ome2

Омепразол – когато стомахът боледува

Плюсове, минуси и мнения за омепразол и неговите аналози: Гастроцид, хелицид, Omeprazid, Ulkoprol и др. Лечение на язва, рефлукс, киселини и панкреас

Омепразол е съвременен лекарствен продукт от групата на т.н. инхибитори на протонната помпа. Това означава, че с негова помощ се регулира производството и количеството на солната киселина в стомашния сок. Този антисекреторен лекарствен препарат върши работа при лечението на язва и изобщо на различни ерозивно-възпалителни процеси в горната зона на стомашно-чревния тракт.

омепразол
Не една фармацевтична компания зарежда пазара с омепразол

Препаратът омепразол упражнява лечебния си ефект едва след като попадне в кисела среда, а тази в стомаха е точно такава. След като попадне там, съответната доза омепразол прониква в специалните стомашни клетки, които секретират солна киселина. Там започва да регулира продукцията на солна киселина и пепсин – т.е. фермента, който разлага протеините.

Прапаратът омепразол (Omeprazole)

Препаратът омепразол има бактерицидно действие върху прословутия микроскопичен вредител хеликобактер пилори. Този патоген е основен виновник за гастрита и язвата. Точно това е причината продуктът омепразол да се включва редовно в списъка за лекарствена терапия срещу хеликобактер пилори при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Има ситуации, при които стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода и така се развиват гастроезофагеален рефлукс, язвен рефлукс, ерозивен езофагит. Всичко това уврежда лигавиците на храносмилателния тракт и причинява разранявания. Приет вътрешно, коментираният омепразил е в състояние да отслаби ефекта от агресивното въздействие на солната киселина, да възстанови рН на на стомашния сок и да тушира симптомите на изброените заболявания.

С лекарство като омепразол не само се подобрява самочувствието на пациентите, но и рязко намалява вероятността от рецидиви на болестните състояния и проява на усложнения. Действието на лекарството се усеща един час след приема и продължава едно денонощие. Максимален терапевтичен ефект може да се очаква два часа след приема. Колкото по-висока доза е приетият препарат, толкова активността на клетките, произвеждащи киселината.

Омепразолът се отдел от организма до 80% чрез урината/бъбреците, и 20% чрез екскрементите/чревния тракт. При възрастни пациенти или в случаи на бъбречна недостатъчност този процес протича по-бавно.

Форми

В аптечните мрежи омепразол може да се намери под формата на инжекционен разтвор, капсули и сашета за разтвор.

Флакони, ампули – Пробитор, Улкопрол, 40 мг

Въвеждането на омепразол в организма може да стане чрез венозна инжекция; това е вариант основно за възрастни, като инжектирането трябва да се изпълни от медицинско лице. Дозата и продължителността на лечението зависят от естеството на здравословния проблем и общото здравословно състояние на пациента.

Медикамент с активна съставка омепразол е например пробитор. Прилагането му може да причини някои нежелани ефекти като главоболие, газове и болки в стомаха, диария или запек, гадене и повръщане, отоци, световъртеж, косопад, обриви, алергични реакции, болки в ставите, хрипове и задух, чернодробни отклонения. Възможно е също при инжектирането да се получат проблеми със зрението; при продължителна употреба нараства рискът от счупвания на кости или понижени нива на магнезий в кръвта.

Улкопрол е още един продукт с активна съставка омепразол – под формата на инжекционен разтвор и на капсули. Улкопрол се инжектира при профилактични програми срещу вдишване на стомашно съдържимо – възможно е то да попадне в белия дроб по време на операция под обща наркоза. Инжекции улкопрол се използват и когато пациентът не е в състояние да погълне капсули. Препоръчителни са кратките, петдневни курсове при язва и възпаление поради прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Друга причина за прилагането на медикамент с омепразол е възпалението на хранопровода поради преминаване на стомашен сок. И накрая – при т.н. синдром на Цьолингер-Елисън. Същността му са множеството язви на стомха и дванадесетопръстника при тумор в панкреаса с продукция на голямо количество гастрин.

Омепразол генерикон
“Фигурин

Това е вариант за лечение с медикамента, който е пригоден за орален прием. Приготвен е под формата на върди капсули, които могат да се приемат и преди, и след хранене. Капсулите съдържат разтворими гранули със специална предпазна обвивка. Показанията за приема са същите както при инжекционната форма, като могат да се прилагат при деца над една година и подрастващи в подходяща доза. Лечението с този медикамент може да продължи до излекуване на заболяването, както е с възпален хранопровод поради връщане на стомашно съдържимо. Възможни са дози за деня от порядъка на 10 до 40 мг в зависимост от диагнозата. Терапевтичният режим се определя конкретно за пациента и самоволните корекции не са желателни. Една опаковка омепразол генерикон може да се купи за около 10-11 лв за 28 капсули от 20 мг.

омепразол
Ако ви боли стомах и имате киселини два дни в рамките на една седмица, посетете лекаря си!

Продуктът с омепразол на Актавис е популярен под названието гастроцид. В този вариант за перорален прием капсули с 10 мг активно вещество могат да се набавят за около 7 лв при опаковка от 28 броя. Обикновено се препоръчва за краткотрайно лечение на възрастни с рефлукс.

Омепразол саше

Омепразол саше е още една форма, при която дозирани гранули се разтварят с малки количества вода и получената течност се изпива в рамките на 30 минути. Тази форма може да се прилага при деца и пациенти с бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Пример – продуктът нексиум с активен компонент езомепразол, в сашета от 10 мг. Дозата и продължителността на приема трябва да се определят конкретно в зависимост от възрастта, килограмите на пациента и същността на здравословния му проблем. Прилага се и при пациенти, които се хранят със сонда. Цената на една опаковка от 28 сашета е 63 лв (по framar.bg).

Инструкция за прием – показания

Омепразол се препоръчва и приема при множество заболявания на горната част на стомашно-чревния тракт. Като правило се прилага при деца над пет години и възрастни, но в някои случаи може да се дава и на деца на възраст 1-5 години. Ето типичните случаи за прилагане на продукта:

 • При комплексно лечение на язва в активна фаза в стомаха или дванадесетопръстника. Най-често това е свързано с инфекция, провокирана от хеликобактер пилори.
 • За лечение на синдрома Цьолингер-Елисън.
 • За неутрализиране на гастроезофагеален рефлукс – връщане на стомашно съдържимо в долната част на хранопровода.
 • За усложнение на неусложнени киселини, които продължават повече от две денонощия в рамките на една седмица.
 • При модулно лечение на ендоскопски потвърден ерозивен езофагит.
 • За корекция на хиперсекреторни нарушения в горната зона на храносмилателния тракт.
 • За лечение на гастропатия, причинена от приема на нестероидни противовъзпалителни препарати.
 • В комбинирано лечение на полиендокринна аденоматоза.
 • Профилактично – за предотвратяване на рецидиви при хронична дуоденална язва, аспиринова и стресова язвена болест.

Противопоказания

омепразол
С омепразол успешно се регулира повишената киселинност на стомашния сок

Основно противопоказание за прием на омепразол е свръхчувствителност/алергия към активната съставка или друг компонент от лекарствения продукт. Освен това препаратът трябва да се избягва по време на бременност. Клинично доказано е, че приемът на омепразол през първия триместър на бременността може да провокира аномалии в развитието на плода. Все пак омепразол може да се препоръча, но само ако очакваната полза превищава потенциалния риск. Препаратът прониква пълноценно и бързо в кръвта и майчиното мляко, затова не е желателно да се приема и в период на кърмене.

Омепразолът съдейства за намаляване киселинността на стомашния сок; във връзка с това той не е подходящ при гастритите с понижена киселинност, при атрофичните гастрити. Омепразолът е противопоказан и при пациенти с предполагаема онкологична патология на стомаха или дванадесетопръстника. В този случай препаратът може да маскира проявената симптоматика и затруднява окончателното потвърждаване на диагнозата. Има дори данни, че приемът на омепразол може да стимулира растежа на вече наличното новообразувание.

Други противопоказания са остеопорозата и склонността към спонтанни счупвания на костите. Омепразолът буквално измива калция от костите и  затова може да усили симптомите на остеопороза. При крайна необходимост се допуска лечение с омепразол в комплект с калций и витамин D. Преди препоръчването на омепразол за прием е необходимо да се установи със сигурност, че пациентът не страда от злокачествено заболяване на стомашно-чревния тракт, стомашно-чревна инфекция от рода на салмонелоза и пр.-, тъй като омепразолът може да стимулира размножаването на патогените.

Оше противопоказания са чернодробна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. При чернодробна недостатъчност рязко се забавя биотрансформацията на лекарството и започва възпаление на чернодробните клетки. При бъбречна се забавя извеждането на отработения продукт от организма.

Странични действия

Страничните  ефекти от приема на омепразол са сравнително редки и това си е плюс за медикамента. Обикновено те се проявяват при неправилен прием или при продължително лечение с него, например два-три месеца. В тези случаи най-често потребителите се оплакват от проблеми с хранително-чревния тракт: прилошаване, подуване и болки в стомаха, диария или запек. Някои пациенти се жалват от световъртеж и главоболие. Тези симптоми изчезват сами, когато се прекрати приемът на омепразол.

Не е изключено все пак да се проявят и по-сериозни странични действия, в някои случаи провокирани и от други заболявания на пациента. Така например има информация за нарушени вкусови усещания, сухота и възпаление на лигавицата на устната кухина. Гадене, повръщане, метеоризъм са други проявявани смущения. Има и още:

 • Нарушени функции на черния дроб;
 • Смущения във функционирането на нервната система, сред които раздрзнителност, зепресия, с опасност от енцефалопатия;
 • Кожни проблеми – зачервяване, сърбеж, образуване на люспи по кожата и обриви, косопад;
 • Алергични реакции от типа на повишена температура, отоци, бронхоспазми, уртикария, нефрит, шок;
 • Промени в кръвната картина, включително анемия при дефицит на витамин Б12;
 • Болки в големите стави и мускулна слабост;
 • Има информация и на единични случаи с формиране на доброкачествени кисти в стомаха, зрителни проблеми, отоци по краката.
Лечение с омепразол

Макар медикаментът да изглежда безобиден и лесен за дозиране, прилагането му има сложна специфика и трябва да става по лекарска препоръка. Безконтролното самолечение със сигурност би навредило, ако не се спазват правила.

Как да вземаме омепразол? В повечето случаи лекарството се взема преди хранене или по време на първото хранене за деня, закуската. Ако е необходимо да има и втори прием за деня, това обикновено става вечер. Ако е избрана перорална форма – капсулите не се дъвчат и разкъсват, гълтат се цели. Ако се вземат сашета, гранулите се разтварят в малко количество вода или сок. Готовият разтвор трябва да се изпие в рамките на 30 минути.

Каква да бъде дозата? Най-често се препоръчва еднократен прием за деня на 20 мг омепразол. Стандартът обаче се коригира от лекуващия в зависимост от индивидуалната характеристика на пациента. При сериозни здравословни проблеми лечението продължава два месеца, след което се прави почивка от няколко месеца и започва нов лечебен цикъл.

При язва в остра фаза се препоръчват 20-40 мг омепразол, разделени в два приема; лечението е 1-2 месеца.

При ерозивно-язвен езофагит лечението е аналогично, след което се прилага противолецидивен курс от 20 мг в продължение на 1-2 месеца.

мнения, отзиви, коментари, форум

При язва на дванадесетопръстника се препоръчват 20 мг дневно за 2-4 седмици; предпочита се вариантът с 10-милиграмови твърди капсули.

При гастропатии и ерозивно-язвени поражения, причинени от прием на нестероидни противовъзпалителни средства, се приема една капсула дневно в продължение на 4-8 седмици.

Лечението на пациенти със синдрома Цьолингер-Елисън е по индивидуална схема, като минималната доза от 60 мг дневно може да се увеличава до 120; дневната доза се дели на два приема.

При възпаление, причинено от хеликобактер пилори, се препоръчва по 20 мг сутрин и вечер при минимален курс от 7 дни. При подобно лечение омепразол се комбинира с антибактериални средства.

При баналните прояви на т.н. киселини се препоръчват 20 мг дневно за две седмици. Повторно лечение на този проблем може да се проведе след 4 месеца.

При пациенти с болен черен дроб единичната доза не може да надвишава 20 мг.

Дайте мнение и Вие тук!

Профилактично – за да се предотврати изтичане на стомашен сок в хранопровода по време на дълги хирургични интервенции, пациентът взема по 40 мг омепразол в навечерието на операцията и 2-4 часа непосредствено преди нея. Ако пациентът е в тежко състояние и не може да преглъща, дозата може да се въведе чрез венозна инжекция.

Омепразол и алкохол

Омепразолът, както вече видяхме, се взема при нарушена киселинност на стомашните сокове и свързаните с това болестни последици. Препоръчва се и при язви по лигавиците на храносмилателния тракт, причинени от различни  фактори, включително при ХИВ-позитивни. Грамотният пациент е наясно, че съчетаването на което и да било лекарство с алкохол може да има лоши последици. В най-добрия случай няма да се получи очакваният терапевтичен ефект.

Правилото е валидно и за приема на омепразол: паралелният прием с алкохол не бива да се допуска. Каквото и да се говори – не бива да забравяме, че всеки алкохол въздейства върху лигавиците и ако те вече са проблемни, това не минава без негативни последици. Приемът на алкохол непосредствено преди или след дозата омепразол, както някои пациенти практикуват, не им спестява тези последици/ лекарството и алкохолът просто са антагонисти. Всичко, което се постига чрез лекарството, алкохолът го разгражда. Специалистите уверяват, че оздравителният процес се развива много по-бавно и са възможни рецидиви на острите състояния.

Омепразол за деца

По правило омепразол не се дава на деца под петгодишна взраст, но има и изключения. Например при синдрома Цьолингер-Елисън и някои други остри състояния в горната зона на храносмилателната система лекарят може да препоръча омепразол. В такива случаи се изчислява  доза, съобразена с масата на детето. Например при тегло до 10 кг се назначават по 5 мг в денонощие. При тегло от 10 до 20 кг дневната доза е 10 мг, а при 20 кг и повече е допустима доза от 20 мг в денонощие, еднократно. И – под лекарски контрол!

Омепразол при бременност

По време на бременност омепразол не трябва да се приема. Особено важно е този медикамент да се изключва в първия триместър, защото нараства рискът от сърдечно-съдови патологии у плода. В останалите месеци лекарството е допустимо, но само в краен случаи и то след оценка на възможните рискове от страна на опитен лекар.

Омепразол при гастрит

Внимание – омепразол може да се взема само при този тип гастрит, който е свързан с повишена киселинност на стомашните сокове! При нормална или понижена киселинност омепразолът е противопоказан и може да провокира атрофичен гастрит с нулева киселинност на стомашните сокове.

Максималният ефект от еднократен прием на омепразол в доза от 20 мг настъпва средно след около час и половина – два часа. Лечебният ефект продължава 24 часа, затова при гастрит обичайният прием е една капсула от 20 мг в денонощие. Продължителността на лечението обикновено е две-три седмици. През това време киселинността се нормализира и възпалителният процес на стомашната лигавица затихва.

Ако гастритът е причинен от хеликобактер пилори, трябва да се взема и антибактериален препарат.

При киселини

Омепразолът ефективно отстранява киселините, причинени от различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Приемът на този медикамент за инцидентно туширане на проблема е допустим рядко, само като спешна помощ. Тогава дозата му не бива да е по-висока от 10  мг в денонощие. Лечебен ефект може да се почувства след 4-5 дни, а цялата терапия трябва да се ограничи до 14 дни. Такъв тип терапия може след това да се приложи, когато минат 4 месеца. Ако след нормалния курс на лечение киселините се появят веднага отново, очевидно нещата са по-сериозни и е необходимо изследване. Така се постъпва и ако киселините се появяват често и ако тормозят някого поне два пъти в рамките на седмица.

Взаимодействие на омепразол с други лекарства

Омепразолът може да измени ефекта от приема на всяко лекарство, чиято активност зависи от рН на стомаха, например кетоконазол, ампицилин, железни соли. Медикаментите, които се трансформират в черния дроб, могат да забавят разпадането си и да се повиши концентрацията им в кръвта и тъканите – например варфарин, диазепам.

Приемът на  омепразол забавя освобождаването на организма от транквилизатори като сибазон, диазепам, елениум. В такива случаи лекарят може да намали техните дози.

Обратно – при паралелен прием с антикоагуланти този тип лекарства могат да усилят ефекта си; така се случва и с някои медикаменти против гърчове

При паралелен прием с кларитромицин двата продукта взаимно усилват действието си.

Още един ефект – омепразолът усилва негативните ефекти на други медикаменти върху кръвообразуването.

Аналози

Омепразол е популярен медикамент, който има доста аналози и синоними. Всички те имат един и същ активен компонент; различават се по допълнителните съставки и по цената – последното не е никак маловажно!

Ето кои са някои от най-популярните авалози:

Гастроцид

Гастроцид е продукт за перорална употреба – капсули от 10 и 20 мг, и таблетки за варианта гастроцид езо.

Капсулите от 10 мг са на цена около 7 лв за 28 капсули. Продуктът е предназначен за краткотрайна терапия при рефлукс у възрастни, профилактика на язва, причинена от прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Нормално е да се усети подобрение след прием в продължение на 2-3 дни, а цялостно оздравяване след 14. Ако очакваното подобрение не се получи след този срок, трябва да се направи консултация с лекар. Капсулите се поглъщат сутрин на гладно, с вода.

Хелицид

Капсулите хелицид са със същото предназначение и режим на прием; опаковка от 10 броя по 20 мг се намират за около 5 лева. Продължителният прием може да провокира някои неприятни странични ефекти като чревни възпаления, кожни обриви, отклонения във функциите на черния дроб, промени в поведението – агресивни реакции, халюцинации и пр. Медикаментът е противопоказан при алергия към активния компонент или към някоя от допълнителните съставки.

Probitor

Медикаментът пробитор с активна съставка омепразол може да се намери под формата на таблетки, капсули и инжекционен разтвор. Формата се избира от лекуващия в зависимост от характера на здравословния проблем и състоянието на пациента. 1,0 флакона от по 40 мг струват приблизително 50 лв. Тази форма е приложима при възрастни; изпълнението на венозните процедури трябва да е от медицинско лице.

Пероралните форми са предпочитани при язва на стомаха или на дванадесетопръстника, рефлукс, синдром на Цьолинген-Елисън. Стандартна опаковка 28 капсули от 20 мг струва около 12 лв.

Omeprazid

Продуктът омепразид е друг аналог с активна съставка омепразол. Капсулите от 20 мг струват около 5 лв за 14 броя. Може да се прилага при възрастни и деца над една година в подходящи дози, определени от лекар. Капсулите се поглъщат цели – сутрин на гладно, но е допустимо и след хранене. Продължителният прием на омепразид за повече от три месеца може да провокира дефицит на магнезий в организма. Описани са и случаи с нарушения на имунната система.

Ulkoprol

Улкопрол се прилага в две форми – инжекционен разтвор или капсули. Опаковка от 30 капсули по 20 мг струва около 9 лв. Този продукт на Актавис е по същество омепразол; характеристиката на приложението и противопоказанията му е класическата за базовия продукт. Инжекционният разтвор е най-често препоръчван при язви в храносмилателния тракт с различни причинители. Препоръчва се и за ограничаване на опасността от попадане на стомашно съдържимо в дихателните пътища по време, когато пациент е под обща наркоза. Инжекционната форма на улкопрол се доставя в аптеките в опаковки от по пет флакона от 40 мг на цена около 9 лв.

Лосек – при махмурлук

И още един аналог на омепразол – лосек, под формата на капсули/таблетки от 10, 20 или 40 мг, и прах за инфузионен разтвор. Изборът на форма, доза и режим на приложение (веднъж или два пъти дневно) се определя от лекуващия и зависи основно от диагнозата.

Лосек е сочен и като елегантно решение срещу махмурлук. Познавачите препоръчват ден или два преди купона да се приема по една капсула лосек на ден, за да се подготви стомахът за алкохолната инвазия. Според публикации в нета това спасява от стомашните дразнения, обичайни след препиване (по bgstuff.net).

Отзиви и мнения

 • Sistema77 от puls.bg: “Здравейе искам да попитам може ли продължителната употреба на омепразол да доведе до изменения в стомаха и развитие на карциноми? Под продължотелна употреба имам в предвид прием през период от 2 г с прекъсвания от месец два не постоянно пиене на лекарството а само при нужда.”
 • Marinela m от puls.bg: “Има хора ги пият от повече от 7 или 8 г не мисля че е чак такъв проблем чак пък да ви докарат карцином.”
 • D-r Atanasov от puls.bg: “Проблема не е в продължителната употреба на Омепразол, а в това , че се изменя лигавицата в дисталната част на хранопровода – тя се покрива с цилиндричен епител, какъвто е в стомаха – това е т. нар. Баретов хранопровод.
  Той се смята за преканцероза.”.
 • Aleksa77 от vtoromnenie.com: “Приемам омепразол под формата на хелицид вече повече от година с малки прекъсвания.Искам да попитам може ли такъв дълък период да с еприема това лекарство?носи ли някакви рискове честия прием и може ли от него да получавам замаяност на главата?”
 • Bulgaricus от vtoromnenie.com: “Моят съвет е да смените омепрацола с пантопрацол и да го приемате редовно 3 месеца 20-0-20 мг. Освен това е добре да започнете вечер да приемате валериан от онези малките български таблетки по 2 преди лягане също за поне 3 месеца. Не трябва да употребявате аспирин и диклофенак, да пиете газирано и да ядете люто.”

Откъде да си купим омепразол

Отговорът е лесен: от аптеката, разбира се! Прието е по-леките форми от типа на 10 мг капсули или таблетки да могат да се набавят свободно. По принцип прилагането става  по лекарска препоръка и самодейните изпълнения крият рискове.

Източници:

http://med.otvetov.ru/192-omeprazol-i-alkogol.html

http://www.tiensmed.ru/news/omeprazolus1.html

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

болки в стомаха

Лекарства за разстроен стомах. Лечение на киселини и болки в стомаха

Какво да правим при болки в стомаха след прием на лекарства? Кои лекарства за разстроен …

2 коментара

 1. Дидона

  Здравейте, от няколко дни пия Омепразид 20 – сутрин и вечер по 1 таблетка. Замаяна ми е главата. След 2 дни ще си боядисвам косата. Проблем ли е това? Т.е дали има някакво негативно взаимодействие между боята и омепразола?

 2. Vania Kacarova

  Здравейте.След,като прочетох статията за Омепразол,от 20мг.доста се стреснах и ето защо.Имам проблем,с костната система,поради почти 3,4, години всяка сутрин вземам Омепразол,който ми се предписваше от лекар,за лекатствата,които вземам за костите.Много чета за ползи и странични ефекти от лекарства,но за съжаление,току що разбрах,за неполезните странични ефекти на този медикамент.Защо тогава ми се изписва и допълнително си усложнявам лекуването на костите??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *