При обилни газове сърцето прескача. След хранене имаме проблем!

Задължително ли прескачане на сърцето означава нещо ужасно? Може би, ако е непосредствено след хранене. Но ако се дължи на газове, не е толкова страшно!

В стомаха и червата нормално има малко газове. Те поддържат тонуса на червата и стимулират мускулатурата им.

Част от тези газове попадат в стомаха при хранене, друга част се образуват при разграждането на храната. Общо в червата се натрупват за един ден около 1.5 до 2 литра газове.

Значителната част от тях се всмукват обратно от лигавицата на дебелото черво, останалото количество се изхвърля по естествен път. Повече газове – метеоризъм – се появяват по две причини.

1. Може да е повишено количеството им при храненето – когато при ядене се говори много и се поглъща въздух. Също – ако се консумират храни, които образуват повече газове, или се пият повече газирани напитки.

2. Когато е затруднено обратното всмукване на газовете от лигавицата на червата. Получава се най-често при възпаление на дебелото черво – колит. Метеоризмът раздува стените на дебелото черво и причинява неприятни усещания – опъване, болка. Понеже дебелото черво повдига диафрагмата, появяват се „прескачания“ на сърцето от механичното дразнене.

Дайте мнение и Вие тук!

Първо се търси причината. Ако е колит, вижте тази статия.

При всички случаи – с газове или без, ако получите „прескачане на сърцето“, имате сериозен проблем. То дава знак, че нещо не правите както трябва. Вземете мерки и тичайте при кардиолог. Със сърцето не можем да си позволим нито секунда небрежност! Една секунда за сърцето е много!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

прескачане на сърцето в легнало положение, как да го спра?

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

Как да спра прескачането на сърцето? Опасни ли са екстрасистолите? Какво ако имаме прескачане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.