Упражнения за възстановяване на говора след инсулт. Нужда от логопед

Логопедични упражнения трябва да се правят след инсулт, а също така и лечебна гимнастика. Ето как става това.

Когато човек прекара инсулт и оцелее, той трябва вече да мисли как да се върне към нормален начин на живот. Това може да се постигне – важното е да не се изгуби ценно време.

След мозъчен “удар” човек се превръща в едно голямо бебе, което трябва да се научи да ходи, да говори и да бъде себе си. Ето как:

Лечебната гимнастика

Голяма роля при рехабилитацията играят лечебната гимнастика и заниманията по възстановяване на речта. Тя трябва да започне още в първите дни от момента на инсулта и, разбира се, да продължи след изписване от болницата.

Но упражненията трябва да бъдат провеждани с помощта на специалист, особено през първите дни и седмици.

Най-добре е да пристъпите към заниманията половин час след закуска. Започнете с 10 минути, като постепенно увеличавате до 30 минути. Упражненията се повтарят през час и половина и така до обяд.

Следобед си направете половинчасова почивка, а времето до вечеря отново използвайте за занимания и почивки.

На първо време, когато човек е неподвижен, трябва не по-малко от четири пъти на ден да бъде обръщан и да се повтарят всички пасивни движения в парализираните крайници: свивайте ръката в лакътя, завъртайте я леко, движете китката, свивайте пръстите му в юмрук, опитвайте се да сгъвате пострадалия крак в коляното, натискайки стъпалото.

В процеса на възстановителното лечение важно място заема масажът. Той премахва болестните усещания, увеличава обема и работоспособността на атрофиралите мускули, активизира кръвообращението в парализираните крайници.

Веднага щом се появи активност в парализираните крайници, трябва да започнете да увеличавате натоварването. Дори и движенията да не се получават както трябва, важно е болният постоянно да изпраща импулси в мозъка, казвайки си мислено: “Аз помръднах пръста си, помръднах дясната си ръка и т.н…”

На този етап той трябва да бъде научен да седи, при това без да му прилошава и да му се вие свят. А за да се предотврати откъсването на възможни тромби, бинтовайте краката.

Следващият етап е ходенето.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Този етап започва с имитация на крачки в леглото или седейки в креслото. Основното тук е повторението. Движения, които по-рано са били съвсем елементарни, сега ще се сторят прекалено трудни на пострадалия. Затова той трябва да ги прави дотогава, докато те отново се превърнат в обичайни за него. С помощта на близките болният трябва на място първо да се научи да ходи; след това да се опита да обиколи леглото с устойчива опора, а по-нататък да използва и бастун.

Към самостоятелно ходене може да пристъпи само при добро равновесие.

Разстоянието на придвижване трябва да се увеличава постепенно – първо да ходи из стаята, след това по коридора, накрая по стълбите и на улицата.

Ако болният започне бързо да оздравява, нека се опита самостоятелно да се храни и облича. Доколкото му е възможно, го карайте да извършва леки домашни задължения и му измислете интересно хоби.

ВНИМАНИЕ!

Много е важно да измервате редовно кръвното му налягане и пулса. След натоварване пулсът му не трябва да превишава 20 на сто от обичайните показатели. Нормалният пулс на здрав човек в състояние на покой е 60 до 80 удара в минута.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако човекът, прекарал инсулт, има съпътстващи заболявания на сърдечносъдовата система, нормативните показатели на неговия пулс се определят от лекуващия лекар или от кардиолога.

Възстановяване на речта

Този процес е много по-бавен и може да продължи цяла година, дори три години и повече. В никакъв случай не допускайте болният да остане в речева изолация. Общувайте колкото се може повече с него, дори и той да не отговаря на вашите въпроси.

Много е важно да знаете и това, че пациентът се измъчва и изпитва затруднения, ако около него едновременно говорят двама-трима души. Затова трябва да проявявате такт, да говорите бавно, а не всичко (или всички) наведнъж.

Седнете срещу него и започнете отчетливо и бавно да произнасяте гласните звукове. При това му напомняйте да гледа в устните ви. След това произнасяйте всеки звук поотделно и съответно го карайте да го повтаря. Постепенно усложнявайте задачата му – карайте го да изрича по два звука – ии, ие, иа, ио, иу, ия.

След това опитайте да съчетаете гласните звуци със съгласни – би, ба, бо, бу, бе. От време на време го хвалете дори и за най-малките му постижения. Продължителността на заниманията трябва да бъде 10-15 минути, а периодичността – не по-малко от два пъти на ден.

Пейте песни, които болният е знаел и е обичал много. Той пак трябва да наблюдава вашите устни. Четете на глас малки увлекателни разкази, произнасяйте думите бавно и с интонационни паузи.

Полезно е да гледа и телевизия от време на време, но само предавания, които му носят положителни емоции, и то не повече от два часа на ден.

Видео: Упражнения за говора


ВАЖНО!

Отделяйте внимание не само на физическото, но и на психологичното здраве на болния. Подкрепяйте го, настройвайте го оптимистично. Но прекалената грижа също не е полезна, защото прекаралият инсулт може да усети болезнено своята зависимост, макар и временна, от вашите грижи.

Така той ще изгуби стимул да се бори сам с болестта и процесът на оздравяване ще се забави.

мнения, отзиви, коментари, форум

Вижте и ТОВА:

Лечение на инсулт в домашни условия и рецепти за възстановяване

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

билки и лекарства за възстановяване след инсулт

Рецепти за възстановяване след инсулт. Лечение на инсулт в домашни условия

Лечение на инсулт в домашни условия и рецепти за възстановяване. Как се възстанових след инсулт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.