Кои са добрите лаборатории за изследвания на щитовидната жлеза.
Хиперфункция и ниски стойности. От какво се повишава ТСХ хормон?

Как да намалим стойностите на TSH хормон бързо? Изследвания на щитовидната жлеза и цени

Кои са добрите лаборатории за изследвания на щитовидната жлеза. Колко струват? Цена. Стойности на TSH хормон и другите хормони: Хиперфункция и ниски стойности. От какво се повишава ТСХ? Симптоми. Как да намалим ТСХ?

Името му е тироид-стимулиращ (тиротропин), един от тиреотропните хормони, и се означава или като ТТХ, или като TSH.

С хормона е свързан един факт, който незапознатите намират за нелогичен.  от незапознатите.

TSH се води хормон на щитовидната жлеза, но се изработва не от нея, а в предната част на хипофизата. За да проверим количеството му, изследваме щитовидната, а не хипофизната жлеза.

Това е свързано с функциите на хормона, които ще обясним подробно накрая.TSH-06

TSH е показател за състоянието на щитов. жлеза. Той може да е понижен, но по-често се случва да е с повишени показатели. Основните причини за наднормени стойности даваме в таблица.

Повишаване на тиротропин
Причина, провокаторДетайли
Проблем в хипофизатадоброкачествен тумор, тиреотропином – аденома в предния участък
Резистентност на организмасиндром на развита устойчивост спрямо хормоналните елементи от щитов. жлеза
Нарушения в секрециятанеправилно отделяне на тиротропин
Патологии в щитовидна жлезаювенилен хипотир хипотиреоидизъм, други образувания в хипофизата, подостър тиреоидит
Хронични заболяванияот всякакво естество, вкл. болести на психичен план, премахване на жлъчен мехур, отравяне с олово
Натоварвания от всякакъв видпрекалени физически усилия, процедури по хемодиализа, прееклампсия
Прием на медикаментипротивоконвулсивни като бензеразид, фенитоин, бета-блокатори като ами – Атенолол и Метапролол; морфин, преднизолон, рифампицин

Изследвания на щитовидната жлеза, къде?

За да се разбере как работи една жлеза, се провеждат хормонални изследвания. За целта се взема венозна кръв, защото хормоните се намират в кръвта.TSH-01

За диагностика на щитов. жлеза можете да се обърнете към всяка лаборатория.

Разликата е в услугата, която ще ви се предложи. Някои лаборатории дават отделни цени за всеки изследван показател, а други правят пакетни – намаление при изследване по няколко показателя. По-долу ще цитираме конкретни цени.

Списък на добри лаборатории

 • Рамус функционира в София и в десетки градове в страната, като на някои места са открити по 7 – 11 лаборатории. В София и околностите са 53. Най-удобното местонахождение ще откриете в сайта им или чрез запитване до централната лаборатория на тел. 0886372639;
 • Синево функционира в Пловдив, в столицата и Стара Загора и в още няколко града в южната част на страната. Вижте разположение на лабораториите и контакти с тях на сайта им synevo.bg или се информирайте на тел. 024747272;
 • Писанец функционира в Пловдив и Асеновград. В Пловдив лабораторията е ТЦ Гранд, за инфо 032263363;
 • Бодимед функционира в София, където са разкрити 14 лаборатории и още две партньорски (кварталите Младост 1, 2 и 3, Надежда, Лозенец, Ман. ливади, Люлин, Сухата река, Полигона и др.), за инфо 070070113;
 • Сити Лаб функционира във Варна и София, като в столицата има 2 клона, а в морската столица – 8 лаборатории. За инфо 070020116;
 • Зинвест функционира в Пловдив, столица, Ст. Загора, Хасково и още няколко южни града. Вижте координати и тел. на synwest.bg. За столицата справки на 0899996949;
 • Кандиларов функционира в София, Сандански, Пловдив, Варна и още 8 града от Северна България. Централата в столицата отговаря на тел. 0884 997 445.

Препоръчайте и вие ТУК добра лаборатория и оставете своето мнение за тези, които сме дали за изследвания на щитовидната жлеза!

Видове изследвания и цени

Видове изследвания на щитов. жлеза
Вид на изследвания елементЗащо се изследва
Хормон – свободен тироксин FТ4Има свободен и свързан с протеини тироксин. Свободният е средно 1%, повече при хипер- и по-малко при хипофункция
Хормон – свободен трийодтиронин FT3Има свободен и свързан с протеини трийодтиронин. Свободният е под 1% и винаги по-малко от T4. Влияе обмяната на в-вата
Хормон – тиреостимулиращ TSHтърси се отклонение и после причината за това отклонение
Антитела – тиреоглобулинови ТАТдействат срещу тиреоглобулина и му пречат да работи. Висок ТАТ има при Хашимото, малък – при Базедова и подостър тиреоидит
Антитела – микрозомални МАТдействат срещу тиреопероксидаза – ензим, подпомагащ производството на трите хормона. Така се стига до намаляване на хормоналните нива и съответно – хипотиреоидизъм

Изследването на…

 • Трите хормона е задължително при подозрения за проблеми с щитов. жлеза.
 • Антитела се изследват само при автоимунни патологии. И те се търсят във венозна кръв.
“Фигурин

Лабораториите обикновено предлагат пакетни изследвания, защото при щитов. жлеза се налага проверката на няколко показатели едновременно, а не само един хормон или само един вид антитела.

И още нещо по темата ТУК: Референтни стойности на ТСХ при деца. Хормони на щитовидната жлеза. Симптоми на високо TSH и ниски стойности. Норма при бременност.

Пакет хормони щитовидна жлеза

Пакетите са с различен обем според тяхната цел.

Базовият пакет с цел скрининг включва TSH + FT4. В Синево и Зинвест този пакет струва 19  лв, в Рамус е 21.50 лв.

Някои лаборатории дават единични цени за хормони, без отстъпка за комбинация. Например в СитиЛаб TSH и FT4 са по 15 лв (общо 30 лв), в Писанец и в Лина са по 12 лв (общо 24 лв), в Бодимед са по 16 лв (общо 32 лв). В Зинвест отделните хормони са по 11.50 лв, антителата – по 13.50 лв и могат да се направят свободни комбинации.

Пакетът за тироидна функция се води като „съкратен“ и включва трите хормона – FT4, FT3 и TSH. В Писанец той струва 26 лв постоянна цена, в Зинвест – 28.50 лв. Лаборатория Кандиларов до края на февруари предлага промоционална цена от 23 лв. В Бодимед цената е 39 лв.

Разширеният пакет за тироидна функция включва 5-6 показателя (според лабораторията). Задължително се изследват и трите хормона + антитела. В Писанец хормоните + Anti-TPO, Anti-Tg и Tg струва 72.00 лв пакетна цена. Това е най-подробното пакетно изследване за щитов. жлева. В Бодимед трите хормона + ТАТ и МАТ струва 65 лв. В Лина разширеният пакет включва TSH, FT4, Anti-Tg и Anti-TPO за 40 лв.

В Кандиларов пълният пакет от трите хормона и двата антигена до 6 март 22 г. е на цена от 42 лв.

В лаборатории Синево има два диагностични пакета. Срещу 43 лв се проверяват TSH + FT4 + серумен Са + TG. Разширеният пакет е 59 лв и в него са включени трите хормона и двата вида антитела от нашата таблица горе.

В лаборатории Рамус са съставени 12 пакета за щитовидна жлеза, които включват по 2 и 3 показателя в различна конфигурация. Цената варира от 19 лв за FT3 + ТАТ или МАТ до 29 лв за ТАТ + МАТ + FT3 или TSH.

В СитиЛаб няма диагностичен пакет, а всеки от параметрите се изследва за 15 – 18 лв съгласно ценоразпис.

Погледнете и ТУК: Изследване на хормони на щитовидната жлеза и цена. Симптоми и лечение. Хипофункция и повишена функция.

Какво е тироид-стимулиращ хормон (tsh)?

TSH-02
TSH се „прави“ в предния дял на хипофизата

TSH се отделя от хипофизата, но работи в друга жлеза – щитовидната. Има задачи, свързани с процеси в цялото тяло – дирижира кръвната циркулация и всмукването на йода, доставян с кръвта. Активизира изработката на хормоните Т3 и Т4, на тиреоглобулина.

Хормоните Т3 и Т4 отговарят за обмяната на хранителните в-ва в тялото, контролират храносмилането, репродукцията, кръвообращението, психичните функции. Именно в тези сфери възникват проблеми, ако Т3 и Т4 са дефицитни или в излишък. Страда здравето като цяло.

Показания за изследване

TSH регулира функционирането на щитовидната. Изследването му е ключов тест в лабораторната диагностика на заболявания на тази жлеза.

Нивото на тиреотропния хормон е базов тест за оценка на жлезата както при ниска, така и при засилена функция (хипо и хипертиреоза).

 • Има основания да се изследва заради хипотиреоза, когато пациентът се жалва от слабост, депресия, умора, ниско кръвно, косопад и забавяне на основни функции. В тежка форма се отбелязва микседемия, недостатъчност на сърцето, конвулсивност.
 • Има основания да се изследва заради хипертиреоза, когато се виждат ускорени функции като сърцебиене, тревожност, безсъние, отслабване, безпокойство, при тежки форми има и кризи.

Към изменения на THS водят още:

 • Травми на мозъка, масивни гръвозагуби, тумори в зоната на хипоталамус и хипофиза;
 • Тумор на хипофизата (главно преден дял) влияе на другите жлези, провокира диабет, ендокринно безплодие и др.;
 • Заболявания на други ендокринни жлези, главно надбъбречната;
 • Инфекциозно или токсично въздействие, автоимунни процеси, съдови болести;
 • Кръвоизливи, хеморагичен инсулт, гадене, болка от светлина, повръщане, дифузно главоболие;
 • Усложнения в раждане, аборти, задължителен скрининг в 1 триместър.

Нивото се изследва по подозрения за:

 • За откриване на латентно протичаща хипотиреоза;
 • При терапевтични процедури, насочени срещу токсична гуша;
 • За динамично наблюдение при болни с хипотиреоза, два пъти годишно;
 • За определяне на причините за безплодие и при двата пола;
 • При липса на менструация (аменорея);
 • При депресивни състояния и други психични изменения;
 • При високи нива на пролактин.
Какво представлява изследването

За изследване на хормоните и антителата, свързани с щитов. жлеза, се взема венозна кръв. За получаване на адекватен резултат е необходима известна подготовка и премахване на рискови фактори да се повлияе върху стойностите и да се получи погрешна представа.

мнения, отзиви, коментари, форум
TSH-05
По-редки симптоми на висок TSH са сърдечните недъзи, мастното разрастване, дрезгав глас, чревни проблеми
Подготовка
 • Две денонощия по-рано се изключва натоварването, особено физическото и спортното, но също така психическото и това от никотин;
 • След 20:00 часа предната вечер до даване на кръвна проба не се яде и изобщо, пие се само чиста вода до 2 часа преди анализа;
 • Кръв се дава до 10 ч. сутринта, при проследяване на динамика – по едно и също време;
 • Преди анализа не се приемат медикаменти, потискащи образуването на хормони (2 седмици до момента на тестване) и витаминни комплекси с йод (последните 3 дни), защото променят резултата;
 • Три дни по-рано се спира алкохолът, газираното, пърженото, лютото;
 • Три дни по-рано не се изпълняват инжекции, масаж и физиотерапевтични процедури;
 • Два дни по-рано не се правят диагностични манипулации като рентген и ултразвук.
Как да тълкуваме резултата

Показателите за ниво на THS се изменят с възрастта. Затова има референтни стойности, които се различават по възрастови групи. Показателят е различен и за жени в състояние на бременност.

Вижте и ТОВА: Как да намалим ТСХ без лекарства. Бързо сваляне на ТСХ. Хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. Лечение с билки. ft4 хормон. Стойности и тяхното разчитане.

Нормални стойности

Хормонът се измерва в единица мк МЕ / мл.

Дайте мнение и Вие тук!
 • За новородените нормалното е стойност в диапазона 1,1 – 17,00;
 • За бебета до 2.5 месеца нормата е 0,6 – 10,00;
 • За бебета до 14 месеца има норма в рамките на 0,4 – 7,00;
 • За деца до 5 г. стойностите стават 0,4 – 6,00;
 • За диапазона 5 – 14 г. стойността е 0,4 – 5,00;
 • Над 14 г. – 0,4 – 4,00;
 • Над 50 г. – 0,27 – 4,20;
 • За бременни дами нормалната стойност е в рамките на 0,2 – 3,50.
Хиперфункция на щитовидната жлеза

Когато TSH е по-ниско от нормата, а T4 е на и над лимита, се установява хиперфункция на жлезата (№3 в схемата). Обратната ситуация – хипофункция (№2).

Намалено ниво на хормона се открива в пъти по-рядко, отколкото повишено. Поднорменият TSH е признак за увеличена концентрация на тиреоидни хормони. Възниква при тиреотоксикоза и хипертиреоза.TSH-03

Ниски стойности на tsh

Спад в нивото на хормона се наблюдава при дифузна гуша, скрита тиреотоксикоза, хипотиреоза при бременните, тиреотоксична аденома, следродова некроза на хипофизата, травми на хипофизата, злоупотреба с нискокалорични диети, нервен срив, гладуване, самостоятелна корекция на Т4, TSH-независима тиреотоксикоза.

Намалява се хормонът под влияние на лекарства като глюкокортикостероиди, анаболи, цитостатици, хипотензивни препарати, нифедепин, тироксин, допамин и др.

Симптоми на високи ТСХ стойности

Когато се открият високи ТСХ стойности, значи, че хипофизата изработва повече от хормона. Причините за това могат да са само две – проблем в самата хипофиза и отговор на дефицит на хормоните Т3 и Т4 в кръвта. По-често се открива втората причина.

Възможни заболявания

 1. Разрастване на хипофизата заради тумор, аденом, съвсем рядка причина за високи стойности;
 2. Хипотиреоза – недостиг на Т3 и Т4;
 3. Тиреоидит – възпаление на щитов. жлеза, вкл. автоимунно, на което реагира хипофизата.

Тази ситуация се проявява с вялост и апатия на пациента, мускулна слабост и болезненост в мускулатурата, скованост и болки в ставите, бледа и суха кожа, отоци, чупливи нокти и слаба коса, повишен холестерол, необяснимо напълняване, непонасяне на студ.

От какво се повишава ТСХ?

Високи стойности се отбелязват при…

 • Хипотиреоза (вторична и първична);
 • Тиреоидит на Хашимото;
 • Тумори на хипофиза;
 • Нерегулирана секреция на TSH;
 • Тумори на бял дроб, секретиращи тиротропин;
 • Недостатъчност на надбъбречна жлеза;
 • Отравяне с олово;
 • Прееклампсия;
 • Психични разстройства;
 • Синдром на резистентност към тиреоидни хормони;
 • Ювенилна хипотиреоза;
 • Премахване на жлъчен мехур;
 • Прекомерни физически натоварвания;
 • Хемодиализа.
Високо ТСХ и напълняване

Напълняване и дори затлъстяване се отбелязва при некомпенсирана хипотиреоза. Случва се при приемане на недостатъчна доза заместващ хормон, напр. Еутирокс.

Как да намалим ТСХ

Високото ниво на ТСХ е признак за понижена, слаба дейност на щитов. жлеза, състоянието хипотиреоза, недостиг на хормони, произвеждани от тази жлеза. Ако не започне допълване до нормални нива, има риск от затлъстяване, безплодие, сърдечни патологии, болки в ставите.

Ако имате хипотиреоза, трябва да намалите нивото на ТСХ, за да облекчите симптомите. За нормализирането на хормона се вземат лекарства за щитов. жлеза, съчетани с диета и промяна в стила на живот.

Сваляне с лекарства

Прегледайте се при ендокринолог и поискайте рецепта за правилното лекарство.

TSH-04
Лекарства с хормона Levothyroxine sodium

Най-надеждният начин да се намали нивото на ТСХ е като се приема синтетичен хормон на щитов. жлеза под името левотироксин натрий. Такъв се съдържа в лекарствата Еутирокс, Л-тироксин, Аку-Тирокс.

Препаратите са аптечни, рецептурни. Приемат се орално, веднъж дневно. Състоянието се подобрява след 3 до 5 дни от старта на приема. След 4 до 6 седм. би трябвало да отшумят всички симптоми.

Дозирането става строго по назначение и спрямо конкретния случай. Не приемайте повишени дози.

За поддържане на ниско ниво на TSH, лекарствата се пият до живот, но за щастие те не са твърде скъпи. Например цената на Еутирокс варира от 1 до 5 лв според дозата.

Непременно се запознайте със спецификата на препарата и какви негативи носи. Ако възникнат такива, дозата се променя, за да съответства на нуждите на организма.

 • Непременно потърсете спешна помощ, ако възникнат алергични прояви спрямо левотироксин – обрив, затруднено дишане, оток на лицето, устните, езика или гърлото.
 • Още симптоми за спешност са: сърцебиене, аритмия, болки в гърдите.
 • Към консултация водят симптоми като висока Т, прекалено потене, силен студ, умора и слабост, нарушена памет, депресия, мускулни болки, суха кожа и опадане на косата, промяна в менструацията, повръщане, диария, напълняване.
Намаляване на ТСХ с билки

Отнесете се внимателно към „натуралните“ лекарства за щитов. жлеза.

Такива се наричат препарати, произведени от същата жлеза, но при животни (главно свине). Вземат се по интернет като добавка. Но не всички подобни препарати са добре очистване и одобрени. Не купувайте наименования, които не са ви посочени от лекар.

Други натурални аналози са екстракти или сушени билки, както и народни рецепти с тях. Няколко примера:

 1. Равни дози от подбел (пресен или сух цвят), плод шипка, стрък бял равнец, сладък корен и анжелика. Лъжичка от сбора се попарва за 30 мин. и се приема 3 Х 100 мл за 3 седмици;
 2. Равни дози корен девесил, брезови пъпки, жълт кантарион, плод офика и стрък риган. Смесва се и се приготвя по идентичен начин с първата рецепта;
 3. Равни дози корен цикория, сух цвят лайка, плод шипка, стрък бял равнец и стрък челядник. Абсолютно същият начин на приготвяне като в рецепта 1.
От какво се влияе?

Проблемът изисква консумацията на храни, богати на вит. В (пълнозърнести, ядки, семена) и йод (морски продукти), както и на полезни източници на протеин като тофу, пиле, фасул. Добре е да се включат равни количества от двата вида растителна храна. Опитайте да приемате водорасли и киноа.

Непременно вижте и ТОВА:

Колко време да се пие селен при Хашимото и др.? Как и кога се пие? Сутрин или вечер?

Значителна е ролята на движението – по 30 мин. на ден бягане или гимнастика, йога за разпускане и срещу стреса. Движението подобрява обмяната, помага за удържане на теглото и смекчава негативите от хипофункцията на жлезата.

Разлика между Хашимото и хипотиреоидизъм

Двете патологии са съвършено различни, но са свързани и често едната поражда другата.

Хашимото е автоимунна атака на тялото към щитов. жлеза. Много често тази ситуация поражда хипотиреоза. Постоянното възпаление изтощава жлезата и повлиява продукцията на нейните хормони. За компенсация започва активно да се отделя регулиращият TSH и се получава описаната ситуация.

Още информация и източници на английски: Какво се случва, когато нивото на TSH хормона е високо? * Кои стойности на ТСХ хормона са нормални? * Кои са симптомите за проблеми с щитовидната жлеза?

Ниски стойности на ft4 и нормални на tsh

Когато щитовидните хормони T3 и T4 са ниски, хипофизата завишава TSH, защото той ще „заповяда“ да се произведат допълнително Т3 и Т4. Но ако няма повече TSH, какво значи?

Диагнозата е вторичен хипотиреоидизъм. Той се диагностицира при свободен T4 под нормата и несъответстващи на неговите ниски нива нормални и дори ниски с-сти на ТSH.

Преди диагноза се отхвърлят някои сходни по биохимичните си особености патологии като нетиреоидно заболяване, преустановен прием на Т4, прием на снижаващи секрецията на ТSH лекарства като стероиди, допамин, метформин и др. или употреба на опиати (кокаин, морфин). Получава се и при преждевременно раждане.

За Лекар.БГ

Прочети още

Зелени орехчета

Зелени орехчета: Сладко, ликьор и други ценни рецепти

Зелени орехчета: кога да ги наберем и какво можем да си приготвим от тях. Ползата …

3 Мнения

 1. Стефанка Димкова

  Много сериозно варират цените на лабораториите, да се гледа на момента за конкретното изследване. Разликата може да е даже 20-30 лв.

 2. Михаил Панов

  Синево е скъпа лаборатория, винаги искат повече, но съм чувал, че техниката им е в пъти по-модерна, точна и добра. Имам конкретни впечатления от ковида.

 3. Венка Иванова

  В нашия град най-ми е удобно да ходя в Рамус, защото са отворени на практика непрекъснато. Засякла съм някои цени с по 2-3 лева отгоре, но като работно време и локация са ми по-удобни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.