серозен отит остър среден

Остър и серозен среден отит: Отитът влияе на развитието на личността

Деца, които са прекарали среден отит (остър или серозен) със секрети от различен характер, впоследствие могат да имат поведенчески и познавателни проблеми.

Появяват се и разстройства, което в бъдеще може да доведе до формиране на асоциален модел на поведение и изоставане в умственото развитие – смятат ирландски учени.

Те взели под наблюдение повече от 1000 деца, които са родени в периода от 1 април 1972 г. до 31 март 1973 г.

Многосторанната оценка на състоянието на здравето на децата е правена редовно – на всеки две години, от 3 до 15 годишна възраст, а след това през пубертета на 18 г. и по-късно – на 21 и 26 г..

Събрани са пълни данни за отологичното състояние (функционалните способности на органите на слуха), поведенческите проблеми в социума, интелектуалното ниво (бил оценяван показателят IQ), навиците за четене, техниката на произношение и структурата на речта за период от 11 до 18 г.

В съответствие с данните, получени от авторите, те са установили строга взаимовръзка между средния отит и вербалния коефициент на интелигентност на 9, 11 и 13 г, невербалният показател за умствено развитие и общата стойност на IQ на 13 г.

Открити са дефекти в навиците за четене на 11, 13, 15 и 18 г. и техниката на произношение на 13 г. Родителите отбелязвали невнимателно поведение на децата на 11, 13, 15 г., в някои случаи се наблюдавало асоциално поведение на децата на 15 г.

Авторите на изследването дават следния съвет: «тъй като средният отит силно влияе на поведенческите и познавателните способности на децата, родителите и лекарите са длъжни да му обърнат внимание навреме и да полагат усилия за неговото предотвратяване.

Профилактиката, своевременното и качествено лечение отита при децата е необходимо условие за по-пълно, хармонично и отговарящо на съвременните социални изисквания развитие на личността». Родители, вслушайте се в съвета, особено, ако децата ви се оплакват от болки в ушите.

Какво е среден отит?

Като среден отит се означава възпалението на лигавицата на средното ухо. Световните статистики показват, че до три годишна възраст около 2/3 от децата са прекарали среден отит.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Има ли различни видове среден отит?

Най-често се срещат два вида, които могат да преминават един в друг.

При острия среден отит възпалението на лигавицата е резултат на активна инфекция – лигавицата на средното ухо отделя течност, която евентуално може да се задържи в тъпанчевата кухина. Заболяването е свързано с болка, повишена температура и спадане на слуха.

При средния серозен отит тъпанчевата кухина е изпълнена с различно гъста течност. Това често (но не винаги) е последица на предшестващ остър отит и е предпоставка за нова инфекция. Често засягането на слуха е значително.

Какви са причините за възникване на среден отит?

Заболяването се причинява от вируси или бактерии, изключително рядко от гъбички. Обикновено протича заедно с обща инфекция на горните дихателни пътища. Предразполагащи фактори са алергична свръхчувствителност и дразнещи газове и пари (цигарен дим, хлор).

Какво става при инфекция на ухото?

Средното ухо функционира нормално, когато е изпълнено с въздух, чието налягане е близко до това на атмосферното. Малкото количество лигавичен секрет се отича активно и еднопосочно от ухото към носоглътката. И двете функции се реализират от Евстахиевите тръби.При инфекция Евстахиевите тръби често се запушват:

  • лигавицата набъбва от възпаление, с което светлия отвор се стеснява, а активните и транспортни механизми спират;
  • възпалителният секрет е по-обилен и по-гъст от обичайния – трудно се отича и се втвърдява в отвора на тръбите;
  • външния отвор на Евстахиевите тръби често се запушва от набъбналата назофарингеална (“трета”) сливица.

При бебета и малки деца средното ухо по-често е обект на инфекции, идващи от носоглътката поради по-късата, хоризонтално разположена и относително широка Евстахиева тръба, както и поради относително голямата назофарингеална сливица.

Може ли средния отит да засегне слуха?

Задържането на течност в средното ухо възпрепятства нормалното движение на тъпанчето и слуховите костици. Спадането на слуха най-често е обратимо състояние. Когато е по-продължително води до забавено развитие на говора.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако образуваната в резултат на серозен среден отит течност остане продължително време може да настъпят необратими промени в средното ухо, с трайно спадане на слуха.

Как да разбера кога детето има среден отит?

Ако детето е малко и не може само да каже какво го боли, трябва внимателно да наблюдавате за следните симптоми:

  • дали бута и пипа постоянно ухото си;
  • плаче ли повече от обикновено;
  • изтича ли нещо от ухото;
  • реагира ли при силни звуци.

Тези симптоми само предполагат среден отит. Точна диагноза и правилно лечение може да се постигне единствено след преглед на ушите от специалист.

Серозния среден отит, първичен или като последица на остър среден отит, често протича без болки и температура. Ето защо, когато детето има спадане на слуха и винаги след прекаран остър отит, прегледът на ушите е необходим.

мнения, отзиви, коментари, форум

Може ли средния отит да доведе до сериозни усложнения?

Спадането на слуха, особено когато е двустранно, е сериозно усложнение. Известните от миналото, животозастрашаващи вътречерепни усложнения днес се срещат изключително рядко. При правилно лечение рядко се среща и възпалението на костта на ухото, т.нар. мастоидит.

Кога при среден отит се налага ушите да се оперират?

Макар и рядко, при остър среден отит се налага оперативно пробиване на тъпанчевата мембрана – отделя се събрания секрет, с което състоянието бързо се подобрява. С оздравяването на ухото дупчицата почти винаги сама се затваря и зараства.

При остър среден отит с изразен мастоидит и вътречерепно усложнение се налага спешно оперативно лечение.

Повтарящият се остър отит и серозния среден отит налагат да се обмисли махането на увеличена трета сливица и/или поставянето на вентилационни тръбички.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

отит възпаление на ушите

Ушите на бебетата често се възпаляват

По-важните симптоми на отит са следните: повишена температура, безпокойство, липса на апетит, повръщане, диария, силни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *