Упражнения за възстановяване на говора след инсулт. Нужда от логопед

Логопедични упражнения трябва да се правят след инсулт, а също така и лечебна гимнастика. Ето как става това.

Когато човек прекара инсулт и оцелее, той трябва вече да мисли как да се върне към нормален начин на живот. Това може да се постигне – важното е да не се изгуби ценно време.

След мозъчен “удар” човек се превръща в едно голямо бебе, което трябва да се научи да ходи, да говори и да бъде себе си. Ето как:

Лечебната гимнастика

Голяма роля при рехабилитацията играят лечебната гимнастика и заниманията по възстановяване на речта. Тя трябва да започне още в първите дни от момента на инсулта и, разбира се, да продължи след изписване от болницата.

Но упражненията трябва да бъдат провеждани с помощта на специалист, особено през първите дни и седмици.

Най-добре е да пристъпите към заниманията половин час след закуска. Започнете с 10 минути, като постепенно увеличавате до 30 минути. Упражненията се повтарят през час и половина и така до обяд.

Следобед си направете половинчасова почивка, а времето до вечеря отново използвайте за занимания и почивки.

На първо време, когато човек е неподвижен, трябва не по-малко от четири пъти на ден да бъде обръщан и да се повтарят всички пасивни движения в парализираните крайници: свивайте ръката в лакътя, завъртайте я леко, движете китката, свивайте пръстите му в юмрук, опитвайте се да сгъвате пострадалия крак в коляното, натискайки стъпалото.

В процеса на възстановителното лечение важно място заема масажът. Той премахва болестните усещания, увеличава обема и работоспособността на атрофиралите мускули, активизира кръвообращението в парализираните крайници.

Веднага щом се появи активност в парализираните крайници, трябва да започнете да увеличавате натоварването. Дори и движенията да не се получават както трябва, важно е болният постоянно да изпраща импулси в мозъка, казвайки си мислено: “Аз помръднах пръста си, помръднах дясната си ръка и т.н…”

На този етап той трябва да бъде научен да седи, при това без да му прилошава и да му се вие свят. А за да се предотврати откъсването на възможни тромби, бинтовайте краката.

Следващият етап е ходенето.

“Демир

Този етап започва с имитация на крачки в леглото или седейки в креслото. Основното тук е повторението. Движения, които по-рано са били съвсем елементарни, сега ще се сторят прекалено трудни на пострадалия. Затова той трябва да ги прави дотогава, докато те отново се превърнат в обичайни за него. С помощта на близките болният трябва на място първо да се научи да ходи; след това да се опита да обиколи леглото с устойчива опора, а по-нататък да използва и бастун.

Към самостоятелно ходене може да пристъпи само при добро равновесие.

Разстоянието на придвижване трябва да се увеличава постепенно – първо да ходи из стаята, след това по коридора, накрая по стълбите и на улицата.

Ако болният започне бързо да оздравява, нека се опита самостоятелно да се храни и облича. Доколкото му е възможно, го карайте да извършва леки домашни задължения и му измислете интересно хоби.

ВНИМАНИЕ!

Много е важно да измервате редовно кръвното му налягане и пулса. След натоварване пулсът му не трябва да превишава 20 на сто от обичайните показатели. Нормалният пулс на здрав човек в състояние на покой е 60 до 80 удара в минута.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако човекът, прекарал инсулт, има съпътстващи заболявания на сърдечносъдовата система, нормативните показатели на неговия пулс се определят от лекуващия лекар или от кардиолога.

Възстановяване на речта

Този процес е много по-бавен и може да продължи цяла година, дори три години и повече. В никакъв случай не допускайте болният да остане в речева изолация. Общувайте колкото се може повече с него, дори и той да не отговаря на вашите въпроси.

Много е важно да знаете и това, че пациентът се измъчва и изпитва затруднения, ако около него едновременно говорят двама-трима души. Затова трябва да проявявате такт, да говорите бавно, а не всичко (или всички) наведнъж.

Седнете срещу него и започнете отчетливо и бавно да произнасяте гласните звукове. При това му напомняйте да гледа в устните ви. След това произнасяйте всеки звук поотделно и съответно го карайте да го повтаря. Постепенно усложнявайте задачата му – карайте го да изрича по два звука – ии, ие, иа, ио, иу, ия.

След това опитайте да съчетаете гласните звуци със съгласни – би, ба, бо, бу, бе. От време на време го хвалете дори и за най-малките му постижения. Продължителността на заниманията трябва да бъде 10-15 минути, а периодичността – не по-малко от два пъти на ден.

Пейте песни, които болният е знаел и е обичал много. Той пак трябва да наблюдава вашите устни. Четете на глас малки увлекателни разкази, произнасяйте думите бавно и с интонационни паузи.

Полезно е да гледа и телевизия от време на време, но само предавания, които му носят положителни емоции, и то не повече от два часа на ден.

Видео: Упражнения за говора


ВАЖНО!

Отделяйте внимание не само на физическото, но и на психологичното здраве на болния. Подкрепяйте го, настройвайте го оптимистично. Но прекалената грижа също не е полезна, защото прекаралият инсулт може да усети болезнено своята зависимост, макар и временна, от вашите грижи.

Така той ще изгуби стимул да се бори сам с болестта и процесът на оздравяване ще се забави.

мнения, отзиви, коментари, форум

Вижте и ТОВА:

Лечение на инсулт в домашни условия и рецепти за възстановяване

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

билки и лекарства за възстановяване след инсулт

Лечение на инсулт в домашни условия и рецепти за възстановяване

Чесънът е едно от хубавите средства за възстановяване и рехабилитация след инсулт, както и за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!