Феномен на Рейно
Феномен на Рейно 2

Феномен на Рейно – знаете ли какво е това?

В днешно време, благодарение на развитието на медицината, все повече неизяснени до скоро състояния и неразположения биват изучавани и са познати на докторите.

Това позволява тяхното успешно третиране. Има и такива, които са познати отдавна, но пък за сметка на това са малко известни. Феноменът на Рейно е пример за такова непознато на мнозина състояние, разказват колегите от сайта Ploshtada.com.

Ако трябва да отговорим най-общо на въпроса с какво се характеризира, то би било изтръпване и посиняване на ръцете и краката под влиянието на ниски температури или силен емоционален стрес. Това се дължи на спазми в артериите, които снабдяват крайниците с кръв. Хранителните вещества и кислородът рязко намаляват. А при по-продължително състояние това предизвиква и промяната на цвета на крайниците като бледостта преминава в леко посиняване, което се дължи на застоя на венозната кръв. След като спазмите преминат, краката и ръцете се нормализират.

Защо феномен?

Феноменът на Рейно е епизодично състояние. Наричаме го феномен, защото той, от своя страна, се разделя на болест и синдром, като критерий тук е цялостното здравословно състояние на човек:

● Болест на Рейно – това се нарича състоянието, при което липсва друго заболяване, което да го причинява. Ето защо е позната още като Първичен Рейно, който е с благоприятна прогноза за всички, диагностицирани с него. Болест на Рейно имат най-често млади жени (15-50 г.) или такива с фамилна обремененост;

● Синдром на Рейно, още познат като вторичен феномен на Рейно, е състояние, при което човек има друго съпътстващо заболяване, което причинява артериалните спазми. Това е по-рядко срещаният вариант, който за сметка на това протича по-тежко и се характеризира с редица възможни усложнения.

Какво трябва да знаете за този феномен?

● Името на феномена носи името на невролог – французинът Морис Рейно, който за пръв път през далечната 1862 г. изследва и подробно описва болестта;

● Среща се много по-често при жени, отколкото при мъже;

Дайте мнение и Вие тук!

● При повечето пациенти са засегнати само ръцете, като обикновено засяга и двете, но в редки случаи може да се наблюдава и само на лявата или само на дясната ръка;

● Лечението се характеризира най-вече с масажиране на ръцете, когато това се случи, дебели и топли дрехи, прием на витамини по лекарско предписание и т.н.

Вижте и ТОВА:

Посиняването на ноктите най-често е невинно

“Фигурин

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *