Бразилски орех, ползи и рецепти за лечение

Бразилски орех. Състав и ползи при Хашимото, отслабване и още куп неща!

Как да ползваме бразилски орех за отслабване (диета). При акне. Против безсъние. За потентност. Състав и калории. Селен за щитовидна жлеза и при Хашимото. Съдържание на йод.

Още в текста: Магнезий. Протеини и фибри. Против холестерол. При кръвна захар и диабет. Против цироза. Против рак на простатата и други видове рак. Дневна доза и предозиране. При бременност. Внимание: Алергия! Вреди. Радиация. Кога е отровен. За деца

Отслабва ли се наистина с бразилски орех? Какво всъщност представлява той? Бразилски орех е екзотична ядка – доставят я от диворастящи дървесни видове в поречието на Амазонка.

Макар да се нарича бразилски орех, този приятен и полезен продукт се намира и в други страни, а най-крупният му доставчик на европейските пазари е Боливия. Има удивително високо съдържание на селен, омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини и фибри. Структурата на апетитните ядки от бразилски орех дава възможност с малко количество да се засити гладът и успешно да се контролира апетитът. Именно това го прави работещ вариант в програми за редукция на теглото. Да – диетите с точно дозиран бразилски орех съдействат за отслабване! (dnes.bg).

Номерът в случая е да се приема точната доза, която зарежда с необходимите фибри и протеини – но не натоварва с излишни калории. Това понякога е трудно, тъй като вкусът на добрия бразилски орех е изкусителен. Според специалистите две супени лъжици смлени ядки – приети една по една – задълго създават усещането за ситост и помагат на волевите усилия да не хапнем нещо извън диетата си (framar.bg).

При акне

Полезно ли е да се хапва бразилски орех като цяр срещу акне? Положителен отговор! (biopogled.com). Бразилски орех е ядка с високо съдържание на селен, а селенът има доказано противовъзпалително действие и е мощен антиоксидант. Само две ядки бразилски орех на ден са достатъчни за поддържането на здрава кожа, с нормална мастна секреция, без запушени пори и локални възпаления.

Против безсъние

Експеримент с 4500 доброволци в САЩ е доказал категорично, че похапването на бразилски орех вечер гарантира здрав и спокоен сън (dariknews.bg). Чаша прясно мляко с 2-3 ядки, цели или смлени, съдействат за пълноценен нощен отдих и дори предотвратяват епизоди със сънна апнея. Това въздействие се дължи на селена и калия, които са добре представени в бразилските ядки.

За потентност

Включването на бразилски орех в менюто е изключително важен момент в мъжкото здравословно хранене (doctiming.bg). Работата е там, че компонентите на качествения бразилски орех увеличават производството на тестостерон и подобряват жизнените показатели на спермата. Вълшебните ядки съдействат за активиране на либидото и положително повлияване на репродуктивните мъжки възможности.

Състав и калории

бразилски орех
Здравословен микс от семена и ядки може да замени едно хранене

Освен споменатите компоненти селен, калий и омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, полезният бразилски орех съдържа още калций, магнезий и фосфор, витамин Е, протеини, фибри, висок процент мазнини – до 66%. Последният показател трябва да звучи като предупреждение, защото похапването на бразилски орех вкарва в организма доста калории – 656 калории за 100 г. Въпреки че профилът на мазнините в тези ядки показва несъмнена полза, тъй като става дума за омега-компоненти, с количеството не бива да се прекалява. Приемът на две-три ядки дневно вади на преден план ползите от нашия бразилски орех, който е и могъщ антиоксидант и компонент в балансираното клетъчно хранене (doctiming.bg).

Селен за щитовидна жлеза и при Хашимото

Установено е, че при недостиг на селен в организма започват здравословни проблеми с щитовидната жлеза. Умереното потребление на бразилски орех, 1-2 ядки всеки ден, балансира този дефицит и създава условия за нормални функции на жлезата (gotvach.bg).

Приемът на достатъчно селен чрез вкусния бразилски орех действа оздравително и при автоимунното заболяване – тиреоидит на Хашимото. Селенът е необходим наистина в малки дози, но без него или при недостиг щитовидната жлеза изпитва затруднения в метаболизма на специфичните си хормони (vnews.bg).

Селен. Колко време се пие като добавка? Какво е и как да го ползваме?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Съдържание на йод

Ако търсим варианти за подкрепа на болна щитовидна жлеза, която страда от дефицит на йод, коментираният бразилски орех не е продукт за тази цел: йодът не се споменава в справките за съдържимите полезни компоненти в ядките. Затова пък проблемът с йода може да се решава чрез други полезни храни; особено актуални в това отношение са някои водорасли и хранителни добавки с водорасли (organic.bg).

Магнезий

Сто грама бразилски орех съдържат 376 мг магнезий, а дневната ни потребност от този елемент е от 300 до 500 мг. Това означава, че с няколко ядки можем да поддържаме необходимите за здравето ни стойности на магнезий. Той е важен за изграждането на костното вещество, важен е за правилното усвояване на калция от костната тъкан, а също за здравето на мускулите и нервите. Тук също важи правилото за прием на малки количества бразилски орех; една-две ядки, но редовно (foodforfly.blogspot.com).

Протеини и фибри

Вегетарианците и веганите харесват продукта Бразилски орех, тъй като има високо съдържание на протеини и фибри. В 50 г бразилски орех има 7.25 г протеини и 3.8 г фибри (zdravoslovni-hrani.net). Именно този състав прави ядките способни да създадат чувство за нахранване с малко количество и това да е задълго. Споменатият профил на ядките дава възможност по-лесно да се контролира апетитът и хората, които консумират такава храна – да не огладняват бързо, ако са похапнали една-две полезни ядки.

Против холестерол

бразилски орех
Предозирането на бразилски орех причинява косопад, главоболие и раздразнителност

Богатият на полезни мазнини бразилски орех лесно гранясва и затова трябва да се съхранява на хладно. Високите маслени стойности имат интересна структура: това са предимно моно-ненаситени мастни киселини, например палмитолеинова и олеинова. Чрез тях намаляват процентно липопротеините с ниска плътност, т.е. лошият холестерол, а се повишава добрият. Подобна характеристика означава по-малка опасност от отлагане на холестеринови плаки в артериите, съхраняване на тяхната еластичност и по-малък риск от инфаркти и инсулти (zdravoslovni-hrani.net).

При кръвна захар и диабет

Доказано – приемът на бразилски орех в малки количества балансира стойностите на кръвната захар и предпазва от развитието на диабет от втори тип. Проблемът с това страдание много често се свързва с дефицита на магнезий в организма. Похапването на бразилски орех може да осигури необходимата доза, така че да се оптимизира инсулиновата чувствителност и да се нормализират метаболитните процеси (muskuli.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Против цироза

Полезният бразилски орех съдържа и една твърде важна аминокиселина – метионин. Този компонент има изключително значение за здравето на черния дроб. Предпазва нашия важен орган от цироза, а при вече настъпило заболяване съдейства за оздравителните процеси. Метионинът има отговорна роля при лечението и на други хронични заболявания на вътрешни органи и освен това подобрява клетъчното хранене и забавя процесите на стареене (gotvach.bg).

Против рак на простатата и други видове рак

Вече знаем, че похапването на бразилски орех балансира мъжката репродуктивна система, стимулира либидото и подобрява качеството на спермата. Същевременно ядките от бразилски орех действат като мощен антиоксидант; те неутрализират окислителния стрес и предпазват от рак на простатата. Ефективни са и в профилактични програми срещу рак на млечната жлеза и на костите (24chasa.bg).

Дневна доза и предозиране

Без съмнение ползите от меню с бразилски орех са много, но трябва да се внимава с количеството. И не само защото това е една твърде калорична храна. Полезните компоненти, които приемаме с ядките бразилски орех, в прекалено голямо количество вредят на организма. Прекалената употреба на бразилски орех може да причини окапване на косата и чупливост на ноктите (24chasa.bg). Повечето източници сочат като приемлива доза за редовно потребление една-две ядки бразилски орех. Специалистите предупреждават да не се надхвърля бройка от три-четири на ден.

Предозирането може да доведе до натрупване на излишък от селен в организма – а това ще ни направи раздразнителни и уморени. Странични ефекти от прекалена консумация на бразилски орех са стомашните неразположения и главоболието (gotvach.bg).

При бременност

бразилски орех
Бразилски орех – екзотичните ядки са скрити в изключително здрава черупка

Селенът без съмнение е полезен и необходим за здравето, но само ако е в необходимото количество. При предозиран прием се проявяват различни негативни ефекти. Това с особена сила се отнася за бременни и кърмачки; при тях трябва да се внимава с граничните количества на прием – те са 60 микрограма на ден за бременни и 70 – за кърмачки (zdravoslovnobg.org). За тези две потребителски групи похапването на бразилски орех не е забранено, но трябва много внимателно да се спазва лимитът от две ядки на ден.

Внимание: Алергия!

Възможно е – макар и рядко – при консумация на бразилски орех да се проявят симптоми на алергия. Всъщност подобна опасност съществува при хора, които вече са проявявали някаква алергия към ядки или семена.

Нещо уникално: алергията към бразилски орех може да бъде провокирана по полов път! Ако един мъж е похапнал бразилски орех, а сетне влезе в интимен контакт, спермата му е в състояние да причини алергична реакция у партньорката (bb-team.org).

Вреди

Консумацията на по-голямо количество бразилски орех води до предозиране на селена, а това е опасно за здравето. Селенът може да се натрупа и да причини раздразнителност и умора, стомашни неразположения, болки и разстройство. Ефектът от яденето на голямо количество от вкусните ядки е токсичен (bb-team.org).

Радиация

Има още една причина консумацията на бразилски орех да е ограничена. Дърветата, чиито семена всъщност са въпросните лакомства, имат уникална коренова система и черпят влага и минерали от дълбоките земни пластове. Ядките бразилски орех съдържат хиляда пъти повече радий от всички останали представители на този вид храни (bb-team.org).

мнения, отзиви, коментари, форум

Радиоактивни ли са полезните и вкусни ядки, опасно ли е да ги ядем? Специалистите смятат, че при спазването на определения лимит от една-две ядки дневно няма да има радиоактивно въздействие върху организма.

Кога е отровен

Радиоактивната характеристика на коментирания бразилски орех ни кара да се замислим – не е ли всъщност той отровен?
Действително токсичният ефект е доказан – но само заради предозирането със селен, а не с радиоактивните компоненти. Токсичността се проявява при редовна усилена консумация на бразилски орех (вижте по-горе).

За деца

Полезен ли е вкусният бразилски орех за деца?
Като знаем какво е съдържанието на ядките, отговорът трябва определено да е положителен. Витамини, микроелементи, омега-3 и -6 ненаситени мастни киселини, антиоксиданти, протеини и фибри: детският организъм определено има нужда от всичко това. Предупреждението да се внимава с количеството обаче тук е особено важно: една, максимум две ядки на ден! (zdrave.ws).

Селеногин: Листовка, мнения и нежелани реакции при главоболие и шум в ушите

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

2 коментара

  1. Божилка Динкова

    от къде мога да си закупя бразилски орех и каква е цената му на 1 кг??

    • Лекар.БГ

      Бразилски орех можете да си купите от много места в интернет на цена между 29 (от така наречения „Фермерски пазар“ онлайн) и 46.50 лева на килограм в Зоя.БГ (разбира се, може и по-скъпо, но само ако искате). Ако обаче проверите в кварталния си магазин от някоя верига хипермаркети като „Фантастико“ и подобни, цената може и да падне до 20 лева на килограм. На такава цена са го взимали миналата година във Варна например. Иначе в интернет масово надуват цените, под предлог че техният бразилски орех бил „био“ или пък „органичен“, най-хубавия на света и прочие. Ако бързате и имате десетина лева отгоре излишни, вземете си го от интернет. Ако имате време да се разходите до магазина или борсата, цената може да падне драстично. Така че избирате вие в крайна сметка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *