кръвно налягане на коя ръка се мери
Ето отговора на въпроса на коя ръка се мери кръвно налягане

На коя ръка да мерим кръвното и пулса

Отговаряме на читателски въпрос: “Хипертоник съм и измервам редовно кръвното си налягане и пулса на двете ръце – установих, че има разлики.

Как да постъпвам – коя стойност да приема за сравнение? Винаги установявам, че на дясната ръка пулсът ми е по-слаб – на какво се дължи?

Кое е по-правилно – на дясната или на лявата ръка да измервам кръвното налягане?” – В. Стефанов, Варна.

За да изясним въпросите, ще започнем разговора с някои анатомични и функционални данни.

Известно е, че в човешкото тяло има чифтни органи: двете полукълба на мозъка, два бели дроба, два бъбрека, по две ръце и крака. За техния строеж и функции има приети цифрови характеристики.

Има установени норми, което позволява сравнимост. Тези норми имат малки разлики за чифтовите органи, което е нормално. За кръвното налягане на двете ръце – те са от 5 до 8 мм зкивачен стълб; за пулса – от 3 до 6 удара в минута.

Обичайно по-високите стойности са вдясно

(преобладават хората, които са десняци, но има и други причини). Стойностите на кръвното налягане и пулсът се повлияват от различни физични и психични фактори: физическа и психическа дейност, тип на нервната система; хранене; метеорологически фактори; вредности от околната среда. Затова е необходимо системно измерване на пулса и кръвното налягане в различно време и ситуация, за да се установят индивидуалните разлики за всеки индивид.

При приетите за нормални стойности на двете ръце (и крака), хората нямат никакви оплаквания. Когато разликите при измерванията на кръвно налягане и пулс се появяват, следват: намалена мускулна сила, по-лесна умора, мравучкане, тръпнене на крайника, промяна в температурата и цвета на кожата. Ако тези разлики са значителни и продължителни във времето, трябва да се потърси заболяване. Причините могат да са извън кръвоносните съдове на крайника: допълнително шийно ребро, увеличени лимфни възли, тумори, болести на хранопровода (дивертикул) – те притискат кръвоносните съдове и създават различията.

Другата група са промени в самите кръвоносни съдове: променен тонус и скорост на кръвотока; промени във вътрешния слой на артерията – атеросклеротична плака, тромб. Това се случва при: атеросклероза, хипертония, исхемична болест, диабет, някои колагенози.

Да отговорим на въпроса, на коя ръка да се измерва кръвното налягане

Някои учени смятат, че има взаимозависимост между работна сила и стойностите на артериалното налягане: по-често по-високите стойности са вдясно (повечето хора са десняци). Така се приема измерването на ръката с по-високите стойности (по-често вдясно, но при леваци – вляво).

Дайте мнение и Вие тук!

Така че препоръката е: при здравите хора измерването на кръвното налягане и пулса може да се измерва и на двете ръце (в зависимост от навика, ситуацията). Но при наличието на заболяване, увредило кръвоснабдяването на крайника – измерването става на ръката с установени по-високи стойности.

Нашите съвети

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Измерете многократно кръвното си налягане и в различни часове и ситуации и на двете ръце. Ако установите, че разликите са минимални (т.е. физиологични), няма значение коя ръка сте избрали (съобразете се с удобствата, навика и ситуацията. Но ако страдате от сърдечно-съдово заболяване, диабет или друго страдание, спрете се върху ръката с по-високите стойности. Посетете личния си лекар и направете необходимите изследвания.

Напомняме, че кръвното налягане и пулсът са силно променливи величини и се повлияват от много фактори. Съобразете се с това и го отчетете.

С оглед променливите величини на пулса и кръвното налягане още по-важно – и индивидуалните особености, добре е да изготвите своя усреднена карта – графика”. Така ще улесните и лекаря си при определяне на лечението.

Припомняме някои технически необходимости. Периодично проверявайте техническата изправност на апаратурата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как точно се ползва Бизогама?

Бизогама или Конкор? Мнения и цена. Прием и действие при ускорен пулс, аритмия и др.

Как точно се ползва Бизогама? Мнения. Действие при ускорен пулс, високо кръвно и аритмия. Странични …

2 Мнения

  1. Елена Атанасова Йорданова - 66 г

    По отношение за кръвното налягане според мен се мери на лявата ръка, защото сърцето се намира в лявата страна на човешкото тяло, макар че артерийте му са из цялото тяло. Но… тук е по близо, по лесно се усеща сърцебиенето и пулса. Така е правилно да се мери право… срещу пациента. А на дясната ръка е отзад, лекарят е застанал зад тебе – не е правилно.Тук вече по трудно се усеща импулса и причинява увреждане на пациента…. Това се отнася за апаратите със слушалки. А що се отнася до елекронните апарати – то е определено от техническия екип – дали е за лява или за дясна ръка, защото електрониката обръща импулсите т.с така наречената импулсна техника чрез интернет ! Апаратите за кръвно с батерия / или адаптор /, които са пригодени за лява се мери на лява ръка а тези, които са пригодени за дясна ръка се мери на дясна ръка – т.с. там разстоянието е спазено – разширено за дясна ръка.

  2. Чудесно написана статия! Бъдете здрави! Иван. 58 годишен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *