Натриев цитрат 2019. Как точно се дава на деца при разстройство и още 20+ приложения

Натриев цитрат при разстройство – приложение и вреди. Как се използва на саше за деца, при повръщане, киселини, цистит, като разхлабително, при махмурлук и много други

Какво е натриев цитрат? Най-простият отговор: това е натриева сол на лимонената киселина. Сега внимавайте: това е компонент, означават според европейската класификация на хранителните добавки с Е331. Изпълнява функцията на стабилизатор и емулгатор, с чиято помощ се прекратяват процеси на окисляване и ферментация в хранителните продукти.

Цитратът е прахообразно вещество, което се разтваря добре във вода; ако попадне върху кожата – не причинява проблеми. Ако обаче го вдишаме може да провокира дразнения на горните дихателни пътища.

Свойствата на коментирания натриев цитрат са открити през 1914 година. Първоначално е използван като антикоагулант при кръвопреливания, след което започва прилагането му в производството на хранителни продукти.

Какво е приложението на Е331 – натриев цитрат

Какво може да се направи с натриев цитрат? Първи отговор – това вещество подобрява вкусовите качества на някои хранителни продукти, т.е. играе ролята на подправка. Цитратът има специфичен солено-кисел вкус и по тази причина някои го наричат “кисела сол”.

Друго приложение веществото има при приготвянето на желирани десерти. Използват го също като регулатор на киселинността в кафе-автоматите.

Натриев цитрат в медицината

Вече стана дума за това, че натриев цитрат за първи път е бил приложен като антикоагулант при ткръвопреливане. Като лекарствено средство въпросният натриев цитрат е препоръчван за стабилизиране на кръвните показатели и при лечението на цистит и други инфекции на отделителната система. Цитратът облекчава неприятните симптоми при стомашни киселини и последиците от махмурлук.

натриев цитрат
Срещу гадене и повръщане помага натриев цитрат

Толкова ли е полезен наистина въпросният натриев цитрат!? Когато се прилага като лекарствена форма, потребителите се предупреждават за някои неприятни странични ефекти: повишаване на артериалното налягане, потискане на апетита, коремни болки, гадене и повръщане. Освен това е добре да се знае, че с него трябва да се внимава при хора в напреднала възраст и силно отслабен организъм. Не бива да се дава на пациенти с колит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, при диария с кръв, при стомашно-чревни заболявания в остра форма.

Натриев цитрат в храненето и козметиката

В хранителната индустрия цитратът има доста широко приложение, но там се работи с много по-малки дози, отколкото в медицината, и споменатите странични ефекти не се проявават. Той е необходим за приготвянето на желета и мармалади, сухо и кондензирано мляко, йогурти, топени сирена, суфлета, безалкохолни напитки с вкус на лимон и лайм, енергетични напитки – включително известната Red Bull, детски храни. В млечната промишленост с натриев цитрат се правят пастьоризираните млека.

Едва ли е широко известно, че натриев цитрат е необходим и за производството на качествени сапуни и шампоани. Добавянето на натриев цитрат предпазва косата от прекомерно силното въздействие на алкалните компоненти – действа като кондиционер, придава й копринена мекота и блясък. В състава на миещите продукти въпросният натриев цитрат е компонентът, стимулиращ образуването на пяна и нейната устойчивост.

натриев цитрат
Натриев цитрат – бял прах със солено-кисел вкус

След всичко казано дотук е логично да приемем, че ползата от натриевия цитрат е неизмеримо по-голяма от възможните вреди. Като цяло той е признат от специалистите за безопасен за здравето.

Демир бозан билки за бъбреци

Любопитно: Като сол на лимонената киселина цитратът притежава качествата й на консервант. Самата лимонена киселина също е доволно любопитно вещество. Откритието й дължим на шведския химик Карл Шееле – той я получил от лимонов сок през 1784 година. В днешно време лимонена киселина в промишлени количества се произвежда чрез биосинтез на плесенни гъби и захар, от растителни продукти и чрез чист химически синтез. Лимонена киселина се влага в множество козметични продукти за регулиране на pH.

Как да използваме натриев цитрат за деца

Най-добър вариант на натриев цитрат като медикамент за деца е готов сироп – например сиропчето на “Никсен”. Сиропът натриев цитрат се препоръчва при гадене и повръщане – дават се дози, съобразени с възрастта на детето. Така мъниците от 7 месеца до годинка могат да приемат до четири пъти дневно по 2.5 мл от продукта, 1 до 5 години – 4 пъти по 4 мл, 5-12 години – по 7.5 мл три-четири пъти дневно, деца и подрастващи от 12 до 18 години – три или четири пъти дневно по 20 мл. Същият сироп може да се приема и от възрастни, 4х25 мл на ден, което прави точно едно шишенце от 100 мл – такава е стандартната опаковка на сиропчето (по framar.bg). Продуктът не се препоръчва при бременност, кърмене и бъбречна недостатъчност.

натриев цитрат
Дневната доза сироп от натриев цитрат е съобразена с възрастта

Още един продукт – сиропът натриев цитрат алфа, може да се използва при състояния с гадене и повръщане. Освен натриев цитрат съдържа лимоново масло. Дават се малки дози 3-4 пъти дневно: за деца на 6-12 месеца по 2 мл, тези на 1-6 години по 3 мл, на 6-12 години по 5 мл, над 12 по 15 мл. Предупреждение към диабетиците – съдържа глюкоза!

Натриев цитрат при киселини и цистит

Нашият натриев цитрат или ако предпочитате – добавка Е331, няма токсичен ефект и е разрешен за употреба по цял свят. Едно от приложенията му е в лекарствени продукти при стомашни киселини. В чисто химически план цитратът е способен да неутрализира киселинността на стомашния сок и по този начин да постигне облекчение за някой страдащ потребител. Този ефект “работи” и при махмурлук, така че натриевият цитрат може да се използва като добро средство за преодоляване на последиците от прекалена консумация на алкохол.

Характеристиките на натриев цитрат включват информацията, че той е работещо средство за предотвратяване и лечение на цистит. Действа успешно против инфекции на уринарния тракт. Може да се приема самостоятелно в достъпните форми – разтвор в ампули, прах за приготвяне на разтвор, или в състава на продукти за лечение на отделителната система. Пример: УРОСТАБ – комплекс от натриев цитрат и калиев състав с растителни компоненти като червена боровинка, лайка, бреза, бобови шушулки. Продукти от този вид възпират образуването на бактериални колонии по лигавиците на отделителната система; лекуват и предпазват от уретрит, цистит и пиелонефрит.

Натриев цитрат на ампули

натриев цитрат
Вариант за прилагане на натриев цитрат – дозирани прахчета, които лесно се разтварят

Разтвор от натриев цитрат може да се намери и под формата на ампули; концентрацията на активното вещество е 3.9 или 5%. Първият вариант е приложим при изследвания на кръвта, като използването е базирано на свойствата на цитрата като антикоагулант.

Петпроцентният разтвор на ампули се прилага в случаи на гадене и повръщане или за предотвратяването им при пътуване, като лаксатив или слабително, при комплексна терапия на цистит и други инфекции на отделителната система.

Приемът на съответната индивидуална доза е 3-4 пъти дневно; много е важно да бъдат следвани указанията на лекар и особено – ако се касае за потребител от рискова група, продуктът просто да не се използва. В случая обикновено говорим за хора с хипертония и диабет.

Дозираните ампули се приемат както следва: бебета от новородени до тримесечни – една ампула от 1 мл дневно; 4 до 6 месеца – 2х1 мл; 7 месеца до 3 години – 1 ампула от 5 мл; 4-7 години – 1 ампула от 10 мл; 8-14 години – 2 ампули от 10 мл. Предозирането може да причини рязко повишаване на артериалното налягане или гърч.

Дайте мнение и Вие тук!

Натриев цитрат като разхлабително

Натриевият цитрат има и слабително действие, като прилагането му трябва да бъде консултирано с лекар – особено ако се касае за малко дете. Той е от типа осмотични слабителни; ефектът от приема му е привличане и задържане на вода в чревния тракт, при което обемът на съдържимото се увеличава и фекалиите се размекват. Възможно е да се приложи клизма и тогава активна зона е дебелото черво, или перорален прием – активират се тънките черва. При този тип прилагане на натриев цитрат като лаксатив е необходимо да се пие много вода.

Натриев цитрат при бременност

Основното действие на натриев цитрат против гадене и повръщане е търсено при бъдещи майки, които страдат от токсикозите на ранната бременност. Сутрешното гадене може да се неутрализира с помощта на този продукт и в същото време с него не бива да се прекалява. Има опасност при прекалено често прилагане да се стигне до алкализация на кръвта – т.н. системна алкалоза (puls.bg). Приемът трябва да бъде дозиран и под лекарски контрол; възможно е при интензивна употреба да се повишат стойностите на натрия, което води до повишаване на артериалното налягане и гърчове.

Натриев цитрат – прах

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Една от формите за прием на натриев цитрат е прахообразна – може да се намери под формата на дозирани сашета от 500 мг. Опаковка от 20 прахчета струва около 7-8 лева. Като средство против гадене и повръщане прахчетата натриев цитрат се приемат до три пъти дневно, по 1-2 сашета на прием, дозата е за възрастни.

Съдържанието на едно саше се изсипва в чаша с малко вода, около 3-4 чаени лъжички. Разбърква се и се изпива веднага.

Тринатриев цитрат

Натриевите цитрати – моно-, ди- , тринатриев цитрат, се характеризират като компоненти от групата на антиоксидантите. Имат сходни въздействия и се обединяват в имеунника на хранителните добавки под обща сигнатура Е331. Тринатриевият цитрат е съставка от колбасите, кайма и полуфабрикати от месо; използва се като регулатор на киселинността – редуцира я (framar.bg). Науката еднозначно определя този компонент като безопасен за здравето. В хранително-вкусовата промишленост се използва също за приготвянето на кисели млека, топено сирене, в адаптираните и сухи млека.

Фармацевтичната промишленост влага Е331 в ефервесцентни таблетки, при лечението на инфекции в отделителната система, като слабително. – в напитките (особено в тези, които трябва да имат вкус на лимон), желета, суфлета, кисели млека, топени сирена, в сухото и адаптираното млека; използва се и като подправка.

мнения, отзиви, коментари, форум

Заместители –  вомитусхил,  деган,  церукал

Има немалко лекарствени продукти, които също вършат работа при неразположения с гадене и повръщане. Има възможност да си изберете сред тях този, който най-точно “пасва” на организма ви и най-бързо овладява неприятните състояния. Ето кои са най-търсените средства против гадене и повръщане:

Вомитусхил – хомеопатично средство; предлагат се два варианта, разтвор или хапчета. Разтворът се приема на капки – обикновено три пъти дневно по 10 капки. При остри състояния се приемат по 10 капки на всеки 15 минути за не повече от два часа. Капките могат да се дават и на деца под тригодишна възраст, но в редуцирана доза – три пъти по три капки. Случаи повръщането е толкова интензивно, че пероралният прием на какъвто и да било медикамент е невъзможен. Тогава по-добрият вариант са супозиториите вомитусхил, които се поставят в ректума на всеки час; максимумът за денонощие е осем свещички. Продуктът става и за деца, включително бебета; ако те са под 6-месечна възраст, супозитории се поставят само два пъти дневно.

Лекарства против повръщане: Вомитусхил (Вомитус Хийл) и другите

Деган – антиеметик под формата на таблетки или разтвор в ампули. Препоръчван при симптоми на гадене и повръщане, включително след химиотерапия и лъчева терапия. Активният компонент е метоклопрамид. Не е подходящ при склонност за кървене от стомашно-чревния тракт, епилепсия, болест на Паркинсон, при хора с мускулни спазми. Деган на таблетки се приема половин час преди хранене; дозирането зависи от възрастта и се определя от лекар. Деган на ампули има същия механизъм на действие, както таблетките: неутрализира мозъчния център, който контролира позивите за повръщане.  Взема се превантивно, за да се избегнат гадене и повръщане след лъчетерапия. Помага при мигрена и след операция под наркоза. Лекарството се въвежда в организма мускулно или интравенозно. Манипулацията се извършва бавно – една  доза средно за три минути, и само от медицинско лице.

Деган – за да спрем гадене и повръщане

Церукал – и този антиеметик е под формата на таблетки и разтвор в ампули. Той активира движенията в стомашно-чревния тракт и неутрализира гаденето и спазмите за повръщане. Добър е при гадене и повръщане от различно естество, включително при стомашни смущения и гастропареза в резултат  от диабетни усложнения. Формата на таблетки не е подходяща за деца под 14 години, а бременни във втория и третия триместър могат да вземат лекарството само по изрична лекарска препоръка и под контрол. Формата на ампули се назначава от лекар и инжекционното въвеждане – мускулно или интравенозно, се изпълнява от медицинско лице. Тази форма по лекарска препоръка може да се приложи на деца от 3 до 14 години.

Язва на стомаха. Симптоми и лечение през 2019 година

Източници:

  1. http://www.molecularrecipes.com/hydrocolloid-guide/sodium-citrate/
  2. https://www.healthtap.com/topics/is-sodium-diacetate-bad-for-you
  3. https://vesvnorme.net/zdorovoe-pitanie/citrat-natrija.html

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на стомаха лечение с билки

Рак на стомаха – лечение с билки и основни признаци

Против рак на стомаха има лечение с билки въз основата на змийско мляко, което е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!