От коя страна е апандисита? Къде се намира и къде боли? Апандисит или яйчник - как да разберем?
От коя страна е апандисита? Къде се намира и къде боли? Изследвания: Ултразвук, левкоцити

Апандисит или яйчник? От коя страна боли апендицит и как се действа?

От коя страна е апандисита? Къде се намира и къде боли? Апандисит или яйчник – как да разберем? Изследвания: Ултразвук, левкоцити

Още в текста: Симптоми, признаци на апандисит (апендицит): газове, диария, запек, температура. Кръвна картина. Операция – и безкръвна, упойка, цена. Възстановяване, диета, белези. Атипичен. Спукан апандисит и перитонит. Гангренозен. Остър, хроничен, рецидивиращ. При деца, бременност, възрастни. Усложнени форми

Скалпел, хирургия: тези думи ти идва наум, когато стане дума за боледуване от апандисит (апендицит). Как обаче да сме сигурни, че ни боли корем именно по тази причина?!

Добре е да сме информирани за типичните признаци на апандисит (апендицит): газове, диария, запек, температура. Апандисит (апендицит) е възпаление на апендикса – неголямо тръбовидно образувание в началото на дебелото черво (medik.bg). Тази диагноза често е причина за спешни хирургични интервенции, тъй като има реална опасност състоянието да прерасне в перитонит или болният да изпадне в шок.

Болката е основен признак за проблемен апандисит (апендицит). Обикновено тя започва в средата на корема, след което се локализира в долната дясна зона на корема и се усилва непрекъснато. Друг симптом е температурата; опасното състояние може да е придружено с гадене и повръщане. Ако състоянието бъде подценено и не се вземат адекватни мерки, може да се получи перфорация на чревна тъкан, перитонит и смърт.

Къде се намира, от коя страна

Апендиксът е с вариабилно разположение и специалистите определят четири негови типа на позициониране в долната дясна част на корема:

  • Низходящо положение – тръгва от началото на дебелото черво и се насочва надолу, към органите от малкия таз;
  • Латерално възходящо положение – извива се странично нагоре и се разполага между сляпото черво и коремната стена;
  • Медиално положение – прораства между тънките черва;
  • Задно възходящо положение – разположен е зад сляпото черво (framar.bg).

Апандисит или яйчник

Често симптомите на апендицит се бъркат с тези на други заболявания. И наистина те са доста неспецифични. Затова е препоръчително внимателно да проучите здравословното си състояние и да се вслушате в себе си, за да различите болката от апендицит от например болка, причинена от проблеми с яйчниците, ако сте жена. Освен това трябва да вземете предвид къде точно боли, защото и единият проблем, и другият имат своите отличителни черти във връзка с точното местоположение на болката.

ЗАЩО СИМПТОМИТЕ СЕ БЪРКАТ?

Болката, която се появява вдясно, веднага ви кара да се чудите какво точно я причинява. Освен това не всеки, който има болка, може бързо да се ориентира и да назове причината. Всички възникващи вдясно болки могат да бъдат причислени към проявата на апендицит. При проблеми с яйчниците боли също понякога и в дясната област.

Знаците са доста сходни. Акоимаме проблем с яйчниците, тогава в повечето случаи мислим и за аднексит. Но има и други видове заболявания, когато възникващата болка лесно може да бъде объркана с тази, която се появява с проблеми в храносмилателната система.

СИМПТОМИ НА ПРОБЛЕМИ С ЯЙЧНИЦИТЕ

Сред проблемите, които водят до сериозна болка и допълнителни симптоми, можем да вземем предвид следните варианти:

  • аднексит или както се нарича по друг начин – възпаление на яйчника
  • болка по време на овулация
  • наличие на извънматочна бременност
  • киста на яйчника
  • разкъсване на яйчника

Ако се появи някой от тези проблеми, дамите показват признаци, които са доста стандартни за много заболявания. Обикновено боли в долната част на корема, но доста често болката се издига и по-високо, създавайки впечатление за източник в илиачната област – където и апендиксът е локализиран.

апандисит (апендицит)
Апандисит (апендицит) е възпаление на апендикса
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Болката може да е както постоянна, така и временна. Но не бива да се отпускате в такъв период и да чакате болката да премине към следващия етап. Проблемите с яйчниците, независимо от причините, поради които са породени, обикновено не завършват с нищо добро.

Струва си да обърнете специално внимание на придружаващите знаци:

  1. повишаване на телесната температура
  2. гадене или дори повръщане
  3. обща слабост на тялото и много повече

Ясен знак, че тези неща са свързани с яйчниците или говорят за други проблеми на гениталната област на дамата, може да бъде евентуално кървене от гениталиите. При апендицит такъв симптом определено не се наблюдава.

КАКВО ОТЛИЧАВА АПЕНДИЦИТА

С развитието на апендицит, освен стандартните признаци и симптоми, можете да откриете и определен симптом – твърд, напрегнат стомах. Именно по него се ориентират лекарите.

Също така при трудно развитие на ситуацията, когато перитонитът вече става твърде възможен, има редица характерни симптоми, които ни позволяват да подозираме възпаление на апендикса, а не проблеми с женските полови органи.

КАК ЛЕКАРИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ КОЯ Е ПАТОЛОГИЯТА?

За да се диагностицира апендицит, достатъчно е правилно да се палпира. Такъв метод на изследване ще даде идея на всеки опитен и професионален лекар с какъв тип заболяване се сблъсква в момента.

В допълнение веднага ще ви бъдат предписани серия от изследвания, които ще ви позволят да разберете причината възможно най-точно. Например един от най-добрите методи за диагностика е ултразвукът. С негова помощ е възможно доста бързо да се определи какво точно има пациентът – апендицит или проблеми с яйчниците.

КАКВО ДА ИЗБЯГВАМЕ ПРИ РАЗВИТИЕ НА СИМПТОМИТЕ
  1. Ако имате симптоми, чийто произход е трудно да се определи, без значение колко силно боли, първо се обадете на лекар и изчакайте.
  2. Не приемайте никакви болкоуспокояващи – такива лекарства значително ще размият картината на заболяването и ще коригират хода на лечението му.
  3. Също така не приемайте алкохол. Съществува риск при апендицит и по време на развитието на проблеми с яйчника да получите сериозни проблеми от алкохола Защо да влошавате ситуацията, ако болката вече е толкова силна? Пиенето наистина замъглява болката, но заедно с това влошава и шансовете да се излекувате.
  4. Слушайте внимателно себе си, за да не пропуснете нещо подозрително. И ако има болка, е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро, за да определите точната причина.

Още за болките в яйчниците ТУК:

Болки в яйчниците: кога, защо, как се лекуват

Къде боли

Болката при апандисит (апендицит) обикновено се появява вечер или през нощта (framar.bg). Тя е постоянна и с нарастваща интензивност заради развитието на възпалителния процес. Най-често започва от пъпа, но също и от горната част на корема, и постепенно с усилването се локализира в долната дясна част на корема – т.н. дясна илиачна ямка.

Дайте мнение и Вие тук!

От какво се получава – слънчоглед?

Баналното популярно обяснение за апандисит (апендицит) е, че това се случва ако ядеш слънчоглед с люспите. Всъщност има четири известни теории, които обясняват възпалението на апендикса:

  • Имунна теория: според нея апандисит (апендицит) се развива като отговор на заболяване в стомашно-чревния тракт (framar.bg).
  • Лимфо-хематогенна теория: според нея инфекцията прониква по лимфен път при възпаление на съседен орган, или по хематогенен – след ангина или грип.
  • Теория за ентерогенната инфекция: като причинител се сочат патогенни микроорганизми от рода на ешерихия коли, стафилококи, стрептококи.
  • Теория за неврогенно-съдови разстройства: нервно-рефлекторните отклонения създават условия за болезнен спазъм, некроза и вторично възпаление в зоната на апендикса.
апандисит (апендицит)
При остър апандисит (апендицит) следва операция

Според специалистите причина за инфекцията могат да бъдат също механични въздействия – травма, или начинът на хранене. Храненето с протеини и мазнини при слабо застъпени храни с фибри, плодове и зеленчуци, причинява отлагане на мастни плаки, стесняване и запушване на чревни зони, включително връзката на апендикса с чревния тракт.

Изследвания – кръвна картина, левкоцити

При съмнения за апандисит (апендицит) освен специализиран преглед и палпация на корема, информация от пациента за субективни усещания, се назначават и лабораторни изследвания на кръвните показатели. Показателите за левкоцити при наличие на апандисит (апендицит) показват увеличение, чието допълнително нарастване продължава впоследствие.

Операция – и безкръвна, упойка, цена

При диагноза апандисит (апендицит) няма друго лечение, освен операцията – особено ако състоянието е остро. В съзнанието на много хора това е една лека, рутинна операция, която преди време дори е извършвана под местна упойка. Проблемът обаче е, че понякога този чревен израстък е разположен необичайно; възможно е дори да се намира в лявата част на корема (blitz.bg). В днешно време се работи под пълна наркоза и интервенцията трае стандартно 15-20 минути.

Възможно е операция от апандисит (апендицит) да бъде извършена по съвременна методика, лапароскопски. Това е т.н. безкръвна операция от апандисит (апендицит). При нея върху коремната стена се правят три малки разреза – единият е за оптичен микроуред, а останалите два за инструментариума на хирурга. При този тип операция пациентът се щади, загубата на кръв е по-малка, а възстановяването по-бързо (lekuva.net). Подходът обаче не винаги е възможен и понякога се налага след лапароскопския оглед коремът да бъде отворен по класически начин. Така е при наличието на сраствания или ако възпалителният процес е много напреднал.

Класическата операция се поема от здравната каса, а лапароскопската се заплаща, т.е. плащат се около 600 лв за консумативи. Заплаща се и потребителска такса, която е около пет лева. В частните болници е възможно цената на престоя да е по-висока, коментират се суми от порядъка на 30-50 лв на ден (kaldata.com).

Възстановяване, диета, белези

Ако операцията е преминала без усложнения, както и постоперативния период, възстановяването е доста бързо. По принцип пацентите са съветвани 12 часа след операцията да започнат да се изправят, ден след нея и да пристъпват. Движението е полезно, а залежаването може да причини усложнения. Не бива все пак да се прекалява!

Едно денонощие след операцията от апандисит (апендицит) пациентът не трябва да яде, а течности приема след като това му бъде разрешено. Захранването става първоначално със сокове и чай, следват супи и едва след няколко дни твърда храна. Изключени са мазни, пикантни и пържени храни, за да се предотвратят неприятни последици като подуване и колики. Те могат да доведат до усложнения в зоната, понесла оперативната интервенция (blitz.bg).

Дори при класическата операция белегът е малък, около 6 см. При лапароскопската пък се касае за три малки среза, които при умело зашиване почти не оставят следи

Атипичен

Атипичният апандисит (апендицит) създава проблеми с необичайното си разположение. Той може да е изнесен нагоре или към централната зона на коремната кухина, а съответната болка да е локализирана на различно от типичното място – например в дясното подребрие или в средата на корема. Това създава известни затруднения при диагностицирането и може да се обърка с някои други заболявания на вътрешни органи (arsmedica.bg). Необходими са изследвания – кръвен анализ, ехография, рентгенография, за да се установи дали това е атипичен апандисит (апендицит) или да кажем бъбречна или жлъчна криза, киста на яйчника и др. За следоперативния период е задължително прилагането на подходящи антибиотици.

Спукан апандисит и перитонит

Ако критичната ситуация с остър апандесит (апендицит) не бъде овладяна навреме, е възможна перфорация на апендикса (arsmedica.bg). Последиците са сериозни, дори живото застрашаващи – създават се условия за перитонит, или възпаление на вътрешната обвивка на коремната стена и вътрешните органи. Ако коремът не бъде отворен спешно, ако не се извърши отстраняване на причината за перитонит, почистване и адекватна терапия, изходът може да бъде летален (rozali.com).

Гангренозен

апандисит (апендицит)
Болката при апандисит (апендицит) е с нарастваща интензивност

При гангренозен апандисит (апендицит) се наблюдава некроза на лигавицата или цялата стена на апендикса (arsmedica.bg). Налице са типичните симптоми за възпаление – болка, температура, гадене и повръщане, запек. Единствено решение е спешната апендиктомия и последваща терапия с антибиотици.

Остър, хроничен, рецидивиращ

  • При остър апандисит (апендицит) се касае за рязко настъпващо състояние със силни болки, гадене и повръщане, температура; в много случаи състоянието остър хирургичен корем се дължи именно на възпаления апендикс (arsmedica.bg). Подобно състояние ориентира лекуващите къв незабавна хирургична намеса поради опасност от руптура или разкъсване на апендикса и развитие на перитонит.
  • При хроничен апандисит (апендицит) възпалението е в по-лека форма и специфичната симптоматика се проявява и затихва периодично (rozali.com). В зависимост от състоянието на пациента с хроничен апандисит (апендицит) се препоръчва лечение с противовъзпалителни медикаменти или антибиотици. Проблемът обаче трябва да се наблюдава, тъй като е възможно при наличието на подобно възпалително огнище да настъпи рязко влошаване или да се развият усложнения. Доста специалисти са на мнение, че апендиксът не трябва да се отстранява безапелативно, тъй като играе специфична роля в имунната защита.
  • Рецидивиращ апандисит (апендисит) е налице, ако хроничните прояви в някои случаи имат характеристиката на остри състояния. По принцип хората с такъв проблем имат усещане за тежест в долната част на корема, често страдат от запек и метеоризъм, изпитват слаби болки всеки път, когато спортуват или ходят по-дълго. Лекуващият трябва да прецени дали наистина тези симптоми за свързани с апендикса или имат и друга причина. Разумното решение на проблема обикновено е операция (framar.bg).

Перитонит – вижте защо състоянието е смъртно опасно!

При деца, бременност, възрастни

Остър апандисит (апендицит) обикновено развиват деца и млади хора на възраст до 25 години. При децата диагностицирането е доста трудно (puls.bg). Обикновено болката започва в зоната около пъпа, обхваща целия корем и се локализира в долната дясна част на корема. При много малки деца и бебета да се разпознае всичко това наистина е сложно. Друга трудност иде от факта, че детското тяло все още е в развитие и апендиксът не винаги е разположен на типичното за възрастен място. По тази причина всяко оплакване от болки в корема следва да се консултира с лекар, особено ако е придружено с температура, болката се появява при кашляне или по време на сън детето дава признаци, че изпитва болки в корема. Специалистът след преглед и снемане на анамнеза назначава кръвни изследвания, изследване на урина и ултразвук.

По време на бременност болката от възпален апендикс може погрешно да се свърже със състоянието на жената. По-правилно е за всяка болка в корема да се търси медицинска консултация, отколкото да се чака тя да отмине. Според здравната статистика неглижираният проблем в такъв случай води до загуба на плода в 30% от случаите. След шестия месец на бременността всяка история с апандисит (апендицит) завършва с преждевременно раждане.

За хората в напреднала възраст благоприятен факт е атрофирането на апендикса, затова при тях по-рядко се случват описваните възпаления. Това обаче е нож с две остриета, защото е възможно болките от апендикса да се свържат с възрастови особености като по-честите състояния на запек. Картината на типичните симптоми за апандисит (апендицит) е доста замъглена и затова се случва хипотезата за възпален апендикс изобщо да не се коментира при подобни оплаквания – така обяснимо се стига до проява на различни усложнения, някои от които с фатален характер (framar.bg).

Усложнени форми

Усложнените форми на апандесит (апендицит) обикновено са свързани с перфорация или напреднал гноен процес в коремната кухина. Възможно е при перфориран или спукан апендикс в съседство да се образува нещо като гноен джоб от секретите, отделяни от апендикса. Познати състояния се свързват и с т.н. дифузен перитонит, при който възпалителният гноен процес обхваща вътрешната обвивка на коремната стена.

Други усложнения са гангрената или некроза на част или целия апендикс, или флегмонозен апандисит (апендицит), при който възпалението е обхванало и трите слоя от тялото на апендикса (arsmedica.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Hidra2

Хидрасек спасява от разстройство – вижте как!

Как действа активната съставка в хидрасек. Приложение на продукта при различни състояния, за различни потребителски …

Едно мнение

  1. Denis angelov

    Iskam da PITAM kolko vreme trebe da se mine za da pravq seks I moga da rabotim teshka rabota pravixa mi operachiqta predi 1 mesec.bixte li mi kazali

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *