Деган – за да спрем гадене и повръщане

Приложение на деган. На ампули за инжекции мускулно и през устата. На таблетки. За деца и бебета. Против повръщане. При пътуване. Гадене по време на бременност. При гастрит. След химиотерапия. Дозировка, предозиране и интоксикация (натравяне). Мнения. Заместител: Вомитусхил – свещички или течен? Натриев цитрат. Церукал. С алкохол. Странични ефекти. Противопоказания: Епилепсия. С парацетамол

Приложението на деган е известно – медикаментът усилва моториката на стомаха и дванадесетопръстника, като по този начин потребителят се спасява от гадене и повръщане.

деган
Деган спасява от гадене и повръщане

Лекарството е добър вариант при необходимост от овладяване на симптоми като тежест в стомаха, хълцане, прекомерно образуване на газове и рефлукс на погълната храна (puls.bg). Деган се използва за лечение на остри или хронични състояния – например при диабетна гастропареза, мигрена, при лъче- или химиотерапия. Добър е и като средство за овладяване на следоперативни състояния с повръщане, както и при различни изследвания на стомашно-чревния тракт, причиняващи дразнене.

На ампули за инжекции мускулно и през устата

деган
Деган на ампули – инжектира се мускулно

Най-разпространената форма на деган е таблетки от 10 мг – приемат се преди хранене, 2-3 пъти дневно. Максималната дневна доза е 30 мг.

В някои случаи поглъщането на таблетка е невъзможно поради силно гадене и повръщане. В такива случаи е предпочитана инжекционната форма (puls.bg). Инжекциите се поставят мускулно, или чрез бавно венозно вливане. Препоръчителната доза е трикратно инжектиране на 10 мг разтвор дневно.

На таблетки

Таблетките деган са подходящи за терапии на възрастни, но при определени случаи – и на деца и подрастващи от 1 до 18 години. При всички случаи нормалният срок за лечение с деган е пет дни. В рамките на тези дни възрастни могат да приемат до три таблетки по 10 мг дневно. Таблетките се приемат с вода половин час преди хранене.

При деца и подрастващи се изчислява от лекуващия индивидуална доза, която зависи от килограмите: правилото е от 0.1до 0.15 мг на кг тегло. Хора в напреднала възраст, особено ако имат заболявания на бъбреците и черния дроб, могат да приемат индивидуално редуцирани дози (framar.bg).

За деца и бебета

Деган не се използва за лечение на бебета под едногодишна възраст поради опасност от странични ефекти – проява на неконтролирани движения.

При деца на възраст 1-3 години и тегло до 14 кг дозата е 1 мг до три пъти дневно. От 3 до 5 години и тегло до 19 кг – 2 мг до три пъти дневно. От 5 до 9 години и тегло до 29 кг – по 2.5 кг три пъти дневно. Във възрастовата група 9-18 години и тегло до 60 кг е препоръчителна доза от 5 мг три пъти дневно (framar.bg).
При деца до три години резонно е да се използва течната форма, като се накапват по 3 до 7 капки от разтвора в ампула.

Против повръщане

деган
Без деган има риск от обезводняване

Лечението с деган се налага при усложнени случаи с повръщане. Това е когато събитията са три и повече пъти в рамките на три часа, когато в стомаха не може да се задържи никаква храна, но и течности. Продължителното пребиваване в такова състояние е опасно, тъй като настъпва загуба на соли, организмът се обезводнява и е затруднено протичането на най-важните жизнени процеси.

Състояния с повръщане се лекуват, като на първо място се вземат мерки за прекратяването му и за възстановяване на водно-солевия баланс (pramed.com).

При пътуване

“Фигурин

Деган е едно от лекарствените средства, препоръчвани за превантивен прием преди пътуване. По този начин се предотвратяват прилошаване, гадене и повръщане – резултат от движението на превозното средство при завои и денивелация на пътя (puls.bg). Препоръчва се прием на таблетка или ампула един час преди пътуването.

Гадене по време на бременност

Известни са признаците на токсикозите на ранната бременност: мъчителното сутрешно гадене и повръщане често съпровожда първите три месеца. Деган е медикамент, който може да се приема от бременни за неутрализиране на тези неприятни симптоми. Естествено – прилагането на медикамента трябва да бъде одобрено от лекар (framar.bg).

При гастрит

Деган е част от обичайната комплексна терапия при гастрит. Острите състояния протичат с гадене, повръщане и болки, така че терапията с този медикамент е оправдана. Някои от потребителите споделят, че таблетките деган ги правят сънливи или че по време на лечението си с деган са се чувствали депресирани. Това наистина са част от страничните ефекти от лекарството, но то все пак успешно облекчава симптоматиката при гастрит (framar.bg).

След химиотерапия

Гадене и повръщане са част от последиците след химиотерапия при злокачествени заболявания (framar.bg). Деган е сред медикаментите, които стандартно се препоръчват за облекчаване на тези ефекти. Нещо повече – споменатите последици могат да се проявят не непосредствено след терапията, а в един по-късен етап. Превантивният прием на деган намалява вероятността гаденето и повръщането наистина да се проявят. Приемът на деган в подобни случаи на всяка цена се обсъжда с лекар; специалистът препоръчва дозата и продължителността на лечението с деган

Дозировка, предозиране и интоксикация (натравяне)

Дозирането на деган зависи от възрастта и състоянието на потребителя (framar.bg). Стандартната доза е три пъти дневно по 10 мг в продължение на пет дни. Таблетките се приемат половин час преди хранене. Дозата за деца се изчислява от специалист по формулата 0.5 мг за килограм телесно тегло в рамките на едно денонощие. Медикаментът не е подходящ за малки деца с тегло по0 10 кг. При възрастни пациенти дозата обикновено се редуцира. Пациенти с бъбречни или чернодробни увреждания приемат редуцирани дози деган.

Дайте мнение и Вие тук!

При предозиране са възможни сънливост, неконтролирани движения, сърдечни смущения, объркване на съзнанието, халюцинации. Ако изпаднете в подобна ситуация, потърсете лекарска помощ.

Мнения

  • Memento от framar.bg: “ То излиза, че Дегана има повече странични ефекти от анаболните стероиди. Пил съм Деган и не съм изпитвал нито един страничен ефект. Някой изпадал ли е в състояние от гореописаните след употребата на лекарството?”
  • Mecana от framar.bg: “Това, че Дегана има странични ефекти, не означава, че непременно те ще се проявят. Аз също съм го пила и не съм имала никакви проблеми. Че то и хранителните добавки имат странични ефекти. Всеки организъм приема по различен начин лекарствата и реагира по своему. Ако прочетете страничните ефекти на аспирина, сигурно и от него ще се откажете. Досега не съм правила реакция, вследствие от прием на лекарства и се надявам никога да не се случва.”
  • Упорита от bg-mamma.com: “ Питах изрично лекарката за деган. Каза, че не го препоръчва, защото може да причини гърчове, но в краен случай след второто-третото повръщане може да се даде, за да не се стигне до обезводняване. Все си мисля, че ако й бях дала деган, нямаше да стигнем до болница.”

Заместител: Вомитусхил – свещички или течен?

Вомитусхил е хомеопатичен продукт и в този смисъл може да бъде предпочитан от потребители, които имат противопоказания за деган или избират този тип терапии (framar.bg). При пациенти с гадене и повръщане медикаментите, които имат форма супазитории, е най-доброто решение. Вомитусхил може да се използва и под формата на капки, но винаги има риск от нов пристъп на повръщане – така не се следи за точното количество приемани медикаменти.

Вомитусхил супозитории е най-удобната форма за лечение на малки деца.

Натриев цитрат

Натриев цитрат е една от алтернативите на деган. Продуктът е подгодящ за деца над 6-месечна възраст; дава се в дози, определени в зависимост от възрастта. Обикновено се понася добре, не проявява странични ефекти (framar.bg). Прилагането при диабетици трябва да е с особено внимание, тъй като съдържа глюкоза.

Церукал

Ето още едно средство, което помага да спрем неприятното гадене и повръщане – освен деган. Приемът му под формата на таблетки или ампули насърчава мотилитета или движението на стомаха и червата, което води до неутрализиране на спазвите при гадене и повръщане. Подходящ е при споменатите състояния при болни от диабет (framar.bg). Има някои болестни състоянпия, при които церукал трябва да се избягва: при склонност към вътрешни кръвоизливи, епилепсия, тумори. Медикаментът не е подходящ през първите три месеца на бременността и при кърмене. Деца на възраст под 14 години не бива да приемат таблетките церукал. При тази потребителска група е допустима инжекционна форма по лекарско назначение и под медицински контрол.

С алкохол

Алкохолът засилва седативния ефект на деган, по тази причина комбинацията се счита за противопоказана (framar.bg).

Странични ефекти

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Пациентската листовка описва доста сериозни – възможни – странични ефекти от терапията с деган. Това кара доста хора да се въздържат от приема му, макар споменатите ефекти да не се проявяват винаги и то в описаната комбинация. Все пак е добре да се знае, че деган може да провокира неконтролирани движения – при първоначалния прием. Освен това с лекарството се свързват високата температура, конвулсии, хипертонични пристъпи, потене и обилно отделяне на тлюнка, алергични реакции – сърбеж, зачервяване и оток на лицето и гърлото, затруднено дишане.

В други случаи са възможни рязко смъкване на артериалното налягане, халюцинации, обърканост и др. При проявата на подобни симптоми приемът на медикамента се прекратява и се търси медицинска помощ.

Противопоказания: Епилепсия

Склонността към епилептични припадъци или диагностицираната епилепсия са несъвместими с приема на деган. Принципно медикаментът може да провокира замайване и загуба на съзнание, спазми, нарушения на дишането и говора (medicine.bg).

С парацетамол

Може ли да се комбинира деган и парацетамол? Не се препоръчва едновременен прием поради лекарствени взаимодействия – в такива случаи двата медикамента могат да усилят или отслабят действието си, или да се увеличи вероятността от проява на страничните ефекти. Лекуващият следва да определи дали е възможно деган и парацетамол да се приемат с буферен времеви период, т.е. през 2-3 часа. Подобно взъимодействие деган има също със салицилати – аспирин, с тетрациклини, литий, опиати, антидепресанти, лекарства при болестта на Паркинсон, шизофрения и др. (medicine.bg).

 

мнения, отзиви, коментари, форум

 

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на стомаха лечение с билки

Рак на стомаха – лечение с билки и основни признаци

Против рак на стомаха има лечение с билки въз основата на змийско мляко, което е …

Едно мнение

  1. Как мога да поръчам хапчетата в друга държава?? В Турция сме. Мъжът ми повръща постоянно. Брат ми в България е в същото положение. И двамата са от години така. Става по лошо и по лошо положението. Помогнете ако можете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!