депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
есенна и обикновена тежка депресия, Как да излезем от нея, Лечение, Маниакална, Симптоми, Следродилна, Тест

Депресия, това е болест. Ето нейните симптоми и причини

♠ Какво е депресия и следродилна депресия? ♠ Как започва ♠ Основни симптоми на силна проява ♠ Слабост в крайниците ♠ Бърза оценка ♠ Физически симптоми ♠ Маниакална

Съдържание:

Футуристът Жак Фреско определя депресията като загуба на себе си, загуба на своя Аз като следствие от невъзможността човекът да задоволи естествените си вътрешни нужди (тоест да бъде себе си). Но защо? Заради това, че е възпитан на принципи и „закони“, които не го подкрепят в живота. Заради противоположност на потоците на обществените норми и вътрешното себеусещане.

Фреско не е лекар, но мнението му е добра отправна точка да се гмурнем в привидно лесната, но дълбока като мъртво течение материя. Защото депресията – дума, употребявана в единствено число, е събирателно понятие за куп патологични прояви, различаващи се толкова, колкото бенката се различава от тумор. Понякога тя проявява десетки разнопосочни признаци, а понякога се спотайва.

депресия симптоми маниакална следродилна тест 013453
Депресията понякога е скрита.

СЗО сравнява депресията с епидемия от психични разстройства. Изброила е 350 милиона болни от всички възрасти, две трети от които – жени.
При това уговорката е, че депресията се разграничава от обикновените спадове в настроението и емоционалните „дупки“. За депресия се говори, само когато е разрушен начинът на живот, когато човекът не може да работи, учи и комуникира нормално.

В тежките случаи патологията провокира самоубийство. На нея СЗО отдава 800 000 случая на пожелана смърт всяка година.
Излиза, че да се „хване“ депресия е доста вероятно – че кой не е възпитаван да се съобразява с другите? И кой е научен да се радва ей така, без причина?! Затова си струва да знаем повече за това „чудо“ на модерния живот и да се научим да го разпознаваме.

Малко факти:
 • депресията е вторият по честота фактор за загуба на трудоспособност. Заради нея всяка година губят работата си около 150 млн души;
 • Русия е изчислила, че 25% от населението й страда от депресия. В САЩ това е втората по честота причина за издаване на болничен лист;
 • средната дължина на епизодите е от 6 до 8 месеца;
 • жените се разболяват от депресия с 40% по-често от мъжете. Но подозрението е, че мъжете не признават проблемите си и заболяването остава недиагностицирано;
Да опознаем депресията
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Без лечение понякога изходът е необратим

Депресия е психическо разстройство, което приоритетно засяга жените. „Обича“ възрастта от 18 до 55 години, макар да се показва и в други периоди.

Признаци – как започва депресията

Би било хубаво да кажем: депресията започва така и така, просто следете и внимавайте. За жалост, всеки случай има специфично начало. Симптомите се описват с еднакви думи, но имат различно изражение и се проявяват в разни степени. Нарушенията условно се разделят в четири групи: в емоционалната, менталната, физиологическата и поведенческата сфера.

Емоционални признаци са променливо настроение с рязък скок от веселие към тъга; апатия;, крайно униние; потиснато, угнетено състояние; усещане за тревога, безпокойство или безпричинен страх; отчаяние; занижена самооценка; постоянно недоволство от себе си и своя живот; загубване на интерес към удоволствието от работата и околния свят; усещане за вина, за непотребност.

Нарушеното ментално състояние се изразява в забавяне на умствените процеси. Основни признаци са трудности в концентрацията; невъзможност за фокусиране на вниманието към определена работа или действие; изпълняване на прости задачи за неоправдано дълго време; «зацикляне» върху идеята за непотребност – човекът постоянно мисли за безсмислието на живота си, преобладава отрицат. отнасяне към Аз-а си.

Физиологични признаци – нарушаване на работата на органи и жизнени системи. Основно страдат храносмилателната и централната нервна с-ма.

Подробните общи симптоми на депресия

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Потиснатостта варира от тъга до чувство за непотребност
“Демир

Според международната класификация МКБ-10, симптомите се делят на основни (типични) и допълнителни. За поставяне на диагноза е необходимо пациентът да проявява два от основните и не по-малко от три допълнителни.

Основни (типични) симптоми:
 • понижено настроение в течение на над две седмици, не зависи от външни обстоятелства;
 • анхедония – намаление или пълна загуба на способността да се преживява удоволствие и радост, загуба на мотивация за активност;
 • умора, слабост, изтощение, продължаващи повече от две седмици.
Допълнителни симптоми:
 • песимизъм – мрачно, отриц. отнасяне към живота;
 • понижена самооценка;
 • усещане за тревога, изпитване на вина, страх, мнение за безполезност;
 • неспособност да се вземат решения, да се концентрира върху настоящето;
 • мисли за самоубийство;
 • намаляване или повишаване на апетита, загуба на тегло;
 • поява на сладък вкус в устата без обективна причина;
 • нарушения в съня (безсъние или патологична сънливост).

За клинична депресия се говори, когато признаците се наблюдават не по-кратко от две седмици, обаче в някои случаи наличието на тежки симптоми може да ускори поставянето на диагнозата.

Специфични симптоми при децата:

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01

 • загубване на апетит;
 • нарушение в съня, нощни кошмари;
 • намаляване на успеваемостта в училище;
 • поведенчески промени (агресивност, пасивност, тревожност, затвореност).

За диагностициране се използва и системата DSM-5 – диагностично ръководство по психични разстройства, разработено от Американската психиатрична асоциация.

Според АПА диагнозата предполага наличието на поне 5 от общо 9 симптома:
 1. депрес. настроение;
 2. анхедония и намаляване на интереса към всякакъв вид активност;
 3. загуба или увеличаване на теглото и апетита;
 4. безсъние или обратното – прекалена сънливост;
 5. потиснатост или обратното – психомоторна превъзбуда;
 6. повишена умора, отпадналост, надостиг на сили;
 7. неадекватно чувство за вина, занижена самооценка;
 8. намаляване на когнитивните способности (за концентриране, за мисловна д-ст);
 9. суицидни мисли (стремеж към самоунищожение).

Физически симптоми на депресия

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Депресията е зов за помощ
Основни физиологични измененияПризнаци
Стомашно-чревен тракт-загубване на апетит или обратното – преяждане
-бързо и значително снижение на тегло (до 10 кг за 1–2 седмици) или също толкова бързо и значително затлъстяване при преяждане
-промяна във вкуса, запек, по-рядко – диария
-болки в стомаха, съчетани с гадене и повръщане
Нарушения в съня
-безсънни нощи, накъсан сън, будене по няколко пъти, ранно събуждане (към 3 – 4 часа сутринта)
-желание за сън и отпуснатост през целия ден
Двигателни нарушения-забавени или непохватни движения
-суетене и некоординираност, болният не знае какво да прави с ръцете си, не си намира удобно място
-неволни конвулсии на мускулите
-дъвчене на устните
-болка в ставите и в гърба
-изразена умора, слабост в крайниците
Промени в сексуалното поведениеНамалява или напълно изчезва желанието за секс
Сърдечно-съдова с-ма-повишено артериално налягане до хипертонични кризи
-болка в сърдечната област
-периодично учестяване на сърд.съкращения
Болки в стомаха

Болките в стомаха, съчетани с гадене и повръщане, имат физическо изражение и ги описваме при физическите прояви, но те нямат реален физически произход. Понякога се съчетават с главоболие. Причината е в психическото напрежение, под което е поставен болният. Болките и неразположението се засилват, утихват и напълно изчезват в различните епизоди.

Нарушения в поведението

Често това са първите сигнали за проблеми.

Основните признаци са:
 • нежелание за общуване с приятели и роднини, по-рядко обратното – опит да се спечели вниманието на другите към Аз-а си;
 • загубване на заинтригуването от живота и развлеченията;
 • небрежност и нежелание за грижа към себе си;
 • постоянно недоволство от себе си и околните, което прераства в прекомерни изисквания и висока критичност;
 • пасивност;
 • непрофесионално и некачествено изпълнение на служебните задължения и всяка друга дейност.

Съвкупността от признаците на депресията променят целия живот на болния към лошо. Човекът представа да се интересува от околните. Самооценката му се влошава. Повишава се рискът от злоупотреба с алкохол и наркотици.

Текстът продължава и след видеоклипа на английски:

Депресия и самота

Води ли самотата до депресия или зависимостта е обратната – депресията води до самота? Каква е свързаността между двете? Това е тема, която изпъква в 21 век, заради увеличаване на броя на самостоятелно живеещите. Моделът на едновремешните многочислени семейства се измества от друг – все повече хора избират или обстоятелствата ги принуждават да живеят сами.

Дали е самота или самостоятелност – това е въпрос на индивидуална трактовка. В случая по-важното е, че депресията корелира със самотата заради няколко признака – ограничено общуване, съкращаване на контактите, затвореност, пасивност, липса на желание за развлечения и удоволствие. Тази симптоматика дава основание самотата да се възприема ако не като симптом, то поне като сигнал.

Самотата и тъгата са обвързани понятия, а продължителната тъга вече е официален симптом за диагностициране на депресия.

Психически симптоми

Тревожност

Тревогата е неотменен компонент на депресивното разстройство. Интензивността й варира взависимост от вида депресия. Тя може да е незначителна при апатичната разновидност или да достигне до тревожно разстройство при тревожната разновидност. Проявленията на тревогата са:

 • усещане за перманентно вътр. напрежение;
 • усещане за тревога на физическо ниво – треперене, сърцебиене, мускулно напрежение, повишено изпотяване, постоянно съмнение в себе си и във взетите решения;
 • страх от бъдещето и от непредвидени събития;
 • тревога във връзка с миналото – постоянно самообвинение.

Пациентите с тревожна депресия постоянно са в очакване на най-лошото. Вътрешното безпокойство се съпровожда с плач и нарушение на съня. Отбелязват се още раздразнителност, тягостно предчувствие за беда. За тревожната депресия са характерни и вегетативни нарушения като сърцебиене, сухота в устата, неустойчиво кръвно, изпотяване.

Разстройство на съня
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Безсънието се съчетава с нежелание да се напуска леглото

Това е един от водещите симптоми на депресия и сред най-честите. Отбелязва се при 50 до 75% от пациентите с депресия. Този симптом води до качествени изменения. Разстройството на съня се проявява като трудно заспиване, многократно събуждане през нощта, ранно събуждане, намаляване на продължителността на съня, повърхностен сън, кошмарни съновидения, умора след събуждане.

мнения, отзиви, коментари, форум

Обикновено безсънието е първата причина, поради която пациентът стига до лекар. Но малцина получават адекватна помощ. Безсънието се интерпретира като самостоятелна патология, а не като симптом на депресия. Но сънотворните не вършат работа. Дори да тушират симптома, на негово място се появява друг.
Съществуват най-различни класификации – според причините, проявите, продължителността, типа доминиращ симптом, според тежестта на протичане и т.н.

Различните лица на депресията

Видове според продължителността на протичане:
 1. Хронична (дистимия) – продължително страдание от порядъка на 2-3 години. Характерно е отрицат. отнасяне към живота като цяло. При продължителните депресии смущенията са по-леки, с отклонения от нормата при съня, храненето и сексуалното влечение. Понякога тези хора просто биват взимани за песимисти. Но те всъщност страдат от липса на радост, от постоянно безпокойство, от ограничено общуване и други.
 2. Остра (клинична) – краткотрайна, но сложна форма с ярко изразени симптоми. По-голяма част от белезите присъстват почти постоянно – всеки ден.
 3. Сезонна – депресивните епизоди възникват по едно и също време на годината. Различават се два модела – зимен тип, който е по-разпространен и по-добре изучен, и летен тип.

Сезонното афективно р-ство е описано през 1894 година в северните ширини и оттогава се изучава активно. Симптомите категорично се свързват със смяната на сезоните. Причините се търсят в нарушение на синтеза на серотонина. Това е основен невромедиатор, който участва в развиването на депресивни състояния. Оказва модулиращо действие върху функциите на невроните, а също така взема участие в регулацията на емоциите, поведението, сексуалното желание. Засечено е, че нивото на серотонина има сезонни колебания и е различен през мрачен и слънчев сезон. Разстройството се провокира от дисбаланс и на други химически вещества.

Пациентите с такова разстройство проявяват влечение към сън и преяждане, потиснати са и тревожни. Обикновено губят способността да изпитват удоволствие.

Видове според причината за възникване:
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
При депресия усещането за нещастие ни следва навсякъде
 1. Реактивна (ситуационна) – възниква спонтанно, провокирана от сериозна стресова ситуация. Смъртта на близък човек или преживяването на психотравмиращи събития не отключват депресия. Но ако тъгата продължи прекалено дълго и премине в отпадане на интереса към живеенето и удоволствията, ако се съпровожда от умора, загубване на съня и апетита, от потиснатост и желание за смърт, тогава мъката е преминала в депресия.

Влиянието на стреса върху живота на човека много добре е представено в следващото видео:

Тук като своеобразна разновидност се разглежда депресията при мъжете, макар че деленето не е по медицински показатели. Ние ще я разгледаме накрая, извън тази класация.

 1. Невротична – развива се на базата на съществуваща невроза. Разглежда се като реакция спрямо тази невроза, която затормозява личността и й пречи да функционира правилно. Неврозата препятства човека да се приспособи към социума, което го измъчва.
 2. Алкохолна – обвързана е с алкохолната зависимост. Депресията влошава алкохолизма, а алкохолизмът провокира тревожни, меланхолични и маниакални състояния. Изчислено е, че всеки трети пациент с депресия има проблеми и с алкохола. Спиртните питиета са най-достъпното успокоително в моменти на лошо настроение.

Но обвързаността между алкохола и депресията е още по-сложна. Медикаментите за лечение на психическото разстройство са несъвместими със спиртните питиета. Следователно без прекратяване на алкохола не може да се постигне успешна терапия. Но спирането на алкохола обикновено задълбочава състоянието.

 1. Продължителна – характеризира се с продължително акумулиране на негативни фактори.

5. Следродилна – при жените след раждане

Като следродилна депресия при жените се окачествява психическо разстройство, проявено в първите 4 седмици от появата на детето. За някои лекари този срок е 3 месеца. Напоследък се открива, че патологията е по- разпространена от очакваното. Нарочно изследване върху 3000 пациентки засича едни или други психопатологични симптоми при 20% от бременните жени. Нещо повече – 56% от тях стигат до депресия. А заболяването, провокирано от самото раждане, се оценява на честота 1:500.

Причини и фактори на риска

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01Съществуват множество причини за депресия след раждането – стрес, хормонални промени, наличие на други патологии. Говори се за „хормонална буря“ в съвкупност със стреса, преживян по време на израждането. Маркер е нивото на хормона на стреса – кортизол, в послеродовия период. Други фактори:

 • истерични и психастенични черти на личността, които се усилват след раждането;
 • възраст – колкото е по-млада родилката, толкова рискът е по-висок;
 • семейна анамнеза – наличие на същата проява при родителите и сред по-далечни роднини;
 • психически заболявания при бременната – те увеличават риска от следродова депресия;
 • продължителни стресови събития, на които е подложена бременната;
 • появата на симптоми на патологична тревога още по време на бременността.

Тези фактори на риска задължително трябва да се отчитат още при контрола върху развитието на бременните жени. На практика голяма част от следродилните депресии не се диагностицират навреме.

Симптоми на следродилна д-сия

Психическото отклонение в първите седмици протича в широка граници, включително с бълнуване и халюцинации, но по-често без тях. Психотравмиращият фактор е самият стрес, преживян във връзка с появата на дете. Депресиите без психотични симптоми обикновено остават недиагностицирани и нелекувани. Различават се 4 различни варианта на психическо разстройство след раждане:

 • тревожно-депресивно – с превес на тревогата. Среща се при над 50% от случаите;
 • истерично-депресивно – с превес на истеричните реакции. Среща се при 18% от случаите;
 • астено-депресивно – с превес на астеничния синдром. Среща се при 17% от случаите;
 • меланхолично – с превес на меланхолията. Среща се при 12% от случаите.

Клиничната картина при всички тях включва в някаква степен астения (нервно-психична слабост), хипохондрия (страх от болести) и повишена тревожност.

Тревожно-депресивен тип на следродилна депресия
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Депресията след раждането понякога отчуждава партньорите

Специфичните симптоми на този тип изменение са:

 • чувство на потиснатост;
 • невъзможност да се изпитва радост;
 • неясно усещане за опасност;
 • безпричинен страх;
 • тревожни опасения по повод здравето на бебето, във връзка с началото на кърменето, съмнения в майчинските способности и чувства;
 • проблеми с наспиването.

Външно у родилката се забелязват напрегнати мимики, хаотична жестикулация, повишена нервност и разсеяност.

Истерично-депресивен тип

В структурата на тази разновидност преобладават истерични симптоми, обусловени от конкретния тип личност на жената. Специфични симптоми са:

 • болезнено понижение на настроението;
 • загуба на предишните интереси;
 • анхедония (загуба на способността за радост и удоволствие);
 • изразена истерична симптоматика като театралност, склонност към преувеличение, драматизация, усещане за буца в гърлото.

Пациентките се стараят да привлекат внимание, показвайки колко им е тежко. Те са раздразнителни, лабилни, имат чувство за собственото си безсилие. Честичко се отнасят към детето пренебрежително, като не му отделят достатъчно внимание.

Астено-депресивен тип

Включва понижено настроение, ограничение на интересите, съчетано с изразен астеничен синдром. Специфичните симптоми са:

 • добре изразена слабост, снижение на физическия тонус;
 • състояние на изтощение, бързо настъпване на умора при всякаква дейност;
 • намалена устойчивост спрямо обичайните всекидневни натоварвания.

За този тип следродилна депресия е характерна повишена психическа чувствителност (хиперестезия) към външни стимули. Такива жени се оплакват от прекалено силен шум или прекалено ярка светлина. Те се дразнят от всяко съприкосновение с външния свят. Отношението им към детето се характеризира с отсъствие на емоционалност. Те изпълняват майчинските си задължения, общуват с бебето, но само в границите на минимално задължителното. Поведението на този тип майки е избягващо и самоизолиращо.

Меланхоличен тип
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Меланхолията е униние, липса на ентусиазъм и желание за активност

При меланхоличния вариант се наблюдава отчетливо колебание на емоционалността в рамките на едно денонощие. Обикновено в сутрешните часове жената се влошава и към вечерта се подобрява. Характерна е депресивната триада – потискане на емоционалността, на умствената и моторната дейност. Към новороденото жената се отнася сухо, без радост, проявява дистанцираност.

Депресивната симптоматика отчетливо корелира с тежестта на соматичната патология. Така при подобряване на физическото състояние се случва редукция на депресивните симптоми.

Дълбочина на следродилните депресивни епизоди:
 • при 60% от жените – леки;
 • при 37% от жените – умерени
 • в 3 % при жените се проявява тежка депресия, която изисква спешна хоспитализация.

6. Есенно-зимна – свързва се с дефицита на слънчева светлина

Есенната депресия представлява психоемоционален срив, който възниква при приключване на лятото и настъпване на есента. Промяната в околния свят и смяната на атмосферните условия може да се отрази на организма на човека под формата на угнетено настроение, забавяне на физическата активност и нарушение в мисловния процес. Обикновено есенната депресия засяга жените. Причините се отнасят пряко към смяната на времето и неговото влияние върху човешкото тяло. Като по-специфични провокатори се отделят:

Намаляване и недостиг на слънчевата светлина

Под влияние на слънчевото греене тялото синтезира хормон на радостта – серотонин. Той участва в поддържането на тонуса на нервната с-ма и обезпечава добро настроение. При липсата на слънце вместо серотонин се образува мелатонин. Един от ефектите на мелатонина е сънотворен, с което се обяснява постоянното желание на човека да спи при мрачно и дъждовно време.

Застудяване и влошаване на комфорта

Влошаването на времето като дъжд, захлаждане, пожълтяване на листата на дърветата, увяхване на цветята и тревата подсъзнателно се осмислят като край на цикъла на живота. В този период човекът започва да анализира преживяната година, да оценява постиженията си и неуспехите. Това води към самокритика и усещане за недостатъчна реализация. Настроението е лабилно, намалява желанието за радост и удоволствие.

Настъпване на авитаминоза
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Силното нервно напрежение понякога се провокира и от положителни събития, когато те разклащат стабилността

Намаленото потребление на свежи зеленчуци и плодове променя витаминния баланс и влошава състоянието на тялото, като повишава уязвимостта му към болести.

Психоемоционална неустойчивост

Хората с лабилна психика най-много са подложени на стресови ситуации и по-остро усещат сезонните изменения. След лятната отпуска на тях им се нарушава режима на труд и почивка. Работата става по-напрегната и нервна. Женският пол притежава по-голяма емоционална лабилност, затова дамите по-често страдат от депресията на есента.

Симптоми на есенна депресия

Тази разновидност се проявява много различно при болните. Общата клинична картина обхваща потиснатост на настроението и загубване на интерес към живеенето и околния свят. По-специфични симптоми са:

 • по-лесно и бързо настъпване на умора, намалено желание за работа, досада от ежедневните задължения;
 • сънливо състояние през светлата част на деня, съчетано с безсъние и/ или няколко събуждания през нощта;
 • намаляване или изчезване на апетита;
 • рязка смяна на настроенията в широка амплитуда;
 • намалена концентрация;
 • прояви на страх и паника без видима причина;
 • желание за усамотяване и нежелание за общуване;
 • усещане за непълноценност, непотребност, съчетано с разочарование от себе си и стила на живот.

Когато симптомите са слабичко изразени и болните съзнават проблема си, се говори за лека форма на болестта. Когато се проявяват повече на брой от посочените симптоми с преобладаване на психоемоционалните нарушения, тогава се диагностицира тежка ф-ма на болестта. Есенната депресия се проточва средно 3 до 4 месеца

7. Ендогенна – причината не е ясна. Сякаш депресивното състояние няма причина

Ендогенната е депресия на предразположеността, във формирането на която основно участват генетични фактори. Най-често се установява в структурата на биполярното разстройство на личността (одна от неговите фази). Рядко, но може да бъде и самостоятелно заболяване.
Смята се, че причина за ендогенната д-сия се явява дефект в определени гени и се предава по наследство. Обаче за стартово копче служат психотравмиращите фактори. Така, както е и при другите типове депресии.

Симптоми
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Ендогенният тип трудно се повлиява от медикаментозно лечение

Отличава се с по-тежко протичане и резистентност към лекарствена терапия. Обикновено преминава в хронично страдание. Симптомите са същите като при апатичната и меланхоличната депресии. За нея е характерна депресивната триада, която се изразява в потиснато настроение, двигателно и интелектуално затормозяване. Обаче тези симптоми протичат доста по-сложно. Характерните колебания на настроението в рамките на денонощието се отличават с голяма амплитуда. Сутрин се наблюдава тежка летаргия, а вечер – ажитация (вълнение, възбуда) и тревога. Идеята за вина е твърде характерна. Пациентите се самообвиняват за бедите и неудачите на близките си, а в най-тежките случаи считат себе си за греховни и недостойни за живеят.

Към ендогенната се отнася и депресията с халюцинации и бълнуване. Това е сложна депресия, в чиято клинична картина на първо място излизат налудничавите идеи. Най-често такъв вид се наблюдава при шизофренията.

Налудничавите идеи са свързани с греховността, самообвиненията, идеята за самоунищожение и хипохондричната идея за застрашено здраве.

Този тип преминава през няколко етапа. Отначало се оформя самообвинение, при което пациентите винят себе си за бедственото положение на семейството, за това, че са провалили живота на близките си или затова, че им „висят на шията“. Това преминава в идея за самоунищожение, тъй като пациентът смята, че е безполезен и само пречи. Този вид болни се считат за лоши родители и съпрузи. Те вярват, че целият им живот до момента е бил поредица от грешки.

През втория етап се формират идеите за греховност или страх за здравето. Във втория случай пациентът вярва, че страда от неизлечима болест. Той намира у себе си разнообразни болести и е уверен, че дните му са преброени. Нерядко описаното се съпровожда от халюцинации. Болните във всичко виждат намеци и опасност. Това ги води към изолация и уединение. В най-тежките случаи болните отказват да излизат от къщи (а понякога и от леглото), отказват се от храна.

Подвидове според проявата на симптомите:

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Пътят до самоунищожението минава през депресия
 1. Биполярна афективна психоза (маниакално-депресивна) – характеризира се с редуване на маниакален и депресивен епизод, на превъзбуда и потиснатост, на еуфория и печал.

Биполярната разновидност е разпространена и тежка. Има няколко имена, но терминът „биполярно разстройство“ добре отразява същността й. В клиничната картина се отделят две противоположни състояния – депресия и мания. Редуват се периоди на понишено настроение (депресия) с повишено (мания). Така депресията сменя манията и обратно. Двете диаметрално противоположни разстройства се срещат само при биполярната психоза от първи тип. При втория тип отсъства фазата „мания“. Тогава депресията се редува с леки подеми на настроението (хипоманията е по-слаба степен на мания). Пациентът прибивава голям дял от времето в депресия с редки излизания от нея.

Депресията в рамките на биполярното разстройство има своите особености. Обикновено се комбинира с с психосоматични симптоми и мисли за самоубийство. По-често в сравнение с другите типове се характеризира с положителна семейна анамнеза, което означава наследствена предразположеност.

Особености на биполярната депресия са:
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Депресия и мания – двете лица на биполярното разстройство
 • психомоторна потиснатост;
 • висока емоционална лабилност;
 • хиперфагия (повишен апетит) и като следствие – напълняване;
 • хиперсомния.

За разлика от меланхоличния тип, който дебютира в средна възраст, биполярната депресия засяга повече младото поколение. Класическите симптоми като тъга и потиснатост не са характерни. Вместо тях се наблюдават изразена тревога и страх. „Тъмните“ и „светлите“ епизоди в това разстройство много добре са обяснени ТУК: Циклофрения или биполярно разстройство. Тест за афективно разстр. Лечение, лекарства, симптоми. Наследственост. ТЕЛК.

 1. Циклотемия – по-лека проява на емоционална неустойчивост, редуване на епизоди на лека еуфория с лека депресия. Прилича на биполярното разстройств, но с по-слаба амплитуда.
 2. Соматизирана (маскирана) – предизвиква чисто физически оплаквания в сферата на жизнени системи като сърдечна, храносмилателна и други. Трудно се разпознава. Наричат я „депресия без депресия“.

Този вид разстройство е относително ново. Болните не проявяват класическите симптоми, а вместо тях на преден план излизат чисто физически оплаквания. Обаче те на практика маскират или прикриват истинската причина – а тя е не реално физическо страдание, а депресия.

При скритата депресия пациентът не осъзнава състоянието си. Напротив – убеден е, че страда от рядко или тежко заболяване. За да потвърди убеждението си, той посещава редица лекари. Естествено, нито прегледът, нито изследванията потвърждават наличието на диагноза. Но това не убеждава пациентът. Той вярва, че лекарите не откриват причината за болестта му.. По време на разговорите с пациента се проявяват и основните черти на депресивното разстройство като немотивирана тъга, изолация от обществото, неспособност да се изрази душевното състояние, повишена и прекалена склонност към соматични оплаквания. По този начин депресията се маскира под формата на физически оплаквания.

Физически и психически оплаквания като варианти за прикриване на депресията
Психопатологично разстройствоНарушения в съняПоява на псевдо болкаВегетативни, соматични и ендокринни разстройства
Паник атаки, агорафобия, генерализирано тревожно разстройствоБезсъние или инверсия на съня (сън през деня и будуване през нощта)Невралгия на троичния нерв, на лицевия нерв или междуребрена невралгияВиене на свят, повишено или понижено кръвно налягане, нарушение на терморегулацията
Маниакални прояви – мисли и действияхиперсомния – повишена дневна сънливостПсевдоревматични болки в ставитеАнорексия и булимия като ендокринни маски, нарушения в менструалния цикъл
Хипохондрична загриженост за собственото здравеПарасомния – неестествено поведение по време на сънБолка в сърдечната област, в корема, в главатаСиндром на дразнимото черво, кардионевроза, хипервентилация
В медицинската практика най-често се описват депресии, приемащи соматични маски. Според някои автори, 1/3 от пациентите, които се преглеждат при общопрактикуващите лекари, страдат от едно или друго депрес. разстройство.

В 20-30% от случаите депресията се маскира под формата на сърдечно-съдови нарушения като колебания в кръвното налягане, тахикардия, сърдебна болка.
На второ място по честота са разстройствата на стомашно-чревния кракт – синдром на дразнимото черво, абдоминална болка, запек. Самият синдром на дразнимото черво в 70% от случаите е симптом на апатична или меланхолична депресия.

Най-разпространената маска е болката – във всяка зона от тялото. Най-често – главоболие, болки в гърба или в сърд.област.
Различават се два вида на скритата депресия. При единия се разстройва сънят. Болният има моменти на безсъние и моменти на кошмарни съновидения. Събужда се рано, има всевъзможни соматични оплаквания и отрича наличието на депрес. разстройство. При другия – анорексичен тип, липсва апетит и се проявява отвращение към храната. Съпътства се с периодичен запек и значително отслабване на тялото.

Дайте мнение и Вие тук!
 1. Атипична депресия – излизане от депресивното състояние при определен вид събития и връщане към него след това. Разпознава се по увеличаване на апетита и напълняване и/или прекалено продължителен сън, усещане за тежест в крайниците, чувствителност към отхвърляне.

Според характера на симптомите:

 1. Прости – меланхолична, тревожна, адинамична, апатична;
 2. Сложни – хипохондрична и депресия с бълнуване и халюцинации.
Меланхолична
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
При някои типове разстройство усещането за самота е силно и доминиращо

Меланхоличната разновидност се характеризира с постоянно потиснато настроение, угнетяваща тъга до печал. Проявява се при хора на средна възраст, много рядко – при младежи. Тя се преживява като силна душевна болка (житейска мъка), която се съпровожда с болезнени усещания в областта на сърцето. Отсъства каквото и да е желание за активност. Болният се събужда по-рано от обикновено, но в лошо настроение и няма желание да стане от леглото. Всичко наоколо изглежда сиво. Никакво положително събитие не е в състояние да подобри настроението и да внесе оптимистичен поглед към нещата. Активно се възстановяват негативните спомени, стари обиди и грешки. В тежки случаи възникват мисли и опити за самоубийство.

Тревожна (ажитирана)

Много разпространен вид депресия, който се изявява под формата на двигателна превъзбуда на фона на повишена тревожност. Пациентът е еуфоричен, говори много и бързо, мисленето му е ускорено и объркано. Речта е непоследователна. Понякога повишената тревожност ескалира в панически атаки, социални фобии, генерализирана тревожност и други. Болните на физическо ниво усещат тъгата и тревожността. В тежките форми се развива тежко самообвинение и чувство за вина до желание за самоубийство.

Адинамична

Основният й симптом е пълният отказ от елементарна жизнена активност. Изразява се в рязко отпадане на силите, съпроводено с мускулна слабост. Двигателната активност намалява до степен, че болният ляга на легло. Безсилието се проявява също така на умствено и на психическо ниво – пациентът няма сили и жалание за нищо. При тази разновидност вместо самообвинение, се развива чувство за малоценност и самосъжаление.

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Депресията е антоним на радостта от простите неща в живота
Апатична

По-слаба форма на адинамичната депресия. Тук няма желания и стремежи за каквато и да е дейност – била тя умствена или физическа. Болният прекъсва интереса към събитията в живота и изцяло прекратява всякакви инициативи. Класическите симптоми като тревога, тъга и чувство за вина са изразени слабо.

Хипохондрична

При тази разновидност се комбинират депресивни симптоми с реални физически усещания. Болният е много разтревожен за здравето си и постоянно се „вслушва“ в тялото си, за да улови какво не е наред. Душевната болка и потиснатостта минават на втори план, изтикани от постоянна грижа и страх за здравето.

Психотична

Тя се придружава от бълнуване, халюцинации – зрителни и слухови, присъствие на натрапчиви мисли. Често се съчетава със самообвинение и желание за самоунищожение.

Според произхода на причината

 1. Ендогенна – това е депресия в структурата на друго заболяване – примерно биполярно разстройство или униполярна депресия.
 2. Екзогенна – развита под влияние на външен стимул.
  Според тежестта си, депресивните епизоди се делят още на леки, умерени и тежки.

Най-широко се ползва международната класификация.

МКБ-10

F31 Депресия при биполярно разтройство
МКБ 10 депресия 01
Официалната международна класификация на депресиите по МКБ-10

Биполярното афективно разстройство представлява два и повече епизода на нарушения в настроението, като се редуват повишена и понижена емоционалност.

F32 Депресивен епизод

Това е първичният депрес. епизод, непредшестван от други подобни епизоди. Характеризира се с класически симптоми – понижение на настроението, спад в активността, нарушение на съня. Тежестта на симптомите определят тежестта на депресивния епизод.

F32.0 Лек депрес. епизод – слабо изразени основни симптоми. Присъстват безсъние и нарушение в апетита.

F32.1 Умерен депресивен епизод – към основните симптоми се добавят снижение на социалната и професионалната активност.

F32.2 Тежък депрес. епизод – към изразените нарушения в социалната функция се добавят чувство за вина и самообвинение и идеи за самоубийство.

F33 Рецидивиращо (повтарящо се) депресивно р-ство

Представлява повторение на депресивни епизоди. Периодите между тях при тежките случаи може да преминават без видимо подобрение. Рецидивиращият тип се характеризира не само с емоционални симптоми, но и с много други. Проявява се когнитивно разстройство, заедно с нарушения в паметта и вниманието, намаляване на способността за концентрация.

F34.0 Циклотемия
МКБ 10 депресия 02
Класификация на депресиите по МКБ-10 продължение

Характеризира се с нестабилност на настроението, изразяваща се в периоди на приповдигнатост (лека еуфория) и на потиснатост. Обаче тези колебания са минимални и недостатъчни, за да бъдат причислени към биполярното разстройство, което вече е същото редуване, но на добре изразени и ясно видими противоположни епизоди.

F34.1 Дистимия

Потиснато настроение с хронична х-ка, продължаващо няколко години. Но в същото време тази тъга и потиснатост не стигат до степен на депресивен епизод.
В днешно време се наблюдават и други видове депресивни разстройства, които по своето протичане се отличават от класическите депресии с прояви на тъга и тревожност.

Изброените по-горе видове депресии сякаш се отнасят за жените. Това не е медицинско, а социологическо заключение. Има подозрение, че мъжете просто не признават симптомите на слабост, затова по-рядко се диагностицират. Но депресивните състояния при мъжете и при децата често се описват отделно. Няма резон, защото разделение по полов признак няма, но някои симптоми наистина са специфични.

Депресия при мъжете

В живота на мъжа съществуват няколко периода, когато се увеличава вероятността да се развие депресия. Една от класификациите на депресивните състояния при силния пол отчита възрастта, при която те се появяват:

 • Депресия в младостта – до 25 години. По това време мъжете обичайно се сблъскват с обстоятелства като напускане на дома на родителите, завършване на образованието, търсене на работа, първо работно място, пълна промяна на кръга на общуване. Всички тези ситуации притежават голям стресов потенциал и нерядко водят до истинска депресия;
 • Депресия в средната възраст – 30 – 40 години. Понякога я наричат криза, но това не е точно нито като определение, нито като посочване на възрастта. Настъпва във времето, когато мъжът прави равносметка на постигнатото до момента и установява, че не е доволен от себе си и от резултатите. Заключенията се правят по отношение на кариерата и личния живот, заедно с възможните перспективи. По принцип такива равносметки внасят тревога и развиват неувереност, което става добра основа за депресия.
 • Депресия в пенсионната възраст. Провокира се от края на социалната и професионална активност. Приключването на трудовата кариера честичко се осмисля като край на живота, което е силен фактор на стреса.
Причини за мъжката депресия
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Разстройството при мъжете не се определя като отделна диагноза, но има специфика

Факторите, които провокират депресивни настроения при мъжете, са сходни с тези при жените. Но има известни отличия, които идват от специфичната психика на мъжкия пол. Към разпространените причини за депресия при мъжете се отнасят:

Проблеми в отношенията с жените

По статистика много мъже с дълъг брак или продължителни отношения семеен тип изпитват стрес, който нерядко води към депресия. Механизмът на формиране на стресови ситуации е познат: единият от партньорите иска да обсъжда проблеми, конфликти, трудности, а другият не иска и избягва контакт.

Първият партньор усилва опитите да разреши конфликтната ситуация, а другият партньор още повече затваря, опитвайки се да избегне нежеланите разговори. Този тип отношения често водят до влошаване на отношенията, размяна на взаимни обвинения, снижаване на самооценката и депресия;

Намаляване на половото влечение

Неуспехите в интимния живот, свързани с възрастовите изменения и пренатоварения трудов живот, са предпоставка за съмнение в мъжките способности. В стремежа си да докажат на себе си и на околните собствените способности, много мъже влизат в безразборни полови връзки. Временното облекчение чрез секс подобрява ситуацията, но нивото на удовлетвореност спада още повече. Влиза се в омагьосан кръг, който не подобрява себеусещането. Опитвайки се да си помогне, мъжът задълбочава състоянието си;

Развод

най-разпространената причина за депресия при мъжете. По статистика води и като причина за суицидни мисли. Разводът води до множество загуби – на статуса на глава на семейство, на прякото общуване с децата, на местожителството, на обичайния комфорт. Като цяло разводът бележи изцяло ново начало, което е мощен стресов ф-р и се възприема като отрицателно събитие, а не като нова възможност.

Раждане на дете

Медицински е потвърдено, че послеродовата депресия засяга и бащите. Всеки пети мъж развива симптоми на депресия. При мъжете разстройствата са свързани с реалната физическа умора, невъзможността да се наспиват, увеличеният обем на работата и въобще пълната промяна на стила на живот. Други фактори са недостатъчното внимание от страна на съпругата, непълноценен интимен живот и необходимостта да се лишава от някои удоволствия, на които мъжът е бил свикнал.

Финансови трудности
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Допълнителен стимул за растройство при мъжете дава социалната им роля на стълб в семейството

Недостигът на пари е силен депресиращ фактор при мъжете. Загубата на източник на доходи, появата на допълнителни разходи, понижение в длъжност или уволнение – тези обстоятелства се срещат еднакво често и при двата пола. Но тъй като мъжете носят по-голяма отговорност към обезпечаването на живота на семейството, то и материалните трудности им се отразяват много по-ярко и се преживяват по-тежко. Статистиката казва, че всеки трети мъж развива депресия след внезапно влошаване на материалното положение.

Симптоми на депресията при мъжете

Една от причините да се разделя депресията на мъжка и женска е съществуващото различие в симптомите. Казват, че слабия пол е по-склонен да вини себе си, докато мъжете търсят причините за случващото се във външните обстоятелства и хора. Потиснатото състояние, което е характерен признак при женската депресия, не е свойствено за мъжете. При силния пол се показва като раздразнителност, гняв и подозрителност. Ако жената при разстройство губи способността да се съсредоточава и да взема важни решения, то при мъжа възниква потребност да установи тотален контрол.

На физическо ниво депресията при мъжкия пол се проявява с болки в различни локации. Болестните усещания са непостоянни и могат да възникват в главата, ставите, в гръбначния стълб. Нерязко се съпровождат с намаление на половото влечение и/ или проблеми с ерекцията. В периодите на разстройство много мъже рязко променят своите интереси, модел на поведение и навици. Често те започват да се увличат от екстремни видове спорт, хазартни и компютърни игри, от оръжие. Алкохолът и наркотиците също влизат в списъка на интересите на мъжете в депресия.

Депресия при децата и тийнейджърите

Психически разстройства при децата са описани първо през 19 век, а през 20-ти се обсъждат и проучват активно. Дълго се оспорва връзката с незрялата емоционална система. Но днес се признава, че всички видове депресии при възрастните се срещат и при децата. Но по-често те развиват тревожна, меланхолична и астенична депресия.

Симптоми на депресия при децата

За разлика от депресиите при големите, измененията при децата често се придружават с тикове, развиване на мании и психопатични черти в поведението. По-често, отколкото при възрастните, оплакванията при децата се маскират със соматични оплаквания.

Астенична депресия при децата
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Децата не са застраховани от разстройства

При този тип самочувствието на детето многократно се променя през деня. Малчуганът става несамостоятелен, капризен, не може да се самообслужва.

Специфични симптоми са:
 • повишено изтощение;
 • раздразнителност;
 • намален апетит;
 • бързо загубване на интерес към започната игра, към връстниците;
 • неспокоен и накъсан сън;
 • повишена плачливост без причина или поне без да може да се посочи такава.

Децата постоянно пребивават в униние, потиснато настроение. Тяхната успеваемост е намалена, заради разсеяност и невнимание по време на уроците. Отсъствието на адекватен сън обуславя повишена раздразнителност и сълзливост. Децата не могат да обяснят защо плачат. Лошият апетит става причина за намаляване на теглото.

Тревожна депресия при децата

Това е съчетание между понижено настроение и периодични пикове на тревожност в рамките на едно денонощие. На фона на повишена чувствителност и вялост, спада активността на детето. Тревогата се проявява в необоснован плач, крясъци, неспокойни движения. Отбелязват се вегетативни разстройства като почервеняване и побледняване (в зависимост от типа вегетативна с-ма) на кожата на детето, повишено потоотделяне, жажда, изменение в температурата на тялото.

Симптомите на тревожна депресия при децата и подрастващите са:
 • загуба на предишната активност;
 • необоснована тревога, промяна в апетита – по-често повишаване на желанието за храна;
 • бързо настъпващо раздразнение;
 • автоагресия (понякога).

Депресивното настроение често се колебае и се проявява ту като недоволство, ту като тъга. Продължителността е от няколко седмици до 3-4 месеца.

Меланхолична депресия при децата и подрастващите
депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Детето изглежда съсипано

Болестта започва с нарастваща апатия, моторна вялост (което не е характерно за здравото дете), потиснато настроение. Характерната за детето емоционалност изчезва, мимиката престава да бъде жива, а лицето придобива страдалчески вид. Детето започва да вика и плаче без причина. Предишната приветливост и дружелюбност се сменят със затвореност и мълчаливост.

Детето се отказва от любимите си игри, а ако се заиграва, то е много еднообразно. Също така се нарушава сънят, снижава се апетитът, настроените се колебае. Обичайно сутринта детето е потиснато и бездейно, а вечер се наблюдава някакво оживление. Вербалното общуване забележимо се съкращава, а децата престават да съобщават своите желание. Пристъпите на депресия се проточват от 3 до 5 седмици.

Депресия с мании

Нехарактерна за възрастните, а за децата е формата на депресия, придружена с мании.

Това са необясними страхове като:
 • страх от заразяване, инфектиране;
 • страх от задавяне по време на храна;
 • страх от убождане и порязване, следователно страх от игли и ножове;
 • страх от затворени и тесни пространства;
 • страх от нова обстановка.

Изброените форми на страх се отличават от цялостно повишено ниво на реакция чрез страх, при което детето се бои от всичко. Манията е е обвързана с определени конкретни предмети, но има и друга проява в постъпки като дърпане на косата, многократно миене на ръцете, потропване преди пресичане на улица и други подобни. Детето повтаря определено маниакално действие по десетки и стотици пъти на ден, без да осъзнава какво прави.

Причини за депресия

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Климаксът също е рисков период

Специалистите казват, че причините са сложно съчетание от генетични, биологични, екологични и социално-психологични фактори. Най-често се изтъкват:

 • тежки преживявания, по повод загуба на близък, работа, обществено положение;
 • психотравмиращи случки в детството или в зряла възраст като насилие, било то на физическо, психологическо или сексуално ниво;
 • пренатоварване на мозъка вследствие на продължителен и силен стрес;
 • дефицит на някои биогенни амини като допамин, серотонин, норадреналин;
 • продължително отсъствие на слънчева светлина, пребиваване в затъмнени помещения;
 • страничен ефект от химически препарати като успокоителни и сънотворни, алкохол и наркотици, психостумулатори и невролептици и т.н.;
 • наличие на заболявания като Алцхаймер, Пакинсон, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, инфекции, захарен диабет, ХОББ, епилепсия, ревматоиден артрит и други;
 • наличие на хипотиреоза (намалена ф-я на щитовидната жлеза) повишава риска от депресия 7 пъти;
 • наличие на депресия у близки родственици.

Привърженици на когнитивната психотерапия намират причина за депресията в изкривяване на мисленето, възниквано в детството и активизиращо се при възрастния индивид във връзка с различни житейски перипетии. Има още хормонална теория, генетична теория, биологична и биохимична хипотеза, теория за средата на израстване на индивида.

Интерес представляват социалните причини, които по-често се разглеждат като отключващ фактор, отколкото като самостоятелен провокатор. Те играят решаваща роля за формирането на първия депрес. епизод. Най-честите са: развод, проблеми в личния живот, смърт на близък, безработица. Това са стресогенни фактори, които провокират старта, но не играят роля в по-нататъшното развитие на болестта. По-голямо значение имат факторите, които се присъединяват впоследствие.

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Общуването и социалната активност са противодействащ фактор
Стресът като причина

Ако отворите медицинска литература, ще прочетете, че подлагането на прекалено интензивен и на прекалено продължителен стрес се отразява в ред емоционални, физически и поведенчески патологии. Симптомите са индивидуални, защото зависят от характера, но задължително се отразяват върху съня, мускулния тонус, стомаха и храносмилането, водят до умора и главоболие. Всичко това се комбинира с тревожност, раздразнителност или нервност, промяна в храненето. И със склонност към алкохол и опиати. На какво ви прилича? Малко по-категорична дефиниция на депресия.

Алкохолът като причина

Алкохолът и депресията влизат в сложна взаимообвързаност. Те се провокират взаимно и се мотивират. Депресираните личности честичко посягат към алкохол, а алкохолиците имат ред причини да се депресират. Лекарите причисляват алкохола като сериозен рисков фактор, а наличието му е сигнал за внимание в посока депресия.

Любов, раздяла и самота

Завършваме с най-известната причина за психически отклонения – любовната мъка и последващият вакуум в живота, интимната сфера и себеуважението. В любовните дела раздялата е по-силен фактор, отколкото несподелените чувства. Изпадането в самота създава по-голям риск, отколкото продължителното съществуване без пълнокръвни интимни отношения. Причината е, че подобно житейско събитие като раздялата отключва цяла гама от стресови промени: безпомощност, липса на опора, липса на перспектива, загуба на статус, понякога загуба на финансова сигурност, провал на плановете, липса на реализация, липса на самоуважение, чувство за провал и други.

Ползи от депресията?

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Популярна шега: има два изхода от депресията – гарата и летището

Има застъпници на тезата, че депресията е полезна реакция на организма, която позволява на човека да опознае по-добре истинските си желания. Учени от Нюйоркския университет я определят като „пусков механизъм за позитивни промени в живота“. Холандски изследователи казват, че след депресия пациентът се отличава с по-добро здраве и по-устойчива психика, с по-висока устойчивост към трудностите и по-висока работоспособност. От Университета в Северна Каролина идва заключението, че жените, прекарали депресия, удължават живота си. Британски лекари намират полза в депресията за изключване на стресовите фактори и създаването на по-реалистични хора.

Близките на жертви на депресията (да припомним, че 800 хиляди души годишно се самоубиват вследствие на изменения на личността, описвани като депресия!) намират подобни публикации за подигравка. Разбира се, доста противници има и в медицинските и научните среди. Уж познатата и близка до всеки праг депресия остава тера инкогнита. Каквато е и същността на самата човешка личност.

Как да излезем от депресия

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01
Без лечение понякога изходът е необратим

Депресията се лекува. В смисъл – не минава без лечение. От нея не се излиза просто така, чрез осъзнаване, самовнушение или самолечение. Но болният може да си помогне, ако преди това е осъзнал какво е страданието му. Вижте в тази наша публикация един чудесен автотренинг за противодействие на депресивен епизод: Как се излиза от депресия? Как да се справим с нея? Да се отървем от депресията след раздяла. Лечение на любовна депр.

Лечение на депресия

В психиатията се разграничават отделни състояния в протичането на депресията и нейното лечение. Това са:

 • ремисия – отсъствие на симптоми в продължителен отрязък от време след депресивен епизод;
 • оздравяване – пълно отсъствие на симптоми в течение на 4 до 6 месеца;
 • обостряне – възобновяване на симптомите на депрес. разстройство;
 • рецидив – нов депресивен епизод след оздравяването.

В зависимост от тежестта на заболяването в индивидуален порядък се подбира оптимална схема на лечение. По правило при тежка и средно тежка ф-ма на депресия се назначава медикаментозно лечение с антидепресанти. При леката форма се залага на психотерапията, а лекарствените препарати се ползват като допълнение. ОЩЕ: Проверените начини за лечение на депресия. Хомеопатия и други лекарства. Билки и билкови хапчета:

Как да се преборим с коварната депресия (ЛЕЧЕНИЕ!)

Антидепресанти

Основната група препарати при лечение на депресивни разстройства са антидепресантите. Под тяхно въздействие се стабилизира емоционалния фон, намалява безпокойството и тревогата, увеличава се двигателната и умствената активност.

Съществуват няколко други антидепресанти, различни по състав и по механизъм на действие (стимулиращи и успокояващи). Продължава ТУК: Тритико и другите антидепресанти. Сравнение на продукти, цени, ползи. Видове. Нови успокоителни. Леки, трициклични:

Видове антидепресанти: Имена, цена. Със и без рецепта. Леки, на билкова основа и др.

Деанксит

Известен като „розовото“ или „веселото“ хапче, този медикамент е от първа линия при лечение на депресия, с подчертано добро действие при наличието на тревожност и апатия. Подробности ТУКВеселото хапче деанксит и другите хапчета за нерви. Странични ефекти на розовите илачи. Успокоителни без рецепта:

Последици от Деанксит. Мнения. Листовка, преразказана достъпно

Психотерапия при депресия

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01Психотерапевтичните методи за лечение са разнообразни: когнитивно- бихейвиористична, рационално- емоционална и сугестивна терапии, психоанализа, Гещалт, невролингвистично програмиране, арт-терапия, медитация, позитивна и автогенна психотерапия и други.

Трикове за лечение на стрес и депресия

Много психолози залагат на личното участие на пациента. Вярва се, че методите за управление на стреса, както и техники за равновесие и създаване на правилни нагласи имат съществена роля не само в профилактиката, но и в снижаване на вредите, които нанася депресията. Интересен материал по тази тема може да видите ТУК: Лечение на стрес и нерви с и без лекарства. Билки и домашно лекуване на страхова невроза:

14 начина за бързо лечение на стрес и против депресия

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150?

Мнения за Тритико 150 и 75. Действие: За сън и др. Странични ефекти

Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150? Какъв механизъм на действие има? Как се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.