erysipelas червен вятър симптоми лечение
подробен материал за erysipelas или червен вятър и неговите симптоми и лечение

Заразата червен вятър може да има тежки последици

Какво е червен вятър, еризипел. Причинители и симптоми. Класификация на случаите с червен вятър. Първична и вторична зараза. Диагностика, усложнения. Лимфедем. Стрептококова инфекция. Стрептококи. Рус токсикодендрон. Как най-бързо да се излекуваме; хомеопатия. Уназин.  Профилактика

Какво е червен вятър? Инфекциозно заболяване, което засяга кожата и лигавиците. Определя се като повърхностна бактериална зараза, причинявана от бета-хемолитичен стрептокок. Засяга преди всичко лицето и кожата на долните крайници. За много специалисти това е болест от миналото; случаите на червен вятър или еризипел в днешни дни са редки и обикновено инфекцията се развива по краката.

червен вятър
Болестта червен вятър е описана още в египетските папируси. От червени петна по краката страдат от най-ранна древност.

Червен вятър е болест, изучавана в древността и описвана още в египетските папируси. Съхранени са данни за тежки усложнения вследствие на заболяването, завършващи дори със смърт. Нелекуваният червен вятър наистина може да причини тежки здравословни проблеми. В миналото това не е било изключение поради подценяване на проблема – на фона на мизерни битови условия и лоша лична хигиена.

Най-често проявата на еризипил е предхождана от нараняване, травма, варикозни вени иналичие на трофични язви, отслабен имунитет като следствие от сърдечно-съдови или чернодробни заболявания, прегряване на слънце с изгаряния, премръзване с последващи рани, друго кожно заболяване. Условие за предаване на инфекцията е наранената повърхност на кожата.

Причинители и симптоми

Непосредствени виновници за заразяването с червен вятър са патогени от типа стрептококи. Любопитното е, че те играят преди всичко ролята на активен компонент, отключващ цяла поредица от реакции в точката на заразата: стрептококите активират намиращите се в зоната стафилококи. Възможно е тази активност да бъде последвана от алергични и автоимунни реакции, което прави картината доста сложна.

Неприятната болест червен вятър основателно се определя като болест от миналото, тъй като въпреки спецификата си е добре изучена, а освен това има ефективни медикаменти за лечението й – става дума за антибиотици и сулфонамиди.

Как да разпознаем това заболяване? Ако вероятността от подобна зараза е била подценена и споменатите малки рани, одрасквания и ожулвания не са били обработени антисептично, “виновните” стрептококи си свършват работата за около седмица, т.е. толкова продължава инкубационният период.

Основните симптоми на болестта са рязкото повишаване на температурата до 39-40 градуса, с втрисане – понякога и с гърч, и поява на характерно зачервяване на мястото на инфекцията. Инфектираната точка се подува, рязко се отличава от околната тъкан, може да образува мехурче със серозна течност.

Възможно е да се появят още подобни образувания в зависимост от активността на протичащия процес – вече по лимфен и кръвен път. Медицинската статистика сочи, че лечението до оздравяване нормално продължава 10-15 дни (pharmacy-bg.com). По-тежко протичат случаите, когато обривите са по лицето; в последно време по-често заболяването засяга кожата на краката.

Известно е също, че освен спомнатите външни фактори – нехигиеничен бит и навици, специална роля има устойчивостта на имунната система. Ако тя е отслабена, дори при успешно излекуване е възможно неприятният червен вятър да даде рецидиви. Факт е, че в огнището на заразата остават дремещи стрептококови клетки, които при нарушени баланси на имунитета, хормонални промени или отклонения в метаболитните процеси се активират отново.

Класификация на случаите с червен вятър

В зависимост от начина, по който се проявява инфекцията от червен вятър, е прието да се определят еритематозна, булозна, флегмонозна и некротична форма (lavur.bg).

червен вятър
Инфекцията засяга кожата в дълбочина
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При еритематозната е налице зачервяване и умерен оток; при булозната отличителен белег са мехурчетата с различна големина – те могат да се изпълнят със серозна, кръвениста или гнойна течност; при флегмонозната повърхностното възпаление преминава в дълбочина и обхваща подкожни тъкани; при некротичната е налице умъртвяване на тъкани. Некротичният червен вятър се проявява когато са засегнати кръвоносни съдове и продължително време някои тъкани не получават кислород.

Според начина, по който започва болестта, може да се говори за първична и вторична зараза от червен вятър. Първичната форма се проявява “на чисто”, т.е. в организма до този момент не е имало възпалителни огнища. При вторичната заболяването е по същество усложнение на вече съществуващ гноен процес. Може също да се коментира т.н. рецидивиращ червен вятър – когато в рамките на година проявите на еризипел възникват отново 5-6 пъти, на различни места.

Пациентите все пак най-често се интересуват от това колко тежка е болестта; класификацията в това отношение определя лека, средно тежка и тежка форма. За да се определи степента е необходимо да се анализират комплексно показатели като температура, реакции, интензивност на главоболието, прилошаване и повръщане, влошаване качеството на съня, има ли отпадналост, смущения в сърдечно-съдовата система, както и да се оцени как изглеждат локалните прояви, т.е. обриви, мехури и пр.

Така например тежката форма ще е с температура около 40 градуса, която трудно се смъква, продължителни пристъпи на треска – три или четири дни, бълнуване, обща слабост, интоксикация, мигриращ обрив – т.е. кожните прояви не са локализирани, появяват се нови и нови, главоболие, безсъние, обърканост. При анализ на кръв и урина се констатират отклонения – анемия, левкоцитоза. Черният дроб и далакът при тежките форми се увеличават.

Някои специалисти са на мнение, че споменатите по-горе форми – еритематозна, булозна, флегмонозна и некротична, всъщност са степени на един общ процес. Ако липсва адекватно лечение и организмът е отслабен, булозната форма например – повърхностно зачервяване, оток и мехури, може да “потъне” в дълбочина и да засегне подкожни тъкани, т.е. да премине към флегмонозна форма, а при нарушено кръвоснабяване – и към некротична.

Не е без значение и възстановителният период след преболедуване от червен вятър, особено ако огнищата на инфекция са били например по половите органи или скалпа. При масиран оток на крайниците например трябва да се очаква интензивно лющене на кожата, при обриви по главата – косопад.

Усложнения

червен вятър
Последиците от инфекцията могат да са много тежки

Усложненията при червен вятър могат да се проявят при отслабена имунна система, закъсняло или неадекватно лечение. Главната опасност е развитието на абсцес в една или повече точки на тялото. Възпалителният процес може да засегне тежко бъбреците, сърцето, кръвоносната система. Сред усложненията – макар и изрично да се определят като редки – са ендометрит, гломерулонефрит, тромбофлебит, гангрена. Споменава се и стрептококов токсичен синдром.

Диагностика

След всичко казано можем да си помислим, че всичко сме научили за болестта червен вятър и няма да е трудно сами да я разпознаем. Всъщност диагностицирането й не е проста работа.

Дайте мнение и Вие тук!

Първичната зараза се разпознава по острото начало и проявите на токсемия – температура, треска, главоболие, болки в мускулите, слабост, бълнуване. Но такива симптоми има и при други заболявания. Важно е и фиксирането на вниманието върху специфичните характеристики на инфектираната точка – оток със зачервяване, рязко отделяне от околната тъкан. Локалното огнище на инфекция се развива много бързо, усеща се напрегнато, кожата е опъната и лъскава.

Ако са поразени лигавици – диагнозата е по-сложна, но за щастие такива случаи са много редки. Поради сходните симптоми диагноза червен вятър може да се постави при други заболявания – абсцес на подкожна тъкан, тромбоза на дълбоките вени на лицето, херпес зостер, екзема, дерматит, склеродермия и други.

червен вятър снимки
Червеният вятър понякога се проявява и като червени петна по лицето.

Специално внимание заслужава т.н. свински червен вятър или еризипелоид. Това е зооноза; описаната симптоматика за червен вятър засяга кожата и ставите на ръцете. Бактериите проникват през драскотини или порязано; заразяването става при обработка на сурови меса и риба и от този вид червен вятър страдат предимно работещи в месопреработвателния бранш.

Инфектираното място се зачервява и отича, появяват се болки в съседните стави и лека треска. Въпреки, че не вдигат температура и липсва реакция на лимфните възли, заразените се чувстват отпаднали в продължение на 3-4 седмици. В рамките на този срок те не трябва да бъдат допускани до работа с хранителни продукти. Лечението е с антибиотици, включва и превръзка на инфектираната точка с подходящи мехлеми.

Лимфедем

Заразата с червен вятър може да е една от причините за усложнение, известно като лимфедем (лимфедема). Касае се за вторичен лимфедем – развитието на инфекцията засяга лимфната система, в резултат на това въздействие се получава застой на лимфата в тъканите на крайниците или други части на тялото. Засегнатите зони от тялото отичат, кожата е изпъната и зачервена. Лимфедемът е сериозно заболяване, което при неглижиране прогресира. В напреднал стадий на лимфедем болното място се втвърдява. Лекува се успешно само в началната фаза, като най-често прилаганите методи са мануален лимфен дренаж и носене на специални пристягащи превръзки до стабилизиране на лимфната система.

Стрептококова инфекция

Стрептококова инфекция – това е характеристиката на заболяването червен вятър от гледна точка на причинителя. Както вече стана ясно – касае се за остро инфекциозно заболяване, причинявано от бета хемолитичен стрептокок.

Инфекцията се развива обикновено в резултат на нарушена цялост на кожата; такива места са слаби зони, които “поддават” и допускат заселването на стрептококите. Патогенните микроорганизми отделят токсини, които са в основата на възпалителния процес. Този процес е толкова по-интензивен, колкото по-отслабена е имунната система или организмът вече е поразен от друга инфекция. Става дума за дерматози, ухапвания от насекоми, венозна недостатъчност, декубитус, гъбични инфекции. По-често стават податливи на стрептококова инфекция болните от диабет, СПИН и злоупотребяващите с алкохол.

Стрептококи

Особеност на тези патогенни микроорганизми е, че те могат да се намират по кожата или в някои органи, без да са в състояние да причинят инфекция – това зависи от силната имунна система на човека. Приносителят на стрептококи – без самият той да е болен – може да ги предаде на друг човек при контакт Ако приемащият е с отслабена имунна система, условията за инфекция са налице. Медицината разполага с достатъчно средства да се справи с една стрептококова инфекция, но в някои случаи това е трудно именно поради слабия имунитет, както и поради забавянето, пропуснатата възможност да се въздейства в начален етап на заболяването.

мнения, отзиви, коментари, форум

Рус токсикодендрон

Рус токсикодендрон е хомеопатичен продукт, приготвен от екзотичното растение отровен шмак (framar.bg). Пораженията от червен вятър са сред заболяванията, при които се прилага в разреждане CH15. Помага за преодоляване на симптоми като болки, обездвижване, поява на мехури по оточната кожа и инфекция на подкожните тъкани. Най-често приложението е при червен вятър с отоци по краката, които са започнали от глезените и постепенно са се развили нагоре. В по-напреднала фаза сазасегнати и тъкани в дълбочина.

Лекар хомеопат трябва да определи схемата на прием, но обикновено се препоръчват по пет гранули три пъти дневно, или при остра фаза няколко приема на 5 гранули през два часа. Гранулите се държат в устата до пълното им разтваряне.

Как най-бързо да се излекуваме; хомеопатия

Най-надеждното лечение на червен вятър е с антибиотици – касае се за бактериална инфекция. Прилагат се пеницилини, цефалоспорини, възможно е подходящата форма да е венозно вливане. За облекчаване на мъчителните усещания се правят антисептични компреси. След овладяването на острата фаза се препоръчва продължаващо лечение, за да не се допуснат рецидиви. Проблемните участъци от кожата трябва да бъдат обработвани и превързвани поне месец след преодоляването на болестния пик. При червен вятър в напреднала фаза се налага комплексно лечение, включително и оперативна намеса при установяване на некротични поражения.

Хомеопатичните препарати биха могли да се прилагат като поддържащо лечение според конкретната характеристика на заболяването.

Уназин

Един от често прилаганите антибиотични продукти при червен вятър е уназин. Той е от пеницилиновата група и има специфично действие. Преди да достигне активната си форма се трансформира в два компонента, ампицилин и сулбактам. Сулбактамът осигурява ефективното въздействие върху широк спектър от патогенни бактерии. При червен вятър се приемат 1-2 таблетки от 375 мг два пъти дневно. Лекарството обикновено се приема 10 дни, след което при необходимост се прави втори курс с друг антибиотик.

Уназин не се препоръчва при бременност и бъбречна недостатъчност.

Профилактика

Не съществува специфична профилактика за болестта червен вятър. Ефективна профилактика обаче е своевременното лечение на травми и рани, кожни и гнойни заболявания. Добре е да се внимава за предотвратяването на микротравми, за спазване на добра битова и лична хигиена. В частност може да се посочат такива предупреждения, вслушването в които може да спести една небезобидна зараза като червен вятър: така например не бива да се допуска преохлаждане, измръзване, тъй като ефектът върху определени кожни участъци ще е разраняване и създаване на условия за активност на описаните стрептококови щамове.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Анален сърбеж – трябва ли да се притесняваме?!

Трябва ли да се притесняваме, ако имаме силен анален сърбеж, особено през нощта? Да, но …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!