високо кръвно и висок холестерол диета
Това са най-важните храни, които свалят кръвното и холестерола!

Диета при висок холестерол. Меню за сваляне, режим на хранене

Хранене и диета при висок холестерол. Начини за сваляне на лош холестерол и триглицериди. Разрешени и забранени храни. Дневно и седмично меню

Холестерол (Хл) е липид, който се използва за строителството на всички клетки в тялото ни. Той е абсолютно необходим за регулираното функциониране на нервната и имунната с-ма, за изработката на витамин D и ред полови хормони.

Холестеролът е нужен на организма! Въпросът е в неговото количество.

Нормален холестерол в кръвта е ниво до 5 ммол/л. Когато се вдигне над тази цифра, започва да се отлага по съдовете, образувайки плаки.

Холестеролът е нееднородно вещество. Той има няколко фракции (съставки), две от които влияят пряко на здравето ни (таблица).

Важни съставки на холестерола
вид липопротеиникакво е и как се отразява 
с висока плътност (добър Хл)тези молекули на се отлагат по стените на съдовете и даже помагат за изчистването им. Колкото повече ЛПВП, толкова по-добре (нормата е 1 ммол/л за жена, 1.2 ммол/л за мъж)
с ниска плътност (лош Хл)тази фракция изгражда атеросклеротичния филм върху съдовите стени, пораждайки риск от инфаркт, исхемия, сърдечни усложнения (нормата е под 2.5 ммол/л за жена, под 2 ммол/л за мъж)

За човека е важно да повишава само едната фракция на Хл – тази с високата плътност. На тази цел противодействат (и вдигат другия вид – с ниската плътност) неща като пушенето, мастните запаси, преяждането, неактивния живот, хранителни, ендокринни, чревни нарушения.

Мнозина вярват, че получаваме Хл с храната. Грешка!

  • 80% от Хл се изработва в самия организъм, главно от ч. дроб. Намаляването на ендогенния Хл се получава с простички неща като нормалното тегло, активното движение, навременно лекуване на стомашни и ендокринни нарушения.
  • 20% от Хл човек получава с храната. Именно тези 20% можем да премахнем с правилно хранене. Ако това не помогне, се минава към лекарства.

Хранене при висок холестерол

Особеностите на диетата за снижаване на Хл представлява изключване на храните, които го съдържат в голямо количество. Грубо казано това са мазнините от животни, наричани „наситени“. Достатъчно е само тях да спрем и ще имаме резултат. Още по-добре да ги заменим с растителни и такива от морски риби, които са „ненаситени“ и свалят Хл.

Hl-02
Откъде идва холестерола в нашето тяло

В помощ на правило №1 идва методът на готвене. Ще се приемат по-малко опасни мазнини, ако варим, задушаваме и печем.

Обработка на месото: предварително да изрязваме видимата мазнина, от пилешкото да премахваме кожата.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Като всяка диета, и антихолестероловата препоръчва често хранене (през 3-4 часа) с намалени порции.

Препоръчителни храни

Нашият списък е своеобразна класация – колкото по-горе се намира дадената храна, толкова по-добра е за антихолестеролова диета. И обратно за опасните продукти – тях сме сложили на първите места в списъка.

Hl-01
Връзка между холестерола и развитието на атерсколеротични изменения по съдовете

№1 Растителна храна. Тя е супер полезна!

Обърнете внимание на ябълките, морковите, цвеклото, цитрусите, чушките, тиквичките, патладжаните, вишните, сливите, крушите. Всички те подават пектин, който обвива (направо пакетира!) холестероловите молекули и ги изкарва от тялото.

Непременно включете лук, чесън, броколи и безкостилковите плодове – в тях също има в-ва, които се борят с холестерола.

За простота е въведено правилото: 5 растителни порции на ден. Ето на какво се равнява една порция:

  • 1 голям плод от рода на ябълка, портокал, круша, банан;
  • 2-3 с.л. прясна салата, консервирани плодове;
  • 1 с.л. сухи плодове, 2 с.л. замразени плодове или зеленчуци.

№2 Хляб и макарони. Тези от грубо брашно са супер полезни!

Изделията от непречистено брашно и от твърдите сортове пшеница са прекрасен източник на енергия. Те подават несмилаеми влакнини, които се свързват с холестероловите молекули в червата и ги извеждат навън.

№3 Бобови. Непременно употребявайте!

Соя, фасул, грах съдържат много растителен белтък, който се препоръчва в храненето, комбиниран с малка доза месо.

№4 Ядки. Трябват ни!

Имат много калории, затова разумно, но без тях не може. Те ни дават растителен белтък и ненаситени мастни к-ни. Заради тях орехите и бадемите водят до умерено снижение на Хл.

№5 Морска храна. Отлична, но не всички видове!

Отдайте предпочитание на немазните риби, но включете в разумно количество и мазни морски видове. Те подават ненаситени мазнини, особено омега-3, които редуцират атеросклеротичните образувания по съдовете.

№6 Масла. Особено зехтинът!

Растителните масла като маслиненото и лененото, но също така и обичайното олио от слънчоглед, са не само заместител на вредоносните мазнини, но и лекарство – те подават полиненаситените к-ни, които разграждат холестерола.

№7 Напитки: чай!

Чаят ни дарява с флавоноиди, които съдействат за сваляне на прословутия Хл. Виното в умерен брой чаши е неутрално и не вреди, бирата е леко спорна, според някои – полезна.

Храни, регулиращи холестерола
групанай-действени храни
зърнениовес, нахут, соя
бобовифасул (1 ч.ч. сварен на ден), леща, зелен фасул
плодове, ядкиябълки, ягоди (1 ч.ч. на ден), портокали, бадеми, лешници, орехи
зеленчуциморкови (1-2 на ден), спанак, чесън (и варен, 3 ск. на ден), лук (1/2 глава), чушки, броколи
маслазехтин, шафран, авокадо, гроздови семки (2 с.л.), царевично
морска хранариба, стриди, миди (скарида, сепия са неутрални, тлъсти риби повишават добрия Хл)
напиткивино (1-2 ч.ч.), бира
Храни за умерена употребаHl-03

№1 Месо и птици

Мазните меса и сланината спадат към вредоносните храни, но по-сухите и немазни разновидности са приемливи и могат да се консумират без прекаляване. Избирайте меса с малко скрита мазнина като постно говеждо, пилешки гърди, пуешко без кожа.

№2 Морска храна

Хайвер, мазна речна риба, калмари, любимата на всички ни цаца съдържат огромно к-во холестерол. В ежедневното меню могат да присъстват в минимални количества, по-скоро като изключение.

№3 Млечни храни

Тук нещата са като при месото – проблемни са високомазнинните продукти – сметаната, сиренето, маслото. Отдайте предпочитание на нискомаслените млека с под 1% съдържание, йогурт, извара, сирене с под 30% масленост и все пак консумирайте разумно. Сметаната нека е 10% и да е само за готвене.

№4 Яйца

Нормата е 3 яйца на седмица, но тя важи за жълтъците. Белтъци яжте, колкото ви се иска.

Забранени храни

№1 Мазнини

Сланина, масло, маргарин са опасни храни, от които странете. Най-лошият източник на Хл е маргаринът, той е и най-подмолен – използва се в тестени, готови блюда, фаст фууд и сладкиши, без дори да подозираме.

№2 Субпродукти

Дреболиите, които мнозина обичат, са източник на ужасно много Хл. Избягвайте ч. дроб, бъбреци, език, мозък.

№3 Месни полуфабрикати

Преработеното месо е пълно с наситени мазнини и Хл. За жалост включваме шунка, наденички, колбаси, месни консерви, мариновани заготовки. Дори варения колбас има скрити мазнини. Освен това всички тези продукти имат прекалено много сол.

№4 Сладкарски изделия

Ще се изненадате, но лъвският дял холестерол влиза в тялото ни не от мазните пържоли, а от уж невинните сладкиши. Всички промишлени десерти съдържат трансмазнини (маргарин) и голямо к-во наситени мазнени. Не споменаваме дори захарта, която способства атеросклерозата

№5 Напитки

Тук най-вредно е кафето. То става вредно при варенето, когато се извличат навън мазнините от кафееното зърно. Пълният отказ от кафето сваля холестерола със 17%.

№6 Месо и птици

Видове меса като свинско и овнешко съдържат много мазнини, значи и холестерол.

Старайте се да избягване мазните гърди, ребрата и други части от животното, в които се отлага лой. Помнете, че холестеролът не е само във видимата мазнина, а има и скрита – тази, която се съдържа и в най-сухото свинско филе. Много Хл има в домашните птици, особено гъски и патки.Hl-04

Друг съществен параметър за здравето е нивото на триглицеридите. Те също са липиди – наситени от месо и млечни продукти и ненаситени от растителна храна. Според анатомията, мазнината под кожата е триглицериди. На тях също влияем чрез храненето.

Дайте мнение и Вие тук!
Храни, влияещи на триглицериди
редуциращи храниувеличаващи храни
морска храна, порция 200 г – миди, скумрия, тон, сьомга, сардина, раци, стридибяла захар
1 скилидка чесън на деннай-пречистените брашна
½ ч.ч. стар фасулфабрични сокове
нискомазнни блюдасушени плодове
1-2 чаши вино са неутралнисилният алкохол
Храни за повишаване на hdl холестерол

Зад индекса HDL стоят високоплътностните липопротеини. Високо им количество е полезно за нас и ни защитава от заболяване. Затова ги наричаме добри, полезни.

Върху нивото на HDL се отразява предимно растителното хранене с включени ненаситени мазнини. Средиземноморският тип хранене е идеално с тази цел – зехтин, ядки, масла от семена, лека риба – всички те отделно и в комбинация са идеални. А за идеалното меню нека добавим растителните храни. Те подават не само влакнини, но и стерини, които намалява количеството на мастните молекули в кръвта.

Билки за холестерол

И лекарствата, и билките против Хл се приемат продължително. Разликата е, че първите дават нежелателни ефекти, докато растенията действат меко върху съдовете и благоприятстват вътрешните органи.

Кои билки намаляват директно Хл:

  • Калина. Ползотворни са лист, кора, плод. Дава няколко киселини, които подобряват жлъчката, съдовете и сърдечния мускул;
  • Малина. Има сходен състав на калината, като в добавка подава калий, манган, пектин. Пречи на отлагането на холестерол;
  • Овес. Отлично растение за сваляне на Хл в кръвта. Подава целия спектър В-витамини, калций, магнезий. Почиства ч. дроб и подобрява липидния обмен;
  • Глухарче. Коренът чисти съдовете, неутрализира токсините, извежда жлъчния сок;
  • Люцерна. Особено полезна при диабет. Снижава кр. захар и отделя вредоносния Хл. Подава множество леко усвояващи се витамини;
  • Цвят липа. Влияе върху биохимичния състав на кръвта, извежда токсините. Измива излишния холестерол, за сметка на сапонините. Липовият цвят директно намалява Хл, подобрява кръвния оборот;
  • Невен. Подава каротиноиди и флавоноиди. Ползва се като антисклеротично с-во. Защитава със слузни в-ва епителните клетки и подобрява имунитета;
  • Сладък корен. Отварата от него ефикасно снижава Хл;
  • Семена от лен. Прекрасни за поддържане на съдовете. На прах или накиснати цели семена, ленът повлиява сърце, стомах, черва.

Ето и няколко ефикасни съчетания от билки, въздействащи върху Хл:

  1. Мента + овчарска торбичка + плод шипка + глог + мащерка;
  2. Цвят лайка + бял равнец + безсмъртниче + брезови пъпки;
  3. Цвят безсмъртниче + глог + кора зърнастец + плод шипка + ортосифон;
  4. Корен полски хвощ + глухарче + брезов лист + бял равнец стрък + плод арония + пирей.Hl-05

Употребяваме растенията и заради следните съставки в тях:

  • Витамини А, С, Е – ефикасно очистват съдовете и намаляват холестерола. Вит. А и С препятстват окислението на сложните белтъци и тромбообразуването, повишават съдовата еластичност. Вит. С и Е укрепват сърцето. И трите намираме в шипка, калина, боровинка, овес, ядки, слънчоглед;
  • Витамин F чисти от плаки, подобрява кръвообращението. Дават го бобови, лен, пшеница;
  • Витамин B8 е отличен спазмолитик и седатив. Нормализира мозъчното кръвообращение, пречи на плаките. Намираме го в безкостилковите, в портокалите и зърнените. Овесът дава всички В-витамини, а биотин отговаря за липидния обмен.
  • Микроелементи – съхраняват еластичността, предпазват от тромби. За снижаване на холестерола трябват йод, калций, магнезий, които откриваме в салатите, копривата, шипката, амаранта, живовляка, мака. Йод има в цвекло, чесън, бобови. Магнезий идва от соя, грах, магданоз, домати, ядки;
  • Пектини – благоприятстват оттичането на жлъчката и работата на червата. Свързват токсините, изчистват кръвното русло и съдовете. Избирайте билки и храни с пектини, те излизат в пълен обем, привличайки токсичните елементи. Пектин има в ябълки, сливи, малина, калина, цвекло, лимон.

Отварки от сушен липов цвят и лист живовляк се пият целогодишно. Друг начин е да ги смелим и пием на прах – 3 Х 1 ч.л. с неголямо колич. вода. Вторият начин нормализира Хл за 2 седмици. Друг ефект е понижаване на кръвното и изчистване от шлаките.

Непременно включете шипки и глог, примерно на компот или освежаваща напитка.

Тинктурата от чесън неутрализира и премахва излишния холестерол. Смиламе 300 г скилидки и заливаме с чаша водка. Прибираме на закрито за 7 дни. Приемането на чесновата тинктура е по увеличаваща се схема: започваме от 2 капки на ден, към които прибавяме по 1 капка. За 20 дни ще стана 20 капки. От 20 капки сваляме с по 1 капка дневно, докато останат 2 капки и спираме.

Всички билки имат жлъчегонно свойство. За повлияване на Хл може да се вземе и готов жлъчегонен сбор.

Още за билките при холестерол ТУК:

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

Дневно меню (режим на хранене)

За редукция на нивото на Хл е установено лечебно хранене. То се използва в терапии, но и за профилактиране на холестерол-свързани заболявания (при наличие на рискови фактори). Целта е нормализиране на липидния обмен и отслабване.

Същата диета е препоръчителна при настъпването на менопауза, процесите при която негативно се отразяват върху обмена на Хл (намалява естрогенът, който е регулатор за изработката на правилния Хл). Такова хранене се препоръчва за жени над 35 г., които малко се движат, преяждат и предпочитат мазни и калорични храни.

Всички дами с повишен холестерол или риск за такъв да включат в менюто си фитостерини от пшеничен зародиш, слънчоглед, лен, зехтин, масло от грозд. семки, сусам, авокадо.

Седмично меню

Менюто е разчетено за 5-кратно хранене. Не допускайте възникването на глад. В тежки моменти изяжте ябълка, грейпфрут, морков или изпийте чаша айрян.

Даваме примерно меню за 2 дни, по чийто модел може да съставите собствено седмично меню.

Примерно хранене за сваляне на Хл
Хранене за деняпърви вариантвтори вариант
1.Закускамюсли с трици и кис. мляко без подслаждане, сок от грейпфрут (доматен)омлет от 1 жълтък и 2 белтъка със зехтин, тиквичка, чушка или друг зеленчук, сухарче
2.Предиобеден приемсалата, ябълков фрешплодова салата, сухарче
3.Обядзеленч. супа, варено телешко, микс от зеленчуци със зехтинзеленчукова супа, спанак с ориз, чай
4.Следобеден прием2 сухарчета, ябълка или мляко с трици/ ленено семесалата с трици и зехтин или компот
5.Вечеряпълнозърнесто хлебче със сирене и зелен чайриба, запечена във фолио със зеленчуци

Оптималният вариант е овесени ядки на закуска, мандарина/ ябълка за втора закуска, постна супя, прясна салата и някакво печено месо/ риба за обед, кисело мляко с трици или лен следобед, постно ястие и плод за вечеря. Свободно се добавят чай и шипкова отварка.

Общи правила за хранене (съвети)

Главният принцип на това хранене е минимум животински мазнини, получени от месо, мазни млечни и прости въглехидрати.

Набляга се на полиненаситените мазнини от растителни масла и ядки, на целулозата и сложните въглехидрати от растителната и зърнена храна, трици. Точно влакнините се свързват с холестерола и го елиминират от храносмилателния път.

Белтъчините са в пределите на нормата, основно ги получаваме от бобови и немазни меса.

Хлябът е до 200 г на ден, за предпочитане сухари и диетични видове с трици.

Ограничаваме солта, повишаваме течностите, да са над 1.2 л.

Обща дневна калорийност – 1400 – 1500 кКал.

Дял на видовете храни в менюто:

  • 60% от обема се заема от зърнени и растителна храна, целулоза. Това значи около 400 г зеленчук (пресен) и около 200 г зърнени;
  • 40% от обема са останалите храни, но в умерено к-во – разрешените млечни, немазните меса и морска храна, до 3 яйца седмично.

Нормални нива, стойности

Дадената диета не се отличава за мъже и за жени, и двата пола трябва да поддържат до 5.2 ммол/л общ Хл. Допустимо е движение в границите на 3,2 − 5,6 ммол/л.

За опасна граница се приема цифрата 6.19 ммол/л – над нея Хл се определя като сериозно повишен.

HDL холестерол

Другото, което е полезно да се проследява, е нивото на високоплътностната фракция в холестерола. Нормата е не по-малко от 0.9 ммол/л. Спадът на този Хл под 0.9 ммол/л за мъжете и 1.15 ммол/ л при жените се възприема като рисков фактор за евентуална поява на атеросклероза.

LDL холестерол

Норма – 1.71 – 3.5 ммол/л. Това са опасните нископлътностни холестеролови молекули, които се стараем да свеждаме към по-ниски стойности.

Лошият Холестерол LDL не трябва да надскача 3.37 ммол/л. Стойности между 3.37 и 4.12 ммол/л се определят като среден риск за атеросклероза, а над 4.14 ммол/л – висок риск.

Стойността от 3.37 ммол/л категорично трябва да се държи на прицел от хората, рискови за атеросклероза, а това са мъже над 45 г., жени над 55 г., ранна смърт от сърце или съдово заболяване в семейната анамнеза, пушене, диабет, хипертония, затлъстяване.

Има разновидност на този холестерол – VLDL, счита се за предшественик на LDL. Неговата норма е 0.26 – 1.04 ммол/л.

Триглицериди

Норма – 0.41 – 1.8 ммол/л.

Още за диетата за триглицериди и холестерол ТУК:

Примерно дневно меню при високи триглицериди и холестерол

Статини. Колко време се пият?

Мнозина не съумяват да удържат Хл в норма само с диета. Тогава се минава към лекарствено лечение.

Основните препарати за сваляне на висок холестерол се наричат статини. Те са цяла група, с множество представители и още повече конкретни лекарствени наименования, разработени на тяхна база.

Статините са група хиполипидемични лекарства, които забавят работата на  HMG-CoA редуктазата. Това е ензим, който участва в образуването на холестерол в ч. дроб.

Ефикасността на статините е безспорна и абсолютно доказана. Те реално намаляват смъртността от сърдечни и съдови патологии. Единственият спор е за тяхната безопасност.

11– това е задължително, когато целта е постигане на показатели в нормата и тяхното удържане завинаги.

Но много пациенти не изпълняват това предписание и спират лечението, при което ефективността рязко намалява.

Още информация и източници на английски: Хранене при висок холестерол; * Бързи начини за сваляне на холестерола; * Дневно меню и рецепти против холестерол.

Още за статините и фибратите ТУК:

Хапчета за холестерол. Видове статини и фибрати. Розвера, Нолипид, Липибор и др. лекарства

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

♠ Химия или природа ♠ Билки за монотерапия при висок холестерол ♠ Билкови сборове ♠ …

5 Мнения

  1. Дрън, дрън! Как ще даваш алкохол на хора с високо кръвно или висок холестерол?!? Алкохолът е винаги вреден за здравето!! Шоколада също! Автора на статията явно не знае, че шоколада съдържа пуриновия алкалоид теобромин и предизвиква пристрастяване, както кафето и другите наркотици и е много вреден за здравето!! Освен затлъстяване предизвиква и подагра. Бирата, кафето и виното също! Кафе, цигари, алкохол, шоколад са корпоративни наркотици! От тях много се печели и никой няма сметка да ги забрани! Да не говорим, че повечето шоколади са чиста химия – синтетична боя, синтетичен аромат, пълнител с висок гликемичен индекс – водещ до диабет 2, изкуствен подсладител, и отпадък от кафе-машините, добавян най-вече в кувертюра на вафлите. Така че една вафла или “шоколад” може да се равнява на изпити поне 6 кафета. Кафето Нова Бразилия пък няма нищо общо с Бразилия, а е евтина Индонезийска Робуста, пълна с кофеин…

  2. алкохолът по една чаша вино наистина е полезен ,но за хора с високо кръвно налягане е опасен,дори противопоказен.Чаша ракия от 40-50 г на ден след храна е полезна,защото не води до пристрастяване,не затруднява работата на черните дробове,а напротив спомага за унищожаване на токсините и вредните вещества проникнали в стомашно-чревният тракт с храната от вън и води ,макар и нетрайно за понижаване на кръвното налягане

  3. Дадоха ми една диета при висок холестерол, от която нищичко не свалям, дайте съвет!

    • Диетата за сваляне на холестерол не е за отслабване, макар че може да се получи и отслабване. Трябва да си направите изследвания на кръвта, за да видите има ли резултат.

  4. Яни Попов

    Общият холестерол ми е 5.22, в норма, обаче HDL холестерол е 3.8, LDL холестерол 1.89, триглицериди не съм мерил. Въпросът ми е имам ли риск от атеросклероза?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *