сминдух Trigonella foenum-graecum
сминдух или на латински Trigonella foenum-graecum, както е известна подправката - билка!

Сминдухът като подправка и лекарство – какво лекува и как

Сминдух или Trigonella foenum-graecum е едногодишно тревисто растение. В семената му се съдържат от 20 до 30% слузни вещества.

Стритите вещества предизвикват отделяне на секреции в стомаха и в червата и действат апетитовъзбуждащо. Те са и добри антисептици.

Сминдухът се използва широко в нашата кухня като полезна подправка. Със семената на сминдуха се приготвя шарена сол, в която има и други подправки. Пресни и консервирани ястия от месо и зеленчуци се комбинират с чубрица, джоджен, магданоз, копър, червен и черен пипер.

Сминдухът се вари с основните продукти. Трябва да се пази в добре затворен съд, защото бързо поема други миризми. Семената под формата на отвари действат добре на обмяната на веществата, поради което се препоръчва при затлъстяване.

Отвара от семената се прилага и при диабет, за спиране на кръвоизливи от вътрешни органи и като жлъчегонно средство.В народната медицина сминдухът се употребява и при кашлица, диарии, като полово-възбуждащо средство.

Препоръчва се да се пие под формата на запарка: взема се 1 чаена лъжица стрито семе и се залива с 200 мг кипяща вода, оставя се да кисне 1 -2 часа, прецежда се през двойна марля и се пие по една ракиена чашка преди ядене. Дозата може да се повтори няколко дни.

Дайте мнение и Вие тук!

Външно растението се прилага под формата на лапа при гнойни рани, циреи, отоци, при ревматизъм, подагра, екзема и др.

При диабет се взема една чаена лъжичка семе се вари в 600 мл вода, ври 5- 8 минути, прецежда се и се пие три пъти на ден, половин час преди ядене по една малка винена чашка.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 Мнения

  1. Една и съща статия копирана навсякъде , а рекламите в сайтовете вървят , българска неграмотна работа , затова сте на такова положение , българчета …..

    • Абсолютно сте прав. Страшно много сайтове крадат статии от нас и се получава такова дублиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *