Изтръпване на устните. На горната или долната устна? На брадичката? Как да предотвратим инсулт

Д-р Богомил ПЕЕВ: Изтръпване на устните може да е знак, че трябва да вземете мерки за предотвратяване на мозъчен инсулт!

– Редовно следете кръвното си налягане и холестерола, движете се повече и не пренебрегвайте профилактичните прегледи

Според статистическите данни заболяванията на кръвоносната система са заплаха номер едно за българите.

Начинът на живот и културата на хранене се сочат от СЗО като един от най-важните фактори за поддържането на съдовете във форма. Всяка причина, която предизвиква тяхното стесняване или притискане, води до увеличаване на налягането в тях или до запушване и прекъсване на кръвопотока.

Какво представлява мозъчният инсулт?

Това е внезапно остро нарушение на кръвообращението.

Различават се два вида инсулт: хеморагичен и исхемичен. В първия случай се получава прекъсване на кръвоносен съд. Той се разкъсва, особено при наличието на повишено артериално налягане, и се стига до мозъчен кръвоизлив. Излятата кръв образува хематом, който притиска и разрушава мозъчната тъкан.

В последно време все повече внимание се отделя на по-често разпространения тип инсулт – исхемичния.

Доказа се, че за кръвоносните съдове повишеното ниво на холестериновия липопротеид, който ние обикновено наричаме „лош холестерин“, е особено опасно. Прекалено голямото му количество в кръвта води до образуване атеросклеротични отлагания – плаки. Те се натрупват по стените на съдовете и пречат на свободното протичане на кръвта.

В резултат на това органът, който те снабдяват с кръв (сърце или мозък), получава все по-малко кислород. В даден момент атеросклеротичните плаки могат да се откъснат и образувалият се по този начин тромб напълно запушва съда, поради което част от мозъчната тъкан умира и се стига до ис-хемичен инсулт.

Този тип инсулти са по-чести. 80- 85% от мозъчните инсулти са исхемични.

Най-засегнати са хората в напреднала възраст, но не са пощадени и лицата на средна, даже и в по-млада възраст.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Високата заболеваемост от инсулти в нашата страна се дължи на занемарената профилактика, на нездравословния начин на живот и пренебрегването на рисковите фактори, на първо място сред които стои високото кръвно налягане. То не трябва да надвишава 120 на 80. Самите пациенти трябва да го следят непрекъснато.

Друг сериозен фактор е дислипемията -наднорменото съдържание на холестерол и триглицериди в кръвта, което води до атеросклероза.

Диабетът също уврежда кръвоносните съдове, особен в съчетание с високо кръвно налягане и висок холестерол.

Да не се забравят факторите, които могат да бъдат избегнати чрез волята на пациента: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, обездвижване. Но има фактори, които не зависят от пациента. Това са наследствеността, полът и възрастта.

Редовните профилактични прегледи могат да установят повишен риск, произлизащ от групирането на няколко рискови фактори. Признак на наближаващ инсулт са т.нар. преходни разстройства на мозъчното кръвообращение, проявяващи се с краткотрайни говорни нарушения – фъфлене, невъзможност да се изговарят думите, слабост или изтръпване на крайниците от едната страна на тялото, световъртеж, дезориентация и загуба на мисълта.

Дайте мнение и Вие тук!

Клиничната картина на настъпилия мозъчен инсулт се изразява с различни оплаквания и симптоми в зависимост от това, коя е засегнатата артерия: внезапна слабост, изтръпване на ръката или крака от едната или от двете страни, смущения в усещанията, внезапно силно главоболие без ясна причина, нарушение на говора – затруднен и неразбираем, изтръпване на устните, внезапно замъгляване и загуба на зрението, световъртеж, залитания или внезапно падане.

Описаната транзиторна исхемична атака, която се проявява с краткотрайни нарушения (за 2 до 15 минути) на мозъчните функции, може да бъде предвестник на мозъчния инсулт и да доведе до мозъчен удар. Най-голям риск за появата на инсулт идва от хипертонията (високото кръвно налягане), сърдечни аритмии, предсърдно мъждене, повишено ниво на холестерола и триглицеридите, захарен диабет, инфекциозни заболявания, наднормено телесно тегло със затлъстяване предимно в коремната област, стресови преживявания, фактори, свързани с начина на живот -тютюнопушене, нерационално хранене, злоупотреба с алкохол, обездвижване и др. В голяма част от преболедувалите от мозъчен инсулт са налице трайни увреждания. При някои от тях се развива съдова деменция, а при други – слединсултна депресия. Това аргументира първостепенната роля на първичната профилактика на мозъчния инсулт, която е насочена главно към предотвратяване на рисковите фактори за възникването им.

Ако вече сте прекарали инсулт или страдате от атеросклероза на съдовете на главния мозък и имате някои от рисковите фактори, е задължително прилагането на медикаментозно лечение от личния лекар, с помощта на невролог и кардиолог. Те са специалистите, които ще определят схемата на лечението. В България са регистрирани всички съвременни медикаменти срещу хипертония и диабет.

Основната профилактика на инсултите е редовното контролиране на артериалното налягане и стриктно спазване на антихипертензивна терапия, системно лечение на захарния диабет, на предсърдното мъждене и другите сърдечносъдови проблеми. За пациентите с хипертония и високи нива на холестерола е важна диета с ограничена употреба на наситени мазнини: тлъсти меса и супи, пилешка кожа, салами, сметана, сирене с високо съдържание на мазнини, яйца, пълномаслено мляко, свинска мас, твърди маргарини и др.

Препоръчителна е консумацията на повече зеленчуци и плодове, богати на целулоза: ябълки, цитрусови плодове, соя, соево и царевично масло, овесена каша, пълнозърнест хляб, извара, нискокалорично мляко, телешко и агнешко месо, два дни седмично морска риба.

Кръвоизлив в окото. Причини, лечение, капки

Паралелно с медикаментозното лечение благоприятно действие имат и някои лечебни растения, които трябва да се приемат по-продължително време.

Препоръчвам следната рецепта:

Седефче – стръкове 30 г, бял имел – стръкове, глог – цветове, полски хвощ – стръкове и балканска чубрица по 50 г. Билките се смесват Прави се отвара 5 минути на една супена лъжица билки в 500 мл вода След изстиване се прецежда и отварата се изпива за един ден.

Против висок холестерол:

Бабини зъби – стръкове 60 г, магарешки трън – стръкове, глухарче – корени, глог – цветове и жълт кантарион -стръкове по 40 г. Приготовление: 2 супени лъжици билки в 500 мл вода. Ври 5 минути. Дневна доза – 3 пъти по една чаша преди ядене.

Главоболие, замъглено зрение и световъртеж може да са симптоми на инсулт

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *