Хронична венозна недостатъчност мъчи всеки втори

Заради заседналия начин на живот, удължаването на неговата продължителност, начина на хранене и други фактори голяма част от възрастното население в света има проблеми с вените.

Смята се, че от хронична венозна недостатъчност на долните крайници страдат между 10 и 50% от мъжете и 50-55% от жените, докато разширените вени се появяват при около 33% от възрастните жени и 20% от мъжете (Italian College of Phlebology).

Хронична венозна недостатъчност е медицински термин, който обхваща различни проблеми, свързани с кръвообращението на долните крайници – разширени капиляри, варикозни вени и оток на определени места.

С времето прогресиращото увреждане на венозните клапи води до появата на неприятните симптоми – затруднено ходене, болка в изправено положение, тежест в долните крайници, лесна умора, парене, болка или стягане в прасците, нощни крампи, неспокойни крака, особено нощем, варикозни вени, сърбеж, напукване на кожата, промени в пигментацията на глезените и краката, в тежки случаи, язви.

Докато малките разширени вени могат да бъдат причина на неудобство и страдание за мъже и жени, при ХВН проблемите не са свързани само с външните прояви на заболяването. Болестта пречи на основни активности като изкачване на стълби, извършване на ежедневната домакинска работа и възможност по-дълго да стоиш прав.

“Демир

С прогресиране на болестта при около 1% от хората могат да се появят язви на долните крайници, които са потенциално сериозно усложнение. С възрастта честотата им се увеличава.

Резултати от проучвания, изследващи качеството на живот, показват, че повече от 80% от страдащите от язви на долните крайници съобщават, че състоянието се отразява зле на тяхната подвижност и може да доведе до емоционални състояния като гняв, негодувание, депресия и социална изолация в допълнение към тежката физическа болка.

Симптомите на хроничната венозна недостатъчност трябва да бъдат изследвани от вашия лекар, който може да постави диагноза и да ви посъветва за най-доброто им лечение.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *