Болки в корема около пъпа при деца.
Коремни болки под и над пъпа. Болки в стомаха.

Облекчаване на болки в корема при дете. Около пъпа. Лечение и лекарства при развит пъп

Болки в корема около пъпа при деца. Лечение и облекчаване. Лекарства. Коремни болки под и над пъпа. Болки в стомаха. Как се лекува развит пъп? Панадол, хомеопатия

Болка в корема при малките деца често е първи симптом на всяка започваща болест, тъй като в слънчевия сплит са концентрирани болеви усещания, свързани с всички органи. В повечето случаи болката показва нарушено храносмилане поради преяждане. Но други причини са сериозни и дори опасни, изискващи спешна медицинска намеса.

В различните възрасти са типични специфични заболявания, провокиращи болезненост в коремната зона.

Възможни причини за болките според възрастта
Възрастова групавъзможни причини
Бебетаколики, запек, чревна инвагинация, вродени патологии в храносмилателната система, усукване на стомах/ черва
Предучилищна възрастгастрит, чревни инфекции, апендицит, глисти, белодробно възпаляване
Ученицимускулна треска, болезненост при менструация, хепатит, панкреатит, урологични инфекции

Коремните болки са честа проява на тялото. Те безпокоят както децата, така и техните родители. Причините, които ги пораждат, са многобройни.

korem-01
Най-често болките са свързани с нарушения в работата на органите в коремната кухина (стомах, черва, бъбреци, жлъчка и др.), но не са редки случаите на коремни болки при заболявания на органи вън от коремната кухина

Внимателното наблюдение върху децата с коремни болки улеснява лекаря в неговата трудна задача за определяне естеството на заболяването, което поражда тези болки.

Болки в корема при дете

Новородените често страдат от колики поради незряла храносмилателна с-ма, както и причинени от грешки в храненето. Истинската причина се крие в периода на адаптация извън мама. При повечето деца към двумесечна възраст ситуацията се стабилизира и кризите намаляват.

Вродени патологии на храносмил. с-ма като дискинезия на жлъчния мехур провокира болка при кърмачетата и децата под 7-годишна възраст. Болезнеността не е толкова изразена, но се съпровожда от разстройство.

Във възрастта от 4 до 9 месеца се среща чревна инвагинация – вмъкване на черво в черво, което се бележи от остра болка, внезапно безпокойство и плач, нежелание за храна. Пристъпът приключва също внезапно, но след време се възобновява в по-тежка степен. Появява се повръщане с миризмата на изпражнения и кръв във фекалиите. При такива признаци веднага извикайте линейка.

Усукване на червата или стомаха се среща основно при новородените. Характерни са остра болка в корема и повръщане. Липсва моторна функция на червата, затова и детето не се изхожда. Коремът се издува асиметрично. Това състояние се лекува само хирургично, затова извикайте линейка.

При бебетата запекът поражда болки. При мъниците се случва след вдигане на Т°С. Тук помага клизмата, която освобождава червата и детето се успокоява.

“Демир

Децата в предучилищна възраст страдат от гастрит. Това е най-разпространената причина за болки в корема, които възникват при препълване на стомаха или консумацията на по-груба храна. Болестта се провокира от продължителен стрес или вирусна инфекция.

Гастрит боли в най-горния квадрат, като други симптоми са издуване, загуба на апетит и гадене. Лечението е спазване на диета, прием на ензими и фитотерапия (най-хубаво действа живовляк в свеж или сушен вид).

Чревни инфекции са обичайни за детската възраст. Болката в корема е със спастичен характер. Обикновено се локализира в горния квадрат, но при по-големите деца боли и в зоната на червата (под пъпа). Съпровожда се от разстройство, повишена Т°С, повръщане и слабост. Лечението е само с антибиотик, назначен след изследване.

Апендицит е сериозна причина за остра болка в корема. Различават се остър и катарален, като и за двата е характерна тъпа, дърпаща болка в долна дясна зона (където се образува напречна гънка при по-пълни деца или се усеща вдлъбнатина при натискане).

В началото при апендицита се чувстват леко гадене, слабост и незначително повишаване на Т°С. След известно време болката става остра, непоносима. Детето не може да се движи, коремните мускули са напрегнати. При тези симптоми е нужна незабавна медицинска помощ.

Глисти също са чести виновници за болки в корема при децата от всяка възраст. Понякога пораждат непроходимост на сегмент от червата и възпаляване на апендикса. Болките са пристъпообразни, нерядко съчетани с разстройство и повръщане. Лечението представлява отстраняване на чревната непроходимост и лекарства за унищожаване на паразитите.

Белодробно възпаление провокира остра болка в корема при дишане. Колкото по-бързо диша детето, толкова повече го бори. Пневмонията може да се маскира като остър апендицит, затова при подобно подозрение се прави рентгенова снимка. Лечението на пневмонията винаги е продължително, както и възстановяването след нея.

Остри бронхити, трахеити и коклюш – болести с изнурителна кашлица, дават болки в корема на следващия ден след пристъпа. Боли при смях, кашляне и всяко напрягане на мускулите. Това не е опасно, болките са мускулни и не искат лечение.

В училищна възраст се наблюдават мускулни болки след бягане, интензивна игра или тренировки. Това е съвсем нормално за учениците, които са много активни и не се възпират.

korem-02
Повтарящите се болки са функционални – несвързани с органични увреждания. Много често тези болки се появяват у свръхчувствителни и нервни деца

Момичетата изпитват дърпащи тъпи болки най-ниско (в слабините) в началото на менструалния цикъл. Те се подсилват от дългото седене на твърдия чин. Лечение не трябва, но при изключително силна болка направете консултация с гинеколог.

След четвърти клас напред излиза друга причина за болките в корема – емоции, стрес, притеснения. Учениците с повишена емоционалност и склонни към истерия често тревожат родителите си с болки в корема, оказващи се на нервна почва. Пристъпите възникват преди контролни в училище или изяви пред публика. Това не е измислица, децата наистина изпитват болка и гадене. От стрес може да започне и разстройство.

Психосоматичните заболявания са отговор на организма спрямо прекалено високото психическо натоварване. Лечението е симптоматично, след консултиране с психолог.

Хепатит е сериозно заболяване, при което се възпалява и увеличава размерът на ч. дроб. Разтяга се капсулата, в която се намира, причинявайки тъпа, дърпаща болка в дясно подребрие. Други симптоми са обрив, висока Т°С, гадене, повръщане. Лечението е стационарно, защото хепатит се предава по контактен път, освен някои форми с предаване чрез кръвта.

Продължителна неконцентрирана болка, отдаваща се към гърба, съчетана с влошен апетит и повръщане, е признак за интоксикация при остър панкреатит. Задстомашната жлеза се възпалява след инфекциозни и вирусни заболявания. При панкреатит децата лежат на лявата си страна и се стараят да не мърдат, защото това усилва болката.

Болка, разливаща се из целия корем и отдаваща се към гърба или слабините, се среща при деца с някакъв урологичен проблем. При остър пиелонефрит болката не е силна, а тъпа, създава дискомфорт и принуждава детето да търси по-удобно положение. Пиелонефритът вдига температурата.

Бъбречната колика създава най-силната и непоносима болка, сравнима само с тази при апендицит. Коремът е много напрегнат, подут. Появяват се гадене, втрисане.

мнения, отзиви, коментари, форум

Травми на корема са присъщи на детската възраст. Те са опасни, защото в тежки случаи водят до разкъсване на вътрешни органи. Децата се оплакват от болки след падане от високо или сбиване, след сблъсък с кола или велосипед. Родителите трябва да реагират, защото евентуални вътрешни кръвоизливи са много опасни.

Много от острите заразни болести могат също да протичат с появата на коремни болки (скарлатина, грип, остри пневмонии, епидемична жълтеница и др.).

Бактериалната дизентерия протича също с появата на коремни болки по хода на дебелото черво, а изхожданията по голяма нужда се придружават от болезнени напъни (тенезми). Коремни болки дават също салмонелозите, колиентеритите, както и някои вирусни чревни инфекции.

Но освен с коремни болки, тези заразни болести се проявяват и с други характерни за тях прояви (повишена температура, кожни обриви и др.).

Анафилактичната пурпура, която има инфекциозно-алергична обусловеност, в своята коремна форма (абдоминална пурпура) също се съпътствува с пристъпи от остри коремни болки.

Незначителни и не много чести са коремните болки при глистни заболявания. Родителите погрешно свързват честите коремни болки с наличността на глисти и прибързано дават противоглистни лекарства, които не са безопасни за децата.

Характерни, продължителни и силни са коремните болки при някои остри коремни заболявания: апендицит, остро настъпваща непроходимост на червата (инвагинация, илеус, заклещена херния и други форми на преплитане на червата).

В тези случаи се излага родителите да бъдат особено наблюдателни, да потърсят спешно лекарска помощ и да не прибягват до никакви прибързани лечебни мерки (разтривания, даване на очистително, болкоуспокояващи лекарства), които могат да влошат болестното състояние.

Облекчаване, техники

Родителите не могат да различат хирургична, гинекологична, паразитна, инфекциозна болка в корема, нито вътрешни възпалителни процеси. Не могат да определят остра или хронична е тя, каква е нейната интензивност.

korem-03
Две техники за успокояване на коремчето на кърмачето при хранителни причини за болката

Детето не е в състояние да съдейства с информация, а някои заболявания с коремни болки са неотложни и се иска бърза оценка на ситуацията.

Визитата при лекар е задължителна при бледност на детето, постоянно викане и плачене, при изпъкнал корем. Неотложни състояния са още тези, свързани с диария, кръв в изпражненията, втрисане, повръщане, силно напрежение на коремната стена.

Да действаме без диагноза е недопустимо. Но можем да облекчим болката в някои случаи, докато стигнем до лекар.

Лекарства за болки в корема при деца

Обърнете внимание, че обезболяващите „замъгляват“ картината на сериозните хирургични заболявания и се рискуват усложнения. Аналгетици се приемат само при изключена хирургична патология.

Ако причината е известна, действайте в рамките на следните схеми:

 • При раздразнен стомах или хранопровод дайте антиацид като Алмагел;
 • При хранително отравяне дайте сорбенти като Ентеросгел или активен въглен;
 • При висока температура – препарат на основата на парацетамол или нурофен (но само при изключена хирургична патология).

При съмнения за непроходимост на червата, панкреатит, апендицит извикайте линейка.

Панадол

Панадол бебе и таблетките за по-големи деца облекчават по-слабите болки и снижават Т°С. Това лекарство е подходящо при простуди, болки в гърлото или ухото, но би помогнало и в нашия случай.

Хомеопатия

Нукс Вомика се изписва при запек, болки в стомаха и в кръста, при тенденция към преяждане. Успокоява колики вследствие от запек и грешки в храненето. Взима се при преяждане и при рефлукс. Помага за изхождането и за изчистването на червата.

Бриония се предпочита при остри чревни инфекции с висока Т°С и коремни болки. Допринася за постепенното редуциране на болезнеността.

Ликоподиум помага при пробождащи болки в ниската зона на корема, породени от урогенитални инфекции, при болки от камъни в бъбреци или пикочни пътища.

Болки около пъпа, какво може да е?

Зоната на пъпа реагира при функционални разстройства на храносмилането, чревни инфекции, хронични ентерити и панкреатити и свързана с тях ензимна недостатъчност.

Болезненост в околопъпната зона възниква при хирургични патологии като апендицит, чревна непроходимост, пъпна херния, и при болести в гастродуоденалната зона.

Функционални разстройства с болки около пъпа

В повечето случаи имат присвиващ (коликообразен) характер и често принуждават детето да прекъсне своята игра и дори за кратко време да легне в легло. В редки случаи при появата на болки децата плачат. По-често пристъпите от болки настъпват постепенно. Тяхната сила е различна — леки или умерени по сила и крайно рядко много силни и нетърпими. Появяват се обикновено през деня, като появата им по време на сън е много рядка.

korem-04
Бебето често страда от колики в първите си месеци

Най-често са краткотрайни (продължават от 5 до 60 минути) и само по изключение могат да траят 1-3 часа. Обикновено изчезват неочаквано и бързо и детето отново се чувства здраво, включва се в игрите и в заниманията на детския колектив.

Повтарянето на пристъпа от коремни болки е също различно: 6-10 и повече пъти на ден, 1 път седмично или 1 път месечно. Зачестяването им често съвпада със започване на училищни занятия, с предстоящи трудни класни упражнения, изпити и др.

Вижте и подробната ни статия по същата тема ТУК: Сваляне на подут корем с лекарства и ментови капки. Хапчета и лекове за твърд корем.

Тези функционални коремни болки могат да продължават няколко месеца, една, две и дори пет години. Тяхното разпознаване е свързано с много трудности.

От страна на лекаря е необходимо да се изключат органични причини за болките (апендицит, гастрит, пъпна херния, стомашна язва и др.).

Много пъти е необходимо търпение и внимателно продължително наблюдение. Родителите могат много да подпомогнат лекаря при решаването на тази трудна диагностична задача. Особено важно е да се осветлят въпросите за нервната и емоционалната реактивност на детето.

Причината се диагностицира с помощта на образно изследване – рентген, ултразвук или ендоскоп, и с лабораторни изследвания. За купиране на болката се използват ензимни препарати, спазмолитици, пробиотици, аналгетици + диета.

Болка под пъпа

В голяма част от случаите такава локация показва възпаляване на тънките черва.

Дайте мнение и Вие тук!

В останалите случаи болката е проекционна – отражение на вътрешни увреждания на тъкани и органи. Неприятното усещане се разпространява встрани от поразената област, може да се отдаде наляво или надясно.

При болка долу вдясно първата мисъл е за апендицит. Но от тази страна се разполагат още маточна тръба, десен яйчник, участък от червата. Източник на проблем може да са мускулни тъкани около органите.

Болезненост, разпространяваща се встрани от центъра на корема говори за възпалителни процеси. Допълнителен симптом е високата температура.

Болка над пъпа

Чревните инфекции могат да болят и над пъпа, в горната трета на корема, особено при децата. Над пъпа болят още гастрит и язва, но локацията е по-скоро в слънчевия сплит.

Причини извън храносмилателния тракт са пневмония, междуребрена невралгия. Болката се купира с аналгетици и спазмолитици.

Болки в стомаха

Освен гастрит, при болки в стомаха можем да заподозрем хранително отравяне и функционална диспепсия. Болката в епигастриума често показва грешки в храненето, злоупотреба с готова и суха храна. Неприятният симптом възниква при стрес, при пътуване и смяна на града (училището). Такава болка е тъпа, по-скоро умерена, само по изключение е остра, прерязваща.

При диспепсия заедно с болката нараства чувството за тежест и препълване, гадене и оригване. При функционални разстройства се наблюдават нарушения на вегетативната нервна с-ма като побледняване, изстудяване на крайниците, повишено изпотяване, учестяване на пулса.

Как се лекува развит пъп?

Изразът развързан, развит пъп“ не е медицински и освен това не се употребява буквално. Пъпът не може да се отвори. Това е образен израз за прекалено напрягане, което може да увреди корема, да скъса ципата, която придържа органите по местата им.

korem-05
Пъпна херния с прещипване на черва

Пъпът е зараснала рана, мястото, на което е прерязана връзката на детето с майката. Като белег, той не е предразположен към болести. Най-честата патология при него е пъпната херния. Случва се при новородени, при бременни и при много възрастни хора. Външно напомня развързан пъп.

Пъпната област остава уязвима зона до живот. Съвсем до нея е далакът, който е податлив на травми и разриви. Слабостта на мускулите в тази зона причинява херния. Тя се счита за опасно изменение, защото при проникване на органи в хернията има риск от прищипване. Пъпната херния може да се усложни, преминавайки в перитонит, некроза на червата и други тъкани..

Причини за „отпускане“ на пъпа при новороденото

В първите седмици от раждането може да възникне:

 • пъпна херния – заради слаби мускули, запек, непрекъснат плач;
 • омфалит – инфекциозно-възпалително поражение, развиващо се заради неправилна грижа за раничката или поради лош имунитет;
 • фистула – поради неправилно зарастване на червата или уретрата.
Симптоми

Пъпната херния при възрастните възниква с ярки симптоми. Условно хернията се дели на проста и прещипана. Първата има един забележим признак – образувание в пъпната зона. То е подвижно, изчезва в легнало положение и се очертава ясно при кашляне, смях, вдигане на тежко и други дейности, които ангажират коремната мускулатура. Дори след спортуване в зоната на пъпа се появяват дискомфорт и болка.

Ако хернията се увеличава, възниква риск от усложнения. При големи хернии се образува торбичка, в която могат да влязат части от органи – прещипване. Тогава симптомите са по-различни:

 • Остра болка в зоната на поражение;
 • Зачервяване и отичане на околната кожа, може дори да посинее;
 • Хернията не изчезва в легнало положение, по-твърда и фиксирана е.

При прещипване на органи е възможно повръщане, подуване и признаци на чревна непроходимост. Повишава се телесната Т°С, пациентът изпитва остра слабост, апатия, трудно се движи.

Симптомите при децата са подобни, както и механизмът на възникване на хернията. Единствената разлика е, че малкият пациент не може да опише изпитваното с думи, затова много плаче и се привива.

Родителите трябва да бъдат внимателни за следните признаци: зачервяване в зоната на пъпа, плач, раздразнителност, активно мърдане на краката. Новородените се оригват по-често и се отказват от храна.

Пъпната херния лесно се диагностицира, както при възрастните, така и при децата.

Лекарства?

Основен метод за лечение на пъпна херния е хирургията. Специалистът извежда органите от торбичката, зашива „вратата“ и поставя мрежа, която подсилва слабата коремна стена. Мрежата е от биосъвместим материал и се възприема от тялото.

Към консервативно лечение се прибягва при противопоказания за операция. Състоянието се контролира постоянно. И все пак това е възможно само при херния с малки размери и при първите симптоми на появата й. Остава рискът за живота, защото във всеки момент може да възникне чревна непроходимост, некроза на тъканите и силни болки. Тогава операцията е неизбежна.

При пъпна херния не се използват лекарства. Терапията се заключва в използването на бандажи, пластири и компресионно бельо.

Бандажът е твърда превръзка, която удържа мускулите и предотвратява по-нататъшно пропадане на органите. Мускулите повишават тонуса си, намалява рискът от прищипване на органи.

Пластирът е основно средство за лечение на херния при деца. Той е аналогичен на бандажа, но много по-щадящ. Удържа „изсипването“ и намалява размера на хернията. Рискът тук е от попадане на инфекция под пластира. Мястото трябва да се обеззаразява периодично с йод или друг антисептик.

Пациентът се въздържа от физически усилия и укрепва кормената преса. За намаляване на неприятните усещания се слагат компреси.

Лекове

Под пластира може да се сложи компрес от камфорово масло. Първо се разтапя на водна баня, охлажда се и от маслото се оформя кръгче. Пъпът се намазва с течно масло, а върху него се залепя кръгчето. Процедурата намалява неприятните усещания.

Народен цяр е компрес от запечен във фурна лук. Зеленчукът се охлажда и се прилага върху хернията. Друг материал за компрес е овес, сварен на каша.

Какъвто и да е компресът, той се укрепва с превръзка и се държи само няколко часа. Отгоре се слага вълнен шал, защото топлината е благотворна – подобрява кръвообращението в зоната на пъпа.

Погледнете и ТОВА:

Лекарства за разстроен стомах. Лечение на киселини и болки в стомаха

Рецепти за предотвратяване на некроза на тъкани:

 • Към пъпа се привързва торбичка с подгрята сол, която се подменя при изстиване;
 • Компрес от гъба, напоена с отварка от дъбова кора;
 • Компрес от мед, йод, краве масло и прополис.
Как се завива?

Завиването на пъпа извършва хирург – тъканите на корема се стягат. Но до 3-г. възраст хирургия не се препоръчва. В повечето случаи пъпът се прибира сам. Но човек трябва да помни за това и да се пази цял живот от напъване, за да не се появи пак херния на зряла възраст.

Децата носят пластир или бандаж. Спазват диета срещу запек. Не се допуска силен и продължителен плач, както и смях. От полза са масажите и упражненията.

Болки около пъпа при възрастни

Като изключим бебешките колики, всички описани патологии са присъщи на възрастните. Те получават болки от гастрит, чревни инфекции, паразити.

Разликата е, че имаме по-голяма свобода в лечението на възрастните. Специалисти излагат тристепенен механизъм за действие при коремна болка.

Но първо, при коремна болка взимаме спазмолитик, а не аналгетик!

Установено е, че само 28% от пациентите с болки се сещат да вземат спазмолитик, а не аналгетик.

Аналгетикът е опасен  при абдоминална болка. Той не отстранява причината, а само я маскира. Спазъм, възпалителен процес, дисбаланс на веществата – каквато и да е причината, аналгетикът не действа върху причината за болката, а само върху предаването на нервните импулси. Болката се притъпява и лекарят не може да диагностицира.

Спазмолитикът не действа така. Говорим за Спазмалгон и Но-шпа. Тези хапчета няма да намалят болката, ако тя идва от холецистит, перфорирана язва или спукан апендицит.

Какво да правим: действаме в три степени

 1. Първа степен – слаба болка. Взимаме спазмолитик. Ако болката е била еднократна, ще премине. Но при възникването й с някаква честота – понякога или периодично, винаги сутрин или винаги след стрес, непременно идете на доктор;
 2. Втора степен – силна и/ или продължителна болка. Отново спазмолитик. Ако след това коремът продължи да боли, спешно на лекар!
 • Трета степен – много силна болка или такава, която се усилва. Ако е нетърпимо, на 40% вероятност да е апендицит, разрив на жлъчка, перфорация на язва. Звънете за линейка.

Вижте и ТОВА: Едновременни болки ниско долу в корема и кръста. Какво значи и какво да правим?

Психика и коремни болки

Най-често децата се оплакват от коремни болки в областта около пъпа, но може да имат болки и в стомашната област или в долната част на корема. Характерът на коремните болки показва редица особености.

Болките могат да бъдат остри, внезапни, постоянно засилващи се. Важно е да се знае тяхното местоположение, продължителност (краткотрайни, непрекъснати, колебливи), сила и излъчване (към пикочния мехур, към дясното рамо и др.).

Болката може да се появи или да изчезне след приемането па храна, при промяна на положението на тялото, при напъване, скачане, кашляне и др.

Коремните болки могат да се съчетават с други болестни прояви — повишена температура, повръщане, задръжка на газове, запек, днарця смущения в уринирането и др.

Пъпните колики са рядко явление под петгодишна възраст като след това постепенно зачестяват. Не винаги е лесно да се установи тяхната точна причина. Най-често те са свързани с неприятни емоции и преживявания, на които детето реагира с коремни болки. Много пъти са налице конфликти в отношенията майка – дете, конфликти с други лица от семейството, конфликти в училището и др.

Нерядко болките са свързани с принудително хранене, с отиването в училище (изчезват през време на ваканция) или с прекарано заболяване.

Децата с лабилна нервна система обичат да анализират и най-малките усещания от страна на храносмилателните органи (оригване, къркорене на червата и др.) и се страхуват да не заболеят отново. Особено често насочват своето изострено внимание към проявите в коремната област, когато в семейството има болни от язвена болест, гастрит, колит и др.

Често коремните болки се наблюдават след някои неприятни преживявания: развод в семейството, отиване на брат в казармата, смърт на близък човек, раздяла с приятели, побоища и пиянство в семейството и др.

Нарастващата претовареност в училището и болезнено изострената амбиция на родителите за по-високи бележки е чест повод за появата на функционални коремни болки сред учащите се. Много лекари говорят за «коремни болки в понеделник при тръгване за училище».

Бързо настъпващите промени през пубертетната възраст, появата на менструация при момичетата и събуждането на половия нагон също могат да дадат повод за повтарящи се коремни болки.

При децата с лесно ранима психика е особено важно родителите и близките на детето да не утежняват и задълбочават болестните оплаквания, да се стремят да създават на детето здрава, бодра и оптимистична обстановка. Тази обстановка най-често довежда до изчезване на коремните болки.

Трябва също по възможност да се намалят многобройните лабораторни и инструментални изследвания, които могат да доведат до хипохондрични чувства у детето и да засилят неговите коремни болки.

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

3 Мнения

 1. Моля ви, как да различим коремни болки от болки в стомаха, точно къде боли? Дъщеря ми показва някъде в средата, малко вляво?

 2. Малина Николова

  Много е трудно да се действа адекватно при болки в корема при дете, аз никога не съм рискувала с народни цярове, винаги веднага сме ходили на джипито.

 3. Златан

  Значи имам болки около пъпа, които са като дърпане, имам чувството, че наистина ще ми се отвърже и ще ми изпадат органите, защо може да е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.