подут корем ще се пръсна
пробиотик за подут корем и газове

Сваляне на подут корем. Ментови капки, лекарства, пробиотик

Как се ползват ментови капки за подут корем? Лекарства за подут и твърд корем. Пробиотик за газове. Хапчета

Когато се оплакваме от подут корем (подуване на корема), много често грешим с “анатомията” и всъщност проблемът е стомашен.

Неприятното и мъчително подуване след хранене може да е свързано с гастрит и ако то е инцидентно – проверените бабини рецепти могат да помогнат за момента.

Ако обаче тревожните симптоми на болезнени спазми и подуване при всеки прием на храни продължат, на всяка цена трябва да потърсим лекар.

Всъщност и народната медицина обръща внимание върху диетата – изключват се храни като пържените и пикантните, мазните и силно подсладените, вино и бира, цигари, кафе и силен чай. Помагат ориз, банани, ябълки, кисело мляко (framar.bg).

Полезни са запарки и отвари от лайка, кардамон, копър, анасон, невен, мента и ехинацея. Най-бързо симптоматиката се овладява с двадесетина ментови капки в мялко вода; друг бърз начин е да сдъвчете 2-3 “гвоздейчета” от подправката карамфил.

  • Петър Дънов препоръчва при гастрит и язва да се изпива по една чаена лъжица зехтин на гладно, три пъти дневно преди хранене да се приема чай или отвара от лайка, да се изстисква и изпива сок от прясно зеле. Простичката картофена супа също е полезна за болния стомах, който причинява подут корем (подуване на корема).
  • При баба Ванга грижата да се овладее същият проблем изисква да се направи суха смес от джоджен, мента, лайка, мащерка и жълт кантарион. Две супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряла вода и след 20 минути сместа се прецежда. Разделя се на четири равни части и всяка от тях се изпива половин час преди хранене (lechitel.net).

Панкреатит

Панкреатит е възпалението на задстомашната жлеза, панкреас; може да бъде остро или хронично. По същество то е свързано с нарущения във функциите на тази важна жлеза, при което произвежданите от нея ензими липаза и трипсин причиняват самосмилане, разрушаване на собствената й тъкан и на други важни органи – включително сърце, бъбреци и бели дробове (framar.bg).

Състоянията с подут корем (подуване на корема) са един от типичните симптоми на панкреатита. Възпалителният процес е последван от пареза на органи в коремната кухина, проникване на ензими в кръвта и пренос в различни телесни зони, натрупване на газове в коремната кухина, запушване на червата. Това е сериозно, проблемът не може да се реши без спешна медицинска намеса.

Ентерит

Ентерит е възпаление на червата; чревната лигавица може да се раздразни и инфектира от храни или хранителни съставки, вируси, бактерии, може да пострада от замърсени ръце и пр. Много често паралелно с ентерит се наблюдава и възпаление на стомашната лигавица – гастроентерит (puls.bg).

Вижте и ТОВА:

Отслабване в корема. Диета за отслабване на корем, меню и съвети и мнения

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При ентерит освен болки, диария, понякога температура и отпадналост, се наблюдава и подут корем (подуване на корема). Често състоянието се обърква с грип, особено ако са налице и стомашни спазми, гадене и повръщане. При подходящ режим с прием на много течности и специфична диета организмът може да се стабилизира за 3-4 дни.

Лайка

подут корем (подуване на корема)
Бобовите храни задължително причиняват подут корем (подуване на корема)

Лайката е един от природните целители на състояния, свързани с боледуване на стомашно-чревния тракт. Приемът на обикновен чай от лайка, приготвен с филтърно пакетче, помага да се поддържа здравето на тракта. Ако е налице болестно състояние с подут корем (подуване на корема), газове и болезнени спазми, чудесна работа върши запарката от една супена лъжица суха лайка и чаша вряла вода. 15 минути след заливането течността е готова за консумиране; изпивайте я веднага след храненето.

Специалистите препоръчват също и масаж на подутия корем с масло от лайка. Етеричното масло е много силно – достатъчно е от него да се вземат само 1-2 капки и да се смесят с лъжица зехтин. С тази маслена смес се масажира внимателно коремът (bgbilka.com).

Мента

Хроничните състояния, характерни с подут корем (подуване на корема), могат да се неутрализират с помощта на чай от мента. Този чай успокоява болезнените колики и блокира усиленото образуване на газове. Подуването на корема може да бъде спряно с познатия спиртен извлек – ментови капки. Достатъчни са 15-20 капки в чаша вода; изпиват се на глътки в момента, когато се усеща напрежение и дискомфорт. Работи без грешка.

Тук има и едно супер ценно видео за бързо сваляне на подут корем с лекарства и упражнения:

Газове в червата, метеоризъм

Натрупването на газове в червата е проблем, с който всеки се сблъсква. В повечето случаи здравословен проблем няма, но дискомфортът си е сериозен, особено ако си на обществено място. Има различни причини за усиленото образуване на газове и свързаното с тях напрежение и болка на подутия корем (puls.bg).

Такива състояния могат да са резултат от поглъщането на прекомерно количество въздух при хранене, от лошата комбинация на храни или прекалено бързото хранене, пиенето със сламка, смученето на бонбони и др. Провокатор е и системното преяждане. Изборът на някои храни трябва предварително да ви ориентира към момента, когато ще се почувствате като балон – бобови, картофи, ряпа, марули, зеле.

Възможно е обаче подут корем (подуване на корема) да се получи и по здравословни причини: хронични чревни възпаления, синдром на раздразненото дебело черво, глутенова ентеропатия. Приемът на някои антибиотици или опиати води също до раздуване на червата и подут корем (подуване на корема).

Решението е в по-внимателния подбор на храните, допълнителен прием на ензими – за насърчено разграждане на храните, прием на активен въглен.

Чай от босилек

подут корем (подуване на корема)
С такова меню има риск от подут корем (подуване на корема)

Босилекът също като лайката има газогонно действие и може да бъде помощник при подут корем (подуване на корема). Подходящо средство е запарката – чаена лъжичка билка на 200 мл вряла вода. Запарва се 10 минути и се прецежда, изпива се прясно веднага след хранене. Счита се, че босилекът помага и при нервен стомах – когато неприятната симптоматика, описвана дотук, е резултат от преживян стрес (bgbilka.com).

Опитайте да успокоите подутия корем и чрез масаж с босилково масло – принципът е същият, както при маслото от лайка. Опитайте и масаж с комбинация от двете масла, лайка и босилек; смесете лъжица зехтин с по 1-2 капки от двете етерични масла и масажирайте корема около пъпа с леки движения по часовниковата стрелка. При активен метеоризъм тази процедура може да се изпълни няколко пъти на ден. Масажът активира чревната перисталтика за по-лесно освобождаване на събраните газове. Същевременно етеричните компоненти действат оздравително и редуцират процесите на газообразуване.

Храни

Ето още малко подробности за храните, които провокират подут корем (подуване на корема). Най-активни при образуването на чревни газове са храните с фибри и нишесте – освен бобови това са пълнозърнестите храни. Тестените и подсладените храни вършат същата работа; така е и с обикновения хляб с мая. Дори содата, с която неутрализираме стомашните киселини, има подобно действие (puls.bg).

Подут корем се получава по-рядко, ако не прекаляваме със солта – соленото задържа течности в организма и коремната област реагира най-бързо на това (bb-team.org). Нещата се регулират и ако намалим или се откажем от преработените меса – всякакви колбаси, деликатеси, бульони на кубчета, чипс.

Менструация

подут корем (подуване на корема)
Усещането за подут корем (подуване на корема) не винаги е безобидно

Подут корем (подуване на корема) е един от симптомите на състояние преди месечен цикъл. Специалистите обясняват това като резултат от цикличните хормонални колебания; на практика се дължи на задържане на течности и при редовна менструация нещата се нормализират впоследствие (puls.bg).

При смущения в цикъла и особено забавяне или липса на цикъл, без да е настъпила бременност, подутият и твърд корем може да означава по-сериозен здравословен проблем. Симптоми като споменатите изискват консултация с лекар.

Намалял имунитет

Част от имунните клетки се продуцират в червата и от състоянието на чревния тракт до голяма степен зависи стабилността на имунната система (puls.bg). Много от нас или не знаят това, или го подценяват; всеки път при усещане за подут корем (подуване на корема) ние би трябвало да си даваме сметка за причината.

Причината за подобно състояние понякога е преходна и свързана единствено с нездравословно хранене. В редица случаи обаче е налице болестна промяна; подуването на корема може да се окаже в тясна връзка с отслабването на имунната система.

За укрепване на имунитета медицината залага на почти чудодейната подкрепа от страна на бифидобактериите; именно по тази причина включването на пробиотици в комплексните терапии дава бърз резултат. Правилното функциониране на червата спасява от подут корем (подуване на корема) в редица случаи, а също и съдейства за укрепване на имунната система.

Дайте мнение и Вие тук!

Раздразнено дебело черво, възпаление, колит

Възпалителните процеси на дебелото черво се коментират най-общо като колити. Наличието на инфекция и отклонения от нормалното състояние на лигавицата в определени условия се развива трайно и е познато като синдром на раздразненото дебело черво. Острите и хронични възпаления също са здравословни проблеми от подобен вид.

Всички те се характеризират с проблемна перисталтика и запек, болки, общо неразположение, метеоризъм. Един от типичните белези на тази група заболявания е състояние с подут корем (подуване на корема) (doctorbg.com).

При колит състоянията със запек могат да се редуват с диария и в рамките на няколко часа да настъпи обезводняване. Коремните спазми продължават, възможно е температурата на тялото и артериалното налягане да се повишат.

Анасон, копър, кимион

Раздразненията на чревния тракт, възпалителните процеси на чревната лигавица по принцип провокират подут корем (подуване на корема). Такива състояния се облекчават според народната медицина със запарки или извлек от групата на подправките – анасон, копър, кимион. Семената на тези растения са познати от векове и активно се използват в кухните на всички народи. За народната медицина семената им са базови компоненти са лекове срещу подут корем (подуване на корема).

Работата е там, че семената от копър или анасон съдържат етеричномаслени компоненти, които ускоряват ферментацията на хранителните вещества в чревния тракт. Ускорената ферментация е условието да се намалят газовете в зоната на корема – именно те причиняват подуване и болезнени спазми (bgbilka.com). Бързото освобождаване на корема от газове и редукцията на образуването им са ключ към спасението от подут корем в много случаи. Именно по тази логика е и препоръката за отвара от анасонови семена срещу бебешки колики и подут корем (подуване на корема).

Запек

Запекът е един от стандартните проблеми на модерния човек: в масов план го свързват с начина на хранене и ограничената физическа активност. Проблемът не е за подценяване: задържането на остатъци, шлаки, гниещи компоненти е условие за токсикози и възпалителни процеси в зоната на корема, а оттам на практика по цялото тяло. Пълните черва неизбежно причиняват подуване на корема и метеоризъм – мъчителни състояния, които просто не бива да се допускат. Запекът се предотвратява с правилно хранене и прием на много течности, с движение, а при необходимост – прием на подходящи лаксативи.

Черен дроб, цироза

Болният черен дроб – включително цироза, може да се разпознае по много симптоми. Един от тях е подут корем (подуване на корема). Подуването на корема е в резултат както на нарушени функции на стомашно-чревния тракт като отражение на чернодробния проблем – колики, метеоризъм, така и на задържането на течности, т.н. “събиране на вода” в корема. Тези прояви са характерни за цирозата в напреднал стадий, когато може да се проявят и други белези – например пожълтяване на кожата и склерите, косопад, кървене при дефекация, лесно и продължително кървене и при други наранявания, сърцебиене.

Рак

Подуване на корема може да се получи при раково заболяване (framar.bg). Възможно е нарастването на злокачествени тъкани в коремни органи да причинят увеличаване на обемите в коремната кухина, например при онкологични гинекологични заболявания, хепатомегалия – нарастване на черния дроб, промяна в чревната проходимост и пр.

Много характерно е подуването на корема поради събиране на течност в кухината при протичащи злокачествени процеси – т.н. асцит. Във всички случаи се касае за напреднали стадии на заболяването, при които нерядко подуването е придружено с болки, гадене и повръщане, обща слабост и пр.

Бременност

Нарастването на корема при бременност е съвсем различен процес от разглежданите до момента. С развитието на плода това е естественият ход на нещата, като въпросното “подуване” е свързано с промени в дислокацията на вътрешните органи – причиняваща ред неудобства за бъдещата майка. Състоянието е преходно, но в рамките на цели девет месеца – докато трае една бременност. Въпросното подуване води например до затруднения при дишането или чести позиви за уриниране поради натиска върху пикочния мехур. Бързото нарастване на корема променя и кожата, която не винаги е достатъчно еластична и подуването води до стрии, и т.н.

Алергия

Подут корем (подуване на корема) може да се получи и като резултат от специфична алергична реакция. Тогава е възможно да започне интензивно образуване на газове, последвано от подуване на корема. Връзката алергия-подут корем обаче се потвърждава и от допълнителни симптоми като обриви, зачервяване на кожата или хрема (puls.bg).

Полипи

Различни образувания по чревната лигавица и чревните стени, полипи и тумори при нарастването си причиняват по-активно образуване на газове и чревна непроходимост. Такива процеси също водят до подуване на корема и съмненията за нещо подобно налагат медицински консултации и изследвания (puls.bg).

Лекарства (хапчета) за подут корем: Дуспаталин

Проблемът подут корем не винаги може да се реши от само себе си; има доста медикаменти, с чиято помощ нещата се нормализират. Едно от често прилаганите средства е дуспаталин.

Дуспаталинът е е антиспазмолитик; приемът на този медикамент отпуска и успокоява чревния тракт, когато той е стегнат и напрегнат в болезнен спазъм. Спастичните състояния причиняват задържане на чревното съдържимо и течности, последвани от подуване на корема. След приема на подходяща доза дуспаталин червата се отпускат и възстановяват проходимостта си. така се освобождават задържаните газове и отпадни маси (framar.bg).

Ранитидин

Ранитидин е едно от популярните средства за редуциране на киселинната секреция в стомаха. Така се овладяват спастични болкови състояния на стомаха поради раздразнение – гастрит, язва. За тези състояния също е характерно интензивното образуване на газове и подуване на корема. При намалената киселинна секреция дразнителите отслабват и кондицията се нормализира (framar.bg).

Еспумизан

Еспумизан е лекарствено средство против подуване на корема и тежест (framar.bg). Подуването нерядко се изразява в образуването на големи обеми дребномехурчеста пяна, която буквално разпъва до болка чревния тракт. Еспумизанът разгражда тази пяна; неговите компоненти намаляват напрежението в мехурчетата и обемите се редуцират. При този процес освободените газове могат да се отделят по естествен път, а подуването да се овладее и успокои. При всичкото това въздействие няма химически трансформации, само физични процеси без намеса в метаболизма.

Дегазин

Дегазин е едно от разумните и ефективни решения при усилено образуване на газове в червата. Продуктът съдържа симетикон; ролята му е да предотвратява образуването на газове – така се избягват и състоянията с мъчително подут корем (подуване на корема) и се подобрява чревният комфорт. Дегазин възпира и натрудването в чревния тракт на описаната по-горе мехурчеста пяна в резултат на нарушени метаболитни процеси (framar.bg).

Дегазин е само за възрастни; деца и бременни жени не бива да го използват. Останалите потребители могат да разчитат на него, като приемат по 1-2 капсули след хранене, с чаша вода.

Смекта

Смекта е друго решение на проблема с подут корем (подуване на корема). Представлява двоен силикат на алуминий и магнезий с добавени помощни компоненти. Съдейства при проблеми с цялата храносмилателна система, от хранопровода до дебелото черво включително. Неутрализира възможни токсини – включително биологични, като по този начин тушира болестните процеси (framar.bg).

Прилагането на смекта е работещ вариант при подут корем, болки, колики, диария. Продуктът е подходящ включително за малки деца и бебета.

Пробиотици

Нарушенията на чревната микрофлора – по една или друга причина, било поради заболяване или прием на някои медикаменти – води до влошено усвояване на храни, усилено газоотделяне и подуване на корема. Ролята на пробиотиците е да възстановят полезния бактериален състав в червата, което води до овладяване на възпаленията по чревната лигавица, нормално протичане на съответните процеси в тях и избягване на мъчителните състояния с подут корем. В такива случаи действат добре и комбинациите от пребиотици+пробиотици.

Диета

Условие за нормализиране на здравния статус при показания с подут корем (подуване на корема) е внимателният подбор на приеманите храни. Една от най-честите причини за неприятните състояния е прием на дразнещи храни, лошо комбинирани и несъвместими храни, преяждане, твърде бързо хранене и поглъщане на несдъвкани дози, прием на газирани и силно подсладени напитки (вижте по-горе подробно за храните, които причиняват тези състояния).

За да се нормализира работата на стомашно-чревния тракт е необходимо да се приемат достатъчно плодове и зеленчуци, да се приема достатъчно вода – не всякакви напитки, чиста вода – да се заложи известно време на препечен хляб, билкови чайове – мента и лайка. Добра храна за хора с подобни проблеми е оризът, както и варени моркови и водата от тях, банани, печени ябълки.

Лек: Бял равнец

Народната медицина залага много в подобни случаи на познатия ни бял равнец. Чаят и запарката от бял равнец успешно лекуват чревни възпаления и усилено газообразуване (lekar.bg). Проверени са множество други въздействия на билката и няма съмнение, че ефект от приема на продукти с бял равнец има.

При подут корем (подуване на корема) е добре да се изпива поне една чаша на ден от следната запарка: чаена лъжичка от билката – с връх – се залива с 250 мл вряла вода и като поизстине се прецежда. Изпива се на глътки в рамките на деня. Ако проблемът е траен, могат да се приемат две такива дози.

Някои източници сочат като по-успешен продукт сока от бял равнец. Приготвя се от прясна билка, като се използва цялата надземна част на растението. Дневната доза е 3х5 мл. Този тип лечение е противопоказано за деца под 12 години, бременни и кърмачки (bgbilka.com).

Активен въглен

С активен въглен се прави качествена детоксикация на организма; продуктът се характеризира с това, че не влиза в химични взаимодействия с телесните течности, а само обира токсичните компоненти и съдейства за бързото им изнасяне от тялото. Изчиства като с четка целия чревен тракт и неутрализира причините за болезнени спазми, подуване и разстройство.

Активен въглен е добре да има във всяка домашна аптечка и винаги да си носите, когато сте на път. Аптечната мрежа предлага удобни опаковки – таблетки или капсули, с указания за максималната дневна доза за прием. Обикновено първоначално се приемат две хапчета или капсули, след което се преминава към поддържаща терапия с по една доза на прием (bgbilka.com).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Остър панкреатит. Симптоми и стабилно лечение

Остър панкреатит: Първа помощ. Симптоми и трайно лечение

Същност и признаци на остър панкреатит. Причини и фази на развитие; симптоми. Как се диагностицира. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *