язва на стомаха - симптоми, лечение, диета
Язва, Язва на стомаха, Язва симптоми, Язва лечение, Болки в корема, Диети при язва, Кървяща язва, Спукана язва,

Язва на стомаха. Симптоми и лечение през 2019 година

Язва на стомаха – какво представлява; причини за появата й. Симптоми; как се доказва – диагностични методи. Лечение – възможните терапии. Задължителната диета – защо да се спазва. Народна медицина при язва на стомаха

Язва на стомаха – това е рецидивиращо хронично заболяване, изразено в образуването на дефект/дефекти в стомашната лигавица и тъканите под нея. Основен симптом е болката в зоната на епигастриума – на гладен стомах или след хранене. Тази болка може да се разпространява към гърба и/или гръдния кош. Състоянието често е съпроводено с гадене и повръщане, оригване, киселини, прилошаване.

Най-опасните усложнения са кръвоизливите, пробивът на стомашната стена, стеноза на входа и изхода на стомаха, злокачествено израждане на язвата. Язва се диагностицира чрез гастроскопия и рентгенография на стомаха, анализ за хеликобактерна инфекция. Неусложнената язва се лекува консервативно, а в усложнените случаи може да се прибегне и до хирургична интервенция.

Най-често от язва страдат мъже на възраст 20-50 години. Болестта е хронична, с чести рецидиви – обикновено през пролетта и есента.

Причини за поява на язва на стомаха

Честа и всепризната причина за появата на язва е стресът. Стресовите язви възникват след тежки травми, остри заболявания на различни органи, тежки операции, терминални състояния – шок, колапс; при остра бъбречна или чернодробна недостатъчност, тежка тъканна хипоксия. При въздействието на няколко стресови фактора вероятността от възникване на стресова язва на стомаха нараства.

язва на стомаха симптоми
Причините за язва на стомаха са разнообразни – от стрес до прекалено увлечение по таблетки

Механизмът на развитие е свързан с нарушен баланс между увреждащите фактори и защитните противодействия. В необичайни, извънредни ситуации в кръвта се отделят значително количество кортикостероиди и катеоламини, активиращи секрецията на стомашната лигавица. В същото време защитните й свойства отслабват. Освен това се нарушава тъканната трофика на стомаха, образуват се кръвоизливи в стената, което също отслабва лигавицата. Обикновено язвите са локализирани в стената на стомашното тяло и дъното на стомаха. Значително по-рядко са в дванадесетопръстника.

Ето какви видове са стресовите язви:

  • При тежко поражение на тялото от изгаряния възникващата язва се нарича язва на Кърлинг;
  • Язвата на Кушинг е последица от тежко поражение на централната нервна система: черепно-мозъчна травма, инсулт, операция на главния мозък;
  • Различават се още язва след инфаркт на миокарда и травматични язви.

Увреждане на стомашната лигавица тип ерозия възниква в около 50% от случаите на стресови язви. Много пациенти дори не разбират за това, състоянието не се диагностицира, защото при подобряването на общото състояние или излекуването на основната патология – язвата заздравява сама. Ако обаче увреждащата ситуация продължи много, увреждането на лигавицата може да се задълбочи и дори да се достигне до перитонит – перфорация на стомашната стена, последвано от перитонит.

Медикаментозните (лекарствени) язви се получават от прием на препарати с гастротоксични странични ефекти. Улцирогенен ефект – т.е. причиняващ язва, имат повечето противовъзпалителни (кортикостероидни хормони, нестероидни противовъзпалителни), сулфаниламидите, калиев хлорид, кофеин, глюкокортикостероиди, антикоагуланти, нитрофурани.

Лекарствата могат да навредят на стомашната лигавица директно или опосредствано. Индиректната форма е свързана с отслабване на защитните своства на лигавицата, повишаване секрецията на стомашен сок и др. Този тип язви зарастват благополучно, ако се прекрати приемът на увреждащия медикамент. Все пак наличието им е свързано с риск от кървене и перфорация на стомашната стена.

Язва като резултат от заболявания на други органи. Язва може да се получи и при свръхактивност на паращитовидните жлези. Произвежданите от тях хормони усилват продукцията на солна киселина от стомашната лигавица. Това е една от предпоставките за поява на язви в стомаха и дванадесетопръстника. Този тип язва трудно се поддава на лечение, често дава рецидиви и усложнения, има случаи на перфорация. Усложнения могат да се получат и от болести на органи от храносмилателната система – панкреатит, чернодробна цироза. Подобни последици има и при хронични заболявания на дихателната и отделителната система, при захарен диабет.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Провокиращи фактори за появата на язва могат да са недостиг на почивка и сън, нередовно хранене, преобладаване в менюто на груба, солена и пикантна храна; физическо и нервно напрежение, дефицит на витамини, депресии.

Симптоми

При язва на стомаха характерен симптом е болката, която се появява и усилва след хранене. Повръщането носи облекчение. Чест симптом са киселините, както и тежестта в стомаха и метеоризмът. Апетитът е отслабен. Понякога болките се появяват също на гладен стомах или през нощта.

Други признаци са проявите на анемия – при кръвоизливи, раздразнителност и влошено качество на съня, промени в сърдечния ритъм; отслабване – телесното тегло намалява поради въздържането от хранене, за да се избегнат болките и още неприятни симптоми.

Язвата на стомаха, както и на дванадесетопръстника, е опасна с възможните усложнения от рода на кръвоизлив и перфорация на стомаха. Ако язвата е близо до пилора, мъже да се развие стеноза на прехода към дванадесетопръстника (т.е. стесняване и удебеляване на стомашната стена). При язва на стомаха опасността от злокачествени трансформации е значително по-висока отколкото при язва на дванадесетопръстника.

язва на стомаха лечение
Точната диагностика позволява да се избере адекватно лечение на язва

Диагностика и изследвания

Към диагноза язва лекуващият се насочва първоначално на базата на споделените субективни усещания на пациента. Достоверна инструментална информация за язва на стомаха дава гастроскопията. Това е ендоскопско изследване, при което през хранопровода се вкарва микроскопична сонда и се прави оглед на лигавицата чрез фина апаратура. Модерните устройства позволяват същевременно да се провежда и биопсия – да се взема тъканна проба за изследване, а също да се провеждат някои лечебни процедури по ендоскопски път.

Друга диагностична процедура е рентгенографията. За точност се използва контрастно вещество, което пациентът трябва да погълне преди изследването.

При съмнения за инфекция от хеликобактер пилори трябва да се направи посявка; за целта първо се провежда дихателен тест.

Общият и биохимичен анализ на кръвта може да покаже признаци на анемия, ако язвата е кървяща. Това може да се потвърди и от изследването на екскременти – т.н. тест за скрита кръв.

Лечение на язва

Хеликобактер пилори: Норма IgG, симптоми, лечение по д-р Атанас Михайлов и др.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато е диагностицирана язва на стомаха, лечението трябва да включва както мерки за зарастването й, така и за отстраняване на причините за появата й. същевременно медикаментозните терапии се съчетават с диета, за да се облекчи стомахът и да не се създават допълнителни дразнещи ситуации.

Лечението може да бъде или лекарствено, или хирургично. Ако медикаментозната терапия не е в състояние да реши проблема, лекуващите предприемат операция – по този начин се предотвратява трансформацията на болната тъкан в злокачествена. Колкото по-голяма е язвата и по-близко разположена до хранопровода, толкова по-добре е да не се чака с интервенцията. Особено ако болният е в напреднала възраст и е с ниска киселинност на стомашния сок.

Препарати и лекарства

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

Лечението на язва с медикаменти може да се провежда в рамките ва 7-седмична програма, като се включват комплексно продукти от следните групи:

  1. Антиациди – таблетки, гел, емулсии, разтвори за редукция на агресивните фактори. Добър ефект дават препаратите, които не се усвояват, а образуват филм върху вътрешната повърхност на стомаха и така предпазват лигавицата от болестотворни въздействия (алмагел, гавискон, алгорал, рефалгин).
  2. Антисекреторни средства – за намаляване продукцията на солна киселина и хистаминови блокери – омепразол, фамотидин, ранитидин.
  3. Цитопротектори – продукти, които повишават защитата на лигавицата, например сукралфат.
  4. Противоязвени средства: блокери на калциевите канали, литиеви продукти – нифедипин, верапамил, изоптин.
  5. Антибиотици – при установяване на инфекция от хеликобактер пилори: амоксицилин, метронидазол, амоксиклав, азитромицин, кларитромицин.
  6. Пробиотици и пребиотици; тяхната роля е важна за ликвидиране на дисбактериозата – например линекс.
  7. Прокинетици – за овладяване на рефлукса, като мотилиум, церукал.
  8. Седативни средства – валериан, невролептици.
  9. Витамини и антиоксиданти.

Пациентът, лекуван от язва, трябва да се диспансеризира за срок от най-малко пет години след зарастването на ерозията. Ако консервативната терапия се окаже неефективна – трябва да се предприеме хирургична интервенция.

Оперативно лечение

Най-адекватно лечение на язва сега се счита оперативното – заради честите случаи на трансформация в злокачествен процес. Оперативните интервенции са няколко типа:

  • Резекция: при операцията се премахва язвеното образувание заедно с околната тъкан, която е отговорна за повишеното продуциране на солна киселина. При резекцията се премахват около 2/3 жот стомашната тъкан.
  • Ваготомия – сравнително нова практика, при която се блокират определени нервни окончания към стомаха. Смисълът е да се ограничат импулсите, свързани с интензивната продукция на стомашни сокове. След операцията язвата зараства самостоятелно. Ваготомията се прилага и при язва на дванадесетопръстника.

Минус на подобна интервенция е възможното нарушаване на двигателните функции на стомаха.
Възстановяването при лечение на стомашна язва задължително включва и лечебна диета. Същността й се изразява в изключването на груби и дразнещи храни от менюто, както и хранене по формулата “често и с малки порции”.

Диета

Пациентите с язва трябва да изключат от менюто си пикантна, люта, солена, кисела храна, както и пържено и пушени храни, храни с много фибри. Храната трябва да се пече или вари, или да се приготвя на пара.

Изключват се мазните меса, сланина, гъсти месни бульони; подправки от рода на лют червен пипер, горчица, карамфил; консерви и колбаси; ръжен хляб, изделия от маслено и многолистно тесто; силен чай и кафе, газирани напитки.

язва на стомаха болки в корема диета
Диетата е част от успешното лечение на язва

Препоръчва се дори пълен отказ от сол за известно време, тъй като соленото забавя преодоляването на възпалението и забавя зарастването на язвата.

Препоръчват се течни храни, пюрета, крем-супи; храната се приема 5-6 пъти дневно по малко; не трябва да е нито много гореща, нито студена.

Подходящите храни са омлет на пара, рохки яйца, мляко и млечни продукти, варено нетлъсто месо, кюфтета на пара, нетлъсти риби, сухар от бял хляб, варени зеленчуци, картофи, тиква; овесени ядки, макарони, ориз, пшеничен грис, елда; компот, кисели, слаб чай; шипкова отвара.

Народно лечение

Фитотерапията не заменя медикаментозното лечение, но може да усили ефекта му. Правилното използване на билките помага да се преодолее възпалението, да стимулира зарастването на язвата, да нормализира екскрементите, да защити лигавицата от агресивни фактори и да подобри храненето й с полезни вещества.

Противовъзпалителен ефект имат различните билкови комбинации, в които участват жълт кантарион, бял равнец, невен. Като природни спазмолитици могат да се използват лайка, мента, мащерка, копър. Като овладяват спазмите на стомашната гладка муску,латера, тези растения постигат обезболяващ ефект.
Девесилът и лененото семе пък създават предпазен филм върху стомашната лигавица, а билки като овчарска торбичка, змийско мляко и цикория ускоряват зарастването на раната.

Изброените билки се използват под формата на настойки, отвари, лечебни вани и билкови апликации върху коремната стена. Билковите апликации или компреси обаче са забранени при кървене, по време на бременност, при треска и онкологични заболявания.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *