изтръпване, невропатия
Изтръпване, невропатия - каква е причината?

Изтръпване на крайниците на нервна почва: Има ли добро лекарство?

Какво би могло да означава изтръпване на крайниците? На крака и на ръце. Лява и дясна ръка и крак. Кога е на нервна почва и признак за криза? Иглички и оросяване. Мравучкане.

Изтръпването (мравучкане) на крайниците е често срещано състояние. Периферна невропатия – причини, симптоми и лечение.
Най-често изтръпването на краката се появява, когато за продължителен период от време сме стояли с кръстосани крака.

Позата ни по всяка вероятност е затруднила циркулацията на кръвта, което е довело и до съответния ефект. Характерното при това изтръпване е, че то изчезва в следващите няколко минути след раздвижването или след смяната на позата, в която седим.

Докато изчезне обаче, човек усеща болка и гъдел. Ако изтръпването на краката не е провокирано от седене в неправилна поза, което се отнася и за горните крайници, учените алармират, че може би става дума за различни проблеми, свързани с нервите.

Най-често в подобни ситуации става дума за периферна невропатия, която се познава чрез изтръпването, усещането за мравучкане по крайниците, както и непредизвиканото парене.

Периферната невропатия може да бъде причинена от различни състояния.

Сред най-честите от тях, които се посочват от специалистите, са:

  1. злоупотребата с алкохол,
  2. липсата на витамин В 12 в тялото,
  3. боледуването от диабет,
  4. от херпес зостер,
  5. както и при други здравословни проблеми.

В някои случаи изтръпването се появява като страничен ефект при лечение на различни заболявания. Увреждането на нерв, предизвикващо усещането за изтръпване, може да бъде предизвикано и от:

  • различни наранявания,
  • инфекции
  • и контакт с токсични вещества.

Преди да продължите с четенето надолу, отворете с десен клик в нов таб тази наша публикация за изтръпването на крайниците. Сигурно ще ви е полезна:

Топ 15+ причини за изтръпване на крайниците – на ръцете и на краката; мравучкане, схващане

Лошото на периферната невропатия е че, ако не се овладее, тя започва да се “придвижва” към центъра на тялото.

Изтръпването може да се превърне в болка и да се прехвърли към ръцете и цялата скованост да се ориентира навътре. Тогава вече става доста неприятно и опасно.

Страдащите от напреднала невропатия са тромави и често падат. Възможно е да започнат да губят чувствителност на крайниците, което от специалистите се нарича “загуба на сензорни данни”. По тази причина търсенето на помощ от лекар е наистина належаща, ако изтръпването на краката ви не се дължи на някаква механична причина, а е в резултат на проблем с нервите.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Възможно е да става дума и за диабетна невропатия, за която можете да прочетете в тази статия.

Мнение №1: Оправих световъртежа с билки за оросяване

Роксана Янкова, Варна. Билки за оросяване на мозъка
Роксана Янкова, Варна

Имах постоянна нервност и виене на свят, които се дължаха на лошо оросяване на мозъка, поради прищипан нерв. Лекарите ме диагностицираха и започнаха да ми дават хапчета за оросяване. Постоянно обаче ми изтръпваха ръцете и краката и започнах да се страхувам, че ще получа инсулт. Лекарствата си вършеха своята работа и облекчаваха проблемите, но като цяло световъртежът си продължаваше да се появява. Билките ми се сториха интересен вариант за по-трайно решаване на ситуацията. Препоръчаха ми да пия от оригиналния Демир бозан, чай за оросяване на мозъка. Действието му се усети още след първата седмица редовен прием на билковата отвара. Но сериозният ефект дойде към края на втория месец, когато всички изброени по-горе симптоми изчезнаха.

Роксана Янкова, Варна

Още за ценните билки: ВИЖТЕ ТУК:

Билки за оросяване на мозъка

Какво може да значи изтръпване на всяка отделна ръка – лява и дясна

Изтръпване на лява или дясна ръка е повод за притеснение, ако се повтаря, т.е. ако няма случаен характер. Изтръпване или мравучкане може да се почувства по случайна причина – например при неудобна поза, когато се притиска крайник и това притискане засяга нерв или кръвоносен съд. Ако усещате изтръпване в лявата или дясната ръка, направете няколко движения и си дайте сметка дали неприятното усещане отзвучава (puls.bg).

За съжаление изтръпване на едната ръка може да се почувства и при сериозно заболяване, причиняващо увреждане на нервните пътища (невропатия). Ето в кои случаи се наблюдават споменатите симптоми:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Нарушено мозъчно кръвообращение (исхемичен инсулт); изтръпването на крайниците в едната страна на тялото с още няколко симптома насочват към тази тежка диагноза, която налага незабавно търсене на медицинска помощ. Изтръпване и мравучкане на крайник тук се приема за ранен симптом, а при изразен инсулт освен това се чувства световъртеж, слабост, замъглено зрение, речеви нарушения;
  • Идентично изтръпване може да има и при болести на гръбнака, по-точно дискова херния или деформация на еластичната връзка между прешлените;
  • Още един случай на изтръпване на лява или дясна ръка : ако то е придружено с треперене на едната ръка, загуба на координация, зрителни нарушения, затруднено ходене, може да става дума за множествена склероза.

Изтръпване само на пръстите на ръцете

невропатия
Загубата на чувствителност е следващият етап при невропатия

Изтръпване само на пръстите, мравучкане и посиняване – това насочва към известния синдром на Рейно. Стеснените кръвоносни съдове от периферната система не успяват да хранят пълноценно тъканите, поради което при студено време или при силен вятър през есента и зимата човекът със синдром на Рейно усеща изтръпване, мравучкане само по пръстите на ръцете. Много често кожата на ръцете посинява, а хората усещат студ. Състоянието не изисква специално лечение – дискомфортът се преодолява, като се пазят ръцете от студа с топли ръкавици, а при изтръпване една хубава разтривка нормализира усещанията (puls.bg).

Изтръпване по време на сън (нощем)

Изтръпването на ръка или крак по време на сън може да е нещо случайно – ако сте спали в неудобна поза. В такива случаи помага и е достатъчно раздвижването (ezine.bg). Ако обаче вашето изтръпване се повтаря и раздвижването не помага, трябва да се консултирате с невролог. Преди да идете обаче помислете има ли други необичайни симптоми, които са се проявили едновременно с вашето изтръпване. Обикновено става дума за един или повече от рода на: отоци на краката, студени крайници, бавно заздравяване на рани, схващате се всеки път ако прекарате по-дълго време в неудобна поза.

Много често причините за изтръпване на крайник по време на сън се отнасят до периферното кръвообращение, т.е. оросяването на тъканите. Кръвообращението може да се влоши по различни причини, които никога не са за подценяване – засягат състоянието и функциите на сърдечно-съдовата система или нервните пътища.

Този тип изтръпване може също да е свързан артрит, лупус, диабет, може да е резултат от обезводняване или липса на витамини (B12) и минерали. При всички случаи е необходима консултация с личния лекар, а той ще прецени дали имате нужда от невролог, кардиолог или друг специалист.

Изтръпване на лицето

Случва се рядко – но дори при липсата на всякакъв опит човекът с изтръпване на лицето трябва да е наясно, че тук самолечението е недопустимо. Изтръпване на лицето може да се усеща при банална настинка, но може да е и един от симптомите на мозъчен инсулт, на засегнат лицев нерв – наранен или парализиран, на херпес зостер, нараняване на лицевите кости (framar.bg). Идете на лекар, тъй като специфичното състояние изисква да се определи причината и да се препоръча адекватно лечение.

Изтръпване на главата

изтръпване
Изпитвали ли сте изтръпване на лицето или главата?

Аналогичен съвет – ако усетите изтръпване или мравучкане на главата (framar.bg). Неприятното усещане (парестезия) може да обхваща целия скалп или част от него, както и едновременно скалпа и лицето. Както и при изтръпване на лицето – може да се дължи на настинка, пареза на нерви, но може да е диабетна или периферна невропатия, тумор, абсцес, склеротични промени, остеопороза, менингит, епилепсия. Вижте и ТУК:

Епилепсия: Лечение, лекарства, първа помощ и диагноза. При деца

Изтръпване на зъбите

Най-често това усещане е свързано с инфекции и възпалителни процеси в зъбите и челюстите (framar.bg).

Лечение на невропатия

Лечението на невропатия започва с установяването на точната причина за състоянието (maskaran.com). Това ще рече, че ако причината е витаминен дефицит или недостиг на минерали, попълването на дефицита ще действа оздравяващо. Ако се касае за последица от диабет или болест на гръбначния стълб – естествено лечението на основния здравословен проблем ще подобри симптоматиката, за която говорим.

Специален случай например е диабетната невропатия, при която неглижирането може да доведе до трайни увреждания на периферната нервна система с доста тежки последици. Изтръпване и загуба на чувствителност, по-специално на долните крайници, е начало на една тежка фаза от прогресирането на диабета, поява на незарастващи рани с опасност от гангрена и ампутация.

Билки за случая. Лекарства

Обикновено при признаци на невропатия, изтръпване се препоръчват продуктите с гинко билоба за подобряване на оросяването и тонизиране на периферната нервна система. Добър ефект дават също отварите от жълт кантарион и ечемичената отвара. Народната медицина препоръчва външното приложение на коприва – газене върху пресни листа (blitz.bg). При диабетна полиневропатия се препоръчват плод и листа от земна ябълка в менюто.

Лекарствата за подобни състояния могат да се назначат единствено от лекар и са насочени към контрол върху основното заболяване. Обикновено се акцентира и върху попълване на витаминен или минерален дефицит.

Алкохолна невропатия

изтръпване, невропатия
Изтръпване, невропатия – каква е причината?

При хроничен алкохолизъм може да настъпи трайно, необратимо увреждане на периферната нервна система. Засягат се първо крайниците – характерни са изтръпване и болка, впоследствие загуба на чувствителност (framar.bg). Загубата на чувствителност засяга първо краката, след това и ръцете, като се развиват т.н. нечувствителни крака тип “чорап” и ръце – тип “ръкавица”. При най-тежките случаи този тип дегенерация на нерви може да доведе до инвалидизация.

Алкохолната полиневропатия може да се изрази не само в изтръпване, но и в болка, боцкане тип иглички, мравучкане и т.н. Уврежданията на нервите се дължат основно на токсичното въздействие на продуктите от разпада на алкохола. Фактор е и небалансираното хранене, често явление при алкохолици – при непълноценно меню недостигът на витамини и минерали е факт.

Какво е автономна невропатия

Автономната нервна система обслужва мускулатурата на вътрешните органи, жлезите, сърцето и кръвоносната система, очните ябълки. Тази система не подлежи на волеви контрол (framar.bg). Автономната полиневропатия засяга функциите на описаната система – те могат да се дължат на временни или трайни увреждания и да се проявят например чрез усиленото отделяне на пот или дефицит на тази функция, нарушения в сърдечната дейност и пр. Автономната полиневропатия може да е резултат от диабет или други дегенеративни промени.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

6 Мнения

  1. Цветелина Иванова

    Здравейте,от началото на месец март получих изтръпване в пръстите на левия крак.Ходих на невролог и нищо не установи,каза да пия магне В6.От седмица насам ме боли и лявата ръка,като сухожилие,схваща ми се и левия крак към бута.Дайта ми съвет,моля.

  2. Иван Канлиев

    Трябва да си направите снимка на гръбначния стълб.Може би имате изкривяване на гръбнака и притискане на нервни коренчета,които дават тези изтръпвания.

  3. ivanka georgieva

    Имам изкривявания на гръбначния стълб, на левия крак два пръсто като изтръпване вечер и мускулите на двата крака ме боли кожата, такова усещане имам и някой път вече изтръпват ръцете.

  4. Милена Лазарова

    Здравейте, от близо месец имам ужасно изтръпване в ръцете и краката, имам прекарано усложнение от вирусен грип преди това. Пия Милгама Н и магнерод, първите дни даде резултат, сега изтръпване то е отново налице и по-силно. Може ли съвет?

  5. васил коларов

    3 Пъти ме лекуват от невропатия в св,Наум-софия и не могат да установят какво ми е.това се полу4и преди 3,5 години и имам постояно мраву4кане.не ми правиха снимка на гръбна4ният стълб.слабос в краката,а захарта ми е около 6,5.

  6. Димитър Цанков

    С диабет и полиневропатия съм. Януари получих изтръпване на лицето,дланите, пръстите след това и на ходилата. Април влязох в болница след това ходя при доктори, но положението се влошава. Моля за съвет. Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *