видове мозъчен инсулт - исхемичен и хеморагичен
Двата основни вида мозъчен инсулт - исхемичен и хеморагичен

Исхемичен мозъчен инсулт: Критични дни. Хеморагичен и др. видове.

Първа помощ при основните видове мозъчен инсулт: Исхемичен, хеморагичен, масивен, микро и стволов. Симптоми, признаци и лечение. Рехабилитация и възстановяване. Критични дни.

Съдържание:

Още в текста: Последици. Упражнения. Лекарства. Кинезитерапия. Масажи.  Диета. Как да се предпазим от втори удар. От коментарите: Клиники, болници или центрове. Доц. Петров от Сити клиник. Билки след инсулт. Чесън. Арника. Мурсалски чай. Зелен чай. Джинджифил. Мумио. Шведска горчивка. Корени от шипка. Цитросепт. Ленено масло. Глухарче. Гинко билоба. Сусамово масло. Пиявици или пускане на кръв. Прополис или клеева тинктура

Това е най-изчерпателният материал по темите, свързани с инсулта, в българския интернет. Тъй като е доста голям, си го запазете някъде, за да разполагате с него или директно го разпечатайте на принтер. Ако не на вас, то на ваши близки в даден момент може да бъде от изключителна полза!

Инсултът от лат. Insulto – скачам) е тежко нарушаване на мозъчното кръвообращение (тежък кръвоизлив или нещо друго), водещо до загиването на цялата мозъчна тъкан, наричан още апоплектичен удар. Той не е заболяване, което се лекува в елементарни домашни условия. Трябва веднага да се потърси лекарска помощ.

Основни видове мозъчен инсулт

Има два основни класифицирани вида инсулт. Единият е хеморагичен (от гр. – hamatos – кръв и thegnymi – пробивам, прокъсвам). Той се получава в следствие на разкъсване на определени кръвоносни съдове (поява на кръвоизлив в мозъка, тоест може да бъде под мозъчната обвивка, директно в мозъчните камери).
За него ще говорим по-подробно по-долу в материала.

Критични дни при инсулт
При хеморагичния и исхемичния инсулт критичните дни са различни.

Другият голям вид инсулт е исхемичен (от гр. Ischo – задържам и haimatos – кръв), до който се стига при запушване на кръвоносните съдове (възникване на тромбоза или пък на емболия на самите мозъчни съдове). Той е наричан още мозъчен инфаркт.

Любопитно е, че на английски език думата insult означава реч или действие, което наранява чувствата на човек или неговото достойнство – обида. Хората, прекарали инсулт, обикновено се чувстват обидени, предадени от своето тяло.

Исхемичен инсулт

При исхемичния инсулт се запушва с тромб артерия, която подхранва с кислород мозъка.

Може да се ви сполети при атерослероза, но може да стане и от хипертонична болест или мъждукаща аритмия. Кръвоносният съд е с цяла стена, но кръвта не се движи по него заради спазъм или направо заради запушване от тромб.

Това прекъсва достъпа на кръв, кислород и глюкоза до една част от главния мозък. Сам по себе си исхемичният инсулт се дели на още три подвида: тромботичен, емболичен и хемодинамичен инсулт.

Много често фактори за продължителен спазъм на главния мозък и от там за исхемичен инсулт са:
  1. стресът. Фактор, който засилва значението си в последно време;
  2. колебанията във външното атмосферно налягане и микроклимата. Застрашените от инсулт не бива да пътуват много и да сменят надморската височина, на която живеят;
  3. преумората. Неприятно е да се каже, но прекалено многото работа няма да ви доведе до нищо добро. Всичко трябва да е в рамките на разумното;
  4. алкохола и пушенето. Пушачите и пиещите много са постоянно заплашени от внезапен инсулт. Те обикновено имат високо кръвно и трябва да вземат мерки както за намаляването на пороците, така и на самото кръвно налягане;
  5. наднорменото тегло е сред основните заплахи за получаването на инфаркти и инсулти;
  6. рязкото колебание на кръвната захар също може да причини високо кръвно, а от там и инсулт. Следете захарта си, за да ви е мирна главата!

Най-често през нощта или пък рано сутринта се получава този вид инсулт. Понякога се развива няколо дена. В повечето случаи ударът може има и своеобразен преходен характер – да бъде например малък, известен като микроинсулт, за който ще споменем по-долу.

Исхемичният инсулт започва с:
  • главоболие – често срещано явление, което не винаги е признак за инсулт, но ако сте застрашени от исхемичен инсулт, главоболието задължително го има;
  • световъртеж – също много разпространен и има различни форми. Отново е задължителен при хората, които за заплашени от инсулт;
  • залитане при ходене – ако не сте пили, това е доста обезпокоително. Ако сте пили – също;
  • слабост или изтръпване на всички или само някои крайници,
  • болки в сърдечната ви област – тя може да означава много неща, сред които предстоящ инсулт или инфаркт;
  • припадък.
  • Скоро може да настъпи парализа на крайниците – или отляво, или отдясно. Ако е засегната лява половина – се парализират десните крайници и обратно.

Критични дни

Всеки тип инсулт най-често е разнороден по отношение на естеството на протичането му. Тоест всичко може да се промени от един път. Това са т. нар. критични мигове или дни, при които във всеки момент постигнатите периоди на облекчение могат да отстъпят на кризисно състояние. Именно такива периоди след инсулт експертите наричат ​​критични.

“Фигурин

В първите 3-6 часа от пристъпа идва такъв критичен момент. Тогава е важно своевременно да разпознаете атаката и да се консултирате веднага с лекар.

Разлика в критичните моменти между хеморагичен и исхемичен инсулт

neurohealth
Неврохелт е едно от изпитаните и действащи средства против инсулт (кликни върху снимката по-горе!)

Във всеки период след прекарания хеморагичен инсулт (причинен от кръвоизлив) ще има критични моменти, представляващи сериозна опасност за живота на пациента

Исхемичната форма сякаш е по-малко по-малко опасна. Хеморагичният инсулт има внезапен остър период, отличаващсе с висока критичност. Рискът се изявява предимно по светло и е свързан с получаването на кръвоизлив.

Симптомите, манифестиращи се в такива мигове, се увеличават и умножават много внезапно и може да не се забележат предупредителни белези преди тяхното случване, за разлика от ситуацията при исхемичния инсулт. Пристъпът може да се съпътства от рязка загуба на съзнание, което още не е краят. Могат да се видят силни конвулсии, повръщане и неконтролирано уриниране. Това са знаци, при които, ако се реагира бързо, нещата може да минат под контрол.

Какво се случва в момента на първоначалния критичен момент

В случай че се получи разкъсване на церебралната артерия, най-често възниква образуването на обширен хематом. Той започва постепенно да расте и да притиска мозъка. Дори може да причини внезапна смърт. Само своевременното хирургично лечение в случай на хеморагичен инсулт може значително да намали рисковете от смърт.

Следователно в случай на хеморагичен тип инсулт не може да се разграничат отделни дни, които могат да се считат за най-критични. Най-рисковият период може да отнеме първите няколко седмици от момента на появата на церебралните симптоми. Именно през първите 2 седмици около 85% от смъртните случаи настъпват при пациенти след кръвоизлив в мозъка.

Най-критичните времеви периоди

Лекарите са разработили някои статистически данни, които ни позволиха да определим някои части от времето, които са най-опасни за живота на пациент, претърпял инсулт. Най-опасният период са първите два дни след настъпване на церебрална катастрофа.

Също така рискът се увеличава значително на 7-10 и 14-21 дни след появата на патологията. Статистиката в процента на смъртните случаи е следната:

  • Първи ден – 45,9%;
  • Седми ден – 24,5%
  • Четиринадесети ден – 17,3%
  • Двайсет и първи ден – 12,2%.

Затова още през 60-70-те години Световната здравна организация определи 21-дневния период като най-критичен за живота на човек, претърпял инсулт. След това, в случай на активно възстановяване и правилно предписана терапия, ситуацията започва да се подобрява и човекът се възстановява.

Симптоми и признаци на инсулт.

Веднага потърсете лекарска помощ ако:

  1. Сутрин рано ви боли глава
  2. Имате главоболие, на което не действат обичайните болкоуспокоителни
  3. Имате зрителни смущения, които отзвучават за няколко минути
  4. Имате пристъпи на внезапна слабост или пък рязко ви изтръпнат ръцете и краката. Ако изтръпването става “на вълни”, появява се и изчезва, също трябва силно да се обезпокоите;
  5. Имате зрителни проблеми, които се появяват при определени условия. Например ако си накланяте главата на една страна или я обръщате и само в тези случаи получавате частично нарушение на зрението, тогава имате проблем;
  6. Имате замайване, световъртеж и нестабилност, появили се без видима причина
  7. Имате кратки пристъпи на объркване
  8. Имате постоянен шум или бучене в ушите. Ако принципно си чувате добре, но се появява през последните дни или часове, може да имате сериозен проблем!

Нито един от тези симптоми не означава, че получавате или ще получите инсулт, но, ако едновременно откриете два или три от тях, трябва да се консултирате с лекар!

Как околните могат да разпознаят инсулта. Помолете болния:
  • Да се усмихне – при инсулт усмивката е изкривена
  • Да заговори – при инсулт речта е несвързана
  • Да вдигне двете си ръце – при инсулт е трудно да го направи
  • Да се изплези – при инсулт езикът е крив и пада встрани
  • Да протегне двете си ръце с длани нагоре и да затвори очи – при инсулт едната може да почне да се спуска надолу

Помнете: най-ефективна е помощта в първите 3-6 часа от инсулта. Това е периода на „прозорецът за терапевтични възможности”. Не го пропускайте!

Лечение на инсулт по обичайния начин:

Болният, който е получил инсулт, трябва да се постъпи в болница Обикновено го приемат в неврологично отделение със зала за интензивна терапия. Трябва да знаете, че болни, изпаднали в дълбока кома и с нарушени жизненоважни функции не трябва да се транспортират!

Лечението на болния, прекарал инсулт, започва с инжектиране на определен препарат, подобряващ интензивното мозъчно кръвообращение, което ако се наруши, може да следва инсулт. Става дума за някое от следните лекарства: кавинтон, окситрал, нимодипин, еуфилин или друго.

Другият вариант е да се даде нещо, което усилва процесите на обмяна на веществата в мозъка. Тук отново имаме немодипин, но също така подходящи са и церобролизин, ноотропил, пирацетам и прочие.

Инжектират се и препарати, които нормализират артериалното налягане (клофелин, аделфан, атенобе и др.)

При необходимост се прилага и оперативно лечение.

Следващ етап от лечението са лечебната физкултура и физиотерапията.

Трите варианта на протичане на болестта биват: В най-добрия случай имаме благоприятен, в най-често срещания вариант говорим за среден и накрая, но не най-рядко срещаният вариант се нарича неблагоприятен. В първия случай засегнатите функции на болния постепенно се възстановяват. При втория – има повторни мозъчни удари или други мозъчни болести и лечението става много продължително и невинаги се стига да пълно възстановяване. Третият завършва със смърт.

Рехабилитация и възстановяване от инсулт.

Първите дни и седмици след инсулта са много важни. Важна роля има режимът. Първите три седмици се лежи. В началото на четвъртата седмица, при добро развитие на болестта, се разрешава на болния да сяда в леглото. В началото на петата седмица може да става и да ходи на място.

Близките на болния трябва всеки ден да оглеждат кожата му и ако се открият синини, пукнатини, побелели или почернели участъци да ги натиснат леко. Ако цветът се нормализира – значи все още може да се избегне образуването на рани от залежаване. Ако не се възстанови – лекарят ще ви как да се погрижат за нея.

За да не се образуват рани – трябва всеки ден да се прави обтриване на тялото на болния с леко затоплен камфоров спирт. Променяйте положението на тялото му. Изтупвайте чаршафите всеки ден. Подмивайте няколко пъти на ден долната част на болния. Използвайте памперси. Правете измиване на главата и краката в леглото.

При запек направете клизма. Мийте зъбите на болния с памучен тампон и дезефекционен разтвор от сода,, слаб разтвор на калиев перманганат или 5% разтвор на борна киселина. За да махнете секретите от очите на болния ги обтривайте всеки ден със стерилен марлен тампон, намокрен в 3% топъл разтвор на борна киселина.

Още от първите седмици след инсулта започнете да правите физически упражнения на болния.

Започнете да правите и масаж. Лекарят ще назначи кой вид да бъде – сегментарен или точков.

Хеморагичен инсулт

– какво представлява и какво да правим.

хеморагичен инсулт разкъсване
Хеморагичният инсулт идва в следствие на разкъсване на кръвоносен съд в мозъка.

При хеморагичния инсулт или както навсякъде в България е по-познат – кръвоизливът в мозъка, става разкъсване на кръвоносен съд в мозъка.

Случва се така, защото съдът не успява да издържи на решително увеличеното налягане от вътрешната страна стената си. Това става най-често след проблемен и напрегнат ден.

Признаците и симптомите на хеморагичен инсулт са:
  • силно главоболие, по-силно от обикновено;
  • виждане на предметите в червен цвят, заради повишаването на налягането и пристъпа на кръв в мозъка. Напрягат се и кръвоносните съдове, намиращи се в очите;
  • има и гадене, което се поражда от цялостното нарушаване на управлението на функциите в организма;
  • повръщането и засилването на главоболието са естествени следствия на всичко, изброено по-горе.

Симптомите се появяват изведнъж и бързо ескалират. Има нарушаване на движенията, говора, чувствителността, пулсът внезапно става рядък, стегнат и напрегнат, а артериалното кръвно налягане и телесната температурата се повишават, човек започва да се чувства леко зашеметен. Към лицето отива много кръв, по челото избива пот, губи се съзнание.

Кръвоносните съдове на шията пулсират силно, а дишането става клокочещо, хрипкаво, шумно. Появява се парализа на горните и долните крайници от противоположна на поражението страна. Здравите крайници, за разлика от засегнатите, започват да извършват непроизволни, съзнателни движения. Ако се получи масивен кръвоизлив, същото това не може да се каже за засегнатите крайници.

Стволов инсулт – какво е това?

Най-опасното място на поява на инсулта е известният мозъчен ствол, където се намират редица жизненоважни центрове, осигуряващи нормалното функциониране на целия организъм. Така инсултът на мозъчния ствол се придружава най-често от тежък световъртеж, нарушение в координацията на движенията на крайниците и цялото тяло, раздвояване на образите, които виждаме, непрестанно гадене и повръщане през определено време.

Първа помощ при инсулт. Точка по точка:

Как можете да помогнете на пострадал от инсулт.

  1. Осигурете възможно най-бързо линейка с квалифицирана помощ. Парамедиците и лекарите най-добре знаят как да постъпят в такъв случай. Позвънете на 112.
  2. Осигурете на пострадалия пълен душевен и физически покой в спокойно помещение. Всеки един стрес може да усложни състоянието му;
  3. Успокоявайте и окуражавайте болния;
  4. Ако болният загуби съзнание – реагирайте адекватно. Поставете пострадалия да легне на едната си страна, като коляното на горния крак изнесете към главата и встрани в подходяща опорна позиция, поставете под главата възглавница или друга подложка, сгъната дреха може да свърши работа, така че да няма опасност главата да се килне на една страна или да клюмне тежко към брадичката. Това тотално би блокирало цялото дишане. Задължително трябва да се погледне дали езикът на болния не е хлътнал в гърлото. Ако носи изкуствена челюст или чене, то веднага и непременно трябва да се извади.
  5. Обяснете на дошлия лекар обстоятелствата, при които е получен инсулта. Съобщете, ако знаете за минали заболявания и лекарства, които е приемал.
Масивен инсулт. Така наричат инсулта при масивен кръвоизлив. Той може да бъде при:
  • капсуларен мозъчен кръвоизлив – налице са всички признаци на дълбока кома с тежък процес на коркова задръжка, която може да се разпространи и дълбоко в стволовите отдели с нарушение на дишането или пък на сърдечната дейност. Изчезват всички безусловни рефлекси, като остават само сърдечносъдовите и дихателните рефлекси. Опасността за живота на болния е голяма.
  • Пробив на кръвоизлива във вентрикулярната система – бързо се развива кома с гърчове на мускулатурата на тялото. При лумбална пункция мозъчната течност е кървава, изтича под силно влияние. Болните умират до няколко часа, рядко преживяват 2-3 дни.
  • Масивен кръвоизлив в моста и продълговатия мозък – бързо изпадат в кома с тежко разтройство на сърдечносъдовата дейност, нарушение в дишането и бърза смърт
  • Масивен малкомозъчен кръвоизлив – съзнанието се помрачава, което е съчетано със синдром на менингородикулярно дразнене, като бавно или бързо болния изпада в пълна кома. При благоприятно развитие идва в съзнание за няколко минути, часове – до 2-3 дена. Това дава възможност за уточняване на неврологичните увреждания и локализация на кръвоизлива. Най-често има парализа на половината тяло, липса на рефлекси и положителен синдром на Бабински. При този вид смъртността е 70%.
Възможни последици от прекаран инсулт.

Последиците от инсулта без съмнение са много тежки за самия болен, но също така от тях страдат и неговите близки. Ето по-важните от тях:

  • Пълна и частична загуба на речта – устна или писмена. Тя се възстановява дълго време с помощта на логопед и специални рехабилитиращи упражнения. За целта се викат рехабилитатор и логопед. У нас нямаме традициите да търсим логопеди за прекаралите инсулт, но техните действия може да се окажат решаващи за възстановяването на говора.
  • Нарушение на двигателни функции
  • Нарушение на интелектуални функции
  • Психически проблеми
  • Нарушения в гълтането (дисфагия)
  • Нарушения в зрителната острота и зрителните възприятия
  • Загуба на усещанията и чувствителността за остро-тъпо, горещо-студено, грапаво-гладко
  • Диспраксия на обличането
  • Чувство за умора и отпадналост
  • Чувство на яд, напрегнатост и безпокойство
  • Плач и смях
  • Трудности при разбирането и слушането
  • Псуване, пеене, автоматизирана реч
  • Трудности с използване на числата, с ориентацията във времето, с използването на парични единици.
Упражнения след прекаран инсулт
видове мозъчен инсулт - исхемичен и хеморагичен
Двата основни вида мозъчен инсулт – исхемичен и хеморагичен

В първите дни и седмици след инсулта е важно специалното поставяне на крайниците, т. н. лечение чрез положението на крайниците. Следващата програма е известна под името лечение чрез стоене. Отначало болният трябва да се научи да „ходи” в седнало положение.

Ставането на болния става като той се държи за облегалката на леглото, а някой го придържа за кръста и едновременно с това задържа с помощта на краката си коленната му става в разпънато положение.

Болният трябва да стои изправен, като разпределя тежестта равномерно между болния и здравия си крак. За първи път са достатъчни 1-3 минути, след което постепенно се увеличава стоенето до половин час.

Следващият етап е последователно пренасяне на тежестта на тялото от единия върху другия крак. На първо време трябва някой да му задържа коленна става в разгънато положение.

Следва лечение на инсулт чрез ходене.

Трябва да се правят много, чести и кратки почивки и да се подпомага болния, да се приучи да ползва бастун.
Следващият етап е лечение чрез самостоятелност. Бавно и полека болният трябва да се научи да бъде самостоятелен.

Често се прилага и лечение с топлина. Така се отпуска мускулатурата на болния. В болницата се прави лечение с парафин или озокерит. В дома 1-2 пъти на ден се вземат топли вани.

При лечение чрез активност болният трябва да бъде търпеливо подтикван към действие, т. е. да се изработи потребност да се движи.
Упражненията за възстановяване на говора започват веднага щом състоянието на болния го позволи.

Дайте мнение и Вие тук!
Препоръчват се следните игри с думи:
  • синоними – болният казва дума, подобна по значение на каза от вас,
  • антоними – болния казва дума противоположна на казана от вас,
  • измисли име – болният избира име за рисунка или снимка, следва продължение – спомня си и произнася на глас края на някои стихотворение или поговорка,
  • измисли рима – измисля рима на казана от вас дума.
  • В по-късен етап много полезни са кръстословиците и ребусите.

За възстановяване координацията на движенията болният всеки ден трябва да пише и рисува.

За възстановяване на концентрацията на вниманието се правят игри с форми, пъзели, прости пресмятания…

За възстановяване на емоционалното му състояние ще помогне някакво домашно животно

Непрекъснато поощрявайте болния!

Обичайните лекарства при инсулт:
  • АСПИРИН – помага да се ограничи разпространяването на съсиреците. Той ограничава възникването на нови опасни тромбове. Намалява щетите в областта около мястото на възникване на мозъчния удар и по този начин предотвратява отчасти опасността от възможни бъдещи увреждания на мозъка. Една или дори половин таблетка аспирин, приет веднага след инсулта и после пак в рамките на 48 часа намаляват енвентуалните увреждания и смъртни случаи.
  • ТРОМБОЛИТИЦИ – са лекарства, които разграждат съсиреците. Най-ползваният от тях е r-tPA. Тромболитиците се приемат само тогава, когато е направена компютърна томография или магнитен резонанс на мозъка на болния и е доказано, че ударът е причинен от тромбоза, а не от кръвоизлив.
  • НЕВРОПРОТЕКТОРИ – тези лекарства са способни да дадат сила на мозъчните клетки (които страдат от забележителен недостиг на кислород) докато мозъчният оток се ориентира към спаднае и кръвообращението се възстанови.
    При съмнения за инсулт може да се даде таблетка аспирин и веднага да се откара болния при лекар. Не се лекувайте сами!
Кинезитерапия след инсулт.

Кинезитерапията стимулира възстановяването на нервно-мускулния апарат. Целта й при болни с намалена мускулна сила и пълно отсъствие на активни движения в едната половина на тялото е максимално функционално възстановяване на засегнатите крайници, постигане на самостоятелност и независимост в битовото и трудовото ежедневие на болния. Двигателните възможности се възстановяват чрез:

  • Намаляване и нормализиране на повишения мускулен тонус в засегнатите мускули, възстановяване на нарушения мускулен баланс, потискане на ненужните неконтролируеми, примитивни движения на засегнатите крайници
  • Стимулиране на подхранващите процеси в засегнатите мускулни групи
  • Подобряване и нормализиране на рефлексите за запазване на позата, усета за равновесие, ортоста типичните реакции (реакцията на организма срещу гравитационните сили) и сетивността
  • Последователно възстановяване и усъвършенстване на сядането, ставането, стоежа и ходенето при различни условия
  • Възстановяване на битовите и трудовите навици на засегнатия горен крайник.
Масажи след инсулт.

Още два дни след инсулта, при условие, че болният се чувства добре, лекарят може да назначи масаж – сегментиран или точков. Трябва да се масажира по определени правила – отначало се масажират разгъващите мускули на ръката, а след това разгъващите мускули на крака.

Продължителността на първите сеанси е 5-7 минути, докато се стигне до 20-30 минути. Масажът се прави всекидневно в продължение на 20-30 дни. Прави се почивка от 1,5-2 месеца след което може да се повтори лечението с масаж. Използват се и специални тренажори за раздвижване на мускулите. Днес се използва често и масаж с електростатично поле с апарата „Хавамат”, когато класическия масаж е противопоказен.

Диета при прекаран инсулт.

Диетата на болния трябва да бъде балансирана, богата на витамини и калций, с малко мазнини. Ето най-общите изисквания към храната:

  • Продуктите трябва да се приемат сварени и пасирани
  • Изключват се супите, тъй като дневната употреба на свободни течности не трябва да надминава 600 мл.
  • Изключва се готварската сол
  • Храната да не бъде нито много гореща, нито студена
  • Порциите трябва да са малки и да се приемат 5-6 пъти на ден
  • Да не се ядат консерви
  • Да се изключат продукти, съдържащи кофеин и алкохол
  • Забранено е пърженето на храната
  • Общото количество на калориите не трябва да надвишава 2000 на ден!
  • Препоръчва се сокотерапия и медолечение.

Микроинсулт.

При микроинсулта или както се нарича транзиторна исхемична атака – ТИА биват поразени малки участъци от главния мозък. Човек може дори да не обърне внимание на симптомите и да ги припише на умора или прилошаване. Микроинсултът задължително се повтаря, при това може да е нееднократно, и то всеки път в по-тежка форма, докато не се стигне до цялостен инсулт.

Признаците на транзиторната исхемична атака са разнообразни, но като основни могат да се посочат: изтръпване на крайниците, световъртеж, отпускане на клепачите, асиметрия на лицето, внезапно нарушаване на речта, шум в ушите, притъмняване пред очите, черни точки или раздвояване на предметите.

Ако имате такива признаци – незабавно идете на лекар!

Как да се предпазим от втори инсулт
  • Редовно да си вземаме предписаните от лекаря лекарства
  • Да водим борба с повишеното артериално кръвно налягане. Важно е кръвното ви винаги да е в норма. Изпуснете ли го, сте подложени на сериозен риск;
  • Да се храним пълноценно
  • Да правим лечебна гимнастика
  • Да имаме физическа активност
  • Да отстраняваме всички възможни рискови фактори. Обърнете специално внимание на пушенето и алкохола. Дори малко алкохол може да изстреля кръвното ви нагоре. Пиете ли, пушите ли, за вас животът далеч не е безопасен!
  • Да се се пазим от стрес
  • Да посещаваме редовно лекаря си.
От коментарите: Клиники, болници или центрове за долекуване на инсулт, в частност стволов

Специалистите, а и много от пациентите добре знаят, че спасеният при инсулт човек има нужда от много време и грижи за възстановяване.

инсултВъпросът в случая не е само да се съхранят жизнените функции, но и да се направи необходимото за рехабилитация до степен – болният да е в състояние да се грижи за себе си, а в перспектива и да се ресоциализира.

Рехабилитацията след инсулт, особено след тежкия стволов инсулт, изисква доста ресурси, финансови и чисто физически. Тя е натоварваща за близките, а и за социалната система. В подходяща форма и степен тя трябва да започне още в болницата за активно лечение, където е постъпил пациентът с инсулт. Лекуващите преценяват какво е подходящо и как точно да започне раздвижване, изправяне, масажи и пр. Всеки случай е индивидуален и стандартна рецепта няма.

Принципът е рехабилитацията да започне максимално рано; най-добре е след изписването от хоспитала пациентът да бъде насочен към болница за долекуване. Такива звена са старите санаториуми – сега болници за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. Насочването става от лекуващите в съответния стационар и от личния лекар. Например известен център с подобен профил е Болницата за долекуване към ВМА в Банкя (vma.bg). Рехабилитационната програма след стволов инсулт се провежда по клинична пътека на Здравната каса, но планираното оттам време не е достатъчно и често се налага удължаване за сметка на пациента.

Възстановяването трябва да продължава и в домашни условия; важно е да се спазва режим на хранене и живот, да се изпълняват препоръчаните програми за физически натоварвания.

Доц. Петров от Сити клиник – повече за неговите манипулации

Авангардните методи, прилагани от доцент д-р Иво Петров в Сити клиник, са насочени към лечение с по-малко травматизъм и рискове за пациентите при овладяването на сърдечно-съдови страдания.

инсултСред най-коментираните е т.н. ренална денервация (bestdoctors.bg). При нея страдание като мозъчна аневризма и инсулт се лекува чрез 40-минутна интервенция, като липсва традиционното отваряне на черепа. Операцията е минимално инвазивна – при нея с миниатюрен катетър през крака се достига до опасната аневризма. Здравословният проблем се решава чрез поставяне на стент или спирала. Спестява се дългият болничен престой и време вкъщи за възстановяване; по-важно е, че рязко се намалява травматичният ефект от интервенцията, както и опасността от възможни странични ефекти.

Билки след инсулт

Малката шведска горчивка, джинджифилът и илирийската смола, известна още като мумио, са сред природните средства за лечение и възстановяване след инсулт (zdravnitza.com). Добре действа и билковата комбинация от котешка стъпка, глог, блатен тъжник, хвощ, великденче и царевична коса – известна като Демир бозан. В този списък да сложим още арника, мурсалски чай, глухарче, гинко билоба.

Полезна е 10-процентовата настойка от лековитата трева зарасличе – пие се по половин чаша 3-4 пъти дневно преди хранене (blitz.bg). Има полза и от всички билки, които понижават артериалното налягане и стойностите на холестерола – така намалява рискът от повторен инсулт.

Чесън

Чесънът доказано понижава артериалното налягане; този натурален антибиотик и антисептик не допуска склероза и стесняване на кръвоносните съдове. Съдейства за съхраняването на тяхната еластичност и здравина, предпазва от спукване и опасни кръвоизливи.

Една стара тибетска рецепта разкрива как да се лекуваме със сок от чесън (newage.bg). За този цяр ни трябват 350 г чеснови скилидки – обелени и счукани на кашица. Сипваме ги в стъклен буркан и добавяме 250 г мед и толкова медицински спирт. Разбъркваме и оставяме 10 денонощия на тъмно. След това прецеждаме и получения сок оставяме отново на тъмно за три денонощия. След това започва лечение по схема, при което чесновият сок се приема на капки с прясно мляко по три пъти на ден преди ядене. Капките се увеличават постепенно от 1 до 25, след което намаляват. Точното спазване на схемата гарантира нормализиране на артериалното налягане и предпазване от инсулт и инфаркт.

Арника

Билката арника е сред особено полезните за възстановяване след инсулт. Набавете си сух цвят арника; една чаена лъжичка от него се залива с половин чаша вряла вода (bolime.net). Веднага след това съдът се поставя на огъня да заври и се отдръпва. Оставя се за един час, преди да се прецеди. От тази запарка се взема по една супена лъжица в половин чаша топло мляко три пъти дневно преди хранене. Трябва да се прави 1-2 месеца, за да проличи резултат.

Мурсалски чай

Прочутият мурсалски чай действа като диуретик и предотвратява задържането на течности и високото артериално налягане (mursalextract.com). Екстрактът от лековитата трева пък действа като отличен антиоксидант; подобрява кондицията на клетъчните мембрани и оптимизира храненето на клетките. Балансира мастната обмяна и като следствие от това се подобрява статусът на кръвоносните съдове – еластичност и пропускливост, без плаки и втвърдявания.

Мурсалски чай. Приготвяне. Ползи. Как се пие? Действие

Зелен чай

Пиенето на зелен чай може да намали риска от инсулт с повече от 30 процента (boipogled.com). Така излиза от обобщените резултати на експерименти и изледвания в САЩ, където е тествана ролята на зеления чай за предотвратяването на хеморагичен инсулт.

Зеленият чай е богат на катехини – мощни антиоксиданти, благодарение на които се неутрализират възпалителните процеси в организма, особено възпаленията на кръвоносни съдове. Зеленият чай в доза 2-4 чаши дневно съдейства за нормализиране на метаболизма, правилна мастна обмяна и стойности на холестерола и ограничено отлагане на склеротични плаки в кръвоносните съдове. Пак според цитираните учени е полезно и да се изпива по една чаша кафе всеки ден заради аналогични здравословни въздействия.

Джинджифил

Едно от многобройните полезни въздействия на джинджифила засяга тонуса и функциите на кръвоносните съдове. Джинджифилът разширява съдовете и оптимизира кръвообращението – така се намалява рискът от мозъчен инсулт (zdravnitza.com). Този тип джинджифилово въздействие се дължи на компонентите му гинерол и зингиберен. Джинджифилът може да се консумира в прясно състояние – резенче от корена, като подправка в прахообразен вид или под формата на хранителна добавка.

Мумио

Популярната лечебна смола мумио всъщност е истинско природно чудо, което има 80 биоактивни съставки, витамини, микроелементи, амино- и мастни киселини. Компонентите са в пропорции, които правят продукта пълноценно и лесно усвоим от човешкия организъм (recepty.bg).

Един от ефектите при прием на мумио засяга състоянието на кръвоносните съдове: съдейства за съхраняване на тяхната еластичност, прави стените им по-устойчиви. Действа разширяващо, подобрява пропускливостта и прави кръвообращението пълноценно. Това нарежда качественото мумио сред продуктите, които успешно се прилагат при профилактиката на инсулт и инфаркт, както и при лечение след споменатите епизоди.

Шведска горчивка

Хипертония – това е един от здравословните проблеми, които се повлияват от прочутата шведска горчивка на Мария Требен (zdravnitza.com). Хипертоничните пристъпи са рисков момент, в който може да се отключи инсулт или инфаркт. Редовният прием на уникалната билкова смес, съчетан с подходяща диета и умерена физическа активност, оптимизира стойностите на артериалното налягане, в някои случаи и без лекарства. Няма стопроцентова гаранция за предпазване от инсулт, но при такъв начин на живот е по-малко вероятно това да се случи.

Корени от шипка

Отварата от шипкови корени стабилизира кръвното налягане и намалява риска от хипертонични кризи, а впоследствие – и от инсулт. За приготвянето й са необходими по 200 г наситнени шипкови корени и толкова хвойнови клонки. Заливат се с 3 литра вода за една нощ. На сутринта настойката се кипва и веднага се прецежда. Разделя се на четири равни части – всяка от тях се добавя при вземането на вана. Необходимо е да се направят четири такива процедури в последователни дни (blitz.bg).

Цитросепт

Това е една от възможностите за оптимизиране на кръвообращението и състоянието на сърдечно-съдовата система. Продуктът, получен от семена на грейпфрут, има изразено антиоксидантно въздействие и обогатява организма с важните биофлавоноиди (framar.bg). Предотвратява се проблемът с отлагане на мастни плаки по кръвоносните съдове – подобрява се мастната обмяна и изгарянето на мазнините. Доброто състояние – еластичност, пропускливост – на кръвоносните съдове намалява риска от инсулт.

Ленено масло

Популярността на лененото масло непрекъснато нараства след разкрития за здравословните му въздействия върху човешкия организъм. Коментират се съставките му – витамини, антиоксиданти и особено ненаситените мастни киселини – омега 3, 6 и 9. Именно те привличат интереса, когато стане дума за ползата от лененото масло във връзка с опасни епизоди като инсулт или инфаркт.

Доказано е, че приемът на 1-2 супени лъжици ленено масло или подходяща доза чисто ленено масло на капсули, подобрява мастната обмяна, балансира лошия холестерол и се грижи за кондицията на кръвоносните съдове. Главният ефект е в подобреното състояние на клетъчните мембрани и клетъчното хранене; благодарение на доброто ленено масло кръвоносните съдове остават еластични и чисти, без плаки и склеротични промени и с напредването на възрастта (zdrave.bg).

Глухарче

Глухарчето е задължителен елемент от възстановителните програми след инсулт, тъй като подобрява състоянието на нервната система и мускулите, оптимизира метаболизма и редуцира високия холестерол (framar.bg).

Ето как да си помогнем с продукти от глухарче след инсулт:

Супена лъжица листа от глухарче се заливат с чаша вряла вода и се оставят да се запарят. След два часа се прецеждат. От запарката се пие по четвърт чаена чаша три пъти дневно преди хранене.

50 г сух корен от глухарче се смила на прах и се смесва със същото количество захаросан мед. Оформят се малки топчета, които съхраняваме в хладилник. Взема се по едно три пъти на ден, преди хранене. Двата продукта могат да се приемат и едновременно.

Гинко билоба

Това древно медицинско растение е добър вариант за профилактика на инсулт. Приемът на запарка или чай от гинко билоба съхранява еластичността на кръвоносните съдове и предпазва в летните месеци от сгъстяване на кръвта и образуване на съсиреци (bodytime.bg). При потребители, прекарали инсулт, съдейства за подобряване на мозъчните функции; оптимизира кръвоснабдяването и нервната проводимост в мозъчните зони.

Гинко билоба и Омега 3. Мнения, противопоказания и странични ефекти

Сусамово масло

Сусамовото масло, както изобщо сусамът и сусамовият тахан, са сочени като една отлична възможност за регулиране на мастната обмяна и баланс на холестероловите стойности в организма. Освен всички други здравословни ефекти, натуралното сусамово олио подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и намалява опасността от инфаркт и инсулт. Богатото минерално съдържание и присъствието на важни витамини в сусамовите продукти подобрява кондицията на съединителните тъкани, респективно – допринася за еластичност на артериите и вените (zdravjivot.org).

Пиявици или пускане на кръв
исхемичен инсулт запушване
При исхемичен инсулт става въпрос за запушване на церебралната артерия

Отреченото преди време от медицината пускане на кръв като възможност за овладяване на хипертонията се реабилитира. Все по-често се говори за този метод, който може в случаи на инсулт да съдейства за спасяването на човешки живот. Нови изследвания на берлински учени доказват, че при системно кръводаряване действително показателите на артериалното налягане и лошия холестерол се нормализират (bolenzdrav.com). По-рано се е считало, че хипертонията е заради прекалено голямо количество кръв, излишна кръв, която трябва да се “пусне”. По същата причина са били слагани и пиявици. Впрочем, т.н. хирудотерапия или лечение с медицински пиявици също се практикува все по-често.

Прополис или клеева тинктура

Наред с другите ползи от терапиите с прополис или спиртния му разтвор – клеева тинктура, трябва непременно да споменем балансиращия ефект върху мастната обмяна и особено върху стойностите на холестерола. При контролиран холестерол, което се постига комплексно – с диета, физическа активност и прием на продукти от рода на прополис – намалява опасността от инсулт и ивфаркт.

Вижте и ТОВА:

Упражнения за възстановяване на говора след инсулт. Нужда от логопед

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

как да се предпазим от инсулт

Как да се предпазим от инсулта. Има ли лекарство за предпазване от инсулт?

Сърдечносъдовите заболявания, сред които и инсултът, са една от основните причини за смъртност почти в …

28 Мнения

  1. Радослав Смиловски

    Интересува ме лечението със стволови клетки на последиците от мозъчен инсулт.

    Има ли медицински доказателства или публикации за успешно лечение? В Сити Клиник в София, доцент Петров извършва такива манипулации, но за съжаление не намирам негови публикации нито за извършените от него бройка манипулации до този момент, нито за резултатите, които е постигнал.

    Може ли да получа повече информация по въпроса. Благодаря предварително!

  2. Милена

    В коя клиника ,или рехабилитационен център може да се долекува и рехабилитира жена с исхемичен инсулт,по точно стволов

  3. Rositsa Barashka

    na edin mesez sled prekaran mikroinsult brat mi otkazva da se hrani i da se dviji kakvo so4i tova sastoqnie

  4. Десислава тенева

    На 42 г. съм прекарах исхемичен мозъчен инсулт.До каква степен мога да се натоварвам с физически упржнения

    • С прекаран микроинсулт е един мой приятел. След шест месеца сякаш не е бил в миналото състояние, изглежда чудесно. На 19 години е. От една седмица има главоболие, което е много голямо, напрегнат е и леко уморен. Редовни кръвни изследвания се правят, скоро трябва да излезне последното, но освен да отиде на лекар, нещо с което може предварително да се помогне и да се предприемат мерки преди лекаря. Притеснена съм. Може ли съвет, не искам да се повтаря, в никакъв случай.

  5. Василева

    Г-н Смиловски ще оставя мейла си след този пост, а и не само на вас , а и на всички , които имат такъв болен. Професор Димитров , който не само ще ви възстанови след прекаран инсулт независимо от неговата степен , от вида на инсулта , както и от степента на засягане на крайници , говор, но и ще подобри без рахабилитации пострадалия човек. Лично баба ми беше преди 4 години с много масивен инсулт изкарахме я пълен труп от 5-та градска и започнахме да я захранваме със спринцовка. От частната линейка хората казаха ,че по- трагичен случай не са виждали.
    Благодарение на лечебната храна на професор Димитров , на неговите напътствия по време на лечението , на дикубиталните рани, баба ми стана като нова, получи сили да се храни сама , да става , да се движи , да говори и след 1.5 месеца хората не можеха да повярват ,че тя някога е била трупа лежащ в 5-та градска , която беше на косъм от смъртта!
    При правилни методи на възстановяване всичко е поправимо , стига да попаднеш на правилния специалист. Пишете ми за координати на : stianova05@yahoo.com

    • Матей БОНЕВ

      Може ли да получа координатите на проф. Димитров?

    • Павлина Филатова

      свекърва ми в момента е в болница с масивен инсулт.
      Моля да ми дадете съвет,искам тя само да се събуди.
      Моля за помош

  6. Donka Martinova

    Здравейте! Интересува ме да получа информация за инсулт. Тъй като майка ми получи два пъти инсулт в разстояние на два месеца. Сега почна да се движи. Искам да се консултирам за добър специалист. Какво да правя? Благодаря ви!

    • Лекар.БГ

      Най-добре е да се ориентирате към добър рехабилитатор (рехабилитаторка), за пълното раздвижване и прохождане, която ще й помогне да се вземе в ръце изцяло. Вероятно ще има нужда и от консултация с логопед за възрастни при качественото проговаряне и възвръщане на 100-процентовия говор. Има много такива, достатъчно само е да потърсите в Гугъл. Но ще се радваме, ако и читателите бъдат така добри да препоръчат специалисти рехабилитатори при за възстановяване от инсулт!

  7. Искра Иванова

    Здравейте! Преди пет дни както си седях и си говорихме с една приятелка, внезапно получих смущения в говора,за около половин минута. Зрението ми се замъгли за малко.Много се изплаших. Повиках съпруга ми да ме закара в къщи. След като се прибрах ми изтръпна лявата ръка и усетих страшно напрежение в главата.Появи се и лека болка в гръдния кош в ляво.Веднага отидох в бърза помощ. Направиха ми скенер и снимка на белия дроб, но нищо не показа. Приеха ме в нервното отделение и ми включиха система с ноотропин, манитол и диксофен. На другия ден всичко беше наред.На следващия обаче започнах да вдигам много високо кръвно и го поддържах целия ден.Беше ми лошо постоянно и имах страшно главоболие(което все още имам)Чувствам се постоянно отпаднала.Лекарите са на мнение, че от двете дискови херния на врата ми притискат и затова се чувствам така (за инсулт нищо не казват). Много съм притеснена. Моля дайте ми съвет какво да правя.

  8. Здравейте!На 19.09.2016 майка ми получи исхемичен инсулт половин час, след като си легна.Веднага се обадих на 112 и я откараха в болницата – в един от най-големите градове в страната.Сега я гледам в къщи, идва рехабилитатор 5 пъти седмично.Дясна ръка и десен крак са неподвижни, опитва се да говори, но само повтаря една и съща сричка, храни се, за което казаха, че е добър признак.На 82год. е и това не е първият й инсулт.Преди 25 год. беше получила 2 масивни, но тогава се възстанови без всякакви последствия.Вероятно тогавашната здравна система е позволявала 40-дневен престой в болница.За съжаление едва сега разбирам за някаква инжекция, която е можела да бъде поставена в първите 2-3 часа след приема в болницата и изобщо да не се стига до сегашното й състояние.Със сигурност възрастта й е била определяща вземането на такова решение от лекарите, но и никой не ме информира за такъв вариант.Прочетох за проф. Димитров, който възстановява болни в подобно състояние.Мога ли да получа информация за неговите координати?Ще Ви бъда много благодарна!

    • Дора Кръстева

      Здравейте,Силва! Много ви моля, ако сте получила координатите на проф. Димитров, да ми ги изпратите. Имам подобен случай на вашия в къщи и аз търся помощ! Ще съм ви много благодарна! Поздрави – Дора Кръстева

    • BIHTE LI MI DALI KOORDINATITE NA PROFESOR DIMITROV
      SPESHNO E
      PREDVARITELNO VI BLAGODARIA
      BUDETE BLAGOSLOVENNI

  9. Николинка Павлова

    г-жа Василева , благодаря ви и на вас и на професор Димитров , защото вие изкарахте баща ми от кревата. Тази храна на професор Димитров помогна на баща ми да започне отново да се храни , да има сили да става , да се движи и то без рехабилитаций. Ей хора , благодаря ви . Лекарите го бяха отписали , никой не искаше да го вижда ако не плащах. Да е жив и здрав професор Димитров и да помага на хората! Само за 8 месеца , баща ми от пълен труп , сега е много добре и се движи. Пие добавката на професора и ще му я давам да я пие ,защото тя предпазва кръвоносните съдове и не може да получи нито инсулт , нито инфаркт.
    Много горещо ви я препоръчвам за да си оправите любимите хора и да не умират по болниците ,, както с нас щеше да станел

  10. Baba mi napravi insult na 29-ti oktomvri,kato se pribirashe u tqh.Izvednaj stanalo na ulicata.I sega za neq se griji rehabilitator.

  11. Майка ми е от два месеца, откакто е претърпяла исхемичен инсулт, както се консултирах с доктор за точната диагноза и той ми каза, че е лек инсулт, но този лек инсулт не й е засегнал нищо, само не е адекватна, говори несвързано. Аз й викам “Дай левия крак”, тя дава десния., не знае къде се намира. От време на време си идва в съзнание, но не знам ще се излекува ли това нещо, ще си стане ли един ден като нормален мислещ си човек, моля ви, който знае, да ми каже!

  12. Моля, помогнете, ще Ви бъда благодарна да ми изпратите координати на проф.Димитров

  13. Моля за координати на професор Димитров.Имаме подобен на описаните по горе проблем и сме в пълна безизходица.
    Благодаря !

  14. Симона Симеонова

    Здравейте имаме същият проблем и ние,много Ви моля за координати на доктора. Брагодаря Ви

  15. Василева

    На посочения мейл не отговарям и повече не предоставям координати и каквото и да е било на никой! Няма да отговарям повече на абсолютно никой!
    Има си лекари , обръщайте се към тях!!!!

  16. Незаравка

    Моля Ви ! За какво са тези дълги и обяснителни постове, щом госпожа Василеване желае да даде координатите на проф. Димитров. Това обезсиля говоренето по темата. Очевидно е злобарка и не й пука за страданието на хората!

  17. Незаравка

    Х:Сириус-д е хРаната. За връзка телефони: 087891898 и 08988573092 – Георгиев и 09888948420- Христов. Цената не съм проеерявала.Моля, напеавето го сами. В бате Гугъл има инфо за тази храна. Дай Боже да помогне на заинтересованите!

  18. zdr na vsi4ki az minalta godina na 25 avgust prekarax mikro insult I blagodarenie na edna bilka se opravix zvante mi na telefon 0876 10 60 28 I ste vi kaja za vsi4ko za mikro isulta I ot kade da si vzemate tezi bilka

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *