поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
болки в яйчниците, бял равнец, киста на яйчника лечение, симптоми, кисти на яйчниците, органични, поликистоза, Поликистозни яйчници, Турта

Поликистозни яйчници: Симптоми и лечение на киста с билки, лекарства, операция

Подробни симптоми на поликистозни яйчници и начини за лечение с билки, лекарства и операция. Изследвания и тестове. Противозачатъчни и стимулатори. Видове. Бял равнец. Турта.

Още в текста: Какво е поликистоза

Симптомите Болка в яйчниците Диагностика Тест за овулация  Видове кисти Спукана киста Причини за поликистоза Лечение Стимулатори на овулацията Клостилбегит Прогестеронови медикаменти Орални контрацептиви Диане 35 Антидиабетични Операция Може ли без хормони Лечение с билки Шуслерови соли Диета Специалисти Забременява ли се Инвитро Усложнения

П.Я. е твърде разпространена патология. Тя е позната на 5 до 10 % от жените.

Представлява хормонално р-тво, което далеч надхвърля заложеното в името формиране на кисти в яйчниците. Затлъстяване, мъжко окосмяване, разстройване до спиране на месечния цикъл и/ или невъзможност да се забременее + акне: това е типова картина на патологията. Тя е в състояние значимо да измени вида и живота на жената. Причините за появата не са ясно доказани, затова лечението се ръководи по симптомите.

Какво е поликистоза

Яйчниците са двойка органи с бадемовидна форма, стоящи от двете страни на матката. Те са пряко и единствено ангажирани с възпроизводството на човека. В тях се синтезират яйцеклетките за оплождане и женските полови хормони.

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -0134
Болките са характерни за поликистозни яйчници

Чрез хормоните се „дирижират“ менструацията и бременността. От тях зависят външните полови белези, които отличават жената от мъжа.

Съдържание:

Поликистоза е поява на кисти по повърхността на яйчниците – капсулирани кухини, които се пълнят с различно по вид съдържание: слуз, тъкани, кръв, неузрели яйцеклетки и други. Именно съдържанието на фоликулите определя тяхната разновидност. На практика те са доброкачествени тумори. Някои преминават спонтанно, други се нуждаят от задълбочено лечение и дори оперативна намеса.

Симптомите

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Яйчник с кисти, които се оприличават на наниз от перли

Поликистозата е следствие от нарушение на хормоналната регулация на работата на яйчниците. Нейните белези са идентични с редица други хормонални разстройства. Затова на специална конференция в САЩ през 1990 година се постига научен консенсус за различаване на поликистозата. Диагнозата се обосновава при наличие на следните два фактора в съвкупност:

 • Нередовен менструален цикъл;
 • Клинична проява на хиперандрогения (андрогените са хормони, които носят признаците на мъжественост.

Високото им ниво в кръвта се проявява в олисяване мъжки тип, прекомерно окосмяване, мазна кожа, акне, хирзутизъм).

За кистите е характерно значително удебеляване, а понякога и склеротично поражение на обвивката на яйчника.

Форми на поликистоза на яйчниците
 1. Първична (истинска);
 2. Вторична (синдром на Щайн – Левентал).
“Фигурин

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Първичната поликистоза на яйчниците е патологичен процес, който възниква при жени с нормално тегло. При него не се наблюдава повишаване на нивото на инсулин в кръвта. За този вид е характерно по-тежко протичане. Лошо се поддава на консервативно и хир. интервенция. Обичайно развиването на заболяването започва в периода на половото съзряване (10-12 години).

Вторичната поликистоза по-често се засича при жени на средна – около 40-те, възраст, комбиниращи затлъстяване и инсулинемия. Развива се на фона на угасване на яйчниковата функция (в климакса). Тя се поддава на лечение много по-лесно и често може да бъде ликвидирана с консервативни методи.

Множество специалисти считат поликистозата на яйчниците и синдромът на поликистоза на яйчниците за една и съща патология и затова предписват терапия за нормализиране на хорм. баланс. Обаче те не обръщат внимание на причината на заболяването. Между двете патологични форми съществува голяма разлика. Синдромът е причинен от сривове в репродуктивната система. При него се отделят три форми:

 • яйчникова (типична) форма;
 • яйчниково-надбъбречна (смесена) форма;
 • централна форма, протичаща с поражение на централната нервна система.

Белези, по които се разпознава поликистозата на яйчниците:

1) Болки в различни зони на тялото.

Обичайно се показват следните:

Болка в яйчниците
поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Кистозен яйчник

Тя настъпва внезапно и остро или се изразява като тъпа болезненост и дискомфорт в областта на малкия таз. Може да боли и от двете страни и болката да мигрира към влагалището, ниската зона на гърба и бедрата. Пристъпите на болезненост са индивидуално изразени – периодични или по-дълготрайни до постоянни.
Болката в яйчниците е симптом, който води към разнообразни и значителни по брой гинекологични патологии. За тях може да се информирате от статията ни ТУК: Силни болки в яйчниците и кръста. Болка в десния яйчник. Преди цикъл. След овулация. Причини.

Други болезнени зони:
 • дискомфорт в корема с усещане за тежест, подуване или натискане;
 • по-голяма от обичайната чувствителност на млечните жлези;
 • болка по време на менстр. цикъл, проявяваща се във всичките му фази – начало, течение, край и дори след края му;
 • болка в областта на ребрата;
 • главоболие.
2) Разстройване на базисни процеси в тялото

Типичните са:

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Косопадът е проявление на хормоналното разстройство, което най-трудно се лекува и често отнема над 4 години
 • разстройване на маточното кръвотечение до пълното му спиране (аменорея). При някои жени се установява олигоменорея (по-малко от 8 на брой менстр. цикъла за 1 година), при други болестта се изявява в зачестяване на циклите, както и с повишаване на количеството на кръвта, която се извежда от тялото по време на менструация. Дисбалансът в тази насока се провокира от нарушената работа на яйчниците, които регулират менструацията, и с липсата на редовно отделяне на годни яйцеклетки;
 • ановулация. Заради разстройване на функцията на яйчниците, понякога в тях се развиват фоликули, които не достигат до размера, необходим за овулация. Те се превръщат в кистички. Засечено е, че при ПЯ нормалните овулации в годината да по-малко от пет на брой. Това е сред причините за липса на забременяване при водене на редовен по периоди полов живот. За стерилитет се говори при липсата на бременност след 6 до 12 месеца опити (двукратно на седмица).
 • разстройване на отделителната функция. Проблеми с уринирането от често и непълно изпразване на мехура до трудности в отделянето и/ или трудности с изхождането;
 • промяна в метаболизма и повишаване на телесната маса като следствие от това;
 • безплодие.

3) Умора, изтощение, слабост, съпроводени с гадене и/ или повръщане.

4) Повишено окосмяване, акне и общо омазняване на кожата: по-бърз растеж на космите във всички зони на тялото – израстване на косата, окосмяване, типично за мъжете.

Диагностициране

ПЯ се диагостицират от акушер-гинеколози и ендокринолози с насоченост ендокринна и репродуктивна гинекология. Необходима е помощта и на специалист по ехография. Що се отнася до лечението, то влиза в различни медицински области, включително психиатрия, дерматология, диетология и други.

Диагностициране на ПЯ е процес, а не прилагане на еднократно изследване. Необходимо е патологията да се отличи от следните заболявания, които я имитират:

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Мъжки тип окосмяване е един от признаците за превес на андрогените
 • патологични п-си, обвързани с хипофунция на щитовидната жлеза;
 • туморни образув. на яйчниците и надбъбречн. жлези;
 • увеличено секретиране на пролактин (нарича се още хиперпролактинемия на хипофизата).

Симптоматиката на изброените болести е сходна с тази на ПЯ, затова е нужно да се отдели голямо внимание на диагностиката на процеса.

Диагностиката на ПЯ включва в себе си гинекологичен преглед, ултразвуково оглеждане на яйчниците и хормонален анализ, както и някои спомагателни методи.

Гинекологичен преглед

Анамнезата се поставя, като се отчита наличието на нередовен менструален цикъл, затлъстяване, повишено окосмяване, акне и омазняване на кожата. Отчитат се наличието на бременности и аборти. Гинекологичният статус описва развиването на вторични пол. белези, вида и големината на половите органи и тяхното състояние. Гинекологът отчита още наличие на стрии, степен на окосмяване и омазняване, състоянието на кожата и прогресирането на акнето.

Ултразвуково изследване

Ехографията обхваща органите на малкия таз – яйчниците и матката. За предпочитание е да се извърши през вагината, но при девствени пациентки се прилага изследване през коремната стена. Във втория случай е нужно изпълване на пикочния мехур, което се постига с изпиването на над литър вода, приблизително един час преди да се направи изследването.

мнения, отзиви, коментари, форум
Образът на ПЯ се отличава със следните белези:
 • Яйчниците са увеличени по размер, като те може да са нараснали от 50 до 300 %. В същото време матката е намалила обема си и вече е под считания за нормален;
 • Установява се удебеляване и уплътняване на обвивката на яйчниците;
 • Яйчниците са покрити с множество миниатюрни кисти, напомнящи наниз от мъниста. Те са с максимален размер от 10 мм, обикновено повече от 10 на брой на всеки яйчник. Междинната тъкан около тях е увеличена;
 • Заради хроничното високо ниво на естрогени, на монитора добре се вижда забележимо удебеляване на вътрешния слой на матката – ендометриоза, увеличаване на маточната лигавица.

С цел „да се видят“ яйчниците, поразени от поликистоза, е показано извършването на лапароскопско изследване. Днес лапароскопията се явява най-информативния диагностичен метод. При развиването на синдрома на Щайн-Левентал се удебелява капсулата на половите жлези, органите придобиват белезникаво оцветяване с перлен оттенък, което се вижда при лапароскопията. Те достигат до дължина 5-6 и в ширина 4 см.

Лабораторни изследвания

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01В анализа на кръвта за оценяване на хормоналния статус се отбелязва повишена концентрация на андрогени, фоликулостимулиращи и лутеинезиращи хормони (както и тяхното съотношение). В хода на хормоналното обследване понякога се засича нарушение в толерантн. към глюкозата и повишено ниво на инсулина.

При данни за нарушение на метаболитните процеси се определя липиден профил на кръвта. При поликистоза на яйчниците се повишава концентрацията на липопротеини с ниска плътност и се намалява концентрацията на тези с висока плътност.

При провеждането на тест за толерантност към глюкозата високите показатели на кръвната захар сигнализират за нарушение на въглехидратния обмен, тоест за развитието на хиперинсулинемия.
За пациентките, страдащи от мастопатия, е показана мастография или термография на млечните жлези.

Забележка: при хормонални нарушения базалната температура през целия менструален цикъл остава неизменена. Обичайно не се описва загрубяване на гласа, дефеминизация и хипертрофия на клитора. Нивото на естрогените е достатъчно, за да се запази женският вид с развити гърди, макар че отлагането на мазнините е приоритетно в горната част на тялото.

При поставяне на диагнозата „синдром на ПЯ“ основни диагностични признаци се явяват отлагането на значително количество мастни образувания и хирзутизъм (мъжко окосмяване).

Диагностичните процедури, както и лечението, зависят от това дали пациентката цели забременяване или не. В първия случай задължителна и стартова част от диагностиката е тестване за наличието или отсъствието на овулация.

Тестване на овулацията

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Жените със съмнение за ПЯ, които правят опити за забременяване, имат нужда от доказване на наличието на овулация. Това става чрез замерване на базалната температура – поставяне на термометър в ануса, влагалището или устата. Измерването е безпредметно по време на менструация или при липсата на такава.

Базалната температура се премерва в еднакво време сутринта, след 8-часов сън, преди раздвижване, в лежащо положение. Термометърът се държи 5 минути. Овулацията се засича при повишение на телесната температура с над 0.4 градуса, измерена през втората половинка от цикъла. Второ изискване е повишената температура да се задържи минимум 10 дни. Увеличението се отчита едно денонощие след овулацията при разкъсването на фоликула.

Наличието на овулация се установява още и чрез бързи тестове, които засичат секрецията на лутеинизиращия хормон. Отделянето му претърпява пик 12 до 24 часа преди настъпване на овулация. При жените с ПЯ нивото на този хормон е постоянно високо и тестът може да даде погрешен резултат.

Третият начин е т.нар. фоликулометрия. Тя представлява изброяване на фоликулите по ехографски способ и измерване на големината им, както и овулацията. Наблюдава се още структурата на маточната лигавица и нейната дебелина. Смята се, че фоликулометрията е най-точният метод за установяване на наличието или отсъствието на овулация.

Хормони, висок пролактин

Лабораторните изследвания на нивото на хормоните се назначават в разни периоди от менструалн. цикъл.
Кръвна проба в 3 до 7 ден от старта на менструацията. Изследва се за:

 • фоликулостимулиращия хормон и лутеинизиращия хормон и съотношението между тях. При ПЯ се засича покачване на лутеинизиращия и на съотношението с фоликулостимулиращия повече от 2: 1. Нормално двата хормона са с еднакви нива, а патологичното изменение се бележи при превес от 1.5 и повече. Единствено този показател не доказва категорично поликистоза, но е един от сериозните белези.
 • женския полов хормон естрадиол. Нивата му се променят в различни времеви зони от менстр. цикъл. В началото хормонът е на ниско ниво, в средата – около денонощие до денонощие и половина преди овулацията, бележи пик. При наличие на отклонение този пик не се регистрира.
  Изследване в 21 до 23 ден от старта на цикъла за:
 • прогестерон. Ниското ниво в лутеиновата фаза показва липсата на овулация или ановулаторен цикъл.
Други маркери
 • Нивото на пролактин се повишава при един от три пациентки с ПЯ. Маркерът се отчита при назначаване на лечение с медикаменти;
 • Нивото на тестостерон често е повишено. Отчита се свободният тестостерон, а не общият;
 • Белтък SHBG, който свързва тестостерона е с намалена секреция. Това от своя страна вдига нивото на свободния тестостерон;
 • Андростендион в преимуществен брой случаи е повишен. Той показва производството на андрогени от яйчниците;
 • Дехидроепиандростерон сулфат показва произвеждането на андрогени от надбъбречн. жлези. Нивото е леко повишено при пациентки със затлъстяване.
Картината се дооформя с ред биохимични изследвания, след които:
 • Ниво на инсулина. Отчита се сутрин преди хранене, след 8 до 16 часа гладуване. В една част от случаите е повишен;
 • Холестерол, триглицериди, HbA1c, пикочна киселина, липидограма, общ белтък, чернодробни ензими, албумин, урея, креатинин и други.

Кисти на яйчницитеполикистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01

Видът, размерът и съдържанието им са определящи за уточняване на състоянието. Върху яйчниците се формират различни новообразувания, коти следва да бъдат определени и разграничени по произход. Нужно е да се разграничи например киста от тумор. Кистата е вид тумор, който капсулира някаква течност или друго съдържание, докато под тумор се означава образувание с плътна структура. Някои формации са смесени – с пълна и кистозна структура. И двата вида образувания се класифицират допълнително като доброкачествени или злокачествени.

Кистите се делят на функционални и органични.

Функционалните образувания са до някаква степен нормални. Те се появяват в менструалния цикъл и са обвъзрани със самата овулация. Овариалните кисти например се появяват и изчезват самостоятелно и за доста кратък период. Те са малки, по изключение достигат 6-7 см. Различават се още фоликуларни и лутеинови кисти. Първите са кистозно разтягане на фоликула при дегенерирането и загиването му. Такива кисти са по-големи от 4 см. Лутеиновите произтичат от хематом, който се формира в жълтото тяло. В някои случаи той е по-голям като количество, не се резорбира. Това е изпълнена с кръв киста с размер 4 до 6 см.
Органичните кисти нямат отношение към функциите на яйчниците. Типичните видове са:

Шоколадова киста
поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Кистата се нарича шоколадова, защото е пълна с тъмна на цвят кръв

Нарича се още ендометриозна. Това е изменение, при което маточната лигавица – ендометриумът, се намира на нетипично място – примерно в яйчника и тогава се формират ендометриозни кисти. Наричат се шоколадови, защото са изпълнени с гъста течност, оцветена в червеникаво-кафеникаво, като шоколад. Тази течност се изхвърля при менструацията от нормалното място на ендометриума – матката, но когато е враснала в яйчника, тя не може да се изведе. Така се формира киста, която има потенциалът да нараства и дори да се спука. Спукването е тежко усложнение, защото ендометриални жлези се разпространяват из перитонеума и предизвикват сраствания и болка.

Ендометриозата е различно заболяване. За него може да прочетете по-подробно ТУК: Ендометриоза, шоколадова киста на яйчника. Лечение с билки, операция (след лапароскопия) и др.

Дермоидна киста

Тази разновидност кисти се образуват от зародишеви тъкани. Обичайно те са с ектодермален произход и се отличават с по-плътна структура. Различно големи са. Вътре в кистата има смес от мастни тъкани и косми, прилични на каша. Регистрирани са и други образувания, характерни за ектодермата като зъби, нокти, мастни жлези и други.

Параовариална киста

Различават се от другите видове кисти по това, че са разположени до яйчника, а не върху неговите тъкани. Образуват се от серозната тъкан, която обвива маточните тръби. Тази разновидност кисти са доброкачествени и нямат типична големина.

Кисти при поликистоза

„Наниз“ от 8-10 мм кисти, наредени върху обвивката на яйчника. Те са патология в узряването на яйчниковите фоликули. Характерно е, че процесът се прекъсва, не се отделя яйцеклетка, а се формира киста.
Някои от описаните кисти не се проявяват чрез конкретни симптоми. Те се засичат повече в случаен порядък – при профилактичен преглед или ехография по друг повод. Наличието на симптоматика до голяма степен зависи от големината на кистата и нейния произход. Най-ясният признак е острата болка, която е така силна, че е в състояние да доведе дори до причерняване и краткосрочна загуба на съзнание.

Симптоми на спукана киста

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Болката е най-ясният симптом

Спукването на кистата се бележи от усещане за тежест, натиск и изпълване в долната зона на корема, комбинирано задължително с някаква степен на болеви синдром. Разкъсването на кистата понякога нарушава целостта на кръвоносни съдове, което влече кръвоизлив в малкия таз и кръвозагуба. Характерна е клиничната картина на хеморагичен шок.

Ако се разпука и отвори киста на яйчника, се появяват още признаци на интоксикация, виене на свят, запек, изпотяване от болката и други.

Още за различните видове кисти на яйчниците може да прочетете ТУК: Лечение с мед на киста на яйчника. Какво дава Петър Димков за поликистозни яйчници. Рецептата с турта, бял равнец и невен.

Причини за поликистоза

Точната причина за синдрома на ПЯ е неизвестна. Вероятно хормонални изменения затрудняват освобождаването на зрели яйцеклетки от яйчниците на жените, тоест отсъства овулация. С не по-малка вероятно се открояват и следните допълнителни фактори, които имат потенциала да изиграят съществена роля:

 • Нарушение на работата на хормон-продуциращите органи и жлези. Поликистоза на яйчниците като правило се съчетава с нарушение на функциите на други жлези с вътрешна секреция: хипофиза, щитовидна жлеза, надбъбречни, хипоталамус. Тумори на надбъбречн. жлези и по яйчниците повишават нивото на андрогена и възниква съответстващата симптоматика;
 • Увеличено производство на инсулин. Инсулинът се явява хормон, който се изработва в задстомашн. жлеза. Той позволява на клетките да използват глюкозата в качеството й на първичен източник на енергия в организма. Ако у пациентката има резистентност към инсулина, тоест способността на организма ефективно да използва инсулина е влошена, задстомашн. жлеза е задължена да изработва повече инсулин.
Как увеличеното производство на инсулин влияе на синдрома на ПЯ?

Излишъкът от инсулин може да увеличи изработването на андрогени в яйчниците. Прекалено многото тестостерон влияе на развитието на фоликула и възпрепятства нормалната овулация. Следователно се предизвиква синдром на ПЯ;

 • Излишно тегло. Ако пациентката има наднормено тегло или затлъстяване, излишъкът от мазнини в организма води до увеличаване на продукцията на инсулин. Повишеният инсулин предизвиква още натрупване на мастни тъкани и симптомите на синдрома на ПЯ става по-ясно изразен;
 • Хормонален дисбаланс. Повишено ниво на пролактина, който стимулира производството на мляко от млечните жлези – това е сред причините за синдрома на ПЯ. Увеличението на андрогените, в частност на тестостерона, е друг довод. Високото ниво на лутеинизиращия хормон, отговарящ за стимулирането на яйчниците и изработването на хормони в яйчниците – също предизвиква синдрома. И накрая: ниското ниво на свързващия половите хормони глобулин (SHGB)се явява един от виновниците за ПЯ;
 • Хронично възпаление. В отговор на възникнало възпаление белите кръвни телца произвеждат вещества за борба с инфекцията. Но това не е добре. Тези вещества могат да доведат до резистентност към инсулина и до атеросклероза. Тя пък предизвиква сърд.-съдови патологии. Жените с ПЯ имат различни хронични възпаления.
 • Гени и наследственост. Тук теориите са две. Според едната ако някой от семейството по женска линия – майка или сестра, има ПЯ, то и другите жени от рода са под по-висок риск от ПЯ. Същото важи и при синдром на ПЯ. Втора теория свързва възникването на патологията с генен дефект при бащата и предаването му от баща на дъщеря. Мутирането на гени все още се изследва.
 • -Анормално развитие на плода при бременност. Въздействието на мъжките хормони на плода в редки – абсолютно изключителни случаи, препятстват нормалното функциониране на гените. Този процес води до увеличаване на инсулина и хронични възпаления. А те – както вече бе посочено, се приемат като вероятни причини за възникване на синдрома на ПЯ.

Лечение на поликистоза

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Терапията се индивидуализира по клиничната симптоматика, оплакванията и възрастта на пациентката. Най-често главната цел при лечението на синдрома на Щайн-Левентал е възстановяване на женската репродуктивна функция и отстраняване на признаците на патологичния процес.

Конвенционалната медицина прилага само два лечебни подхода: хормонална терапия и хирургична интервенция.

Медикаментозното лечение се различава според това дали пациентката желае забременяване или няма такава цел.

Лечение при желано забременяване

Стимулатори на овулацията

Използва се антиестрогена Clomifen citrate, който присъства в наименования като Кломид – Клостилбегит (10 бр Х 50 мг, 7.76 лв), Серофен (30 бр Х 50 мг, 69.48 лв), Серпафар и други. Стимулирането по този способ се оценява като евтино и доста ефективно. При 75% и дори 80% от пациентките се достига до овулация, но само 40%, а според някои медицински източници – една 22 %) достигат до бременност.

Стимулирането се прилага в 3-6 курса, а влиянието върху фоликулите се следи чрез ехограф.

Кломифен цитрат е препарат от първа линия на третиране за индуциране на овулация. Прилага се максимално 6 поредни месеца, по пет дни през всеки цикъл в стандартната доза от 150 мг.

Внимателно с Клостилбегит

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Медикаментът има редица странични нежелани ефекти и противопоказания, които може да бъдат прочетени в листовката. Това, което пряко темата ни, е предупреждението, че употребата му носи риск от поява на синдрома на Щайн-Левентал. Яйчниците може да увеличат размера си с 4-8 см. Освен това при използването на този тип медикаменти се увеличава потенциалната възможност за развиване на многоплодна бременност.

Като терапия от първа линия, най-напред се предприема лечение с Кломифен цитрат. Ако за шест месеца не се образуват доминантни фоликули, се прави опит за индуциране на овулация с ароматаза инхибитори. Те се определят като втора линия медикаменти.

Трета линия терапия са гонадотропините

Овулацията се стимулира и с фоликулостимулиращ хормон като Puregon (218 лв.) и лутеинизиращия хормон като Pregnуl (3.15 лв). Трета възможност са комбинирани с двата хормона препарати като Хумегон (23.41 лв), Пергонал, Меногон (20.37 лв).

Корктикостероидни медикаменти

Дексаметазон (Преднизолон Ф) се предписва при болни с наднормени килограми. Цели се постигане на секретирането на адренокортикотропния хормон и намаляване на секретирането на надбъбречни андрогени.

Допаминови антагонисти

Те са показани при болни с повишен пролактин. Използват се Бромкриптин (Парлодел) в ниски дози, както и в такива – Каберголин (Достинекс).

За подобряване на инсулин. чувствителност

Медикаменти, които подпомагат възвръщането на овулацията, са Метформин, Siofor и други.

Прогестеронови медикаменти

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Наименования: Дуфастон, Провера и други. Целта им е да потиснат повишения лутеинизиращ хормон. Този тип медикаменти подготвят маточната лигавица за бременност. Дуфастон или Утрогестан се използват и за подкрепа на случилата се бременност в първите три месеца. Впоследствие тялото започна да продуцира достатъчно прогестерон за задържане на бременността.

Подробно за Дуфастон сме разказали ТУК: Прием, схема. При бременност. Дуфастон и цикъл. При киста. Мнения. Цена.

Лечение при липса на желание за бременност

Медикаментите се избират според изявените симптоми и пак според картината, изявена при конкретната пациентка, се извършва съчетаване.

Орални контрацептиви

Обикновено в ранните стадии на заболяването се назначават орални контрацептиви в продължение на три менструални цикъла. При завършване на курса се постига нормализиране на менструалния цикъл и забавяне на развитието на хирсутизма. Яйчниците намаляват размерите си и започва да се нормализира процесът на овулация. Множество авторитетни автори съобщават, че при провеждане на естрогенно- гестагенна терапия се достига до спонтанно възстановяване на процесите на невромедиаторния обмен.
Препоръчва се използването е да се ползват монофазни медикаменти диеногест (Жанин, 15.83 лв), дроспиренон (Ясмин, 16.07 лв), дезогестрел (Марвелон, 15.95 лв), гестоден (Линдинет, 7.01 лв), норгестимейт (Цилест, 20.36 лв) и много други. По-добър козметичен ефект имат препаратите с антиандрогенен ефект като цитротеронацетат, диеногест, дроспиренон.

Диане 35

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Най-често предписваният контрацептив с подчертано действие срещу окосмяването, мазната кожа и акнето е Диане 35, който комбинира етинилестрадиол и ципротеронацетат. Антиандрогенното му действие се изразява в блокиране на рецепторите за тестостерон в клетките. Акнето и мазната кожа и коса се повлияват сравнително бързо и изчезват напълно до 24 цикъла. Ефектът спрямо хирзутизъма започва след половин година. Лечение е бавно, като за 2 години белезите намаляват наполовина, а за четири години – на 75%.

Пълно повлияване се постига за около пет години. Диане-35 повлиява косопада в рамките на една година.
Препаратът има редица потискащи стран. ефекти като депресия и нервност, главоболие и поява на напрежение в млечните жлези.

Относно хормоналното лечение, прилагано в тримесечен цикъл, се отбелязва, че след прекъсване често се откриват нови поликистозни формирования. Така се налага изводът, че оралните контрацептиви са способни само временно да отстранят хормоналния дисбаланс и да нормализират менструалния цикъл. Но заедно с това те не са способни да отстранят причината, провокирала развитието на поликистоза на яйчниците. Именно затова след отмяната на хормоналното лечение цялата симптоматика се възвръща. Нещо повече – синдромът се задълбочава, като състоянието на кожата се влошава, а косопадът се ускорява.

Заедно с това наскоро е доказано канцерогенното действие на комбинираните орални контрацептиви, макар че не всички специалисти предупреждават пациентките си, че с напредване на възрастта нараства рискът от поява на злокачествени патологии.

Медикаменти с антиандрогенен ефект
 1. Спиронолактон (30 бр Х 25 мг, 5.08 лв). Той спада към калий-съхраняващите диуретици със слаб антиандрогенен ефект. Повлиява окосмяването след 6 месеца употреба. Понякога води до нарушения в менструацията. Подходящ за комбиниране с контрацептиви, за пациентки с повишено кр. налягане и задържане на течности.
 2. Флутамид – Флуцином (10 Х 250 мг, 324.74 лв), Флутан. Това са нестероидни антиандрогени, които блокират андрогенните рецептори. Нямат хормонална активност.
 3. Финастерид акорд (30 бр Х 5 мг, 13.97 лв). Това е инхибитор на 5-алфа редуктаза – ензим, който блокира преобразуването на тестостерон в хормон, свързващ се андрогенния рецептор. Слабо се отразява на хирзутизма, но има като страничен ефект стомашно-чревни патологии.
 4. Кетоконазол (Низорал) – използва се при съмнение за инфекция. Противогъбичен препарат, който потиска андрогенната синтеза. Прилага се дълго време – минимум 3 месеца. Добър ефект спрямо хирзутизма и кожните промени. Изиска да се контролира влиянието му върху черн.дроб.
Препарати за потискане на хипофизата

Тези медикаменти чрез потискане на хипофизата влияят на дейността на яйчниците и тяхната андрогенна продукция. Прилагат се трипторелин (Декапептил депо – 1 бр/ 190.73 лв), госерелин (Золадекс депо – 1 бр/ 161.06 лв) и други. Тези медикаменти имат странични действия подобни на проявите на климакса, включително остеопороза и спиране на менструацията. Те се компенсират с изписването на контрацептиви.

Хранителни добавки

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Капсули “Кистоп” на “Магналабс”

Фитоекстракти на капсули с цена 14.10 лв за 30 бр в опаковка. Сред ефектите му е нормализиране на хипоталамуса и яйчниците, на овулацията, вдигане на нивото на прогестерона и снижаване на андрогените и кръвната захар. Регулира теглото и менструалния цикъл.

Антидиабетични медикаменти

Нарушенията във въглехидратния обмен успешно се ликвидират с помощта на препарати с хипогликемично действие. Добър ефект се установява след приемане на Метформин. При поликистоза на яйчниците той се назначава в продължение на една или две седмици – срок, напълно достатъчен за отбелязване на достатъчно снижение на нивото на глюкоза в кръвта. Регистрирано е, че при поликистоза на яйчниците Метформин забавя всмукването на глюкозата в храносмилателния тракт, ликвидира инсулин. резистентност на тъканите и потиска синтеза на глюкоза в черн.дроб.

В случаите, когато хормоналната терапия в течение на половин година се показва като неефективна, е налице показание за хирургична интервенция. Такова се назначава и при опасност от развиване на ендометриоза. В днешно време все по-често се провежда по-слабо инвазивната лапароскопска операция.

Операция на киста – кога се налага

Показание за провеждане на оперативно лечение е отсъствието на положителен ефект от хормоналната терапия. Методът на хирургичната интервенция се определя от картината на заболяването. При жените с безплодие хирургичното вмешателство е алтернатива на хормоналното стимулиране на овулацията.

Най-често се провежда лапароскопскa хирургия, която представлява набождане на яйчниците – и двата, като за тази цел се ползва електрокоагулация или лазер. Процедурата е наречена овариален дрилинг. Често се комбинира с допълнителна индукция на овулацията, обичайно с кломифен цитрат като първа линия – ако до 3 месеца след хирургичната намера не се е появила спонтанна овулация. В случай на 6-месечна липса на овулация, се минава към втора линия – гонадотропини.

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Лапароскопски образ на яйцниците

Недостатък е появата на сраствания в малкия таз след оперативната намеса.

Други методи са клиновидна резекция на яйчниците – провежда се при значително увеличен обем на яйчниците. Отстранява се значителна част от органа, понякога до 2/3 от неговия обем. В резултат се възстановява нормалния хормонален фон и овулацията. Ендотермокоагулация – прилага се при неголямо увеличение на яйчника. Операцията не е така травмираща, както резекцията, и отнема по-малко време. Декортикация на яйчниците се прилага с цел отстраняване чрез скалпел на склерозиралата и удебелена обвивка на яйчниците.

Отстраняването на част от яйчник с намерение да се намали производството на хормони се прилага по-рядко.

Понякога избора на метод за операция се провежда по време на лапароскопското диагностициране. Това позволява да се пристъпи към хирург. вмешателство непосредствено след отгледа на яйчниците.

Настъпването на овулацията се контролира лабораторно. Възстановяването се отбелязва за 6 до 12 месеца. Отсъствие на овулация 1 година след операция е лош белег и по-нататъшното лечение на безплодие се смята за нецелесъобразно.

За съжаление понякога възстановяването на овулацията след оперативна намеса носи временен характер. Заболяването обикновено рецидивира след пет години.

Цени
поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Един от оперативните методи за лечение – отваряне на отвори по повърхността на яйчниците

Единични здравни заведения обявяват в ценоразписите си оперативните намери при ПЯ. Те обаче са достатъчни, за да придобием представа относно най-общите граници, в които се движат цените.

Фенестрация на яйчниците, извършена по лапароскопски способ, в Специализираната болница по гинекология в Русе струва 500 лв. В Многопрофилната болница Пловдив клиновидната резекция е фиксирана на 600 лв. В Майчин дом – Варна операция на яйчника за отстраняване на киста е посочена с цена от 1200 лв, като отделно се заплаща първият ден след операцията в размер на 120 лв за интензивно наблюдение и 90 лв цена за всеки следващ ден.

Някои автори описват, че след хирургичното лечение при определен брой пациентки протича бързо угасване на яйчниковата функция. И затова след оперативно вмешателство може отново да бъде назначена хормонална терапия.

Дайте мнение и Вие тук!

Може ли да се мине без хормони?

След като е засечено, че в развитието на патологичния процес важна роля играят метаболитните нарушения, най-пълният етап в лечението усилията би следвало да се насочат към нормализиране на телесната маса и корекция на първичните нарушения на обмяната на веществата.

При развитие на вторична поликистоза, а също и в началния стадий на заболяването преди настъпването на полова зрялост много автори препоръчват да се проведе лечение с хорм. стимуланти. И само след хармонизиране на обменните отклонения и намаляване на телесната маса с 12-15% може да се даде хормон. терапия.

Добре се отразяват и медикаментите GTF хром пиколинат, повишаващи чувствителността на клетъчните инсулинови рецептори и намаляващи резистентността към инсулина. Обяснението е, че много често дефицитът на хром е причина за намаляване на толерантн. към глюкозата и последващо р-тие на зах. диабет от тип 2. Заедно с това хромът намалява апетита и контролира нивото на триглицеридите и холестерина в кръвта. Този препарат, който се класифицира като активна биодобавка, вече от няколко десетилетия успешно се използва в програми за отслабване.

Нормализирането на нивото на андрогените и инсулина, както и снижаване на секрецията на тестостерон се подпомагат и от някои микроелементи и витамини от група В, аскорбиновата киселина и витамин Е.

Лечение с билки (билколечение) и алтернативи

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01За нормализиране на обменните процеси и хормоналния баланс някои авторитетни специалисти препоръчват използването на фитоестрогени, съдържащи се в растенията. В отличие от синтетичните хормони, те дори при продължителен прием не се потискат изработването на собствени продукти на вътрешната секреция и не оказват канцерогенно действие.

В последно време много се разпространиха глистните инвазии, макар че тяхната роля в появата и развитието на ПЯ не е изучена достатъчно. Затова щом възникне подозрение за инфекциозна природа на заболяването, се предписва антипаразитна терапия.

Разбира се, използването на фитопрепаратите не може да гарантира на 100% пълно излекуване, както същото не гарантират нито традиционните методики, нито дори оперативното вмешателство. Но тъй като ПЯ провокира множество патологии в разни с-ми и органи, неговото лечение е показано да се провежда едновременно не в едно, а в няколко направления. За пациентките, които приемат хормонални препарати, фитотерапията помага за смекчаване на последствията от лекарствата, а също така ускорява процеса на възстановяване след провеждането на хирургия. Не на последно място предотвратява рецидивите.

Бял равнец
поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Бял равнец

Билката има е показана за нормализиране на менструалния цикъл, за редица гинекологични проблеми и освен това повлиява положително болевия синдром. Три чаши на ден чай от бял равнец са достатъчни за добиване на осезаем ефект. Особено е полезен при прекалено обилно кръвотечение.

Рецепта за приготвяне: 1 равна лъжица (от супените) сушена билка бял равнец се изсипва в 0.3 л закипяла вода и се запарва в течение на няколко минути. Чаят се подправя с мед, може и лимон, защото витамин С действа добре в същата посока. Билката се пари ден за ден.

Глухарче

Използват се корените, от които се приготвя отварка. Подходящо за продължителна употреба. Влияе положително на черн.дроб, подпомага детоксикацията.

Рецепта за приготвяне: млян корен от глухарче се разтваря в топла вода и се поема половин час преди храненето. Отварка: 2 лъжица сушен корен (от супените) на 0.4 л вода. Сварява се за 20 и се кисне 40 минути.

Колич. е за един ден и се дели на два приема.

Турта
поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Турта

Растението е показано за образувания по половата система, възпаления и други патологии в малкия таз. Петър Димков я комбинира с невен, който е много силен при възпаления, и с бял равнец заради отражението му върху гинекологичните патологии. Чаят на Димков се приготвя от равни части от трите билки, които се омесват много добре. Накрая се отделя 1 лъжица от сбора (от супените) и се сварява за пет минутки в литър водичка. Запарването изисква поне двайсетина минути. Рецептата за приемане на лечителя се помни лесно: 3 пъти по 300 мл на ден, в течение на 30 дни.

Невен
поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Вълшебният невен

Монотерапия с невен се предписва при наличие на възпаления. Все пак при поликистоза е за предпочитане да се приложи горната рецепта, защото е с по-широк спектър на действие.

Мед и ябълков оцет

Рецептата е насочена към свиване и евентуално стопяване на миниатюрни кистички. Приготвя се в чаша затоплена водичка, към която се присъединяват по супена лъж.оцет (но ябълков) и натурален мед. Бърка се до пълно разтваряне и се изпива сутринта на гладно. Подходящ за прилагане за продължително време, докато се установи положителен ефект.

Коренът Мака
поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Мака

Наричат го перуанският женшен, с латинско наименование Lepidium meyenii. Освен множеството си други ефекти върху потентността и плодовитостта, коренът се дава и като хормонален регулатор. Влияе върху менструацията. Негови съставки имат подобно на естрогена действие. Продава се на прах (приема се разтворено в течност) и на капсули. Опаковката на Nature’s Way е на цена от 23.49 лв. Опаковка от 500 г корен на прах струва 22.75 лв, но има и малки разфасовки по 60 г, които се предлагат за 5 лв.

Ленено семе

Лененото семе се дава като средство за регулиране на хормоналния фон. Но внимание! Специално за ПЯ, ендометриоза, както и миома това средство е абсолютно противопоказано.

Пчелен прашец

Нар.медицина го предписва за регулиране на яйчниковата функция и за нормализиране на нивата на хормоните. По-подходящ е за профилактика, но действа и за стопяване на кисти. Пие се в двуседмичен цикъл, с характерно редуване на равни периоди на приемане и почивка. Прашец колкото монета от 10 ст се разтваря в три пръста вода. За целта се оставя за 40 минути. Поглъща се сутрин преди закуска или вечерно време.

Налагане на рициново масло

Налагането на кърпи, напоени с рициново масло, е стар начин за чистене на токсините и стимулиране на

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Грейката затопля и облекчава. При липса, опитайте по корем

циркулацията на кръв и лимфа в патологичната зона. При кистозни яйчници особеното е, че компресът не се налага върху корема, а пациентката ляга върху него. Така се получава и допълнителен ефект на затопляне. В обратния случай ще бъде необходима грейка.

Подобна операция има силата да топи кистите или поне да намалява размера им. За бърз ефект повтаряйте през ден с прекъсване по време на месечн. цикъл. При особено крупни кисти се препоръчват ежедневни компреси с продължително от един час.
При избора на масло предпочетете студено пресованото.

Още по темата може да прочетете ТУК: Лечение на поликистозни яйчници с билки. Хомеопатия. Добър чай за кисти. Мед, турта, диета.

Вана с английска сол

Ползваме този способ за извеждане на токсините и дълбоко почистване на тялото, за да се намалят страничните ефекти от поликистозата като завишено омазняване, акне и други козметични дефекти. Английската сол буквално изсмуква токсините и те се извеждат с водата. Процедурата не е евтина, защото са необходими две чаени чаши за добра концентрация в стандартна вана.

Шуслерови соли
 1. Калциум флуоратум №1
 2. Калиум хлоратум №4
 3. Натриум Сулфурикум №10

Приемат се стандартно – трите соли по различно време на деня, на равни разстойния в доза по 5 таблетки.
Още по темата ви предлагаме да прочетете ТУК: Киста на яйчника. Лечение с билки и мед. Билколечение с турта. Мнения за кистоп.

Диетотерапия

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Намаляване на телесното тегло е първа задача след диагностициране на поликистоза на яйчниците

При лечение на жени, страдащи от затлъстяване, в процедурите задължително се включват мерки за отслабване като масажи и диетотерапия. Паралелно с нормализирането на телесната маса са показани игло- и рефлексотерапия, както и лечебна физкултура.

При пациентки с хипоталамо-хипофизна дисфункция лечебното гладуване е противопоказано. Затова за намаляване на теглото се препоръчват препарати, коригиращи невромедиаторния обмен.

Някои специалисти препоръчват по-щадящи методи, преди да преминат към хормони или операция. Към „леките“ способи за лечение спадат нисковъглехидратната диета, приема на фитопрепарати, които вкарват в норма обменът на веществата, и премерени физически натоварвания. В ред медицински публикации се отбелязва, че в някои случаи подобни мерки се оказват напълно достатъчни за възстановяване на менструалния цикъл и прекратяване на синдрома на ПЯ.

За стартиране на механизма за преработване на мастните отлагания се препоръчва ежедневното изпиване на 2-2.5 литра вода и едночасова разходка. При намаляване на теглото се намалява и инсулинов. резистентност на тъканите и се подобрява обмяната. Някои медици подчертават, че именно диетотерапията, проведена в стационарни условия, помага за възстановяване на менструацията при 80% от пациентките, а 33% съумяват да забременеят.

Диета при ПЯ

На пациентките с инсул. резистентност се назначава диета, основата на гликемичния индекс на храните. По този способ се осигурява намаление на количеството бързи въглехидрати, които попадат в тънките черва, където се всмукват моментално и провокират повишаване на глюкозата в кръвта. На жените с поликистоза се препоръчва диетата на Аткинс. Тя изисква отказ от захарта, нишестето, бялото брашно и сладките изделия. Изключват се картофите, белия хляб и крекерите, обикновените сухари, сладкото, меда, пудингите и други подобни продукти.

Млечните продукти, които са разрешени, трябва да бъдат с ниска масленост. Мазнините в умерени количества не вредят на организма. Жените на нисковъглехидратна диета избягват фибрите, ориза, пшеницата и овесените ядки. В периода на лекуване следва да се лишават от тропически плодове, кокосово мляко и компоти. Разрешава се яденето на ябълки. Поставя се табу върху сладките и газираните напитки, фабричните сокове и нектари, а също така върху алкохола. В неограничени количества може да се приемат свежи сокове.

Понякога може да си позволите макарони от твърди сортове пшеница, грейпфрути, черен шоколад, парче пица, несладко печиво, пресни картофи, киви, царевица и мандарини.

Някои специалисти предпочитат диетата според кръвн. група, която отчита вида на продуктите, забавящи и затормозяващи обменните процеси и отварящи възможност за отлагане на мастни слоеве под кожата. При лечение на ПЯ е разумно те да бъдат изключени от менюто.

Какви специалисти да търсим при ПЯ

Диагностицирането на патологичното изменение на повърхността на яйчниците може да идентифицира от лекар с обща специалност, но при насочване към специалист пациентките се нуждаят от акушер-гинеколог или ендокринолог. Сред гинеколозите най-подходящи са тези, специализирали в областта на хормоналните проблеми и стерилитета.

Добри специалисти в това направление се намират в специализираните здравни заведения по репродуктивна медицина, по акушерство и гинекология. За пример: специализираната болница „София“ и университетската „Майчин дом“ в столицата, СБАЛАГ „Селена” в Пловдив и много други заведения, в които се разполага с опитни гинеколози и ендокринолози.

В последните години се оформя т.нар. специализация „ендокринен гинеколог“ или както често се назовава разговорно гинеколог-ендокринолог. Медиците с двойна специализация са по-ефективни при заболяването, което има генезис и прояви едновременно и в гинекологията, и в областта на хормоналната регулация.

Може ли да се забременее?

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Забременяване въпреки диагнозата поликистоза е цел на две от три пациентки

Повечето специалисти твърдят, че забременяването с поликистоза е напълно реалистично. В клин. практика са описани достатъчно случаи на успешно износване на плод от пациентки. Но за тази цел през течението на бременността се изписва поддържаща лекарствена терапия. Заедно с това бременната поема и някои рискове.

Рискове при забременяване с поликистоза

Бременните жени с диагноза „поликистоза на яйчниците“ поемат риска от абортиране или смърт на плода, а освен така има потенциал за преждевременно раждане.

Поликистоза и ин витро

Изчислено е, че диагнозата е твърде разпространена сред жените с репродуктивни проблеми. Достига до впечатляващите 25% от представителките на тази група, като броят и делът постоянно се увеличават.

Инвитрото представлява трети способ за лечение след медикаментозния и оперативния. Неуспехът на третирането с кломифен цитрат като първа линия, с ароматаза инхибитори – втора линия медикаменти и гонадотропини – трета линия, както и при прилагането на лапароскопска хирургия като последващ вариант, насочва към инвитро.

Когато е налице мъжки фактор и тежка ендометриоза, инвитро процедурата става задължителна. Процентът на успешните бременности при жени със и без ПЯ е почти идентичен и варира около 35%. Не без значение е, че ин витро с трансфер на един ембрион елиминира риска от многоплодна бременност.

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01
Инвитро оплождането е последният, но не и по значение начин за лечение на жени, които желаят дете

Според нови данни, пациентки с ПЯ правят повече опити за забременяване, когато се дава метформин за създаване на по-добре инсулинова чувствителност. В същото време нивото на андрогените спада, както и делят на спонтанните аборти в първия триместър. Изброените ефекти се дължат на медикаментите, влияещи върху инсулинов. резистентност.

Усложнения при поликистоза на яйчниците

Освен нарушение на репродуктивната функция, патологията рано или късно има потенциала да провокира появата на гестационен диабет, артериална хипертония и да доведе до значително увеличение на килограмите.

При дами със синдрома съществува повишена опасност от коронарна сърдечна недостатъчност, патологии на периферните съдове, запушване на артерии и тромбоза на вените, инфаркт на миокарда и инсулт. Пациентките, които провеждат продължителна хормонална терапия, имат основание да се опасяват от появата на мастопатия, ендометриоза, рак на млечните жлези и на шийката на матката.

Други видове поликистоза

Кисти се формират на почти всички вътрешни органи, включително на матката, млечната жлеза и бъбреците. Някои от тях дават сходни симптоми, като най-ясно изразени са разстройване на редовната менструация и болки в областта на корема и малкия таз, понякога и вагинално течение.

Киста на матката

Често образувание се появява на маточната шийка. Там кистите също са капсули, съдържащи течност. Не дават признаци, не се отразяват върху репродуктивната функция и не пречат на половия живот. Затова по-често се откриват при профилактични прегледи или случайно. Образуванията с по-големи размери се премахват хирургически, особено когато има показания за болка и дискомфорт.

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01Кистозна мастопатия на гърдите

Този вид състояние – твърде често, за да се посочва като патология, се свързва с хормоналния фон при жените. Разделя се на два вида според вида на тъканта, която се изменя и разраства. Ако тя е съединителна, се нарича фиброзна мастопатия. Ако има кистозни разширения на млечните канали, се говори за кистозна и смесената фибро-кистозна форма. В гърдите се появяват уплътнени участъци – единични или повече на брой. Обикновено са от порядъка на милиметри, но може да станат и по-големи.

Бъбречна поликистоза

За нея се говори при образуване на кисти в бъбреците, за което водещ е наследственият фактор. Характерно е, че бъбреците нарастват по размер. Кистите са с големина от порядъка на 6-7 мм и покриват повърхността, подобно на разположението им по яйчниците.поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01

Тези образувания също са изпълнени с течност, която понякога може да бъде с тъмнокафяв цвят. Ясен белег е тъпата и дълготрайна болка в малкия таз, но тя се появява при нарастване на кистите над 3 см. Тогава при преглед се установява, че бъбреците са нараснали на размер и тегло.

Диагностицирането на бъбречната поликистоза при целенасочено търсене не затруднява медиците. Единствено се изисква патологията да се различи от други кистозни патологии и от тумор на бъбрека.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Опасен ли е Боракс? Лечение с боракс за пиене. Борна киселина за гъбички и др.

Кое е доброто лечение с боракс? Как се ползва боракс за пиене? Опасен ли е? …

Едно мнение

 1. ЕЛЕНА АТАНАСОВА ЙОРДАНОВА

  След 42 – 44 г получих киста на левия яйчник вследствие промяната в менструалния цикъл спря ми мензиса – хормонална недостатъчност и оросяване. Необходимо беше да се оперира и изчисти кистата / която представлява като цирей разгледана на компютърна снимка /. Но лекар предпочете да вземам ежемесечно климонорм и примолутнор по схема 28 дни. Вследствие един два месеца от лекарствата кистата се спука и мензиса ми се нормализира, спряха ми примолутнора и продължих с климонорма – 10 години. След като изминаха 10-те години течението спря. Мехурчето, както каза лекуваща гинеколожка спре ще продължи цикъла. Но за жалост то се спука а от там потече вода / сама го спуках с гинексит /.А що се отнася до мамографични изследвания на мамограф – след първо раждане получих мастит и оперираха с дренаж млечен канал на дясна гърда. След като получих кистата на ляв яйчник посещавах след 45 г през една година мамограф а след 60 години през две години – по назначение от лекар специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.