Кои деца не подлежат на ваксинация?

Не се ваксинират деца, при които са възникнали необичайно силна реакция или усложнения от предишната доза ваксина.

Живите ваксини (БЦЖ, против рубеола и паротитната) не се правят на деца с имунен дефицит – вроден, придобит (СПИН), а също така и на болни от злокачествени тумори.

Противококлюшна ваксина не се слага на тези, които са боледували от инфекции или имат тежка прогресираща патология на нервната система. Тя не се прави и на децата с тежки форми на алергии: анафилактичен шок, рецидивираща копривна треска.

Живи ваксини, съдържащи съставките на някои антибиотици и яйчен белтък, не се правят на едногодишните деца, които реагират болезнено на тези съставки.

Противохепатитната В-ваксина не се прави на деца, които имат алергия към хляба.

Ваксиниранепло може да се отложи с няколко седмици, ако детето има алергия към хляба. Ваксиниранепло може да се отложи и за повече време, но не заради това, че ваксината е негодна, а за да не причини някакви усложнения.

Дайте мнение и Вие тук!

Екземата и астмата не са повод за отказване от ваксиниране. Децата, които страдат от тази болест, добре понасят ваксината, но повторните инфекции са много опасни. Не всички видове ваксини могат да се правят на дете, което суче.

Майчините антитела, които е получило детето, могат да встъпят в конфликт с живите вируси на ваксината и да попречат за изработването на необходимия имунитет.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Създадоха ваксина която отстранява меланома

Намерено е средство против злокачествен меланом! Учените създадоха ваксина, която се имплантира подкожно и е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *