Четири лъжици лосион срещу слънчево изгаряне и кремове

Въпреки честите дъждове летният сезон вече е в разгара си. Затова решихме да припомним най-важните правила за предпазване от вредните слънчеви лъчи.

Кожата може да се защитава от силното лъчение само през първите 10-15 минути на пек. След това тя е напълно беззащитна. Въпреки честите предупреждения на специалистите много хора напълно пренебрегват лосионите срещу изгаряне.

Напълно безстрашно се пекат, без да отчитат, че този навик може да им навлече сериозни проблеми. Като се започне от ранно стареене на кожата чак до опасни болести като рак на кожата. Ето защо е напълно задължително да намазваме щедро цялото си тяло, без да се мръщим.

Крем

За целта стигат четири супени лъжици лосион. Той трябва да се нанесе с масажиране с върха на пръстите, тъй като дланта попива голяма част от него.

Една чаена лъжичка пък е необходима за лицето. Мазилото трябва да се нанесе половин час преди всякакво излагане на слънце. Не забравяйте, че може да изгорите дори ако се разхождате или стоите под чадъра.

След това процедурата по намазване трябва да се повтаря на всеки два часа, независимо дали сте се къпали или не. Ако спортувате на плажа, мазането с крем трябва да е през час. По-често трябва да се нанася лосион и върху лицето и ръцете, които са по-чувствителни.

Добре е да се купуват водоустойчиви слънцезащитни продукти, които предпазват едновременно от UVA и UVB лъчи. Те ще ви предпазят, докато сте във водата, която пречупва лъчите и може да ви докара много сериозно изгаряне.

Дори и да сте си осигурили водоустойчив крем обаче, трябва да се мажете наново след всяко излизане от водата. След къпане в морето тялото трябва да се изплакне със сладка вода, за да се махне цялата сол. След това се подсушете с кърпа и нанесете лосиона.

Правила

“Фигурин

Специалистите съветват да се избягват слънчевите бани след 11 часа и преди четири следобед. За малките деца пък печенето е изцяло вредно. Те трябва постоянно да носят шапка и да бъдат намазани с лосион поне фактор 40.

По време на плаж не си слагайте грим или парфюм, защото така можете да си докарате алергия. Не забравяйте да предпазвате и устните, които лесно се изсушават и изгарят. Водата също трябва да ви е подръка и да пиете по много на ден.

Ако се разхождате на силно слънце, носете светли дрехи и шапка. Очите си пък ще предпазите с очила със 100% UV защита. Ако се печете, избягвайте солариума. Комбинацията от двете ще изсуши и увреди кожата и тя ще се сбръчка по-рано.

Дайте мнение и Вие тук!

След като се приберете от плаж, мийте със сапун кожата си, за да се махне целият лосион. Изплаквайте и косата си, защото солта я изсушава и уврежда.

Можете да си купите шампоан за всекидневна употреба, който е no-щадящ и с него да я третирате след всеки плаж.Ако въпреки горните предпазни мерки все някак успеете да изгорите, то тогава забравете за плаж на следващия ден.

Защита

Колкото по-висок е факторът на лосиона. толкова по-дълго време може да прекарате на слънце. За всекидневна употреба трябва да се използва слънцезащитен лосион е фактор 15. Това е и минималният фактор при слънчеви бани.

При избора на лосион трябва да се вземе предвид и типът кожа. Най-застрашени от изгаряне са светлите хора с рижава, руса коса, светли очи и лунички. За тях е препоръчително изобщо да не се поддават на пряка слънчева светлина. Дори и няколко минути са достатъчни,за да станат червени като домат. Те трябва да използват лосион с фактор над 50.

Хората със светла кожа и коса и сини или кафяви очи също трябва да използват такъв фактор. За разлика от горния тип обаче те могат да получат загар.

Между 15 и 30 фактор трябва да е мазилото на тези, които са със светла кожа, кафява коса и шоколадови или сини очи или с матова кожа, кафяви очи и коса. Тъмната кожа, съчетана с черна коса и очи, се нуждае от сравнително ниска степен на защита. При тези хора тя може да падне на 6-15 фактор. Именно те обаче са и най-податливи за развитие на меланоми.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стареене на кожата

5 причини за ранно стареене на кожата

Стресът, слънцето и цигарите съсипват красотата и младостта ни чрез стареене на кожата. Как помагат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *