Пациенти с чернодробни, бъбречни и сърдечни заболявания се лекуват с тритико под лекарски контрол, след като се преценят възможните рискове и се разреши прием.

Цената на тритико/150 мг е 9 лв за опаковка от 20 таблетки.

Тритико XR от 300 mg хапчета

В този си вариант медикаментът е категорично само за възрастни; таблетките са с удължено освобождаване. Прилагат се при пациенти, които вземат високи дози от продукта. Терапията може да започне с таблетки XR от 150 мг и плавно да се увеличава приемът по схема, препоръчана от лекуващия.

Този продукт е на цена 35 лв за опаковка от 30 таблетки по 300 мг.

Странични ефекти от тритико

При лечението с тритико са възможни прояви на някои странични ефекти; някои от тях са преходни и се редуцират след началната фаза на терапията. Реакциите са основно от страна на централната нервна и сърдечно-съдовата система – световъртеж, главоболие, сънливост, нарушена координация на движенията, срив на кръвното налягане и пр. Понякога негативните ефекти засягат функции на кръвотворенето, налице са и прояви като зрителни проблеми, прилошаване и пр.

Дайте мнение и Вие тук!
Нежелано главоболие

Главоболието е един от често съобщаваните странични ефекти от приема на тритико. Той се проявява по-скоро в случаите, когато се приемат по-високи дози или когато се прави корекция със завишаване на дневната доза. Подобни смущения са налице и при рязкото намаляване на приема с цел отказване – тогава по-скоро главоболието е един вид проява на синдрома на отнемане.

Предупреждения и предпазни мерки

Пациентите със суицидални мисли трябва да са под лекарски контрол. Такова състояние може да е продължително, обикновено то се проявява в началния етап от лечението с тритико. Особено податливи на подобни състояния са пациентите на възраст под 24-25 години.

Медикаментът може също така да предизвика рязка промяна на артериалното налягане – към понижаване или повишаване. Това изисква също стриктен контрол, особено ако пациентът е преживял инфаркт или е с атриовентрикуларна блокада и ритъмни нарушения.

Ако по време на лечението се проявят симптоми на маниакално-депресивна психоза, терапията с тритико трябва да се прекрати. Специално условие изисква при пациенти с епилепсия да не се правят резки корекции на приеманите дози.

Противопоказания. При деца

Според пациентската листовка от medicine.bg приложението на този медикамент е противопоказано при бременност, кърмене и за деца под 18 години. Медикаментът не е подходящ и за лечението на пациенти с непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция и сукрозо-изомалтозен дефицит.

В някои от специализираните сайтове за лекарства обаче се споменава изрична забрана за прием на лекарството през първия триместър от бременността, но допустим в краен случай за бременни през вторит и трети триместър, краткосрочно.

Разнобой има и по отношение прилагането при деца. Така например в руски аптечни сайтове медикаментът е определен като противопоказан при деца под 6-годишна възраст, но за деца и подрастващи на 6-18 години е допустимо лечение с тритико при дневна доза от 2 мг на килограм телесно тегло (syl.ru , fb.ru).

Тритико и алкохол

Употребата на алкохол по време на лечението с тритико не се препоръчва. Както вече е ставало дума – самият прием на медикамента натоварва черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система. Едновременната употреба на алкохол увеличава риска от развитие на такива странични ефекти като аритмия и други смущения на сърдечните функции. Особено опасно е това съчетание за пациентите, които вече са преживели един инфаркт на миокарда.

Взаимодействие с жълт кантарион

Специалистите препоръчват да се избягва съчетаването на тритико с продукти, които съдържат екстракти от жълт кантарион. Доказано е, че това увеличава риска от проява на страничните ефекти от антидепресанта.

Тритико и психоза

Психозата и по-точно маниакално-депресивната психоза е възможна проява на реакция от страна на организма при лечение с тритико. Ако симптоми на такова състояние се проявят в процеса на лечението, то трябва да се прекрати.

Кърмене и бременност

Въпреки уверенията на специалистите, че този антидепресант е лек и с малко странични ефекти, прилагането му по време на бременност или от кърмещи майки не се адмирира. Тритико не бива изобщо да се приема през първия триместър от бременността; в по-напреднал етап или при кърмене лечението с него е допустимо, но само по лекарска препоръка, в крайни случаи и под контрол. Необходима е внимателна преценка на дневната доза и продължителността на приема.

Машини и шофиране

Когато коментирахме страничните ефекти от терапията с тритико отбелязахме, че са възможни смущения от рода на замайване, забавяне на реакциите, промени в кръвното налягане – изобщо отклонения, които биха създали опасности при шофиране или при работа с тежки машини. По тази причина споменатите дейности е препоръчително да не се практикуват, ако е висок рискът от проява на споменатите симптоми.

Аналози-антидепресанти на тритико

По преценка на лекаря пред тритико може  да бъде предпочетен друг медикамент с антидепресивно действие.

Деанксит. Золофт. Неолексан

Активните компоненти на деанксит са флупентиксол и мелитрацен. Лекарството се използва при депресия, потиснато настроение, тревожност и апатия. Този медикамент не се използва при пациенти, преживели инфаркт, с нарушения на сърдечния ритъм или алергии към съставка на деанксит. Под условие е прилагането му при диабетици, пациенти с чернодробни проблеми или с органичен мозъчен проблем. Лекарството е на цена 15 лв за 100 таблетки. Има рискове за плода/бебето при използването на медикамента от бременни и кърмачки.

Золофт: таблетките на този антидепресант са от 50 или 100 мг. Активната му съставка е сертралин, познат селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин. Освен при депресии и тревожни разстройства за възрастни, медикаментът може да се прилага за лечение на обсесивно-компулсивни разстройсттва при деца над 6 години и подрастващи. Цялото лечение със золофт трябва да бъде контролирано от специалист; важна е фазата на прекратяване – следва да се прави постепенно и плавно, за да не се проявят болезнено симптомите на отнемане. Цената на опаковка золофт – 28 таблетки по 50 мг, е около 8 лв.

Неолексан е с активна съставка 5-хидрокситриптофан; има таблетки по 50, 100 и 150 мг. Приемът на този продукт повишава нивата на серотонин в мозъка – това помага при депресия и тревожност, безсъние, мигрена и главоболие, фибромиалгия, при терапии срещу затлъстяване. Препоръчва се при желание за отказ от вредни навици като алкохолизъм и тютюнопушене. Медикаментът не е подходящ за бременни и за деца под 12 години. Цената на 30 таблетки по 50 мг е 12 лв.

Анафранил. Лексотан. Флуанксол

Анафранил: антидепресант, таблетки по 10 или 25 г; активен компонент – кломипрамин хидрохлорид. Трицикличен антидепресант, подходящ при депресии и тревожност, панически разстройства, хронични болки и фобии, нощно напикаване при деца. Прилага се само по лекарско предписание; задължително се отчитат фактори като възраст, общо здравословно състояние и хронични заболявания, алергия към компоненти и пр. несъвместим с бременност и кърмене. Цената на опаковка от 30 таблетки по 25 мг е 5 лв.

Лексотан е популярен антидепресант, считан за лек и безобиден. Не е добра идеята да се взема без лекарска препоръка. Използва се срещу тревожност, предназначен за краткотрайна употреба. Според листовката терапията – включително фазата на спиране, не бива да продължава повече от 12 седмици. Не се прилага за лечение на деца под 12 години. Има доста странични ефекти; необходим лекарски контрол. Опаковка от 30 таблетки по 3 мг се продава по 4 лв.

Флуанксол е медикамент за перорален прием – таблетки по о.25 или 0.5 мг, или инжекционен разтвор по 1 или 2 мл (прилага се мускулно). Медикаментът е антипсихотик / невролептик. Приемът му променя химията на мозъчните процеси по начин, който съдейства да се преодолеят различни психози; препоръчван при шизофрения.

Клонарекс. Ривотрил. Ремирта

Клонарекс се използва под формата на таблетки или капки. Принадлежи към групата на бензодиазепините. Основното му предназначение е лечението на епилепсия; разрежда припадъците и съдейства за по-лекото им преживяване. Лекува възрастни и деца, включително кърмачета, само по лекарско предписание и под контрол.

Ривотрил: познати са таблетки по половин и по два милиграма. Медикамент от групата диазепини, ефикасен при овладяване на гърчове. Също е антиепилептик, със специфичен режим на прием и при евентуално прекратяване на приема.

Ремирта представлява антидепресант с активна съставка миртазапин; използва се срещу депресии – но не и при деца и подрастващи под 18 години. При пациенти под тази възрастова граница приемът на продукта може да провокира мисли или планове за самоубийство, агресивност, състояния с гняв. Не бива да се приема едновременно с други антидепресанти, някои антибиотици, антикоагуланти.

Ципралекс. Тритико и ксанакс

Ципралекс с активна съставка есциталопрам е вид антидепресант. Определят го като селективен инхибитор на обратното серотониново захващане. Ролята му е да поддържа достатъчно високи нива на серотонин в мозъка – така че да се преодоляват депресивни болестни състояния. Лечението с този медикамент изисква наблюдение от лекар; не се препоръчва за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Има добре описани странични ефекти като алергични реакции, т.н. серотонинов синдром – с температура, превъзбуда, схващане на мускулите, треперене; припадъци, отклонения във функциите на черния дроб и пр.

Комбинацията тритико + ксанакс се коментира от пациенти с тревожни разстройства; очевидно това може да е едно от съчетанията на медикаменти с обща посока на въздействие. Единствено лекар може да препоръчва комбинации с точно дозиране, като отчита възможните странични ефекти. Лекуващият следва да реши как да продължи терапията, ако след първоначалното подобрение отново се проявяват болестните симптоми.

Лоши съчетания с лекарства

Паралелният прием на тритико с други лекарства може да има неприятни и дори тежки последици. Ето защо е важно всяка комбинация да бъде добре обмислена и лекуващият да наблюдава терапията. Така например тритико усилва ефекта от миорелаксантите и някои анестетици, което означава прецизно дозиране или замяна с други лекарства. Тритико засилва ефекта от барбитуратите и медикаменти, потискащи централната нервна система. Обратно – за продукти като клонидин коментираният медикамент тритико има инхибиращ ефект. Счита се също, че тритико може да усили действието на медикаментите за понижаване на артериалното налягане. Възможно е при комбиниране с лекарства като дигоксин и фенитоин да е причина за по-високите им серумни нива в организма.

Съчетаването с други медикаменти може да бъде много опасно, ако се прави самодейно. Да оставим на лекарите да избират какво още и как да вземаме заедно с тритико!

Налагало ли ви се е да вземате тритико? Как ви е подействал медикаментът? Споделете!

За още информация: На руски: Триттико. На английски и латински: Trittico, Trazodone hydrochloride.

Източници:

https://www.syl.ru/article/353419/trittiko-otzyivyi-pokazaniya-instruktsiya-analogi

Препарат «Триттико»: отзывы пациентов, инструкция по применению, аналоги

http://sovets.net/15270-trittiko-instrukciya-po-primeneniyu.html

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лечение на упорито безсъние, старческо безсъние

Лечение на упорито безсъние с народна медицина и лекарства

Кое лечение на упорито безсъние е ефикасно? Какво се прави при старческо безсъние? Лекарства и …

3 Мнения

  1. Zdraveite!priemam Tritiko-75 mg,zasega samo edno blister4e,kato vlizat i ve4erite sas privikvane-3 ve4eri po 1\3 , i 3 ve4eri po 2\3.imam nisko kravno ,zamaqnost,glavobolie,i parene na hranoprovoda.izpisan e za trevojnost,nedostig na vazduh,bezsanie.sanq v na4aloto se podobri,no posledi ve4eri pak ne se spi.ako ne se iz4eznat simptomite, koito opisah do mesec , moje li da go spra izvednaj.priemam i xanax po shema.blagodarq vi

  2. Мариана

    Лекар психиатър ми назначи Инсидон 1-0-1,Тритико 150мг. Х1/3 вечер,друг специалист (психиатър пак) каза в никакъв случай не се съчетават Инсидон с Тритико.Не зн кой от двамата да послушам.Сънят ми е зле.Моля за съвет

  3. Станимир

    Здравейте, моя роднина приема тритико от два месеца. От около един месец постоянно ѝ е лошо и няма апетит. Дали е от лекарството?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *