как да се предпазим от инсулт
как да се предпазим от инсулт, има ли лекарство?

Как да се предпазим от инсулта. Има ли лекарство за предпазване от инсулт?

Сърдечносъдовите заболявания, сред които и инсултът, са една от основните причини за смъртност почти в целия свят.

Затова борбата с тях е много важна и колкото и банално да звучи, тя вече се поставя на нова основа. За да бъде здрав човек, трябва да се научи да живее здравословно, като на първо време преосмисли вредните си навици и се заеме с тяхното преодоляване и отказване.

Много от тези навици са дълбоко вкоренени у нас, затова е толкова трудно да бъдат премахнати. Защото доброто здраве е най-добрата награда за всеки. Трябва да бъдем оптимисти, за да можем крачка по крачка да постигаме целите си.

Здравето означава благополучие и не трябва да се отчайваме, защото не гоним съвършенство – съвършенството е недостижима цел. От нас се изисква да живеем здравословно, защото сме отговорни за своето здраве.

Симптоми и клинични форми на мозъчния удар.

Инсултът означава нарушение на мозъчното кръвообращение. Мозъчните тъкани получават около 15 процента от цялата кръв, която сърцето изтласква, защото поддържането на функционалната активност се нуждае от постоянен приток на кислород и глюкоза.

За разлика от клетките на другите органи, мозъчните клетки са неспособни да съхранят енергията, която получават при окисляване на глюкозата. И затова, когато мозъкът престане да се снабдява с кислород, човек може да живее само няколко минути. Това може да се случи при спиране на дишането или прекратяване биенето на сърцето. Веднъж загинала, мозъчната тъкан не може да се възстанови.

В 10 на сто от случаите настъпването на инсулта се съпровожда с характерни симптоми.

Микроинсултът може да предизвика загуба на чувствителността от едната страна на тялото, нарушение на речта, а понякога и засягане на окото от тази страна. Такива пристъпи обикновено продължават по-малко от 30минути, след което нормалната активност постепенно се възстановява.

Но в случаите, когато причината за инсулта е тромб, симптомите се запазват по-дълго време и се изразяват в забавени реакции, главоболие, изчезване на дясната половина на полезрението, затруднена реч, слабост и накрая парализа. Около две трети от всички случаи на мозъчен инсулт са обусловени от запушване на артериите, подхранващи мозъка.

Много по-опасно състояние е кръвоизливът в мозъка, който се предизвиква от спукване на мозъчната артерия. 15 на сто от всички случаи на инсулт се получават именно по тази причина, като 50 на сто от болните умират.

Тази форма е по-опасна от исхемичния инсулт, защото “изливащата” се от спуканата артерия кръв “убива” околните мозъчни тъкани. Друг вариант е аневризмата, която, за съжаление, е по-често срещана при младите хора.

Рисковите фактори се предават и по наследство.

Основната причина за инсулта е повишеното кръвно налягане. Хората с високо кръвно получават 3-4 пъти по-често инсулт от тези с нормално налягане.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В най-рисковата група попадат възрастните хора, пушачите, алкохолиците, болните с диабет, прекаралите операция на сърцето, а също и хората с прекаран по-рано инсулт.

Статистическите данни показват, че това заболяване най-често се среща при мъжете, при хората с тъмен цвят на кожата, както и при тези, чиито родители са пострадали от инсулт. Както се казва, това са вероятните “жертви” на инсулта.

Не можем все пак да не отбележим, че през последните десетилетия смъртността започва да намалява. Особено в САЩ, където хората започнаха да следят не само теглото си, но и нивото на своя холестерол, както и да отделят по-голямо внимание на това с какво се хранят. И не на последно място, разбира се, заниманията с физкултура.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО Е ТРУДНО И МЪЧИТЕЛНО.

Нарушението на мозъчното кръвообращение уврежда нервната система. Затова при лекуване на последиците, освен физическа терапия, в повечето случаи е необходима и медикаментозна. Лечението се назначава и контролира от квалифициран специалист след качествена диагностика на увредената нервна система и въобще на състоянието на организма като цяло.

Медикаментозното лечение е насочено към възстановяване или стимулация на мозъчните огнища, отговарящи за движенията и речта. И само ако се възстановят функциите в тези мозъчни огнища, тогава може да се говори за пълно физическо възстановяване.

Съществува специално създадена методика за това възстановяване. Ние няма да се спираме на подробности от нея, само ще споменем някои основни аспекти.

• Когато състоянието ви след прекаран инсулт започне леко да се стабилизира, опитайте се да поседнете в леглото, но без да се престаравате. Ако почувствате виене на свят, веднага си лягайте.

• При първите опити да станете прав, трябва да имате предвид, че мускулите ви са увредени, краката ви са много слаби и до голяма степен атрофирали. Трябва ви помощник, поне в началото. Не стъпвайте веднага на увредения крак, опитайте първо със здравия, а след това постепенно с болния. Сам контролирайте времето, за което ще можете да стабилизирате стоенето прав.

• Ако състоянието ви позволява да стоите на крака, следва да направите първите крачки и това е много важно. Вашият помощник трябва да е от здравата ви страна. Това е доста трудно, но така трябва, защото позволява повече свободни придвижвания. Но тук решаващо влияние има и степента на увреждане на мозъка – от това зависи как ще проходите.

• Времето, за което болният може да се научи да ходи, е различно за различните болни, но в края на краищата всеки ще се научи да ходи. Разбира се, походката няма да е идеална. Трябва да се натоварва увреденият крак и когато равният под у дома и асфалтовият път вече няма да бъдат достатъчни за това натоварване, излезте в полето във висока трева, или на снега през зимата.

Дайте мнение и Вие тук!

• Един от основните проблеми, с който ще се сблъскате, е трудността при сгъване на краката в коленете. Ние ще ви предложим само едно упражнение, което ще улесни тази ваша задача, но с помощта на добър физиотерапевт ще се справите още по-добре. И така: легнете по гръб и се опитайте да изпънете крака си. След това помолете помощника си да ви го сгъне отново.

После отново го изпънете. Повтаряйте това много пъти. Целта на упражнението е да се накарат мускулите да заработят. Така те няма да атрофират.

По отношение на засегната от инсулта и увредена ръка препоръките са същите. Трябва да се опитвате да раздвижите мускулите, въпреки спазмите, които отначало много ще ви измъчват. Мускулите са изгубили своята еластичност.

Същото важи и за пръстите. Тях най-лесно ще раздвижите, като се опитвате да движите някакъв предмет -топче, химикал и т.н.В крайна сметка, най-важното е да не бездействате, защото бездействието впоследствие усложнява нещата.

КАК ДА КОНТРОЛИРАМЕ РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ? Не пушете!

По мнението на водещи специалисти, това е най-опасният фактор на риска при сърдечносъдовите заболявания. Никотинът повишава честотата на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Въглеродният окис, съдържащ се в цигарения дим, измества кислорода и уврежда артериите. А това помага за образуването на атеросклеротични плаки. Но ако човек откаже цигарите, рискът намалява няколко пъти.

Следете нивото на холестерола в кръвта си.

Ако то е по-високо от 200 мг%, го обсъдете със своя лекар. Повишеното ниво на холестерола и липопротеините с ниска плътност значително увеличават риска от развитие на атеросклероза. Основното изискване в случая е да се употребяват колкото се може по-малко продукти, богати на холестерол и наситени мазнини.

Няма никакви съмнения, че храненето влияе на нивото на холестерола в кръвта. Ограничете говеждото месо, яйцата, говеждия черен дроб, пълномасленото мляко, маслото, шоколада. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, на птичето месо, на киселото мляко и нетлъстата риба.

Следете нивото на захарта в кръвта си.

Защото е установено, че диабетът не просто помага за развитието на сърдечносъдови патологии. При диабет, когато вследствие неправилното производство на инсулин се нарушава въглехидратната обмяна, се увреждат кръвоносните съдове.

Това заболяване често се развива при хора с наднормено тегло и затова се наблюдава тенденция към увеличаване концентрацията на мазнини в кръвта.Състоянието на болните с диабет може да се контролира с диета, а ако е необходимо, и с медикаменти.

Затлъстяването, хиподинамията и стресът са фактори, които в никакъв случай не трябва да се подценяват.

Данни от последни изследвания пораждат предположението, че вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания се определя и от мястото на отлагане на мазнините. Например ако при мъжете обемът на талията превишава обема на бедрата, значи вече са в групата на риска. Заседналият начин на живот допълнително се отразява на състоянието на кръвоносните съдове.

И накрая за стреса: въпреки че е трудно да се определи нивото му, защото то е индивидуално при всеки, прекалените стресови въздействия вредят на здравия човек. Още повече че намиращият се в стресова ситуация човек не усеща как посяга например към цигарите.

Занимавайте се с физически упражнения.

Упражнявайте някакъв спорт поне 3 пъти в седмицата.

Периодично измервайте кръвното си налягане и стриктно спазвайте предписанията на лекаря.

А и не пренебрегвайте редовните прегледи за измерване нивото на холестерола. И въобще, правете си основни медицински прегледи. Освен избягването на всички рискови фактори, е целесъобразно, съгласно лекарските предписания, да се приемат и медикаменти с невропротективно действие. Те защитават мозъка от исхемия и могат да предотвратят инсулт.

Има ли лекарство за предпазване от инсулт?

Всички лекарства, които са за възстановяване от инсулт, по принцип стават и за предпазване от него, но рискът да си навредите, ако не работите под контрола на лекар, е голям. По-долу в материала, към който даваме линк, има изброени доста лекарства. Но едни са съдоразширяващи, втори са за разреждане на кръвта, трети са за намаляване на кръвното налягане. Така че ако започнете да ги пиете безразбортно, вероятността да пострадате е огромна. Затова ви съветваме да отидете при личния си лекар, той да ви изпрати на нужните изследвания и да ви предпише онова лекарство за предпазване от инсулт, което наистина ще ви свърши работа. Защото бъдещият инсулт всъщност е настоящ друг проблем, който трябва да се разреши.

Спирането на всякакво пиене, увеличаването на разходките на чист въздух, по-малкото заседяване пред компютъра, яденето на по-малко въглехидрати и преработени храни, салами в подозрителни сосове и т.н. биха заместили всяко лекарство, което се пие ненавреме. Няма как да нарушавате горните съвети и пиейки каквото и да било, да се предпазите от евентуален инсулт. Струва си човек да се замисли, докато още може да го направи.

Непременно погледнете и ТОВА:

Исхемичен мозъчен инсулт: Критични дни. Хеморагичен и др. видове.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *