хексалгин дозировка
За деца се дава Хексалгин Кидс на капки, но много трябва да се внимава в дозировката

Хексалгин на капки. Дозировка на Кидс за деца. За възрастни. С Нурофен

Как се дава Хексалгин на деца за температура? Хексалгин Кидс. На капки. Комбинация с Нурофен. Точната дозировка. Мнения.

Още в текста: Какво не забелязваме в листовката на хексалгин? Дозировка и инструкция, по колко капки? Кога се дава 500 мг? За деца и бебе, за възрастни. След колко време действа? През колко часа се взима? Със свещички Ефералган. С аналгин на капки. С Нурофен. Цена. При зъбобол с Аулин. При кърмене. Странични ефекти. С Панадол. При варицела. При главоболие. Противопоказания.

Защо листовката на хексалгин трябва да се чете особено внимателно? Този медикамент има доста странични ефекти и неточното му приложение може да провокира опасни състояния.

Първото, което трябва да се знае, е че не се прилага за бебета под тримесечна възраст (medicine.bg). Прилагането на медикамента при деца под 12 години става само по лекарска препоръка.

Важно е да се отчетат случаите с повишен риск от проява на опасни странични ефекти – например при потребители с хипотония или ниско кръвно налягане приемът се разрешава конкретно, тъй като хексалгин понижава кръвното налягане. Специална преценка е необходима при пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания (framar.bg).

Понякога не се отчита фактът, че хексалгин и по-точно активната му съставка метамизол може – макар и само в редки случаи – да причини животозастрашаващ шок (medicine.bg). По тази причина медикаментът не бива да се третира като обикновено обезболяващо или температуро понижаващо – а като средство за специални случаи, когато острите или хронични болки са много силни, а високата температура не се повлиява от други средства.

Хубаво е да се отчете и това, че хексалгин може да се приема като температуро понижаващо средство не повече от три дни, а като обезболяващо – в продължение на пет дни.

Дозировка и инструкция, по колко капки?

Правилото при лечение с хексалгин е да се вземат най-малките ефективни дози за възможно най-кратък период. Дозата се определя от лекар и зависи от здравословния проблем, възрастта, а при деца – и от килограмите.

Приблизителните обичайни дози за лечение с хексалгин са както следва: за деца от 3 до 11 месеца – 2 до 4 капки еднократна доза, не повече от 12 за денонощие; 1-3 години: 3-10 капки еднократна доза, не повече от 30 за денонощие; 4-6 години: 5-15 еднократно, не повече от 45 за денонощие; 7-9 години: 8-20 капки, не повече от 60 за денонощие; 10-12 години: 10-30 еднократно, до 90 за денонощие; 13-14 години: 15-35 капки еднократно, до 105 за денонощие; над 15 и възрастни: 20-40 еднократно, до 120 за денонощие (framar.bg).

Кога се дава 500 мг?

500 мг хексалгин се съдържат в 20 капки от стандартния разтвор (pramed.com). Това е максималната еднократна доза, която може да се дава на 7- до 9-годишни деца, както и на по-големи. При възрастни 500 мг/20 капки може да е минималната ефективна доза и често тя именно е предпочитана при възрастни или пациенти с хронични заболявания (framar.bg).

За деца и бебе, за възрастни

Хексалгин наистина смъква много бързо температурата, но този медикамент не бива да се прилага твърде често, особено при деца. Противопоказано е приложението му при новородени и бебета под 3 месеца и с тегло под 5 кг. Има обаче случаи, в които това всепак се налага – но трябва да е разпоредено от лекар и да е под контрол. Тогава се дава само по една капка от разтвора хексалгин, не повече от два пъти за денонощие.

“Демир

При възрастни, особено с хронични заболявания като коронарна болест на сърцето, стеснени мозъчни съдове, чернодробни или бъбречни увреждания винаги трябва да се внимава за съотношението полза-риск. Преценката за безопасен прием на хексалгин е индивидуална, обикновено се прилагат редуцирани дози за най-кратък ефективен период (framar.bg).

След колко време действа?

хексалгин за деца, кидс на капки
Приемът на хексалгин не отменя топлите чайове

Обикновено температуро понижаващите дават ефект до час след приема, но при хексалгин това се случва значително по-бързо, особено ако капките хексалгин се комбинират със свещички ефералган (pramed.com).

През колко часа се взима?

Както и други медикаменти за понижаване на температурата, предвидените за съответния пациент дози се приемат с интервал от средно 4 часа, но не повече от 3-4 пъти в рамките на едно денонощие (pramed.com).

За температура

Хексалгин се препоръчва за температура в случаите, когато други медикаменти не са успели да въздействат на подобно състояние (puls.bg).Задължително е дозата хексалгин да е съобразена с възрастта на пациента. По принцип използването на медикамента за смъкване на нисока температура не бива да е по-продължително от три дни без лекарско наблюдение.

Повишена температура. Сваляне на висока температура при възрастни

Със свещички ефералган

В някои случаи при продължително задържане на повишената температура е уместно комбинирането на капки хексалгин със свещички ефералган. Правилно е между ефералгана и капките хексалгин в подходяща за възрастта доза да се дадат с едночасов интервал (d-rmario.com).

Вариантът със супозитории или свещички е уместен особено в случаите, когато високата температура е придружена с повръщане.

С аналгин на капки

хексалгин
Висока температура се смъква с хексалгин не по-дълго от три дни

Висока температура може да се смъкне освен с хексалгин – с аналгин на капки. И в двата случая обаче дозата трябва да бъде консултирана с лекар и да не се злоупотребява с твърде често прилагане на тези медикаменти.

С нурофен – алергия

При лечение с нурофен, особено при малки деца, има вероятност от алергична реакция . обриви с различна интензивност. Такива реакции са по-вероятни, ако се прилага комбинирано лечение, т.е. едновременно с нурофен в лечението е включен още един медикамент от типа на аналгин, хексалгин (lekar.bg, blitz.bg). Ако подобно комбинирано лечение е препоръчано от лекар, консултирайте се с него за всяка подобна проява на реакция, дори и най-слабата. Самодейно прилагане на комбинираното лечение по-добре не предприемайте.

Дайте мнение и Вие тук!

Цена

хексалгин
Хексалгин трябва да се прилага с особено внимание

Средната цена на 20-милилитрово флаконче хексалгин е около седем лева (framar.bg).

При зъбобол с аулин

Мъчителният зъбобол се укротява лесно и бързо с познатия ни аулин; не бива обаче да се прекалява и да се отлага ходенето при стоматолога. Всъщност овладяването на болката не означава излекуване, а само контрол върху част от симптомите (bgbilka.com).

Ако въпросният здравословен проблем е придружен и с температура, а болката е упорита, разумно може би е да си помогнем с хексалгин. По-чисто е все пак да заложим на единия от медикаментите, защото комбинираните терапии доста често провокират прояви на странични ефекти.

При кърмене

По-добре е хексалгин да не се приема при кърмене. Ако това все пак се наложи по някаква причина, кърмене може да има не по-рано от 48 часа след приема. Проблемът е, че излъчването на продукти от разпада на медикамента в организма преминават в кърмата в продължение на две денонощия (framar.bg).

Странични ефекти

Част от страничните ефекти от приема на хексалгин са доста сериозни и не бива да бъдат пренебрегвани. Възможни са, макар и не често, пристъпи на задух, проблеми с преглъщането, шок. Съобщавано е също за масирани обриви с тъмночервен или виолетов цвят.

По-често е възможно да има оплаквания от проблеми на стомашно-чревния тракт: болки и гадене, както и сърбеж и зачервяване на кожата, кашлица и хрема, зачервявяне на очите, сърбеж и затопляне на дланите и ходилата (framar.bg).

Има информация и за спазми на дихателните пътища, промени в сърдечния ритъм, спад на артериалното налягане, щок. Към тези ефекти могат да се добавят също отклоненията в показателите на кръвната картина, рязко спадане на кръвното налягане, проблеми с бъбреците и бъбречна недостатъчност.

С панадол

Панадол с активен компонент парацетамол има болкоуспокояващ ефект и понижава температурата (framar.bg). При липса на резултат е възможно да се замени с хексалгин или двата медикамента да се използват последователно, като се спазват паузи от по 4 часа между отделните приеми.

При варицела

Високата температура при варицела обикновено е преходна и се повлиява от температуро понижаващи, съобразени с възрастта и етапа на заболяването. В някои случаи обаче протичат вторични бактериални инфекции и се развиват кожни възпалителни процеси или други усложнения в отделни зони на тялото – например енцефалит. С хексалгин може да се смъкне високата температура, но проблем от такъв тип изисква друго лечение и най-доброто решение е да се направи консултация с лекар (vtoromnenie.com).

Кога да ни е страх от висока температура

При главоболие

При главоболие приемът на хексалгин определено върши работа, като се спазват препоръчваните в пациентските листовки дози. Добре е към този медикамент да прибягвате в краен случай и да не го използвате твърде често. Обикновено приложението при главоболие засяга случаи на потребители на възраст над 15 години; тогава се препоръчва еднократен прием на 20 до 40 капки на принципа “минимална ефективна доза”. В рамките на денонощието не могат да се приемат повече от 120 капки (afya-pharmacy.bg).

Ако епизодите с главоболие, които ви тласкат към хексалгин са твърде чести, непременно споделете това с личния си лекар. Може би са необходими изследвания и установяване на причината, която следва да се атакува.

Противопоказания

Както при всеки медикамент, и хексалгин се прилага с ограничения в случаите с рискови групи или изобщо не бива да се прилага. На първо място това е свръхчувствителност към някоя от съставките, най-често към активния компонент метамизол. Не се препоръчва при бъбречни заболявания в напреднала фаза и при увреждания на черния дроб и променени чернодробни функции (pharm.bg). Не се препоръчва при костно-мозъчни заболявания и някои метаболитни отклонения. Продуктът не е добър за бременни и кърмачки. Макар да е ефективен при състояния с висока температура, използването му при малки деца следва да е по изключение и по лекарска препоръка.

Дори при възрастни с добро общо здраве хексалгин не се препоръчва за дълговременно приложение. Ако това все пак се наложи, трябва периодично да се проследяват показателите на кръвната картина заради възможни отклонения.

Високата температура е опасна за децата!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *