Коремни болки при деца и възрастни, около пъпа и другаде в корема

Коремните болки са честа проява на тялото. Те безпокоят както децата, така и техните родители. Причините, които ги пораждат, са многобройни.

Най-често са свързани с нарушения в работата на органите в коремната кухина (стомах, черва, бъбреци, жлъчка и др.), но не са редки случаите на коремни болки при заболявания на органи вън от коремната кухина.

Вижте и подробната ни статия по същата тема ТУК: Болки в корема. На какво се дължат и как да действаме?

Внимателното наблюдение върху децата с коремни болки улеснява лекаря в неговата трудна задача за определяне естеството на заболяването, което поражда тези болки.

Най-често децата се оплакват от коремни болки в областта около пъпа, но може да имат болки и в стомашната област или в долната част на корема. Характерът на коремните болки показва редица особености. Болките могат да бъдат остри, внезапни, постоянно засилващи се. Важно е да се знае тяхното местоположение, продължителност (краткотрайни, непрекъснати, колебливи), сила и излъчване (към пикочния мехур, към дясното рамо и др.).

Болката може да се появи или да изчезне след приемането па храна, при промяна на положението на тялото, при напъване, скачане, кашляне и др.

Коремните болки могат да се съчетават с други болестни прояви — повишена температура, повръщане, задръжка на газове, запек, днарця смущения в уринирането и др.

Повтарящите се пъпни колики са на първо място между функционалните коремни болки у децата, т. е. болки с които не са свързани с органични увреждания. Много често тези болки се появяват у свръхчувствителни и нервни деца.

Пъпните колики са рядко явление под петгодишна възраст като след това постепенно зачестяват. Не винаги е лесно да се установи тяхната точна причина. Най-често те са свързани с неприятни емоции и преживявания, на които детето реагира с коремни болки. Много пъти са налице конфликти в отношенията майка – дете, конфликти с други лица от семейството, конфликти в училището и др.

Нерядко болките са свързани с принудително хранене, с отиването в училище (изчезват през време на ваканция) или с прекарано заболяване.

Децата с лабилна нервна система обичат да анализират и най-малките усещания от страна на храносмилателните органи (оригване, къркорене на червата и др.) и се страхуват да не заболеят отново. Особено често насочват своето изострено внимание към проявите в коремната област, когато в семейството има болни от язвена болест, гастрит, колит и др.

“Демир

Често коремните болки се наблюдават след някои неприятни преживявания: развод в семейството, отиване на брат в казармата, смърт на близък човек, раздяла с приятели, побоища и пиянство в семейството и др.

Нарастващата претовареност в училището и болезнено изострената амбиция на родителите за по-високи бележки е чест повод за появата на функционални коремни болки сред учащите се. Много лекари говорят за «коремни болки в понеделник при тръгване за училище».

Бързо настъпващите промени през пубертетната възраст, появата на менструация при момичетата и събуждането на половия нагон също могат да дадат повод за повтарящи се коремни болки.

Как се изявяват функционалните коремни болки?

Най-често те са разположени около пъпа. В повечето случаи имат присвиващ (коликообразен) характер и често принуждават детето да прекъсне своята игра и дори за кратко време да легне в легло. В редки случаи при появата на болки децата плачат. По-често пристъпите от болки настъпват постепенно. Тяхната сила е различна — леки или умерени по сила и крайно рядко много силни и нетърпими. Появяват се обикновено през деня, като появата им по време на сън е много рядка.

Най-често са краткотрайни (продължават от 5 до 60 минути) и само по изключение могат да траят 1-3 часа.Обикновено изчезват неочаквано и бързо и детето отново се чувства здраво, включва се в игрите и в заниманията на детския колектив.

Повтарянето на пристъпа от коремни болки е също различно: 6-10 и повече пъти на ден, 1 път седмично или 1 път месечно. Зачестяването им често съвпада със започване на училищни занятия, с предстоящи трудни класни упражнения, изпити и др.

Тези функционални коремни болки могат да продължават няколко месеца, една, две и дори пет години. Тяхното разпознаване е свързано с много трудности.

От страна на лекаря е необходимо да се изключат органични причини за болките (апендицит, гастрит, пъпна херния, стомашна язва и др.).

Дайте мнение и Вие тук!

Много пъти е необходимо търпение и внимателно продължително наблюдение. Родителите могат много да подпомогнат лекаря при решаването на тази трудна диагностична задача. Особено важно е да се осветлят въпросите за нервната и емоционалната реактивност на детето.

При децата с лесно ранима психика е особено важно родителите и близките на детето да не утежняват и задълбочават болестните оплаквания, да се стремят да създават на детето здрава, бодра и оптимистична обстановка. Тази обстановка най-често довежда до изчезване на коремните болки.

Трябва също по възможност да се намалят многобройните лабораторни и инструментални изследвания, които могат да доведат до хипохондрични чувства у детето и да засилят неговите коремни болки.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Много от острите заразни болести могат също да протичат с появата на коремни болки (скарлатина, грип, остри пневмонии, епидемична жълтеница и др.).

Бактериалната дизентерия протича също с появата на коремни болки по хода на дебелото черво, а изхожданията по голяма нужда се придружават от болезнени напъни (тенезми). Коремни болки дават също салмонелозите, колиентеритите, както и някои вирусни чревни инфекции.

Но освен с коремни болки, тези заразни болести се проявяват и с други характерни за тях прояви (повишена температура, кожни обриви и др.).

Анафилактичната пурпура, която има инфекциозно-алергична обусловеност, в своята коремна форма (абдоминална пурпура) също се съпътствува с пристъпи от остри коремни болки.

Незначителни и не много чести са коремните болки при глистни заболявания. Родителите погрешно свързват честите коремни болки с наличността на глисти и прибързано дават противоглистни лекарства, които не са безопасни за децата.

мнения, отзиви, коментари, форум

Характерни, продължителни и силни са коремните болки при някои остри коремни заболявания: апендицит, остро настъпваща непроходимост на червата (инвагинация, илеус, заклещена херния и други форми на преплитане на червата).

В тези случаи се излага родителите да бъдат особено наблюдателни, да потърсят спешно лекарска помощ и да не прибягват до никакви прибързани лечебни мерки (разтривания, даване на очистително, болкоуспокояващи лекарства), които могат да влошат болестното състояние.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

язва на стомаха - симптоми, лечение, диета

Язва на стомаха. Симптоми и лечение през 2019 година

Язва на стомаха – какво представлява; причини за появата й. Симптоми; как се доказва – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!