здрав стомах

Седем прости правила за здрав стомах

Целият живот на един човек може да се “прочете” по неговия стомах. Колко храна побира, тормози ли “стопанина” с киселини, мъчат ли го болки.

Ако човек нервничи – отнася го стомахът: усещате присвиване, болка. Ако нямате време да готвите и се тъпчете с фаст фууд, стомахът си го връща: подува се, тежи, издава звуци.

След купон с атрактивни хапки и обилно пиене страда от някакъв негов си махмурлук. Да не говорим какво се случва след апетитните манджи със запръжка, след подлютените чорбички и туршийките!

Не е казано, че цял живот трябва да сте на щадяща диета, но има седем прости правила, които ще помогнат на стомаха ви да остане здрав. Вие – също, препоръчват от www.kp.ru!

Дайте мнение и Вие тук!
  1. Всеки ден изяждайте най-малко по 400 грама плодове и зеленчуци. Не подправяйте салатите с мазни дресинги с консерванти.
  2. Не преяждайте. Ако сте на празнична трапеза, правете почивки между блюдата, ставайте да се поразтъпчете. За стомаха е добре, ако не поемате наведнъж голямо количество храна.
  3. Вареното или печено месо е по-полезно от саламите и кренвиршите.
  4. Пийте вода до 40 минути преди ядене. Чаша топла вода нормализира киселинността на стомашните сокове. Избягвайте водата по време на ядене и около час след това.
  5. Дъвчете внимателно и дълго. Ако гълтате храната на големи парчета, измъчвате стомаха си и отключвате изригването на киселини.
  6. Три-четири часа преди вечерния сън спрете да ядете каквото и да било. Не лягайте да спите след обилен обяд. Избягвайте също тежките физически натоварвания след обилно хранене.
  7. Не свиквайте да понасяте болките в стомаха, не ги неглижирайте. Колкото може по-скоро потърсете гастроентеролог и не се осланяйте на модерните медикаменти, неутрализиращи киселините. Те облекчават, но не лекуват и проблемът става хроничен.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво е диафрагма? Къде се намира Болести на диафрагмата Възпаление на диафрагмата Как се прави диафрагмено дишане?

Диафрагма

Диафрагмата е куполна, мускулна и влакнеста структура, отделяща гръдната кухина, в която се намират сърцето …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *