Повишен С реактивен протеин или Депресията вреди на сърцето

Съществуват известни съмнения, че депресията вреди на сърцето. Смята се, че за повишен риск от сърдечни болести допринасят нездравословното хранене, тютюнопушенето, обездвижването и наднорменото тегло.

Нови научни изследвания обаче показват, че психичното здраве има подобно влияние. Въпросът е: Защо?Наскоро учените посочиха първите факти, които могат да обяснят връзката между психическото и физическото здраве на човека.

Данните, публикувани в Journal of the American Medical Association, показват, че депресията спомага за развитие на сърдечни заболявания индиректно, чрез създаване на благоприятна основа за нездравословно поведение, например тютюнопушенето.

Според специалистите, определени биологични фактори свързани с депресията, като нервно напрежение и повишени нива на серотонин, имат известна роля за състоянието на сърдечната дейност. Новото проучване обаче показва, че повишеният риск от сърдечни заболявания при хората с депресия се дължи на липсата на достатъчна двигателна активност и тютюнопушенето.

Изследването е проведено от екип с ръководител д-р Мери Ули, интернист в медицинския център в Сан Франциско. Изследвани са 1000 пациенти със сърдечни заболявания в продължение на пет години. Пациентите попълвали въпросници, с помощта на които да се определи връзката на настроението им с промените в здравословното им състояние за една година.

Изследователите редовно са проверявали кръвното налягане и резултатите от изследванията на урината, за да се измери съдържанието на омега-3 мастни киселини, нивото на кортизол, водещия до възбуда на нервната система С-реактивен протеин, както и нивото на серотонин и норепинефрин, за които се смята, че имат връзка със състоянията на депресия и със сърдечните болести.

Двадесетте процента от участниците в експеримента с отчетени симптоми на депресия за петте години на изследването показали с 50% по-висока податливост на сърдечни заболявания.Екипът на д-р Ули продължил експеримента с групата депресирани хора. Учените систематично изследвали всеки потенциален рисков фактор и до каква степен той доказва косвената връзка между депресията и болестите на сърцето.

Оказало се, че нивото на серотонин няма толкова голямо влияние. Но когато станало въпрос за двигателната активност, нещата станали ясни. При анализа на данните от идентичните двигателни упражнения, възложени и на двете групи хора (депресирани и недепресирани), се установило, че разликата в нивото на риска от сърдечни болести, практически, е изчезнала.

Дайте мнение и Вие тук!

Резултатите от изследването показват, че ефектът на депресията върху състоянието на сърцето е по-слабо свързано с хормоналните промени или други биохимични процеси в организма, отколкото с поведението на пациентите. В сравнение с другите хора, страдащите от депресия рядко спортуват, не приемат редовно лекарствата за сърцето и пушат повече.

Предишни проучвания сочат, че спортът и физическата активност не само подобряват сърдечно-съдовата дейност, а повишават също настроението и премахват депресията.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Изследването на д-р Ули и нейния екип помага да се обясни защо лечението само на депресията няма успех в опитите за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. И докато учените са заинтригувани от въпроса кое е първо – депресията или сърдечните болести – изследването подчертава, че на практика, това няма никакво значение.

„Трудно е да се каже. кое първо се появява”, казва д-р Ули и добавя: Това няма значение. Нашето изследване дава нова насока за търсене на причините като фокусира вниманието не само към депресията като заболяване, а върху връзката на поведението, съпътстващо депресията.

Може би е по-лесно да вземете антидепресант, отколкото да потичате в парка, но това не винаги е най-ефикасния начин да се справите с проблема. По-добре намирайте време и спортувайте за здраве.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

6izofreniq

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Признаци и симптоми на параноидна шизофрения и другите. Лечение с билки и лекарства. Ясните симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *