При обилни газове сърцето прескача. След хранене имаме проблем!

Задължително ли прескачане на сърцето означава нещо ужасно? Може би, ако е непосредствено след хранене. Но ако се дължи на газове, не е толкова страшно!

В стомаха и червата нормално има малко газове. Те поддържат тонуса на червата и стимулират мускулатурата им.

Част от тези газове попадат в стомаха при хранене, друга част се образуват при разграждането на храната. Общо в червата се натрупват за един ден около 1.5 до 2 литра газове.

Значителната част от тях се всмукват обратно от лигавицата на дебелото черво, останалото количество се изхвърля по естествен път. Повече газове – метеоризъм – се появяват по две причини.

1. Може да е повишено количеството им при храненето – когато при ядене се говори много и се поглъща въздух. Също – ако се консумират храни, които образуват повече газове, или се пият повече газирани напитки.

2. Когато е затруднено обратното всмукване на газовете от лигавицата на червата. Получава се най-често при възпаление на дебелото черво – колит. Метеоризмът раздува стените на дебелото черво и причинява неприятни усещания – опъване, болка. Понеже дебелото черво повдига диафрагмата, появяват се „прескачания” на сърцето от механичното дразнене.

Дайте мнение и Вие тук!

Първо се търси причината. Ако е колит, вижте тази статия.

При всички случаи – с газове или без, ако получите “прескачане на сърцето”, имате сериозен проблем. То дава знак, че нещо не правите както трябва. Вземете мерки и тичайте при кардиолог. Със сърцето не можем да си позволим нито секунда небрежност! Една секунда за сърцето е много!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

болки в сърдечната област през нощта

Болки в сърдечната област през нощта и болестта сърдечна невроза

На какво може да се дължат болки в сърдечната област през нощта? Болките в сърдечната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *