Кои хапчета за предизвикване на цикъл са добри?
Витамин Ц и други витамини. Домашни средства и бабини рецепти за предизвикване на цикъл.

Хапчета за предизвикване на цикъл спешно + домашни средства и рецепти

Кои хапчета за предизвикване на цикъл са добри? Спешно – с аналгин. Примолут нор, Дуфастон и заместители. Постинор, Регулон и други лекарства. Витамин Ц и други витамини. Домашни средства и бабини рецепти.

На много жени им се налага да си блъскат главите над проблема “закъснява ми”.

Най-често въпросното закъснение е свързано с бременност, но причините могат да са и съвсем различни. Например нарушението на менструалния цикъл или липсата му може да се появи при рязко отслабване, силен стрес, смяна на климата и др. Когато на една жена й се случи нещо такова, тя обикновено търси начин да постави нещата на мястото им – самостоятелно!

Всъщност защо е нужно това? Защо трябва да се правят усилия за предизвикване на цикъл?

Феноменът “В менструален цикъл на море”

Ето ви първата причина: женският календар съвпада с този на отпуските и чаканото цяла година море ще бъде пропуснато като пълноценно преживяване. Какво ако “разчистим” проблема предварително, т.е. да си уредим предизвикване на цикъл по-рано и после да се насладим на летните емоции напълно?!

Причината може да е и съвсем друга: омръзнали са ви протяжните дни с всички признаци на предменструален синдром и искате всичко това да свърши колкото може по-бързо.

Предизвикване на цикъл - може и с аспирин
Предизвикване на цикъл – може и с аспирин

Всъщност най-сериозната причина за тревога е вероятното забременяване и на вас ви се иска това да не е истина. Може ли по безопасен начин да се погрижим за предизвикване на цикъл, ако все пак вече знаем, че това не е заради неочакваното и не особено желано родителство?

За съжаление – няма стопроцентово сигурен начин за преднамерено предизвикване на цикъл. Цикълът е свързан с процеси, които не сме в състояние да контролираме – но все пак можем да си дадем сметка, че имат значение фактори като употребата на витамин С, намалено ниво на стрес, използване на билки. Всичко това може да подтикне тялото към активиране на процеси, които водят към предизвикване на цикъл и по-сетнешната нормализация на цикъла.

Опасности, последствия и вреди

от изкуственото преместване на цикъла

Коментираното предизвикване на цикъл всъщност може да се окаже доста опасно, особено ако се изпълнява в домашни условия и аматьорски. Всяко вмешателство в жизнените цикли си има последици. Хормоналната система например може да се разцентрова още по-сериозно. Ако изкуственото предизвикване на цикъл по някаква причина е само единичен случай, нещата могат и да се разминат благополучно. Но ако закъсненията без видима причина следват едно след друго и всеки път се търсят хапчета или билки, нещата няма да свършат добре. Ясно е, че тогава не трябва да се мисли за предизвикване на цикъл – а защо той е системно нарушен. И да се търси на всяка цена лекар, колкото може по-бързо!

Още в текста: Корекции на месечния цикъл: кога се налагат и как да се направят безопасно. С кои медикаменти се прави предизвикване на цикъл. Билки и терапии “по бабешки”. Възможни последици. Предизвикване на цикъл = аборт?

Освен хормонално разстройство, в зависимост от средствата за предизвикване на цикъл последиците могат да засегнат и други органи: високите дози аспирин или витамин С със сигурност дават отражение върху стомашната лигавица и дебалансират киселинността на стомашните сокове. Някои средства от народната медицина като силни билкови настойки или напитки от рода на мляко с йод освен споменатите странични ефекти могат да причинят обилни кръвоизливи и застрашаващи живота състояния. Ако закъснението е било свързано с ранна бременност, по същество предприетото предизвикване на цикъл е аматьорски аборт, който нерядко завършва дори със смърт.

Хормонален дисбаланс
“Фигурин

Хормоналният дисбаланс може да е причина за закъсненията на цикъла, но може да стане и последица от системно предизвикване на цикъл с лекарства или билки. Ако смущенията са свързани с хормонален дисбаланс, най-често лекарите препоръчват прием на орални контрацептиви. Таблетките антибебе не само предпазват от нежелана бременност, но също позволяват цикълът да се контролира. Така ако искате да осъществите предизвикване на цикъл по-рано от очакваното по календар, трябва просто да спрете приема на хапчетата.

Вижте и ТОВА: Симптоми преди цикъл: Гадене, световъртеж, сърцебиене и ПМС (предменструален синдром). Как да ги преодолеем с помощта на билки.

Ако след един или друг опит за предизвикване на цикъл по какъвто и да било начин месечният цикъл окончателно се разстрои, само с лекарска помощ нещата ще могат да си дойдат на мястото.

Болки, прекомерно кръвотечение

Обикновено такива са последиците при предизвикване на цикъл, когато е налице ранна бременност. Здравната статистика отбелязва високия риск за здравето или дори за живота на жените, които предприемат подобен риск. Най-често се изпълняват рецепти от народната медицина. Онези от тях, които не са високорискови, обикновено са и неефективни, защото не влияят върху хормоналния баланс. Ефективните пък са с висок риск именно заради опасността от обилно кървене, което понякога не може да се овладее. По принцип желаното предизвикване на месечен цикъл в такива случаи става за сметка на стимулираните маточни контракции и активиране на кръвообращението в зоната на малкия таз.

Други

Решаването на проблема със закъснението на цикъла месец за месец, без да се направи сериозен анализ на причините, създава риск от неглижиране на сериозните здравословни отклонения, които са предизвикали въпросното закъснение. Ето някои от тях, които с времето се усложняват и водят до още неприятни последици:

  • Поликистоза на яйчниците, която кара организма да произвежда твърде голямо количество хормони и не допуска стойностите им да се колбаят естествено и да се случва редовен месечен цикъл;
  • Заболявания на щитовидната жлеза, които могат да влияят върху честотата на циклите;
  • Доброкачествен тумор на хипофизата – известна е ролята й за хормоналния баланс;
  • При някои хора менопаузата настъпва твърде рано, дори преди 40-годишна възраст;
  • Структурни промени в репродуктивната система, например промени в маточната стена, образуване на зони със съединителна тъкан и пр.

Хапчета (лекарства),

масово ползвани за предизвикване на менструация + опасности

Уверете се, че закъснението не се дължи на ранна бременност
Уверете се, че закъснението не се дължи на ранна бременност

Съществуват немалко медикаменти, които могат да се използват за предизвикване на цикъл. Правилното им използване може да промени сроковете и да стабилизира правилната цикличност на хормоналните колебания. Естествено – вземането на какъвто и да било медикамент трябва да става по лекарска препоръка, а специалистът да я дава с оглед специфичните особености на всеки женски организъм. В противен случай вредата ще е по-голяма от ползата. В някои случаи лекарят може също да прецени, че няма нужда от таблетки, а само от някакво народно средство, това също не е изключено. За да се вземе вярното решение обаче трябва да се познава действието на хапчетата и билките, да са ясни възможните негативни ефекти.

С аспирин

Добрият стар аспирин, оказва се, може също да участва в мерките за предизвикване на цикъл. Той може да се използва, ако закъснението е само няколко дни. Две таблетки се стриват и разтварят в 100 мл вода, добавя се малко мед или захар и се пие на глътки.

Все пак с този медикамент трябва много да се внимава, тъй като приемът в по-големи количества може да раздразни стомашната лигавица или да стане причина за кървене в стомашно-чревния тракт.

С примолут нор

за предизвикване, отлагане и спиране на цикъл

Примолут нор е хормонален препарат, който се прилага в различни дозировки и схеми в зависимост от вида на гинекологичното отклонение: препоръчва се при кръвоизливи – терапевтично и за профилактика, при аменорея, за регулиране на месечния цикъл. Преди препоръчването му следва да се отхвърли хипотезата за ранна бременност. По принцип ускоряването на цикъла обикновено се прави чрез комбиниране на прогестаген-естроген- съдържащи продукти, докато за отлагането на цикъла добър вариант е примолут нор.

Датата на предстоящия цикъл се планира, като се изчислят 10 до 14 дни за прием на примолут нор. Медикаментът се приема два пъти дневно по една таблетка от 5 мг с активен компонент норетистерон ацетат. Ако този прием започне три дни преди очакваната дата на цикъла, той ще се отложи до прекратяването на медикамента. След като приемът бъде спрян, в рамките на 2-3 дни по-късно ще настъпи кървене.

С дуфастон

при нередовен или липса на цикъл. Оплаквания за обратен ефект и болезнен цикъл

Ако се установи, че цикълът е нарушен заради хормонален дисбаланс, лекарят най-често препоръчва прием на дуфастон. В такива случаи най-често срещаният проблем е дефицит на прогестерон. Така дуфастонът обикновено се оказва най-доброто решение за предизвикване на цикъл.

Основен компонент на медикамента дуфастон е изкуственият аналог на прогестерона – т.н. дидрогестерон. Попадайки в организма, той приочинява “размекване” на сменяемия пласт на ендометриума. При закъснение на цикъла се вземат по две таблетки в продължение на пет дни – това е достатъчно за възстановяване нормалните стойности на прогестерона в женския организъм. Два-три дни след като се прекрати приемът на дуфастон, кървенето започва.

Ако обаче се установи, че закъснението е свързано с липса на овулация, схемата е по-различна и се определя индивидуално от гинеколог. Трябва да е ясно, че въпросната схема трябва да се изпълнява поне два-три месеца, докато се възстанови способността на маточната лигавица да реагира на хормоналните промени. Този срок при жени във фертилна възраст позволява да се възстанови и нормалната функция на яйчниците.

Макар приложението на дуфастона да изглежда ясно, с него трябва да се внимава. Както всеки хормонален продукт, и той не става за безконтролен прием. Много жени, които искат да отложат цикъла си, допускат някои неприятни грешки. Те са в заблуждение, мислейки, че при нормален цикъл приемът на дуфастон ще отложи деня на кървенето. Подобен ход само ще разцентрова хормоналните стойности, ще предизвика нарушения в редовността на цикъла и бог знае още какво.

Хубаво е да се знае и това, че дуфастонът не е измислен единствено за предизвикване на цикъл. Лекарството се дава и на бременни, застрашени от аборт заради дефицит на прогестерон.

Припомняме, че при всеки случай със закъснение и потребност от предизвикване на цикъл задължително се прави тест за бременност. Това състояние следва да е отхвърлено по категоричен начин, преди да се препоръча прием на хормоналния апарат. Ако една жена вече е използвала дуфастон за предизвикване на цикъл, знае как да го приема и отново има да решава този проблем – желателно е да се консултира с гинеколог.

Една забележка: противопоказан е приемът на дуфастон при кърмачки. Хормоналнатасъставка преминава в майчиното мляко, а приемът й от бебето не е безопасно.

С конски дози витамин C,

също и за прекъсване и отлагане. Къде е логиката?

С билки също може да се действа за предизвикване на цикъл
С билки също може да се действа за предизвикване на цикъл

Друго хапче, което помага за предизвикване на цикъл, е витамин С. Витаминът стимулира маточните контракции, а това допринася за началото на кървенето. Освен това витаминът предизвиква задебеляване на ендометриума, което води към контракции за изхвърлянето му. Приемът за предизвикване на цикъл е три пъти дневно по една таблетка, общо не повече от 60 мг дневно.

Същевременно сред дамите във фертилна възраст е популярна рецептата за отлагане на цикъла, която също е с използването на витамин С. Очевидно се касае за дозата, която в този случай следва да е 10 хапчета стандартни дневно, за два приема сутрин и вечер поравно.

Витамин С се счита за безвреден, но е важно да се знае, че приемът му – особено във високи дози, е противопоказан при диабет, анемия и бъбречнокаменна болест. Освен това той може да създаде проблеми за стомашно-чревния тракт и да понижи неприятно кръвното налягане.

Има и балансиращо мнение, според което витамин С е по-ефективен при предизвикване на цикъл, отколкото при отлагането му с ден-два, а според някои и до две седмици. Ето всъщност как витаминът въздейства върху организма:

  • Нормализира хормоналния баланс. Менструацията започва при намаляване на естрогените и прогестините; подготвя се отделянето на нов фоликул, който репродуктивната система предстои да отгледа до зряла яйцеклетка. В тази фаза лигавицата на матката трябва да се обновява – старата следва да се изхвърли и витамин С подпомага нейното увеличение и отделяне. Затова и витаминът се взема за предизвикване на цикъл.
  • Нормализира функциите на нервната система. Стресът е честа причина за забавяне на цикъла, а витамин С балансира процесите в централната нервна система и неутрализира негативните въздействия.
  • В големи количества витамин С освобождава кръвта от холестеринови съставки, което намалява вискозитета на кръвта и самото кървене е по-лесно.
Витамин Е

Ако се налага да мислим за предизвикване на цикъл, правилното решение е да се консултираме с гинеколог. Самолечението може да причини здравословни проблеми, за които не сме имали представа. Гинекологът ще определи точната причина за закъснението и ще препоръча адекватно лечение. Едно от средствата за нормализация на менструалния цикъл е витамин Е. Гинеколозите не са единни по повод ефективността на витамина. Според една част витаминът е способен да нормализира цикъла, а според други – не. Въпреки разнобоя витаминът е в практиката. Все пак той не е панацея и може да бъде само част от комплексна терапия.

Витамин Е насърчава растежа на клетките в ендометриума, т.е. маточната лигавица. Бързият растеж води по-бързо  и до отхвърлянето му, т.е. така може да се стимулира предизвикване на цикъл.

С течен аналгин

Прилагането на аналгин за предизвикване на цикъл е подобно на това с аспирина. Някои го препоръчват след топла вана или продължителен, затоплящ душ, други считат, че по-приемлив е вариантът да вземете аналгина с чаша стимулиращ билков чай. Сред споделеното във форумите по тази тема има дори напътствия как след затоплящата баня да си обуете вълнени чорапи и да си легнете с бутилка топла вода на корема или кръста. Знайте, че толкова интензивна “покана” може да ви докара и опасно кървене. Не забравяйте препоръката при проблем от рода на обсъждания все пак да се консултирате с гинеколога си.

Норколут

Норколут е още един медикамент, способен да предизвика цикъл. Оснжовата му е норетистерона – хормон, сходен като въздействие с гестагените. Недостигът на гестагени е честа причина за отклонения в редовния цикъл, както и за други здравословни проблеми.

Норколут може да помогне, ако се  взимат две таблетки дневно в продължение на пет дни. Препаратът блокира овулацията и понижава тонуса на маточната стена. Междувременно хипофизата прекратява продукцията на хормоните, които са отговорни за този етап от месечния цикъл. Когато спрете приема на норколут след петдневния прием, системата заработва отново и очакваното кървене се появява.

С помощта на норколут може и да се отсрочи началото на цикъла. За целта е необходимо таблетките да се започнат осем дни преди началото на очаквания цикъл и да се пият в продължение на 12 дни. Дневната доза пак е две таблетки. По този начин цикълът се отлага с една седмица. Важно е – предприемайки процедурата – да сме сигурни в отсъствието на бременност, в противен случай ще се развие аборт. Консултацията с лекар е особено наложителна при избора на норколут, защото той може да има доста странични ефекти. Ето някои от отклоненията, които може да провокира:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Рак на млечната жлеза и репродуктивни органи;
  • Чернодробни  заболявания;
  • Кръвоизливи;
  • Епилептични припадъци;
  • Диабет;
  • Хипертония;
  • Бъбречна недостатъчност;
  • Затлъстяване.
Пулсатила

Пулсатила е хомеопатичен продукт, в чиято основа е биоактивен компонент от лекарственото растение “котенце” от семейство лютикови. Известно е с успокоителния си ефект и това прави пулсатилата подходяща в случаи, когато закъснението на цикъла е резултат от преживян стрес. При закъснение на цикъла се вземат 7 гранули пулсатила и се държат в устата до пълното им разтваряне. Приемът е еднократен и предполага начало на месечното кървене след едно денонощие. Хубаво е да се знае, че някои храни отслабват въздействието на лекарството – такива са например шоколадът, лимони, мента, кафе, алкохол, дори камфор в мазила за загряване.

Забележка – пулсатила не се приема при съмнения за бременност, както и при алергични реакции към някоя от съставките на продукта.

Мифегин

Продуктът мифегин е представян като антихормон: задачата му е да неутрализира действието на прогестерона, т.е. хормона на бременността. Не е съвсем коректно да се коментира ролята на мифегина за предизвикване на цикъл, защото по същество този лекарствен препарат служи за прекъсване на бременност. Най-добре изобщо да не посягате към продукта, защото самодейността в тази посока крие сериозни рискове. Ако изобщо се налага прилагането му, това се прави по  лекарска препоръка и под контрол, като лекарството се комбинира с простагландин. Мифегинът всъщност е една от съставките на т.н. медикаментозно прекъсване на бременността.

Обилен продължителен цикъл след прием на

Оргаметрил

Оргаметрилът е синтетичен хормон, прилаган при различни отклонения в цикъла. Приема се по лекарско предписание; схемата е различна в зависимост от характера на отклонението.

Форумите, в които жени на различна възраст обсъждат проблема с предизвикване на цикъл, подсказват, че в някои случаи приемът на оргаметрил причинява твърде обилно кървене. Има коментари за дозировката на продукта и продължителността на неговия прием. Това подсказва единствено правилото, че всякакви медикаменти и билки, с които се опитваме да променяме биоритъма си и да ускорим или забавим цикъла, могат и трябва да се приемат само след  като по въпроса се произнесе лекар. Всеки организъм има своите индивидуални особености и потребности и прилагането на стандартна схема или ползването – аматьорски! – на чужд опит могат да имат  много тежки последици.

Постинор до дупка?

Гарантирано объркване на хормоните за поне 1 г.

Ето един лекарствен продукт, към който не бива да посягате за предизвикване на цикъл. По същество това е орален контрацептив за спешни случаи. Прилага се през първите 72 часа след незащитен полов контакт; това са две таблетки, които трябва да се вземат с интервал от 12 до 16 часа.

Указанията за използването на постинор специално отбелязват, че таблетките могат да се приемат във всяка фаза на менструалния цикъл с изключение на онези случаи, в които се касае за закъснение. Защо ли? Защото е възможно закъснението да се дължи на бременност и постинор ще я прекъсне. Ако си давате сметка за подобни обстоятелства и въпреки всичко гълтате “постинор до дупка”, по същество вие предизвиквате аборт с всички непредвидими последици.

Постинор не може да се използва два пъти в рамките на един цикъл. Това не е средство за обичайна контрацепция. Освен това трябва да сте готови за промени в ритъма на цикъла си: да ви закъснява с 5-7 дни, да кървите необичайно и по-често от нормалното и пр. Така е, защото сте преживели удара на хормонална “бомба” и понякога е необходима цяла година, за да се хармонизират нещата отново.

Народни методи без химия

Нали не си мислите, че проблемът “закъснява ми” се е появил в днешно време?! Народната медицина разполага с немалко проверени средства за предизвикване на цикъл. Знаят се обаче и немалко истории за усложнения след прилагането на такива средства. Стимулирането на кървенето чрез лекарствени растения може да е опасно, ако се прави лаишки. Пък и опитните лечители понякога се сблъскват с проблеми – затова по въпроса дори при желание за използване на билки направете консултация с лекар. Всички лековити треви могат да са с много силно въздействие и да навредят на здравето, вместо да помогнат.

Не забравяйте и това, че закъснението може да се дължи на бременност и на първо място проверете дали това е така. Ако пък имате някакво хронично заболяване – разберете дали билките, които сте си избрали, няма да усложнят въпросното заболяване.

С вана с топла вода

Няма научно обяснение на варианта да се предизвика цикъл с помощта на топла вана. За много хора това е работещ вариант. Вероятно ефектът идва от това, че топлата вана отпуска тялото и снема физическото и психическото напрежение. Освен това топлата вода усилва кръвообращението в малкия таз.

Добре е, вземайки вана, да помислите за добавянето на няколко капки етерични масла. Подходящи са антистрес-продуктите лавандула, лимонена трева и роза. За подобряване на кръвообращението помагат масажите на ръцете, краката, лицето, скалпа.

Със спорт

Спортът би трябвало да помогне за предизвикване на цикъл – що се отнася до интензивното натоварване на тялото. Но ако това натоварване е прекалено голямо, ефектът може да бъде точно обратен. Много активно спортуващи момичета страдат от нередовен цикъл и това си има обяснение. Натоварванията намаляват производството на естроген и това блокира правилното протичане на цикъла. Ниските стойности на естрогена са опасни и по друга причина: те могат да причинят опасни странични ефекти, сред които чупливост на костите. Ако смятате, че причина за закъснението са прекалено големите натоварвания при спортуване, трябва да проверите дали това е така и ако е необходимо – да промените режима си на тренировки. Най-висок е рискът за подобни отклонения при състезателките по бягане на дълга дистанция, при тежкоатлетите и пр. При тях всекидневните натоварени тренировки карат младите жени да достигат предела на физическите си възможности и това не отминава безнаказано. При всички случаи проблемите с цикъла могат да намерят по-бързо и лесно решение, ако тази интензивност се намали.

С канела и мляко

Познавачи на народната медицина уверяват, че канелата може да бъде добро средство за предизвикване на цикъл. Най-силен е ефектът от приема й, ако се погълне една малка кафена лъжичка “натюр”. Процедурата е доста неприятна! Може да се направи опит с с канела, разбъркана в малко количество прясно или кисело мляко. Тогава обаче ефективността на рецептата намалява, предупреждават целители.

Една популярна рецепта пък сочи като чудесно средство млякото с мед. Тук желаното предизвикване на цикъл по-скоро е желан аборт, защото действието на млечната композиция е именно такова. Проблемът идва от концентрацията на йода – ако е прекалено силна. Обикновено се препоръчват 7-8 капки йод в чаша прясно мляко преди вечерен сън. Млечно-йодната напитка също може да причини кръвоизлив и усложнения, дори да лиши една млада жена от възможността да си роди дете.

Ако все пак се решите на млечната напитка – след приема й  вземете топла вана или дори само потопете крака в подходящ съд за здатопляне.

Нард, оман  (Inula)

Касае се за билкови настойки или отвари от корените на билката нард, оман – понякога я бъркат с девесил. Настойката се прави от 5 г прах от корена, които се варят 15 минути и след 4 часа се прецеждат. От настойката се взема по една чаена лъжичка 3-4 пъти в рамките на деня, кървенето започва часове след това. Това средство е бива да се използва от сърдечно болни, както и при предполагаема бременност.

Има още един вариант за приготвяне на билковата напитка от нард. Супена лъжица накълцан корен се залива с чаша вряла вода и се вари пет минути. След това съдът се похлупва, отдръпва се от огъня и се увива в хавлиена кърпа за половин час. Изпива се еднократно 50 г от билковия продукт, не повече. Ако в рамките на същия ден цикълът не дойде, може да се вземе втора такава доза – но не повече, защото има риск от кръвоизлив и последващо разстройство на цикъла.

Вратига (Tanacétum)

Ароматните жълти цветове на вратигата помагат при не едно заболяване и – оказва се – могат да се използват също  за предизвикване на цикъл. Вратигата стимулира гладката мускулатура на матката, един вид излишният пласт ендометриум се изтиква като ненужен. Настойката за предизвикване на цикъл се прави от 25 г сух цвят и литър вряла вода. Един час след заливането може да се прецеди и се приема три пъти дневно по две супени лъжици. И тук е в сила предупреждението най-напред да се уверим, че закъснението не е причинено от бременност.

С чай от джоджен + шоколад за нервите

Растението е популярно повече като подправка, но запарки и чай от джоджен могат да се използват при стомашни болки и болки по време на цикъл. Неслучайно билката-подправка се използва при по-тежки и трудно смилаеми ястия, тъй като подпомага храносмилането и балансира функциите на гладките мускули. Според практикували чаят от джоджен може да предизвика цикъл. Достатъчно е една чаена лъжица пресен или сух джоджен да се запари с чаша вряла вода, след десетина минути да се прецеди и изпие. След 3-4 чаши такъв чай може да се очаква началото на цикъла. Ако това не се случи, опитите могат да продължат на следващия ден.

Едновременно с чая се вземат няколко блокчета черен шоколад – снема стреса и отпуска нервите, което може да е причината за забавянето.

С магданоз

Магданозът е истинска съкровищница от витамини. Точно по тази причина си мислим, че използването му за предизвикване на цикъл не би следвало да има никакви опасни последици. Отварата от магданоз предизвиква прилив на кръв към матката и ускорява обменните процеси.

  • Цярът се приготвя от две супени лъжици магданозено семе и половин литър вряла вода. След като залеем семената, държим съда на водна баня, на тих огън в продължение на един час. Прецеждаме и разделяме продукта на три равни части. Изпиваме ги последователно сутринта, на обяд и вечерта. Това е достатъчно за предизвикване на цикъл. Такава отвара е противопоказана в случаи на бъбречни заболявания и при кърмене.

Ето и една по-лесна рецепта за чай от магданоз:

  • ¼  чаена чаша накълцан пресен магданоз се залива с 240 мл вряла вода. След пет минути прецедете и изпийте бавно, на глътки.
С лук

Една популярна рецепта, приписвана на пророчицата Ванга: за нея са необходими две шепи лучени люспи и 2 л вода. Прави се силна отвара – за целта люспите с водата се варят, докато течността остане наполовина. Прецежда се и се пият три кафени чашки дневно, всеки път преди хранене. Обикновено щом отварата свърши – цикълът идва.

Ангелика (Angelica sinensis root или Dong Quai) – или китайска ангелика.

Тази билка действа успокояващо и същевременно балансира съотношението между половите хормони – естрогени и прогестерон. Това може да съдейства за нормализиране на цикъла и за проява на забавеното месечно кървене. Едновременно с това лековитото растение намалява високото кръвно налягане и добавя желязо към необходимите на здравия организъм стойности. Оптимизират се и функциите на маточната мускулатура.

Дяволска уста (Leonurus Cardiaca L.)

Още една билка, с чиято помощ се справяме с проблема, е дяволската уста – т.н. домашна коприва. Билката е известна също като страхливче или тамянка. Продуктите с тази съставка тонизират мускулатурата на матката, а това е благоприятно условие за ускоряване освобождаването от ненужния пласт на вътрематочната обвивка. Освен, че ускорява идването на цикъла, продуктът облекчава признаците на предменструалния синдром. В добавка – смъква високото артериално налягане и премахва отоци. Лечебният ефект на чая от дяволска уста, който се приготвя по традиционната рецепта – чрез запарка на чаена лъжичка билка с чаша вряла вода, се дължи на флавоноидите и алкалоидите в състава на растението.

С пелин за предизвикване и по-лек цикъл. Кой пелин от всички?

Става дума за т.н. див пелин, Artemisia vulgaris. Растението е познато от векове като цяр за предизвикване на цикъл. Ако се приготви продукт с по-висока концентрация, може да причини аборт.

Дивият пелин действа стимулиращо на маточната мускулатура. Това го прави подходящо средство за коментираната цел, като едновременно с това билката действа като антидепресант и стимулатор на апетита.

Запарката за предизвикване на цикъл при закъснение се приготвя от чеане лъжичка накълцан сух корен от пелин, и 350 мл вряла вода. Кисне 30 минути, прецежда се и се разделя на 4 равни части. Това е доза за един ден, четири приема. Счита се, че е достатъчно.

Със седефче (отровна). Опасност от предозиране

Седефчето често се включва в сборни билкови рецепти за отвари и настойки, с които се цели предизвикване на цикъл. Биоактивните му съставки съдействат също за намаляване на болките при болезнен цикъл, сърцебиене по време на цикъл, за ограничаване на кръвоизливи. Трябва много да се внимава с дозирането на билката, защото впо-високадоза може да действа токсично. Симптомите на отравяне са виене на свят и повръщане.

Чай от лайка, съдържа естроген

Лайката съдържа растителни естрогени и това я прави едно от ефективните средства за предизвикване на цикъл. При забавяне или нередовен цикъл се препоръчва да се приготвя и пие силен чай от лайка, 2-3 пъти дневно по половин чаша. При бременност това не бива да се приема – според някои коментари може да създаде проблеми в протичането на бременността.

Настойка или отвара от дафинов лист

Още едно достъпно средство за предизвикване на цикъл е познатата подправка – дафинов лист. Подправката е известна с богатото съдържание на дъбилни вещества, етерични масла и органични киселини – това богатство при подходяща подготовка превръща подправката в лекарство. То се използва при немалко заболявания като част от комплексна терапия. Става за отвари и настойки.

Още информация и източници на руски език: Лекарства за предизвикване на цикъла. * Как бързо да предизвикаме идването на цикъла (руски език). * Предизвикване на менструация.

Ако месечният цикъл закъснява, отварата от дафинов лист  може да помогне. С изключение на случаите, когато става дума за бременност или за хормонален дисбаланс. Следващата рецепта не бива да се използва, ако има хипотеза за бременност – ще предизвика аборт. Следващата рецепта е подходяща при отклонения поради стрес, преумора, простуда. Ето как се прави отварата от дафинов лист:

  • 10 г дафинов лист се залива с половин литър вряла вода; вари се час на слаб огън. Прецежда се и се изпива една чаша на глътки.
Предизвикване на аборт

Докато разглеждахме медикаментите и рецептите от народната медицина за предизвикване на цикъл, многократно отбелязахме една важна подробност: ако цикълът закъснява и искате да го предизвикате, първо се уверете, че не се касае за бременност. Някои хапчета и билки могат да ускорят изхвърлянето на ненужния пласт ендометриум от матката, но ако закъснението се дължи на вече развиващата се там оплодена яйцеклетка – на практика ще се случи аборт. Макар и в ранен етап, бременността вече е “включила” друга програма на хормоните и грубата намеса ще има последици.

И така – при закъснение първо проверете бременна ли сте; начините за проверка са известни. Ако е налице бременност и тя не е желана, изберете цивилизован начин за прекъсването й. Така, че да опазите здравето си и способността на репродуктивната система да ви направи майка, когато дойде моментът.

Първоначално публикувано на:14.10.2016 @ 18:28

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

дуфастон

Дуфастон – кога да пием женското хапче?

Странични ефекти от дуфастон. При забременяване и бременност. Дуфастон и цикъл. Кое е важното в …

Едно мнение

  1. Как да предизвикат спонтаннен аборт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *