Сминдух или Trigonella foenum-graecum е едногодишно тревисто растение. В семената му се съдържат от 20 до 30% слузни вещества.
Стритите вещества предизвикват отделяне на секреции в стомаха и в червата и действат апетитовъзбуждащо. Те са и добри антисептици.
Сминдухът се използва широко в нашата кухня като полезна подправка. Със семената на сминдуха се приготвя шарена сол, в която има и други подправки. Пресни и консервирани ястия от месо и зеленчуци се комбинират с чубрица, джоджен, магданоз, копър, червен и черен пипер.
Сминдухът се вари с основните продукти. Трябва да се пази в добре затворен съд, защото бързо поема други миризми. Семената под формата на отвари действат добре на обмяната на веществата, поради което се препоръчва при затлъстяване.
Отвара от семената се прилага и при диабет, за спиране на кръвоизливи от вътрешни органи и като жлъчегонно средство.В народната медицина сминдухът се употребява и при кашлица, диарии, като полово-възбуждащо средство.
Препоръчва се да се пие под формата на запарка: взема се 1 чаена лъжица стрито семе и се залива с 200 мг кипяща вода, оставя се да кисне 1 -2 часа, прецежда се през двойна марля и се пие по една ракиена чашка преди ядене. Дозата може да се повтори няколко дни.
Външно растението се прилага под формата на лапа при гнойни рани, циреи, отоци, при ревматизъм, подагра, екзема и др.
При диабет се взема една чаена лъжичка семе се вари в 600 мл вода, ври 5- 8 минути, прецежда се и се пие три пъти на ден, половин час преди ядене по една малка винена чашка.
Една и съща статия копирана навсякъде , а рекламите в сайтовете вървят , българска неграмотна работа , затова сте на такова положение , българчета …..
Абсолютно сте прав. Страшно много сайтове крадат статии от нас и се получава такова дублиране.