Хранене и диета при висок холестерол. Начини за сваляне на лош холестерол и триглицериди. Разрешени и забранени храни. Дневно и седмично меню
Холестерол (Хл) е липид, който се използва за строителството на всички клетки в тялото ни. Той е абсолютно необходим за регулираното функциониране на нервната и имунната с-ма, за изработката на витамин D и ред полови хормони.
Холестеролът е нужен на организма! Въпросът е в неговото количество.
Нормален холестерол в кръвта е ниво до 5 ммол/л. Когато се вдигне над тази цифра, започва да се отлага по съдовете, образувайки плаки.
Холестеролът е нееднородно вещество. Той има няколко фракции (съставки), две от които влияят пряко на здравето ни (таблица).
Важни съставки на холестерола | |
---|---|
вид липопротеини | какво е и как се отразява |
с висока плътност (добър Хл) | тези молекули на се отлагат по стените на съдовете и даже помагат за изчистването им. Колкото повече ЛПВП, толкова по-добре (нормата е 1 ммол/л за жена, 1.2 ммол/л за мъж) |
с ниска плътност (лош Хл) | тази фракция изгражда атеросклеротичния филм върху съдовите стени, пораждайки риск от инфаркт, исхемия, сърдечни усложнения (нормата е под 2.5 ммол/л за жена, под 2 ммол/л за мъж) |
За човека е важно да повишава само едната фракция на Хл – тази с високата плътност. На тази цел противодействат (и вдигат другия вид – с ниската плътност) неща като пушенето, мастните запаси, преяждането, неактивния живот, хранителни, ендокринни, чревни нарушения.
Мнозина вярват, че получаваме Хл с храната. Грешка!
- 80% от Хл се изработва в самия организъм, главно от ч. дроб. Намаляването на ендогенния Хл се получава с простички неща като нормалното тегло, активното движение, навременно лекуване на стомашни и ендокринни нарушения.
- 20% от Хл човек получава с храната. Именно тези 20% можем да премахнем с правилно хранене. Ако това не помогне, се минава към лекарства.
Съдържание:
Хранене при висок холестерол
Особеностите на диетата за снижаване на Хл представлява изключване на храните, които го съдържат в голямо количество. Грубо казано това са мазнините от животни, наричани „наситени“. Достатъчно е само тях да спрем и ще имаме резултат. Още по-добре да ги заменим с растителни и такива от морски риби, които са „ненаситени“ и свалят Хл.
В помощ на правило №1 идва методът на готвене. Ще се приемат по-малко опасни мазнини, ако варим, задушаваме и печем.
Обработка на месото: предварително да изрязваме видимата мазнина, от пилешкото да премахваме кожата.
Като всяка диета, и антихолестероловата препоръчва често хранене (през 3-4 часа) с намалени порции.
Препоръчителни храни
Нашият списък е своеобразна класация – колкото по-горе се намира дадената храна, толкова по-добра е за антихолестеролова диета. И обратно за опасните продукти – тях сме сложили на първите места в списъка.
№1 Растителна храна. Тя е супер полезна!
Обърнете внимание на ябълките, морковите, цвеклото, цитрусите, чушките, тиквичките, патладжаните, вишните, сливите, крушите. Всички те подават пектин, който обвива (направо пакетира!) холестероловите молекули и ги изкарва от тялото.
Непременно включете лук, чесън, броколи и безкостилковите плодове – в тях също има в-ва, които се борят с холестерола.
За простота е въведено правилото: 5 растителни порции на ден. Ето на какво се равнява една порция:
- 1 голям плод от рода на ябълка, портокал, круша, банан;
- 2-3 с.л. прясна салата, консервирани плодове;
- 1 с.л. сухи плодове, 2 с.л. замразени плодове или зеленчуци.
№2 Хляб и макарони. Тези от грубо брашно са супер полезни!
Изделията от непречистено брашно и от твърдите сортове пшеница са прекрасен източник на енергия. Те подават несмилаеми влакнини, които се свързват с холестероловите молекули в червата и ги извеждат навън.
№3 Бобови. Непременно употребявайте!
Соя, фасул, грах съдържат много растителен белтък, който се препоръчва в храненето, комбиниран с малка доза месо.
№4 Ядки. Трябват ни!
Имат много калории, затова разумно, но без тях не може. Те ни дават растителен белтък и ненаситени мастни к-ни. Заради тях орехите и бадемите водят до умерено снижение на Хл.
№5 Морска храна. Отлична, но не всички видове!
Отдайте предпочитание на немазните риби, но включете в разумно количество и мазни морски видове. Те подават ненаситени мазнини, особено омега-3, които редуцират атеросклеротичните образувания по съдовете.
№6 Масла. Особено зехтинът!
Растителните масла като маслиненото и лененото, но също така и обичайното олио от слънчоглед, са не само заместител на вредоносните мазнини, но и лекарство – те подават полиненаситените к-ни, които разграждат холестерола.
№7 Напитки: чай!
Чаят ни дарява с флавоноиди, които съдействат за сваляне на прословутия Хл. Виното в умерен брой чаши е неутрално и не вреди, бирата е леко спорна, според някои – полезна.
Храни, регулиращи холестерола | |
---|---|
група | най-действени храни |
зърнени | овес, нахут, соя |
бобови | фасул (1 ч.ч. сварен на ден), леща, зелен фасул |
плодове, ядки | ябълки, ягоди (1 ч.ч. на ден), портокали, бадеми, лешници, орехи |
зеленчуци | моркови (1-2 на ден), спанак, чесън (и варен, 3 ск. на ден), лук (1/2 глава), чушки, броколи |
масла | зехтин, шафран, авокадо, гроздови семки (2 с.л.), царевично |
морска храна | риба, стриди, миди (скарида, сепия са неутрални, тлъсти риби повишават добрия Хл) |
напитки | вино (1-2 ч.ч.), бира |
Храни за умерена употреба
№1 Месо и птици
Мазните меса и сланината спадат към вредоносните храни, но по-сухите и немазни разновидности са приемливи и могат да се консумират без прекаляване. Избирайте меса с малко скрита мазнина като постно говеждо, пилешки гърди, пуешко без кожа.
№2 Морска храна
Хайвер, мазна речна риба, калмари, любимата на всички ни цаца съдържат огромно к-во холестерол. В ежедневното меню могат да присъстват в минимални количества, по-скоро като изключение.
№3 Млечни храни
Тук нещата са като при месото – проблемни са високомазнинните продукти – сметаната, сиренето, маслото. Отдайте предпочитание на нискомаслените млека с под 1% съдържание, йогурт, извара, сирене с под 30% масленост и все пак консумирайте разумно. Сметаната нека е 10% и да е само за готвене.
№4 Яйца
Нормата е 3 яйца на седмица, но тя важи за жълтъците. Белтъци яжте, колкото ви се иска.
Забранени храни
№1 Мазнини
Сланина, масло, маргарин са опасни храни, от които странете. Най-лошият източник на Хл е маргаринът, той е и най-подмолен – използва се в тестени, готови блюда, фаст фууд и сладкиши, без дори да подозираме.
№2 Субпродукти
Дреболиите, които мнозина обичат, са източник на ужасно много Хл. Избягвайте ч. дроб, бъбреци, език, мозък.
№3 Месни полуфабрикати
Преработеното месо е пълно с наситени мазнини и Хл. За жалост включваме шунка, наденички, колбаси, месни консерви, мариновани заготовки. Дори варения колбас има скрити мазнини. Освен това всички тези продукти имат прекалено много сол.
№4 Сладкарски изделия
Ще се изненадате, но лъвският дял холестерол влиза в тялото ни не от мазните пържоли, а от уж невинните сладкиши. Всички промишлени десерти съдържат трансмазнини (маргарин) и голямо к-во наситени мазнени. Не споменаваме дори захарта, която способства атеросклерозата
№5 Напитки
Тук най-вредно е кафето. То става вредно при варенето, когато се извличат навън мазнините от кафееното зърно. Пълният отказ от кафето сваля холестерола със 17%.
№6 Месо и птици
Видове меса като свинско и овнешко съдържат много мазнини, значи и холестерол.
Старайте се да избягване мазните гърди, ребрата и други части от животното, в които се отлага лой. Помнете, че холестеролът не е само във видимата мазнина, а има и скрита – тази, която се съдържа и в най-сухото свинско филе. Много Хл има в домашните птици, особено гъски и патки.
Друг съществен параметър за здравето е нивото на триглицеридите. Те също са липиди – наситени от месо и млечни продукти и ненаситени от растителна храна. Според анатомията, мазнината под кожата е триглицериди. На тях също влияем чрез храненето.
Храни, влияещи на триглицериди | |
---|---|
редуциращи храни | увеличаващи храни |
морска храна, порция 200 г – миди, скумрия, тон, сьомга, сардина, раци, стриди | бяла захар |
1 скилидка чесън на ден | най-пречистените брашна |
½ ч.ч. стар фасул | фабрични сокове |
нискомазнни блюда | сушени плодове |
1-2 чаши вино са неутрални | силният алкохол |
Храни за повишаване на hdl холестерол
Зад индекса HDL стоят високоплътностните липопротеини. Високо им количество е полезно за нас и ни защитава от заболяване. Затова ги наричаме добри, полезни.
Върху нивото на HDL се отразява предимно растителното хранене с включени ненаситени мазнини. Средиземноморският тип хранене е идеално с тази цел – зехтин, ядки, масла от семена, лека риба – всички те отделно и в комбинация са идеални. А за идеалното меню нека добавим растителните храни. Те подават не само влакнини, но и стерини, които намалява количеството на мастните молекули в кръвта.
Билки за холестерол
И лекарствата, и билките против Хл се приемат продължително. Разликата е, че първите дават нежелателни ефекти, докато растенията действат меко върху съдовете и благоприятстват вътрешните органи.
Кои билки намаляват директно Хл:
- Калина. Ползотворни са лист, кора, плод. Дава няколко киселини, които подобряват жлъчката, съдовете и сърдечния мускул;
- Малина. Има сходен състав на калината, като в добавка подава калий, манган, пектин. Пречи на отлагането на холестерол;
- Овес. Отлично растение за сваляне на Хл в кръвта. Подава целия спектър В-витамини, калций, магнезий. Почиства ч. дроб и подобрява липидния обмен;
- Глухарче. Коренът чисти съдовете, неутрализира токсините, извежда жлъчния сок;
- Люцерна. Особено полезна при диабет. Снижава кр. захар и отделя вредоносния Хл. Подава множество леко усвояващи се витамини;
- Цвят липа. Влияе върху биохимичния състав на кръвта, извежда токсините. Измива излишния холестерол, за сметка на сапонините. Липовият цвят директно намалява Хл, подобрява кръвния оборот;
- Невен. Подава каротиноиди и флавоноиди. Ползва се като антисклеротично с-во. Защитава със слузни в-ва епителните клетки и подобрява имунитета;
- Сладък корен. Отварата от него ефикасно снижава Хл;
- Семена от лен. Прекрасни за поддържане на съдовете. На прах или накиснати цели семена, ленът повлиява сърце, стомах, черва.
Ето и няколко ефикасни съчетания от билки, въздействащи върху Хл:
- Мента + овчарска торбичка + плод шипка + глог + мащерка;
- Цвят лайка + бял равнец + безсмъртниче + брезови пъпки;
- Цвят безсмъртниче + глог + кора зърнастец + плод шипка + ортосифон;
- Корен полски хвощ + глухарче + брезов лист + бял равнец стрък + плод арония + пирей.
Употребяваме растенията и заради следните съставки в тях:
- Витамини А, С, Е – ефикасно очистват съдовете и намаляват холестерола. Вит. А и С препятстват окислението на сложните белтъци и тромбообразуването, повишават съдовата еластичност. Вит. С и Е укрепват сърцето. И трите намираме в шипка, калина, боровинка, овес, ядки, слънчоглед;
- Витамин F чисти от плаки, подобрява кръвообращението. Дават го бобови, лен, пшеница;
- Витамин B8 е отличен спазмолитик и седатив. Нормализира мозъчното кръвообращение, пречи на плаките. Намираме го в безкостилковите, в портокалите и зърнените. Овесът дава всички В-витамини, а биотин отговаря за липидния обмен.
- Микроелементи – съхраняват еластичността, предпазват от тромби. За снижаване на холестерола трябват йод, калций, магнезий, които откриваме в салатите, копривата, шипката, амаранта, живовляка, мака. Йод има в цвекло, чесън, бобови. Магнезий идва от соя, грах, магданоз, домати, ядки;
- Пектини – благоприятстват оттичането на жлъчката и работата на червата. Свързват токсините, изчистват кръвното русло и съдовете. Избирайте билки и храни с пектини, те излизат в пълен обем, привличайки токсичните елементи. Пектин има в ябълки, сливи, малина, калина, цвекло, лимон.
Отварки от сушен липов цвят и лист живовляк се пият целогодишно. Друг начин е да ги смелим и пием на прах – 3 Х 1 ч.л. с неголямо колич. вода. Вторият начин нормализира Хл за 2 седмици. Друг ефект е понижаване на кръвното и изчистване от шлаките.
Непременно включете шипки и глог, примерно на компот или освежаваща напитка.
Тинктурата от чесън неутрализира и премахва излишния холестерол. Смиламе 300 г скилидки и заливаме с чаша водка. Прибираме на закрито за 7 дни. Приемането на чесновата тинктура е по увеличаваща се схема: започваме от 2 капки на ден, към които прибавяме по 1 капка. За 20 дни ще стана 20 капки. От 20 капки сваляме с по 1 капка дневно, докато останат 2 капки и спираме.
Всички билки имат жлъчегонно свойство. За повлияване на Хл може да се вземе и готов жлъчегонен сбор.
Още за билките при холестерол ТУК:
Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства
Дневно меню (режим на хранене)
За редукция на нивото на Хл е установено лечебно хранене. То се използва в терапии, но и за профилактиране на холестерол-свързани заболявания (при наличие на рискови фактори). Целта е нормализиране на липидния обмен и отслабване.
Същата диета е препоръчителна при настъпването на менопауза, процесите при която негативно се отразяват върху обмена на Хл (намалява естрогенът, който е регулатор за изработката на правилния Хл). Такова хранене се препоръчва за жени над 35 г., които малко се движат, преяждат и предпочитат мазни и калорични храни.
Всички дами с повишен холестерол или риск за такъв да включат в менюто си фитостерини от пшеничен зародиш, слънчоглед, лен, зехтин, масло от грозд. семки, сусам, авокадо.
Седмично меню
Менюто е разчетено за 5-кратно хранене. Не допускайте възникването на глад. В тежки моменти изяжте ябълка, грейпфрут, морков или изпийте чаша айрян.
Даваме примерно меню за 2 дни, по чийто модел може да съставите собствено седмично меню.
Примерно хранене за сваляне на Хл | ||
---|---|---|
Хранене за деня | първи вариант | втори вариант |
1.Закуска | мюсли с трици и кис. мляко без подслаждане, сок от грейпфрут (доматен) | омлет от 1 жълтък и 2 белтъка със зехтин, тиквичка, чушка или друг зеленчук, сухарче |
2.Предиобеден прием | салата, ябълков фреш | плодова салата, сухарче |
3.Обяд | зеленч. супа, варено телешко, микс от зеленчуци със зехтин | зеленчукова супа, спанак с ориз, чай |
4.Следобеден прием | 2 сухарчета, ябълка или мляко с трици/ ленено семе | салата с трици и зехтин или компот |
5.Вечеря | пълнозърнесто хлебче със сирене и зелен чай | риба, запечена във фолио със зеленчуци |
Оптималният вариант е овесени ядки на закуска, мандарина/ ябълка за втора закуска, постна супя, прясна салата и някакво печено месо/ риба за обед, кисело мляко с трици или лен следобед, постно ястие и плод за вечеря. Свободно се добавят чай и шипкова отварка.
Общи правила за хранене (съвети)
Главният принцип на това хранене е минимум животински мазнини, получени от месо, мазни млечни и прости въглехидрати.
Набляга се на полиненаситените мазнини от растителни масла и ядки, на целулозата и сложните въглехидрати от растителната и зърнена храна, трици. Точно влакнините се свързват с холестерола и го елиминират от храносмилателния път.
Белтъчините са в пределите на нормата, основно ги получаваме от бобови и немазни меса.
Хлябът е до 200 г на ден, за предпочитане сухари и диетични видове с трици.
Ограничаваме солта, повишаваме течностите, да са над 1.2 л.
Обща дневна калорийност – 1400 – 1500 кКал.
Дял на видовете храни в менюто:
- 60% от обема се заема от зърнени и растителна храна, целулоза. Това значи около 400 г зеленчук (пресен) и около 200 г зърнени;
- 40% от обема са останалите храни, но в умерено к-во – разрешените млечни, немазните меса и морска храна, до 3 яйца седмично.
Нормални нива, стойности
Дадената диета не се отличава за мъже и за жени, и двата пола трябва да поддържат до 5.2 ммол/л общ Хл. Допустимо е движение в границите на 3,2 − 5,6 ммол/л.
За опасна граница се приема цифрата 6.19 ммол/л – над нея Хл се определя като сериозно повишен.
HDL холестерол
Другото, което е полезно да се проследява, е нивото на високоплътностната фракция в холестерола. Нормата е не по-малко от 0.9 ммол/л. Спадът на този Хл под 0.9 ммол/л за мъжете и 1.15 ммол/ л при жените се възприема като рисков фактор за евентуална поява на атеросклероза.
LDL холестерол
Норма – 1.71 – 3.5 ммол/л. Това са опасните нископлътностни холестеролови молекули, които се стараем да свеждаме към по-ниски стойности.
Лошият Холестерол LDL не трябва да надскача 3.37 ммол/л. Стойности между 3.37 и 4.12 ммол/л се определят като среден риск за атеросклероза, а над 4.14 ммол/л – висок риск.
Стойността от 3.37 ммол/л категорично трябва да се държи на прицел от хората, рискови за атеросклероза, а това са мъже над 45 г., жени над 55 г., ранна смърт от сърце или съдово заболяване в семейната анамнеза, пушене, диабет, хипертония, затлъстяване.
Има разновидност на този холестерол – VLDL, счита се за предшественик на LDL. Неговата норма е 0.26 – 1.04 ммол/л.
Триглицериди
Норма – 0.41 – 1.8 ммол/л.
Още за диетата за триглицериди и холестерол ТУК:
Статини. Колко време се пият?
Мнозина не съумяват да удържат Хл в норма само с диета. Тогава се минава към лекарствено лечение.
Основните препарати за сваляне на висок холестерол се наричат статини. Те са цяла група, с множество представители и още повече конкретни лекарствени наименования, разработени на тяхна база.
Статините са група хиполипидемични лекарства, които забавят работата на HMG-CoA редуктазата. Това е ензим, който участва в образуването на холестерол в ч. дроб.
Ефикасността на статините е безспорна и абсолютно доказана. Те реално намаляват смъртността от сърдечни и съдови патологии. Единственият спор е за тяхната безопасност.
11– това е задължително, когато целта е постигане на показатели в нормата и тяхното удържане завинаги.
Но много пациенти не изпълняват това предписание и спират лечението, при което ефективността рязко намалява.
Още информация и източници на английски: Хранене при висок холестерол; * Бързи начини за сваляне на холестерола; * Дневно меню и рецепти против холестерол.
Още за статините и фибратите ТУК:
Хапчета за холестерол. Видове статини и фибрати. Розвера, Нолипид, Липибор и др. лекарства
Дрън, дрън! Как ще даваш алкохол на хора с високо кръвно или висок холестерол?!? Алкохолът е винаги вреден за здравето!! Шоколада също! Автора на статията явно не знае, че шоколада съдържа пуриновия алкалоид теобромин и предизвиква пристрастяване, както кафето и другите наркотици и е много вреден за здравето!! Освен затлъстяване предизвиква и подагра. Бирата, кафето и виното също! Кафе, цигари, алкохол, шоколад са корпоративни наркотици! От тях много се печели и никой няма сметка да ги забрани! Да не говорим, че повечето шоколади са чиста химия – синтетична боя, синтетичен аромат, пълнител с висок гликемичен индекс – водещ до диабет 2, изкуствен подсладител, и отпадък от кафе-машините, добавян най-вече в кувертюра на вафлите. Така че една вафла или “шоколад” може да се равнява на изпити поне 6 кафета. Кафето Нова Бразилия пък няма нищо общо с Бразилия, а е евтина Индонезийска Робуста, пълна с кофеин…
алкохолът по една чаша вино наистина е полезен ,но за хора с високо кръвно налягане е опасен,дори противопоказен.Чаша ракия от 40-50 г на ден след храна е полезна,защото не води до пристрастяване,не затруднява работата на черните дробове,а напротив спомага за унищожаване на токсините и вредните вещества проникнали в стомашно-чревният тракт с храната от вън и води ,макар и нетрайно за понижаване на кръвното налягане
Дадоха ми една диета при висок холестерол, от която нищичко не свалям, дайте съвет!
Диетата за сваляне на холестерол не е за отслабване, макар че може да се получи и отслабване. Трябва да си направите изследвания на кръвта, за да видите има ли резултат.
Общият холестерол ми е 5.22, в норма, обаче HDL холестерол е 3.8, LDL холестерол 1.89, триглицериди не съм мерил. Въпросът ми е имам ли риск от атеросклероза?