Medicina Digitalizacia
Натрупаните проблеми през годините в българското здравеопазване

Мястото на електронното здравеопазване в модерната българска медицина

Натрупаните проблеми през годините в българското здравеопазване и липсата на специалисти се очертава като основен проблем за българската медицина.

Силното съсредоточаване на медицински кадри в София и големите градове и липсата на кадри в останалата част на страната създава условия за прекомерен натиск върху определени специалисти, липса на своевременная диагностика и скрининг и от там влошено общо здравословно състояние на българите.

Извън очевидните решения като улеснен достъп до специализации в акредитирани медицински заведения, повишаване на заплащането и подобряване на условията на труд, включително и сигурността, има няколко допълнителни стъпки, които могат да бъдат предприети. Една от най-съществените е въвеждането на дигитални решения на много нива в здравната система. Така ще се подобри:

  • Качеството на предоставяната услуга за пациентите
  • Ще се намали корупцията в здравеопазването
  • Ще се повиши нивото на заплащане на българските специалисти
  • Ще се намали процента на напускащи млади специалисти от страната
  • Ще се намали стреса върху специалисти и персонала на спешните центрове.

Дигитализацията и лекарските грешки

Лекарските грешки причинени от повишения стрес и претоварване на лекарите специалисти могат да бъдат драстично намалени с набор от решения и едно от тях е въвеждане на единни диагностични въпросници (дигитални протоколи). Следването на предварително одобрени и единни протоколи за диагностициране и лечение ще позволи да се гарантира минималното и средното ниво на медицинска услуга. Към тази основа ще се добавят уменията и таланта на българските лекари специалисти, което ще повиши значително нивото на услугата.

Дигитализацията и равномерното разпределение на пациентите

Неравномерното разпределение на медицински специалисти в страната причинява значителен дисбаланс в натовареността на медиците ни. Докато доказаните и популярни имена в дадена област, в много случаи това са медици над 50 годишна възраст, се задъхват от работа, някои млади специалисти се налага да работят на 2 или 3 места, за да могат да запълнят графиците си. Дигиталните решения за онлайн лекари като Здравочник, които работят основно с млади лекари могат да възстановят баланса, което ще е от полза за всички страни – лекари и пациенти.

Директните ползи се изразяват в намаляване на натовареността на претоварените лекари, трупане на опит за младите специалисти, които имат възможност да се издържат без да е нужно да работят на 2 и 3 места, пациентите имат възможност да бъдат прегледани в спокойна обстановка, което намалява стреса и шансовете за грешки над 2 пъти както показва скорошно изследване за прегряването на медиците. Индиректна полза е и увеличения шанс на младите лекари да остават в България, защото тук ще имат работа, която ще е добре платена.

Дигитализацията и пациентите

Изключителна полза от дигитализацията ще имат и пациентите, които ще имат дигитална здравна карта с всички прегледи, изследвания, лекарства, които те имат. Всички ваксини могат да бъдат в личния календар на пациента, който ще може да напомня за задължителни и препоръчителни прегледи според пола, здравето и възрастта. Това ще позволи ранно диагностициране, повече здраве за пациентите, по-лесно лечение за лекарите и по-ниски разходи за системата, която и сега се задъхва.

Дигитализацията и прозрачността

Дигитализацията на процесите в българската медицина могат ще позволят и по-добра отчетност, което ще позволи по-добро и справедливо разходване на средствата.

Дайте мнение и Вие тук!
Дигитализацията и спешната помощ

Електронното здравеопазване, ако се направи правилно, ще обхване всички аспекти на грижата за пациента, включително и спешната помощ. При наличие на електронно досие на пациента, всеки екип на ЦСМП ще знае предварително при кого отива и как да се подготви.
Това важи и за доброволците, които ще могат да участват в спешната помощ по местоживеене и ще могат да помагат на пострадалите в рамките на 2 минути.

Дарителски кампании и донорски ситуации

В случай на дарителска или донорска ситуация, бързата реакция е от изключително значение. Всеобхватно-развитата система на електронно здравеопазване може да поддържа списъци с нуждаещи се информира подходящите дарители на кръв къде и кога могат да помогнат.
При донорска ситуация най-важни са волеизявлението и бързата реакция. И двете ще бъдат по-лесни чрез дигитализация на здравеопазването.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ползите от новите технологии в сферата на здравеопазването са много и далеч надхвърлят онлайн рецептите и откриването на онлайн лекар. Те трябва да се водят от държавата, но в тях несъмнено има място и за частни компании. Така, с новите технологични решения могат да бъдат подпомогнати изключителните усилия на българските медици.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хиперактивно дете - 01

Най-често срещаните симптоми на синдрома на хиперактивно дете

Под хиперактивно дете обикновено разбираме дете, диагностицирано с дефицит на внимание, наричано още хиперактивност. Става …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *