Кои капки за уши са по-добри: Цилоксан, Фуроталгин, Отипакс или други?
Капки за уши при загуба на слуха, отит. Фуроталгин

Фуроталгин или Отипакс? Мнения, цена. Кои капки за уши да вземем? Или Цилоксан?

Кои капки за уши са по-добри: Цилоксан, Фуроталгин, Отипакс или други? При шум в ушите, загуба на слуха, отит. Цена, мнения, листовка, дозировка и заместители. За отпушване на Евстахиевата тръба.

Болестни процеси в ухото се третират на първо място с капки за уши – базовото средство, което доставя лечебното вещество право в огнището на възпаление или друг проблем, който измъчва пациента.

Ако сред таблетките и сиропите се ориентираме с лекота, то капките нерядко ни затрудняват. Първо, защото те се означават като „колир“ – това значи течна форма за накапване, и второ, защото за лечението на уши широко се ползват капки за очи. Този факт обърква пациентите и те се питат: защо ми е изписано това, безопасно ли е и т.н.

Изборът на тип капки също е затруднителна задача – те са множество видове, обикновено със смесено въздействие. За начало да видим основните типове.

Видове капки за уши
Вид според целтаКак въздейства
Антибактериални, с антибиотик (Фуроталгин, Тобрекс, Левофлоксацин)унищожават патогени, причинили отит. Имат различен състав и се избират според конкретния вид бактерии. Отстраняват причината за възпалението
Антибактериални с обезболяващ ефект (Унифлокс, Цилоксан, Ципроплоксацин, Гентазон)едновременно унищожават причинителя и въздейства върху болезнената симптоматика. Изписват се само при бактериално инфектиране
Противовъзпалителни (Отипакс, Цитросепт, Тобрадекс, Макситрол, Дексаметазон)предназначени за борба с отити и др. инфекции. Премахват възпаление, подсушават, обезболяват. Не действат при нагнояване и се ползват за кратко. Биват нестероидни и с кортикостероид
Болкоуспокояващи (Отипакс, Отинум)оказват местно анестизиращо действие, дават антисептичен и противовъзпалителен ефект
Антисептични (Долоргитмед, Колдисепт, Куе)за съпътстващо лечение при възпаления, приложими при гнойно възпаление, облекчават симптомите
Противогъбични (Екзодерил)при инфектиране от гъбичен характер
Съдосвиващи (с ксилометазолин, Олинт)използваеми при запушване на канала без болезненост
За отпушване и почистванеКак въздейства

Ще разгледаме по-обстойно капките Фуроталгин и Отипакс. При какви случаи да ги слагаме?

Тези капки имат общи свойства, но принципно се различават по въздействието си.

Накратко: Фуроталгин има антибиотично въздействие, той се изписва при бактериално инфектиране. Отипакс е нестероидно противовъзпалително, изписва се при небактериални възпалявания – например поради вирус или баротравма.

И двата препарата са мощни анестетици, те тушират болките и оказват симптоматично лечение.

Фуроталгин на капки за уши

Фуроталгин на компанията Софарма са широко известни и предпочитани капки за уши. Те се харесват, защото са ефикасни и защото са на възможно най-добра цена. Едно флаконче струва едва 4 лв.

В състава откриваме три компонента. Два от тях представляват Отипакс, а третият е допълнението, което променя приложението на Фуроталгин.

Общите съставки на Фуроталгин и Отипакс са:

  1. Феназон – противовъзпалително лекарство от нестероиден характер. Той препятства развитието на възпалителна реакция, намалява проницаемостта на капилярите, оказва незначително местно кръвоспиращо действие. Върху уши се прилага с цел ограничаване на възпалението, снижаване на локалната температура и аналгизиране;
  2. Тетракаин – мощно болкоуспокояващо, анестетик. Тази съставка прави капките бързи в туширането на болки. В Отипакс аналог на този компонент е лидокаин. Лидокаин е анестетик с умерена активност и средна продължителност на въздействие, а тетракаин е с висока активност и продължително въздействие. Следователно според този компонент Фуроталгин обезболява по-бързо, по-силно и за по-дълго време в сравнение с Отипакс.
“Демир

Специфична съставка за Фуроталгин:

  1. Нитрофурал – това е компонентът в плюс, който изменя качеството и назначението на Фуроталгин и го прави препарат за лечение на бактериални инфекции. Това е синтетично антибактериално с-во, което е ефикасно против грамположителна и грамотрицателна флора. Тук се включват най-разпространените причинители като стафило- и стрептококи, шигела, ешерихия коли, салмонела.

Специфично качество на този антибиотик е, че потискат жизнената дейност на гъбичната флора. Това го прави приложим и при гъбична природа на инфектирането.

kapki-ushi-01

За какво се ползва?

Капките Фуроталгин се назначават при остро възпаляване на ушния канал и ср. ухо. За изборът им е нужно изолиране на бактериален причинител. Веществото нитрофурал действа и спрямо гъбички, но това не е назначение №1 за препарата, а по-скоро оказва съпътстващо въздействие.

С капките Фуроталгин се лекуват ефикасно всякакви пациенти, вкл. деца.

При шум в ушите

Има множество провокатори за възникването на шум, звън или друг паразитен звук в ушите – понякога като субективно усещане. Капките Фуроталгин се приемат само в един от тези случаи – когато щумът съпътства възпаление – отит, или се явява като последствие от него.

Най-голямата рискова група за бактериален отит са децата от предучилищна възраст, които поради незрялост на организма са повече изложени на простуди и действието на вредни микроорганизми. Нерядко при тях се изолират пневмококи, стрепто- и стафилококи, хемофилна пръчица.

Ако се е появи при възпаляването, шумът в ушите няма да премине, докато не бъдат неутрализирани микробите в ушната структура. И тук идва ролята на Фуроталгин, който избавя и от бактериалното възпаляване, и от шума, възниквал като негово следствие.

Внимание: обърнете се към УНГ-специалист още в началото на симптоматиката, когато ухото едва е започнало да боли. Това позволява да се отстрани тинитусът много по-бързо, отколкото при задълбочена патология. Колкото по-рано започне лечението с Фуроталгин, толкова по-бързо ще премине възпаляването.

kapki-ushi-04
Шум в ухото е често усложвяване на прекарано възпаление

В повечето случаи тинитус преминава заедно с отита. Рядко се налага възстановяване на слуха след тежки форми на тази патология.

Други случаи

Фуроталгин се ползва за обезболяване. При местно прилагане (чрез капки) съдържаният се в него тетракаин намалява чувствителността на рецепторите за болка, след това на рецепторите за температура и накрая – тактилните рецептори.

Местното анестезиращо действие на Фуроталгин настъпва след 10 минути и продължава около 2 часа.

Внимание! Фуроталгин е обезболяващо, но без наличието на бактериален причините за болката той няма място в лечебната схема.

Феназон в състава на Фуроталгин има мощно противовъзпалително въздействие. Сваля локалната температура, обезболява. Той потиска синтеза на простагландини и инхибира ензима циклооксигеназа и усиленото освобождаване на ендорфини. Оказвна антиексудативно и противовъзпалително въздействие по пътя на намаляване на проницаемостта на капилярите.

Внимание! Поради наличието на нитрофурал в състава, Фуроталгин се прилага само при възпаляване поради бактериален причинител. Ако няма бактериална компонента в заболяването, се вземат капките Отипакс, в които са съставени от противовъзпалителния феназон и обезболяващия лидокаин, но няма антимикробно средство.

Как се ползва? Дозировка

Стандартно дозиране на препарата се определя спрямо възрастта:

  • За болни до 3-год. възраст – 2 пъти по 3/4 к. в засегнато ухо;
  • За болни над 3-год. възраст – 3 до 4 пъти по 6 – 10 накапвания в засегнатото ухо.

Внимание: препаратът се накапва само в болно ухо, а в двете.

Мнения на хората

Фуроталгин се възприемат като ефикасни капки и се препоръчват при всякакви проблеми, дори и в случаи, в които не би трябвало да се слагат именно тези капки. Прави впечатление, че потребителите на социалните мрежи и форумите ги „изписват“ без притеснение при всяко неразположение. Например широко разпространено е мнението, че Фуроталгин е против болки в ушите и хората го капят, без да са посетили лекар и без да се знае дали въобще не нужен антибиотик.

Описаното огромно доверие към Фуроталгин се дължи на две неща. Първо, тези капки наистина са силно обезболяващи, защото съдържат един от най-силните анестетици. Въздействайки на болката, те създават впечатление у пациента, че са помогнали при всички случаи. И второ, цената на капките е толкова ниска, че няма бариера пред потребителя да ги купи и просто „да опита“ с тях.

kapki-ushi-05
Фуроталгин се ползва от доверието на хората и често се взема без преглед

Пропуска се фактът, че Фуроталгин е антибиотично лекарство, то дава не само желани реакции и има своите противопоказания.

Вижте още мнения и оставете и своя отзив ТУК, за да достигне информацията, която имате, до повече хора!

Странични ефекти

Производителят описва като сравнително честа реакция появата на алергичен отговор, изразяващ се в дразнене и локална червенина в ушния канал. При по-дълбоко проникване на капките е възможно да възникне виене на свят, болезнена глава и временно снижаване на слуха, както и позиви за повръщане. Всички реакции са преходни.

Противопоказания
  • Завишена чувствителност към феназон, нитрофуран, тетракаин или някоя от спомагателните съставки;
  • Тежка недостатъчност на бъбреците при филтрация под 30 мл/мин.;
  • полиневропатия (вкл. диабетична);
  • Порфирия (нарушена обмяна на хемоглобина);
  • Рискови групи – след зачеване и при кърмене.
Фуроталгин за бебе

Производителят не поставя минимална възраст на пациента, който ще се лекува с Фуроталгин. Това предполага безопасно приложение и върху най-малките – новородените. Окончателното решение се взема от специалист, той назначава и специфичната доза, безопасна за възрастта.

Цена, видове и откъде

Производител на Фуроталгин е Софарма.

Препаратът е в една разновидност – капки в шишенце от 5 мл, като на всеки милилитър има по 2.5 мг антибиотик, 87.5 мг противовъзпалително и 31.25 мг обезболяващо.

Актуална цена в мрежа Фрамар към момента – 4.07 лв.

Още по темата ТУК: Противовъзпалителни капки за уши с антибиотик. Флоксал, Берлицетин, Гентазон. Антимикотични капки. Как се слагат?

Отипакс

Отипакс е името на друг широко известен и предпочитан препарат за ушно възпаление.

Претеглено спрямо количеството, Отипакс е по-евтин от Фуроталгин. Шишенце с 15 мл струва 7 лв, докато Фуроталгин 5 мл струва 4 лв. Разликата е, че като антибиотик Фуроталгин е нужен в малки дозировки и за кратко време, а Отипакс се продава в троен обем, защото се прилага по-дълго време.

Дайте мнение и Вие тук!
За какво служи?
kapki-ushi-06
Различни опаковки на капките, ползвани във времето

Отипакс е съставен от нестероидното противовъзпалително фенозон и от аналгетика лидокаин. Той е подходящ при небактериални възпаления. Ако имаме бактериален причинител на възпалението, избираме Фуроталгин. Ако няма бактериален причинител, избираме Отипакс.

В Отипакс е вложен по-слаб аналгетик (лидокаин е по-слаб от тетракаин), но се предполага, че при небактериална природа на проблема болезнеността и възпаляването не са така ярко изразени. В случая е дозирано разумно, без да се прекалява и да се обременява организмът.

По отношение на количеството съставки, Отипакс е по-слаб препарат от Фуроталгин. Съдържа 40 мг противовъзпалително и 10 мг обезболяващо (при Фуроталгин съотношението е 87.5 мг и 31.25 мг). В този смисъл Отипакс дава по-слабо въздействие, но е безопасно и спокойно се ползва в течение на 10 дни.

При Отипакс обезболяването започва 20 – 30 минути след накапване, Фуроталгин се задейства 10 мин. след накапване.

За вода в ухото, ушна кал

Съществуват специални капки и спрейове с почистваща функция – те размекват съдържанието на канала и меко го извеждат навън.

Отипакс не е такъв разтвор и няма почистваща функция. Той се ползва при влизане на вода в ухото и запушване, когато се е получило усложнение – болка, поради самия проблем или в опити за отстраняването му (напр. избутване навътре на съдържанието с клечка за уши).

При отит, възпаление на лимфни възли?

Отит е показание за избора на Отипакс, ако причинителят е небактериален. Капките са подходящи при вирусно възпаляване, примерно след грип или ОРЗ.

При възпаляване на лимфни възли накапването на Отипакс спомага с болкоуспокояващата си функция, но това е спомагателно лечение срещу симптома и не предоставя терапия за основния проблем.

При спукано тъпанче?

Абсолютно не! Отипакс се прилага само при неперфорирано възпаление на ср. ухо. Ако тъпанчето е спукано, лечението е различно и с други препарати.

Отипакс е показан обаче при баротравма и причинен от нея отит – това е увреждане на тъканите и евстахиевата тръба поради рязка промяна на налягането. Този тип травми причиняват изключително ярка болка, поради което Отипакс е способен да помогне.

Баротравма се лекува още с противозастойни средства, а при вторично инфектиране – с антибиотик.

Как се ползва? Действие, дозировка

Отипакс е добър избор на капки при болестни симптоми в средното ухо и при неясни състояния, съчетани с болезненост (препаратът е безрецептурен). Главно показание за ползването на солуциото е болка.

kapki-ushi-03
Капки против възпаляване

Производителят показва доза от 4 капки за еднократно поставяне само в ухото с болка, като може да се апликира през 8 или 12 часа (2-3 пъти).

Показан курс от 10 дни без специалист и повече по показания на специалист.

Отипакс за деца и бебе

Отипакс® се прилага върху бебета от рождението, няма възрастови ограничения за пациентите. Накапва се само върху страната на поражението, като обичайна доза без оглед на възрастта е 2-3 пъти по 4 капки. Съприкосновението на студен разтвор с ушната мида причинява дискомфорт и засилва болезнеността. Затова се препоръчва флаконът да се сгрее в дланите, преди да се използва.

Погледнете и ТУК: Кои антибиотични капки за уши са ефикасни? При заглъхнали уши. Тобрекс, Фуроталгин или Отипакс? Макситрол. Мнения.

Цилоксан на капки

Антибиотичните капки Цилоксан съдържат антибиотика ципрофлоксацин. Те са предназначени за очи и уши.

Капки за уши с ципрофлоксацин са Цилоксан, Офтакуикс, Цепрофлоксацин, Левофлоксан. Някои от тях са обозначени като капки за очи, но се прилагат и в ухо.

За какво служи

В практиката ципрофлоксацин се ползва като втора линия антимикробно средство. Първо се прилагат капки с амоксицилин и ако не се излекува проблема, се изписва ципрофлоксацин. Специалист решава дали ще се приема вътрешно или ще се поставя локално като капки.

Цилоксан е алтернативен препарат и при алергия към пеницилини.

  • Качества на Цилоксан: задейства се бързо, веднага обезболява, лекува причината.

Внимание! Антибиотичните капки като разглежданите, а също Гентазон, Унифлокс и колирът Ципроплоксацин са невероятни обезболяващи, но не ги ползвайте, ако няма бактериална зараза. При липсата на такава се взема обезболяващо без антибиотик като Отипакс.

За нос на дете, за очи

Производителят не указва употреба в носа, но някои източници допускат накапване в носа, а и мнозина специалисти ги изписват по този начин. Причината е, че в капките се съдържа единствено антибиотика ципрофлоксацин, без други компоненти. Той действа локално, а дозата е подходяща.

За нос се поставят срещу запушване, при наличието на бактериално инфектиране. Ако няма бактерии, не е оправдано накапването на антибиотик, където и да е.

При наличие на бактериална инфекция капките бързо се справят с възпаляването, премахват патогените и позволяват на лигавицата да се възстанови.

Ползването на Цилоксан върху деца под 1-год. възраст е допустимо, но само по изрично предписание от педиатър или специалист УНГ.

За уши
kapki-ushi-02
Антибиотични капки, които обезболяват

Цилоксан се изписва при остър отит, ако е външен. За възпаляване в средното ухо се избират други препарати. При външен отит е допустим и за деца под 1-год. възраст, но само по решение на специалист.

Как се ползва?

Има различни дозировки за прилагане в око и в ухо, като специално при очите има схеми за различни заболявания.

Тук се интересуваме от ушни инфекции, затова даваме дозировката за Цилоксан в ухо: 2 Х 4  капки в болното ухо. Тази доза е за пациенти над 1 год.

За пациенти под тази възраст дозировката е според предписанието, тя не се указва от производителя.

Цилоксан или Тобрекс?

И двата продукта представляват чист антибиотик. В Цилоксан има ципрофлоксацин,  в Тобрекс има тобрамицин. Изборът зависи от вида микроорганизми, заразили ухото. Тобрамицин е особено силен срещу псевдомонади. Цилоксан е официално показан за уши, докато Тобрекс е за очи.

Още информация и източници на английски: Как се използват капки за уши при инфекции и др.; * Какви капки за уши без рецепта вземат на запад? * Техники и средства за отпушване на заглъхнали уши.

Отипакс или Фуроталгин?

И двата препарата обезболяват и снижават възпалението. Отипакс се избира при небактериално възпаление, Фуроталгин е за бактериално възпаление (допълнително унищожава причинителя).

Други капки за уши

  • Куе CUE® – капки за възпаляване на ушната мида и канала поради гъбички и кожни изменения от типа на екзема, дерматит. Съдържа климбазол, който ликвидира гъбички, киселина за обеззаразяване и масла за локално лечение. Дозата е 2 Х 4 капки в увредено ухо. Не се  слагат, ако целостта на тъпанчето е нарушена. Терапия – до 25 дни. Цена 24.60 лв за 15 мл;
  • Колдисепт Наносилвър – антисептични капки, въздействащи чрез микроскопични частици сребро и мед. Подходящи при небактериално възпаляване на външната повърхност на ухото, за почистване, омекотяване и оздравяване. Дозата е 2 Х 5 бр. Терапия – за 3-4 дни, до отшумяване. Цена 20.70 лв за 15 мл;
  • Гаразон – капки с кортикостероида бетаметазон. Подходящи при силно възпаляване и алергична причина за болка, червенина и сърбеж. Бетаметазон е сред най-силните стероиди, затова се ползва ограничено, само до овладяване на проблема. Другата съставка е антибиотик – гентамицин, затова капките са за бактериално заразяване и не са подходящи при вирусна и гъбична природа на проблема. Посл. цена 8.77 лв;
  • Отинум – обезболява и успокоява възпаление, почиства външния канал. Действа с choline salicylate, подходящ при възпалявания в начален етап и средна сила, и глицерол за изчистване и омекотяване. Подходящата доза е до 4 Х 4 бр. Последна цена 4.75 лв, в момента неналични;
  • Отирелакс – тези капки са точен аналог на Отипакс. Съдържа феназон и ледокаин в същото к-во, каквото е при Отипакс. Показанията за употребата, дозировката и негативните ефекти са идентични. Цената – също, 7.60 лв за 15 мл;
  • Долоргитмед – продуктът е представител на антисептичните капки, които съдействат при различни проблеми с ушите, вкл. отит. Основна съставка е цетилпиридин, който обеззаразява, а има и глицерол за омекотяване. Капките предпазват от вторична инфекция. Цена от 8.51 лв за 10 мл.

Вижте и ТОВА:

Капки за уши при отит, хомеопатия, лекарства. Външен, среден и серозен. При възрастни и при деца

И едно практическо видео на руски как да подобрим слуха си с ушни свещи:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

болки в ухото

При болки в ухото – с олио, антибиотик, ракия, лекарства. Какво да правим?

Кога отит е причина за болки в ухото? Болки при дете и бебе. С и …

5 Мнения

  1. Надежда Видева

    Капя Фуроталгин на два пъти при отит. Който го е карал, ще ме разбере – болката е неописуема, но капките помогнаха. Само че в друга доза – по 8 капки слагах.

  2. Спаска Тодорова

    Значи като ме заболи ухо, направо главата ми се взривява, непоносимо е наистина. Само Фуроталгин ми помага, въобще не си играя с други капки.

  3. Ганка Попова

    Ама се прекалява с антибиотиците! По-дорбе Отипакс, Тобрадекс при някакво възпаление, зачервяване, не се хвърлям веднага на силното и всичко си минава.

  4. иван енчев

    Може ли да се прилага заедно с антибиотик?

    • Виолета Станева

      Самият Фуроталгин е на антибиотична основа и ако допълнително приемате и друг антибиотик, с това рискувате да удвоите броя на страничните ефекти. Да не говорим, че изобщо няма да разберете от кое от двете идват проблемите и подобренията. По-добре не поемайте такъв риск!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *