антифлегмин за дискова херния
Антифлегмин помага при хемороиди и разширени вени

Мнения за антифлегмин при хемороиди, дискова херния и др. Как да го използваме?

Антифлегмин за хемороиди. Цена. Особености при вътрешни хемороиди. За разширени вени. Защо хората го предпочитат? Защо някои лекари го препоръчват?

Още в текста: При мастит при кравите, овцете и хората. Съдържание. С флебодия.

С долопрокт. С детралекс. При бременност и кърмене. Други модерни при хората ветеринарни лекарства. При попадане в очите. Какво се случва, ако прекалим

Антифлегмин е медикамент, често споменаван във връзка с лечението на хемороиди.

Всъщност лекарството е предназначено за домашни животни: лекува остри и хронични възпаления на вимето, рани с некроза, локални възпалителни огнища с гной, артрити и миозити. Активните му съставки са камфор и фенол, плюс вазелин и ланолин. Не се използва при котки (farmavet.bg).

При хора, оказва се, може! Според публикации в нета антифлегмин помага при хемороиди, като болезнените образувания се прибират и обезболяват от няколко намазвания. Трябва само да се изтърпи лекото парене в началото (media.framar.bg). Твърди се и това, че някои джипита сами изпращат пациентите си във ветеринарната аптека, след като са им дали рецепта за “човешки” лекарства. С неофициалното обяснение, че лекарствата за животни ще свършат работата по-добре от тях.

Особености при вътрешни хемороиди

Лечението на вътрешни хемороиди е по-специално; първо трябва да се установи, че наистина става дума за хемороиди, а не за друго заболяване в тази деликатна зона – възможно е дори да се касае за онкология.
В този смисъл предложението за използване на антифлегмин за вътрешни хемороиди е нецелесъобразно.

Могат да настъпят усложнения при третиране с мазилото, което съдържа камфор! Най-чистият вариант е да се иде на лекар и да се следват неговите указания, особено при вътрешни хемороиди. Най-доброто решение в подобни случаи си остават супозиториите, има доста богат избор от свещички.
Очевидно обаче има хора, които и в този вариант за лечение на хемороиди предпочитат да си купят цяр от ветеринаря.

За разширени вени

Терапията на разширени вени е още едно приложение на лекарството за животни антифлегмин. Очевидно отслабените венозни стени се повлияват успешно от камфора и фенола; подобрява се тонусът им и намалява болезненият оток. Трябва все пак да се внимава – не бива проблемните места да се мажат с антифлегмин, ако е налице нараняване (bgbilka.com).

Защо хората го предпочитат?

Немалко хора предпочитат “конското мазило” заради осезаемия ефект: антифлегмин логично дава по-бърз ефект, тъй като концентрациите на активните съставки са съобразени с организмите на една крава или овца. Това означава всъщност, че активните компоненти са доста по-агресивни в сравнение с тези от лекарствата на хуманната медицина.

Без съмнение важна роля играе и цената: въпросният антифлегмин може да се набави за 3-4 лева (framar.bg). Това е особено важно за пенсионерите – едни от най-редовните клиенти на ветеринарните аптеки.

Защо някои лекари го препоръчват?

“Фигурин

Вероятно го правят – ако наистина е така – по две причини: лекарствата за добитък са по-силни и по-евтини (blitz.bg). Това се отнася не само до коментирания антифлегмин. Същото е и при някои мазила срещу артрит и ревматични болки. Коректните джипита все пак предупреждават да не се прекалява, защото високите концентрации означават и по-голяма вероятност от странични ефекти.

При мастит при кравите, овцете и хората

антифлегмин
Антифлегмин може да се намери за 3 до 5 лева

Възпалението на млечната жлеза (мастит) при крави и овце резонно се лекува с антифлегмин (plamenvet.com). Ветеринарите отбелязват, че при мастит болните животни са с отекло и болезнено виме, отпаднали, реагират остро при опит за доене, а млякото е воднисто със съсиреци, понякога с примеси от кръв или гной.

При усложнения може да започне гангрена – развива се т.н. черен мастит, който може да завърши със смърт. Терапията с антифлегмин е първата мярка, която се препоръчва от ветеринарите при мастит. При усложнения се правят масажи, дренаж, лечение с антибиотици.

По същество в света на хората маститът е аналогично болестно явление. Болезненото възпаление на млечната жлеза може да има различни причини, но резултатът винаги е болка, зачервяване и оток, повишена температура (pharmacy-bg.com).

Мастит при кърмене с отделяне на гной налага да се изолира болната гърда от храненето на бебето. Практикуват се топли компреси, които отварят млечните канали и подпомагат освобождаването и изчистването им. Пият се много течности и се вземат обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти. Понякога се налага прием на антибиотици, помага и фитотерапията – полезни са ехинацеята и чесънът. В по-тежки случаи се налага поставяне на дрен, за да изтече събраната гной.

Официално медикаментът антифлегмин не се сочи като средство за терапия на “човешки” мастит, но форумите за млади майки коментират ползата от такава терапия. Очевидно и тук “народната медицина” намира варианти за бързо справяне с някакъв здравословен проблем, в случая – с мазило за крави и овце.

Съдържание

Антифлегмин е комбинация от камфор и фенол заедно с бял вазелин и ланолин (farmavet.bg). Тази комбинация има изявен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Не се прилага при котки; не се прилага при свръхчувствителност към някой от компонентите. Втрива се внимателно в болното място два пъти дневно в продължение на 4-5 дни.

Цена

антифлегмин
Този релеф изчезва след терапия с антифлегмин

Тубичка от 50 г антифлегмин е анонсирана на аптечен сайт (optima.bg) с цена около левче и забележка, че продуктът не е в наличност. В популярния bazaar.bg същият продукт е 4.50 и има пояснение, че това е лекарство за животни – но става за хора при хемороиди и разширени вени.
Специализираният сайт zoomagazini.com предлага същия цяр срещу 4.80 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

С флебодия

Флебодия е “човешко” лекарство за въздействие при хемороиди и разширени вени. Активната му съставка е диосмин. Предлага се под формата на таблетки – те трябва да подобрят тонуса на венозните стени, да балансират еластичността на вените и малките кръвоносни съдове, да ги заздравят и да предпазват от чупливост и разраняване.

При разширени вени се пие по една таблетка дневно – сутрин преди хранене.

При хемороиди препоръчват прием на 2-3 таблетки дневно по време на хранене (framar.bg).
Паралелно с вътрешния прием очевидно е възможно външно прилагане на мазилото-панацея антифлегмин от ветеринаря!

Флебодия или Детралекс при хемороиди и разширени вени? Цена, мнения.

С долопрокт

антифлегмин
Антифлегмин помага при хемороиди и разширени вени

Долопрокт е ректален крем с лидокаин, който постига обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Облекчава сърбеж и парене; продуктът се прилага и под формата на ректални свещички за вътрешни хемороиди. Резонно е да се използва или долопрокт, или антифлегмин, тъй като и в двата случая се касае за локално външно приложение (framar.bg).

С детралекс

Детралекс е друг вариант за комбинирано въздействие върху венозната система: приемът на таблетките укрепва стените на вените и подобрява тонуса и еластичността им, редуцира болестните промени в капилярите (framar.bg). Детралекс може да се приема паралелно с локалното външно приложение на антифлегмин. Разбира се – за сигурен ефект е необходим подходящ режим на хранене и физическа активност.

При бременност и кърмене

Общото мнение е, че мазилото за виме може да се използва при бременност и кърмене – няма съставки, които биха могли да причинят някаква вреда. Все пак липсва достоверна медицинска информация; специалистите не коментират подобен вариант, тъй като очевидно се касае за нерегламентирана употреба на животински цяр от хора. В такава ситуация едва ли е разумно да се поема риск – все пак има достатъчно добри продукти на хуманната медицина за хемороиди и разширени вени.

мнения, отзиви, коментари, форум

Други модерни при хората ветеринарни лекарства

Антифлегмин, оказва се, не е единственият ветеринарен медикамент, който хората с охота използват за болежките си. Популярно е и камфоровото масло, т.е. камфоров салицилат, използван от ветеринарите при ставни травми и мускулни болки на домашните животни. Камфоровото масло за разтривки помага на човека при артрит и страдания от рода на дискова херния. Помага и при хрема – достатъчно е само да се вдишат камфоровите изпарения (framar.bg).

Кремът имаверол за рани и инфектирани кожни зони, включително гъбични възпаления, за немалко хора е ефективен цяр срещу гъбички по пръстите и ноктите на краката. С прахчета за декоративни птици, които ги спасяват от бактериални инфекции, човеците лекуват рани от изгаряне.

Най-любопитно е “новооткритото” лекарство срещу косопад: продуктът тривитаминол се използва в животновъдството като стимулатор за растежа на овчата вълна. В човешкия свят това е оръжие срещу оплешивяване и тайна съставка от маски за коса, с чиято помощ се сдобиваш с разкошна грива. След употреба на такава маска косата се почиства по-лесно, ако при изплакване във водата се добавят 1-2 лъжици сода бикарбонат.

При дискова херния

Взимате Рефригеранс, да кажем 1 част. Колкото вземете, това ще ви е мярката за определяне на останалите съставки. Подробности за лекарството ще намерите в линка по-долу. Добавяте Антифлегмин – половината от количеството на Рефригеранса. Добавяте още по 20 капки етерично лавандулово масло, също толкова масла от розмарин и от лимон (по 20 капки всяко). Смесвате добре маслата и лекарствата. Мажете болното от дискова херния място.

При попадане в очите

Не е желателно продуктът да попада в очите. Ако това все пак се случи, веднага трябва да се направи продължително промиване на засегнатото око с много вода.

Какво се случва, ако прекалим

Специалисти от пловдивската университетска болница “Свети Георги” предупреждават, че лекарствата от ветеринарната аптека не са тествани върху хора и не се знае какъв ефект могат да имат както в кратък, така и в дългосрочен план. При всички случаи те са предназначени за друг тип тъкани и телесна маса; възможно е някои от тях да имат токсично или алергично действие (24chasa.bg).

Крем Рефригеранс. Конско мазило за кръст, мехлем за коляно и какво ли не още!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Антистенокардин 01 antistenocardin

Антистенокардин. Как се взема, колко време и кога да го пия? Мнения, странични ефекти, противопоказания

Кога да пия Антистенокардин, как и колко време? Мнения при високо кръвно. Странични ефекти. За …

2 Мнения

  1. Добре, в уикипедия пише, че фенола е токсичен и изгаря, абсорбира се от организма и води до натравяне, изключват контакт с кожата…как тук в това лекарство е полезен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *