разширени вени крем лечение варикоза мехлем симптоми - 01
Варикоза (разширени вени) е новият материал по темата за тяхното лечение с крем, мехлем и прочие мазила от домашната аптечка или дори от кухнята.

Разширени вени: Български крем за варикоза, гел, лекарства и др. средства

Разширени вени на крака и другаде. Сравнение на кремове, мехлеми и мазила за лечение на варикоза. Кои са хубавите лекарства? Оперативно лечение или носене на специални чорапогащи?

Съдържание:

Още в текста: ♠ Как се разширяват вените ♠ На краката ♠ На ръцете ♠ На тестисите ♠ На срамните устни ♠ На ануса ♠ Вътрешни ♠ По лицето ♠ Традиционно лечение ♠ Хубавите мазила ♠ Орални медикаменти ♠ Хранителни добавки ♠ Компресионно бельо ♠ Оперативно премахване ♠ Клиники и специалисти ♠ Гимнастика и спорт ♠ Хомеопатия ♠ Диета и хранене ♠ Варикозни рани ♠ Домашно лечение ♠ Пиявици ♠ Шуслерови соли ♠ Тромбофлебит ♠ Видео с д-р Михайлов ♠ Тест за разширени вени

От варикозни разширения на съдовете на краката страда повече от половината население на земното кълбо. Част от него „плюе“ на този проблем и стига до трофични язви. Разширения на кръвоносните съдове се появяват още по ръцете, тестисите, срамните устни, около ануса.

Как се разширяват вените?

разширени вени варикоза крем лечение мехлем симптоми - 02
Какво лечение да предприемем за разширени вени?

Кръвта се движи в тялото по два кръга – голям и малък. Сърцето ритмично се съкращава и изтласква кръвта. Надолу към краката тя слиза стремително, благодарение на гравитацията. Но на връщане по обратния път се появяват фаловете.

Вените имат клапани, които пускат кръвта в едно направление (нагоре). Сърцето се съкращава, кръвта се издига, клапанът я задържа, докъдето е стигнала. При поредното съкращаване на сърдечния мускул тя се изтласква до следващия клапан. Но ако вената е разширена, клапанът не затваря плътно, остава процеп. Така потокът на кръвта се забавя, а колкото се влошава циркулацията, толкова повече се разтяга вената.

И кръгът се затваря!

Имаме и още една хубава голяма статия ТУК:

Кой е най-добрият гел за разширени вени? Начини за лечение. Вариксинал, Детралекс, Доксиум или др.?

Наследственост +

Лекарите казват, че главна причина за разширяване на вените е наследствеността. Генът, определящ слаби венозни стени, се изявява по разни начини – например при прадядото върху краката, а при внука – върху тестисите.

Но и най-слабата венозна стена не се разтяга без причина. Стартът и скоростта на изменението се задават от неблагоприятните фактори. Те са живот без движение или обратното – прекалено физическо натоварване, продължително седене и обратното – ходене върху високи токчета. И липсата на контол върху състоянието, макар и от време на време.

Симптоми

Варикозните разширения върху краката са най-разпространената форма и нейното развитие е систематизирано в 6 стадия, всеки обвързан с определени симптоми. Ако изменението не се лекува, болният може много бързо да мине през всички етапи и да се окаже в болница между смъртта и спасителния скалпел на хирурга.

Стадий 0: най-загадъчното състояние
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Пациентът се оплаква от симптоми, присъщи на варикозата – отоци, тежест, болка в краката, нощни спазми, но нито „на око“, нито при изследванията се откриват разширени вени.

Разширени вени
Първи признаци
Стадий 1: разширяването става видимо

Върху кожата се отбелязват съдови „звездички“ или мрежа, често съпроводени с всички описани по-горе симптоми. Телеангиектазия се наричат трайно разширените малки съдчета.

Стадий 2: започва същинската варикоза

Ако проявленията от първите два стадия не винаги се определят като варикоза, то от този етап вече няма съмнение за диагнозата. Болният сам открива под повърхността увеличени вени и синкави възли, които се увеличават след няколко часа пред компютъра или една нощ по клубовете. Появява се риска от образуване на тромби.

Стадий 3: постоянни отоци

Всички описани дотук симптоми се допълват от постоянни отоци, особено забележими в края на деня. Понякога те изчезват сутрин, но вечерта отново се възобновяват.

Разширени вениСтадий 4: нарушения по структурата на кожата

Акумулирането на пигмент оцветява кожата в тъмнокафяво до черно. Развива се кожно възпаление – от малки зачервявания до обширни мокрещи лезии. С времето се стига до атрофия на кожата, която се характеризира с бели участъци със загубени структурни качества. Всичко това води до образуването на трофични язви.

Стадий 5: трофични изменения

Лошото хранене на тъканите, продължило твърде дълго, дава резултат – започват трофичните изменения. На този стадий варикозата се определя като запусната – твърде дълго не са взимани мерки. Трофични язви се появяват и заздравяват.

Стадий 6: активни трофични язви

В последния стадий трофичните язви са активни и не се затварят. Крайните изменения придобиват постоянен характер.

Въпреки че в началния стадий симптомите са трудно забележими и се установяват само с целенасочено търсене, именно тогава лечението е най-лесно от всякога. Затова препоръката е да се посещава флеболог два пъти годишно, особено при фамилна обремененост и лични обстоятелства, които да предполагат появата на варикоза.

„Дразнителите“, които заострят вниманието

За какво да внимаваме, е въпросът, когато няма външни белези на разширени вени, но пък са налице предпоставки за появата им. Има няколко пункта, които да следим:

Разширени вениБолезнено усещане при покой вечер. Болката е „дърпаща“, по-скоро дразнение, дискомфорт, който се засилва към края на деня. Често се усеща тупкане, пулсиране, което се пооблекчава с лягане и вдигане на крайника нависоко. Такава болка е в резултат от натрупването на токсични вещества в резултат от липсата на достатъчно кислород за периферните нерви. Тези токсини дразнят нервните окончания.

Подпухване с усещане за вътрешно напрежение, сякаш кожата се опъва отвътре. Също е характерно за вечерното време. Отокът най-често е в зоната на глезените, но понякога се спуска и надолу по стъпалото. Обикновено отминава през нощта, по време на почивката.Разширени вени

Болка по време на ходене. Мускулите бързо се уморяват и започват да болят. Това е защото при активна работа (ходенето) те изпитват нужда от кислород, но заради нарушението в циркулацията той не се доставя. Тази болка е остра. На човека му се налага да поспре, докато отмине. Може да стане причина и за накуцване.

Появата на тънички кръвоносни съдове по повърхността на кожата. Изглеждат малки и невинни, но са първи предвестници за изменения. Обичайно ще ги откриете от вътрешната страна на глезена.

Разширени вениБолка в прасците при продължителен изправен стоеж. Усеща се сякаш мускулът ще избухне.

Сърбежи по кожата на прасците и зад колената. Може усещането да е по продължението на самата изменена вена.

мнения, отзиви, коментари, форум

Разширените вени погрешно се свързват единствено с краката. От такова изменение страдат и съдовете в други зони на тялото. Белезите на „разширяването“ там имат известна специфика.

Разширени вени на ръцете

За разлика от съдовете на краката, тези на ръцете са подложени на по-слабо кръвно налягане, обаче изпитват постоянно натоварване заради ежедневните физически активности.

Затова и причините за появата им са специфични:
 • физическо претоварване на мускулите на раменния пояс – пренасяне на тежести, упражняване на силови видове спорт;
 • вродено непълноценно развитие на клапаните на вените и като следствие – поражение на структурата на съдовете при нормално функциониране;Разширени вени
 • продължителен прием на орални контрацептиви;
 • хормонален дисбаланс, възникващ в периода на менопаузата.
Симптомите на варикозата на ръцете изглежда така:
 • силно увеличение на разбера на съдовете, сякаш са „бухнали“;
 • образуване на застой на кръвта;
 • постепенно формиране на венозни възли;
 • изменение на релефа и структурата на съдовете (усукване).

И при ръцете заболяването бързо прогресира, ако не му се обърне внимание. Признаци, които изострят вниманието, са:

Временна скованост на ръцете (частична). Появява се при продължителен покой, например през нощния сън. С раздвижването и изпълняване на обичайните активности, сковаността отминава.

Невъзможност да се удържат предмети в ръце за продължително време. Ако носите торби с покупки например, ръцете незабавно се уморяват и сякаш ще се откачат от рамото. Усещането е за слабост и умора, заедно с болка в крайника.

Зависимост от промените във времето. Измененията – захлаждане, валежи, както и смяната на сезоните предизвикват болеви синдром. Старите хора описват това усещане с „въртят ме ставите“.

Разширени вени на половите органи
Варикоцеле – на тестисите при мъжете

Разширени вениТака се нарича разширяване на вените на семенния канал, съпроводено с нарушаване на венозния отток от тестиса. Проявява се с дърпаща болезненост, дискомфортно усещане и тежест в скротума, и тук основно в края на деня. Въпреки че разширената вена е видима, изменението обичайно се установява случайно – при преглед или при проверка на причините за безплодие. В напреднал етап възниква възпаление или спукване на съдовете с кръвоизлив в скротума. Прогресиращото варикоцеле води до намаляване на размера на тестиса, нарушение в сперматогенезата, развиване на ранен мъжки климакс и безплодие.

Причини за развиване на варикоцеле стават слабите венозни стени, недостатъчно добрата работа на клапаните на вените, недостатъчност на съединителната тъкан и други. Провокиращ фактор се явява повишеното налягане при продължително напрежение на предната коремна стена заради запек, интензивно физическо натоварване, постоянно пребиваване във вертикално положение и други.

В заболяването се различават четири стадия:
 1. Стадий 0: признаци за изменения не се откриват при палпация. Разширяването става видимо само чрез ултразвуково или доплерово изследване
 2. Стадий 1: Вените не се напипват в легнало положение, но във вертикално стават видими.
 3. Стадий 2: Разширенията се откриват и в легнало положение.
 4. Стадий 3: Разширенията се откриват с невъоръжено око.
Симптоми

Разширени вениИзразеността на клиничните проявления зависи от степента на разширение на вените. При стадии 0 и 1 няма симптоми. При стадий 2 пациентът се жалва от болка в областта на скротума. Изразеността на болевия синдром силно варира. Ред болни отбелязват само неудобство при ходене, при други е налице остра болка, напомняща по характер невралгичните. Възможно е усилено потоотделяне и усещане за парене в скротума.

Това, което засяга по-голям процент пациенти, е нарушение на половата функция. При прегледа се установява, че тестисът откъм поразената страна се отпуска, водейки до асиметрия. В последния стадий изчезва връзката между болка и физическо натоварване. Болката става постоянна и безпокои пациенти и в състояние на покой, и през нощите. При външен оглед се установяват многочислени гроздове вени и изразена асиметрия.

Още по темата ТУК:

Варикоцеле: само мъжка болест ли е това?

Разширени вени на влагалището и външн. полови органи

Патологията по пол.органи при жените е изключително неприятно преживяване. Не само заради болезнеността, но и защото създава неестетичен вид на вулвата и създава и физически, и психически пречки пред нормалния полов живот. Подобно изменение се среща основно при бременните и само минимален процент от случаите са при нераждали жени. Изисква да му се обърне внимание, защото с напредване на патологията жената я грози образуването на тромби и разрив на изменените съдове по време на полов акт или при раждането. Последствията от подобен инцидент е силно кръвотечение, чието спиране е по-затруднително.

Причините за разширяване на вени по половите органи и дори влагалището са същите, както и при мъжете – слаби стени, изменени или недоразвити клапани. Провокаторът също е физическо натоварване , което в случая се утежнява от бременността. При жените допълнителен отключващ фактор са контрацептивите и хормоналните заместителни терапии.

СимптомиРазширени вени

Половите органи са много нежни. Разширяването на вени по тях предизвиква дискомфорт, който силно влошава психологическото състояние на жената. Иначе физическите симптоми са подуване, тежест, усещане за опъване, сини възелчета, сухота и сърбеж на кожата, нарушения в уринирането. По време на полов акт се появява болка.

Разширени вени на ануса (хемороиди)

Разширяването на вените в изходната част на правото черво са известни като хемороиди, но на практика принципът на образуването им, както и провокаторите за това изменение, не се различават от другите видове аномални разтягания на стените на съдовете. В зоната на ануса има венозен пръстен, който е подложен на налягане от преминаващите фекални маси.

При слаба съединителна тъкан не получават хемороиди – от външната страна на ануса или скрити в края на канала. Провокативни фактори са седящото положение в течение на часове, запек и други. Болката и кървенето предполагат задържане на изхождането, което задълбочава проблема. При следващата дефекация напрежението в областта е по-голямо и вените се подлагат на още по-голямо натоварване.

Вътрешни разширени вени

Разтягането на стените на вените става опасно, когато те са във вътрешните органи. Варикозни разширения по хранопровода или стомаха са почти същата болест като описаните по-горе с тази разлика, че само в изолирани случаи предходните застрашават живота, докато „вътрешните“ често водят до летален изход заради факта, че ако Разширени венипричинят кръвоизлив, той ще бъде установен и спрян много по-трудно. Главна причина за такива изменения са болестите на черн.дроб.

У болните от цироза клетките – хепатоцити, загиват, а вместо тях се образува съединителна тъкан, която нарушава притока и оттока на кръвта. Към черн.дроб води един от основните съдове – порталната вена. По нея кръвта протича към органите на храносмилането. Когато черн.дроб е увреден, порталната вена не е способна да пропуска през себе си нужните обеми кръв така бързо, както е заложено, и това води до застой. Вследствие се повишава кръвното налягане в порталната вена (портална хипертензия), което провокира разширяване на съдове в зоната на стомах и хранопровод. Ако по долните крайници варикозата се проявява като възли, то по вътрешните органи положението е много по-сериозно. Варикозата там влече изтъняване на стените на съдовете, те се късат и следват кръвоизливи, които обясняват големия процент летални изходи.

Разширени вени по лицето

Вените, разположени под епителния слой в кожата, също подлежат на разширяване. Често ги наричат капиляри и ще срещнете изменението като „спукани капиляри“, но правилно е да се уточни, че те са най-малките и повърхностни вени. Разширени, те обикновено красят зоната на брадичката, носа или бузите. Такива изменения понякога са предвестник за по-нататъшна проява на разш.вени на крайниците. Съдовите проблеми се проявяват чрез внезапни зачервявания, провокирани от студ, горещина, физическо натоварване, хормонални нарушения и други.

Разширените мънички кръв.съдове се наричат телеангиектазии и могат да се появят на най-различни места, включително в мозъка. Външно изменението често се сравнява с мрежата на паяк. По лицето и други участъци от кожата те нямат клинични прояви и не носят дискомфорт, освен естетически.

Традиционното лечение

Разширени вениРазширените вени са били трудно предизвикателство за древните медици, които преди хилядолетия са изпробвали всякакви начини, включително чрез пиявици и обгаряне. Съвременната медицина е намери по-щадящи и за щастие – и по-ефективни методи. Подходът към заболяването зависи от мястото на повредената вена, но най-вече от стадия на изменението. Най-общата схема е следната:

В стадии 0 и в някои случаи в стадий 1 се прилагат по-скоро профилактични и заздравяващи техники с цел да се укрепят стените на съдовете:

 • изключване от менюто на животинските мазнини и замяната им с растителни, риба и повече витамин F. Подобна диета укрепва стените и се противопоставя на напълняването, което е утежняващ фактор при варикоза;
 • пряко влияние върху кръв.съдове посредством масажи и контрастни душове;
 • поддържане на краката в постоянна активност без пренапрягане. Тежката атлетика и спринта нямат място в живота на болните от разширени вени, но плуването, колоезденето, лекото тичане или дългите пешеходни преходи поддържат вените в добро състояние.

Изброените мерки работят добре в началните етапи на изменението, но те рядко се прилагат като единствена терапия, защото и рядко се открива заболяването в дотолкова ранен стадий.

В стадии 1 и 2 и в някои случаи в стадий 3 се залага на консервативните методи на лечение. Те се предписват по-често за слаби форми на изменения, на бременни жени и на хора с противопоказания за операция.Разширени вени

Основните подходи са:

 • ползване на компресионно бельо;
 • гимнастика;
 • медикаменти.

В по-напредналите стадии на заболяването наред с медикаментозната терапия се прилагат и по-радикални техники:

 • склеротерапия: с помощта на тънка игла във вената се въвежда препарат – склерозант, който „циментира“ стените на повредените вени. Така те се изключват от кръвообращението, а потокът се насочва към по-здрави съдове.
 • лазеротерапия: един от най-популярните отговори на флеболозите по въпроса с лечението на варикозните разширени вени. Докато е, че желаният резултат се достига в 98% от случаите, ако се ползва лазер. Всъщност лазерът върши същата работа като склерозанта, само че чрез кожата.
 • флебектомия: оперативно премахване на вените. Преди време тя се е прилагала доста често, преди да се появят алтернативните безкръвни методи. Същността е като при гореописаните способи – да се отделят разширените участъци и да се изключат от кръвообращението. След такава интервенция се носи компресиращо бельо – постоянно в срок до 2 години.
 • хирудотерапия: лечение с пиявици, чиято слюнка действа върху съдовете и разбива образуваните тромби.

Хубавите кремове и гелове

Мазилата като средства за директно приложение върху разширените участъци са първа възможност за лечение заради лесната употреба и високата си действеност. Произвеждат се голямо количество наименования, като някои са на базата на химически съединения, а други залагат на природни компоненти – екстракти и минерали.

Мазила с магнезий

Ще ги срещнете като олио (масло) и гел. Продуктите са воден р-р на магнезиев хлорид и се различават единствено по концентрацията си. Олиото е концентрат и преди приложение се размива с малко водичка 1:2 или 1:3. Гелът е по-слаб и се ползва директно. Той се приема от кожата по-лесно.Разширени вени

Магнезиевите мазила са показани за дълъг списък заболявания, включително за цялостно захранване на организма с този минерал, който участва в доста телесни процеси. По отношение на разширените вени чрез него се постигат следните пунктове:

 • повишава се еластичността и здравината на съдовете;
 • местата на лош отток се обезболяват;
 • засегнатите участъци се успокояват и се отнема възпалението;
 • подобрява се тонусът на мускулите. Приложен върху крака, продуктът премахва усещането за умора и работи срещу локалните отоци.

Олио/ гел с магнезий се предписва още при мускулна треска, схващания, травми, преумора на тялото след големи натоварвания. За разш. вени се нанася директно върху изменените участъци и широк периметър около тях. Усещането за тежест и болката отшумяват след няколко третирания, още в рамките на един до два дни. Показано е системното използване в рамките на месец и повече, като е безопасно мазането до 4 пъти на ден. В някои случаи трайната употреба води до прибиране на вените, макар и не във всички случаи.

Магнезият е противопоказан при нервномускулни патологии, чревни и бъбречни заболявания.

На нашия пазар се предлагат две марки магнезиево олио и гел: едната е на холандския производител Zechstein Inside, а другата е производство на Zechstein Inside за Абофарма. Цените са почти идентични: опаковка от 0.1 л за 6.00 лв, 0.2 л за 10.70 – 11.00 лв, 0.5 л – 25.00 (олио/ масло) и гел на цена от 6.30 – 7.00, 12.00 и 28.00 лв според количеството.

Магнезиеви мазила се приготвят и в домашни условия от магнезиев хлорид, който се продава на кристали (люспи) и дестилирана вода. Разтворът има трайност от 6 месеца, поместен в подходяща бутилка. Магнезиевият хлорид и водата са в равни количества, примерно по половин чаша. Течността се кипва, за да се осигури добро разтваряне на кристалите.

Преди употреба на домашен или готов продукт направете тест за чувствителност и ако той е неблагоприятен, ползвайте по-силно разреден разтвор. Продуктите с магнезий действат и по-общо върху тялото като успокояват възпалени нерви и релаксират цялата нервна с-ма, подобряват еластичността на кожата и подпомагат разнасянето на синини. Допълнителен ефект е ускоряване на самоочистването на тялото от токсини.

Мазила с екстракт от кестен

Дървото с приложение при разш. вени има разни наименования. Ще го срещнете като див/ конски/ бял/ обикновен/ индийски кестен, и все се касае за Aesculus. Лечебните мазила ползват екстракт от кората заради високото й съдържание на ескулин и ескулетин. Това са кyмapинoви глиĸoзиди, биологично-активни съединения, ползвани във фармацията заради венотоничното, укрепващо и успокояващо възпаленията действие. Те са известно средство за всички форми на разш. вени, включително хемороиди.

Продукти с кестенов екстракт
Кревил

Разширени вениГерманската компания Crevil Cosmetics & Pharmaceuticals произвежда серия продукти за крака, като насочените към проблеми с вените са 4 вида. Три от тях са кремове и гелове за разширени вени в опаковки по 0.5 л – 11.00 лв: крем/ гел с кестен и крем, обогатен с червена лоза – лист. Четвъртият продукт (250 мл, 6.00 лв) е създаден за ежедневна употреба, но със сходно действие – срещу умора, подуване и отоци.

Изредените продукти не разчитат единствено на кестена. Действието му се подкрепя от още десетина билки и химически съставки. Показани са за двукратно дневно приложение при проблеми като умора и болки при физическо натоварване, за стимулиране и възстановяване на кръвоснабдяването, подсилване на мускули и кръв.стени.Разширени вени

Краутерхоф

Kräuterhof е линия продукти на германската Asam Iris Cosmetic, която включва няколко разработки за грижа за краката. По отношение на разш. вени се комбинират кестен и червена лоза, чиито биологично активни съставки целенасочено работят при отоци, умора, слаби венозни стени. Двата екстракта в комбинация стимулират кръвообращението. Препоръчва се двукратно приложение с масажни движения. Опаковката е от 250 мл, 5.85 лв.

Венокастан

Разширени вениБилков крем на българската фирма „Ауриметрия“, която произвежда серия продукти с натурални екстракти, собствена разработка. Едно от направленията на производителя е внедряването на иновативни продукти с лечебен ефект на базата на билкови субстанции.

Венокастан е насочен към патологични изменения във вените, като тук кестенът се събетава с невен и палитра от растителни и етерични масла, прополис и пчелен восък. Целта му е да заздравява и тонизира съдовете и да влияе върху кръвообращението. Съдейства за свиване на периферните съдове, действа срещу отоци, успокоява. Има противовъзпалителна активност при хемороиди.

За лечение се втрива до три пъти върху болните зони в посока към главата. Лечебен курс – 1 месец с последващо поддържащо третиране еднократно на ден. Опаковка: 75 мл, 9.00 лв.

911 Венолгон гел и 911 с конски кестен

Продукти на руската компания за козметични и парафармацевтични средства Твинс Тэк“. Имат еднакви показания: за варикозни разширения, отоци, усещания за тежест и умора, и идентично действие за тонизиране, еластизиране и заздравяване на стените на съдовете и клапаните. Разликата е в съставките, чрез които се набавя ефектът:

Кестенен гел-балсам е допълнен с екстракти от червена лоза, гинко билоба, ментол и троксерутин. Последното подобрява отечността. Опаковка 100 мл, 4.50 лв.

Венолгон е допълнен с екстракти от див орех, червена лоза, бял бор, бодлив залист и лимонено масло. Опаковка 100 мл, цена 5.30 лв.

Актив гел див кестен

Немско производство за Абофарма с показания за заболявания на двигателния апарат. Съчетава кестена с евкалипт, арника и розмарин с акцент върху кръвообращението на мускулите. Показан при натоварвания, а също и при разтягания и други травми. Опаковка 0.15 л, 7.10 лв.

Венен гел на Dr. Theiss

Известният фармацевтичен производител Dr. Theiss предлага гел за болки, подуване, тежест, нощни крампи, разширяване на вените, който действа чрез комбиниране на екстракти от кестен и невен. Насочено действие към подобряване на микроциркулацията и пропускливостта на съдовете. Ползва се активността на невена спрямо възпаления. Опаковка от 100 мл, 15.80 лв.

Мишел Венил гел

Залага на съчетанието на кестен с невен и кора от дъб заради стимулация на лимфната циркулация и вените. 100 мл, 2.80 лв.

Продукти с комбинирани натурални съставки
Венотон S

Крем на българската „Сайра Загоре“, базиран върху маслени екстракти на смрадлика, лайка, невен, дъб и бял оман. Собствена разработка на производителя с цел тонизиране на вените и кожата, средство при хемороиди. Афишира се като супер ефективно средство, което постига резултати само за 10 дни. Опаковка 50 мл, 29.90 лв.

Герофит по д-р Пашкулев

Производство на българската Веридия 21. Показан при всякакви варикозни проблеми до хемороиди и язви. Базира се на извлек от невен с по-силно противомикробно и обезболяващо въздействие. Ефектът е засилен с масла от смрадлика и лавандула, кипарис и мускатна савлия, които работят върху съдовите стени. Масла от бадем и зародиш ускоряват възстановяването.

Герофит е показан за венозни проблеми по всички части – крака, ръце, лице, хемороиди. Опаковка от 35 мл, цена 6.40 лв

Пайлекс на Хималая

Показан за венозен застой, хемороиди, варикоцеле, анални фисури и други. Опаковка от 30 мл, цена 3.70 лв

Кремове с хепарин

Хепаринът е комбинация от сулфатирани мукополизахариди, която разрежда кръвта. Така наречените антикоагуланти са показани в тежките форми и рядко се прибягва към тях при обикновените разширени вени. Кремовете за локална терапия обаче са придобили широка известност. Най-прилаганите са

Разширени вениЛиотон гел 1000: подобрява движението на течностите при разширени вени, действа отпускащо, но активността му спрямо възпаления е умерено. Той е показан при усложнения от разширяване на съдове, включително язви и след оперативна намеса. Работи още при синини и контузии.
Естествената компонента са масла от лавандула и портокал цвят. Продукт на Berlin-Chemie, продаван с тубички от 0.03 л, 0.05 л и 0.1 л на 11.00/ 16.00/ 22.50 лв.

Виатромб: съставката е същата като при Лиотон. Производителят тук препоръчва нанасяне на препарата на повече на брой слоеве с втриване и масаж. Приложението при разш. вени е показано до 2 седмици, а при отоци – до 10 дни.

Дайте мнение и Вие тук!

Хепароид: средство на основата на хепарин с описаното по-горе действие. Втрива се на слоеве и се затопля под фолио

Кремове с троксерутин

Троксерутин е флавоноид, полусинтетична производна на рутина. Има венотонизиращо, ангиопротективно, противовъзпалително, противооточно и антиоксидантно дейстиве. Притежава P-витаминна активност, участва във възстановителните процеси. Нормализира проницаемостта на стените на капилярите и повишава тонуса им. Увеличава плътността на съдовите стени.

При хронична вен.недостатъчност се препоръчва какво в началните, така и в напредналите етапи. В резултат от такова лечение изчезва чувството за тежест в краката, намалява отичането и подуването. Добре се всмуква през кожата и добре се абсорбира в храносм.тракт.

Представители на тази група: Троксевазин гел (Актавис, 40 г, 9.45 лв), Троксерутин Ветпром (40 г, 2.35 лв)

Противовъзпалителни кремовеРазширени вени

При този вид медикаменти се набляга на противопоставяне на възпаленията и снижаване на болката, провокирана от тях. Допълнителни съставки сопринасят за намаляване на подуването и отпускане на тъканите.

Представители на тази група са Диклофенак (Ветпром, 50 г, 4.72 лв), Индометацин (Софарма, 40 г, 3.46 лв), Репарил (Madaus, 40 г, 12.37 лв).

Орални медикаменти
Детралекс

Медикамент от групата на венотонизиращите и венопротекторните средства, предназначен за венозна недостатъчност. Активното в-во е пречистена микронизирана флавоноидна фракция, която се състои от диосмин 450 мг (90%) и флавоноиди. Намалява разтягането на вените и венозния застой, снижава проницаемостта на капилярите и повишава тяхната резистентност. Клинично е потвърдена активността към показателите на венозната хемодинамика. Максимално добро съотношение между доза и ефект се наблюдава при приема на 2 таблетки.

Детралекс повишава венозния тонус. Доказан е при лечение на хронични изменения на долните крайници и при хемороиди.

Флебодия

Ангиопротекторно средство с активно в-во диосмин 0.6 г. Намалява разтягането на стените, повишава тонуса, което е ефект, пряко зависим от дозата, намалява венозния застой, повишава микроциркулацията, обладава противовъзпалително действие. Изписва се в състава на комплексни терапии за отстраняване на симптомите на лимфо-венозна недостатъчност: усещане за тежест и умора, болка. Допълнително средство за лечение на нарушения в микроциркулацията, симптоматична терапия при хемороиди.

Подробно за лекарствения препарат ще намерите ТУК: Флебодия или детралекс? Колко време се пие? Мнения. Диосмин. Троксевазин. При хемороиди.

Венифит на д-р Тошков

Търси ефекта на химическите венотоници, но със средствата на природата. Продуктът е смес от 14 растения, сред които невен, алое, живовлек, блатен аир, зърнастец, гинко билоба, бреза и други. Насочен е към укрепване на венозните стени и повдигане на тонуса им, което да премахне симптомите на тежест и напрегнатост. В добавка подобрява оросяването. Като билков продукт, първите му ефекти се очакват след около 15-дневно приемане. Производителят препоръчва Венифит да се приема постоянно, с профилактична цел, през цялото време от май до септември.

Антистакс

Препарат от групата на ангиопротекторите и коригиращи микроциркулацията. Показан при варикоза, венозна недостатъчност, неуточнена болка и локализирани отоци. Активното в-во е 180 мг сух екстракт от червена лоза – лист. Той съдържа фармакологически активни вещества флавоноиди, които оказват защитно действие върху епитела на съдовете (стабилизират мембраните) и увеличават еластичността им (нормализират съдовата проницаемост). Намаляването на проницаемостта на стените за плазмата, белтъчините и водата от съдовете в съседните тъкани забавя образуването на нови отоци и намалява съществуващите.

Антистакс се предписва за предпазване и симптоматична терапия хрон. вен. недостатъчност в съчетание с варикозни разш.вени, включващи отоци, тежест, умора, напрежение, болка и изменение в чувстителността.

Хранителни добавки

Американската компания Nature’s Sunshine Products (NSP) е разработила цял набор от добавки специално за лечение на разш. вени. При съвместно приложение тези средства дават впечатляващи резултати. Основната сред тях е биодобавката Готу кола. И други компании като Natires way предлагат екстракти на азиатското растение.

Gotu Cola

Основното й предназначение е да подобрява кръвообращението, тоест се цели в първопричината на варикозните разширения. Готу кола има обширно действие. Тя подобрява и мозъчната микроциркулация, подобрява паметта, успокоява, действа заздравяващо на раните. Приема се двукратно в деня по една капсула. В резултат на такава терапия намаляват отоците и изчезва тежестта в крайниците.

Течен хлорофил

Препоръчва се при варикоза в количество по чаена лъжичка, разредена в половинка чаша вода, двукратно всеки ден. В продукта на Dr.Nature например се съдържа 100% чист хлорофил, добит от черница – лист и от люцерна. Добавката е разработена за общо укрепване на тялото и за възпалителни процеси. Течният хлорофил стимулира кръв.с-ма с детоксикиращ ефект. Той помага за регенерирането на тъканите и особено съединителната.

Добавки с босвелия

Това е индийско растение с широко приложение, основно за ставите и хрущялните тъкани. Спрямо кръв.с-ма биологичната добавка се прилага при тромбофлебити и трофични язви. Има противовъзпалително действие, възстановява повредените кръвоносни съдове, помага за намаляване на отоците. За тази цел се приема по една капсула трикратно всеки ден.
У нас се продават няколко продукта с чиста босвелия на капсули и още толкова комбинирани със съдържание на билката. Цените са голям диапазон – от 9.00 на Хималая до 43.70 на SOLGAR.

Компресионно бельо – как да изберем?

Разширени вениКомпресионната терапия днес е всепризнато основно средство за терапия. Огромният пазар (хората с такива изменения са милиони) се захранва с най-разнообразни изделия: чорапогащници, чорапи, гети, тип голф. Специално за мъжете е създадено компресионно трико. Идеята е механично прибиране на вените и подкрепата им срещу налягането на кръвния поток. Компресионното бельо е проектирано с различна еластичност и стегнатост, за да подхожда на спецификата на всички степени на изменения на вените. Като цяло то подпомага кръвообращението, намалява синдрома на умората, намалява отоците и подобрява общото себеусещане.

Компресията се измерва в мм живачен стълб (mm Hg), единица за налягане. Компресионните изделия се делят на четири класа:

 • профилактичен с компресия до 18 mm Hg. Това е бельо с много слабо стягане, подходящо за начални симптоми на варикоза – вечерни болки и отоци, но повече е за състояния, които предполагат появата й – бременност, затлъстяване, изключителни натоварвания, служебни задължения, свързани с дълготрайно право положение. Изделията от профилактичния клас се самоизписват по усмотрение на желаещите да се предпазят от изменения по кръвоносната система на краката. По-горните класове се изписват от лекар.
  Въпреки че съществуват като клас, профилактичните компресивни изделия рядко се намират под такова обозначение. По-често като профилактични се продават изделията от клас 1.
 • първи клас с компресия до 21 mm Hg. Предлагат се като подходящи за профилактика и за периода преди и след бременността, но са подходящи и за лечение на ранните етапи на изменения по вените.
 • втори клас с компресия до 32 mm Hg. Изделията са за изменения, класифицирани в трети и четвърти стадий (постоянно наличие на отоци и структурни изменения на кожата). Подходящи за тромбофлебит и след хирургична интервенция.
 • трета степен с компресия до 46 mm Hg са за най-тежките случаи с голям обсег и размери на варикозните възли и за лимфостази (задържане на отока на лимфата, изразяващо се в масивни и тежки отоци).

Компресионното бельо не стяга общо, а в определени точки и е съобразено с анатомичната специфика. Обичайно то е по-стегнато в глезените и най-малко – на бедрата. Такова въздействие се нарича разпределена компресия.

От силата на компресията зависи и цената на изделията. Тя варира в огромни граници, защото зависи от няколко показатели – материал, модел, производител, марка и прочее. Има значение и каква част от тялото покрива. Но най-съществено се отразява класа, като най-евтини са профилактичните и най-скъпи – тези от трета степен. Най-евтини са ¾ чорапи със слаба компресия, които започват от 12-13 лв, а някои компресионни клинове минават 200 лв. Средната цена на качествени продукти, които добре изпълняват задачата си, е 25-40 лв.

Компресия се осъществява и чрез еластични бинтове, с които спираловидно се увиват засегнатите участъци. Докато бельото е насочено специално към краката, бинтът се явява средство за други зони. Въпреки това този вид терапия се прилага основно върху долните крайници.

Оперативно премахване на разш. вениРазширени вени

Хирургията е показана при напреднали форми на варикозната болест. Целта е да се отстранят механизмите, водещи към разширяване. Използва се отделяне и „залепване“.

Цените на процедурите, включително лазерната аблация, не са фиксирани. Те се определя от големината на участъка, който е засегнат.

Флебектомия

Така се нарича хирургичното отстраняване на разширените вени, които изпъкват над кожата, както и рецидивите – ново образуване на разширения, които се получават понякога след операция. Процедурата се извършва с местна упойка, без предварителна подготовка и амбулаторно. Въвеждат се препарати за снижаване на кървенето. Правят се миниатюрни разрези, през които вените се извеждат над кожата и се изрязват. Намесата е щадяща и възстановяването е кратко.

Лазерна аблация

Същата процедура на унищожаване на увредената , но извършена с лазер. През малък разрез се въвежда катетър, по който се пуска лазерния лъч, който изгаря вената. Ползва се местна упойка. Методът се среща като EVLA, EVLT или ELVeS, но принципът е идентичен. Предимството на лазера е безболезненост и висока успеваемост – над 98%. Не остават белези.Разширени вени

Инжекционен метод – склеротерапия

Унищожаването на увредената вена става посредством химическо вещество. Вените не се отстраняват, а „на място“ се провокира естественото им отмиране чрез прекъсване на захранването с кръв в участъка. Това става със специален препарат – склерозант, който се въвежда с игла (инжектиране).

Запълване с пяна

Най-нов вариант на склеротерапия, при който препаратът става на пяна в шприца и при въвеждането във вената подлежи на по-прецизно насочване. Веществото запълва обема в увредения участък, без да се смесва с кръвта. При контакт със стените на съдовете, то води до моментално стесняване.

Мнения и препоръки от форумите

Къде се лекуват разш. вени и кои са добрите специалисти – тези въпроси са най-често задавани в интернет форумите. Болните търсят препоръки на фона на изключително постната информация по отношение на лечебните заведения. Проверихме и се оказа, че специалистите на високо ниво не са много и само единици от тях са се специализирали в работата с този тип патологии.

Израелският лекар д-р Яир Галили

Д-р Галили не практикува постоянно у нас, а обявява дати, на които ще е в страната, за които тече предварително записване. Методът му се афишира като новаторски с успех в над 98% от случаите. Той избягва изрязването на изменената вена, което понякога води до рецидиви, а залага на стесняването посредством пяна. Процедурата се провежда чрез апарат с ултразвук, който определя точно изменения участък. При нея не се засягат съседни тъкани.

На сайта си д-р Галили е обявил цени на процедурата, която извършва. Пълният пакет от първоначалната консултация до контролът след третирането за първи крак е 2100 лв, за втори – 1000 лв и по 500 лв за следващи манипулации, които биха се наложили в извънреден порядък.

Разширени вениУМБАЛ „Света Анна“ – Варна

В отделението по съд. хирургия се извършват по 800 операции годишно. То разполага с 8 специалисти и 22 легла. Афишира се използването на новаторски уреди и устройства без аналог.

УМБАЛ „Дева Мария” – Бургас

В заведението се прилага лазерна аблация с помощта на апаратура – последно поколение. Тя използва ниска интензивност на лъча, което води до почти пълна безболезненост. Специална приставка е предназначена за третиране на малки повърхностни разширения с козметична цел.

В заведението се прилагат и другите способи за излекуване на разш. вени, включително оперативно и консервативно.

Операция в Токуда

Клиниката по съд. хирургия афишира предлагането на най-модерно лечение и миниинвазивни методи, които свеждат до минимум травмата за болния. За варикоза се прилага ендоваскуларна лазерна аблация.

При д-р Кючуков

Той е съдов хирург с 10-годишен опит в отстраняването на разширени вени чрез прилагането на безкръвни миниинвазивни методи. Д-р Иван Кючуков се е специализирал в извършването на лаз. аблация EVLA, но също така прилага склеротерапия и хирургичните методи.

При пластичния хирург д-р Ангел Енчев

Той е застъпник на склеротерапията. В следващото видео лично обяснява и демонстрира как действа методът.

Д-р Енчев консултира в столицата, в Пловдив, Бургас и Варна, а провежда операциите в „Медлайн“ – Пловдив.

Болница „Медлайн“ – Пловдив

В болницата се предлагат всички методи за безкръвно премахване на разш. вени – лаз. аблация, лазерна сонда, третиране на запушени артерии на долните крайници.

Сред известните имена, които практикуват в „Медлайн“, е съдовият хирург д-р Петър Илиев. Той е специалист по лазерно лечение. Участва в международен екип, който усъвършенства метод за микрохирургия на вените.

Национална кардиологична болница – София

Клиниката по съд. хирургия е водеща за страната в терапията на венозни заболявания. Оборудвана е с уреди за радиофреквентна и лазерна аблация на разш.вени. Прилага катетърно топене на венозни тромбози.
Д-р Анастас Анастасов е р-тел на клиниката, специалист в лазерната терапия и терапиите на хронична артер.недостатъчност.

ВМА, Съд. хирургия – София

Първа дейност на клиниката е хирургия на венозната с-ма. Във ВМА се прилагат всички видове хирургични интервенции за разширени вени, радиофрекфентна аблация и склеротерапия.
Началник на клиниката е известният доц.д-р Кузман Гиров, чието име се среща във форуми по повод търсене на препоръки за добър специалист.

д-р Димитър Големанов от Сити Клиник

Съдов хирург с дълъг опит, който от 9 години е на свободна практика и основно се концентрира върху венозните заболявания. В сайта си д-р Големанов мотивира решението си да се ограничи в този сектор с факта, че у нас има много болни с венозни проблеми и в същото време именно тези проблеми масово не се познават и съответно липсва адекватно лечение.

Специалистът провежда седмични консултации в МЦ Оксиком – Бургас.

Диагностика в МЦ „Medic One“

Провежда цветна доплер ехография – ултразвуково проследяване на движението на кръвта приоритетно по съдовете на долните крайници. Оборудван е със съвременен апарати с цветно изобразяване, който разграничава видовете кръвоток. Доплер се провежда амбулаторно. Центърът понякога „пуска“ ваучери за прегледи на намалена цена от 38 лв, докато редовната е 70 лв.

Гимнастика и спорт

Физическото раздвижване чрез домашни упражнения или спортуване имат за цел да се избягват застойните явления и условието е да не се прилагат еднотипни натоварвания на краката. За трениращите е идеално да съчетават силови и кардиотренировки. При варикоза подхождат следните видове упражнения:

 • въртене на колело от легнало положение;
 • вдигане на краката от легнало положение;
 • махове назад от изправено положение;
 • сгъване и разгъване на краката;
 • коремни преси и други упражнения, които активизират циркулацията. Ето още един подходящ комплекс:

Може ли да се тича при варикоза?

Въпросът е дали кросът няма да влоши положението заради повишеното натоварване на мускулите на краката. Наистина при бягане мускулите, вените и клапаните работят активно, което е добре срещу застойните явления. Но при наличие на варикоза се прилагат няколко правила:Разширени вени

 • бягането продължава най-много 30 минути;
 • темпът на бягане е спокоен до бавен;
 • теренът за бягане е неравен (не се бяга на място);
 • ползват се подходящи спортни обувки специално за бягане;
 • ползват се ортопедични стелки за облекчаване на краката;
 • желателно е да се тича в първата половина на деня.

Хомеопатия

 1. Хамамелис 30 С е показан при разш. вени по бедрата и подбедиците. Намалява подуването и усещането за тежест и напрежение. Продуктът е добър, когато е налице склонност към тромби.
 2. Ескулус хипокастанум е препарат, получен от див кестен, който намира приложение при болезнени разширявания и усещане за напрегнатост. Прилага се при хемороиди и трофични язви.
 3. Пулсатила 30 С се препоръчва при синкави отоци и склонност към кървене.
 4. Арника е препарат, подходящ при наличието на болки и напрежение. Често се съчетава с Хамамелис.
 5. Апис мелифика отстранява червенина, подходящ при парене в увредените участъци.
 6. Лахесис 30 С също се предпочита при разширени вени в синьо-лилав цвят.
 7. Сепия официналис 30 С е подходящо при системно пренатоварване и загуба на еластичност. Препоръчва се за пациенти, които често страдат от запек.
 8. Карбо вегетабилис е предпочитан при възпаления и усложнения с трофични язви.

Хомеопатията разполага с тези и други препарати за помощ при патологични изменения на вените. Точният продукт се избира от специалист, както и дозата му. Хомеопат би преценил потенцията, която понякога е 5 или 9 СН.

Диета и хранене

Храненето решава няколко проблема, които утежняват положението при варикоза. Първо, това е стабилизиране на теглото. Ако пациентът е с наднормени килограми, то незабавно трябва да отслабне. Второ, се подават необходими вещества. Сред тях незаменим е рутин (вит.Р). Той е особено потребен заради противоварикозния си ефект. Рутин се съдържа в кестените (не напразно те са основа на множество лекарства) и в лешниците. Още храни, източници на рутин:

 • елда – евтин източник на рутин;
 • цитруси – лимон, портокал, грейпфрут (рутин присъства в плодове, които са богати на витамин С);
 • ягоди, боровинки, къпини, череши, кайсии (цели, а не на сок);
 • арония (сок) – намалява пропускливостта на венозните стени, намалява отоците.

Биофлавоноидите заздравяват съдовете и подпомагат лечението на разш. вени.

Гладолечение

Привържениците на метода на Л.Ковачева са на мнение, че самопречистването на тялото, оставено с минимум храна, действа прекрасно и при разширени вени. Заболяването е в списъка на патологиите, които изцяло се изцеряват чрез този метод.

Лечение на варикозни рани

Разширени вени

Варикозната трофична язва е нарушение на кожата, което дълго време не заздравява и не се затваря. Подобни усложнения се появяват при 15% от болните с разширени вени. Най-модерните начини за лечение са чрез лазерните технологии и пластичната микрохирургия.

Калолечение и минерални бани: забранени!!!

Калолечението подпомага заздравяването на рани, но не помисляйте да го ползвате за трофични. То е категорично противопоказано при разш. вени. Обяснението е, че при процедурата – под действие на затоплянето, силно се разширяват кръвоносните съдове и патологичното изменение се увеличава в пъти.

Минералните бани също са недопустими. Топлата вода е вредна при съдовите заболявания. При склонност към разширяване на кръв.съдове, засилването на кръвотока ще разтегне още повече стените, а има опасност някои от вече разтегнатите съдове да се спукат и да настъпи кръвоизлив.

Домашно лечение

Нар.медицина дава десетки способи за домашно третиране на разширени вени с природни и подръчни средства. Тук ще изброим по-широко прилаганите от тях:Разширени вени

Ябълков оцет

Приготвя се разтвор на оцет (1 суп.лъжица/ 100 мл вода), който се поглъща сутрин, веднага след ставане. Ябълковият продукт разрежда кръвта и по този начин облекчава кръвните пътища.

Див/ конски кестен

За разш. вени се прилага отвара от кората или тинктура от меките обвивки на плодовете.

Чай за разширени вени

Шест билки, съчетани в чая „Демир бозан“, са показани при увреждане и разтягане на венозните стени. Най-работещи в комбинацията са глогът и полският хвощ. Прочетете повече затова ТУК: Лечение на разширени вени с билки. Коментари от форуми и мнения. Кой билков лек действа?

Лечение с мед

Медът е прекрасно средство за компреси, които през нощта да подпомагат почивката и да нормализират кръвообращението. Пчелният мед се намазва върху хартия и се залепя към болните участъци. Внимание! Медът изисква постепенно привикване към активността му. Нека в началото компресите се държат един час, като това време бъде удължавано постепенно до цяла нощ.

Зелени домати
Разширени вени

Рецептата е заемка от руската нар.медицина. Тя предписва зелените доматчета да се нарежат на кръгчета и да се наложат върху разширените участъци. Прекрепянето става с бинт. Обяснението е, че доматчетата съдържат вещества, които разреждат кръвта.

Овче мляко

Възлите върху вените се мажат с мехлем, приготвен от настърган бебешки сапун, накиснат в сурово овче мляко. Народният лек става както за мазане (в посока отдолу нагоре към сърцето), така и за налагане на компреси (за целта се ползва по-разредена субстанция).

Хума

Глината с козметично и лечебно приложение помага при отичане на участъци с разш.вени. Тя е подходяща за компреси и мехлеми. Ползва се самостоятелно или в съчетание с други полезни съставки, примерно като отварата от смрадлика, която допринася със своя противовъзпалителен ефект. Хумата се размива с течност (вода или отвара), намазва се върху хартия/ плат и се налага като компрес. Той се задържа сам, но ако предстои движение, е препоръчително да се закрепи с бинт.

Алое

В сока на алоето се съдържат фитонциди с мощно противоинфекциозно и противовъзпалително действие, във връзка с което болката и дискомфортът при варикоза се намаляват. Алоето се счита за уникално растение и по друга причина – то съдържа стимулатори, които активират регенеративни процеси в тъканите. След като взаимодействат с растението, клетките започват да подобряват функциите си. Сок, маз и настойка от алое проникват дълбоко в поразените от варикоза съдове и околните тъкани, отстраняват отоците и усещането за тежест. В това видео е показано как се изстисква сок от алое:

При разширени вени най-ефективно е засегнатите участъци да се намазват обилно с прясно изстискан сок от алое вера.

Зелеви листа

Те се ползват за компреси през нощта, наложени направо върху болните зони. Преди това листата леко се намачкват.Разширени вени

Масло от невен и зехтин

Маслен извлек на цветове от невен облекчава болки и дразнения по кожата. Приготвя се с чаша цветове, накиснати за двайсетина дни в зехтин. С получената смес се мажат редовно поразените участъци.

Аспирин

Взема се като разредител на кръвта и проф. с-во срещу образуване на съсиреци. За тази цел се пие в ниски дози към 100-200 мг, заради което при покупка е потребно да се обърне внимание на дозата в едно хапче. Аспирин протект например е по 100 мг.

Пиявици

Един от най-древните методи срещу разш. вени, жив и до днес. Медицинските пиявици имат в секрета си веществото херудин, което разрежда кръвта и протектира появата на съсиреци. Вместо директното поставяне на пиявици, херудин се извлича и предлага под формата на лечебни препарати.

Шуслерови соли

Комбинацията за разш. вени включва по 5 бр таблетки дневно от следните препарати:

 • Сутрин: №1 Калциум флуоратум;
 • Обед: №4 Калиум Хлоратум;
 • Вечер: №11 Силицея.

Тромбофлебит

Това е усложнение на разширените вени, при което освен възпаление на стените, се отбелязва и формирането на съсиреци. В преимуществена част от болните тромбофлебитът идва на базата на варикоза. Много малък е процентът, когато патологията се появяват неочаквано, върху здрави участъци.

Тромбофлебитът се облекчава от студено, затова са полезни компресите. Възпалението се лекува с медикаменти, но за тромбите се ползват други методи, включително хирургия. Подробно за тромбофлебит разказваме ТУК:

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

Видео с д-р Михайлов

Д-р Атанас Михайлов, който води рубрика по бТВ, в едно от изданията на „Здраве да е“ се спира на разширените вени. Неговата препоръка е повече витамин С.

Тест: имам ли разш. вени?

Тестът се прави периодично, примерно през месец. Седнете на стол и поставете дланите си едновременно върху едни и същи участъци от кожата на двата крака. Дланите улавят дори минимални различия в температурата. Ако вената е възпалена, то тя ще бъде значително по-топла. Обострянето също повишава местната температура. Първата реакция е да се облекчи натоварването, като се легне в положение „краката над нивото на главата“.

Ако страдате от разширени вени и бихте желали да споделите как сте се избавили от тях или кои средства са ви донесли облекчение, пишете в коментарите. Така ще помогнете на много хора.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Крем Витасин за белези. Мнения, видове

Витасин – видове и мнения. Оставете и вие своя отзив!

Какви видове Витасин има и как помагат? Как действа и как се прилага при косопад, …

Едно мнение

 1. Деница

  Браво за изчерпателната статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *