сода за отслабване

Отслабване със сода: вижте как се прави!

Отслабване със сода – възможно ли е; как действа продуктът. Правила за прием на сода за отслабване. С какви храни може да се съчетава без вреда. Отслабване със сода за три дни – бърза програма. Какво е алкална диета. Други приложения на сода бикарбонат; сода в козметиката и лечебните практики. Продукти, цени. Плюсове и минуси при използването на сода за отслабване. Мнения на специалисти

Отслабване със сода – нима това е възможно?! Сода бикарбонат, хлебна сода – този популярен, евтин продукт е познат и наличен във всяко домакинство. Продуктът е ценен по особен начин: използва се не само за да бухне тестото, което ще изпечем във фурната. Прилага се за лечебни цели – при деликатни възпаления, при зачервено гърло; банално – за лесно почистване на замърсени повърхности вкъщи. За какво ли не. Със сода бикарбонат можем да си направим ефектен скраб за лице и тяло, дезодорант, противогъбичен лосион, мазило срещу изгаряне и ухапване от насекоми. Сода за хляб върши работа, оказва се, и като средство за отслабване. В този случай е много важно да намерим правилните рецепти и да спазваме параметрите им, за да имаме наистина очакваните резултати. Повтаряме още веднъж: говорим само за хлебна сода, сода бикарбонат!

Действие на хлебната сода при отслабване

Не са малко скептиците, за които опитите за отслабване със сода са доста спорни, направо са си измишльотина. Има и привърженици на обратното мнение, които веднага могат да ви приведат защитни аргументи: първо – содата бикарбонат е достъпна и програмите за отслабване с този продукт не изискват особени харчове. Освен това е доказано, че в малки количества приемът на сода спасява от киселини и балансира стомашните сокове. Приемът на соден разтвор очиства организма от токсини и шлаки. Жабуренето със соден разтвор ускорява оздравителните процеси в устната кухина, когато страдаме от афти и възпаления на лигавицата. Содените вани ускоряват отделянето на пот, което редуцира наднормените килограми.

Отслабване със сода можем да опитаме, като съчетаем два типа приложение на продукта: външно и вътрешно. Вътрешният прием на сода бикарбонат трябва да се прави разумно, с малки дози, за да не си навредим. Все пак не бива да се заблуждаваме, че само пиенето на сода ще ни втали и ще стопи мастните възглавнички по наедрялото ни тяло. Този подход трябва да се съчетае с промени в храненето и физическата активност.

И така – да обобщим подходите при отслабване със сода:

  • Прием на содов разтвор, чист или в съчетание с джинджифил или лимон;
  • Содени вани;
  • Клизми с използване на сода.

Ето и малко повече подробности за техниките и за процесите, които протичат в организма при използването на сода бикарбонат:

отслабване със сода
Възможно ли е отслабване със сода? По въпроса се спори, но не пречи да опитате

Когато пием разтвори със сода, содата си взаимодейства със солната киселина от стомашните сокове. Активира се процес, при който се отделя въглероден двуокис и стените на стомаха се дразнят от въздействието му. Това провокира нова продукция на солна киселина и активно разграждане на мазнините. Въпросният процес в някои коментари се нарича киселинен рикошет. Противниците на тази теория обаче считат, че непосредствено изгаряне на мазнините в стомаха е невъзможно, особено след като е протекла фактическа неутрализация на стомашната киселина със содата. Може да се мисли върху друго тълкуване – че приемът на содов разтвор ускорява метаболизма и това на практика означава по-бързо изгаряне на мазнините.

В битката с наднормените килограми помагат и содените вани заради подобен ефект на изгаряне на мазнините. Такава вана активира отделянето на пот, отваряне на порите и трансдермално изхвърляне на токсини и излишни мазнини и течности. Освен това содената вана действа релаксиращо. След такава вана теглото наистина се намалява, а кожата става мека и еластична. С хлебна сода може да се приготви и домашен скраб, с чиято помощ да се намалят пораженията от целулит.

Правилно пиене на хлебна сода (бикарбонат) за отслабване

Популярният коментар по темата отслабване със сода гласи, че загубата на килограми при редовен прием на содов разтвор е за сметка на изгорените мазнини. На практика редукцията на теглото настъпва на първо място заради изхвърлянето на излишни течности и едва на второ място – заради изгаряне на мазнини в условията на ускорен метаболизъм. Стандартната формула за отслабване със сода е следната:

  • Разбъркваме 1/6 чаена лъжичка сода бикарбонат в 200 мл вода и изпиваме преди хранене; процедурата се изпълнява три пъти на ден. Ще има ефект, ако храненето ви е съобразено с желанието за отслабване и сте готови да понасяте всекидневни физически натоварвания. Вариантите за пиене на сода за отслабване са различни, но при всеки от тях допълнителните условия са същите. Важно е да се запомни, че приемът на сода в натурален вид е недопустим. Освен това препоръчваните дози за разтвор се постигат в рамките на няколко дни, като се започне с минимално количество – например щипка или на върха на ножа. Най-добре е приемът преди хранене да е около половин час по-рано; ако сте избрали вариант с прием след хранене, трябва да изчакате около час след приключването на обяда или вечерята.
Сода за хляб и топла вода на гладно

Чаша топла вода с разбъркана в нея сода – малка лъжичка, изпивайте всяка сутрин на гладно. Напитката трябва да се приеме около половин час преди закуска. Идеята е да се активира работата на храносмилателната система и последващите метаболитни процеси да протичат с по-голяма скорост. Вкусът на такава напитка не е от най приятните, но за по-лесно преглъщане може да се добавят няколко капки прясно издецен лимонов сок. Тази рецепта се изпълнява два пъти седмично, без ограничения за продължителност.

  • И още един вариант за отслабване със сода при прием на гладно. За приготвянето на една дневна доза ни трябват 250 мл много топла, но не гореща вода, и половин лъжичка сода. Разбъркваме и мислено разпределяме количеството на толкова порции, колкото пъти ще се храним през деня. Изпиваме на малки глътки всяка част 30 минути преди поредното хранене. Изпълняваме програмата в продължение на 7 до 14 дни, след което правим двуседмична пауза и при необходимост повтаряме.
Сода с лимон на гладно

Лимоновиат сок ускорява стомашните функции, стимулира обменните процеси, измива остатъците от токсини след клетъчните окисления. В него се съдържа терпеновият въглеводород лимонен, който стимулира циркулацията на лимфата и подобрява храносмилането. Лимонът, освен това, е богат на витамин С.

ослабване със сода
Лимон и сода – съчетанието е класика
Демир бозан за безсъние

За следващата рецепта ни трябват 250 мл вода, сока на половин лимон, половин лъжичка сода бикарбонат. Първо изцеждаме сока, добавяме малко вода и содата и изчакваме да утихне кипенето. Доливаме остатъка от водата и напитката е готова. Може да се приема не повече от веднъж на ден, половин час преди хранене. Пие се всеки ден в продължение на две седмици, следват две седмици почивка и при необходимост – повторение. Напитката е добър вариант не само за топене на мазнини и отслабване, но също и за стабилизиране на имунитета и подобряване на самочувствието.

Мед и сода

Комбинацията от мед и сода е по-скоро продукт за антиракова профилактика. Народната медицина я препоръчва и за болни от рак като средство за укрепване на имунната система и антиоксидантната защита. Продуктът се приготвя от една част мед и три части сода за хляб. Получава се кашичка, която се оставя на слаб огън за 1-2 минути, за да се хомогенизира по-пълноценно (bgbilka.com). Прибираме продукта в бурканче в хладилника и всеки ден в продължение на месец вземаме три пъти по една чаена лъжичка около час след хранене.

Мляко със сода

Съчетанието на прясно мляко със сода е благоприятно за организма и ефективно за отслабването. Два пъти дневно при опити за отслабване трябва да се пие по една чаша много топло мляко със сода, 15-20 минути преди хранене. Млечно-содената напитка се приготвя отначало с по една щипка хлебна сода, постепенно увеличаваме дозата й докато достигнем до половин чаена лъжичка на чаша мляко. Изпълняваме програмата 14 дни, следват две седмици почивка и нов модул от две седмици на мляко и сода.

Кисело мляко и сода

Тук можем да избираме между няколко варианта, като особено сполучливи се сочат следните:

  • Смесваме 200 мл нискомаслено кисело мляко с по половин чаена лъжичка сода и джинджифил на прах, и четвърт лъжичка канела. По желание можем да обогатим със ситно нарязан магданоз или копър. Тази смес може да се хапне като вечеря около два часа преди лягане. Приемът е всеки ден за две седмици; следва пауза от две седмици и повторение на приема.
  • За другия вариант ще ни трябва отново 200 мл нискомаслено кисело мляко, по една чаена лъжичка мед и джинджифил на прах, по една щипка сода бикарбонат и канела, резенче лимон и малко лют червен пипер. Приема се два пъти дневно на гладно, 30 минути преди закуска и вместо вечеря,или два часа след последното хранене за деня (но не по-късно от час и половина преди лягане вечер). И в този случай програмата е за две седмици. Ако стопаните килограми ни се струват недостатъчно, можем да повторим след двуседмична почивка.
Сода с джинджифил

Джинджифилът доказано подпомага работата на храносмилателната система, ускорява обменните процеси, изхвърля токсините и стимулира кръвообращението. “Коктейлът” с джинджифил и сода за отслабване се пие половин час преди хранене. Ето как се прави:

  • Трябват ни по една чаена лъжичка джинджифил – пресен, настърган; чаена лъжичка мед, резенче лимон, половин лъжичка сода. Джинджифилът се настъргва, залива се с чаша гореща вода и се оставя за пет минути. След това се добавят останалите съставки и се изпива. Приемът е 14 дни, почивка 14 дни, нов прием за 14 дни.

Ето и още един вариант за отслабване със сода, лимон и джинджифил: това съчетание при правилно провеждане на содена диета може да ви смъкне до 7 кг за 11 дни. За приготвянето на съответната содена напитка са необходими пресен корен от джинджифил, супена лъжица лимонов сок, чаена лъжичка сода и чаша гореща вода. Първо настъргваме корена – трябва да получим супена лъжица джинджифил, която заливаме с горещата вода. Изчакваме 5-6 минути и прибавяме содата и лимоновия сок. Оставяме да кипне и да се успокои и след половин час изпиваме на глътки. Това се прави между храненията, веднъж на ден в продължение на не по-малко от седмица.

Бързо отслабване със сода за 3 дни

Отслабването със сода изисква, така да се каже, системен подход. Рецептите за прием на напитки със сода трябва да се изпълняват редовно в продължение на определен период, например една или две седмици. Счита се например, че една содена вана може да стопи около 200 г от теглото ви, а двуседмичният курс при редовно изпълнение около два килограма и половина. Ако искате да постигнете планувания резултат, трябва да изключите през това време от менюто си мазната, солена и пържена храна, храните от бяло брашно, захарта и алкохола. Не трябва да се забравят и физическите натоварвания. Содата действително съдейства за изхвърлянето на токсини и шлаки и за ускорено топене на мазнините, но не се надявайте само тя да свърши основната работа. Три дни със сигурност няма да ви дадат очаквания тънък силует, но все пак са добро начало и възможност да започнете същинското отслабване начисто.

Твърди се, че тридневната содена програма може да стопи до три килограма, но може и да ви разболее. Много медици са категорично против подобни опити, тъй като содата във високи дози може да навреди на здравето – например може да предизвика разраняване на стомашната лигавица. Преди да пристъпите към въпросната диета е добре да изясните действителното си здравословно състояние и да се посъветвате с личния лекар за безопасността на начинанието. Освен това не бива да забравяте, че безопасната доза сода за здрав възрастен е половин чаена лъжичка сода. Част от програмите за отслабване превишават тази доза и могат да се очакват странични ефекти от рода на гадене, повръщане, световъртеж и общо неразположение. Ако усетите нещо подобно – прекратете опитите да отслабвате по този начин.

отслабване със сода
При отслабване със сода – не прекалявайте с количеството в името на бързия ефект!

След предупреждението можем да цитираме и схемата на отслабване със сода за три дни. Трябва да пиете два пъти дневно по една чаша топла вода, в която е разтворена по малко сода – отначало само щипка, постепенно все повече, докато се достигне дозата от половин чаена лъжичка. Не започвайте с максималната доза, опасно е. Пие се половин час преди закуска и преди обяд, никога вечер.

Ако имате проблеми със стомаха и не можете да си позволите този режим, използвайте содата за вани или за обтривания и компреси. Външното приложение крие по-малко рискове, макар че дава резултати по-бавно. Най-добър ефект се получава при съчетаването на външно и вътрешно приложение на сода за отслабване.

Отслабване с ябълков оцет и сода

Съчетанието от сода и ябълков оцет също е сочено като добър помощник в отслабването. Според рецептата на zdrave.ws содената напитка се приготвя, като първо содата се “угаси” с ябълков оцет – две супени лъжици на половин чаена лъжичка сода. След като кипенето се прекрати, доливаме 200-220 мл топла вода и изпиваме веднага. Това се прави сутрин преди закуска в продължение на седмица; следва тридневна пауза и още една седмица на сода и оцет.

Диета със сода бикарбонат

Диетата със сода изисква в рамките на деня да се изпиват по две-три дози от напитката, за която говорим непрекъснато: топла вода със сода. Немалко хора твърдят, че спазвайки такъв режим са свалили по десетина килограма. Длъжни сме да признаем, че тези твърдения не са научно доказани.

И все пак – ако решите да опитате диета със сода за отслабване, припомнете си как се прави соденият разтвор:

Затопляме чаша вода до 30 градуса и сипваме като начало 1/5 чаена лъжичка сода. Тази начална доза плавно се увеличава, докато в по-напреднал етап от диетата достигне до половин лъжичка.

Изпълнението на диетата трябва да спазва тези задължителни точки:

  • Първата чаша от разтвора се изпива сутрин, веднага след ставане.
  • Напитката се приема поне 15-20 минути преди хранене.
  • Пием бавно, на малки глътки.
  • Последната чаша приемаме вечер преди сън, поне два часа след последното хранене.
  • Прекратяваме изпълнението на диетата, ако почувстваме симптоми от рода на гадене, световъртеж, общо неразположение.

Докато изпълняваме диетата, трябва да се откажем от мазнини, пикантна и пържена храна, сладкиши, газирани напитки, алкохол.

Меню за диета със сода

Вижте също и  как може да се организира храненето при диета със сода за отслабване:

Първи вариант:

  • Закуска – яйца на пара, за предпочитане само белтъците, и зелена салата;
  • Обяд – зеленчукова супа с малка филийка пълнозърнест хляб;
  • Следобедна закуска – филийка с извара;
  • Вечеря – варено нетлъсто месо със зеленчуци, без картофи;
  • Между храненията може да се ядат ябълки.

Втори вариант:

  • Закуска – каша от грис с плодове или извара;
  • Обяд – задушени зеленчуци с гъби;
  • Следобедна закуска – един неголям портокал;
  • Вечеря – варено пиле или риба със зеленчукова салата;
  • Между храненията похапвайте по една-две лъжици нискомаслена извара.

Ако се храните по този начин и съчетавате това меню с прием на содова напитка и/или вани със сода, както и с леки физически упражнения, непременно ще започнете да топите килограми. Дали ще са десет за месец, както може би очаквате, зависи от много фактори. Все с нещо трябва да се започне.

Диетата е противопоказана за диабетици, онкологично болни, хора със стомашни заболявания, с бъбречна недостатъчност, за бременни и кърмачки. Ваните със сода са забранени за потенциални потребители със сърдечни заболявания и хипертоници.

Дайте мнение и Вие тук!
Алкална диета

Счита се, че алкалната диета не гарантира отслабване, цел е оздравяването и очистването на организма от токсини и шлаки. Но практиката показва, че тя дава и отслабващ ефект. Ето една идея: съчетайте алкалното хранене с прием на сода за отслабване! Не забравяйте обаче да споделите предварително идеите си с личния лекар и по възможност със специалист по здравословно хранене. Така ще избегнете риска от негативни последици за здравето и ще се доближите до желаните резултати.

Ето кои са общите правила на алкалното хранене:

  • Закуската трябва да включва един зелен и един жълт зеленчук в сурово състояние.
  • Не яжте нищо след 18-19 часа; може да се пие само билков чай.
  • Между основните хранения пийте прясно изцедени сокове, фреш, билков чай и не по-малко от два литра вода на ден.
  • Яжте колкото може по-често зеленчуците сурови.
  • Зърнени храни консумирайте не по-често от три пъти седмично.
  • Наблегнете на нетлъстите риби, хапвайте риба два-три пъти седмично.
  • Когато решите да ядете месо, изберете белите меса, меса без тлъстини. Предпочитайте пиле и пуйка пред патица, яжте овнешко, заешко, телешко.
  • Полезно е да включвате редовно в менюто си бобови храни, семена и ядки.
  • За готвене разчитайте на слънчогледово олио или лек зехтин.

Други рецепти за пиене на сода при отслабване

Сайтът zdrave.ws предлага още две рецепти със сода за отслабване, за чието изпълнение са подходящи плодове като ягоди и грейпфрут. Не липсва и вече споменатият лимон. Ето как да ги изпълним:

  • Разбиваме в блендер 250 г измити и почистени ягоди, сока на два лимона, две чаши студена вода, две лъжички сода и прясна мента. Содата се добавя накрая, когато сме получили хомогенна смес. Изчакваме да кипне и пием на равни порции 3-4 пъти дневно, като спазваме препоръките са отслабване със сода.
  • Изцеждаме  в голяма чаша сока от два портокала и два грейпфрута и добавяме една лъжичка хлебна сода. Пием на 3-4 приема за един ден.
За премахване на коремните мазнини

Зоната на корема и ханша е най-уязвима откъм трупане на мазнини. Затова немалко хора, основно дами, се интересуват как да се справят с този проблем с помощта на содата бикарбонат. Една от стандартните препоръки е три пъти дневно преди хранене да се изпива по чаша топла вода с разтворена в нея сода, само 1/6 част от чаена лъжичка. Познавачите обаче допълват, че само на содената напитка не бива да се разчита, а режимът да е съчетан с редовни упражнения за корем и ханш. Те са елементарни и могат спокойно да се изпълняват вкъщи.

  • Още един вариант за изтъняване на талията е да се правят обвивания със сода и стреч фолио. В този случай се проявява нещо като парников ефект и проблемната зона изхвърля задържаните течности и токсини трансдермално. За целта се приготвя кашица от три супени лъжици сода, две лъжици мед и 8010 капки етерично масло – розмарин, лимон, канела, мускат. С тази кашица намазваме зоната на талията и “опаковаме” със стреч фолио. След половин час можем да вземем душ.

Вана със сода за отслабване

Содените вани са пример за външно приложение на содата при програми за редукция на килограмите. Редовният им прием помага при условие, че се спазват общите правила за здравословно хранене и физическа активност. Благодарение на содените вани ефектът на отслабването ще се прояви по-бързо, тъй като те ускоряват метаболизма и правят отделянето на пот по-интензивно. Освен това приемът им тонизира и подобрява общото състояние, отпуска напрегнатите мускули, променя в положителна посока състоянието на кожата и косата, спасява от отоци. Обикновено се препоръчва серия от поне 10 вани, които се правят през ден.

Със сода и морска сол

За приготвянето на ткава вана са необходими 200 г сода и 300 г морска сол. Напълваме ваната с гореща вода – 40 градуса, изсипваме содата и изчакваме да се разтвори. Добавяме и солта, изчакваме също и тази съставка да се разтвори и влизаме. Можем да останем във водата поне 20 минути. Ако не ни се излиза, а водата е започнала да изстива, добавяме няколко литра гореща вода. След като излезем не изплакваме тялото, а само го подсушаваме с мека хавлиена кърпа. Оптималният режим е две такива вани седмично.

Предимствата на тези вани е ниската цена на необходимите продукти, бързата редукция на теглото и положителното въздействие върху кожа с целулит. Разбираемо е, че подобно нещо не се прави по време на месечен цикъл или при бременност; содената вана е противопоказана за диабетици и хора с вегетативна дистония и хипертония.

Сода и джинджифил за вана

Содена вана с добавен джинджифил е вариант едновременно с отслабването да постигнем неутрализиране на състояния с тревожност, да преодолеем стреса от ежедневието. Технологията на приготвянето не е по-различна от солената вана: само че в този случай приготвяме водата с 1/3 чаша сода бикарбонат и същото количество настърган корен от джинджифил (framar.bg). 15 минути са достатъчни, за да се почувстваме по-спокойни и да дишаме по-леко; олекването със сигурност ще е изразено и в теглото.

Джинджифилова вана може да се направи също и с 5-6 капки етерично масло от корена и половин килограм сода. Продължителността й е около 15 минути; препоръчително е джинджифиловата вана да се взема вечер преди лягане, но около два часа след последното хранене за деня.

Скраб против целулит, обтриване, ексфолиация

Содата може да оптимизира качествата на всеки скраб за кожа, като се добави към вече готов продукт или като се забърка домашна смес. Някои специалисти препоръчват веднага след процедурата със скраб да се вземе и содена вана, така ефектът върху кожата с целулит ще се прояви паралелно с редукцията на теглото. Процедура със скраб плюс вана е комбинация, която може да се изпълнява през ден. Ето и рецептите за скраб със сода:

  • На 50 мл вода отмерваме две супени лъжици сода и три лъжици овесено брашно. От готовата смес нанасяме върху проблемните зони на кожата и втриваме с леки движения в продължение на десетина минути. Измиваме с топла вода. Вариант на тази рецепта за загрубяла кожа с целулит е този с фини овесени ядки вместо овесено брашно.
  • Друг вариант за приготвянето на содена смес, която се използва по същия начин: компонентите са 50 мл готов душгел, една супена лъжица сода и две лъжици мед.

Клизма със сода

Клизмата със сода за отслабване изглежда доста агресивен подход, а и за резултатите можем да се замислим. Но познавачи на тази мярка са на мнение, че прилагането на очистителна клизма със сода не само е ефективно, но е и е по-щадящо в сравнение с вътрешния прием. При това то позволява да се изчисти чревният трак от шлаки и токсини и да се оптимизира алкалната характеристика на телесните течности.

Ето и съвет за изпълнение на този начин за отслабване със сода:

  • Кипват се 4 л вода и се разделят на две равни части. Във всяка част се насипват по 4 супени лъжици сода бикарбонат и се изпълняват две последователни клизми с интервал от пет минути.

Лечение по Неумивакин

Популярният професор Иван Неумивакин, чиито възгледи за здравето и поддържането му са доста, да кажем – впечатляващи, определя хлебната сода като уникален продукт. Той е на мнение, че чрез сода за хляб може да се поддържа точен алкално-киселинен баланс в организма; именно неговото нарушаване е причина за много от актуалните днес заболявания. Отималният Ph показател според професора е 7; при дисбаланс и преобладаване на киселина или алкалност могат да се развият тежки болести като рак, диабет, инфаркт.

  • Схемата на Нумивакин напомня вече разглежданите по-горе, но с известни разлики в дозирането. За поддържане на здравословен показател на Ph професорът препоръчва на възрастните и особено на хората в напреднала възраст да пият три пъти дневно соденият коктейл – с вода или с мляко. На младите хора два приема дневно ще са им напълно достатъчни. Коктейлът се пие 15-20 минути преди хранене; течността трябва да е затоплена. Започва се с чаша вода или мляко и ¼ лъжичка сода; след тридневен прием на такава доза содата се увеличава плавно, докато достигне до цяла супена лъжица (!) на прием. Това е доста смел подход, въпросът е – дали е безопасно! Професор Неумивакин съветва содата да се пие поне 2-3 седмици, защото така стените на кръвоносните съдове се освобождават от холестериновите плаки и намалява рискът от инфаркт и инсулт.

Коя сода бикарбонат е хубава за диета (продукти)

Когато предприемаме специфична мярка като отслабване със сода, нормално е да се интересуваме кой продукт е най-чист и най-подходящ например за вътрешен прием. Традиционните познати опаковки в малка синя кутийка от бакалията също биха могли да вършат работа, както и по-обемистите пакети от по 500 г, естествено за приготвянето на вана със сода. Вижте някои характеристики на продукти от известни марки; изборът е личен.

Сода на таблетки на Никсен

Продуктът е специално предназначен за пиене при стомашни киселини или при необходимост от балансиране на PH заради нарушен алкален показател. Една таблетка съдържа един грам – 1000 мг натриев карбонат. Пределната дневна доза според пациентската листовка е три таблетки. Опаковка от 30 таблетки струва около 1.20 лв.

Сода без алуминий

Формулировката “сода без алуминий” се определя като подвеждаща от вещи в материята хора. По принцип хлебната сода/ натриев бикарбонат няма нищо общо с алуминия (kukuriak.com). Следи от алуминий може да има в бакпулвера, който също като содата се асоциира на първо място с кулинарни практики, т.е. и двата продукта се използват като набухватели. Содата прави мехурчета при контакт с киселина, докато бакпулверът е предварително приготвена смес с участието на сода и киселинен компонент и активацията им настъпва при наличието на течност. Надписите “без алуминий” върху опаковките на различни марки сода са за успокояване на потребителските притеснения – част от хората считат присъствието на алуминий в набухвателя за опасно.

Сода на Д-р Йоткер (Dr. Oetker)

Содата на Д-р Йоткер е класическият чист продукт в малки разфасовки, обикновено по 50 г за 20-30 стотинки. Препоръчвана е като набухвател и за “гасене” на стомашни киселини. Надежден вариант, ако сте решили да пиете сода за отслабване; малко скъпичък, ако ще си правите вана със сода.

Цена на едро, 500г, 1, 10, 25 кг. Разфасовки

Сода бикарбонат в по-големи количества може да се купи лесно по интернет; продуктът е евтин. Опаковка от 500 г на Natura.bg струва около левче. Килограм от Радиком ще излезе приблизително 1.70 лв, но може да се намери от други доставчици и по 1.20.

Ако поровите в мрежата, ще откриете още варианти задоставки на по-приемливи цени. Разбира се, по-евтино е при поръчване на голямо количество. В този план познатата синя кутийка от 100 г струва на дребно около 16-18 стотинки; пакет от 500 г – 84 стотинки, двойният от килограм – 1.50 лв, опаковка от  5 кг е по 5.10 лв, чувал от 25 кг – за 21 лв. ясно е, че тук става въпрос вече за промишлени количества, от каквито не се нуждае ни едно отслабване.

Противопоказания, мнения, вреди

Идеята да смъкнеш без особени усилия и лишения излишните килограми е примамлива, без съмнение. Но ние няколко пъти споменахме, че намеренията ни в тази посока задължително трябва да се обсъдят с личния лекар. Важно е да имаме необходимия компетентен събеседник, за да не си навредим, понякога непоправимо. Неправилното дозиране или променената честота на приемите могат да направят действията ни безполезни, а още по-лошо е, ако са вредни. Натриевият бикарбонат е агресивен продукт; да не се заблуждаваме, че приемът на сода за отслабване може само да е полезен. Ето обобщено случаите, при които приемът на хлебната сода е противопоказан:

  • Бременност и кърмене;
  • Открити рани по тялото, дерматологични заболявания;
  • Захарен диабет;
  • Гинекологични заболявания;
  • Повишено артериално налягане, разширени вени – за ваните със сода;
  • Новообразувания, гнойни възпаления по кожата;
  • Индивидуална свръхчувствителност към натриевия бикарбонат;
  • Ако е налице понижена киселинност, в това число и на кръвта. Показателят Ph не може да е по-висок от 7.47.
Мнения от форум, плюсове и минуси, резултати

Към темата за отслабване със сода определено има интерес в мрежата; има и споделени мнения на хора, които са опитали или нямат намерение да го правят, защото не вярват в обещаваните резултати. Ето няколко от тях:

  • Елвина, 25 г., pohudejkina.ru: “Следз зимните празници натрупах 6 кг. Диети не съм спазвала никога, но започнах със содените вани. Правих ги по три пъти седмично, като използвах рецептата със сода, морска сол и портокалово масло. Вземах си ваната след фитнес и за един месец стопих 4 кг.”
  • Ларина, 42 г., pohudejkina.ru: “Мислех теорията за отслабване със сода за мит, докато не я пробвах лично. Започнах да пия сода на гладно с лимон и джинджифил. Започнах да се чувствам по-добре, бодра, няма я тежестта в корема. Кожата ми стана по-мека и смъкнах 3 кг за месец.”
  • Неджибие Мехмедова от zdrave.ws: “Не съм сигурна, че е много добре за здравето!”
  • Алена, 18 г., wjone.ru: “Пих сода на гладно осем дни и отслабнах с 2.5 кг. После мама ми забрани и спрях, мактар че се чувствах добре и не усетих нищо вредно за здравето. По-добре е от някои други строги диети.”
  • Марина, 34 г., wjone.ru: “Правя содени вани по рецепта на баба ми. Приготвям водата с 300 г сода и 500 г морска сол. След всяка процедура губя по половин килограм; спасих се от отоците и малко от целулита. Само не стойте повече от 15 минути, кръвното се вдига!”
  • Майа от zdrave.ws: “Да, действа много добре, само с едно уточнение- трябва да се пие в много топла/ не вряла/ вода! Мъжът ми отслабна много с тази сода:).”
Отзиви на лекари и специалисти

За разлика от потребителските мнения – специалистите в повечето случаи са скептични към възможността да се отслабва чрез содена диета или вани със сода. Неведнъж се изтъкват рисковете от вътрешен прием на сода, особено ако не се спазват принципите на тази практика и се приема сода или содов разтвор при пълен стомах. Прословутите содени вани не топят мазнини, а само редуцират теглото за сметка на отделени течности в по-голямо количество. Ако веднага след такава вана изпиете две чаши вода, теглото ви се възстановява – така коментира темата известен диетолог.

Но ето и мнения на специалисти от мрежата :

  • Д-р Олег Сикорски, лекар-диетолог от pohudejkina.ru: “Не съм привърженик на този метод за отслабване. Много от хората, които искат да отслабнат без усилие, реагират на подобни предложения – нещо като пийте вода със содаи след седмица ще пърхате като пеперудка. Човешкият организъм е нещо наистина умно и заслужава уважение. Правилно хранене, умерени физически натоварвания, грамотна консултация с лектар специалист – ето какво ви трябва. Ваните със сода, които се сочат като нещо безопасно, могат да ви направят сериозни проблеми. Съветът ми е преди подобни експерименти да се прегледате обстойно и да си направите стандартни изследвания, за да се разбере какво е състоянието ви. И едва след всичко това да се ориентирате към подходящия метод за отслабване.”
  • Д-р Алина Говорова, диетолог: “Отслабването със сода става за сметка на обезводняването на организма и въобще не се отразява на мастните натрупвания. Да не се забравя, че в някои случаи диетите със сода могат сериозно да навредят на здравето. При склонност към хипертонични кризи, диабетици, бременни са противопоказани всякакви содени разтвори за вътрешен прием. Ако все пак някой се реши на подобни програми, трябва да поддържа връзка с личния си лекар и във всеки един момент да разчита на медицинска помощ. “

Източници:

http://pohudejkina.ru/soda-dlya-poxudeniya.html#kak-pohudet-s-pomosch-yu-sody

http://wjone.ru/40-soda-dlya-pohudeniya

http://sovets.net/2960-soda-dlya-pokhudeniya.html

 

Първоначално публикувано на:29.11.2017 @ 11:31

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *