Как помага едно лечение на кисти на яйчниците с мед? Тампони с мед Като вътрешно средство Медицинска дъвка и мед при киста Калина с мед Мед и маз Помага и при кисти на бъбреците!
При киста на гърдата Лечение на кисти на яйчниците с народни средства Народна терапия Лечение с орехи Червените мухоморки

Медицинска дъвка и мед при киста или Как излекувах киста на яйчника

Как се осъществява лечение на кисти на яйчниците с мед? Билки за киста на яйчника. Народни рецепти? “Излекувах киста на яйчника” – има ли такива случаи?

Медът като компонент на балансираното хранене е полезен и за здравите хора – и за тези, които имат някакво заболяване. В това число – за пациенти с киста в някакъв орган. Замяната на захарта с мед е една от стъпките към правилно хранене за такава целева група. Този натурален продукт може да се използва и като спомагателно лекарство при лечението на киста в яйчника, в бъбреците, в млечната жлеза.

Народната медицина третира лечението на кисти с мед не само чрез вътрешен прием, но и като външно средство под формата на тампони и пасти.

Как помага едно лечение на кисти на яйчниците с мед?

Има доказателства за благоприятното въздействие на меда при яйчникови кисти, но това не отменя правилото да се правят редовни профилактични прегледи при гинеколог. Самолечението би било грешка; възможни са усложнения, които без лекарска помощ не могат да се овладеят. Народната медицина не би следвало да се приема като алтернатива, а по-скоро като допълваща.

В случая: медът се използва интравагинално под формата на тампони или като добавка към отвари и настойки. Разбира се, не можем да очакваме всеки път чудо, например да се „стопят“ кисти, по-големи от 5 см. Пациентските форуми все пак уверяват, че в много случаи медът помага да се излекуват малки кисти от т.н. функционален тип.

лечение на кисти на яйчниците с мед
Ефективно ли е наистина лечението на киста на яйчника с мед?

Все пак ще споменем и това, че този тип кисти могат и сами да изчезнат в рамките на няколко цикъла. Вероятно и без помощта на мед. Няма категорични доказателства и за обратното, т.е. че медът не подпомага такъв процес. Така че медолечението си има смисъл; при това споменатото народно средство почти никога не дава странични ефекти и не нарушава влагалищната микрофлора.

Вижте и тази автентична история ТУК: Как излекувах киста на яйчника!

Тампони с мед

Тампоните с мед обикновено се поставят за през нощта. При това трябва да се спи на тази страна, от която се намира новообразуванието. Тампонът може да се остави за цялата нощ, но за не повече от осем часа. За защита от възможно протичане се използват дамски превръзки и плътно бельо.

Ето и няколко рецепти, които се сочат като практикувани от народната медицина:

Чаена лъжичка захаросан мед се увива в стерилна марличка; оформя се цилиндърче, подобно на стандартните тампони. Обвързваме го с дълъг, здрав конец – така, че да можем да го изтеглим. Тампонът се влага в дълбочина по познатата за тази цел техника.

Тампоните с мед могат да се редуват през ден с марлени, накиснати в разтвор от мумио  в преварена топла вода.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Тампоните могат да се навлажняват и със сок от каланхое, смесен с мед в съотношение 1:1. Сокът се приготвя от пресни листа, които сме държали в хладилник една седмица – трябва да са в хартиена опаковка. След този срок листата се смилат и изстискват. Такъв тампон също може да се остави във влагалището за осем часа; терапията се поддържа всяка нощ в продължение на една – до две и половина седмици.

Някои източници сочат като добавка към меда и наситнени зелени орехчета.

Като вътрешно средство

Настойки и отвари с мед също могат да се включат в комплексното лечение на киста на яйчника. Ето няколко проверени рецепти:

Билков квас. В трилитров буркан смесваме 200 мл течен натурален мед, същия обем смлян сух корен от бял оман и 100 мл сок от прясна коприва. Тази смес заливаме с гореща преварена вода до гърлото на буркана, закриваме със стерилна марля и оставяме на тъмно за две денонощия. Получава се неприятна на вкус настойка, която се прецежда и от нея се пият по 100 мл на всеки три часа. Режимът се поддържа не повече от пет дни, средството е силно. Прилага се много предпазливо при обилен месечен цикъл.

Лек по рецепта на киевския фитотерапевт В. Купчин; популяризиран е като ефективен и при други гинекологични проблеми. Подпомага нормализацията на хормоналния баланс; взема се до четири месеца – по чаена лъжичка, половин час преди хранене, три пъти дневно. По време на терапията не трябва да се пуши и се спазва диета: без пикантни, пържени и мазни храни, без алкохол и при силно ограничено потребление на сол, захар и подсладени храни.

  • За приготвянето на този лек са необходими следните продукти: 300 г мед, 100 г бефунгин – екстракт от брезова гъба чага, половин литър водка, 100 г сок от живовляк, 300 г сок от алое – от растение, което е най-малко тригодишно (при хипотеза за злокачествено заболяване тази съставка отпада); по 100 мл аптечни настойки от пелин, невен и змийско мляко.
Медицинска дъвка и мед при киста

Популярна е една рецепта за лечение на киста на яйчника с мед и медицинска дъвка. Тя сочи приготвянето на смес от три пакетчета медицинска дъвка, стрити зрънцата на прах, и девет супени лъжици мед. От сместа се взема в продължение на три дни: три пъти дневно по една лъжица.

Медицинска дъвка и мед при киста
При киста на яйчника задължително търсим гинеколог
Калина с мед

Този лек действа меко и бавно; за да има резултат, терапията трябва да се изпълнява продължително – до 6 месеца.

Как се приготвя: 100 г плод се стрива, залива се с половин чаша мед и по 50 г сок от алое и стрити сухи листа от ктоприва. Съхраняваме в стъклено бурканче в хладилника. Приема се сутрин на гладно – по една супена лъжица. Ако обаче приемът причинява стомашен дискомфорт, вземаме след закуска.

Мед и маз

От киста на яйчника можем да се спасим и с помощта на тампони с ихтиолов унгвент и мед. За целта смесваме равни количества от двете съставки; напоен със сместа тампон въвеждаме във влагалището за 2-3 часа. Процедурата се изпълнява вечер; правят се серии от по 10 дни, които се редуват с 10-дневни почивки. Ритъмът се поддържа до постигане на резултат.

Помага и при кисти на бъбреците!

Медолечението при киста на бъбрек не е така популярно, както при яйчниковите. По-скоро в случая коментираме една безвредна хранителна добавка, която е разрешена дори при бъбречна недостатъчност. Разбира се, коментираме тази терапия като допълнителна: при сериозно заболяване като споменатото медът не може да е самостоятелен лечебен фактор.

Вижте кои напитки са полезни при бъбречни кисти:

  • 150 г плод калина заливаме с вряла вода и оставяме сместа да се запарва два часа. След това прецеждаме и пием от прецедената течност по 200 мл, след закуска и вечеря. Преди употреба добавяме по чаена лъжичка мед в чашата.
  • Заливаме в термос с един литър преварена вода 10 броя шипки и шепа плод от калина. След 5 часа прецеждаме и добавяме 80 г мед. Пие се по една чаша след хранене.
  • Разреждаме половин чаша силен зелен чай с горещо мляко 1:1. Като поизстине, добавяме супена лъжица мед. Такава доза се пие сутрин и вечер.
  • Смесваме по 750 мл сок от репей, сухо червено вино и мед. Оставяме сместа за 10 дни в хладилника. След това в продължение на 7 дни се приема сутрин на гладно по чаена лъжичка, а след това – по една десертна. Пие се, докато сместа свърши, това обикновено продължава 2-3 месеца. Ако сместа се приготви през есента, може да стигне за цялата зима – а напролет лечението да продължи със сок от млад репей, също по една десертна лъжица сутрин на гладно.

При киста на гърдата

Прилага се като външно локално средство. Мамолозите не одобряват компресите от зелеви листа или сок от цвекло с мед – тези методи от народната медицина могат да навредят, защото загряват – а затоплящите процедури при киста на млечната жлеза са противопоказани.

При киста на гърдата
Народната медицина има свои методи на терапия при киста на яйчника

Има обаче вариант за народна медицина с мед без загряване. Това е сурова питка от ръжено брашно и мед. Замесва се еластично тесто само с тези две съставки и се разточва тънко; полага се под сутиена върху проблемното място. Счита се, че носенето на такава специфична паста разнася дребните кистозни мехурчета в гърдите.

Лечение на кисти на яйчниците с народни средства

Как да излекуваме киста на яйчника без операция, като се доверим на опита на билкарите? Дали това работи и доколко е разумно? Тук ще споделим някои рецепти от народната медицина, за които се смята, че вършат работа. Но това не снема личната ни отговорност да контролираме проблема с помощта на лекаря!

Народна терапия

Народната терапия използва като лечебно средство различни природни компоненти, които насищат организма с необходимите вещества. Така се ускорява процесът на изцеление и се стабилизират защитните сили на самия организъм. Трябва да се признае, че става дума за проверени подходи; за работещи от поколения рецепти, които чудесно допълват комплексното лечение на яйчникови кисти.

Лечение с орехи

Рецептата разчита на необичайна суровина: това са черупките от 14-15 зрели ореха, които се счукват максимално ситно. Обикновено тази част на орехите се изгаря или изхвърля! Полученият материал се сипва в сух буркан и се залива с половин литър водка. Съдът се оставя на тъмно за една седмица, след което сместа се прецежда и полученият извлек се съхранява в хладилник. Как се приема? Сутрин на гладно, по една супена лъжица, с малко вода. Това се спазва докато настойката свърши. Лечители уверяват, че една доза е достатъчна за стопяване на функционална киста.

Червените мухоморки

Тези гъби са отровни, но приемът им в определени пропорции носи изцеление. За приготвянето на спиртна настойка са необходими 3-4 средно големи гъби, които се наситняват и се заливат с половин литър спирт или водка. Сместа престоява три дни на тъмно, след което се прецежда.

Дневната доза се определя индивидуално – тя може да е от няколко капки до три супени лъжици. Започва се с минималното, като се следи за реакциите на организма. Най-често потребителите се спират на половин до една чаена лъжичка, веднъж дневно – преди хранене. Режимът се поддържа поне за месец, всекидневно.

С такава настойка може да се лекува и настинка в начална фаза. Достатъчна е една чаена лъжичка в чаша вода.

Кедрови ядки

Необходими са половин чаша твърди обелки от ядките, които се варят в половин литър вода. Черупчиците се заливат с врялата вода и се оставят на тих огън под капак един час. Готовата отвара се прецежда и се пие три пъти дневно, по 1/3 чашка.

Пиенето продължава най-малко месец. Прави се едноседмична почивка и се пие отново в продължение на месец. Възможно е при разграждането на кистата да се получи изтичане на секрети и дискомфорт в долната част на корема. Това може да се неутрализира с отвара от лайка или жълт кантарион – стандартните билкови чайове се пият една седмица. Междувременно е добре да се посещава гинеколог за контрол на възможните промени.

Жълтъци и восък

Пчелен восък – парче колкото кибритена кутийка, се стапя на водна баня с една чаша олио. Междувременно сме сварили твърдо едно яйце – трябва ни само жълтъкът. Половинката от него стриваме с вилица и получения продукт добавяме към восъка и олиото при постоянно бъркане. Ако сместа се запенва твърде интензивно, съдът се снема от огъня за малко и сетне се връща обратно.

Дайте мнение и Вие тук!

След като сме добавили цялото количество от половинката жълтък, снемаме от огъня и бъркаме. Преди да изстине сместа, прецеждаме и наливаме в бурканче. Съхранява се в хладилник. Преди употреба малка доза от получения мехлем се затопля и се нанася върху памучен тампон; по описаната технология тампонът се вкарва във влагалището за през нощта. Десетина процедури са достатъчни за излекуване на кистата.

Жълтъци и восък при киста на яйчника
Билките могат да ускорят излекуването от киста на яйчника
Хума

За хумата се говори като универсален лек. В случая с кистите на яйчника тя помага, като от нея се приготвят каши за апликации и тампони. Необходимо е само да забъркаме сухата хума с малко топла вода – така че да се получи консистенция като на гъста сметана. Намазваме я върху плътен памучен или ленен плат и полагаме този компрес върху долната част на корема. Ако имаме по-голямо количество, може да замесим нещо като неголяма питка и да я положим директно върху корема.

  • Друг подход: правим тампон с хума и стерилна марля и го поставяме във влагалището за през нощта. Вероятно ще се получи отделяне на влагалищни секрети – тампоните се поставят, докато това се прекрати.

Добре е хумата да се пече на слънце няколко дни, преди да се използва за лечение.

Тампон с лук

За да се приготви това целебно средство, трябва да се извади средата от здрава луковица и да се потопи в течен мед. След един или два дни я вадим и увиваме в два пласта стерилна марля. Получава се тампон, който въвеждаме във влагалището за през нощта.

Приложение на други билки

Някои от лечебните растения помагат за нормализиране на хормоналния баланс, което е предпоставка за спасение от функционални кисти на яйчника. Ето някои възможни решения при описвания проблем:

Полски хвощ: Билката е с доказан благоприятен ефект върху продукцията на женски хормони. Освен това тя извежда от организма излишните течности, което предпазва от отоци и трупане на килограми. Терапиите с това растение съхраняват калция и силиция в организма.

Корен от женско биле: Това растение редуцира продукцията на мъжки хормони в женския организъм. Освен това изчиства тялото от токсини, действа противомикробно и укрепва защитните сили. Вижте как може да се използва при киста на яйчника, свързана с хормонален дисбаланс:

  • 50 г сух корен се сипват във вряла вода и се оставят да се варят на тих огън около три часа. Получената накрая течност се прецежда и се изпива по равно за два дни. Лечението продължава месец. Важно е преди употреба отварата да се затопля до телесна температура. Едновременно с женското биле е добре да се приема настойка от божур: двете растения се допълват взаимно при лечение на хормонален дисбаланс. Описаните билкови продукти се приемат след хранене.

„Как излекувах киста на яйчника?“

При диагностициране на яйчникова киста на не една жена й се иска проблемът да се размине час по-скоро и по възможност без операция. Възможно ли е наистина с мед и/или билки, с народна медицина да се овладее подобно заболяване?

  • Ето една истинска история, разказана преди време от млада дама. В продължение на няколко месеца R. била лекувана с различни медикаменти. Очакваният резултат все не идвал, а и страничните ефекти били доста неприятни. Тогава тя на своя глава решила да приложи алтернативно лечение: чай от бял равнец, невен и турта – три пъти дневно по 100 мл, заедно с шведска горчивка – три пъти дневно по една чаена лъжичка, заедно с Prim oil – два пъти на ден по две капсули. Дамата уверява, че след едномесечна терапия по този начин кистата й започнала да се смалява. След още един месец контролният преглед при гинеколог установил, че се е стопила. Чрез същата методика оздравяла и приятелка на R., която от години страдала от подобен проблем.

Дали препоръчваме такова лечение като стопроцентово ефективно? Категорично не. Първо – универсална успешна рецепта няма, всеки случай е с някакви персонални особености. Освен това самолечението винаги носи рискове; ако в един случай то е довело до успех – няма гаранция, че така ще се случи с всеки, който е решил сам да си е доктор.

Стандартните методи за лечение на поликистозни яйчници

Поликистозни яйчници: Симптоми. Мнения за Кистоп. Лечение на киста с билки, лекарства, операция

Лечението на поликистозни яйчници може да включва терапии с прогестеронови медикаменти, кортикостероиди, гонадотропини, допаминови антагонисти, препарати за потискане на хипофизата, медикаменти с антиандрогенен  ефект , хранителни добавки от определен тип. Изборът на медикамент трябва да бъде направен от лекар, като се отчита индивидуалната характеристика на болестното състояние, поносимостта и повлияването.

  • Възможно е да се търси  изцеление и по рецепти от народната медицина. Има добро повлияване от продукти с бял равнец, глухарче и турта, невен, ленено семе, пчелен прашец, мед и ябълков оцет. Препоръчват се и компреси с рициново масло и вани с английска сол. Някои източници коментират и терапии с хомеопатични средства. Основна цел на лечебните програми на първо място е нормализацията на хормоналния фон.

Лечение с лекарства

Дали една киста на яйчника може да се лекува без операция, може да установи гинекологът след обстоен преглед. Съвременната диагностика позволява да се уточни размерът, разположението, а в повечето случаи и видът на ново образуванието.

Консервативното лечение – т.е. чрез медикаменти, може да се прилага ако кистата не е по-голяма от 5 см; ако е от функционален тип, няма данни за злокачествен растеж, онкомаркерите са в норма.

При консервативно лечение може да се назначат хормонални продукти от рода на Урогестан или Дуфастон – ако е установено, че в организма на пациентката има дефицит или излишък на определени хормони.

  • Не са малко жените, които дават положителни оценки на консервативните терапии при киста на яйчника. Отбелязват се такива предимства като възстановяване и нормализиранена месечния цикъл, и подобряване състоянието на кожата и косата.
  • Като недостатък се коментира фактът, че подобно лечение е доста продължително и че не могат да се пренебрегнат някои странични ефекти на хормоналните препарати.
Дуфастон

Дуфастон – кога да пием женското хапче?

Дуфастон има задачата да замени естествения прогестерон, като изпълнява всички негови функции. Когато се назначава за лечение на новообразувана  фоликулярна киста, той съдейства за правилен преход от първата фаза на цикъла към втората, като не допуска разрастване на ендометриума. Ако кистата е ендометриозна, лекарството трябва да се взема дълго време – всъщност то възпира появата на нови кисти.

Други лекарства

Продукти от типа на Диане и Жанин потискат хормоните, които се синтезират в яйчниците и оказват влияние върху растежа на кистите. Може да се приложи още Индометацин или подобен медикамент за овладяване на възпалителния процес.

Други възможни избори са антибиотиците – в случай на бактериална или гъбична инфекция на репродуктивната система, както и продукти за укрепване на имунната система. В много случаи са полезни и определени физиотерапевтични процедури.

Операция

Ако диагностиката и опитите за медикаментозно лечение покажат, че операцията е неизбежна, право на пациентката е да избере къде точно да се лекува. Операцията е решение в случаите, когато в продължение на три месеца кистата не се повлиява от хормоналната терапия или не се „стопява“ сама.

Оперират се и кисти, които са се появили в периода на менопауза. Безалтернативно е оперативното лечение, ако появата на киста е съпроводена с кървене и гноен процес. Оперира се по спешност при самоволно разкъсване на кистата.

Без съмнение, операцията трябва да се направи час по-скоро при данни за злокачествен процес. В зависимост от конкретния случай интервенцията може да е лапароскопска или класическа.

Противопоказания срещу оперативната намеса могат да са заболевания, свързани с проблеми на кръвосъсирването; сърдечно-съдови и неврологични заболявания в остър стадий; инфекции на отделителната система; затлъстяване; заболяване на белите дробове; проблеми с постоянното подуване в чревния тракт; фистули.

Киста на яйчника: Сигурните симптоми и лечение, видове

Какво е вашето мнение по коментираната тема? Мислите ли, че е възможно ефективно лечение с мед при киста на яйчника? Споделете историята на вашето излекуване ТУК!

Източници и още информация на английски: Как дамите по света се лекуват от кисти в яйчниците.Причини и симптоми за поява на киста на яйчникаЛечение на поликистоза и отделни кисти с лекарства и др. средства. Пишете ни и вие! Знаете ли добри рецепти за лечение на кисти на яйчниците? Например някоя рецепта с мед? Как се действа правилно при киста на гърдата? Какви народни средства бихте препоръчали? Знаете ли човек, който да се е излекувал и как го е постигнал? Какви лекарства ползвате? Операцията решение ли е? Пишете ни ТУК в нашия форум по темата за кистите!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Подробни симптоми на поликистозни яйчници

Поликистозни яйчници: Симптоми. Мнения за Кистоп. Лечение на киста с билки, лекарства, операция

Подробни симптоми на поликистозни яйчници и начини за лечение с билки, лекарства и операция. Антибиотик. …

5 Мнения

  1. Ивелина

    На мен лично при киста на яйчника много ми е помагало лечението с ленено масло. Пие се по една лъжица от него на ден и се съчетава с тампони, напоени в мед долу. Тампоните се сменят всеки ден.

  2. Мустакерова

    А при злокачественна формация на яйчниците какви промивки, тампони и компреси се препоръчват?

  3. Петя Ненова

    Не мисля, че киста на яйчника се лекува с мед. По-скоро при подобно лечение има съвпадение с нещо като самоизлекуване – нерядко функционалните кисти преминават без никакво лечение. Но проблемът не бива да се подценява в никакъв случай!

  4. Невена Иванова

    Тампони с мед и запарка от бял равнец, невен и турта: ето как се лекува киста на яйчника!

  5. Стефана Ангелова

    Всички тези истории с чудодейно излекуване са нереалистични. Лекувах се така от киста – накрая ми направиха лапароскопско премахване и пих хормонални медикаменти. Който е решил да се спасява с мед и билки трябва да знае, че понякога забавянето много усложнява лечението. Ходете редовно на гинеколог!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *