Ct

Натриев цитрат. Как точно се дава на деца при разстройство и още 20+ приложения

Натриев цитрат при разстройство – приложение и вреди. Как се използва на саше за деца, при повръщане, киселини, цистит, като разхлабително, при махмурлук и много други

Какво е натриев цитрат? Най-простият отговор: това е натриева сол на лимонената киселина. Сега внимавайте: това е компонент, означават според европейската класификация на хранителните добавки с Е331. Изпълнява функцията на стабилизатор и емулгатор, с чиято помощ се прекратяват процеси на окисляване и ферментация в хранителните продукти.

Цитратът е прахообразно вещество, което се разтваря добре във вода; ако попадне върху кожата – не причинява проблеми. Ако обаче го вдишаме може да провокира дразнения на горните дихателни пътища.

Свойствата на коментирания натриев цитрат са открити през 1914 година. Първоначално е използван като антикоагулант при кръвопреливания, след което започва прилагането му в производството на хранителни продукти.

Какво е приложението на Е331 – натриев цитрат

Какво може да се направи с натриев цитрат? Първи отговор – това вещество подобрява вкусовите качества на някои хранителни продукти, т.е. играе ролята на подправка. Цитратът има специфичен солено-кисел вкус и по тази причина някои го наричат “кисела сол”.

Друго приложение веществото има при приготвянето на желирани десерти. Използват го също като регулатор на киселинността в кафе-автоматите.

Натриев цитрат в медицината

Вече стана дума за това, че натриев цитрат за първи път е бил приложен като антикоагулант при ткръвопреливане. Като лекарствено средство въпросният натриев цитрат е препоръчван за стабилизиране на кръвните показатели и при лечението на цистит и други инфекции на отделителната система. Цитратът облекчава неприятните симптоми при стомашни киселини и последиците от махмурлук.

натриев цитрат
Срещу гадене и повръщане помага натриев цитрат

Толкова ли е полезен наистина въпросният натриев цитрат!? Когато се прилага като лекарствена форма, потребителите се предупреждават за някои неприятни странични ефекти: повишаване на артериалното налягане, потискане на апетита, коремни болки, гадене и повръщане. Освен това е добре да се знае, че с него трябва да се внимава при хора в напреднала възраст и силно отслабен организъм. Не бива да се дава на пациенти с колит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, при диария с кръв, при стомашно-чревни заболявания в остра форма.

Натриев цитрат в храненето и козметиката

В хранителната индустрия цитратът има доста широко приложение, но там се работи с много по-малки дози, отколкото в медицината, и споменатите странични ефекти не се проявават. Той е необходим за приготвянето на желета и мармалади, сухо и кондензирано мляко, йогурти, топени сирена, суфлета, безалкохолни напитки с вкус на лимон и лайм, енергетични напитки – включително известната Red Bull, детски храни. В млечната промишленост с натриев цитрат се правят пастьоризираните млека.

Едва ли е широко известно, че натриев цитрат е необходим и за производството на качествени сапуни и шампоани. Добавянето на натриев цитрат предпазва косата от прекомерно силното въздействие на алкалните компоненти – действа като кондиционер, придава й копринена мекота и блясък. В състава на миещите продукти въпросният натриев цитрат е компонентът, стимулиращ образуването на пяна и нейната устойчивост.

натриев цитрат
Натриев цитрат – бял прах със солено-кисел вкус
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

След всичко казано дотук е логично да приемем, че ползата от натриевия цитрат е неизмеримо по-голяма от възможните вреди. Като цяло той е признат от специалистите за безопасен за здравето.

Любопитно: Като сол на лимонената киселина цитратът притежава качествата й на консервант. Самата лимонена киселина също е доволно любопитно вещество. Откритието й дължим на шведския химик Карл Шееле – той я получил от лимонов сок през 1784 година. В днешно време лимонена киселина в промишлени количества се произвежда чрез биосинтез на плесенни гъби и захар, от растителни продукти и чрез чист химически синтез. Лимонена киселина се влага в множество козметични продукти за регулиране на pH.

Как да използваме натриев цитрат за деца

Най-добър вариант на натриев цитрат като медикамент за деца е готов сироп – например сиропчето на “Никсен”. Сиропът натриев цитрат се препоръчва при гадене и повръщане – дават се дози, съобразени с възрастта на детето. Така мъниците от 7 месеца до годинка могат да приемат до четири пъти дневно по 2.5 мл от продукта, 1 до 5 години – 4 пъти по 4 мл, 5-12 години – по 7.5 мл три-четири пъти дневно, деца и подрастващи от 12 до 18 години – три или четири пъти дневно по 20 мл. Същият сироп може да се приема и от възрастни, 4х25 мл на ден, което прави точно едно шишенце от 100 мл – такава е стандартната опаковка на сиропчето (по framar.bg). Продуктът не се препоръчва при бременност, кърмене и бъбречна недостатъчност.

натриев цитрат
Дневната доза сироп от натриев цитрат е съобразена с възрастта

Още един продукт – сиропът натриев цитрат алфа, може да се използва при състояния с гадене и повръщане. Освен натриев цитрат съдържа лимоново масло. Дават се малки дози 3-4 пъти дневно: за деца на 6-12 месеца по 2 мл, тези на 1-6 години по 3 мл, на 6-12 години по 5 мл, над 12 по 15 мл. Предупреждение към диабетиците – съдържа глюкоза!

Натриев цитрат при киселини и цистит

Нашият натриев цитрат или ако предпочитате – добавка Е331, няма токсичен ефект и е разрешен за употреба по цял свят. Едно от приложенията му е в лекарствени продукти при стомашни киселини. В чисто химически план цитратът е способен да неутрализира киселинността на стомашния сок и по този начин да постигне облекчение за някой страдащ потребител. Този ефект “работи” и при махмурлук, така че натриевият цитрат може да се използва като добро средство за преодоляване на последиците от прекалена консумация на алкохол.

Характеристиките на натриев цитрат включват информацията, че той е работещо средство за предотвратяване и лечение на цистит. Действа успешно против инфекции на уринарния тракт. Може да се приема самостоятелно в достъпните форми – разтвор в ампули, прах за приготвяне на разтвор, или в състава на продукти за лечение на отделителната система. Пример: УРОСТАБ – комплекс от натриев цитрат и калиев състав с растителни компоненти като червена боровинка, лайка, бреза, бобови шушулки. Продукти от този вид възпират образуването на бактериални колонии по лигавиците на отделителната система; лекуват и предпазват от уретрит, цистит и пиелонефрит.

Натриев цитрат на ампули

натриев цитрат
Вариант за прилагане на натриев цитрат – дозирани прахчета, които лесно се разтварят

Разтвор от натриев цитрат може да се намери и под формата на ампули; концентрацията на активното вещество е 3.9 или 5%. Първият вариант е приложим при изследвания на кръвта, като използването е базирано на свойствата на цитрата като антикоагулант.

Петпроцентният разтвор на ампули се прилага в случаи на гадене и повръщане или за предотвратяването им при пътуване, като лаксатив или слабително, при комплексна терапия на цистит и други инфекции на отделителната система.

Приемът на съответната индивидуална доза е 3-4 пъти дневно; много е важно да бъдат следвани указанията на лекар и особено – ако се касае за потребител от рискова група, продуктът просто да не се използва. В случая обикновено говорим за хора с хипертония и диабет.

Дозираните ампули се приемат както следва: бебета от новородени до тримесечни – една ампула от 1 мл дневно; 4 до 6 месеца – 2х1 мл; 7 месеца до 3 години – 1 ампула от 5 мл; 4-7 години – 1 ампула от 10 мл; 8-14 години – 2 ампули от 10 мл. Предозирането може да причини рязко повишаване на артериалното налягане или гърч.

Дайте мнение и Вие тук!

Натриев цитрат като разхлабително

Натриевият цитрат има и слабително действие, като прилагането му трябва да бъде консултирано с лекар – особено ако се касае за малко дете. Той е от типа осмотични слабителни; ефектът от приема му е привличане и задържане на вода в чревния тракт, при което обемът на съдържимото се увеличава и фекалиите се размекват. Възможно е да се приложи клизма и тогава активна зона е дебелото черво, или перорален прием – активират се тънките черва. При този тип прилагане на натриев цитрат като лаксатив е необходимо да се пие много вода.

Натриев цитрат при бременност

Основното действие на натриев цитрат против гадене и повръщане е търсено при бъдещи майки, които страдат от токсикозите на ранната бременност. Сутрешното гадене може да се неутрализира с помощта на този продукт и в същото време с него не бива да се прекалява. Има опасност при прекалено често прилагане да се стигне до алкализация на кръвта – т.н. системна алкалоза (puls.bg). Приемът трябва да бъде дозиран и под лекарски контрол; възможно е при интензивна употреба да се повишат стойностите на натрия, което води до повишаване на артериалното налягане и гърчове.

Натриев цитрат – прах

Една от формите за прием на натриев цитрат е прахообразна – може да се намери под формата на дозирани сашета от 500 мг. Опаковка от 20 прахчета струва около 7-8 лева. Като средство против гадене и повръщане прахчетата натриев цитрат се приемат до три пъти дневно, по 1-2 сашета на прием, дозата е за възрастни.

Съдържанието на едно саше се изсипва в чаша с малко вода, около 3-4 чаени лъжички. Разбърква се и се изпива веднага.

Тринатриев цитрат

Натриевите цитрати – моно-, ди- , тринатриев цитрат, се характеризират като компоненти от групата на антиоксидантите. Имат сходни въздействия и се обединяват в имеунника на хранителните добавки под обща сигнатура Е331. Тринатриевият цитрат е съставка от колбасите, кайма и полуфабрикати от месо; използва се като регулатор на киселинността – редуцира я (framar.bg). Науката еднозначно определя този компонент като безопасен за здравето. В хранително-вкусовата промишленост се използва също за приготвянето на кисели млека, топено сирене, в адаптираните и сухи млека.

Фармацевтичната промишленост влага Е331 в ефервесцентни таблетки, при лечението на инфекции в отделителната система, като слабително. – в напитките (особено в тези, които трябва да имат вкус на лимон), желета, суфлета, кисели млека, топени сирена, в сухото и адаптираното млека; използва се и като подправка.

Заместители –  вомитусхил,  деган,  церукал

Има немалко лекарствени продукти, които също вършат работа при неразположения с гадене и повръщане. Има възможност да си изберете сред тях този, който най-точно “пасва” на организма ви и най-бързо овладява неприятните състояния. Ето кои са най-търсените средства против гадене и повръщане:

Вомитусхил – хомеопатично средство; предлагат се два варианта, разтвор или хапчета. Разтворът се приема на капки – обикновено три пъти дневно по 10 капки. При остри състояния се приемат по 10 капки на всеки 15 минути за не повече от два часа. Капките могат да се дават и на деца под тригодишна възраст, но в редуцирана доза – три пъти по три капки. Случаи повръщането е толкова интензивно, че пероралният прием на какъвто и да било медикамент е невъзможен. Тогава по-добрият вариант са супозиториите вомитусхил, които се поставят в ректума на всеки час; максимумът за денонощие е осем свещички. Продуктът става и за деца, включително бебета; ако те са под 6-месечна възраст, супозитории се поставят само два пъти дневно.

Лекарства против повръщане: Вомитусхил (Вомитус Хийл) и другите

Деган – антиеметик под формата на таблетки или разтвор в ампули. Препоръчван при симптоми на гадене и повръщане, включително след химиотерапия и лъчева терапия. Активният компонент е метоклопрамид. Не е подходящ при склонност за кървене от стомашно-чревния тракт, епилепсия, болест на Паркинсон, при хора с мускулни спазми. Деган на таблетки се приема половин час преди хранене; дозирането зависи от възрастта и се определя от лекар. Деган на ампули има същия механизъм на действие, както таблетките: неутрализира мозъчния център, който контролира позивите за повръщане.  Взема се превантивно, за да се избегнат гадене и повръщане след лъчетерапия. Помага при мигрена и след операция под наркоза. Лекарството се въвежда в организма мускулно или интравенозно. Манипулацията се извършва бавно – една  доза средно за три минути, и само от медицинско лице.

Деган на ампули, таблетки и за деца. Топ лекарства за повръщане и заместители

Церукал – и този антиеметик е под формата на таблетки и разтвор в ампули. Той активира движенията в стомашно-чревния тракт и неутрализира гаденето и спазмите за повръщане. Добър е при гадене и повръщане от различно естество, включително при стомашни смущения и гастропареза в резултат  от диабетни усложнения. Формата на таблетки не е подходяща за деца под 14 години, а бременни във втория и третия триместър могат да вземат лекарството само по изрична лекарска препоръка и под контрол. Формата на ампули се назначава от лекар и инжекционното въвеждане – мускулно или интравенозно, се изпълнява от медицинско лице. Тази форма по лекарска препоръка може да се приложи на деца от 3 до 14 години.

Язва на стомаха. Симптоми и лечение през 2019 година

Източници:

  1. https://www.molecularrecipes.com/hydrocolloid-guide/sodium-citrate/
  2. https://www.healthtap.com/topics/is-sodium-diacetate-bad-for-you
  3. https://vesvnorme.net/zdorovoe-pitanie/citrat-natrija.html

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

повръщане и Разстройство при деца

Разстройство при деца: 10+ начина да помогнем

Повръщане и разстройство при деца: видове, причини. Как се поставя точната диагноза. Лечение – ефективни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *