Тромбоза на вратната вена

Тромбоза на вратната вена не е много рядко заболяване. От него по-често боледуват мъжете около 40-50-годишна възраст.

Причините, които предизвикват запушване на вратната вена, са много и разнообразни: чернодробна цироза, тумори в черния дроб, адхезивен перикардит, притискане или увреждане стената на вратната вена (от наранявания, общи инфекции, пневмония и др.).

Понякога запушването води началото си от мигрираш тромб. Тромбът може да се локализира в главния ствол на вената или в нейните разклонения и обикновено запушва напълно кръвоносния съд.

Симптомите се предшестват от проявите на основното заболяване, което е предизвикало тромбозата. Различават се две форми – остра и хронична. Острото запушване на вратната вена се появява с внезапна силна болка в корема, непрекъснато повръщане (с наличие на кръв), кървава диария, повишена температура.

За кратко време се развива чернодробна недостатъчност. Заболяването е опасно, крие рискове и се налага болнично лечение.

За хроничната тромбоза е характерна болката в корема, която се локализира около пъпа. Тя наподобява болката при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Лечението изисква спазването на специален режим и диета (като при цироза на черния дроб). Необходимо е да се вземат мерки за лечението на основното заболяване, предизвикало запушването на вратната вена.

Дайте мнение и Вие тук!

Профилактиката също се свежда до лечението и отстраняването на болестните състояния, които могат да предизвикат тромбоза.

Югуларна вена наричаме кръвоносен съд, който е разположен относително на повърхността в областта на врата (шията). Това е научното й наименование и тя бива външна и вътрешна, като често се случва да бъде разширена или да се травмира по някакъв начин, например най-страшното е да тромбозира.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

болка в крака

Запушен кръвоносен съд на крака. Без лечение тромб може да ви убие!

Какво е запушен кръвоносен съд на крака (тромб)? Запушване на вени – симптоми и лечение. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *