бирена мая
Ползата от прием на бирена мая е позната от поколения

Бирена мая – за какво и как да я използваме

Бирена мая и напълняване. Прием за коса и при акне. Бирена мая състав. Употреба при деца. Може ли да навреди?

Продуктът бирена мая, често споменаван при обсъждане на здравословното хранене и природосъобразно лечение, е добре изследван и приложението му е изпитано в практиката на не едно поколение. Бирена мая за лечение, поддържане на килограми и в козметиката: това обширно поле с охота я прилага и днес.
Какво представлява въпросната бирена мая?

Тя е вторичен продукт от пивоварния процес, разкриват от zdravosloven.com. Получава се от едноклетъчни гъби, които осигуряват ферментацията на бирата. Отработените гъби (дрожди) са нашият полезен продукт бирена мая – след като са си свършили работата в бирените инсталации, те са поели висок процент витамини, минерали и хранителни компоненти от ечемика и хмела. Във вид на таблетки или люспи този продукт, популярен като бирена мая, е доста търсен заради несъмнените си качества.

Бирена мая за напълняване – и за какво още?

Целият свят е тръгнал да отслабва, а има хора, които се интересуват как да напълнеят? Не е странно – случват се какви ли не събития в живота на един човек, поваля го тежка болест например и на прага на оздравяването той си дава сметка, че се е превърнал в жив скелет.

Самата мисъл за храна го отвращава, стомашно-чревният му тракт се е вцепенил и е ясно, че има нужда от напълняване. Ето – това е моментът да потърси бирена мая за напълняване! От zdravni.com припомнят, че бирената мая е истинска съкровищница на витамин В, с чиято помощ се балансират основните функции на жизненоважните органи и системи в човешкото тяло.

Освен това в нея са налични три забележителни компонента: селен, хром и глутамин. Потреблението на бирена мая попълва дефицитите от селен и хром, които са обясними при силно физическо изтощение, психически натоварвания или преживян стрес.

Селенът оптимизира клетъчното хранене, глутаминът насърчава изчистването на организма от токсини, хромът възпира състояния, водещи до анемия и инфаркт. Нашата бирена мая съдържа още цинк, фосфор, желязо и магнезий.

Ако тялото на един силно отслабнал след възможно боледуване човек има нужда от “аларма”, от нещо, което да го събуди – най-доброто решение е това да стане с бирена мая. Аргументи: това е продукт с природни съставки, освен това доказано пречиства клетките и активира клетъчното хранене.

Събужда апетита и у най-злоядите хора: както казват специалистите по здравословно хранене – доза бирена мая може да отключи интереса към храната, след това напълняването идва като естествен резултат.

Специалистите са на мнение, че продуктът бирена мая си има характер: т.е. съставът й никога не е един и същ по отношение на пропорциите между полезните ингредиенти. Това не пречи да я препоръчват като хранителна добавка при диабет, висок холестерол, за лечение на акне и други кожни проблеми. Счита се, че увеличава лактацията и по тази причина кърмещите млади майки могат да се възползват от нея.

Макар да звучи странно, с бирена мая не само се напълнява – може и да се отслабва, ако е включена по подходящ начин и в добра диета за редукция на теглото.

Как да използваме бирена мая?

бирена мая
С бирена мая се лекува акне
“Фигурин

Най-често прилаганите варианти на бирена мая са на таблетки, гранули или люспи. Тези форми са подходящи за смесване с кисело мляко или друг продукт, който ще съдейства за по-лесното й поглъщане. Оздравителният ефект изисква всекидневен прием на доза от около една супена лъжица в продължение на три месеца – виж narodna-medicina.com. Препоръките за дозиране на таблетки от framar.bg допускат два приема по 2-3 до 5 таблетки бирена мая на ден.

Ако бирена мая под формата на таблетки се взема половин час преди хранене, това позволява да контролираме апетита си и в този смисъл съдейства за отслабването (jivotatdnes.bg). Друга възможност е вземането на капсули с живи дрожди: тази форма подобрява състоянието на чревната флора след лечение с антибиотици или след тежко боледуване.

По една капсула сутрин и вечер за 2-3 седмици се препоръчва за укрепване на имунната система преди началото на зимата. В други сайтове за здраве обаче има предупреждение, че употребата на жива бирена мая е спорно и че това може да причини стомашен и чревен дискомфорт и засилено образуване на газове.

Доста специалисти, а и потребители са на мнение, че опити с бирена мая на бива да се правят самодейно и че консултацията с лекар и специалист по хранене никак не е излишна – особено ако става дума за изтощен организъм. За човек, който иска с бирена мая да постигне напълняване. Сигурен продукт в това отношение предлагат от framar.bg, като акцентират върху способността на таблетките бирена мая да попълват дефицити от протеини, витамини и микроелементи и да оптимизират метаболизма.

Бирена мая за коса и при акне

ВАЖНО: Още средства ще намерите ТУК: Билки и лекарства за бързо лечение на акне!

Потреблението на бирена мая вътрешно подобрява минералните баланси в организма и това се отразява на състоянието на косата, ноктите и кожата на лицето. Но има и външни приложения, които правят този процес още по-категорично изявен.

Дайте мнение и Вие тук!

С бирена мая могат да се правят подхранващи маски за кожата на лицето. Комбинациите са много – с мляко и яйчен жълтък, с настъргана краставица и мляко, с мед и зехтин (ivotatdnes.bg). За коса върши работа домашен балсам от зехтин или бадемово масло с бирена мая. Приготвя се кашичка в количество, достатъчно според дължината на косата. Намазва се по скалпа и по дължина и след 15 минути се измива обилно.

Препоръчаната рецепта при акне е следната: четири супени лъжици бирена мая се забъркват с розова вода до получаване на каша. В acne-info.blogspot.com е споделен опит за успешно лечение на акне чрез вътрешен прием на таблетки бирена мая – 3 пъти по 4 таблетки на ден, комбинирано с приложение на домашен тоник от магданоз и аспирин.

бирена мая
Бирена мая външно и вътрешно – за добро здраве и здрава визия, без акне!

Полезни съвети за лечение на акне с бирена мая – в пет лесни стъпки, има в bionia.bg. Освен прием на бирена мая на люспи тази лечебна програма включва физическа активност, отказ от млечни продукти и мазни храни, стриктна хигиена и маска на лицето с бирена мая веднъж седмично. Ето и почистващата маска на bionia при акне:

“Набавете си 2 с. л. хума (за предпочитане зелена), 1 с. л. бирена мая, няколко капки вода. Смесете трите съставки така, че да се получи еднородна смес. Нанесете маската върху лицето и изчакайте да засъхне. Много е важно през това време да не правите излишни мимики, а да релаксирате спокойно. Накрая отмийте с хладка вода и нанесете лек хидратиращ и себорегулиращ крем”.

Бирена мая – употреба при деца. Има ли негативни ефекти?

бирена мая
Ползата от прием на бирена мая, не само против акне, е позната от поколения

Както е известно, комбинацията от В-витамини и хром е лечебна при кожни раздразнения, акне и себореен дерматит при деца (zdrave.bg). Много млади майки се интересуват как може бирена мая да се дава на деца за подсилване на имунитета. Форумите коментират дози от порядъка на 1-2 до 4 таблетки бирена мая на ден, но най-добрата доза все пак трябва да се обсъди с педиатър или с личния лекар.

От всички неща, които се коментират по темата бирена мая – а и от рекламите за този продукт – човек остава с впечатлението, че това е нещо напълно безопасно. Със сигурност не е така: част от дистрибуторите предупреждават, че продължителната редовна употреба на бирена мая – вътрешно – не е напълно изследвано и това занимание не може да бъде изцяло самодейно.

Повишено внимание към приема на бирена мая трябва да проявят потребителите с диабет и с болестта на Крон. Приемът на бирена мая може да причини усилено отделяне на газове и подуване на корема, стомашен дискомфорт, главоболие. Не се препоръчва бирена мая и на хората, които са развили остеопороза. Възможно е да имате алергия към бирена мая – проверете! Забравете за нея и ако сте склонни към гъбични инфекции.

Първоначално публикувано на:21.11.2014 @ 14:46

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Магнезий на таблетки и добавки

Магнезий на таблетки, какъв да си купя? Цена. Добавки. Как се пие

Прием на таблетки магнезий: дневна доза и продължителност. Най-популярните продукти с магнезий – действие, цени. …

4 Мнения

  1. Цветелина

    Имам Уртикария, която не е алергична и не се знае точно от какво е. Пия хапчета вече повече от 4 месеца. От няколко дена пия и бирена мая – почти изчезнаха. Пак имам пъпки, но са в пъти по-малко. Мъжът ми, като младеж, е лекувал ечемиците си с прием на бирена мая. Благодарна съм на свекърва ми, че ми спомена да опитам и аз. Доволна съм и ще си правя профилактични приеми. Нямам странични ефекти за сега( седем дневен прием).

  2. Antoniya Kirilova Nikolova

    sled prodylgitelno boleduvane otslabnax,sega iiskam malko da napylneya.Pro4etox po gore 4e ne e prepory4itelno pri geni s osteoporoza.Kakvo da pravya?

    • Кристина

      Не пише при гени, а при вече развита остеопороза, което са две много различни неща. Все пак за вашето най-добро състояние е редно да коментирате с лекар и/или диетолог.

  3. Марияна

    “Не се препоръчва бирена мая и на хората, които са развили остеопороза.”
    Защо? Нали в бирената мая се съдържат калций и много други полезни
    микроелементи и витамини?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *