замъглено зрение и световъртеж
главоболие и замъглено зрение

Главоболие, замъглено зрение и световъртеж може да са симптоми на инсулт

Повечето хора не предприемат нищо срещу симптомите на инсулта – замъглено зрение, внезапно замайване или загуба на баланс, зрение само на едното или другото око.

А експертите твърдят, че ранното лечение може да предотврати тежките последствия от инсулта – смърт или нетрудоспособност.

Американски учени провеждат в момента изследване, включващо голяма група хора (черни и бели) в САЩ над 45-годишна възраст. В края на експеримента около 30 000 от тях ще бъдат интервюирани и ще им бъде взета кръвна проба, ще бъде направена електрокардиограма и други медицински изследвания.

Целта е да се установи защо при тъмнокожите и при хората, живеещи в югоизточната част на САЩ, инсултът е много по-често срещан от средната стойност при белите хора и тези от останалите части на САЩ.80% от инсултите се предизвикват от тромб, запушващ кръвоносен съд към мозъка – исхемичен инсулт.

Другият вид инсулт е, когато се разкъса кръвоносен съд в главния мозък.

За да разберат връзката между инсултите и поведението на хората, учените попитали участниците в изследването, дали са имали някакви симптоми за инсулт и дали съответно са потърсили медицинска помощ.

Тези, които са имали симптоми, но не са установили със сигурност, че са имали инсулт или миниинсулт – повече от 51,4% – не са потърсили медицинска помощ.

Не е известно дали наистина тези хора са преживели инсулт, но нежеланието им да се консултират е тревожно, тъй като приемането на тромборазграждащо лекарство е най-ефективният метод за лечение, ако се приеме до 3 часа след изпитване на симптомите.

Така че нека да се върнем на темата: Замъглено зрение невинаги означава само зрителен проблем. То може да бъде знак и на предстояща опасност, свързана с вашия мозък. Ако започнете да виждате предметите и хората около себе си като обвити с воал, ако се появява лека мъглица във всички образи, които виждате, редно е много да се притесните и да се консултирате с лекар. Защото инсултът може да ви удари внезапно и след това животът става много по-труден.

Дайте мнение и Вие тук!

Излишно е да се бавите и да губите време, успокоявайки се че едно замъглено зрение не ви пречи!

Достатъчно е да прочетете другите ни материали за инсулта, които имаме на този сайт, или да си спомните за хора с инсулт, които сте виждали. Да, някои от тях се възстановяват, но това става много трудно. По-добре е навреме примерно да спрете пиенето или да започнете да нормализирате кръвното си, да се освободите от напрежението, което поражда замъгленото зрение. Отколкото една сутрин да се събудите сковани и да не можете да мръднете от леглото, да се чувствате като бреме за околните, да помръдвате едва-едва с ръка или крак…

Да ви се налага отново да се учите как се ходи и как се говори и така нататък… Ситуацията може да бъде доста плашеща.

Разбира се, явлението замъглено зрение невинаги е симптом на предстоящ инсулт.

То би могло да бъде и просто обикновен зрителен проблем. В този случай ще ви се наложи да почерпите. Но за да сте сигурни, че това е така, първо трябва да съберете доказателства от един или двама лекари. Ако замъгленото ви зрение се лекува с едни най-обикновени очила, макар и внимателно подбрани от специалист-офталмолог, това би било повече от прекрасно! Защото това е “малкият дявол”. Защото би могло да бъде доста по-ужасно.

“Демир

Вижте и ТОВА, защото също може да говори за инсулт:

Кръвоизлив в окото. Причини, лечение, капки

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Afa3

Афламил. Мнения и странични ефекти. Колко дълго може да се приема? Мидокалм, Милгама, Мовалис и Фламексин

Колко дълго може да се приема Афламил на таблетки? Мнения и странични ефекти на Афламил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *